Leuke podcasts

leuke podcasts

Zoals je in dit artikel over ’the glorification of busy’ hebt kunnen lezen, zijn wij momenteel helemaal in to het luisteren van podcasts. Podcasts bestaan al járen, maar wij hebben ze eigenlijk pas heel recent ‘ontdekt.’ Misschien kwam het doordat we nooit echt leuke podcasts voorbij hebben zien komen, of er bijna nooit iemand hebben gehoord, maar inmiddels zijn we hooked. In deze blogpost zetten we een paar van onze favoriete leuke podcasts voor je op een rijtje!

Hoe werken podcasts?

Om te beginnen: wat is een podcast? Een podcast kun je zien als een radio-aflevering van meestal tussen de 45 en 60 minuten. Ieder podcastkanaal heeft een host en de host nodigt meestal een spreker uit. Met deze spreker wordt dan een interview afgenomen. Dat klinkt misschien een beetje suf, maar niks is minder waar. Het worden namelijk vaak heel inspirerende, diepgaande, maar vooral ook ontspannen gesprekken. Wij vinden het echt heel leuk om hier naar te luisteren en we halen er veel inspiratie uit. Via het ene podcastkanaal kom je al gauw weer een volgend leuk kanaal tegen. Dan luister je bijvoorbeeld naar een interview en blijkt de geïnterviewde zelf ook podcasts te maken. Het is misschien een beetje zoeken naar waar je interesses liggen, maar er is keuze genoeg. We durven wel te zeggen dat er voor iedereen leuke podcasts, die passen bij je interesses, te vinden zijn.

leuke podcasts

En hoe werkt het dan? Je downloadt de podcasts via iTunes. Dit kan op je telefoon, je tablet of je computer. Je kunt je abonneren op een kanaal, zodat je iedere keer als er een nieuwe podcast online komt (meestal wekelijks,) automatisch de nieuwste downloads in je Podcast-app verzamelt. Deze podcast app is gratis te downloaden, heet gewoon ‘Podcasts’ en heeft een paars icoontje.) Via deze app kan je de podcasts afluisteren. Misschien heb je halverwege een aflevering geen zin meer? Geen probleem, de app onthoudt waar je bent gebleven. Je kunt er ook voor kiezen om je niet te abonneren op de kanalen, maar gewoon handmatig verschillende losse afleveringen te downloaden. Bij iedere aflevering is een korte omschrijving van een paar regels te lezen, zodat je weet wat je van de inhoud van de show kunt verwachten. Op basis daarvan kun je gemakkelijk je keuze maken.

Wanneer je de afleveringen hebt gedownload en ze in je Podcast-app staan, kun je ze altijd en overal luisteren. Het is gewoon offline, dus je hebt geen internet nodig. Ideaal voor onderweg naar je werk, of op reis. Of wat dacht je van tijdens het wandelen, hardlopen of in de sportschool? Of tijdens het koken? Wij vinden het een heel fijne en ontspannende bezigheid, waarvoor je niet naar een scherm hoeft te kijken.

Het beste nieuws: het is allemaal 100% gratis. De app is gratis en de podcasts ook. Moet je voorstellen hoe ongelooflijk veel gratis content dat is. Natuurlijk hoor je bij sommige shows vooraf wel een korte reclame, maar dat lijkt ons niet meer dan logisch. (dat heb je op de radio, het internet en in tijdschriften immers ook)

Ben je geen apple-gebruiker? Dan kan je alsnog iTunes installeren op je computer of laptop en daar naar de podcasts luisteren. Hoe je dan je podcast op je Android telefoon krijgt, daar hebben we helaas geen ervaring mee.

Leuke podcasts

Wij hebben op dit moment een aantal favoriete podcasts, die we dagelijks luisteren. We zullen de kanalen met jullie delen en ook tippen we welke afleveringen wij tot nu toe het beste vonden. (let op: wij zijn nog maar kort bezig met het luisteren naar podcasts, dus we hebben nog lang niet alle afleveringen van alle kanalen kunnen luisteren) 

leuke podcasts

Podcast: After the jump. Host: Grace Bonney.

After the jump behandelt onderwerpen als: interessante stappen maken in je carriere, hoe kom je over op internet? hoe kun je je dag productiever indelen? risico’s durven nemen en organiseren en minimaliseren.

Wij denken dat deze show vooral interessant is voor ondernemers en mensen met de droom om iets voor zichzelf te beginnen. De show heet niet voor niets ‘after the jump.’ (ofwel: nadat je de sprong in het diepe hebt durven nemen)

Twee afleveringen die wij echt de moeite waard vinden: “Brand growth -episode 79” (een interview met de eigenaren van de enorm succesvolle Baked Bakery in NYC) en “Expressing your voice through social media – episode 67

leuke podcasts

Podcast: One Part Podcast. Host: Jessica Murnane.

De afleveringen van One Part Podcast gaan veel over sterke, succesvolle vrouwen, vegan eten (!), kinderen adopteren, je eigen bedrijf beginnen, creatieve geesten en je passie vinden.

Dit is een show die zich vooral op jonge vrouwen richt. Jessica is zelf een creatieve zakenvrouw, die vegan eet (en een plantbased dieet ook echt aanmoedigt) en zelf een kindje heeft geadopteerd. Heel persoonlijk en veel inspirerende interviews.

Twee afleveringen die wij zeker de moeite waard vinden om te luisteren: “Surrogracy, a pigeon, and redefining the traditional family with Mariah Naella – episode 23” en “Feeling limitless with Erica Chidi of The Mama Circle – episode 20

leuke podcasts

Podcast: Smart Passive Income. Host: Pat Flynn.

Onderwerpen: online business, mensen die van hun passie hun werk hebben gemaakt, bloggers. Veel humor!

Doordat de host, Pat, een man is, zal deze podcast waarschijnlijk vrouwen én mannen aanspreken. Pat is een inspirerende zakenman, die als instelling heeft dat hij wil dat zijn kinderen later trots op hem zijn voor de keuzes die hij heeft gemaakt. Ook wil hij later niet terugdenken: “had ik maar…” Hij durft risico’s te nemen en is daarmee al een inspiratie voor velen geweest.

Een aflevering die je zeker zou moeten luisteren: “The story behind the success of foodblog Pinch of Yum, with Lindsay and Bjork – episode 148

Misschien goed om te weten: de podcasts die wij je tippen zijn Amerikaans. Amerikanen zijn héél open over hun inkomen. Op het foodblog ‘Pinch of Yum’ kun je bijvoorbeeld maandelijks gewoon lezen hoeveel de bloggers hebben verdiend. Ook valt het ons op hoe open Amerikanen praten over hun carriere. No shame in the game – je gaat er gewoon voor en dat mag iedereen weten. Bescheidenheid is nergens voor nodig, zonder dat het irritant wordt. Wij vinden het verfrissend!

leuke podcasts

Podcast: The Lively Show. Host: Jess Lively.

Deze show moet echt iedereen luisteren. Dit is zó leuk! Jess interviewt echt de allertofste gasten. Via haar kanaal hebben we bijvoorbeeld Pat Flynn en Jessica Murnane leren kennen.

Onderwerpen: gelukkig worden en blijven, je passie volgen, lifestyle, een creatieve onderneming runnen en goed zijn voor jezelf en je loved-ones. Na iedere aflevering heb je weer een dosis inspiratie om op vooruit te kunnen!

The Lively Show is eigenlijk leuk voor iedereen, maar zal misschien toch ook weer iets meer vrouwen dan mannen aanspreken. Aangezien er soms ook mannen worden geïnterviewd (zoals Pat Flynn en Corbett Barr) zouden wij onze mannelijke lezers toch zeker aanraden om te kijken of sommige afleveringen de moeite waard zijn. Jullie lezen het: The Lively Show is wel echt een favorietje hier!

Afleveringen om te luisteren: “Glorification of busy – episode 65” en “Lifestyle & career design, with Corbett Barr.

Andere leuke podcasts om eens op te zoeken:

Psychobabble van YouTuber Tyler Oakley. Dit is vooral een grappig kanaal met gossip en vrolijke interviews.
Pure Green van Celine Mackay. Erg leuk, want het gaat over ‘groene’ onderwerpen. Helaas vinden wij het geluid van erg slechte kwaliteit, zodat je er niet heel prettig naar kunt luisteren. Maar voor de onderwerpen is het zeker een aanrader!

Podcasts zijn gewoon echt HEEL erg leuk en we zijn blij  dat we dat recent hebben ontdekt. Wie weet gaan we er ooit zelf wel aan beginnen. Podcasts van de Groene Meisjes, wij zien het wel voor ons!

Wij zijn heel benieuwd wie van jullie er ook podcasts luistert en welk kanaal dan jouw favoriet is. Ook hopen we natuurijk dat we jullie hebben geïnspireerd om deze podcasts eens te downloaden en we horen dan heel graag wat jullie ervan vonden. Alvast bedankt voor het achterlaten van een reactie. Veel luisterplezier! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

49 gedachten over “Leuke podcasts

 1. Hoi meiden, leuk dat jullie het over podcast hebben. Zelf heb ik er nog niet eerder bij stil gestaan om daar iets mee te doen. Dit gaat veranderen! Thans voor de tip. Dag, Nicole

 2. ik heb na het artikel van gisteren meteen jess lively’s podcast gedownload, zo tof! ik luister eigenlijk nooit podcast, misschien toch maar wat vaker doen. :)
  xo, cheyenne

 3. Ik heb er eigenlijk nog nooit naar geluisterd, maar het lijkt me echt wel leuk! Ik weet eigenlijk niet waarom. :)

 4. Waaah ik ben zelf net een blog aan het tikken over leuke podcasts haha. Ik neem dit blogje erin mee als link. :)

 5. Leuk zeg!
  Ik ga jullie tips zeker beluisteren :-).

  Kennen jullie “Your wish is your command” al?
  Het zijn 14 op elkaar aansluitende cd’tjes van +/- een uur.
  Wauw, wat is mijn leven daarna ongelooflijk verandert zeg (in positieve zin, haha)

  1. Nee, kennen we niet! Maar gaan we nu meteen opzoeken. Dank voor de tip Manuka!

 6. P.s. Ik weet niet of je die in deze app kan vinden, anders zijn ze gratis te beluisteren via YouTube.

 7. Klinkt superleuk! Ik ga er ook maar eens een aantal downloaden voor wanneer ik in de trein zit. Wel een klein kanttekeningetje: waarom zouden mannen niet naar podcasts met vrouwen kunnen luisteren en zouden ze alleen aangesproken zijn als er ook mannen worden geïnterviewd? Geslacht hoeft toch niet uit te maken, zolang er maar interessante dingen worden gezegd :)

  1. Nee joh, zo bedoelen we dat helemaal niet. Het gaat er meer om dat het nogal vrouwelijke onderwerpen zijn die besproken worden. Als je 2 vrouwen over het ‘motherhood’ hoort praten, dan denk je als man misschien eerder: hmm, misschien kan ik een andere podcast zoeken. Natuurlijk geldt dat niet voor iedereen, dat weten we :)

 8. Toen ik nog een iPod had luisterde ik ook graag naar podcast. Sinds een telefoon heb die op andriod draait kan ik ze niet meer vinden. Sat terwijl het mij vaak wordt aangeraden. Dus als iemand daar een tip over heeft.. Zou fijn zijn.

  1. Bij een andere reactie had ik het volgende antwoord gegeven. Hopelijk heb jij daar ook wat aan!

   Het is niet moeilijk om via iTunes je podcasts op je telefoon te zetten. Als je in iTunes de podcast download komt ie op je computer te staan. Zoek dan naar de naam van de podcast en je vindt vanzelf de map waar iTunes ze opslaat. Kopieer de podcasts dan naar je telefoon en je kan ze beluisteren!

   Ik gebruik op m’n telefoon de app Podcast Addict om podcasts te beluisteren (er zijn nog veel meer van dat soort apps te vinden). Via de app kan je ook zoeken naar podcasts. Grote kans dat je ze gewoon via daar kan vinden. Hoef je helemaal niet via je computer te werken!

 9. Ik ben fan van de Echt Gebeurd podcast, lekker in het Nederlands :)
  http://echtgebeurd.net/ Tijdens een live optreden worden bijzondere waargebeurde verhalen verteld, soms door een bekende nederlander. Hilarisch onderdeel is het voorlezen van puberdagboekfragmenten, dan lig ik vaak te grinniken in bed. Ik vind het fijn om podcasts te luisteren tijdens het opruimen van de keuken.

 10. Yes, ik ben dol op podcasts en ga er binnenkort ook zeker over bloggen! Let’s spread the podcast love :) Mijn favorieten zijn o.a. Stuff Mom Never Told You (over allerlei topics die vrouwen aanspreken), Dear Sugar (een adviescolumn, echt good stuff), Invisibilia (over de onzichtbare krachten die het menselijk gedrag beïnvloeden) en nog veel meer, maar die bewaar ik voor mijn blogpost. Anders wordt dit wel erg lang, haha. Leuke post guys!

  1. Oh wat cool! dank voor de tips en laat het even weten als jouw post online staat, dan checken wij die ook :)

 11. Oh wat leuk dat jullie dit delen! Ik heb wel eerder van podcasts gehoord, maar ik heb eigenlijk nooit me er in verdiept wat podcasts nu precies zijn. Ik ga meteen er een aantal luisteren! Echt een hele leuke tip!

 12. Als niet-apple-gebruiker zit ik een beetje verlekkerd te kijken naar de geweldige podcasts die er bestaan, maar ik weet nu even niet hoe ik die kan beluisteren zonder iTunes…

  1. In principe kan je het dan via je computer beluisteren, want iTunes kan je op iedere computer installeren. Maar ik weet niet hoe het dan op een mobiel apparaat kan…

  2. Ik gebruik ook altijd iTunes in Windows om me op podcasts te abonneren en dan zet ik ze vanaf daar op m’n mp3-speler. Op mijn tablet gebruik ik nu de app Podcast Addict, maar er zijn er nog veel meer, dus er zit er vast wel een bij die jij handig vindt! :)

  3. Het is niet moeilijk om via iTunes je podcasts op je telefoon te zetten. Als je in iTunes de podcast download komt ie op je computer te staan. Zoek dan naar de naam van de podcast en je vindt vanzelf de map waar iTunes ze opslaat. Kopieer de podcasts dan naar je telefoon en je kan ze beluisteren!

   Ik gebruik op m’n telefoon ook Podcast Addict om podcasts te beluisteren. Via de app kan je ook zoeken naar podcasts. Grote kans dat je ze gewoon via daar kan vinden. Hoef je helemaal niet via je computer te werken!

 13. Leuke post! Ik luister best veel podcasts (vooral over eten…) maar de meeste van deze kende ik nog niet. Ik ken ook bijna geen Nederlandse podcasts (Echt Gebeurd ga ik meteen opzoeken) dus als jullie er een zouden beginnen zou ik zeker luisteren! :)

 14. dank jullie wel voor de tips! luister zelf graag naar kunststof van radio 1, daar wordt iedere keer een andere creatieveling (schrijver/muzikant/fotograaf/presentator/journalist/regisseur etc etc) geinterviewd. heb daardoor mensen leren kennen waar ik nog nooit van gehoord had, heel leuk.

 15. Leuke post! Ik luister zelf ook vaak naar podcasts, vooral in de trein onderweg naar mijn werk, dan gaat de tijd lekker snel. When the kids go to sleep van Shay & Colette Butler is een favoriet, maar ik ben dan ook een fan van de Shaytards ;-). Daarnaast houd ik ook enorm van de hoorspelen van de NTR, kennen jullie die ook? Dat luistert bijna als een film en ik ga er vaak helemaal in op! Ze zijn als podcast te beluisteren, je hebt De Moker (speelt zich nog af in Amsterdam ook), De Spin en Bonita Avenue is ook een aanrader :)

 16. Ik luister veel podcasts, ideaal voor tijdens het schoonmaken en opruimen. Favoriet is Nachtzuster, elke donderdagnacht op Radio 1. Daarin bellen luisteraars met de meest uiteenlopende vragen. Van heel maf tot inderdaad, hoe zit dag eigenlijk? Het is elke uitzending weer anders al zijn er veel vaste bellers. Leerzaam en vermakelijk!

 17. Hey, dit is leuk. Luister wel via de computer, maar heb sinds kort een mobiel die iets meer aankan, en er nu nog niet aan gedacht om daarop podcasts te beluisteren. Stom, omdat het ontzettend bij me past: de afwas ;) en tegelijkertijd iets zinnigs luisteren. Zag Kunststof al staan, luisterde zelf nog liever naar De Sandwich, Route du Soleil, De Goudmijn, Tijdperk Schiffers. En dan nu, yum, heel veel ander lekkers, dankzij jullie. Dank.

 18. Jaaaa podcasts! Ik ben mega fan. Wisten jullie dat Gretchen Rubin van the Happiness Project ook een podcast heeft (‘happier with Gretchen Rubin’)? En verder tip ik Invisibilia en TED Radio Hour.

  Ik begin direct aan the Lively Show, klinkt super leuk/inspirerend. Thx meisjes!

 19. Nog een leuke Nederlandstalige podcast: Praten over Bewustzijn. Klinkt misschien wat zweverig maar is het zeker niet. Veronica DJ Patrick Kicken praat met bedrijfstrainer Paul Smit over alledaagse zaken in nondualiteit.
  Bedankt voor jullie tips!

 20. […] relationships, en meer. Deze podcast wordt gemaakt door Jess Lively en ik kreeg ‘m getipt via de Groene Meisjes. Ai, wat moest ik wennen aan de stem van Jess. Ik had het bijna opgegeven tot ik de show weer […]

 21. Hoi, Ik ben al een tijdje podcastverslaafd, bedankt voor de goeie tips. Hier een paar van mij:

  Big Magic: naar het boek van Elizabeth Gilbert, alles over creativiteit in je leven
  Radio Kunststof: echt een heleboel interessante interviews
  Nooit Meer Slapen: ook hele boeiende gesprekken (soms zit er wel eens een tuseen die ik wat saai vind, maar smaken zullen verschillen)
  Grote Woorden: een reeks van vijf, die met Awé Prins MOET je gehoord hebben, heel mooi.
  Echt Gebeurd: waar gebeurde verhalen van allerlei verschillende mensen
  Robcast: wel erg “Amerikaans” maar soms heeft hij wel mooie tips

  Groetjes Mirte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *