Leuke Dingen #81

random5

Hi iedereen! Hebben jullie al zin in jullie vrijdag? Ik wel! Ik begin de dag met een ontbijtafspraak bij Mooq (pancakes!) en ik kijk ook al uit naar morgen – dan ga ik de eerste workshop geven met Rosanne. ZIN IN! En natuurlijk ga ik jullie ook vandaag weer met een goede dosis Leuke Dingen het weekend insturen. Veel leesplezier!

Vegan Ben & Jerry’s naar Nederland

13151760_1267404783288900_2252575963167349990_n

Dat B&J’s met vegan smaken zou komen, dat wisten we al. Maar wat bleek? Het was niet per se de bedoeling dat de plantaardige varianten ook naar Europa zouden komen. Ja… wat hebben wij er dan aan?! Zou echt wel heel erg jammer zijn, als je het mij vraagt. Viva Las Vega’s is daarom gestart met een petitie (ja wel, een petitie om aan ijs te komen – veganisten nemen dit soort dingen heel serieus hoor ;)) en er zijn inmiddels ruim 2500 handtekeningen binnen. Dat moeten er nog veel meer worden, dus ik zou zeggen: eis wat ijs en zet je handtekening!

Amsterdam based vegan bloggers

amsterdam-vegan-blogs-letters

Ik vind het een eer om in dit rijtje te mogen staan! Vegan blogs in/uit Amsterdam. Leuk artikeltje om nog wat inspiratie op te doen of om blogs te ontdekken die je misschien nog niet kende!

Leftovers op maandag

13247790_513308728853208_6920449469430701046_o

‘Het is maandagavond. Je hebt een superchill festivalweekend gehad en totaal geen zin om na deze brakke werkdag ook nog te moeten koken. Kon je nu maar langs die foodtruck van gisteren…En laat die foodtruckhouder nou hetzelfde willen. Die zit na dat festival namelijk met allemaal leftovers die niet te bewaren zijn tot het volgende weekend, maar waarvan het hartstikke zonde is dat ze de kliko in gaan.

TonTon Club Westergasfabriek biedt vanaf 6 juni dé oplossing: op maandagen maken ze plek voor 10 foodtrucks om hun leftovers te verkopen! Ze hoeven niets te betalen om bij ons te staan, als ze hun eten maar tegen een vriendelijk prijsje verkopen. TonTonClub verzorgt de drankjes.’

Wat een tof en origineel concept om voedselverspilling tegen te gaan! Ik ben enthousiast en kan niet wachten om deze zomer eens aan te schuiven. Even de praktische info:

– Vanaf 6 juni, de hele zomer lang
– Aanschuiven vanaf 17:00 uur
– Op vrijdag communiceren ze of er de maandag erop een Leftovers plaatsvindt. Hiervoor kun je het beste de Facebookpagina in de gaten houden.

O-Swap kledingruil

O-Swap 2016 Poster

Van de USVA in Groningen kreeg ik een leuke uitnodiging voor een duurzame kledingswap die op 27 mei wordt gehouden van 17.00 tot 20.00 uur. Er zullen biologische hapjes en drankjes zijn en natuurlijk is het idee dat je kleding inlevert én weer iets leuks scoort. De toegang is gratis en de kleding wordt van tevoren ingezameld. Voor alle informatie verwijs ik je graag door naar de eventpagina op Facebook!

Stadsboerderij op Rotterdam CS

13173912_1177841472267910_3791055044781861654_n

 

Dan nu graag even aandacht voor een project waar ik echt HELEMAAL BLIJ van werd: Uit Je Eigen Stad komt naar Rotterdam CS. Sowieso word ik heel enthousiast van Uit Je Eigen Stad, de stadsboerderij van 010, maar dat ze nu een winkel op het station gaan openen… jaaaaa!!!! Dit is volgens mij precies hoe het moet: groener leven laagdrempelig maken. En Rotterdam, ik ga met de dag meer van je houden.

[iframe id=”https://www.youtube.com/embed/QR3tsZc_0nY” align=”center” maxwidth=”1000″]

Goed, wat is het idee? Check even de video hierboven (al was het maar vanwege de sympathieke meneer die je precies uitlegt hoe en wat,) en dan wordt eigenlijk al alles duidelijk. Maar heel kort uitgelegd: al het goede van de stadsboerderij + van 50 andere lokale producenten komt naar een mooie winkel op het Centraal Station van Rotterdam. Dat betekent dat lokaal eten en drinken voor miljoenen mensen per maand heel dichtbij komt. Je kunt er zelfs je tas met groenten komen vullen, voor thuis. Maar er zullen ook snacks, kant-en-klaar maaltijden (zoals salades) en natuurlijk koffie en sapjes worden geserveerd. Had ik al gezegd dat ik enthousiast ben?

Dus ik ben meteen naar de crowdfundingpagina gegaan en heb geïnvesteerd. Dat kun jij ook doen, als je dit initiatief net zo tof vind als ik. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om €30 te investeren en dan krijg je een strippenkaart voor 15 keer koffie of thee cadeau. Hoe leuk is dat? Ook zijn er interessante investeringsopties met aantrekkelijke rentepercentages. Kortom; doen! :)

Mechelen

13246411_1168518313180235_516702695044874027_o

Net terug uit Valencia en Hamburg (beide geweldig en over Hamburg later meer,) en nu alweer plannen maken voor de komende tijd. Zo ga ik de eerste week van juni voor 2 dagen naar Mechelen en daar ben ik nog nooit geweest! Ik ga overigens op een perstripje en alles zal draaien om ‘bier in vrouwenhanden.’ Wat zoveel betekent als: bier gebrouwen door vrouwen. Ik ben heel benieuwd, dat snappen jullie ;) Hopelijk heb ik hier en daar een verloren uurtje en kan ik eventjes de stad in, op zoek naar een leuke hotspot. Ik heb vast lezers uit Mechelen, of mensen die er graag komen, dus ik zou jullie willen vragen om jullie tofste hotspots en favoriete adresjes met mij te delen. Zou ik heel leuk vinden! Denk aan fijne koffietentjes, toffe winkels of goede plekken om vegan te eten. Hoor het graag van jullie!

Vleesverlangen

vleesverlangen

Wie van jullie heeft gisteravond Vleesverlangen gekeken? Ik was helaas niet in de gelegenheid, maar ik zag Twitter volstromen met heftige berichtjes over deze docu. Als het goed is, is de film terug te kijken via NPO, dus dat ga ik binnenkort maar eens doen. Kan iemand alvast iets over de film vertellen? Is het een aanrader?

Blogposts van deze week

En natuurlijk zet ik, zoals je gewend bent, de blogposts van de afgelopen week voor je op een rijtje. Voor het geval dat je er hier of daar eentje hebt gemist!

jux8

Vorige week vrijdag kwam er even geen Leuke Dingen online. Sowieso had ik deze week een iets ander ritme, doordat ik naar Valencia en Hamburg was en ik eigenlijk amper thuis ben geweest. Ik hoop dat jullie het me vergeven ;) Op vrijdag kwam er daarom een ander artikel online, namelijk over de mooie conceptstore van Studio JUX. Hier hangen, liggen en staan alleen maar duurzame en eerlijke producten. Echt een prachtige winkel en een grote aanrader om te bezoeken!

curry4

Zaterdag deelde Jamie dit recept voor een lekkere en supersnelle curry met jullie. Bijzonder, met bloemkool en ananas!

DW8A1663

Op zondag vertelde ik jullie in een persoonlijk verhaal over bepaalde keuzes waar ik op terug ben gekomen. En over hoe lastig het kan zijn (voor je ego met name,) om toe te moeten geven dat je een keuze misschien niet had moeten maken, of al van tevoren moet terugdraaien. Dat vraagt wel iets van je, maar het kan heel goed zijn om te doen. Mooie reacties kreeg ik ook, dankjulliewel!

Eke-web

In samenwerking met Margareth maakte ik een artikel over ‘typische veganisten.‘ Ik vind het leuk om te laten zien dat vegans niet allemaal hetzelfde zijn, ook al denken mensen dat soms van wel. Margareth maakte drie prachtige portretten en ik interviewde de inspirerende mensen erachter. Ja, ik word blij van dit soort samenwerkingen!

garedunord3

Op maandag bezocht ik het vegan foodfestival bij Gare du Nord in Rotterdam en op dinsdag publiceerde ik er een blogje over. Wat was het leuk! Ik kijk nu al uit naar een volgend vegan foodfestivalletje :)

carpaccio1

Woensdag deelde Jamie dit recept voor een carpaccio gemaakt van courgette. Dit lijkt me echt het perfécte zomerse gerecht voor op een balkon, met een wijntje erbij en een muziekje op de achtergrond… ja hoor, ik begin lekker in de sfeer te komen!

Ik hoop dat jullie een heerlijk weekend tegemoet gaan. Geniet ervan, doe leuke en groene dingen en ik zie jullie graag morgen weer terug!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

58 gedachten over “Leuke Dingen #81

 1. Ik ga ook meedoen aan de crowdfunding (als recente rotterdamse)! Goed dat je het meldde hier.
  En ik zag dat je op zoek bent naar een huurhuis hier. Ik wou dat ik iets wist, maar hou mijn ogen en oren open.

 2. Wat een superleuke tips deel je Merel! Ik ben reuze benieuwd naar de documentaire Vleesverlangen, eens kijken of ik die online kan terug vinden.

 3. Ik heb ongeveer 35 minuten naar Vleesverlangen gekeken…… kijk maar niet Merel, het is enorm heftig, ik kon het niet meer aanzien.
  Maarrrr het goede is wel dat ik op Twitter zag dat mensen spontaan vegetariër worden of de Vegan challenge gaan doen na het zien van deze documentaire. .

  1. Oef nee, dat was ook mijn twijfel. Maar aan de andere kant denk ik: niet voor wegkijken, gewoon doen, dan weet ik waar we het over hebben ook.

 4. Ah zo leuk! Kledingswap is zo leuk, heb ik ook een keer aan meegedaan. En toen kon ik het voor hele leuke kleding ruilen!

  Liefs! Evelien

 5. Wat cool dat uit je eigen stad naar het centraal station komt! Ik doe natuurlijk mee aan de crowdfunding!!! Heel erg gaaf zeg!

  En de docu vleesverlangen durfde ik niet te kijken, bang dat ik er slecht van zou slapen. Ik eet veganistisch en ben nog gevoeliger geworden voor dierenleed dan ik al was. Hopelijk zet deze docu wel aan tot nadenken voor veel mensen! Ik voel me heel veel beter nu ik leedvrij eet. Echt alsof er een last van m’n schouders is gevallen. Dat gun ik iedereen!

  1. Mooi gezegd! En dat gevoeliger geworden voor dierenleed, dat herken ik helemaal…

 6. Leuke dingen! Ik woon in Rotterdam en ben nog nooit bij ‘Uit je eigen stad’ geweest, maar ik vind het echt een heel gaaf concept. Dus ook direct een steentje bij gedragen! En gisteren toevallig de docu gezien van Marijn. Zeker heftig, dat doet mij persoonlijk wel weer heel erg nadenken over de hoeveelheid vlees die ik eet (wat al niet zoveel is).

  1. Wat leuk dat je ook meedoet aan de crowdfunding! Misschien zien we elkaar eens op het station, voor een koffie :)

 7. Ik woon zelf in Antwerpen en kom niet zo vaak in Mechelen, maar ik heb wel enkele tips.

  Kaffee-Ine (Onze-Lieve-Vrouwestraat 6) is een leuke koffiezaak en bij Il Cardinale (Sint-Romboutskerkhof 1) kan je terecht voor burgers. Tot slot is er nog een restaurant met de beste naam ever: Als ik mijn ogen toedoe, ben ik in Honoloeloe (Grote Markt 11). Hier ben ik zelf nog niet geweest, maar alleen al voor de naam zou ik gaan.

 8. Leuke post!

  Mechelen, daar ga je een geweldige tijd hebben. Er zijn zoveel leuke plekjes! Voor koffie is Sister Bean (Vismarkt 26) een aanrader, echt heel leuk!. Ook ViaVia (Zandpoortwest 50) is wat mij betreft een topper, een reiscafé met leuke sfeer en regelmatig wisselende kaart (veel veggie opties, vega ook enkele, maar daar let ik persoonlijk iets minder op).
  Er zijn nog veel meer leuke dingen, maar deze wilde ik je alvast niet onthouden. En qua bier kennen ze er ook wat van ;-)

 9. Er ligt al een tijdje vegan ijs van Unilever in de supermarkt (BV bij de Ah) swedisch grace. Is op basis van soja.

   1. Ja is van Ola en is er in vanille en framboos en er zou ook chocolade moeten bestaan, maar die heb ik nog niet bij de AH op de site zien staan.

     1. Ja die hebben ze alleen bij de AH XL, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik er niet kapot van ben, heel chemisch smaakje. Dus laat ze maar lekker opschieten bij B&J. ;)

 10. Yay, Mechelen! Daar ben ik opgegroeid :-) (al woon ik er intussen niet meer)
  Vergeet niet om langs te gaan bij Supergoods, Onze-Lieve-Vrouwe-straat 116

 11. Wat fijn dat ze B&J nu misschien ook vegan willen gaan maken, ik heb mijn handtekening in ieder geval gezet!

 12. Hoi Merel! Ik heb de docu gekeken, vond het veelbelovend klinken. Dat was het zeker in het begin ook, heftig wel. Maar na een tijdje werd het vervelend dat Marijn gewoon maar geen doorzettingsvermogen bleek te hebben. Aan de ene kant wil ze geen dieren eten, en toch geeft ze steeds op.. Dat ging me ergeren omdat ik vind: als je het écht wil, dan doe je het toch gewoon? Al houd je nog zoveel van vlees.. Maar goed, ik heb ‘m wel afgekeken. In ieder geval goed dat er aandacht aan word besteed, maar deze docu vond ik een beetje anti-climax. Misschien wel leuk om te kijken alsnog, al is het maar om het te zien! En wauw, wat een tof initiatief van de Westergasfabriek! En ik duim zo hard voor die Ben en Jerry’s….. Dikke liefs!

  1. Hmm, dat klinkt inderdaad als jammer. Als ik binnenkort de tijd vind, dan ga ik hem misschien toch maar kijken. Dan weet ik in elk geval waarover we praten ;)

 13. Ik vond de docu ook behoorlijk heftig en bij tijden echt walgelijk.
  Maar mijn wederhelft, een echte vleeseter, had er totaal geen problemen mee.
  Ik vond het overall wel een goede docu.
  Het was geen docu om te stoppen met vleeseten, het ging het vooral om om haar relatie met vlees te onderzoeken.
  En er was aan het eind wel degelijk een stap in de goede richting gezet door haar.
  Door minder vlees(producten) buiten de deur te eten vanwege haar dochter, maakte ze nu de keus om wat minder vlees te eten maar dan wel van goede kwaliteit.
  Het is een bewustzijnsproces wat iedereen op zijn of haar eigen manier doet.

  Vleeseten is de dagelijkse realiteit, en deze docu schuwde geen enkel beeld.

 14. Wat voor mij het belangrijkste is om ieder in zijn of haar waarde te laten wat je ook eet of hoe je ook leeft.

  Ik had een aanvaring met iemand die “WALGDE” van vlees en niet bij iemand in de buurt kan zijn die dat wel eet.
  Tja, maar zij at en of dronk wel zuivel, eieren en kaas.
  En iemand anders gruwelt daar weer van.
  En een ander gruwelt weer van alle die “quinoa-kutten” die niet normaal met eten kunnen omgaan ………….

  Je kunt met iemand een discussie aangaan, als je het maar nooit doet om je eigen gelijk te halen.

 15. Docu was vooral erg makkelijk. Wat willen mensen horen? Dat ze 2 a 3 keer p.w. toch vlees kunnen eten van ‘etnische afkomst’ . Niet dat vlees consequent onethisch is en dat stoppen de enige ethische keuze is. Jammer dat geen Nederlandse filmmaker zich waagt ala earthlings.

  1. Oef, maar Earthlings is wel next level he… dat kan dan ook weer niet iedereen aan ;)

 16. De Waslijn kledingruil is ook erg tof! Er worden meerdere malen per jaar edities georganiseerd in heel het land (door lokale ambassadeurs). De eerstvolgende is morgen al, in Leersum. Check dewaslijn.com

 17. Wat tof: ‘Uit je eigen stad’ !! Word ik nou ook helemaal blij van. Ik snap je overigens helemaal Merel; ik raak ook met de dag meer verknocht aan Rotterdam :D

  Leuk dat je de USVA actie noemt. Kom je toevallig langs? (:

 18. Wat een zalig idee van leftovers, want als er ook maar iets is waar ik niet goed tegen kan dan is het toch wel voedsel dat de vuilbak in belandt. Oh jaa, die vegan ijsjes moeten écht naar Nederland én België komen, please.

 19. Ooh ik ben erg benieuwd naar de adressen in Mechelen, ik kom er zelf ook vrij vaak! De Frutsi is leuk! Allemaal lekkere smoothies! Ligt in de Bruul in de buurt van de mediamarkt.

 20. Mijn broer woont in Mechelen! :-) Al moet ik wel zeggen dat ik er de hotspots niet echt ken… De Burgerij is helemaal hip en daar ga ik soms eten, aangezien ze ook veggie burgers hebben, maar ik denk niet dat je er veganistisch kan eten :(

 21. Oh ik was gisteren juist voor de eerste keer in Amsterdam, maar had dit artikeltje echt eerder moeten lezen. :o Maar het heeft me wel een leuke post op mijn blog bezorgt hihi

 22. Ah, Vleesverlangen is dus een docu! Ik had het op twitter voorbij zien komen, maar had geen idee waar het allemaal over ging. Misschien ga ik hem samen met een vriendin kijken, waarschijnlijk durf ik het in mijn eentje niet aan vanwege heftige beelden.

 23. Leuk stukje! Maareeh… wat is Mooq? Waar zit dat? Kan het niet vinden op google en ben heul benieuwd. :) groetjes

  1. Oeps, het is Mook, met een k dus. Het zit aan de De Clercqstraat!

 24. Ik ben een echte lurker, maar nu ik lees dat je naar Mechelen komt moet ik wel reageren! Ga ontbijten bij de Foom, lunchen bij Gamine of Funky Jungle, tapas eten in de Sava op de Grote Markt of lekkere burgers bij Il Cardinale. Om te shoppen zeker eens langs gaan bij Supergoods (en alle andere leuke winkeltjes in de Onze Lieve Vrouwestraat) en bij Smaak in de Guldenstraat! Veel plezier!

 25. Ik woon in Mechelen! Voor koffie kan je terecht bij Sister Bean (http://www.sisterbean.be/) of Beans (http://www.beansbar.be/). Ja, dat zijn twee verschillende zaken.
  Een ander erg leuk café aan de rand van een klein parkje is het reiscafé ViaVia (http://www.viaviacafe.com/nl/mechelen).

  Een eco kledingwinkel is inderdaad Supergoods (https://www.supergoods.be/). Het ziet er hip uit, maar ik ben er (nog) niet langsgeweest. Er is ook een Oxfam wereldwinkel (http://www.oxfamwereldwinkels.be/nl/winkels/mechelen).

  In Mechelen is er trouwens een lokale afdeling van Eva vzw (http://www.evavzw.be/mechelen). Misschien kan je hen eens een mailtje sturen om meer informatie.

  Tot slot nog deze veggie brochure van de stad zelf: http://www.mechelen.be/_uploads/Diensten/Communicatiebeleid/downloads/fair_en_veggie_brochure_volledig.pdf

  Voilà!

 26. Oh, en als je je koffie liever nuttigt in een boekenwinkel (mét vintage zeteltjes en stapels boeken), kan ik De Zondvloed aanraden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *