Kleurboeken voor volwassenen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Deze blogpost heb ik een paar weken geleden al geschreven, maar op de een of andere manier heb ik hem toen niet online geplaatst. Ik moest nog foto’s maken en dat duurde eventjes…dus ik vergat het een beetje. Inmiddels zijn kleurboeken voor volwassen een heus ‘ding’ geworden onder populaire bloggers zoals Iris,Marlous en Teske. Kleurenboekenhype! Als je het mij vraagt dan is kleuren gewoon 1) heel erg leuk om te doen (net als back in the days) en 2) de perfecte manier om te ontspannen. Je zou het gewoon eens moeten proberen!

Sinds een tijdje vind ik het ontzettend lastig om te relaxen. Waar ik vroeger met gemak twee of drie boeken in een week las, heb ik nu al in geen maanden een boek uitgelezen. Ik begin wel steeds aan boeken, maar lees ze niet uit. Ik ben al in geen weken meer naar de bioscoop geweest. Ik heb een heel lijstje met films die ik thuis wil kijken (en oja, er liggen ook nog twee geleende DVD-boxen van vrienden in de kast,) maar het lukt me niet. Iedere keer is er wel iets wat me afleidt. Is het niet de computer, dan is het mijn telefoon. Of die was die uit de wasmachine moet. En oja, ik moest ook nog stofzuigen. Dan belt er weer een vriend, toch ook wel gezellig…en opeens is het alweer tijd om naar de supermarkt te lopen voor de boodschappen. Kortom, ik kan gewoon heel lastig rust vinden. Dit kleurboek heeft een vreemde uitwerking op me, want hierbij lukt het me wél om mijn telefoon aan de kant te leggen, mijn computer uit te zetten, zodat ik me even helemaal kan focussen op één ding. Met een kop thee erbij (ja, we gaan diehard grannystyle hier hoor) lukt het me gemakkelijk om een uur lang alleen maar na te denken over: welke kleur zal ik deze bloem eens geven? HEERLIJK. Ik denk aan bijna niks anders. Therapeutisch kleuren, zou je het kunnen noemen.

Op de een of andere manier geeft het toch altijd een goed gevoel om iets te máken. Ken je dat gevoel? Ik denk dat dat ook de reden is waarom Nederland massaal aan het breien en haken is geslagen; creatief bezig zijn ontspant, maar geeft ook een goed gevoel. Je creëert immers iets moois, waar je daarna ook weer trots op kan zijn. Datzelfde gevoel krijg je als je door een kleurboek bladert. Eerst al die zwart-witte bladzijdes en daarna al die mooie kleuren en patronen, die jij hebt gemaakt. Nouja, misschien overdrijf ik nu een beetje hoor, maar ik word er in ieder geval blij van om er naar te kijken. Het leuke is ook dat je voor kleurboeken zelf helemaal niet zo creatief of handig hoeft te zijn. De tekeningen zijn al voor je gemaakt, jij hoeft alleen mooie kleuren te kiezen.

Er zijn verschillende kleurboeken voor volwassenen in omloop momenteel. Het boek dat ik heb heet Mijn Geheime Tuin (of My Secret Garden in een Engelse vertaling) en er is ook een heel leuk boek dat Het Enige Echte Kleurboek Voor Volwassenen heet. Van dit boek is nu zelfs ook al een tweede deel: Het Enige Echte Kleurboek Voor Volwassenen Deel 2 . (klik op de linkjes om direct naar bol.com te gaan en de kleurboeken te vinden)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het Geheime Tuin boek is heel gedetailleerd: bloemetjes, plantjes, blaadjes, beestjes. Alles in natuurthema. Ik vind de platen erg mooi en het papier prettig, maar soms vind ik de platen wel wat te priegelig. Daar heb ik niet altijd zin in, dus dan pak ik mijn andere kleurboek:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Je ziet het; binnen de lijntjes kleuren is nog niet altijd makkelijk. Vooral ’s avonds niet, als je geen geweldig licht hebt!

Het is maar net wat jij leuk vindt om te kleuren! (of je vindt beide leuk, dan bestel je ze lekker allebei.) Het Enige Echte Kleurboek voor Volwassenen is denk ik wel mijn favoriet, omdat de afbeeldingen mij meer aanspreken. Ook vind ik het toch we leuk om af en toe echt een plaat af te ronden en dat lukt me in het andere boek niet zo snel.

Het Geheime Tuin boek is iets duurder dan de andere twee boeken: €10,95 tegenover €9,95. Dat is echt geen geld voor zoveel kleurplezier, want geloof mij; je kan maanden toe met 1 boek!

Ik denk dat we er niet raar van op moeten kijken als er heel binnenkort mensen bij de Coffee Company, of andere koffietentjes, zitten met een kleurboek en potloden of stiften. Wat denken jullie? Ik ben benieuwd wie van jullie ook al aan het kleuren is geslagen. En wie van jullie gooit er spontaan een kleurboek in zijn winkelmandje? Ik ben benieuwd!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

29 gedachten over “Kleurboeken voor volwassenen

 1. Grappig, ik heb het enige echte kleurboek net vanmiddag op het station gekocht!

 2. Ik heb met mijn verjaardag ook het kleurboek voor volwassenen gekregen.

 3. Wat een leuk cadeau idee! Ik heb het boek Het Enige Echte Kleurboek voor Volwassenen gelijk gekocht voor m’n moeder die morgen geopereerd word! :)

 4. Heerlijk he! Ik kocht hem een aantal weken geleden op het station + een setje potloden en ben gelijk in de trein gaan kleuren. Sindsdien ben ik verslaafd, omdat het zo heerlijk ontspant. En om je omastijl helemaal af te maken, ik bewaar mijn potloden en stiften (per kleur gesorteerd) in een antieke houten naaikist! Heerlijk gezicht hihi en gezellig om naast je te hebben staan!

 5. Leuk! Ik heb vorige week het tweede kleurboek voor volwassenen gekocht. Het is niet alleen ontspannend, ik merk dat ik me ook veel beter kan concentreren op wat er bijvoorbeeld op tv gezegd wordt, als ik ondertussen aan het kleuren ben.

 6. Wat leuk! Ik denk dat ik er ook eentje ga aanschaffen. Oh en als cadeautje voor m’n moeder! Ze is nu bijna klaar met haar mega grote kleurplaat mandala (klinkt erg hippie, valt best mee), dus dan is zo’n boek erg leuk :)

 7. Doordat ik deze kleurboeken steeds vaker tegenkom op blogs begin ik toch wel heel erg benieuwd te worden of het ook iets voor mij is haha! ;)

 8. Zelf ben ik een aantal jaren geleden weer begonnen met kleuren…en ik werd er heel erg rustig van…Ondertussen doe ik nog steeds regelmatig kleuren, maar heb ik ook het schilderen een tijdje terug weer opgepakt…

 9. Wat een enorm goed idee. Kan ik eens kijken of ik een creatieve kant heb!

 10. I love this! Ik heb dit al een keertje zien liggen bij de kiosk in het ziekenhuis en toen wou ik hem al graag maar nu nog meer :-)

 11. Super leuk zo`n kleurboek voor volwassenen, alhoewel ik stiekem kleurboeken voor kinderen ook vaak nog erg leuk vind! Als kind was ik ook al gek op kleurplaten en tijdens mijn werk op een behandel groep heb ik ook heel wat uurtjes met cliënten zitten kleuren, heerlijk en het werkt inderdaad erg relaxend! Zeker iets voor op mijn verlanglijstje!

 12. Jaaa, de perfecte manieer om te ontstressen zo’n kleurboek. Even helemaal nergens anders aan denken. Heerlijk :-)

 13. Ik kleur vaak mee met mijn tweejarige kleindochter. Goede ’therapie’ om je hoofd leeg te maken en ook nog eens hartstikke gezellig om samen kleurtjes uit te zoeken…

 14. Misschien vinden jullie mandelas kleuren ook wel leuk ? Heb ik vroeger veel gedaan.

 15. ik zit regelmatig ergens met een tas thee te kleuren , ik doe dat ook vaak op vergaderingen om alert te blijven. Maar ik teken wel mijn eigen in te kleuren prentjes ;) Veel kleurplezier!

 16. […] is denk ik toch wel ‘Het enige echte kleurboek voor volwassenen’. Onder andere Iris, Teske en de Groene Meisjes hebben hier een review over geschreven. Toen ik laatst weer bij Flying Tiger was zag ik daar opeens […]

 17. Het lijkt me erg leuk…Maar hoe “groen” of verantwoord is het eigenlijk? Is het van gerecycled papier? En de kleurpotloden, zijn die eco/bio?

 18. Hallo allemaal,
  Op dit moment zit ik niet lekker in mijn vel en is het erg druk in mijn hoofd.
  d.m.v. het kleuren kom ik tot rust en voel ik me een stuk vrolijker. Het werkt voor mij therapeutisch. Mensen…ga de uitdaging aan !!!

 19. Dag Merel en Jamie,
  Ik heb een link naar jullie item geplaatst op onze Facebook pagina rond Mijn geheime tuin: http://www.facebook.com/geheimetuin. . Het is een pagina die aanslaat: in twee weken al 150 volgers. We hopen dat de “leden” van de facebook commuity elkaar inspireren, en tips en ideeen uitwisselen.
  Leuke blog hebben jullie!

 20. Het is erg leuk om te doen, naast kleurpotloden gebruik ik ook Stabilo fijnschrijvers (allerlei kleurtjes) met 1 mm en 0,44 mm puntje. Dat is voor het echte priegelwerk! Het drukt soms een beetje door op de ander kant dat is wel jammer, maar ook weer niet heel erg. Er staan zoveel kleurplaten in!

 21. Gaaf zeg. Ik kleur ook al een hele poos.

  Samen met een groep andere meiden showen wij onze kleurplaten met elkaar!

 22. Herkenbaar verhaal! Vandaag mijn eerste kleurplaat gemaakt. Hopelijk kan ik me door te kleuren wat meer ontspannen. Ben benieuwd, de eerste was in ieder geval leuk om te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *