Leuke dingen om thuis te doen

In december brak het COVID-19 virus uit in Wuhan, China. Sinds 28 februari is het virus ook in Nederland. Vandaag, zestien dagen later, heeft de regering maatregelen getroffen: evenementen zijn gecanceld, mensen werken thuis en iedereen wordt opgeroepen contact met anderen zoveel mogelijk te mijden (social distancing). thuisblijf tips thuisblijftips thuis blijven thuis thuis blijven thuis virus

Zijn die maatregelen overdreven? Nee, het virus is namelijk erg besmettelijk en het sterftecijfer ligt relatief hoog. Omdat het een nieuw virus is zijn informatie en cijfers erover niet gegarandeerd volledig correct, maar het sterftecijfer wordt geschat op 2%. Het RIVM schat dat 50-60% van de Nederlanders het virus zal krijgen in de komende jaren.

Het virus voorkomen is een stadium dat we al gepasseerd zijn, we kunnen hooguit proberen om het virus in te dammen. Dat is ontzettend belangrijk; wanneer er heel veel mensen tegelijkertijd besmet raken, hebben ziekenhuizen te weinig capaciteit om alle mensen met heftige klachten te behandelen. We willen voorkomen dat artsen in Nederland moeten gaan kiezen voor welke patiënten wel of geen plaats is (dat wordt ook wel triage genoemd). In Italië is al sprake van triage. Ook in Nederland wordt rekening gehouden met ‘code zwart‘.

Geen vrolijk nieuws. En natuurlijk, het is absoluut heel erg jammer dat we allemaal leuke dingen moeten missen momenteel. Heel begrijpelijk dat heel veel mensen heel teleurgesteld zijn over wat er allemaal wordt afgelast. Voor sommige mensen zullen er vakanties geschrapt zijn – dat is ontzettend rot. Ook is thuis zitten met meerdere mensen in huis, of soms met kinderen, verre van ideaal. Vanuit huis werken is niet iedereen gewend… en toch moeten we er maar het beste van maken. We moeten onze mindset omtrent dit alles even aanpassen, want ik hoor nog heel veel mensen die denken dat het allemaal wel meevalt en die het te moeilijk vinden om hun eigen comfort tijdelijk op te geven. In deze blogpost geef ik je tips voor dingen die je binnen kunt doen én hoe je daar iets leuks van kunt maken voor jezelf. Dat maakt het allemaal misschien net een beetje makkelijker.

Het is een flinke lijst geworden met allemaal dingen die ik fijn vind om thuis te doen, zeker als ik er, zoals nu, tijd voor heb. Daar komt ie!

Lezen. Natuurlijk, want lezen is áltijd goed. Maar misschien is het juist nú wel het moment om helemaal te verdwijnen in een dikke roman. Of wat dacht je ervan om eens wat essays of korte verhalen te lezen? Hoe lang geleden is het dat je een dichtbundel hebt opgepakt? Een paar tips van mij voor jou: Hoe gaan we dit uitleggen? (over het klimaat), Sfinx (essaybundel over mannelijkheid) en De trooster (een heel mooie roman).

Luisterbieb. De Online Bibliotheek heeft een geweldige actie bedacht nu hun filialen gedwongen gesloten zijn: de audioboeken in de Luisterbieb app zijn gratis te beluisteren! Download de app (ook gratis) en kies de titels uit die je interessant vindt. Ik ben momenteel bezig in ‘De meeste mensen deugen‘ en dat is een grote aanrader. Goed om te weten: De Luisterbieb app is voor iedereen. Ook als je geen lid van de bibliotheek bent, mag je boeken luisteren. Echter, als je wél lid bent (wat ik natuurlijk sowieso zou aanraden,) dan kun je bij alle boeken. Ben je geen lid, dan kun je slechts bij een selectie.

Podcasts luisteren. Zet je noise cancelling headphones op (dit is sowieso fijn voor als je niet in je eentje thuis bent en je soms een momentje privacy nodig hebt,) en ga even lekker een uurtje op je bank liggen met een podcast. Of misschien wil je de afwas doen of stofzuigen, dat kan ook. Iedere dag een half uur tot een uur podcast luisteren zou helemaal geen slecht idee zijn. Het is ontspannend en je leert er iets van. Ik wil niet meer zonder! Podcasts die ik op dit moment graag luister: NRC Vandaag, New Female Leaders, Deliciously Ella, Ctrl Alt Delete, One Step en Anoniem Intiem. Zoek ze maar eens op, bijvoorbeeld op Spotify of in een podcast app. Veel plezier!

Spelletjes spelen. Dit is natuurlijk het leukste als je níet alleen thuis zit, maar zelfs dan kan het. Ik heb op Twitter al meerdere intiatieven voorbij zien komen waarbij mensen op afstand, via Skype of Google Hang-out met elkaar spelletjes aan het spelen waren. Ook is er een app die ‘House Party’ heet, die het mogelijk maakt om te Facetimen en spelletjes te spelen met vrienden tegelijk. Zo gezellig en vindingrijk! Mijn favoriete spelletjes van dit moment zijn Sushi Go, Exploding Kittens en Vlotte Geesten. 

Yoga. Want dat kan je ook doen zonder naar de yogaschool te gaan. Trek iets comfortabels aan, zoals deze prachtige ’thuiskleding’ van webshop Honesse. Rol je matje uit, start een Youtube video, bijvoorbeeld van Yoga With Adrienne, en begin! Ook fijn voor het slapen gaan.

Maak foto’s. Pak bijvoorbeeld je oude camera er weer eens bij en maak wat foto’s in en om huis. Laat er (online) een paar afdrukken. Het zijn de simpele alledaagse taferelen die we misschien maar weinig vastleggen, maar die we later maar wat graag terug zouden zien.

Koken. Raap alles bij elkaar wat je nog in huis hebt en sla je kookboeken open. Kies een paar lekkere gerechten die je de komende dagen kunt maken. Ik wil nu natuurlijk zeggen: zoek een recept in mijn receptenindex, maar nee, koken uit een kookboek is echt te leuk om niet te doen. Mijn favoriete kookboek van dit moment is absoluut het Bosh! boek, maar ik kreeg van de week het Jackfruit kookboek binnen en die is ook erg leuk!

Blijf in beweging. Dat kan buiten – wandelen kan wél (op rustige plekken) en is fijn. Ook kun je in je tuin of op je balkon een sit-up challenge doen, je kunt planken, stretchen, door het huis dansen, online sporttrainingen volgen…alles om soepel te blijven en energie te houden!

Plantverzorging. Het lijkt me een mooi moment om je planten wat extra TLC te geven. Stof ze af, geef ze water, pot ze om (als je daarvoor de juiste dingen in huis hebt,) besproei en bemest ze en praat lief tegen ze.

Online classes. Ik zie dat er allemaal ondernemers super creatief zijn en online allerlei cursussen en workshops aanbieden. Die kun je dus gewoon vanuit je luie stoel volgen. Vandaag (zondag) om 15:00 uur, ga ik bijvoorbeeld een online tekenclass volgen van Marloes de Vree, via haar Instagram. Dat is toch te gek?!

Series kijken. Ik grijp dit soort momenten altijd dankbaar aan om een beetje te kunnen bingewatchen. Aanraders van dit moment: Boer zoekt vrouw, De Mol, Love is blind en Anne+ seizoen 2.

Facetimen met vrienden en familie. Fysiek afspreken is nu even geen goed idee, maar het is natuurlijk wel gezellig om elkaar nog een beetje te blijven zien af en toe. Plan Skype-dates in (of gebruik Facetime of Google Hang Out) en klets gezellig bij. Je kunt dit ook in groepjes doen, hartstikke gezellig. Zo hebben Mare en ik met mijn schoonzus en zwager de finale van Wie is de mol gekeken! Denk ook aan je opa’s, oma’s en oudere ooms en tantes. Denk aan mensen die het zwaar hebben, fysiek of mentaal. Voor veel mensen met mentale condities is dit een zware tijd.

Knutselen. Mare en ik knutselen graag wat ‘in het wilde weg.’ Dat betekent een beetje scheuren, plakken, kleuren, knippen en glitteren. Het is gewoon fijn om te doen, het hoeft helemaal niet mooi te worden.

Kaartjes versturen. Bijvoorbeeld via Omapost, waarbij je kaartjes kunt sturen naar ouderen die daar heel erg gelukkig van worden, omdat ze vaker dan wij alleen thuis zitten. Maar natuurlijk is dit ook een prachtig moment om kaartjes naar je eigen geliefden te sturen. Ik bedenk me nu hoe leuk het zou zijn om elkaar weer eens e-cards te sturen. Te gek vond ik dat vroeger, om die te sturen en te krijgen.

Tuinieren. Of je balkon lenteklaar maken. Schrobben, harken, onkruid wieden, steentjes rapen… ik heb helaas geen tuin, anders was ik er al lang in bezig geweest. Maar ik heb me wel voorgenomen om deze dagen aan te grijpen op mijn balkon op te ruimen en schoon te maken, zodat ik straks, als ik weer naar de winkels kan, plantjes kan kopen en de boel weer gezellig kan maken. Plus, de komende dagen hoop ik er ook al af en toe een uurtje te kunnen zitten in de zon. Zin in!

Klusjes in huis. Zet een timer van een half uur per klus. Je zult zien dat je het vaak ruim binnen het half uur redt en dat je je altijd hebt voorgesteld er veel langer mee bezig te zijn. Zo maakte ik vanmiddag mijn oven in twintig minuten helemaal schoon, ontkalkte ik mijn waterkoker in een kwartier en ik denk dat je met een half uur ramen lappen ook een heel eind komt. Dat ga ik overmorgen eens testen! ;) Natuurlijk doen we deze klussen het liefste met natuurlijke producten – stukken beter voor het milieu én voor onze gezondheid.

Werkplek opruimen. Misschien ben je het niet gewend om vanuit huis te werken en zit je de komende weken noodgedwongen aan een geïmproviseerde werkplek. Daar is niks mis mee hoor, zo werk ik nameljk altijd ;) Maak er een fijne en nette plek van. Versier de boel met kerstlampjes en een gezellige poster, en: lees het nieuwste boek van Marie Kondo over joy op het werk!

Hoe maak je het leuk voor jezelf?

Door er aandacht aan te geven. Mare en ik hebben zelfs een heel blokkenschema gebouwd met allemaal activiteiten (van de oven schoonmaken tot onze LinkedIn accounts bijwerken en álles er tussenin), en als we er eentje hebben gedaan, dan plakken we er een sticker bij. Ook zetten we voor iedere activiteit een wekker van een half uur. Dat is precies een goede duur om het leuk te laten zijn. Tussen minder spannende taken (voornamelijk de huishoudelijke taken en de werkdingen) spelen we een spelletje, eten we paaseitjes als beloning of mogen we een half uurtje Instagram Stories kijken. Mij helpt het enorm om er een beetje structuur in te houden, anders worden de dagen eindeloos.

Ik heb een leuk formatje voor je gemaakt dat je zelf kunt invullen. Die kun je hier downloaden. Print het lijstje en vul het in met welke activiteiten die jij wilt doen – misschien voor een week, misschien per dag, wat jij wilt. Maak iets leuks, creatiefs en misschien ook wel productiefs van het thuis zitten! We komen er doorheen met z’n allen :)

Zorg goed voor jezelf en anderen! Denk aan elkaar, niet alleen aan jezelf <3
Suggesties voor wat je thuis kunt doen zijn welkom bij de comments onder deze blogpost!

Deze blogpost bevat affiliatelinks.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

30 gedachten over “Leuke dingen om thuis te doen

 1. Top lijstje…
  Ik had met de storm onze trampoline al afgebroken. Die ga ik vanmiddag met mijn broertje maar weer in elkaar zetten. De komenden wkn alleen in huis met 2 kids, 9 en 7, maken me wel erg onrustig net als de komende wkn niet naar de gym kunnen. Hebben we iig meerdere bewegings mogelijkheden.

  En ik ga iedere dag hier even scrollen voor je!

 2. Hier tot op heden nog gewoon werken, werk namelijk in het onderwijs. Mocht ik thuis moeten blijven ben ik me inderdaad ook alvast voor aan het bereiden; lezen, bloggen, knutselen, noem maar op!

 3. Haha wat leuk, ik heb precies zo’n soort blog geschreven gisteren. Maar alsnog leuk om de jouwe te lezen!

  Het lukt me tot nu toe vrij goed positief te blijven, maar heb toch maar wel besloten mijn werk deze week te annuleren, zanglessen zijn toch ‘luxe diensten’ en aangezien ik lichtelijk verkouden ben, wil ik zo min mogelijk risico verspreiden.

  Ben benieuwd wat ons nog te wachten staat allemaal….

 4. Voor nu mag ik nog naar mijn stage komen, maar wel beperkte uren om contact te beperken. Ik doe een onderzoeks-stage op het laboratorium dus thuis kan ik niet zoveel aan mijn studie doen, in de uren die ik overhoudt ga ik fijn iets met je tips doen.

 5. Goeie tips. Ik heb net het boek P.S. van liefdespost tot hatemail gelezen, dus mijn tip is Schrijf iemand een ouderwetse brief. Heel anders dan een e-mail of een Whatsapp :)

 6. Inderdaad goede tips. Wat ook nog leuk is, is kaarten versturen via postcrossing. reis je per kaart de wereld over. Maar voorlopig heb ik nog werk genoeg. Ik werk in de zorg. Moet zeggen dat ik er niet lekker rondloop. Maar ja, we houden de goede moed erin. En ik ga weer recepten van je maken .Groetjes Leny

 7. Ook nog een tip, voor Corona-thuisblijvers, en als duurzame zondag activiteit: schoenen poetsen
  Ook vegan-leren schoenen kun je poetsen met schoensmeer, en stoffen schoenen kun je in de wasmachine doen.
  Bestel nieuwe veters voor de schoenen die dat nodig hebben, en zet de schoenen die naar de schoenmaker moeten alvast klaar in een tasje
  Ik ben weer helemaal blij met mijn schoenenrekje, en heb voorlopig niks nieuws nodig :)

  1. Wat een goeie ook! Ik heb nog wel een paar sneakers staan dat even goed onder handen genomen mag worden…

 8. Goed om dit te delen, zodat we ons niet hoeven te vervelen en dit virus gewoon gaan overleven met zijn allen! (in hoeverre dat mogelijk is…)

 9. Op NPO start is vanaf vandaag schooltv te zien in verschillende leeftijd blokken.

 10. Neem een gratis abonnement op Pinterest. Plaatjes en info verzamelen is een leuke bezigheid. Over ieder onderwerp is er wel wat te vinden. Je kunt zo je eigen naslagwerk maken.

 11. Oh bedankt voor de tips! Gelukkig ook offline tips want ik verhuis binnenkort en dan zit ik even zonder internet… hopelijk kunnen de techniekers toch langskomen ondanks de lockdown.

  En heel blij met de Luisterbieb tip!!!

 12. Hoi, dat schema heeft me zo’n houvast gegeven deze week, waardoor ik nu ook echt van het weekend kan genieten :) en me geen moment schuldig heb gevoelt.
  Dank voor het delen!

 13. Je kunt een escape game thuis spelen. Kijk eens op unsolvedmystery.nl. Kun je zelfs spelen met vrienden/familie van afstand

 14. ik ben mindervalide en heb geen interesse in dat alles dat alles is saai en zegt me niets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *