Minder afval – inspiratie

minderafval1

Vorige week dinsdag publiceerden we het artikel ‘Minder afval, poging 378.‘ Die 378 staat natuurlijk symbool voor het feit dat we al heel wat pogingen hebben gedaan, maar dat het tot nu toe nog nooit écht is gelukt om op de lange termijn te minderen op afval. Door dat artikel te posten, gaven we onszelf als het ware een startsein om het onderwerp toch weer eens onder de loep te nemen en serieuzer aan te pakken. En wow, wát een reacties kwamen er binnen! Ongelooflijk. Alle reacties waren behulpzaam en inspirerend en daar zijn we heel dankbaar voor.

Nu we er weer een weekje mee bezig zijn, blijkt toch weer dat het allemaal staat of valt met de juiste voorbereiding. Ik wil vanavond een curry maken, maar ik heb geen kikkererwten geweekt en gekookt. Weken en koken duurt een paar uur, daar heb ik nu geen tijd meer voor… dus dan toch maar weer een pot kikkererwten kopen. Het is een glazen pot en ja, ik kan hem recyclen, maar het had niet gehoeven. Dit is nog maar één voorbeeld en ik denk dat er nog heel veel van dit soort momenten gaan volgen de komende tijd.

We hebben ons voorgenomen om de komende periode iedere week het onderwerp eventjes voorbij te laten komen op De Groene Meisjes. Dat kan op allerlei manieren zijn, maar waar het om gaat, is dat we onszelf lekker bezighouden met het onderwerp afvalvermindering. Het houdt je van de straat, zullen we maar zeggen. Dat we nog een heleboel te leren hebben over het onderwerp, is ook duidelijk geworden. En dat er nog een heleboel dingen uit te proberen te zijn, staat ook vast. Kortom, we hebben een hoop te doen de komende tijd.

Omdat er op het vorige artikel zo’n 100 reacties kwamen, is het misschien handig als we wat handige tips voor jullie uit die reacties vissen en op een rijtje zetten. Het was namelijk zóveel, dat het best wel overweldigend kan zijn om er doorheen te scrollen en te bedenken: moet ik dit echt allemaal lezen?! Ik zet voor je op een rijtje welke tips mij heel erg hebben geïnspireerd. Ook kwam ik, toen ik zelf wat dingen opzocht op internet, nog meer interessante dingen tegen, dus ook die deel ik met jullie!

IMG_5162

bron foto

Eén van de eerste tips was om dit interview met Lauren uit New York te kijken. Dit groene meisje leeft een echt big city life in NY, maar wel op de zero waste manier. Ze houdt bij hoeveel afval ze produceert en dat is echt ongelooflijk weinig. Al het afval van een jaar past in 1 mason jar. WHAAAAT?! Bizar! Echt even kijken dus, deze video!

Vervolgens ontdekte ik dat dezelfde Lauren ook een blog heeft: ‘Trash is For Tossers.
Hoewel ze volgens mij momenteel niet heel actief is op haar blog, is het wel een handig naslagwerk voor tips. Lauren maakt het heel praktisch allemaal. Wat heb je nodig? Hoe pak je het boodschappen doen aan? Dat idee. Los van de praktische kant van wat Lauren deelt, vind ik het gewoon heel tof om te zien dat het een leuk en jong meisje is, die in de grote stad woont en een heel leuk leven leidt. Daar is dus niks stoffigs aan. Om heel eerlijk te zijn heb ik nog wel het idee dat het leven zonder (of met weinig) afval nog wel een heel stoffig imago heeft, dus dit vind ik een zeer positieve ontdekking.

Oh en voor de mensen die liever video’s kijken dan verhalen lezen: Lauren maakt ook video’s op YouTube! Ik heb me meteen geabonneerd op haar kanaal, want ik wil niks missen. (en ja, ik ben een beetje aan het fangirlen op Lauren, sorry ;))

Maar, let op, je hoeft niet helemaal naar New York om geïnspireerd te raken. Ook de Nederlandse Marin, die in Groningen woont, heeft een ontzettend leuke en handige website waarop ze haar groene avonturen bijhoudt. Zo heet de website dan ook: Groene Avonturen :) Vooral haar blogpost over boodschappen doen zonder afval te produceren vond ik erg leuk en inspirerend om te lezen.

boeken6-1024x682

Zoals ik al zei, bestelde ik het boek ‘Leven zonder afval.’ Dit boek is heel geschikt voor mensen die echt helemaal níet weten hoe ze dit onderwerp nou eens moeten aanpakken. Met andere woorden: het is een echt beginnersboek. Ook staan er veel recepten in en dat was niet per se waar ik naar op zoek was, maar misschien vind jij het wel interessant. Ik vergelijk Leven zonder afval met het boek ‘Zero waste home’ dat ik eerder op ons blog besprak. Beide interessante boeken, maar ook online is er natuurlijk heel veel info te vinden.

Schermafbeelding 2015-11-01 om 17.03.33

bron foto

Terwijl ik wat video’s aan het zoeken was op YouTube, kwam ik de super leuke Gitte Marie uit Denemarken tegen. Ten eerste: ik ben compleet voor haar stijl gevallen. Alles aan haar video’s en blog vind ik geweldig. Ze bespreekt onderwerpen als ‘zero waste at school and work’ en ze vertelt wat voor toffe dingen ze op een vintagemarkt heeft gekocht. I just love it! Check haar blog en YouTube kanaal en laat me weten wat jij ervan vindt.

Heb je inmiddels wel genoeg inspiratie opgedaan en wil je gewoon lekker praktisch aan de slag? Snap ik, op dat punt ben ik ook aangekomen. Dus voegde ik daad bij het woord en ging ik naar de markt, met mijn stoffen tasjes. Om er vervolgens achter te komen dat producten als nootjes en druiven toch wat lastig te vervoeren zijn, zo los. Alsof ze gedachten konden lezen, kregen we van webshop Re-sack.com een mailtje met de vraag of we hun herbruikbare re-sacks wilden testen. Maar natuurlijk wilden we dat! Re-sacks zijn herbruikbare zakjes die speciaal zijn ontworpen om groente en fruit in te verpakken. Maar natuurlijk kun je er ook paddenstoelen of noten in doen. Het gaat erom dat je naar de winkel of de markt gaat en je gewoon helemaal geen plastic óf papier meer nodig hebt. Awesome. De tasjes (in allerlei formaten) zijn donderdag binnengekomen en we gaan ze natuurlijk meteen gebruiken! Wil je meer info over Re-sack? Check de website!

Ook mega lief: Oukje, van Doe Mij Maar Uiensoep mailde met de vraag of ze misschien gehaakte boodschappennetjes voor ons mocht maken. Jullie zijn gewoon veel te goed voor ons! Dit lieve aanbod wilden we natuurlijk ook niet afslaan, dus nu zijn we niet alleen de trotse eigenaren van een stel Re-Sacks, maar ook nog van toffe, kleurrijke gehaakte boodschappennetjes! We wisten niet dat afval verminderen zo leuk zou gaan worden ;)

Wanneer jij dit leest, zijn we inmiddels bij de verpakkingsvrije supermarkt in Utrecht geweest. We mogen daar op bezoek komen om een video op te nemen en dat kon wel eens heel leuk worden. Natuurlijk zullen we ook foto’s maken, zodat we die met jullie kunnen delen. Misschien ken je dit artikel al, maar het is toch leuk om nog eens aan te halen: dit zijn de verpakkingsvrije winkels in Nederland, België en Duitsland waar we al zijn geweest. Ook Arnhem en Tilburg hebben sinds kort een verpakkingsvrije winkel. In Arnhem opende Mimint een tweede, groter filiaal (de eerste winkel is niet verpakkingsvrij) en in Tilburg kun je bij WAAR verpakkingsvrij shoppen. Kortom, het wordt alweer bijna tijd voor een update van het artikel dat we net aanhaalden!

Tot zover eventjes de tips en inspiratie die we met jullie willen delen. Als we nu te lang doorgaan, wordt dit toch weer een héél lang artikel om doorheen te spitten. Hopelijk kun je nu alvast aan de slag: lekker video’s kijken, blogposts lezen en bedenken wanneer je binnenkort boodschappen gaat doen zonder plastic te gebruiken. Ik vind het best wel exciting allemaal – hebben jullie dat ook? Laten we dit samen doen! Who’s with us? 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

65 gedachten over “Minder afval – inspiratie

 1. Wat geven jullie weer veel inspiratie, fijn! Laatst had ik kruiden nodig, ging ik naar de dichtsbijzijnde supermarkt en daar hadden ze alleen potjes…..terwijl ik al genoeg potjes heb. jammer voor de supermarkt maar dat sla ik dan gewoon over. Gelukkig komt er verandering, mede door jullie artikelen. Ik ga ook eens naar Antwerpen bij Robuust kijken.

 2. Mooie eye-opener dit! Ik bedenk me nu dat bij ons zowel de prullenbak binnen als vuilnisbak buiten altijd vol zit… En met een gezin met twee kleine kids verwacht ik ook niet dat al ons afval in een mason jar zou gaan passen (nog niet eens het afval van een week! Erg he…)
  Maar het kan zeker geen kwaad om er eens meer bij stuk te zijn!! Afval scheiden deden we al een beetje (karton, glas etc) maar het kan, nee het MOET nog veel en veel beter!!
  Thnx voor deze eye-opener/reminder Groene Meisjes!

 3. Mooie eye-opener dit! Ik bedenk me nu dat bij ons zowel de prullenbak binnen als vuilnisbak buiten altijd vol zit… En met een gezin met twee kleine kids verwacht ik ook niet dat al ons afval in een mason jar zou gaan passen (nog niet eens het afval van een week! Erg he…)
  Maar het kan zeker geen kwaad om er eens meer bij stil te staan!!! Afval scheiden deden we al een beetje (karton, glas etc) maar het kan, nee het MOET nog veel en veel beter!!
  Thnx voor deze eye-opener/reminder Groene Meisjes!

  1. graag gedaan :) We zitten er zelf ook volop in hoor, er is nog een hoop te leren!

 4. Jaa, die verpakkingsvrije winkel in Utrecht is tof he! Ik ben er laatst ook eens langs geweest, gewoon omdat ik zo mega nieuwsgierig was. Ik heb meteen wat potjes met lekkere dingetjes meegenomen :) Eigenlijk zouden ze dat in veel meer steden moeten installeren, zodat verpakkingsvrije producten voor iedereen beschikbaar worden! Veel leuke andere tips geven jullie ook!

  1. Heel tof! Ik denk niet dat het nog lang kan duren of er zit in iedere stad minstens 1 verpakkingsvrije winkel.

 5. Goede tips! Die bloggers kende ik nog niet, dus die ga ik goed in de gaten houden. Ik maak in Groningen altijd gebruik van de verpakkingsvrije winkel. Onbegrijpelijk eigenlijk dat dit concept zo nieuw is. Hadden we al veel eerder moeten hebben!

  1. Eigenlijk is het concept niet nieuw natuurlijk :) Vroeger deed men altijd al boodschappen zonder plastic te gebruiken. We gaan dus eigenlijk weer terug in de tijd, alleen nu in een modern jasje gegoten :)

 6. Wat leuk dat jullie zo enthousiast zijn! Vooruit denken is inderdaad het sleutelwoord hier. Ik probeer altijd te zorgen voor een goedgevulde voorraadkast, zodat ik niet alsnog naar iets in plastic hoef te grijpen. Een filmpje over Delicious Foods in A’dam zou ook geweldig zijn voor de mensen die daar wonen en nog niet zo bekend zijn met bulk winkels en het meenemen van je eigen zakjes en potjes. Succes!

 7. Ha groene meisjes, vorig keer werd er ook een reactie gegeven over de andere kant. Verpakkingen beschermen ons voedsel en plastic is soms beter dan papier. Wat vinden jullie daarvan? Ik vind het zelf lastig dat ik soms niet echt kritisch kan kijken.Zo vertelde mij iemand dat de mooie kartonnen verpakking van de biologische pasta in biologische supermarkt vele malen slechter is dan het plastic om de honig pasta..
  Kennistekort. Lastig vind ik het. Wat vinden jullie?

 8. Het eerste wat ik onverpakt mijn leven in heb gebracht is katten brokken! Dat kan gewoon bij mij in de dierenwinkel:D

  1. Oh slim! Wij geven onze katten biologische brokken en helaas heb ik daarvoor nog een afvalvrije optie gezien. Maar goed, dan maar in bulk kopen, zodat je in ieder geval niet heel veel losse plastic verpakkingen hebt en steeds naar de winkel hoeft.

   1. Dat vind ik idd nog steeds wel een lastige afweging…Plastic of bio…Wel ziet Snoes er nog steeds knap uit met de niet bio opschepvoer…

    1. Hmm ja, het gaat mij er meer om dat ik geen verwerkte rommel in het eten van mijn katten wil. Er zijn zoveel geluiden over wat voor afval er allemaal in dierenvoer verwerkt zit.. en ook zijn er bepaalde merken die nog steeds op dieren testen. Wat ik echt onbegrijpelijk vind. Dus ja, ik vind dan toch biologisch belangrijker. Maar natuurlijk baal ik wel van het plastic!

 9. Goed artikel. Ik ben zeker van plan om ook van die zakjes te kopen zodat ik in de supermarkt niet steeds die plastic zakjes hoef te pakken voor groente en fruit.
  Verder wilde ik even melden dat ik in Coevorden woon en dat hier qua duurzaamheid en biologisch eten niet veel te beleven valt. Maar hier komt nu ook een biologische en verpakkingsvrije winkel! Ook een vermelding waard vind ik, omdat er in de grote steden wel veel mogelijkeden zijn, maar in dit deel van het land dus nog niet echt. Maar ook hier gebeurt nu dus wat!

  1. Wat een goed nieuws voor Coevorden (en haar inwoners) zeg! Super leuk!

  2. Je kunt ze ook zelf maken, hoor. Als je een oude laken of dekbedovertrek hebt. Of iemand anders in je omgeving. Scheelt ook weer afval.

 10. Ik vind dit echt heel inspirerend!! :) Hoop dat er ook in Nijmegen snel een verpakkingsvrije winkel zal komen :) En wat ik sowieso al kan doen is gewoon naar de markt gaan voor groente en fruit, en mijn eigen linnen tasjes meenemen :) Heb echt zin gekregen om hier iets mee te gaan doen!

  1. In Arnhem kan je al verpakkingsvrij winkelen, dat is niet heel ver ;)

   1. Ja ik las het :) helaas heb ik geen recht meer op studenten OV en moet ik best zuinig om gaan met m’n geld, dus zal niet heel regelmatig naar Arnhem kunnen reizen

    1. Ah snap ik! Nou, laten we sowieso hopen op verpakkingsvrije winkels overal!

 11. Fijn, ik ga me vanavond eens even weer heel erg verdiepen hierin. Ik moet zeggen dat ik recyclen en bewust zijn van afval wel vanuit huis heb meegekregen. Mijn moeder is enorm groen en heeft daar ook een blog over!

 12. Kijk ook eens bij levenzonderafval.blogspot.nl.Emily-Jane heeft ook een winkeltje met handige producten voor een zerowaste lifestyle.

  1. klopt! Al wil ik ook weer niet teveel kopen, maar juist wat dingen hergebruiken die ik nog in huis heb. Ben dus allemaal potjes aan het afwassen enz :) Ik ben trouwens haar boek aan het lezen!

 13. Ik wacht vol ongeduld op de eerste verpakkingsvrije winkel hier in Den Bosch!
  Ik word knettergek van alle zakjes, tasjes, potjes etc etc die je overhoud wanneer je een maaltijd hebt gekookt.
  Nu wordt het afval hier goed gescheiden, dat wil zeggen dat naast het plastic en papier, ook het glas en de conservenblikjes worden opgehaald.
  Maar ik zou toch graag minder verpakkingsmateriaal het huis in slepen :-)

  1. Jaaa sowieso moet er in het zuiden nog wat meer komen op dit gebied, heb ik het idee. We waren dit weekend in Tilburg, bij de nieuwe WAAR winkel, en daar kun je ook verpakkingsvrij winkelen!

   1. Klopt helemaal, helaas is het diepe zuiden van Nederland nog onontgonnen gebied, waar de trends van vandaag pas over 10 jaar landen :-))
    Ik ga over twee weken naar Amsterdam om mijn haar bij een echte kapper te laten verven met henna…. daarvoor moet ik dus helemaal naar Amsterdam.
    Ik zag het niet zitten om zelf hiermee te gaan rommelen vooral omdat ik er zelf helemaal geen ervaring mee heb maar ja, dan moet ik dus wel naar Amsterdam.
    Ik maak er gewoon een gezellig dagje uit van!

  2. In de stad is het niet zo gemakkelijk, maar hier op het platteland kopen we aardappelen bij de boer (in jutezak die jaaaaren mee kan), de groenten bij de groenteboer, die komt aan huis en ik ga er met een tas naar toe, verder maak ik altijd vegaburgers van gedroogde bonen, linzen of kikkererwten. Zo heb je van een maaltijd alleen schillen en groenteafval en dat is echt niet veel. Ik maak geen gebruik van zakjes, pakjes en zo weinig mogelijk potjes en verpakte etenswaren.
   Zodoende doe ik eigenlijk al heel lang aan minder afval.

 14. Bij van der Pigge in Haarlem koop je kruiden en specerijen los. Ok, het gaat in een klein papieren zakje maar volgens mij mag je ook je eigen potje of linnen zakje meenemen.

 15. Beste groene meisjes,

  Sinds kort ben ik begonnen met stopmijnafval.nl.

  Ik ben begonnen met een poll zodat mensen kunnen laten zien hoe ze over afval denken en met afval omgaan.

  Poll: hoe denk jij over afval?

  Al meer dan 325 personen hebben deze poll ingevuld maar er zijn minimaal 2500 respondenten nodig om deze resultaten statistisch relevant te maken.

  Daarom wil ik jullie vragen of deze poll mee kan in jullie nieuwsbrief of op jullie website. Jullie ontvangen dan zelf ook een rapport van de resultaten en als jullie dat willen een kort artikel voor op jullie website die de resultaten samenvat.

  Ik hoor graag van jullie. Mochten jullie nog suggesties of feedback hebben om de poll te verbeteren dan verneem ik het graag.

  Met vriendelijke groet,

  Arend-Jan Majoor

 16. Blij dat jullie blij zijn met de netjes! Nogmaals heel veel succes en dank voor weer een fijn en inspirerend artikel! De meeste afval-bespaarders kende ik al, maar ik ga (dankzij jullie) nu ook met veel plezier ‘Gitte Marie’ en ‘Groene Avonturen’ volgen.

 17. Ah wat super interessant om te lezen! Ik wil me ook graag meer bezighouden met het produceren van minder afval en dit zijn hele goede startpunten. Vooral dat verhaal over de mason jar, wauw!

 18. Sinds de vorige keer dat jullie hierover blogden (vorig jaar?), zijn echtgenoot en ik al heel bewust bezig. Een dagje op pad gaat al haast afvalvrij (theezakjes.. ). Waar we eerst een week nodig hadden om de vuilniszak vol te krijgen, duurt dat nu ongeveer drie weken. De mensen op de markt heb ik al “afgericht”, die pakken (bijna) nooit meer een tasje voor me. Sterker nog, een tijdje terug deed iemand lelijk over mijn bakje en de notenboer verdedigde mij zelfs. Een paar weken later raakte iemand geinspireerd toen ik mijn bakje inleverde voor nootjes, hoe tof is dat?
  Maar meer tips mag altijd, graag!!!!

 19. Ik wil even zeggen dat ik ONTZETTEND veel aan jullie blog heb en dat het mij heel erg inspireert. Ik neem dagelijks even een kijkje. Thanx!!!

  1. Wat lief, dankjewel! En natuurlijk heel erg fijn om te horen :)

 20. Super inspirerend! Hier is bijna niets los te krijgen helaas… maar heb wel altijd mijn eigen stoffen tasjes bij me! :D

 21. Ik wilde eigenlijk stiekem van die broodzakjes kopen bij de WAAR maar misschien ga ik eerst even kijken wat ik zelf in huis heb om zelf dingen te maken. Haken is ook een leuke, ik heb een hele creatieve moeder dus misschien moet ik die eens vragen. Van plastic af komen vind ik echt super lastig. Uit gewenning of producten die je koopt maar ook als iemand anders iets voor je meeneemt.Maar alle beetjes helpen natuurlijk.

  1. Misschien kan je moeder je helpen om dit soort tasjes te maken? http://doemijmaaruiensoep.blogspot.nl/p/juttur.html
   Of re-sacks (google maar eens) Dat soort dingen kun je, als je met een naaimachine kunt omgaan, makkelijk zelf maken. Kun je nog een tof tweedehands stofje kiezen ook.
   Die broodzakjes heb ik nooit met heel veel plezier gebruikt. Ik ben meer een fan van een roestvrij stalen bakje, zodat m’n brood niet geplet wordt, haha!

   1. Jaa en het ziet er ook wel luxe uit haha! Thanks, ik ga er even voor zitten, heb best wel wat stof in huis of oude kleding. Even crea tea uit hangen :)

 22. Kikkererwten (en bonen): kun je daarvan geen voorraad weken, koken en invriezen? Dan kan je ook eens spontaan koken ipv altijd te plannen en hoef je toch geen glas of blik te nemen.

  1. Ja, dat kan zeker! Maar daarom schreef ik ook: daar moet je dus van tevoren wel over nadenken. Wat kikkererwten moeten 6-8 uur weken en daarna nog 2 uur koken… daar moet je wel rekening mee houden, want dat doe je niet eventjes spontaan!

 23. Ik vind het zo tof dat jullie dit onderwerp aansnijden! Ik ga die bloggers eens bekijken. Rekening houden met verpakkingsmaterialen (zo min mogelijk dus) is ook een van de principes van natuurvoeding. Leuk dat we dit raakvlak hebben!
  Liefs,
  Eva

 24. Ik word ook altijd helemaal gek van alle zakjes, plastic dingetjes en netjes waar iets inzit. WAAROM moeten mango’s per twee in plastic, komkommer in plastic, uien in netje…bij de reguliere winkel dan he. Ik kom zelf veel bij de Turkse groenteboer, de Ekoplaza en de Graanschuur (verpakkingsvrij) in Amersfoort. En dat scheelt al zooooveel. Ik neem altijd zelf tasjes en zakjes mee naar de winkel en de markt en dat vind ik veel fijner dan alles in plastic meenemen. We hebben al zoveel plastic :(

  1. Ongelooflijk he? als je om je heen gaat kijken zie je overal alleen nog maar plastic! (en andere verpakkingen, dat ook)

 25. Wat goed dat jullie hier de komende tijd meer aandacht aan besteden :)

  Afvalvermindering doe ik echt stapje voor stapje: kruiden koop ik al een hele tijd los bij de toko (zit wel een zakje omheen, maar telkens nieuwe potjes kopen is ook zonde en het vergt denk ik meer energie om te verwerken) en eind oktober heb ik een menstruatie cup aangeschaft. (en uitgeprobeerd: ik wil niet meer anders!)
  Ik was voorheen een plastic hater maar ik heb hier mijn mening over aangepast. Het is fantastisch materiaal als het wordt gebruikt voor producten die lang mee moeten gaan. Ik kan iedereen zo’n plastic Mexicaanse markt tas aanraden: de mijne heb ik al meer dan vijf jaar en heeft ondertussen al kilo’s boodschappen/teken+verfspullen/strand tripjes doorstaan.

 26. Ik heb de luxe van een verpakkingsvrije winkel vlak bij m’n werk (Content in Leuven), dus toen ik afgelopen zomer alleen ging wonen, was de beslissing snel gemaakt: niet langer boodschappen doen in de supermarkt, maar lekker zero waste! Het was wel een beetje wennen in het begin, omdat ik niet meer al mijn gebruikelijke recepten kon maken, maar ik ontdekte ook allerlei nieuwe recepten die ook superlekker waren! :)

  In België heb je tegenwoordig trouwens verschillende verpakkingsvrije winkels: Robuust in Antwerpen, Ohne in Gent, CHYL in Brussel, Content in Leuven. :)

  1. Wat goed zeg! En bedankt voor de toevoeging van de winkels :)

 27. Ey groene meisjes, lekker bezig! Ik vind afval minderen ook best wel een ding. Ik probeer er bewust mee bezig te zijn, maar het schiet er geregeld nog bij in (dan heb ik bv nieuwe tandpasta nodig en dan wéét ik dat ik die best simpel zelf kan maken, maar door tijdgebrek -en ernstige luiheid- koop ik dan toch weer zo’n plastic tubetje…). Een blog die ik daarin heel inspirerend vind (naast jullie awesome blog natuurlijk!) is emmajohn.nl, zij zijn ook op een relaxte manier bezig bewust met afval om te gaan. Misschien kenden jullie hen al (soms heb ik t idee dat heel bloggend NL elkaar kent…), maar indien niet, check die blog! Succes én veel plezier met afval-afvalrace :-P

 28. Wat fijn dat jullie hier ook (weer) aandacht aan besteden! Bij mij gaat het stapje voor stapje. Ik ben al een tijdje over op een menstruatiecup en wasbaar maandverband. En noten haal ik al bijna een half jaar bij de notenkraam op de markt, lekker in mijn eigen bakjes. De jongens die er achter staan, weten het ook en vinden het ook prettig. Krijg zelfs korting omdat ik zelf bakjes meeneem! (Ze hoeven dan natuurlijk minder van die papieren zakjes te kopen en beprinten). Groente en fruit haal ik zoveel mogelijk verpakkingsvrij op de markt, en bij de kaasboer neem ik een herbruikbare doek mee en eierdozen om weer te vullen. Inmiddels weten ze dit ook, dus ze zijn er aan gewend. Binnenkort hoop ik ook kleinere katoenen zakjes te maken voor dingen als champignons, bonen en losse pepernoten van de bakker (daarvoor hergebruik ik nu de papieren zakjes die je nog wel eens krijgt) evenals een katoenen broodzak. Mits onze brooddoos goed blijkt te werken en het brood goed blijft.

  Ik hoop in de toekomst ook meer zelf te leren maken en zo steeds kleine stapjes te zetten richting afvalvrij :) Fijn dat ik voor inspiratie daarover nu ook bij jullie terecht kan!

 29. […] zichzelf helemaal verliezen in de zoektocht naar likes en fans op social media. Minder afval. Wat inspireert ons om momenteel actief bezig te zijn met het verminderen van (plastic) afval? Waarom lijken […]

 30. Sinds een paar maanden probeer ik ook minder afval te produceren. Zo gebruik ik de netjes van Oukje van DMMU volop en voor bijvoorbeeld spruitjes of boontjes hergebruik ik een papieren zak. Wij hebben in onze landelijke omgeving geen verpakkingsvrije winkel in de buurt en ik vrees ook niet dat dat snel gaat komen. Dus probeer ik er zelf op te letten: alle kleine beetjes helpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *