Met Merel van de Vogelbescherming

vogelspotten

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met de Vogelbescherming / Foto’s : Bette de Wit

Ergens afgelopen mei ging ik, in de omgeving Amersfoort, op excursie met de Vogelbescherming. Ik bleek daarmee per ongeluk heel hip te zijn. Tenminste, volgens dit artikel in het Parool dan. Vogelspotten schijnt de nieuwste hobby voor hipsters te zijn. Ik snap dat wel. Zoals jullie weten identificeer ik als ANWB-buitenmeisje, eilandmeisje by occasion, en vogelspotten past daar natuurlijk perfect bij. Wist je dat er zelfs een Feminist Birdclub is? Ik vind dat fascinerend en tamelijk fantastisch. Maar nog even los van het feit dat vogelspotten goed voor is mijn imago (even tussendoor: ik hoop dat jullie mijn sarcasme lezen?) is het natuurlijk een geweldige manier om meer over de natuur te leren én om meer buiten te zijn. En dat is altijd goed.

vogelspotten

Toen ik nog maar een klein Mereltje was – jullie zien, ik probeer mijn vogelnaam wat extra eer aan te doen, – verbleef ik in de zomervakanties altijd met mijn familie op Terschelling. We hadden daar een kennis die professioneel vogelaar was en er altijd heel vroeg in de ochtenden op uit trok om vogels te gaan spotten in de duinen. Mijn vader ging wel eens mee, ik denk dat ik te klein was en dat maakte me enorm jaloers. Achteraf gezien is dat natuurlijk wel een grappig gegeven, want welk kind wil er in z’n zomervakantie om 5 uur ’s ochtends opstaan om wat vogels te zien? Jaren na dato heb ik die droom dan toch eens werkelijkheid kunnen maken. Helaas niet op een waddeneiland, maar hopelijk komt dat nog eens.

vogelspotten

Ik heb vogels altijd heel boeiend gevonden, maar ook een beetje spannend. Vogels hebben iets onberekenbaars, denk ik. Ze doen precies wat ze willen en ze kunnen altijd weg. Tijdens de vogelexcursie sprak ik met Adriaan Sleeuwenhoek, beter bekend als Vogelwachter Adriaan. Hij vertelde me over vogels die soms jaar in jaar uit van Nederland naar West-Afrika vliegen. Kun je je voorstellen wat dat zou betekenen als wij als mensen dat zouden moeten doen? Nog even los van het feit dat het heel bijzonder blijft dat vogels überhaupt kunnen vliegen en de weg (terug) weten en de conditie hebben om zo’n reis af te leggen: denk er eens over na hoeveel kopzorgen wij zouden hebben als we zo’n reis zouden moeten maken. We zouden ons zoveel zorgen maken dat we er waarschijnlijk niet eens aan zouden beginnen. Adriaan liet me inzien dat we, ook op dat gebied, misschien nog wel eens veel van vogels zouden kunnen leren.

vogelspotten

En dan hebben we het nog niet eens over de diversiteit in het vogelrijk. De ene vogel is de andere (absoluut)niet. Eddy Zoey, die ook mee was op de vogelexcursie en heel enthousiast vogelspotter is, liet me kennismaken met mijn nieuwe favoriete vogelsoort: de rosse franjepoot. Klik maar eens op die link – leuk diertje he? Volgens Eddy een vogel die wel eens heel goed bij mij zou kunnen passen, omdat ‘ie zo feministisch is. Waarom dat is? Het is één van de weinige vogelrassen waarbij het mannetje voor de kleintjes zorgt (broeden, voor eten zorgen, enz). Het is ook nog eens een bijzondere vogel om te zien, met z’n mooie kleuren, dus I’ll take it Eddy, dankjewel.

vogelspotten

Hier laat Adriaan me een koolmeesje van nog maar een paar dagen oud zien. Ik denk dat ik nog nooit zoiets fragiels heb gezien. Geen zorgen, Adriaan weet precies wat hij doet. Hij gaat enorm liefdevol en zorgvuldig met de vogels en hun omgeving om. 

Trouwens, waarom Eddy mee was op de excursie? Omdat hij, samen met een andere influencer en met de Vogelbescherming laatst is afgereisd naar West-Afrika. Achter de vogels aan. Dit is in het kader van een project van de Vogelbescherming, dat te maken heeft vogels en sheaboter. Het project heet ‘Birds, Bees and Business’ en draait om de kringloop van vogels, bijen, sheabomen én vrouwelijke arbeid in West-Afrikaanse landen. De Vogelbescherming heeft hierin een samenwerking met ontwikkelingsorganisatie ICCO en ik ben heel benieuwd naar wat er uit de onderzoeken rondom het project gaat komen!

vogelspotten

Het lijkt me te gek om nog eens met Adriaan op te gaan, om nog meer van hem te leren. En weet je wat ik me bedacht? Ik ben bijvoorbeeld nog nooit in de Biesbosch geweest. Best schandalig, want ik woon er zo ongeveer om de hoek. Het kan toch bijna niet anders dan dat er een heleboel vogels in de Biesbosch leven? Laat ik dat eens gaan onderzoeken. Hé maar even, zo’n verrekijker staat me best goed toch? Misschien vraag ik er eentje voor mijn 34e verjaardag.

Heb ik fervente vogelaars onder mijn lezers? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen! Hoe zijn jullie bij het vogelspotten gekomen en waar doen jullie het graag? Vertel me alles in de comments! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

39 gedachten over “Met Merel van de Vogelbescherming

 1. Twee jaar geleden heb ik (in de zomer) een elektrisch bootje gehuurd om mee door de Biesbosch te varen. Een aanrader! Zo’n bootje maakt minder lawaai en is minder vervuilend dan een ouderwetse motorboot, maar heeft wél het gemak dat je niet zelf hoeft te roeien. We hebben toen onder andere een jonge vos gezien, en als je die overdag kunt spotten – zonder verrekijker :O – dan lukt het met die vogels vast ook wel.

 2. Wat een leuk bericht! Ik ben zelf ook sinds een jaar of twee vogelliefhebber (door t enthousiaste programma van Hans Dorresteijn en Nico de Haan). Zo veel om te zien, van te genieten en te leren!

 3. In de biesbos komen zeker een hele boel mooi vogels voor.
  Echt een waard om heen te gaan je kan er ook samen met een boswachter bevers spotten.

 4. Wat een prachtige foto’s! Mooi artikel. En hihi, wist je dat in je de derde zin “vogels” hebt geschreven, waar je denk ik “volgens” had bedoeld? Waar het hart vol van is, loopt de mond van over, zullen we maar denken ;-)

 5. Ik ben vorig jaar mee geweest met een vogelwandeling en sindsdien ben ik er veel bewuster op aam het letten tijdens mijn wandelingen. Ik ben nog niet echt een pro, maar ik geniet wel volop van elke vogel die ik zie en hoor!

 6. Ik heb eigenlijk niets met vogels, maar mijn vriend die ecologie studeert vind het super leuk. Langzaam maar zeker leer ik er steeds meer over en was ik stiekem best trots toen ik mijn moeder kon vertellen dat dat een scholekster was.

 7. Ja! Vogelaar nog niet, groot vogelliefhebster wel! Maar ik baalde er ook van dat ik er eigenlijk niets van wist, de ene tsjilp nog niet van de andere kon onderscheiden. Dus ben ik een paar maanden geleden begonnen ze te tekenen, om ze beter te herkennen. Had als verrassingseffect dat ik allemaal heel normale vogels zoals eksters ineens prachtig ging vinden. Wist je bijvoorbeeld dat de Latijnse naam voor gaai Babbelzieke eikelzoeker betekent?
  Hoe gaat het nu met jou en de vogels? Kijk of luister je er vaker naar? Wat herken je?

  1. Ik lees even mee: wat leuk die naam! Dat wist ik niet. De Latijnse naam voor ekster is pica pica, hoe leuk klinkt dat! Maar ik heb geen idee wat het betekent. Jij misschien?
   Groetjes Lilian

 8. Jaaa leuke post! Ik werk sinds kort eens in de twee weken als vrijwilliger bij de Vogelklas van Karel Schot, in Rotterdam Zuid. Dat is een soort vogelziekenhuis. Erg leerzaam en dankbaar werk! Met veel meer soorten vogels dan je zou denken! :)

 9. Vogels zijn prachtige wezens, hier bij ons in de Biesbosch leeft dus een jonge zeearend. Zo’n prachtig gezicht als hij langs komt vliegen ♥️

  P.s. nu je mij op IG hebt gevonden (lichtpuntjes) haal je toevallig iedere dag een stukje Biesbosch in huis! 🌿

  1. Ja ik ben je gaan volgen hoor! En ik maak graag gebruik van je aanbod om langs te komen als dit alles voorbij is <3

 10. Oh jongens, een artikel over vogels spotten op De Groene Meisjes! :D Voor mijn studie heb ik vaak vogels gespot, maar tegenwoordig bijna niet meer. Ik vind het wel heel leuk dat jij er nu iets over schrijft, Merel, en dat het nu blijkbaar hip is :P

 11. Ik weet weinig (van) vogels maar m’n dochter van 15 maanden is dus helemaal wild van vogels. Nu hangen er voerbakjes in de tuin, kijk ik met haar vogel filmpjes en probeer ik de verschillende (tuin en bos) vogels te leren. 😁

  1. Wat ontzettend leuk dat je dochtertje zo gek op vogels is! En geef haar eens ongelijk, natuurlijk :)

 12. Wat een leuke foto’s! Toevallig hebben we standaard in de keuken op tafel een boekje liggen met daarin allemaal verschillende vogels. Zien we er in de tuin eentje, dan kunnen we het meteen opzoeken.

  1. Oh wat leuk! Doen jullie ook mee aan de Nationale Vogeltelling enz?

 13. Leuk om te lezen, Merel! Ik ben zelf zo dol op vogels omdat ze ook echt overal zijn. Als je eenmaal je ogen geopend hebt voor ze, zie je ze in je tuin, onderweg op lantaarnpalen en paaltjes bij weilanden, in plassen en sloten, cirkelend boven je hoofd….. Op dit moment, thuiswerkend aan de eettafel, zie ik buiten een merel :) met een plukje mos een struik in duiken. Geweldig toch? Ondanks de crisis waar wij in zitten, is het gewoon lente geworden en de vogels gaan rustig door met wat ze moeten doen: nestjes bouwen. Misschien een leuke tip voor jou: http://www.beleefdelente.nl. Nu iedereen thuis zit kunnen we met die website toch een beetje vogelen en genieten van de lente. Blijf gezond en geniet van kleine dingen!
  Groetjes Lilian

  1. Beleef de Lente is erg leuk om te volgen. Bijzonder om mee te kunnen kijken bij het ontstaan van nieuw leven. Leuk dat je er zo van geniet Lilian 😀👍🕊

 14. Heel leuk dit :) ik heb in 2018/2019 een tweetal vogelcursussen gedaan samen met mijn vader. Ik vond het echt fantastisch om vroeg op te staan en dan met een groepje gekkies in een bos rond te lopen om naar vogels te kijken + heel veel plezier gehad met mijn vader. Nu met de coronatoestand zit ik in de studeerkamer te werken en kijk ik uit op een stuk natuur en pak af en toe even mijn verrekijker om te kijken wie er nu weer voorbij vliegt. Heerlijke hobby en inderdaad het kan overal en je ziet ze overal en je wordt helemaal blij als je een vogel voorbij ziet komen die je daar niet verwacht.

  1. Super dat je zo enthousiast bent Sanne! En bijzonder dat je dit samen met je vader hebt mogen ervaren. Ik heb het vogelvirus van mijn vader, echt leuk om samen de natuur in te gaan 😀👍🕊

 15. Leuk artikel is het geworden Merel! Het was een hele bijzondere wandeling, erg leuk om jou en de anderen het mooie gebied Rusthof en de vogels die er leven te laten zien. Ook super om te lezen dat je onder je volgers zoveel natuurliefhebbers hebt. Helemaal top!

 16. Mijn vriend houdt ook van vogels en heeft van vogelonderzoek zijn beroep gemaakt, dus na 6 jaar relatie heb ik onbewust toch heel veel bijgeleerd! Naast dat ik nu meer vogels herken merk ik vooral dat ik het meer opmerk/waardeer als ik fiets of wandel en vogelgeluiden hoor en inmiddels ook mijn hoofd omdraai als ik iets voorbij zie gaan. Zelf blijf ik toch meer een stadsmeisje dat houdt van cultuur en werken met mensen, maar afgelopen jaar heeft hij het hele broedseizoen op Schiermonnikoog gewoond waar ik ook een paar weekenden heb kunnen logeren, en als de zon dan schijnt vraag ik me bíjna af waarom ik ook alweer voor een binnenberoep heb gekozen…

 17. Wat een leuk artikel!
  Ik ben al een tijdje opzoek naar mede vogel spotters rondom Den Haag. Maar het is nog best lastig vinden :( Beetje rond de 30 jaar… iemand tips?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *