Marie Kondo

Marie Kondo

Marie wie? Marie Kondo! Heb je al van haar gehoord? Als je ons blog volgt, kan het bijna niet missen. Sinds wij in januari het boek ‘Opgeruimd!’ (de Nederlandse vertaling van ‘The life-changing magic of tidying up’) – van de Japanse schrijfster en opruimguru lazen, zijn wij verkocht. We hebben je al veel over ons eigen opruimproject verteld, en ook is het boek van Marie Kondo al een paar keer voorbij gekomen. Maar vandaag zullen we iets dieper ingaan op wie Marie Kondo is en hoe haar methode werkt.

Wie is Marie Kondo?

Marie Kondo is 30 jaar oud en komt uit Japan. Al sinds haar vroege jeugd – en dan hebben we het echt over toen ze nog op de basisschool zat – is Marie vol van opruimen. Omdat op een gegeven moment haar eigen huis en de huizen van haar naasten wel eens opgeruimd waren, is ze ‘professional cleaning consultant’ geworden. Ze helpt haar klanten om hun huis te veranderen in een rustige, inspirerende omgeving. Nu Marie Kondo’s boek  zo’n doorslaand succes is en ze de hele wereld wordt overgevlogen om workshops te geven en te spreken over opruimen, weten we niet of ze nog 1 op 1 klanten begeleid – maar zo is ze in ieder geval wel begonnen. Wij noemen Marie Kondo ‘onze opruimheldin,’ maar ze is al op allerlei manieren bejubeld. Queen of Organizing en Opruimguru zijn veel gehoorde termen.

Over Opgeruimd! – het boek van Marie Kondo

In het Nederlands vertaald heet het boek van Marie Kondo ‘Opgeruimd!’ Dit is een iets ‘saaiere’ titel dan ‘The life-changing magic of tidying up.’ Misschien zijn ‘wij Nederlanders en Belgen’ te nuchter voor een titel als ‘De levensveranderende magie van het opruimen.’ (hoewel wij het wel een mooie hadden gevonden.) Voor de inhoud maakt het niet uit of je het in het Engels, Nederlands of een andere taal leest; het boek is erg goed vertaald. Het boek is inmiddels verschenen in 25 landen, heeft een 55e druk gekregen en is ruim 2 miljoen keer verkocht. Dat is natuurlijk vrij insane, vooral als je bedenkt dat het een boek over opruimen is. Maar het is niet zomaar een boek over opruimen. De methode van Marie Kondo gaat veel dieper dan wat spullen in rieten mandjes opbergen – zoals je dat vaak bij andere opruimmethodes leert.

Hoe werkt Marie Kondo’s methode?

We zullen je een korte uitleg geven over de methode van Marie Kondo – ook wel de ‘KonMari methode‘ genoemd.  We treden natuurlijk niet teveel in details, want daarvoor moet je gewoon het boek lezen. Daarbij komt dat wij lang zo goed niet kunnen vertellen over opruimen als dat deze opruimguru dat kan.

Om te beginnen: Marie Kondo is vrij drastisch als het gaat om opruimen. We doen geen halfbakken werk met hier en daar een kastje opentrekken, we beginnen gewoon meteen goed. Je trekt alles uit de kast – jep, ook je boeken en je kleding. Je legt het op de grond neer, zodat je goed kunt zien wat je nou eigenlijk hebt. Waarom dat moet? Omdat je anders geen overzicht hebt. Er zit altijd nog een shirt in de was en er ligt altijd nog een boek op een nachtkastje; we willen alles zien!

Vervolgens ga je bij ieder kledingstuk, elk boek en ieder voorwerp na: ‘does it spark joy?’ Dit is inmiddels een wereldberoemde uitspraak geworden en vrij vertaald kun je hem gebruiken als: “geeft dit mij een blij gevoel?” Als het antwoord ja is, mag het blijven. Is het antwoord nee, dan moet het weg. Uiteraard gaan we die dingen niet weggooien, maar we zoeken er een goede bestemming voor. Maak er iemand anders blij mee, verkoop de spullen of breng het naar de kringloop.

Een ander aspect van de konmari methode, is dat alle spullen in je huis de ruimte én een vaste plek moeten hebben. Er moet een goede ‘flow’ zijn in je huis en dat kan alleen als spullen een eigen plek hebben. Een huis zou in de basis rustig moeten zijn, zodat je alle ruimte hebt om na te kunnen denken en je niet afgeleid wordt.

Wat de methode van Marie Kondo écht anders maakt dan alle andere opruimtechnieken die wij kennen, is het feit dat Marie het opruimen van je huis echt als een spiritueel proces omschrijft. Kondo gelooft dat spullen bezield zijn. We weten het, dat klinkt misschien een beetje vaag en wij moesten er ook aan wennen. Het is natuurlijk ook maar net hoe je de methode wilt gebruiken. Marie omschrijft echt dat ze haar handtas bedankt voor een dag van hard werken – oké, dat is niet zo ons ding, dus dat doen wij niet. Maar wat wij wel hebben geleerd is dat je je spullen moet koesteren. Te vaak gaan we te gemakkelijk met onze bezittingen om. We slingeren een tas in de hoek van de kamer, we laten boeken verstoffen en we hebben kleding met gaten erin in onze kasten hangen. Volgens Marie kan dat dus écht niet. Je hebt minder spullen – als je de methode goed hebt toegepast, – en dat maakt het makkelijker om deze te koesteren.

Er is nog zóveel meer te vertellen over de methode van Marie Kondo, maar daarvoor raden we je echt aan om Opgeruimd! te lezen.

Waarom is het boek van Marie Kondo zo’n groot succes?

Inmiddels is het boek van Marie Kondo een wereldwijde hit. Het succes begon in Marie’s thuisland Japan, maar inmiddels is de hele westerse wereld ook veroverd. Opruimen, organiseren en minimaliseren zijn dan ook onderwerpen waarover je veel zult horen de komende tijd. ‘Less is more’ is een begrip dat meer en meer geaccepteerd raakt.

We hebben er geen enquete over afgenomen, maar als we naar onze eigen ervaring kijken, dan kunnen we zeggen dat het succes zeer waarschijnlijk komt doordat het boek erg leuk is geschreven en door het feit dat de methode gewoon écht werkt. Je begint met het leeghalen van je kasten en voordat je het weet ga je als een speer. Sterker nog; als je huis eenmaal klaar is, ga je over andere dingen in je leven nadenken. Sparken de dingen die je doet (bijvoorbeeld je werk en je hobby’s) eigenlijk nog wel joy? Wij schreven daarover het artikel Does it spark joy?

Marie Kondo is een wereldwijde hit. Als je op Twitter of Instagram onder #mariekondo of #konmari kijkt, zie je honderden foto’s voorbij komen van mensen die hun huis aan het opruimen zijn. De lente is in zicht en mensen steken elkaar hier enorm mee aan. Duizenden mensen krijgen last van lentekriebels en willen aan de slag!

De Groene Meisjes zijn fan!

Wij zijn fan – was het je al opgevallen? ;) Het is anderen in ieder geval wel opgevallen, want we zijn inmiddels twee keer gevraagd om iets over Marie Kondo te vertellen op de radio (op Radio 2 en Qmusic.) Een grote eer om ‘ambassadeur’ te mogen spelen. Je kunt de fragmenten hier terug luisteren:

Nieuwsgierig geworden?

Wij kunnen niet anders zeggen dan: lees het boek! Hieronder volgt een rijtje met opties – hard copy’s en digitale versies:

Opgeruimd! – Hardcopy, Nederlandstalig.

Opgeruimd! – Nederlandstalig, eBook.

The life-changing magic of tidying up – Engelstalig, hardcopy

The life changing magic of tidying up – Engelstalig, eBook

Wie van jullie is er ook fan van Marie Kondo? En wie heeft er zin gekregen om het boek te lezen en aan de slag te gaan? We zijn heel benieuwd! 

Deze blogpost bevat affiliatelinks. Dat betekent dat wanneer jij een online aankoop doet, wij een klein percentage van het aankoopbedrag ontvangen. Wees gerust; jij betaalt absoluut niks meer dan normaal en wij werken alleen met partners waar we achter staan en die we vertrouwen. 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

63 gedachten over “Marie Kondo

 1. Ik heb het boek nog niet gelezen maar ik hoor er alleen maar godde verhalen over. Een heerlijk idee ook.. dat rommel in je huis je in feite niet gelukkig maakt, maar ruimte en fijne spullen! We verzamelen zoveel en alles ‘kan nog eens van pas komen… (weg ermee)’ Ik ben nu al fan! Ben met de verbouwing bij ons thuis wel zo te werk gegaan… zakken hebben het huis verlaten richting kringloop, kledingcontainer en lang leve marktplaats!

 2. Jullie hebben mij enthousiast gemaakt; ik wil het boek ook lezen en lekker opruimen!

 3. Heb het boekje een paar maandne geleden besteld nadat mijn favoriete Foodblogger het aanraadde:
  http://www.davidlebovitz.com/2014/12/holiday-gift-guide-for-2014/

  Heb het met plezier gelezen, en wanneer je door de meest onnozele uitwassen heenprikt (Marie Kondo geeft enorm goede tips, maar kan bij tijd en wijle nogal OCD en een tikkie te ver heen overkomen!) wordt duidelijk dat dit inderdaad echt wel dé manier van opruimen is!

  Overigens is -ie vooral wel heel succesvol als je alleen woont of hoogstens samenwonend bent met iemand die ook voor de methode te porren is. Ik kan niet uit eigen ervaring spreken, maar een huis waar een heel gezin woont is volgens mij veel lastiger op die manier onder handen te nemen.

  O, en nogmaals bedankt voor jullie toffe stukje over ochtendrituelen! Ik ben vanmorgen voor de zesde ochtend op een rij een uur eerder mijn bed uit gestapt en het bevalt me enorm goed! <3 Ik sla alleen die tien minuten bewegen over, afgezien van een beetje rekken en strekken. Ik kan wegens een slapend liefje en buren (gehorig huis, houten vloer) om 05:30 niks gaan lopen doen dat herrie maakt, en ik doe (nog) niet aan yoga. Maar aangezien ik direct ná mijn ochtendritueel op de fiets naar mijn werk spring en daarbij ruim twintig minuten flink moet doortrappen vind ik het wel prima zo. :)

  1. Je hebt helemaal gelijk hoor, ze is wel een beetje gek ;) En wat fijn om te lezen dat de ochtendroutine voor jou ook werkt. Voor ons ook nog steeds :)

 4. Ik ben wel geïnteresseerd om het le lezen! En daarna doe ik het cadeau aan mijn zus, queen of hoarding!

 5. Ha Merel en Jamie, Ik heb het boek inmiddels, gekocht voor het boekenweekgeschenk. En ik ben heel enthousiast. Ook begonnen met mijn kledingkasten. Mijn man en dochter hebben het boek niet gelezen, wel het een en ander over gehoord en het werkt wel aanstekelijk. Ze gaan vanzelf ook wel opruimen. We hebben nog een hoop uit te zoeken, maar is wel leuk. Nu ben ik al blij met onze sokken en onderbroeken laden waar de sokken e.d. als boterhamplakjes naast elkaar liggen.
  Hebben jullie in de Volkskrant van afgelopen zaterdag de cartoon gezien van Marie Kondo. Zit er een vrouw voor een lege boekenkast met een boek erin, jawel van Marie Kondo
  Groetjes Leny

  1. JA! hahahaha ,zo cool! Hij werd aan alle kanten naar ons getweet zaterdag met de tekst ” dit doet me aan jullie denken” erbij, hahahaha!

 6. Het lijkt me echt heel leuk en fijn om zo op te ruimen maar ik loop altijd tegen het “wegdoen van de spullen aan.”
  Dus die stap om dingen op Marktplaats te zetten en te verkopen of om naar de kringloop te gaan en spullen daar heen te brengen. Stom he? Want het hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn! Hebben jullie tips om deze stap toch te nemen? :)

  1. Wat voor mij vooral geholpen heeft is om er echt een dag voor uit te trekken. Ik had zelfs in mijn agenda staan: op die dag ga ik dingen wegbrengen. Je zou er een beloning voor jezelf aan kunnen hangen?

   1. Ik ga het proberen! Heb wel zin in zo’n lenteschoonmaak! :D

 7. “Does it spark joy ?” was voor mij al zo inspirerenddat ook zonder ’t boek er al vanalles gebeurde. Nu, met boek, gaat ’t verder.
  Alleen gun ik mezelf iets meer vrijheid; te weinig tijd/energie om goede bestemmingen te vinden, durf ik gewoon weg te gooien. Vooral bedank ik mensen en accepteer ik niet meer hun afdankertjes (kun jij wel gebruiken . . . )
  Ook is het vertrouwen in m’n kleurgebruik en creative proces omhooggeschoten, omdat ik de ‘norm’ van wat ik doe, maak, niet meer buiten mezelf plaats.
  Sociale verplichtengen alleen als het ‘sparkt’.
  Bevrijdend idee (boek) dus dankbaar, Groene Meisjes . . ik gaf/geef ’t door.(ik maakte bij schoondochter ’n kastdeur open, waar vaak van alles uitrolt; nu geordend, ’n kwart leeg !! Ik had alleen verteld wat ’t effect van ‘spark joy’op mij was.)

 8. Hmmm, ik heb er niet zoveel mee geloof ik (mag ook toch?). Ik houd wel van een rommelig huis, minimalistisch vind ik in ieder geval echt helemaal niks aan, van dat enge yin yang cleane, brrr. En ‘houden waar je blij van wordt’zou bij mij echt niet werken, dan wordt het nog voller want ik houd van heel veel (ook van mensen trouwens), ha ha!
  Maar voor wie er wel blij van wordt: veel succes!

  1. Ik hou ook van een beetje chaotische rommel in huis, maar een verschil zit wel in het hebben van ‘rommel’ waar je vrolijk van wordt en omdat overal spullen rondslingeren die je vaak gebruikt, óf dat je huis steeds verder dichtslibt met allerlei zooi waar je eigenlijk niks aan hebt en waar je ook geen plezier aan beleeft. Voor dat laatste is de method van Marie Kondo echt een hele goeie. Ik zou ook chagrijnig worden van een hyperopgeruimd huis of veel leegte, dat vind ik helemaal niks. Ik hou van troep om me heen, mits toffe troep! :)

   1. Same here. Ik zou absoluut niet gelukkig worden van zo’n klinisch leeg minimalistisch huis. Ik zou ook geen minimalist kunnen zijn en maar een X-aantal spullen bezitten. Daarvoor houd ik teveel van mooie en praktische dingen. Maar dat het een beetje minder mocht, dat werd mij in december wel duidelijk. En nu ben ik nog iedere dag blij dat ik er toen voor heb gekozen om het drastisch (en met Marie erbij) aan te pakken!

 9. Ik ben ook al mijn hele leven aan het opruimen en vind het leuk :) Heb nu met Marie’s boek toch al weer afstand kunnen doen van een aantal dingen die ik eerder niet weg kon doen, door emotionele verbinding. Maar om bij zo’n voorwerp dan hardop uit te spreken wat het me heeft gebracht, dat het zijn functie heeft gehad en het dan bedanken dat het me wat heeft gegeven maar dat ik het nu niet meer nodig heb. Superfijn!! Ik heb nu zelfs mijn kleding legkast weggegeven en twee diepe ladenkasten in gebruik genomen, en met de nieuwe manier van kleding opvouwen heb ik een enorme ruimte besparing, ben er een beetje verbaast over! Het vouwen op een nieuwe manier is even een aanpassing maar daar zal ik snel genoeg gewend aan raken :)

 10. Ik heb afgelopen zaterdag de voorjaarsschoonmaak gehouden en een heleboel spullen opgeruimd en weggedaan. Bij spullen waar ik over twijfelde, heb ik me inderdaad afgevraagd: ‘Does it spark joy?’ Meestal was het antwoord ‘nee’ en dat maakte het veel gemakkelijker om ze weg te doen :) Ik denk dat ik Marie Kondo’s boek ook wel wil lezen.

  Ik vond het trouwens heel leuk om mijn reactie over vakanties terug te lezen in jullie artikel over geld verdienen met doen wat je leuk vindt! ^^

 11. Ik houd van opruimen. Niet van schoonmaken, maar opruimen, dat vind ik wel fijn. Ik heb altijd iets om te herschikken, of een vol hoofd om op te ruimen. Daar werkt stapeltjes maken heeel goed voor ;). Ik heb het boek in rap tempo uit gelezen. En nog veel meer opgeruimd sindsdien. Het werkt echt om alles bij elkaar te leggen en dan pas te gaan selecteren. Zo gooide ik al m’n schoenen bij elkaar en vertrok uiteindelijk met een zak vol naar de kledingbak. Dat voelt aan twee kanten lekker: iemand anders word er blijer van dan ik en ik word blij van hoe mijn schoenen er nu bij staan. Ik zou er bijna tegen gaan praten. Hardop. Want in stilte doe ik dat al lang :)

  1. Ik heb hetzelfde! Ik hou heel erg van opruimen, maar schoonmaken is niet zo mijn ding ;) Toch merk ik wel dat het makkelijker is om schoon te maken als je minder spullen hebt staan. Dat scheelt dan weer ;)

   1. Dat is waar. I

    Ik dacht laatst ook, wat moet ik nou doen als ik echt met alles klaar ben? Idealistisch wellicht… ;) Maar opnieuw schikken zal altijd wel nodig zijn. Dankzij de was alleen al …

 12. Bedankt voor deze tip!!! Ik heb het boek gelijk aangeschaft. Wij hadden “toevallig” al het goede vooornemen om vanavond te gaan beginnen met heel drastisch opruimen. Toeval bestaat niet :-) Hopelijk helpt dit boek ons verder.

  Ik merk wel dat het met een gezin met kinderen erg moeilijk is om alles opgeruimd te krijgen en vooral te houden.
  Zelf ben ik erg goed in spullen weg doen. Als ik het een langere tijd niet heb gebruikt dan gaat het weg. Manlief heeft daar helaas heel veel moeite mee. Het kan altijd nog van pas komen volgens hem.

  Gaat een leuke uitdaging worde en ik heb er zin in!!!

 13. Jaa, ik ben ook helemaal fan. Ik was al bezig met opruimen en heb nu nog veel meer weggedaan. Zo fijn, ik voel me ook een stuk opgeruimder in mijn hoofd, kan beter keuzes maken als ik wel een keer wat moet kopen en koop vooral ook veel minder. Het voelt alsof er weer een hele hoop ruimte ontstaat om andere dingen te doen, heerlijk!

 14. Hier nog een superfan! Eind vorig jaar al begonnen met het drastisch minimaliseren van mijn kledingkast en na het lezen van dit boek ben ik volledig los gegaan. De laatste twee dozen kleding staan nu klaar voor Packmee. Hoe meer spullen ik wegdoe, hoe makkelijker het wordt om zowiezo met minder spullen te leven. Ik ben geïnspireerd, die kledingkast is nog maar het begin.

  1. Top om te horen! Ik ben ook begonnen met mijn kledingkast, destijds. Dat werkte voor mij ook het beste. Maar toen ik eenmaal bezig was, wilde ik ook door. Als je de smaak te pakken krijgt…

 15. Vorig jaar hoorde ik van een vriendin over een opruimmethode waarbij je al je spullen door je handen laat gaan; begin dit jaar zag ik “The life-changing magic of tidying up” in een boekwinkel staan. Ik vroeg het voor mijn verjaardag en kreeg het. Nu ben ik al een paar weken bezig met opruimen en het is niet makkelijk! Wel is het precies waar ik al jaren naar op zoek was, zo’n boek/methode. In een paginagrote advertentie voor het boek zag ik gisteren jullie “Told you so” citaat staan en zo kom ik vandaag op jullie website kijken!

 16. Interessant! Ik ben ook aan het minimaliseren, soms best lastig hoor :’) maar ik ben al een heel eind, best wel drastisch ook. Het duurt alleen zo lang doordat je weer vanalles tegenkomt. Vooral als je moeder elk briefje en popje heeft bewaard hehehe.

 17. Ik ben fan. Heerlijk dat het echt werkt. Minder spullen maar wel datgene wat dierbaar is. Wij hebben enorm opgeruimd en hoeven eigenlijk alleen nog maar schoon te maken. Het enige “nadeel” is dat als we iets nieuws aanschaffen, we ook die sparkle of joy willen, dus nu veel langer op zoek zijn.

 18. Ja, we moeten alleen iets meer tijd inplannen maar dat is dan weer helemaal niet erg als het gaat om iets waar je blij van wordt :)

 19. Fantastisch boek! Marie Kondo is inderdaad een beetje getikt en sommige opmerkingen gaan me een beetje ver, maar verder vermaak ik me er enorm mee. Ik heb vorige week mijn kledingkast opgeruimd en mijn ondergoedla ingeruimd op haar manier. Elke keer als ik nu die la opentrek, word ik helemaal vrolijk! Geweldig hoe zo iets simpels zo’n groot effect kan hebben. Ik zou het boek iedereen aanraden, zelfs als je niet van plan bent op te ruimen.

 20. Een erg leuk boek. Af en toe een beetje zweverig. Er staan wel erg veel goede tips in. Die ga ik zeker uitproberen. Er is alleen 1 ding voor mij niet helemaal duidelijk. Hoe kom je van al die spullen af. Sommige dingen zijn natuurlijk nog wel geld waard en zoud ik normaal gesproken via marktplaats proberen te verkopen. Maar dat gaat natuurlijk best veel tijd kosten. In het boekje kreeg ik de indruk dat je het beste de spullen die je niet meer wilt houden kunt wegdoen. Dus weggooien of naar de kringloop. Mijn vraag voor de dames die al begonnen zijn met deze methode, hoe hebben jullie dit gedaan????

  1. Ik heb het grootste gedeelte naar de kringloop gebracht. Een klein deel heb ik verkocht, maar dit leverde zo weinig op en ik vond het zo’n gedoe. Dingen verkopen is niet mijn sterkste punt haha. Daarom heb ik pakketten gemaakt: dozen met servies, dozen met boeken, enz. Die heb ik op Facebook gezet met de vraag of een van mijn vrienden (en anders kan je de spullen ook aanbieden in facebookgroepen waarvan je lid bent) het wilde komen ophalen, of iemand het nodig had. Dat bleek zo te zijn, dus 3 dagen achter elkaar kwamen er mensen dingen ophalen. Een deel kleding heb ik naar het Leger des Heils gebracht – en anders heb je ook nog kledingcontainers. Dus zo :)

 21. Wat een leuke website hebben jullie! Ik kwam hier via het recept van de humus en zit nu al een half uur verder te lezen :-)

  Deze opruimtips ga ik zeker proberen toe te passen. Ik heb nog redelijk wat kleding van mijn studententijd (zo’n vijf jaar geleden) in de kast, die ik eigenlijk nooit meer draag. Zonde om weg te gooien, omdat het nog goed is, maar ik droeg het nooit meer omdat ik liever mijn andere mooiere kleren draag. De vraag ‘does it spark joy?’ Gaat me zeker helpen!

 22. Ik ben er ook flink mee bezig geweest, twee weken lang. Nu bijna alles zo goed als af (als mijn vriend ook even zijn helft van de boekenkast aanpakt ;-) )! Het voelt echt bevrijdend. Zijn jullie er al klaar mee? Over mijn ervaringen heb ik ook een stukkie geschreven (met lekkere rommelfoto’s), mocht je het leuk vinden om te lezen.

  Xx

  1. Ohnee, klaar zijn we zeker nog niet ;)
   Leuk om te lezen Vera!

 23. Op Amazon vond ik het ‘werkboek’ wat je erbij kunt gebruiken. Ik heb deze ook besteld, heb altijd wel wat meer praktische handvaten nodig om zoiets toe te passen. Het is geen officieel werkboek, maar wellicht wel handig.

 24. Iemand vroeg wat je met kleding kunt doen die geen joy meer sparkt. Denk ook eens aan de vele vluchtelingen die er nu zijn. Daar zijn stichtingen voor die de kleding daarheen brengen. Ik weet zeker dat jouw kleding daar veel joy gaat sparken! Als je niets meer hebt…

 25. Ik ben ook fan heb al veel kunnen opruimen en We gaan door. Op deze manier wordt opruimen leuk om te doen. Omdat je alleen de dingen overhoudt waar je blij van wordt.

 26. Wat een lekkere blog, dank jullie wel. Ik vroeg me af of jullie (of één van de andere mensen die hebben gereageerd) misschien ook iemand kennen die hier in een workshop kan geven aan jongeren. Ik ben hard op zoek. Alvast super bedankt voor het mee denken!

  Vrolijke groet,

  Majlis

  1. Beste Majllis, ja hoor dat kan, laat maar weten of je nog iemand zoekt. Hoe eerder ze leren hun hart te volgen (geldt niet alleen bij het uitmesten van je kleding) des te beter :) Daar krijgen we een blije wereld van!
   Groet Jojanneke Voorthuis

 27. …oh I so wish I could understand Dutch!!! This post would be so interesting to read as I’m working with the Konmari Method myself at the moment… I hope you’re having as much success with it as I am :) !!!

 28. Kleine correctie op de informatie: je gooit niet alle spullen uit álle categorieën tegelijk op de grond, maar slechts van één categorie leg je alles op de grond. Dat maakt het wellicht net iets duidelijker (en minder chaotisch :)
  Succes allemaal!

 29. Ik ben sinds vorige week officieel begonnen met de Konmari methode! Ik ben het boek aan het lezen en heb inmiddels mijn kledingkast en boekenkast aangepakt. Het inspireert echt om je huis maar ook je leven aan te pakken en efficiënter te maken. Een beste versie van jezelf te zijn misschien wel. Leuk dat jullie er zoveel aandacht aan besteed hebben!

 30. Heb het boek sinds 2 dagen en ik ben al halverwege. Kan niet wachten op straks mijn kledingkast leeg te trekken!

 31. Ik heb boek ook gekocht, ik was al bezig met opruimen maanden lang, ik heb een vol huis.en daarna dat ik het boek gelezen had nog eens 38 vuilniszakken weg gedaan. En ben nog steeds bezig met opruimen. Ik wil gewoon niks meer over hebben, ik heb genoeg van die spullen en word er zeker helemaal niet blij van .eigenlijk word ik van heel veel spullen niet gewoon niet blij.dus mijn ogen zijn geopend. En ik ga vooral door hiermee totdat het juiste resultaat is bereikt voor mij,en dat is bijna niks over houden. Dus nog effe te gaan.gegroet

 32. Ja graag wat opruimhulp. Ik ben bezig met het huis leger maken maar vindt het nog erg moeilijk.

 33. Ik had me nog nooit verdiept in Marie Kondo, maar afgaand op dit artikel hebben we afgelopen weekend de zolder opgeruimd volgens dit principe. Nu staat de gang nog vol met goede spullen die ik via een weggeefhoek op Facebook heb gezet om een ander er blij mee te maken! Nu wel erg benieuwd geworden naar haar boeken, die komen zeker op mijn lijstje te staan!

 34. Sinds ik “The life-changing magic of tidying up” in 2015 ontdekte, heeft het mijn leven inderdaad helemaal veranderd! Ik ruimde mijn hele huis in korte tijd helemaal op. Talloze dozen met spullen en zelfs volledig lege opbergkasten gingen de deur uit. De stress die ik voelde als ik na een werkdag thuiskwam, is vervangen door rust en een gevoel van vrijheid.
  Omdat ik zelf zulke positieve effecten merkte, begon ik ook vrienden en familie te helpen met opruimen. Ik merkte dat ik dat heel leuk vond. Zo leuk dat ik in 2017 een opleiding bij Marie Kondo volgde in de Verenigde Staten. Ik ben heel dankbaar en blij dat ik me vandaag de eerste gecertificeerde KonMari consultant in België mag noemen en dat ik mijn beroep heb kunnen maken van wat ik het allerliefste doe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *