Kookworkshop Mana Mana

IMG_9697

Herinner je je nog de Mana Mana winactie in de Feestweek van de Groene Meisjes? We kozen toen 3 winnaressen uit die met ons (afgelopen zondag) een exclusieve kookworkshop bij Mana Mana mochten volgen. We zeggen ‘exclusief’ omdat Omri, the chef, normaal gesproken geen kookworkshops organiseert. Dit was dus voor ons en voor hem een eerste keer. Het was een GROOT succes, dus wie weet volgen er meerdere workshops. Voor nu willen we je laten zien wat wij allemaal gemaakt en geleerd hebben. Dit alles was niet mogelijk geweest zonder de gezelligheid en het enorme talent van Annika, Ragnhild en Andrea. Dankjulliewel voor de te gekke avond meisjes!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

We begonnen met een gerecht met venkel. Venkel is zo’n groentesoort waarvan wij vaak denken: oké, we doen het maar weer door de pompoensoep, want ja, heel veel meer creatiefs kunnen we er niet mee bedenken. Dit gerecht heeft ons idee over de venkel helemaal bijgesteld. Wat maakten we? Gekookte venkel met kruiden en gedroogde vijgen uit de oven. Omylordie, zo lekker.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Hier is Annika vakkundig de venkel aan het slachten. Je snijdt eerst de ‘vingers’ van de venkel eraf en daarna snijd je de rest in dunne plakken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In Omri’s keuken wordt veel gebruik gemaakt van kruiden als peterselie, sumac (dat rode kruid on top,) tijm, rozemarijn en een aantal Israelische kruiden waarvan we de namen niet hebben onthouden. Deze kruiden zijn erg lastig te krijgen in Nederland.  Wel hebben we bij toko’s Za’atar kruidenmixen gezien, die kan je heel goed gebruiken!

De vijgen deden het hélemaal in dit gerecht. Je neemt gedroogde vijgen van een goede kwaliteit, snijd hier reepjes van en plaatst ze op het venkelgerecht. Dit schaaltje gaat in de oven en komt er pas weer uit als de vijgen knapperig zijn. Je kan dit gerecht ook met kaas maken. In dat geval is het natuurlijk ook nog belangrijk dat de kaas is gesmolten.

Omri liet ons twee gerechten met aubergine maken. Allereerst het welbekende gepofte aubergine gerecht. Altijd als we bij Mana Mana gegeten hebben vragen we ons af: hoe maakt hij dit toch zó lekker? Nu weten we het. Daar gaan we!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Je poft aubergines op het vuur. Weet iemand waar je aan zo’n rek voor op je fornuis kan komen? Lijkt ons ideaal! (stiekem poffen wij zelf altijd aubergines gewoon zo op de gaspit, maar heel veilig is dat natuurlijk niet)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vervolgens pel je het velletje van de aubergines. (pas op, superheet!)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Je legt de aubergine op een bordje en ‘prakt’ hem met een vork plat. Dit gaat heel gemakkelijk, want de aubergine is supersuper zacht aan de binnenkant.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vervolgens ‘beleg’ je de aubergine met tahin (uiteraard van goede kwaliteit, zoals alles in deze keuken,) kruiden, heel kleine tomatenblokjes en granaatappelpitjes. Totdat het er zo uit ziet:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

(serieus, jij kan dit ook! ook al denk je nu misschien: ja daag, jij kan dit.)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vervolgens maak je het bord mooi op met tomatensaus (dit is niks anders dan hele tomaten – maakt niet uit welke soort – uit de blender) en wederom tahin. Tahin is de mayonaise van de Midden-Oosterse keuken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En dit was het tweede gerecht met aubergine. Aubergine-steak met wederom tomatensaus en tahin. Hoe maak je dit gerecht? Je kiest een stevige aubergine, snijd de zijkanten (met schil) eraf. Dan houd je een tonijnvormige steak over. Deze zet je met wat folie erom in de oven. Na een minuut of 10 haal je hem uit de oven en decoreer je hem met de zelfde ingrediënten als bij het bovenstaande gerecht. Vergeet de granaatappelpitjes niet! (die kwamen er later nog bij)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nog zo’n gerecht waarvan wij ons altijd al afvroegen hoe Omri het voor elkaar kreeg: de zoete aardappel carpaccio. Je ziet het goed. Andrea is hier een zoete aardappel (die een uur in de oven heeft gelegen en waar de schil vanaf is gehaald) aan het fileren. Zou je niet denken he?!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Je legt de dunne plakken zoete aardappel op een bordje en besprenkelt het geheel met een klein beetje bietensap. Dit is puur voor de kleur van het gerecht.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dan doe je er huishoudfolie overheen (strak over het bord) en pakt een schaaltje of een ander voorwerk met een gladde onderkant. Met dit schaaltje draai je rondjes over het bord (niet te hard, maar ook niet te zacht duwen) totdat het er zo uit komt te zien:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En uiteraard verwijder je dan het folie ;) Omri besprenkelt de carpaccio met wat bleekselderijsap dat hij over had van het maken van een gerechtje met bleekselderij.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Decoreer de carpaccio met amandelschaafsel of pijnboompitten en kruiden. WAANZINNIG lekker. Andrea bleek een natuurtalent in het maken van zoete aardappel carpaccio.

Je begrijpt: tussendoor aten wij alles lekker op, dronken we wijntjes en kletsten we heel wat af. Wát was het gezellig en leuk! En lekker. En leerzaam. Kortom: wij vonden het echt ontzettend geslaagd en natuurlijk hopen we dat Omri tijd gaat vinden om vaker workshops te geven. Wij hebben in een twee uurtjes heel veel technieken geleerd, maar ook veel opgestoken over deze pure, eigenlijk heel eenvoudige, keuken. Je hebt niet veel nodig om een fantastisch feestmaal op tafel te toveren!

Na al het harde werken beloonde Omri ons nog met een heerlijk dessert en verse muntthee met. Stoofperen met warme abrikozensaus (met piment, heel bijzondere smaak!) … wow. Dit komt zeker weten op het kerstmenu te staan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lieve Omri, dankjewel x 1000. Wij hebben heel veel inspiratie opgedaan om weer lekker creatief met groenten aan de slag te gaan! We hopen dat dit ook voor jullie geldt. Gaan jullie ook aan de slag? Heel veel kookplezier gewenst! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

33 gedachten over “Kookworkshop Mana Mana

  1. Wauw, wat ziet het er allemaal leuk, lekker en gezellig uit! Ik ga die receptjes met aubergine zeker onthouden!

    1. Ja, dat was het ook echt! Heel grappig hoe groente zo’n vlezig gevoel kan geven. Snap je wat ik bedoel?

  2. ziet er super gaaf uit, hoorde ook van Ann dat het heel lekker was, ga snel ook eens vaker vega koken :)

  3. Wat gaaf! Ik heb echt inspiratie opgedaan voor ons kerstdiner :). Binnenkort eens proberen. En als ik in de buurt ben eens bij het restaurant langsgaan!

  4. Wellicht kun je een ovenrek over de gaspit leggen zodat je je aubergine veilig kunt poffen :).

    1. Ja, met dat idee kwam mijn moeder ook! Zelf heb ik niet zo’n rek (heb een combi magnetron met een glazen schaal erin) maar zij had nog iets voor me over. Dus we gaan eens even wat uitproberen :)

  5. wat een heerlijke creatieve recepten! Ik zal al te graag bij hem een kookworkshop willen winnen! :D

  6. Hmm dat ziet er lekker uit! Die aubergine lijkt me ook wel wat. Kun je zo’n rekje niet vinden bij de Kringloop? Wellicht niet bedoeld als zodanig maar hier bij de kringloop hebben ze ook vaak van die bakken met rare onderdelen staan.

  7. Ah echt superleuk! HEt ziet er allemaal prachtig en lekker uit. Ik ben echt heel erg benieuwd naar de hummus ;)

    Liefs.

    1. De hummus hebben we dan weer niét gemaakt ;) Dat vond Omri niet interessant genoeg, haha

  8. Wat ontzettend leuk! Ik heb een keer bij Mana Mana gegeten en was zo nieuwsgierig naar het eerste aubergine gerecht. Ik dacht dat het veel moeilijker zou zijn! Ik ga het proberen!

  9. Wat heel leuk om mee te mogen genieten (en te leren) van jullie Mana Mana workshop!
    Ik had nog nooit van carpaccio gehoord; wat een aparte manier om zoete aardappelen te serveren! en vast heerlijk. Dat ga ik proberen! En de platgeslagen aubergine ook!
    De enige tahin die ik hier heb gevonden totnutoe was als heel stevige pindakaas. Waarmee zou ik dit kunnen aanlengen tot een sausje? Een beetje olie?

    1. :) Dat kan kloppen. Je hebt verschillende soorten tahin. Hier in NL koop je bij de biowinkel een tahin die lijkt op pindakaas, terwijl je bij de turkse winkel of toko een tahini koopt die veel vloeibaarder is.

      Anyway, met een beetje water en citroensap en goed roeren kan je er een vloeibaarder sausje van maken :)

      1. Dat lijkt makkelijk genoeg! Dank je wel. Maar nou ik weet dat het ook in vloeibaardere form bestaat, ga ik toch verder zoeken! ;)

        1. Als ik het goed zie gebruiken ze hier tahin van ongeroosterde sesamzaad (toch?_. Vind je vooral bij turkse/middenoosterse winkels, dus niet de geroosterde (pindakaasachtige).
          Bekende dressing/saus is tahini in MO en dus ook israel: tahin met citroensap, water en dan knofloo/kruiden/specerijen.

          1. Dank je wel, Fatima. Ik zal het hier nog eens in een Health Food Store proberen te vinden.
            Anders zal ik zelf van mijn stijve tahin een sausje proberen te maken zoals Merel voorstelt.

  10. Oh jeetje wat ziet dit er allemaal lekker uit, nu wil ik nog liever een keertje eten bij Mana Mana! Zo leuk, zo’n andere keuken dan ik ken, ik ben heel benieuwd hoe het smaakt.

  11. Leuke workshop!
    krijg meteen zin in een tafel vol lekkers en dan als toetje de peren met dikke yoghurt :D

    als ik in amsterdam ben ga ik zeker langs.

      1. Helaas niet! Behalve dan dat het met gedroogde abrikozen saus (gedroogde abrikozen met water in blender) is gemaakt. En met rozenwater, port en kardemom…

  12. Wauw groene meisjes, ik ben echt dol op aubergine dus dit geeft weer inspiratie. Ooit wil ik echt super graag naar dit petit restaurantje gaan………. Leuk voor op mn verlanglijstje! Leuke en mooie foto’s!

  13. Heb net voor de lunch een heerlijke gepofte aubergine gemaakt!! Ben een paar weken geleden voor het eerst bij Mana Mana geweest en het is echt een verademing om op een plek te eten waar alles op alle vlakken fantastisch geregeld is. Het eten is fantastisch, origineel en gezond en betaalbaar, de locatie is knus, geen gedoe met dure flesjes spa blauw maar je krijgt gewoon een flinke kan water op tafel die bijgevuld wordt als het leeg is en geen keiharde muziek. <3<3<3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *