Inspirerende zelfhulpboeken #6

zelfhulpboeken1

Het is weer tijd voor een overzichtje van de boeken die we de afgelopen tijd hebben gelezen! De vorige editie van Inspirerende Zelfhulpboeken kwam online op 20 augustus, dus dat is alweer een tijdje geleden. Een goed boek (ofwel: een boek dat bij jou past) uitzoeken kan best wel lastig zijn, dus we hopen je met deze rubriek een beetje op gang te helpen.

Voordat ik begin zal ik eerst zeggen: het zijn dit keer wat minder zelfhulpboeken, omdat ik (M) de afgelopen tijd ook wat weer eens wat fictie heb gelezen. Daar had ik heel veel zin in. Herken je dat? Ik ben echt gek op zelfhulpboeken, maar soms kan het ook eventjes te veel worden en dan wil ik gewoon wegdromen bij een verhaal. Ik las onder andere:

Al onze namen – prachtig en ontroerend

Het meisje in de trein – spannend!

zelfhulpboeken3

Calling Dr. Laura – een fantastische graphic novel

De dyslectische hartenclub – ontroerend en grappig

Ervaring niet vereist – holy s, heftig! (niet écht fictie trouwens, maar ook geen zelfhulp)

Nu over naar de zelfhulpboeken, want daar komen jullie voor!

Illustrated guide to becoming one with the universe – Yumi Sakugawa

zelfhulpboeken13 zelfhulpboeken12 zelfhulpboeken11 zelfhulpboeken10

Dit boek kwamen we tegen bij Urban Outfitters (die sowieso een leuke collectie met boeken hebben,) en al bij het zien van de cover wisten we: dit boek moet mee. Eenmaal door het boek bladerende werd dit gevoel bevestigd, want wow, wat ziet dit er te gek uit. Zo mooi geïllustreerd, maar ook zo’n cool onderwerp.

Het boek is volledig geïllustreerd en gaat over hoe je meer in contact kunt komen met het universum – in welke vorm jij dat dan ook wilt zien. Het geeft je tips om meer over jezelf te leren en om in beter contact met jezelf en anderen te komen. Het is natuurlijk een onderwerp waarvoor je een beetje open moet staan, maar geloof me: wij zijn behoorlijk nuchter als het om dit soort onderwerpen gaat en toch vonden we het prachtig om te lezen. Het is gewoon een heel bijzonder boek!

Illustrated guide to becoming one with the universe – hardcopy

The crossroads of should and must – Elle Luna

zelfhulpboeken8 zelfhulpboeken6 zelfhulpboeken5 zelfhulpboeken4

Na het lezen van ‘Becoming one with the universe’ heb ik geloof ik mijn nieuwe favoriete genre ontdekt: geïllustreerde zelfhulpboeken. Wat is dit fantastisch. Het leest zo lekker weg, iedere pagina is weer een verrassing door alle mooie tekeningen en (in dit boek ook) kleuren en ook de teksten zijn mooi om te lezen. Hoewel ik het heel leuk kan vinden om een dikke (zelfhulp-)pil te lezen, is het soms ook wel prettig om wat lichter materiaal tot je te nemen. Ik heb ontdekt dat ik geïllustreerde boeken (net zoals graphic novels,) de ideale manier vind om te ontspannen. Sowieso is lezen ontspannend voor mij, maar wanneer een boek geïllustreerd is éxtra. Voor mij geldt ook dat ik iedere pagina weer denk: wow, iemand heeft dit bedacht en gemaakt en het ziet er allemaal zo mooi uit. Ik vind het toch een meerwaarde in een boek!

The crossroads of should and must gaat over het vinden van je passie. En het vinden van een middenweg tussen wat moet en wat je zou willen doen. Ook behandelt het allerlei drempels waar je tegenaan kunt lopen (‘maar hoe doe ik dat dan met geld?’ en ‘hoe doe ik dat als ik een gezin heb?’ en ‘hoe weet ik dan wat mijn passie is?’) en hoe je daarmee om kunt gaan. Ik ben enorm onder de indruk van dit boek. En als ik zeg enorm, dan bedoel ik eigenlijk ENORM en dan zou ik willen toevoegen dat iedereen dit boek zou moeten lezen! (Naomi, dankjewel voor het lenen van je boek)

En verder zou ik willen vragen: als iemand weet of dit werkelijk een genre is (geïllustreerde zelfhulpboeken) en je hebt nog meer tips voor me, zou je deze dan willen delen? Ik kan niet wachten om meer te lezen!

The crossroads of should and must – hardcopy

The crossroads of should and must – eBook

Yes Please – Amy Poehler

zelfhulpboeken9

Amy Poehler ken je misschien wel als de hoofdactrice uit Parks and Recreation. Jamie heeft alle 6 seizoenen gekeken (seizoen 7 is in aantocht) en is helemaal weg van deze serie. Ze vindt het zelfs grappiger dan Modern Family en dat zegt iets, want dat is haar favoriete serie allertijden.  Dat Amy Poehler enorm grappig en een erg goede actrice is, dat wisten we al. En zoals het zo ongeveer iedere succesvolle acteur/YouTuber/blogger betaamt, kon een boek natuurlijk niet uitblijven. Yes Please is een New York Times number one bestseller. Dat zegt wel iets. Aan de andere kant zegt The Guardian (toch ook wel een autoriteit op dit gebied,) dat het boek een non-book is, maar dat Amy daarvoor vergeven wordt omdat ze zo likeable is. Daar kunnen we ons wel een beetje in vinden. Het boek gaat vooral over een opgroeiende Amy, wat niet eens een heel bijzonder verhaal is. Grappig en hier en daar ontroerend is het wel.

Hoewel Yes Please misschien beter te omschrijven is als een memoir, in plaats van als een zelfhulpboek, zijn er wel degelijk wat levenslessen te vinden in dit boek. Bijvoorbeeld over hoe je succesvol kunt worden en anderen gewoon in hun waarde kunt laten. Maar ook over hoe je jezelf volledig kunt leren accepteren zoals je bent. (“Good for her, not for me.”)  En daarom zetten we Yes Please vandaag toch tussen de zelfhulptitels, omdat wij denken dat het meer is dan ‘een leuk leesboek’ alleen. Het boek zou je de zelfvertrouwenboost (wat een woord, sorry) kunnen geven die je nodig hebt, of je gewoon enorm aan het lachen kunnen maken. Het boek is trouwens ook een fijne slap in the face voor iedereen die denkt dat vrouwen niet grappig of succesvol (of allebei) kunnen zijn. Dat kan namelijk wél en queen Amy laat zien hoe dat moet. Absoluut een aanrader dus!

Yes Please – hardcopy

Yes Please – eBook

Sterker dan ooit – Brené Brown

brene2-1024x682

Het nieuwste boek van selfhulpqueen Brené Brown heb ik al uitgebreid besproken in andere artikelen, maar omdat ik in de vorige editie van Inspirerende Zelfhulpboeken heb beloofd dat ik het boek hier ook nog zou bespreken, neem ik hem nog eventjes mee:

Sterker dan ooit gaat over vallen en opstaan. En dan voornamelijk over het opstaan en over alle fases waar je dan doorheen moet. Zoals een film altijd een eerste, tweede en derde bedrijf heeft, ook ieder verwerkingsproces een eerste, tweede en derde deel. Het eerste deel is het vallen en het besef dat dit is gebeurd. Het tweede deel is het moeilijkste. Dat is het accepteren en de ‘struggle’ met het desbetreffende probleem. Zoals ook in films vaak het geval is, is het derde bedrijf de fase waarin je weer opkrabbelt – vaak het mooiste gedeelte. Het tweede bedrijf zou je misschien het liefste willen overslaan, want dat is gewoon voor niemand leuk of makkelijk. Echter, als je dat zou doen, dan blijft er van je verhaal weinig over. Daarom is het tweede bedrijf vaak ook het stuk waar filmmakers het langste overdoen – maar je kunt het nou eenmaal niet overslaan. Sterker nog: je moet het niet wíllen overslaan, want het is het stuk waarin je het meeste over de hoofdpersoon (jij) leert.

Eén van de mooiste aspecten van dit boek, vind ik dat Brown duidelijk maakt dat een gebroken hart altijd te maken heeft met rouw. En een gebroken hart kun je niet alleen hebben uit liefdesverdriet, bijvoorbeeld wanneer je partner je relatie verbreekt, maar ook op allerlei andere momenten. Bijvoorbeeld wanneer je huisdier overlijdt. Of wanneer je kind uit huis gaat. Of wanneer je te maken krijgt met een grote teleurstelling op je werk. Het heeft letterlijk altijd iets met verlies te maken. Je verliest een verwachting, je verliest iets wat je dierbaar was. Veranderingen, groot of klein, kunnen je dus een gebroken hart opleveren en dat is pijnlijk – heel pijnlijk. Je kunt het vergelijken met rouw, want wanneer iemand sterft, raak je ook iets kwijt. En we weten allemaal dat een rouwproces tijd kost en dat ieder mens rust en steun nodig heeft om te helen. Brown schrijft hier zó respectvol over dat ik er gewoon tranen van in mijn ogen krijg. Ik zou Sterker dan ooit met gemak het beste, niet geïllustreerde, zelfhulpboeken in tijden durven te noemen.

Sterker dan ooit – hardcopy

Sterker dan ooit – eBook

Dat waren onze tips weer voor deze keer! We hopen dat je er iets aan hebt en dat je zin hebt gekregen om een boek te gaan lezen :) Heb jij recentelijk nog een (nieuw) zelfhulpboek gelezen waarvan je de titel met ons wilt delen? Voel je vrij om dit bij de comments te doen! Ook horen we graag van je welke titel, van de tips die we je deze keer gegeven hebben, jij graag zou willen gaan lezen. Laat je het ons weten?

Mocht je meer tips nodig hebben en onze voorgaande artikelen nog niet hebben gelezen: gebruik de zoekfunctie op onze site op ‘zelfhulpboeken‘ en je vindt alle titels die we tot nu toe dit jaar hebben gelezen!

Dit artikel bevat affiliatelinks naar bol.com. Dat betekent dat wij voor een boek dat online wordt verkocht (via onze link) een kleine commissie krijgen. Dit is voor ons een manier om van De Groene Meisjes onze baan te maken. Natuurlijk supporten wij ook graag boekhandels en zijn we er helemaal voor om ‘offline’ boeken te kopen. Dat doen we zelf dan ook regelmatig. Echter, soms is het gewoon handig om online te kunnen bestellen en we willen er transparant over zijn dat we deze linkjes in het artikel zetten, omdat het een deel van onze inkomsten vormt. Bedankt voor jullie vertrouwen!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

26 gedachten over “Inspirerende zelfhulpboeken #6

 1. Wat leuk om Nicole Georges in jullie lijst te zien! Ik “ken” haar vanuit de zine scene, ik heb hier ergens in de boekenkast twee bundels van haar zine Invincible Summer staan, die lazen/keken ook heel prettig en hebben mij ook flink geïnspireerd in ~mijn werk~. Noot aan zelf: in 2016 leren ~mijn werk~ zonder tildes uit te spreken. ;-D

  Als je/jullie van geïllustreerde zelfhulpboeken houden, dan is SARK (of S.A.R.K.) misschien leuk om eens te bekijken. Het is allemaal al iets ouder, dus ik kan niet garanderen dat het allemaal een gigantisch hoog open deur-gehalte heeft, maar ik herinner me dat ik er (in de 90s… hashtag oude taart) altijd erg vrolijk van werd. :-)

  Brene Brown staat overigens door jullie op de to read list!

 2. Nu word ik wel heel nieuwsgierig naar de crossroad of shoulds en musts. Lijkt me ontzettend leuk! Fijne boeken heb je verzameld!

 3. Wat een leuke rubriek! Ik ga ook meteen even de oudere artikelen uit deze reeks bekijken. :)

 4. Die twee geïllustreerde boeken lijken me heel erg tof. De eerste kende ik al, maar de tweede niet. Ze staan in ieder geval op mijn wishlist nu!

 5. Nog nooit eerder gezien, geillustreerde zelfhulpboeken! Het ‘becoming one with the universe’-boek lijkt me echt fantastisch, ook als ‘koffietafel’ boek (is dat een ding of meer iets van Amerikaanse series en interieurtijdschriften? In ieder geval zou ik m niet dicht in de kast neerzetten!)

 6. Wat een toffe boeken weer! Ik ben heel benieuwd naar die geïllustreerde boeken, nog nooit echt gezien als zelfhulpboeken. Ik ben ook heeeel benieuwd naar het nieuwe boek van Brene Brown. Ik heb net haar boek de kracht van kwetsbaarheid uit en die vond ik ook echt geweldig goed. Nog zoveel te lezen haha!

 7. Ik wist niet dat er geïllustreerde zelfhulpboeken bestonden en die van Sakugawa vind ik erg interessant.

 8. Het boek van Elle Luna lijkt me heel interessant en wauw wat prachtig vormgegeven! :) :)

 9. Echt heel mooi die geïllustreerde boeken. Ik ben heel benieuwd geworden en ga er zeker ook eentje lezen

 10. Ik kan er niets aan doen, maar word altijd kriegel van zelfhulpboeken. Als ik ze al een keer lees, gaat er achter in mijn hoofd en op mijn rug iets kriebelen en gaat alles verkeerd.

 11. Aanrader voor geïllustreerd zelfhulpboek: Less is luxe – Lou Niestadt!

 12. Ik heb de andere twee boeken van Brenee gelezen en ondanks dat ik ze heel tof vond, vond ik ze ook erg op elkaar lijken qua inhoud. Vind jij dit nieuwe boek ook een aanrader voor mensen die haar andere boeken al hebben gelezen?

  1. Ik snap wat je bedoelt. Maar nee, ik vond dit boek echt heel anders. Alsof ze uit een bepaalde fase is ofzo.. ? klinkt een beetje alsof ik er alles vanaf weet, wat niet zo is, maar ik vond haar vorige 2 boeken idd ook veel op elkaar lijken.

 13. Hoihoi, bij het stukje over Yes Please, van Amy Poehler, moest ik meteen denken aan de memoires van Lena Dunham! Deze is al een tijdje geleden uitgekomen en heet Not That Kind of Girl. Echt een dikke aanrader, denk dat je ‘m heel tof zou vinden! Liefs :)

 14. Ik ben nu Brené Brown’s ‘Sterker dan ooit’ aan het lezen. Aanrader! En inderdaad anders dan haar boek De moed van imperfectie. Andere aanrader op het gebied van omgaan met perfectionisme, jezelf accepteren, je verhaal onder ogen zien, gelukkig zijn in het moment met wat je hebt, etc.:’Jezelf accepteren met mindfulness en compassie’ van David Dewulf, met een cd met geleide meditaties/oefeningen.

  Ik ben ook wel benieuwd naar The crossroads of should and must!

 15. Hoi, ik heb een vraagje aan jullie. Is het minder milieubelastend om digitaal te lezen? Vaak zie ik in jullie blogposts zowel digitaal als papier voorbijkomen. Zelf lees ik erg veel en moet ik ook voor school regelmatig printen. Nu vroeg me af of het beter voor het milieu is om een e-reader aan te schaffen om zowel voor boeken als voor andere bestanden te gebruiken. Alvast bedankt! :)

  1. Nou kijk, als je er echt een e-reader voor moet aanschaffen, dan is dat natuurlijk ook wel weer een behoorlijke ‘aanslag.’ Wij hebben beide een iPad, waarop we ook allerlei andere dingen doen, maar waar we ook boeken op lezen. Ik zou er geen apart apparaat voor kopen denk ik. Aan de andere kant, als je veel leest, dan heb je dus al best gauw een hele stapel boeken en dus ook heel veel papier gebruikt. Daarbij komt dat wij niet zoveel boeken in huis willen, vandaar dat het ideaal is om ze op de iPad te hebben staan. Een andere oplossing is natuurlijk de bibliotheek of 1 boek kopen en laten circuleren onder vrienden en familie :)

 16. […] In september 2015 schreef ik over de Engelstalige versie van dit boek: “The crossroads of should and must gaat over het vinden van je passie. En het vinden van een middenweg tussen wat moet en wat je zou willen doen. Ook behandelt het allerlei drempels waar je tegenaan kunt lopen (‘maar hoe doe ik dat dan met geld?’ en ‘hoe doe ik dat als ik een gezin heb?’ en ‘hoe weet ik dan wat mijn passie is?’) en hoe je daarmee om kunt gaan. Ik ben enorm onder de indruk van dit boek. En als ik zeg enorm, dan bedoel ik eigenlijk ENORM en dan zou ik willen toevoegen dat iedereen dit boek zou moeten lezen!’ […]

 17. Ik vind de (geilustreerde) boeken van Lou Niestad erg leuk!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *