Ingemaakte rode ui – snel en makkelijk

Foto’s: Aline Bouma

Hierbij verklaar ik het pickleseizoen voor geopend! Eigenlijk vind ik pickles het hele jaar door lekker (zuur eten en drinken is mijn lievelings) maar op de één of andere manier maak ik zelf altijd alleen pickles in de lente en zomer. Eén van de makkelijkste pickles om te maken is met rode ui, dus die staat hier eigenlijk standaard in de koelkast.

Misschien denk je; maar hoe eet je die pickles dan? Nou, hoe niet? (oké, niet op je havermout) Ik vind deze pickles van rode ui bijvoorbeeld heel lekker op een broodje hummus, op een vegaburger van de barbecue of door een (pasta-)salade. Straks ga ik een broodje vegan tonijnsalade maken en reken maar dat ik dáár ook een beetje rode ui op doe. Heerlijk!

Wat heel belangrijk is bij het inmaken van wat voor groenten dan ook: zorg dat je brandschone potten hebt. Ik vind het het makkelijkste om mijn potten in de oven te steriliseren. Dat doe je zo: je verwarmt je oven voor op 160 graden en zet je de potten, met de opening naar boven, voor 15 minuten in de oven. Daarna haal je ze eruit en laat je ze afkoelen; raak de potten niet meer aan tot je ze gaat vullen. Als je iedere keer dat je iets uit de pot haalt dat met een schone lepel of vork doet, blijven je pickles twee tot drie weken goed in de koelkast. En wat betreft de potten: je kunt heel hippe potten kopen bij een Dille&Kamille of Sostrene Grene, maar een gerecyclede jampot werkt natuurlijk net zo goed!

Wat heb je nodig?

4 rode uien
250 ml water
250 ml azijn (ik gebruik biologisch natuurazijn)
2 eetl. kristalsuiker 2 tenen knoflook, in dunne plakjes
4-6 peperkorrels

Wat ga je doen?

1. Pel de uien en snijd ze in heel dunne ringen; ik gebruik hiervoor een mandoline.
2. Doe de uienringen in een schone glazen pot.
3. Doe het water, de azijn, kristalsuiker, de plakjes knoflook en peperkorrels in een steelpan en verwarm op een laag pitje. Breng níet aan de kook.
4. Giet het mengsel uit het pannetje bij de uienringen in de glazen pot.
5. Laat goed afkoelen. Na een half uur zijn de gepickelde uien klaar om gegeten te worden, maar de ervaring leert dat ze nog lekkerder (én rozer!) worden wanneer je de uien bijvoorbeeld de volgende dag eet.

Dit receptje staat in mijn kookboek (‘Vegan voor iedereen’) dat over een ruime twee weken uitkomt! Opeens is het mei, ik kan het bijna niet geloven. Mocht je het boek nog niet hebben besteld, dan kan je dat via deze link doen óf je reserveert het bij je plaatselijke boekhandel. Dankjewel voor je support! <3

Inmiddels ben ik ook aan de slag gegaan met augurken, citroenen en radijsjes. Alles in het zuur, hoppa! Wat zijn jouw favoriete pickles? En waar eet je ze graag bij? Laat het me weten!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

9 gedachten over “Ingemaakte rode ui – snel en makkelijk

 1. Ooo, pickles, heerlijk! En best makkelijk zelf te maken. Ik ga je recept proberen! Jullie hebben toch buiten wat ruimte om wat planten te kweken? Augurken zijn goed zelf te doen. Ik had vorig jaar 2 planten en had de hele winter eigen spicy gherkins. Dit jaar heb ik wat veel … 20 planten 😂 Pickle-feest!
  Groetjes Akke

 2. Ga ik proberen. Alleen: ‘4 uien’….. van welk formaat? Sommigen zijn heel groot anderen heel klein. Waarom wordt nooit een gewicht vermeldt. Dat is toch veel duidelijker en ook voor de verhouding t.o.v. de andere ingrediënten.
  Geldt ook voor de recepten met ‘neem een prei’. Ik begrijp dat niet.

  1. Ik denk dat het niet super precies komt hoor Joke. Als je wel alles per gram gaat doen heb je meer verspilling en losse restjes over, ook niet fijn :)

 3. Doe je de deksels van de glazen potjes ook in de oven om te steriliseren?
  Dank je!

 4. Hi, leuk en lekker! Maar heb je ook een vervanger voor de suiker? Ik probeer zoveel mogelijk zonder suiker te eten.
  Hoor het graag! :)

 5. Wat heerlijk dat het pickleseizoen is begonnen! Zelf maak ik ze ook graag in de lente en zomer. Rode ui pickles zijn een favoriet in mijn koelkast. Ze gaan perfect op hummus-broodjes, vegaburgers van de barbecue en door salades. En ze maken zelfs een broodje vegan tonijnsalade nog lekkerder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *