Midden-van-het-jaar book tag

bloktag

Bij één van mijn favoriete Booktubers (Sanne, van Books&Quills) zag ik een leuke video voorbij komen: de mid-year-freak-out-tag. Ik had eerlijk gezegd geen idee wat het inhield, maar het bleek gewoon een lijst met leuke vragen te zijn over de boeken die je in de eerste helft van het jaar hebt gelezen. Nou zijn we natuurlijk al óver de helft van het jaar én ik ben ook al geen Booktuber (en ik den ook niet dat ik dat ooit zal worden,) maar ik wil deze vragenlijst toch ook beantwoorden. In blogvorm. We maken zelf de regels, am I right?

Goed, ik ga dus een lijst met twaalf vragen over boeken beantwoorden. Voor de antwoorden op de vragen heb ik gekeken naar de boeken die ik sinds 1 januari 2022 heb gelezen. Dat zijn er – op 12 september – 56. Mijn streven voor dit jaar was om 60 boeken te lezen, dus we kunnen met vrij grote zekerheid stellen dat dat gaat lukken.

Beste boek dat ik dit jaar (so far) heb gelezen

Vind ik wel echt meteen de allermoeilijkste vraag. Beetje lullig om daarmee te beginnen ook. Ik kan sowieso vijf boeken opnoemen die echt heel veel indruk op me hebben gemaakt het afgelopen halfjaar, maar als ik er dan toch echt eentje moet kiezen, dan wordt het Betty van Tiffany McDaniel. Aan dit boek ben ik nog weken blijven denken. Het is een familiegeschiedenis zoals ik er nog nooit eentje las en ja, het is een dikke pil, maar ik had gewild dat ie dubbel zo dik was. Práchtig.

Beste sequel/serie van het jaar

De Zeven Zussen. Nooit gedacht dat ik het leuk zou vinden, but here we are. Ik begin deze week in deel 7 en ik kijk al uit naar deel 8 dat in mei 2023 gaat verschijnen. Volgens mij is dit ook één van de eerste series die ik lees en het bevalt me wel. Je blijft lekker in zo’n vibe van ‘ik wil doorlezen’ en je blijft nieuwsgierig naar wat er gaat gebeuren.

Een nieuwe release (al wel verschenen) die ik nog niet heb gelezen maar wel wil lezen

Carrie Soto is back van Taylor Jenkins Reid. Ik heb meerdere boeken van deze auteur verslonden en ik weet gewoon zeker dat ik ook dit boek weer geweldig ga vinden. Het is er nog niet in de Nederlandse vertaling en ik denk dat ik daar even op wacht. (voordat er weer mensen komen met ‘je moet in de originele taal lezen’: nee hoor, dat moet helemaal niet ;))

Een boek dat nog niet verschenen is, maar waar ik al wel naar uitkijk

Het huwelijksportret van Maggie O’Farrell. De Nederlandse vertaling verschijnt in oktober bij Nijgh & Van Ditmar. Vorig jaar was Hamnet, van dezelfde auteur, mijn favoriete boek van het jaar. No pressure verder hoor, Maggie.

Grootste teleurstelling

De veertig regels van liefde van Elif Shafak. En ik vind het heel erg om te zeggen, want ik ben dol op deze auteur en heb andere boeken van haar hand met enorm veel plezier gelezen. Dit boek liet me echt koud, kon me niet echt boeien/erbij houden en nee, ik kan het je niet aanraden. Als je een boek van Shafak wilt lezen dat ik wél echt heel erg mooi vond, dan raad ik je Het eiland van de verdwenen bomen aan. Zelden zo’n romantisch boek gelezen.

booktag

Grootste verrassing

Verbonden van Octavia Butler. Absoluut niet omdat ik dacht dat Butlers boeken niet goed zouden zijn, maar omdat ik dacht ‘Oh help, een klassieker, die zijn te moeilijk voor mij.’ Dat is nou eenmaal een opvatting die ik over mezelf heb. Ik moest het boek lezen voor een leesclub die ik ging hosten op Read My World festival en eerlijk is eerlijk, ik vond het erg spannend. Maar ik begon te lezen – de nieuwe vertaling door Ine Willems, uitgegeven door Signatuur – en wow, ik vond het prachtig. En het bleek ook nog eens een echte pageturner te zijn. Klassiekers hoeven dus niet altijd eng te zijn, heb ik hiervan geleerd ;)

Fictieve crush

Nas uit Ministerie van dromen van Hengameh Yaghoobifarah. Zelden zo’n grappig, sassy én zorgzaam karakter ‘gekend.’ Door het onverwachte overlijden van haar zus krijgt ze de zorg voor haar pubernicht toebedeeld en dat is, zacht gezegd, nogal een uitdaging voor Nas. Maar ze doet zó haar best en dat is zo ontzettend ontroerend om te lezen. Ook heeft Nas best wel een ‘randje’; ze werkt in een queerbar in Berlijn en gebruikt iets te veel drugs. Al met al een spannend persoon. Zeker iemand op wie ik in het echte leven een crush zou kunnen hebben.

Favoriet karakter

Bird uit Onze verloren harten van Celeste Ng. Zo’n gevoelige, zachtaardige jongen; ik sloot hem direct in mijn hart en ik wilde voor hem zorgen. Echt een karakter om nog vaak aan terug te denken. Dit boek is overigens een grote aanrader, het verschijnt in oktober en ik mocht het alvast vooruit lezen.

Welk boek liet me huilen?

Crying in H Mart van Michelle Zauner. En als ik zeg ‘huilen’ dan bedoel ik ook echt huilen. Tranen met tuiten, snot, alles. Een prachtige memoir is dit. Komt zeker in mijn top 10 van het jaar.

Het mooiste boek dat ik kocht of ontving

Ontvangen van uitgeverij De Geus: Schervenstad van Hanan Faour. Ik vind de kleuren en het design erg mooi. Ik hou van eenvoudige covers en ik heb niet zoveel met foto’s op boeken; geef mij een goede grafische omslag en ik ben gelukkig.

Wat ik gelezen wil hebben voor het einde van het jaar

Elena Knows van Claudia Piñeiro. Hier heb ik inmiddels zoveel goeds over gehoord (van Booktubers die ik vertrouw) dat ik wel moét.

Mijn favoriete Book Community Member(s)

Oké, hier ga ik dus wel even valsspelen en een paar namen noemen. Komen ze:

– Mijn boekvrienden Mieke en Nienke. Ga hun Insta’s volgen voor leuke tips, vooral als je van YA houdt!
Sanne van Books&Quills, bij wie ik deze tag dus voorbij zag komen. Maakte de leukste video’s en ik hou van haar stijl/smaak.
Jack Edwards. Hij ‘bereikte’ in augustus al de 100 boeken. Ik dacht dat ík veel las, maar Jack… wow.
Jen Campbell. Auteur en (professioneel) bookreviewer. Heeft altijd mega veel goede tips, vooral in de hoek ‘Queer boeken’ en boeken over disabled/chronisch ziek zijn. Heel interessant!

Ik hoop dat jullie dit leuk vonden om te lezen! Zelf vond ik het heel leuk om de vragen te beantwoorden :) Aan het einde van het jaar ga ik sowieso nog een keer een overzichtsblogpost maken over de boeken die ik in 2022 las, maar wie weet komen er nog meer leuke tags voorbij (tips?) Verder ben ik op zoek naar fijne boeken voor ’the spooky season.’ Mochten jullie daar aanraders voor hebben: hit me up in de comments onder deze post!

Ik maak in deze blogpost gebruik van affiliatelinks 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

13 gedachten over “Midden-van-het-jaar book tag

 1. Leuke blog. Ik heb inspiratie voor leesboeken voor de komende tijd.
  Kan je een keer een vega(n) kookboek recenseren?
  Bijvoorbeeld het net verschenen vega kookboek TAHIN van Esther Erwteman?

  1. Ik ken een goed vegan kookboek, “Vegan voor iedereen” :)
   Ken je de kookboeken van Jason Tjon Affo? Vind ik ook erg goed.

   1. hahaha :)

    En: de boeken van Jason zijn TOP inderdaad!

    + wat betreft de kookboekreviews: hmmm, ik weet niet of dat helemaal mijn ding is. Om echt iets zinnigs over een kookboek te kunnen zeggen moet je er toch wel meerdere gerechten uit gemaakt hebben en daar heb ik eerlijk gezegd niet echt de ruimte voor.

 2. Ik lees altijd graag jouw blogs over boeken. Mijn leestempo ligt vrij laag waardoor ik altijd wat moeite heb een keuze te maken tussen al die boeken, en er komen er zo veel bij. Soort vn boeken FOMO haha?
  Met de tips kan ik dan weer makkelijker kiezen.
  Net begonnen in Betty nav een eerder blog. Leuk om die hier weer terug te zien!

 3. Ik heb zoals Mara ook wat last van boeken fomo en blijf maar boeken op mijn te lezen lijstje zetten. Hier ook weer wat inspiratie op gedaan.
  Als ik zelf een boek mag aanraden (mag wel he? :)): Mary Jane van Jessica Anya Blau. Héél tof!

 4. Wat een leuk idee, misschien dat ik mezelf ook eens zo’n lijst maak (eind van het jaar ofzo). Ik heb één spooky tip, Echo van Thomas Olde Heuvelt. Ik heb hem op een gegeven moment weggelegd, want ik trok het niet meer. Maar ben ook niet zo’n fan van het genre, alleen ik vond Hex zo leuk.

  1. ooeeh ja, dat is wel een beetje de Nederlandse Meester van de spooky books natuurlijk!

 5. Spooky aanrader: The Seven Deaths of Evelyn Hardcastle van Stuart Turton!

  Leuke post, ik heb er weer wat tips bij hihi.

  Trouwens, de link naar je Goodreads-pagina in je nieuwsbrief doet het bij mij nooit, zou je die misschien hier ook nog eens willen sturen? Ik probeer je al maanden te bevrienden haha

 6. Leuk om te lezen! Carrie Soto is back heb ik vorig weekend verslonden. Ik weet (wist) niks van tennis, maar dat hoeft ook helemaal niet want het wordt goed uitgelegd. Veel leesplezier alvast :)

 7. Spooky tip: Catherine house van Elisabeth Thomas (ook wel dark academia)

 8. We hebben een totaal andere lees-stijl, maar ik heb alvast een aantal titels genoteerd om verder te bekijken. Bedankt voor de inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *