Let’s talk about hummus.

I love hummus. Het is goedkoop, lekker en gezond. Hummus zit vol met proteïne door de kikkererwten.  Het is daarom perfect broodbeleg voor een vega(n). Ik gebruik hummus graag als dip voor wortel & komkommer. Ook smeer ik hummus graag in een romeinse sla blad; vullen met groente en je hebt een heerlijke wrap!

Één keer in de zoveel tijd koop ik  een grote zak gedroogde kikkererwten. Ik laat ze een nacht weken en kook ze dan 1 – 2 uur. Vervolgens verdeel ik ze in porties en vries ze in. Zo heb ik voor een lange tijd genoeg hummus materiaal. Super budget!

Het leuke van zelf hummus maken is dat je precies de smaak kan krijgen die jij wilt. Je kunt elk ingrediënt dat je maar wilt toevoegen; rode biet, amandelen, gegrilde paprika… you name it!

Hierbij mijn 2 favoriete recepten voor hummus-dips! Ze lijken erg veel op elkaar maar hebben allebei een hele andere smaak.
1 groot blik kikkererwten staat gelijk aan 2 cups of  320 gram gekookte kikkererwten.
Ik hou er niet zo van om olijfolie toe te voegen omdat ik het dan iets te ‘vettig’ vind, maar vervang gerust de tahin door olijfolie.

Avocado-koriander hummus

2 cups kikkererwten
2 kleine teentjes knoflook
sap van een halve citroen
een halve avocado
klein beetje zout
2 eetlepels tahin
2 flinke handen verse koriander (meer of minder; it’s up to you!)
1 eetlepel rijststroop/agave/ahornsiroop

Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en mix tot een gladde massa.

Curry hummus

2 cups kikkererwten
2 teentjes knoflook
sap van een halve citroen
klein beetje zout
6 eetlepels tahin
2-3 eetlepels water
1 eetlepel rijststroop/agave/ahornsiroop
1 eetlepel kurkuma
1/2 eetlepel curry poeder

Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en mix tot een gladde massa.

Heb jij nog leuke hummus ideetjes?

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

49 gedachten over “Let’s talk about hummus.

 1. Ik heb ook altijd een paar bakjes kikkererwtenpuree in de diepvries liggen, voor hummus en voorh vegaburgers. Heerlijk!

 2. Als ik de tahin vervang door olijfolie, blijft de hoeveelheid dan hetzelfde? (Zie het inderdaad niet zo zitten om 6 eetlepels olijfolie er door heen te gooien ;) )

  1. Je kan bijvoorbeeld 2 eetlepels olijfolie en 2 eetlepels water om te beginnen. Dan kan je altijd wat meer olie of water toevoegen om de substantie te krijgen die jij graag wilt hebben!

 3. Een oude vriend van me probeer zo alle tartex na te maken, vooral de champignonversie was erg lekker! Eerst wat champignons en klein uitje bakken en dat mee de keukenmachine in.

 4. Wat een leuke recepten. Deze ga ik zeker uitproberen!! En in dat slablad, wat een spannende variatie op een wrap! (ik probeer broodloos door het leven te komen)

 5. Mmm, ziet er heerlijk uit!
  Wat voor een keukenmachine hebben jullie?

  1. Wij gebruiken een kenwood keukenmachine. Zo eentje waar ook een blender en andere functies opzitten.

 6. In het slablad met groente vind ik een hele goede! Als ik gedroogde kikkererwten gebruik zitten er harde velletjes in, doe ik iets verkeerd of moet ik alles gewoon een keer door een zeef persen?

  1. Harde velletjes? Hm, heb ik niet eerder gehad. Heb je wel lang genoeg geweekt/gekookt?

   1. Misschien was dat het probleem wel. Ik heb nog een pak gedroogde kikkererwten staan, ik probeer het gewoon nog een keertje. En oh ja, ik vind het ook lekker om er een beetje (biologische volle) yoghurt door te mengen :)

 7. aaah ik ben zo verslaafd aan hummus maar ze verkopen dat niet in Noorwegen ( de horror! )
  en ik heb geen keukenmix om het zelf te maken
  en nu krijg ik nog meer zin in hummus door deze gerechtjes :D ziet er werkelijk heerlijk uit !

 8. Ik heb gisteren toevallig pompoenhummus gemaakt! Oven voorverwarmen op 200 C, een pompoen in grove stukken hakken (je hoeft ‘m niet per se te schillen), het vruchtvlees eruit scheppen, in een ovenschaal met wat olijfolie, peper en zout (en heb er zelf nog wat komijn over gestrooid). Dan 25-30 minuten in de oven, tot de pompoen zacht is. Vervolgens samen met de kikkererwten, tahin en eventueel een beetje sojasaus in de keukenmachine! Heerlijk!

 9. Humus met een paar flinke lepels pindakaas en een rood pepertje is ook erg lekker. Vooral met komkommer.

 10. je kunt de schilletjes van de kikkererwten er afhalen na het weken, net als bij amandelen… of door ze tussen je handen te wrijven (dat is wel ff een werkje) of gewoon in de blender pureren of door een roerzeef draaien… Dreena Burton heeft in haar boek Eat Drink and be Vegan een heel hoofdstuk over hummus en ook online heeft ze een paar recepten gepost http://plantpoweredkitchen.com/marinated-and-roasted-tomato-garlic-hummus-oil-free/
  In ED&BV staat black bean& orange hummus, chipotle lime 2 bean hummus, curry chikpea hummus with pappadums, kid’s dynamo hummus, olive &sun dried tomato hummus, peanut sesame hummus, roasted red pepper & almond hummus en white bean hummus with fresh thyme and basil, ze zijn allemaal lekker…. het is sowieso een aanrader dat kookboek (vind ik).

 11. Hmm ziet er lekker uit! Hoe lang is hummus houdbaar dan? Maken jullie het voor 1x, of kan je het nog in de koelkast bewaren voor later?
  En hoe houd dit zich in een broodtrommel?

 12. ohjah hier ook idd kun je vrij gemakkelijk een andere smaak/draai eraan geven, ik gebruik het vaak als hartig broodbeleg voor mee in de lunchbox, zeker ook voor mijn 14 jarige veget.dochter, die het dus erg lekker vind, ik denkw el eens het zou wat meer gepromoot moeten worden, ook onder den jeugd :-)

 13. Ik moet het ook nodig weer eens zelf maken, kan me er misselijk aan eten. :$ Koop het nu vaak van Sabra, ook lekker, heerlijk in een pitabroodje met tomaat/paprika aubergine/spinazie en GoodBite shoarma. :D

 14. Klein blikje kikkererwten, handje basilicumblaadjes, zongedroogde tomaten op olijfolie en wat chilivlokken, in de staafmixer en smullen. In plaats van tomaatjes kun je ook geroosterde paprika nemen. Hoeveelheden weet ik niet zo precies, ik kook vaak uit de “losse pols”. Bij een hoeveelheid van een klein blikje kikkererwten, blijft het een kleine week in de koelkast goed. Groet en een prettig weekend, Hanny.

 15. Ik heb het geprobeerd, maar ik houd niet van hummus en kikkererwten. Het blijft bij mij zo’n melige substantie. Als ik dit lees denk ik wat doe ik verkeerd?

 16. Wat ook erg lekker kan zijn, is eens een ander basisingrediënt gebruiken voor de hummus in plaats van kikkererwten, zoals (gegrilde) paprika, gegrilde aubergine, linzen of witte bonen. Deze kun je pureren met de staafmixer en zelf kruiden naar behoefte toevoegen die je lekker/passend vindt, zoals verse koriander, peper, paprikapoeder, toefje ketchup, etc. Heerlijk op brood, op een cracker of als dip! :)

 17. Oeeh lekker!
  ik maak het altijd door wat zongedroogde tomaten, uitje en chillipoeder er door heen te doen.
  Maar de curry-variant lijkt me ook super lekker.

 18. wilde even laten weten dat ik vrijdag de curryhumus gemaakt heb, echt heel erg lekker!!! Ik heb een deel ingevroren, benieuwd of dat er over een week (of 2) goed uitkomt… Fijne zondag!

 19. Je kunt een deel van de olijfolie ook vervangen door kookvocht van de kikkererwten, of het vocht dat je uit het blikje opvangt. Wordt het wel lekker smeuiig, maar is het niet zo vet. Hummus is ook heel lekker en smaakvol als je linzen (al dan niet uit blik) gebruikt als basis!

 20. Ik had laatst een stukje vis (koolvis denk ik) en daarnaast hummus. Was ook heel lekker!

 21. Daarnet de avocado/koriander hummus gemaakt, heerlijk. Ik vond ‘em iets te zoet door de sesam van de tahin en de agave siroop, ik denk dat ik de volgende keer de helft tahin en de helft olijfolie of water doe. En misschien een pepertje er doorheen :) Dat is het fijne van hummus: oneindig veel variaties mogelijk! De pompoen ga ik ook zeker nog proberen, lekker met currykruiden.

 22. Hummus is verrassend lekker, dank voor de recepten. Ik kwam het voor het eerst tegen in Engeland, want daar verkochten ze het op broodjes in de kantine – ik had het in NL nog nooit gezien (en nog steeds is het hier niet in als broodbeleg verkrijgbaar in de AH to go en dergelijke..wellicht een idee!).. Als fervent vleeseter (ja, helaas) die wil minderen o.a. om gezonder te leven, vind ik hummus echt een perfecte vervanger van zowel paté en filet American als mayonaise. Kortom, meer reclame voor en info over hummus moet er komen, en dankjewel dus voor dit blog!

 23. Het leven hangt van toeval aan elkaar……… Ik ben 70, zit in een scootje want ik heb botkanker en probeer zo gezond als maar mogelijk is te eten. Nauwelijks vlees, liever vis en veel groenten etc etc. Geen e nummertje komt er bij mij binnen, althans dat poog ik. Nu kwam ik voor de zoveelste keer humus tegen en ik heb het nog nooit geproefd, laat staat gegeten. Toch zag het er aantrekkelijk uit en ik nam een doosje mee. Over twee dagen is de houdbaarheidsdatum voorbij en vanmorgen dacht ik: zal ik het eens op mijn broodje doen….. Zonde om weg te gooien….. Eerst maar eens lezen wat voor spul het eigenlijk is en zo kwam ik op deze site. Ik wist niet wat ik zag! (Las) . Dus direct mijn eerste lik humus op broodje gedaan en……verrukkelijk! Dit heb ik me al die jaren ontzegd……. Niet te geloven. Ik heb een fijne keukenmachine dus ik ga experimenteren, halleluja……

 24. Handige tip om de velletjes eraf te krijgen: kook de kikkererwten met een beetje baking soda, dan drijven ze zo naar boven en kun je ze uit de pan scheppen!

 25. Inspirerend, deze recepten. De mijne: 8 eetlepels gedroode kikkererwten weken en koken. Pureren met (Griekse) yoghurt, pindakaas, mosterd, tomatenketchup en citroensap. Yammie, yammie.

 26. Hoi! Fijne site dit. Weet iemand hoe lang je deze zelfgemaakte humus kunt bewaren?

 27. Komende week ga ik mijn eerste hummus zelf maken. Ik ben benieuwd. Ik heb hier al verschillende lekkere variaties zien staan. Nu vroeg ik mij af of ik het ook kan maken met olijven? Dus bv ipv gedroogde tomaatjes, dan olijven erdoor mixen.

  1. Nog nooit gedaan, maar klinkt als een goede try-out! Veel hummus-maak-plezier!

 28. De hummus met olijven is goed gelukt voor de eerste keer. Ik ga zeker andere variaties proberen. Maar wat ik mij afvroeg, aangezien ik ook een keer een zoete variant wil proberen zoals de chocolade en de koekjeskruiden en honing etc. , hoe lang kan ik een zoete hummus bewaren in de koeling? Bij de gewone hummus zit citroensap bij waardoor het dus wel enkele dagen 5 misschien goed blijft in de koeling, maar in de recepten van de chocolade enz zit alleen vanille extract, cacao ( en bij een recept las ik appelmoes erbij). Maar dus geen zure citroen. Weten jullie misschien hoe lang de zoete hummus goed blijft?

  1. Zoete hummus.. oe, ik weet niet of ik dat zou aandurven. Kikkererwten geven natuurlijk toch een soort hartige smaak af… maar ik denk dat je die humus net zo lang kan bewaren als hartige humus. Een paar dagen dus, goed afgedekt in een bakje in de koelkast.

 29. Hi!

  Leuke recepten! Dank je wel.
  Vraagje: ik heb hier een pak gedroogde kikkererwten met houdbaarheidsdatum 1-2014.
  Zijn ze nu echt niet meer te eten? Hoe zie ik of ze nog goed zijn?

  Groetjes,
  Jolanda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *