Minder kleding in mijn garderobe – hoe bevalt dat?

garderobe2

Aan het einde van 2014  begon er voor mij (M) een groot ‘Minimaliseerproject.’ Niet alleen mijn spullen werden onderworpen aan de Marie Kondo methode (waar ik overigens nog steeds een groot fan en voorstander van ben,) ook mijn garderobe moest er aan geloven. Het doel was om een goede basisgarderobe samen te stellen, zodat ik al mijn kledingstukken goed kon combineren en dus ook alles wat ik had, zou dragen. Ook was het doel om vooral mínder in mijn kast te hebben hangen. Is dat gelukt? En zo ja, hoe bevalt het? En waar ben ik anders over gaan denken? Ik vertel het je in deze blogpost!

In april schreef ik dit artikel over het samenstellen van een basisgarderobe. Omdat ik een heleboel kleding had weggedaan tijdens mijn opruimsessies in januari/februari, ontbraken er wat stukken om goede combinaties te maken. Ik vertelde hoe ik het aanpakte: ik maakte een moodboard, een kleurenpallette en een wishlist van stukken die in mijn garderobe ontbraken. Misschien vraag je je af: hoe is het toen verder gegaan?

We zijn inmiddels alweer vijf maanden verder en ik kan zeggen dat ik mijn garderobe nog steeds ‘onder controle’ heb. Dat wil zeggen dat er geen stukken in rondzweven die niet gedragen worden. Ook heb ik geen stukken meer die eigenlijk kapot zijn, maar die ik toch nog maar eventjes bewaar voor ‘je weet maar nooit.’ Als iets stuk is, of vies, en niet meer te maken of schoon te krijgen, dan gaat het weg. Ook heb ik destijds de regel aangenomen: als ik iets nieuws koop, dan moet er iets anders weg. Zo heb ik laatst twee rugtassen verkocht op Marktplaats, omdat ik graag een heel mooie nieuwe wilde. Prima, maar dan moet er iets anders (en in dit geval werden het er zelfs twee,) weg. Hetzelfde geldt voor schoenen. Van een PR bureau kreeg ik een mooi paar ecofriendly en vegan sneakers opgestuurd. Daar ben ik natuurlijk erg blij mee, maar alsnog moest er een ander paar weg. Ik houd me daar dus behoorlijk goed/streng aan.

De wishlist van stukken die ik nodig had, heb ik inmiddels niet meer echt nodig. Al zou een goede zwarte jeans nog altijd welkom zijn, maar deze is lastig te vinden in mijn maat. Ook moet ik weer even bekijken of ik voor de herfst en winter nog iets nodig heb. Maar zomaar de stad in gaan, zonder doel? Dat doe ik nooit meer. Als ik kleding koop, wat heel weinig voorkomt, dan is het of omdat ik het nodig heb, of omdat ik tegen iets heel tofs aanloop, bijvoorbeeld in een vintagewinkel. Zo heb ik deze zomer nog een aantal vintage items (twee jasjes en een rokje) gekocht, omdat ik deze nodig had voor een fotoshoot voor ons boek. Of leuker nog: een styliste liet me zien hoe goed deze items me stonden en dus kocht ik ze. Ik ben dan ook erg blij met deze items en ik draag ze veel. Verder heb ik me aardig in weten te houden de afgelopen maanden.

Hoe bevalt dat? Over het algemeen genomen kan ik zeggen dat ik het erg prettig vind om precies te weten wat ik in mijn garderobe heb hangen en dat ik geen zin meer heb in uitpuilende kasten. Ik merk dat mijn behoefte om te kijken naar wat er in de winkels hangt, of om de laatste trends te volgen, totaal over is. Ik wil ook niet meer met trends mee, omdat die zo tijdelijk zijn en ik geen tijdelijke garderobe wil.  Nu moet je niet denken dat ik niks om kleding geef, want ik vind het juist heel belangrijk om iets leuks aan te trekken! Zo heb ik afgelopen weekend nog aan een collega-blogger uit Hamburg gevraagd waar haar te gekke jurkje vandaan kwam, omdat ik dacht dat het mij ook goed zou staan. Dat jurkje zit nu wel in mijn hoofd en de kans is vrij groot dat ik het (of iets soortgelijks) ga kopen. Maar dan gaat het wel om een mooi basis, zwart, jurkje dat past bij de rest van mijn garderobe. Anders had ik er waarschijnlijk niet naar omgekeken.

Ik ervaar één nadeel en dat is dat ik soms wel het gevoel heb erg vaak hetzelfde aan te hebben. Omdat ik nu gewoon veel minder kleding heb dan bijvoorbeeld een jaar geleden, loop ik vaker in hetzelfde. Is dat erg? Helemaal niet, maar soms heb ik wel eens momenten dat ik ervan baal. Dan zie ik mezelf tig keer in hetzelfde jurkje op de foto. Ook heb ik een paar items waar je me inmiddels volledig in kunt uittekenen – zoals bijvoorbeeld in het jurkje dat ik op de foto’s bovenaan dit artikel draag. (ik draag het zelfs op de coverfoto van ons boek, dus het moet wel echt een favorietje zijn!)

Nu weet ik ook heus wel dat het probleem vooral is dat ik me zorgen maak over het feit dat andere mensen misschien denken: ‘goh, zij heeft ook altijd hetzelfde aan,’ en dat je daar gewoon maling aan moet hebben, maar niks menselijk is ons vreemd – toch? Wat ik daar aan kan doen? Proberen wat andere setjes te maken, zodat het wel om hetzelfde jurkje, maar een compleet andere outfit gaat. Of misschien toch eens een ouder stuk vervangen door iets nieuws, om toch weer even het gevoel te hebben dat je er anders uitziet.

Mijn idee is dus niet dat ik geen leuke kleding wil hebben. Of dat ik zo min mogelijk kleding wil hebben. Ik ben immers geen minimalist. Mijn idee is tweeledig: ik wil weten wat ik heb en ik wil wat ik heb dragen en behandelen met respect. Dat betekent dat ik geen dingen in een opwelling wil kopen. Ook wil ik geen uitpuilende kasten met stukken die ik nooit aantrek. (ik heb spullen naar de kringloop gebracht waar de prijskaartjes nog aan zaten) Ik wil goede spullen kopen en kiezen voor kwaliteit. Ik wil graag mooie, unieke vintage items dragen en waar mogelijk kiezen voor eerlijke mode. (dit is met mijn kledingmaat helaas nog een erg lastige zoektocht, met op dit moment nog erg weinig resultaat.)

Dus, in het kort gezegd: hoe bevalt het hebben van minder kleding in mijn garderobe? Erg goed! Zo goed dat ik het voorlopig absoluut nog niet anders wil gaan aanpakken.

Misschien herkent iemand zich in dit verhaal, of denk je er ook over om je kledingkasten te gaan uitpluizen en een basisgarderobe samen te stellen? Laat het dan vooral weten (of stel je vragen) bij de comments! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

103 gedachten over “Minder kleding in mijn garderobe – hoe bevalt dat?

 1. Wat een mooi artikel. Dit houdt mij ook erg bezig. Het opruimen is al gelukt, maar dan? Goede tip om eens een moodboard te maken!

 2. Leuk artikel! Ik probeer zelf ook steeds meer mijn hele kledingkast te dragen. Ik heb namelijk erg veel kleding maar droeg niet alles en dat vind ik zonde! Wat voor mij ook wel helpt is te bedenken wat anderen aanhadden op een feestje ofzo. Meestal kan ik me dat namelijk totaal niet herinneren! Dan weet ik dus weer dat anderen het van mij waarschijnlijk ook totaal niet boeiend vinden

  1. Je hebt ook helemaal gelijk! Ik zou vaker zo moeten denken :)

 3. Dat van het jurkje was mij al opgevallen, maar ik heb er alleen maar positieve gedachten bij:”Oh, ze heeft dat leuke jurkje weer aan, het staat haar goed.”. :)

 4. Ik wil hier ook nog een keer een artikel over schrijven, het bevalt mij namelijk erg goed! Ik heb nu minder dan 50 kledingstukken in mijn kast en dat gaat prima. Het enige waar ik nu tegenaan loop is dat sommige kleuren mij nu iets minder mooi staan, omdat ik van bruin naar blond haar ben gegaan :’) Dus misschien dat ik een paar items weggeef of verkoop zodat ik er 2-3 nieuwe vestjes of truien bij kan kopen voor de herfst en winter.

  Ik herken het wel dat je het idee hebt dat je vaak hetzelfde draagt, maar daar begin ik aan te wennen. Het zijn allemaal mooie kledingstukken die over zijn gebleven dus ik draag ze allemaal met plezier! :)

  1. Oja dat herken ik idd! Ben benieuwd naar jouw artikel erover :)

     1. Ah ja, ik had de link niet gelegd, want was de reacties hier op de site niet aan het beantwoorden maar in WordPress, waar ik niet zag dat het een reactie op Sophie was! :) Maar blond staat Sooph inderdaad mega goed!

     1. hahahah wie weet ;) Heb het ooit, in een ver ver verleden wel eens blond gehad. Dat was toen geen succes geloof ik, maar toen had ik ook heel andere looks. Nou, misschien volgend jaar zomer ;)

 5. hi! ik heb na jullie blog ook een opruimsessie gedaan en het bevalt erg goed. ik heb helaas wat weggegooi maar ook wat weggegeven. ben ook mijn tweedehands boeken gaan verkopen via bol.com en best al wat verdiend :)
  nu is alleen idd mijn vraag, hoe maak je een moodboard voor kleding en hoe bepaal je jouw kleur (en)?

  1. Een kleurenanalyse laten doen, dat heeft mij geholpen om sowieso miskopen te voorkomen. Dus zeker het geld waard!

  2. Een kleurenanalyse is idd een goed idee! Een moodboard maak ik via Pinterest!

 6. Ik vind van die rubrieken in tijdschriften altijd heel leuk waarbij ze één item vier keer anders stylen. Dus als ik jou was, zou ik dat doen met je gevoel van ikdraagooksteedshetzelfde: lekker her-combineren! :)

 7. He, wat een leuk artikel! Bedankt voor het delen :-)

  Heel herkenbaar ook! Ik heb afgelopen zondag gebruikt om mijn uitpuilende kledingskast eens flink uit te mesten en met een bijzonder resultaat! Ik ga de 3 (!!) zakken verkopen op de rommelmarkt volgende week, om daarvan wat nieuwe winter items te scoren!

  De afgelopen maanden heb ik slechts één nieuwe joggingsbroek en één nieuwe trui gescoord, van biologisch katoen. Ietsjes duurder (ach.. tis ook maar hoe je dat interpreteert), maar kwalitatief super! Een heerlijke stof! Aanrader voor iedereen om eens iets ‘duurders’ te kopen. Het helpt mij om minder te kopen en om zuinig om te gaan mijn de spullen.

 8. Ik ben ook al even bezig met minimaliseren, maar niet zo strict als jij. Ik kocht een jaar amper kleding en met onze verhuis (wij wonen nu in een huis dat we aan het verbouwen zijn, allemaal nogal basic en mini dus) deed ik heel veel spullen weg.
  Ik probeer ook eco en faire kleding te kopen, maar ik heb ook een grote maat en dat maakt het extra moeilijk. Mocht je eerlijke kleding in grote maten vinden, dan mag je de tips zeker delen!
  Ik herken wel wat je zegt, ik heb zelf bijvoorbeeld maar twee rokken die ik kan dragen om te gaan werken (en jurkjes zijn zonder kasten al helemaal uit den boze) en een van die rokken is er dan nog een met een opvallende print, dus valt het extra op dat ik die bijna wekelijks draag. Maar kom, er zijn inderdaad ergere dingen in de wereld. ;-)

  1. Zodra ik ergens een merk met eerlijke mode in plussizes tegenkom, dan ga ik er meteen iets over schrijven. Vind het echt zo ongelooflijk jammer dat het er nog niet is… Het enige dat ik kan vinden zijn t-shirts in herenmaten. Ja, prima maar voor soms… maar ik wil ook wel eens iets anders!

   1. Je hebt wel het merk Nesci. Op hun website staat dat ze ook kleding voor ‘curvy’ vrouwen hebben, maar ik weet niet hoe curvy precies, haha. Al hun kleding wordt wel zo veel mogelijk eerlijk in Europa gemaakt. Je zou misschien eens op de site kunnen kijken of er iets in jouw maat bij zit en of het je smaak is, want het is wel een nogal uitgesproken stijl.

    1. Goede tip! het is niet echt mijn smaak, maar hey, het is in ieder geval iets! en misschien is het voor andere dames wel helemaal hun ding, dus thanks!

   2. Ik houd me ook aanbevolen hiervoor! Ik wil graag eerlijke mode kopen in een grotere maat maar wat er is, is totaal mijn smaak niet.

    1. Lastig he? Ik baal er echt van dat er zo weinig is en heb mijn ‘wensen’ ook al bij meerdere merken uitgesproken.. maarja, er is nu eenmaal minder vraag naar.

 9. Ik vind het een strak plan. een baisigarderobe is geweldig. Ik werk er zelf nog aanhoor, ben nog niet zo ver, althans deze komende winter. Afgelopen zomer heb ik me goed staande weten te houden met weinig kleding. Overigens is het mij nog niet opgevallen van dezelfde kleren bij jou. Ik denk dat je dat vooral zelf zo ziet/voelt.

  En inderdaad hoe erg is het?

 10. Leuk artikel! Het is iets waar ik zelf ook graag mee aan de slag zou willen gaan. Om meerdere redenen: wij wonen klein (op 70m2 met zijn vijven) en we hebben gewoon weinig bergruimte. Uitpuilende kasten leidt veelal tot stapels buiten de kast waardoor je steeds dezelfde stapel kleding verplaatst en dat is zo’n ergernis. En de tweede reden als een samengesteld gezin wil ik ook graag weten hoeveel kleding de kinderen echt nodig hebben omdat zij de ene week bij ons zijn en de andere week bij hun vader. Na het lezen van je verhaal ga ik ook maar eens beginnen, eerst met mijn eigen kast :)

 11. Leuk om je ervaring te lezen. Ik heb laatst een kleurenanalyse laten doen en dat hielp me (samen met het boek van Marie Kondo) om scherp te krijgen wat ik mooi vind, me mooi staat en dat er zoveel mooie kleurencombinaties zijn. Mijn kast is leger en toch meer compleet.

  1. Cool! Ik wil ook een keer een kleurenanalyse laten doen. Lijkt me heel interessant!

   1. Het is ook slim er dan een kleurenboekje bij te bestellen adhv je analyse, dat is heel handig als je in een winkel staat!

 12. Zodra ik weer thuis ben van mijn lange reis door Spanje wil ik dit ook gaan doen. Dit lijkt mij ook gemakkelijker en beter.

 13. Wow Merel, leuk om een update te lezen! Ben sinds 2 weken bezig met Project 333, waar je 3 maanden met 33 kledingstukken doet. M’n kast moest daarvoor van 229 items naar 33… Ik heb de rest nog niet weggedaan, maar wel kritisch uitgezocht. Leuk dat je er zo bewust mee bezig bent!

  http://www.lauraenjames.com/tag/project-333/

 14. ik zou ook echt eens mijn kasten moeten uitmesten. Ik ben al die troep zo beu :) ! Maar ik ben momenteel stapje voor stapje mijn immense boekenkast aan het uitmesten. De kleren zijn de volgende op mijn lijstje , maar moeten dus nog effe wachten.

 15. Wat goed! Een verademing he zo’n opgeruimde kast! Al moet ik zeggen dat ik mevrouw Kondo wel erg vind gaan in haar boek hoor. Dat stuk over sokken, ik heb me rot gelachen! Ik heb een soort combi van haar methode en de capsule wardrobe. Ook erg fijn!
  – X Marloes

  1. Ja joh, die vrouw is knettertjegek op bepaalde terreinen ;) Nee, zo erg nu ook weer niet, maar ze is wel een beetje… apart. Toch heb ik nog steeds veel aan haar boek en methode!

 16. Ik ben echt dol op zulke artikelen. Ben al een jaar bezig met opruimen. Toen ik van studentenhuis naar mijn huidige appartementencomplex ging kocht ik alles van de kringloop dat ik maar kon vinden en aangezien ik ein-de-lijk redelijk wat kastruimte had ging het met de kledingaankopen ook erg hard en puilde die na een jaar ook uit. 3 weken geleden heb ik een dag op de IJhallen kleding verkocht en heb ik 250 euro verdiend. Dat hou ik apart en koop ik misschien een keer wat nieuws voor, maar dan wel iets écht moois en niet weer allerlei troep van de H&M. Want daarvan heb ik heeeeel veel items (met prijskaartje) verkocht op de IJhallen. Vorige week de true cost gekeken en door deze mindset voel ik me al véél rustiger.

  1. WOW 250 euro verdienen bij de IJhallen?! Moet ik ook eens doen, haha!

   1. Ik heb de kosten van de kraam en benzine enzo hier niet af gehaald, maar toch…als je de kraam met een vriendin deelt, benzinegeld deelt en zelf eten en drinken meeneemt dan heb je aan het eind van de dag wel behoorlijk wat winst. Althans, als je bereid bent je kleding en andere spullen voor weinig geld te verkopen. Oeehh, ik wil tips blijven schrijven merk ik. Mocht je ooit een keer een (gast)artikel willen plaatsen over tips en ervaringen m.b.t. verkopen op de ijhallen. Ik hou me aanbevolen ;)

     1. Goed idee! :)

 17. Nu ik zwanger ben, is mijn kledingkeuze helemaal beperkt geworden. Het eerste setje kleding (een broek en een hemdje) kocht ik bij de H en M. Geen succes, want de naden zaten los en je kijkt dwars door de kleding heen. Dus ik kreeg waar ik voor betaalde, de helft. Naast 2 zomerjurkjes, een T-shirt en 1 korte broek heb ik nu 1 spijkerbroek, 1 rokje en 1 jurk , plus 2 tops en 1 truitje. Daar moet ik het mee doen de komende (uiterlijk) nog 12 weken. Ik probeer te combineren met jasjes en schoenen.
  Dat zwanger zijn met weinig kleren relativeert de inhoud van mijn kast, waar ik overigens wel heel blij mee ben. Ik betaal best veel geld voor kleding, maar heb dan ook wel kwaliteit- en merkkleding en dat is een goede investering. Liever iets duurders wat mooi en goed is, dan die prut die al in elkaar stort van ellende als je er naar kijkt. Het leuke is straks waarschijnlijk dat ik met veel plezier mijn eigen collectie weer aan kan en dus niet veel nieuwe items hoef aan te schaffen. Daar heb ik nu al zin in.

 18. Zo’n regel dat ik iets weg moet doen als ik iets nieuws koop, heb ik ook. Alleen moet ik standaard twee dingen weg doen voor elk nieuw aangeschaft kledingstuk. Zo ruim ik dus heel langzaam stukje bij beetje ook mijn kast op. In één keer rigoureus alles uitzoeken lukt mij niet, dan denk ik bij alles “Oh maar dat kan ik vast nog wel eens aan”. Maar als ik net iets moois nieuws heb gekocht waar ik blij mee ben, dan lukt het me prima om afscheid te nemen van twee oudere kledingstukken die niet zo mooi meer zijn. En tegelijkertijd weerhoudt het me ervan om zo maar wat te kopen. Ik koop alleen dingen die ik echt leuk genoeg vind en waar ik het ervoor over heb om twee andere dingen weg te doen. Misschien een ideetje voor andere mensen die hun kledingkast in één keer minimaliseren ook een te grote stap vinden?

  1. Ik ben dus heel groot begonnen: echt vuilniszakken weg gedaan naar de kringloop. en daarna ben ik de regel van ‘1 erin, 1 eruit’ gaan toepassen. Zoveel heb ik niet over, dus ik kan niet voor alles wat ik nieuw aanschaf 2 dingen wegdoen. Maar het is idd een goed idee voor mensen die het wat minder rigoureus willen aanpakken!

   1. Ik vind het echt knap dat jij dat wel hebt gekund, zo in één keer heel veel weg doen! Ik heb blijkbaar toch nog wel een beetje moeite met loslaten.

    1. Hangt er misschien ook vanaf hoeveel je hebt en hoe blij je met die dingen bent. Ik was met heel veel niet blij, dus dan is het toch makkelijker.

 19. Heel herkenbaar! Ik heb hetzelfde gedaan afgelopen jaar,voelt heerlijk. Van welk merk is je leuke jurkje? Ik mag namelijk weer op zoek naar een basisjurkje van goede kwaliteit. Erg lastig om iets moois in een grotere maat te vinden.

   1. Hi Lotte en Ilse, het is een Monki jurkje! ben er gewoon tegenaan gelopen, een jaar geleden. Ze schijnen ze in verschillende prints en kleuren te hebben, ook effen enzo. Erg fijn jurkje! Helaas geen eerlijk merk, maar wel een duurzame koop, want ik draag hem al bijna een jaar heeeeel veel.

    1. En dat is ook heel belangrijk! Dat je een kledingstuk vaak en met veel plezier draagt. Ik heb sommige kleding weg gedaan met prijskaartje er nog aan of nadat ik het maar 1 keer had gedragen. Aiii..

 20. Ik ben er ook mee bezig en het bevalt me heel goed! Ik word nog steeds blij van mooie kleding, maar de drang om het te kopen is er niet meer. Dat mensen zien dat ik alweer dat ene truitje aan heb, is geloof ik echt iets waar ik alleen zelf last van heb ;-) Dus ik zou geen zorgen maken om je jurkje, het past heel goed bij je, dus ik zie dat alleen maar als iets positiefs.

 21. Leuk dat je dat hebt gedaan! Ikzelf houd helemaal niet van winkelen en dat is erg fijn voor de kast én mijn portemonnee ;) Ik koop echt heel gericht kleding en alleen als ik het gevoel heb dat ik iets nodig heb. Dat komt ongeveer twee keer per jaar voor. Ik vind het overigens wel fijn om er goed uit te zien, maar elke week in hetzelfde lopen heb ik niet zoveel problemen mee eigenlijk.

  1. Dat scheelt inderdaad ook voor je budget! Ik ben nooit echt van het vele shoppen geweest, maar ik ging vroeger wel vaker de stad in dan nu. Nu eigenlijk nooit meer, alleen als ik echt iets nodig heb. Scheelt inderdaad een heleboel geld! (al kun je je geld natuurlijk ook weer aan andere dingen uitgeven. Zoals aan boeken of eten.. hèhè)

 22. Hi! Superleuk artikel! En zo knap ook dat iedereen zo rigoureus kleding weg doet! Ik vind dat altijd zo lastig. Ben altijd bang dat ik dan kleding ga missen. Dat ik het aan wik trekken en dat ik het dan naar de kringloop heb gebracht. En vaak zit het niet lekker, trek ik het nooit aan, maar vind ik het zonde om weg te doen. Mm ik ga eens even zoeken naar tips om dit patroon te doorbreken..
  Liefs!

  1. Je moet er ook zeker goed over nadenken voordat je eraan begint! anders krijg je straks idd spijt en dat moet je niet hebben!

  2. Wat bij mij helpt is om de kleding niet meteen weg te doen maar in een vuilniszak in de berging te zetten. Als ik de kleding dan na x maanden niet heb gemist kan de zak weg (de termijn mag je zelf bepalen adhv je bergruimte, haha). Laatste keer is er slechts 1 rokje uit gehaald en terug de kast in gegaan ;-).
   Ga denk ik binnenkort weer zo’n opruimactie houden, vind de tip 1 nieuw item erin, 2 eruit ook een goede!

   1. Klinkt heel verstandig! Ik ben iemand die vrij gemakkelijk afstand doet van spullen. Ik heb weinig dingen waarvan ik denk: die mogen ECHT niet weg, want dan word ik ongelukkig. Maar inderdaad, je kunt wel eens te snel iets weg doen. Een zolder of een berging is dan ideaal. Heb je er dan toch weer een half jaar of een jaar niet naar omgekeken, dan weet je echt dat het weg kan.

 23. Het was mij helemaal niet opgevallen dat je dat jurkje vaak aan hebt. Nu de foto’s naast elkaar staan zie ik het wel maar erg vind ik het zeker niet :-)

 24. Ook hier door zwangerschap beperkt in de kledingkeuze. Zelfs met zo weinig kleding heb ik opnieuw geleerd dat je prima kan met weinig, mits je alleen dingen koopt die lekker zitten en je echt leuk vindt!

  Daarnaast ook Marie Kondo haar boek gelezen, love it! Ik ben overigens wel sokken gaan vouwen haha, het ziet er nu wel lekker overzichtelijk uit. Mijn Kledingkast al uitgezocht en bewaar nu alles in 1 kast op advies van Marie Kondo, maar als ik mijn figuur na de bevalling weer enigszins terug heb, ga ik toch nog voor ronde 2 uitmesten :)

 25. Leuk stukje! Ik heb toevallig net even gewinkeld en heel braaf 1 kleding stuk gekocht die op mijn pinterest wishlist stond :D In bovenstaande reacties zag ik dat veel mensen iets weg doen als ze iets nieuws kopen dus ik heb net ook twee oude shirtjes uit mijn kast gehaald die naar de kringloop kunnen, voelt goed!

  1. Wat leuk dat je het meteen hebt kunnen toepassen! :)

 26. Erg interessant om te lezen hoe het nu verder gaat. Ik ben ook nog steeds bezig om mijn kledingkast uit te ruimen en te doneren. Ik merk nu wel dat ik echt stukken in mijn kast heb hangen die ik supermooi vind én makkelijk te combineren zijn.

 27. Wat leuk om te lezen hoe het je (jullie) bevalt! Ik ben nog een beetje huiverig voor het opruimen en vooral het wegdoen van kleding, maar ik merk dat ik er wel steeds meer behoefte aan krijg. Herkent iemand dit? En hoe ging dat dan toen je eenmaal begon? Bij mij is het een kwestie van er nog niet aan toe zijn denk ik! Maar waarschijnlijk ga ik binnenkort mijn kast wel eens uitzoeken, het zit eraan te komen!

  1. Je moet er inderdaad wel een beetje aan toe zijn en het zeker niet tegen je zin in doen! Toen ik eenmaal bezig was, wilde ik door en ging ik als een trein. Zonder enige pijn in mijn hart deed ik zakken vol met kleding weg. Nu ik veel minder over heb vind ik het veel lastiger om te bedenken wat ik weg ‘moet’ doen als ik iets nieuws koop en dat is denk ik een goed teken: ik heb blijkbaar alleen nog maar dingen die ik echt leuk vind en echt graag draag.

 28. Heel erg tof!
  Na het lezen van je vorige artikel heb ik gelijk een kleurenpalet en pinterest board aangemaakt voor het voorjaar, en dat was echt een eye opener! Bijna alles wat ik in m’n kast had kon gecombineerd worden daardoor.

  Gister een nieuwe versie gemaakt voor het najaar, en heb maar 1 of 2 nieuwe items “echt” nodig.

  Over een paar weken verhuis ik van Rotterdam naar Amsterdam en ik neem het liefst zo weinig mogelijk mee, er staan geloof ik wel 10 vuilniszakken met doneer/kringloop kleding of spullen voor de recycle! Heeeeerlijk straks in het nieuwe huis ;)

  1. Wat goed zeg! en ik herken het gevoel. hoewel ik echt wel van spullen houd, vind ik het heel fijn om er minder te hebben :)

 29. Wat fijn dat het je zo goed bevalt!! Leuk om te lezen ook hoe het je af gaat.
  Ik heb, ook alweer een tijdje terug, met mezelf afgesproken dat ik niet zomaar meer kleding of schoenen koop. Ik ga alleen met een bewust doel de stad in. Bijvoorbeeld een nieuwe spijkerbroek omdat mijn goede spijkerbroek versleten is. Ook koop ik de komende zes maanden geen kleding meer, simpelweg omdat ik veel heb! Als ik ga vehuizen gaat mijn kledingkast ook goed op de schop: wat ik nauwelijks (of zelfs nooit) meer aan heb gaat gewoon echt weg. (naar de kringloopwinkel)
  Nog een tip; ik ben dol op sieraden (oud, nieuw, zelf maken) en daarmee pimp ik mijn outfit, misschien een idee om dat met jouw jurkje/outfits ook t edoen? Dan ziet je outfit er toch net een anders uit!

 30. Hier ben ik gisteravond toevallig zelf mee begonnen – na lang wikken en wegen of het wel iets voor mij is. Dus dit artikel komt als geroepen!

  Ik heb twee jaar geleden een kleuranalyse gedaan wat voor mij heel erg heeft geholpen in de goede keuzes maken met shoppen, als je dan wel eens iets koopt. Daardoor ook nooit meer een miskoop gehad.
  Ook handig is bedenken wat je het liefst draagt, en daar ook niet vanaf wijken. Een moodboard ga ik ook eens proberen, al ben ik bang dat ik daar heel hebberig van ga worden ;) Al is het ook fijn om écht mooie dingen uit te zoeken en erover te dromen tot je ze kunt kopen en je basis kast daarmee weer ietsjes completer maakt.

  Op het moment zit ik nog op iets teveel items omdat ik nog niet zo rigoureus door mijn kast durfde te gaan.. In de winter komt de volgende ronde, dan heb ik wat meer zicht op wat ik nog nodig heb. Ik ben wel erg benieuwd hoe het me gaat bevallen met echt alleen basis items!

  Ik ga met je tips aan de slag! Thanks!

  1. Leuk! Heel veel succes :) als je eenmaal bezig bent zul je zien dat het echt een goed gevoel geeft!

 31. Haha, ik schreef vorige week een soortgelijk artikel op mijn blog. Ik heb nog wel een behoorlijke lijst aan spullen die ik echt nog nodig heb, zo heb ik 1 paar schoenen voor de winter en dus zal ik nog wel wat nodig hebben. Ik merk dat ik veel meer basis kledingstukken koop en veel minder beïnvloed wordt door trends, want die passen meestal niet bij het idee dat ik over mijn garderobe heb en dat deze natuurlijk veel minder lang gebruikt worden (want niet meer hip). Leuk dat andere er ook zo over denken :)

   1. Ja!! En blijkbaar heb ik ook mensen in mijn omgeving weer aangestoken met mijn ‘opruimwoede’. Maar het werkt ook echt, zo’n lekker opgeruimd huis met alleen maar fijne spullen.

 32. Leuk artikel!!
  Ik heb zelf aan het begin van het jaar mijn kledingkast helemaal uitgezocht en heel veel kleren weggedaan en besloot om een jaar geen kleding te kopen. Het eerste half jaar heb ik me hier strikt aan gehouden (met uitzondering van kledingstukken die echt nodig zijn, zoals sokken en ondergoed e.d.) maar helaas ben ik sinds een maand toch weer aan het kopen gegaan. Maar in plaats van mezelf op mijn kop te geven denk ik; hé, toch weer een halfjaar volgehouden ;)
  Ik vind het knap dat je dit zo sterk door zet!
  Liefs

  1. Goed zo, jezelf op je kop geven is nergens voor nodig ;)

 33. Wat leuk dat je een update geeft. Ik ben eind vorig jaar met mezelf de uitdaging aan gegaan om een jaar lang geen kleding te kopen. Om bewuster met kleding om te gaan en zo te leren over duurzame mode. Ik heb in januari mijn hele garderobe fors uitgedund en veeel weggegooid – ik mis er helemaal niks van, heerlijk rustig zoals iemand al schreef. Inmiddels heb ik dus al ruim 8 maanden niks gekocht en ik denk dat ik het jaar ook gewoon ga vol maken want ik vind winkelen voor mezelf ook echt niet meer zo leuk als eerst.

  The true cost staat nog op mijn lijstje om te gaan kijken, net als dat ik een kleur- en stijlanalyse wil laten doen dit najaar, om daarna nooit meer miskopen te doen en de kleding die ik koop, alleen maar fairtrade te kopen. En het is vooral door jullie blog dat ik hiertoe geinspireerd ben geraakt, dus dankjewel daarvoor!

 34. Nu ik dit lees, besef ik me dat ik echt aan mijn oorlogsgebied (lees: kledingkast) moet wagen…

  1. hehehehe sterkte ;) Geef maar een gil als het je teveel wordt. De Groene Meisje to the rescue ;)

 35. Wat goed van je! Sinds ik op mezelf ben gaan wonen heb ik veel minder plaats en moest ik dus noodgedwongen veel weg doen. Ik ben er echter nog lang niet, ik moet mijn kleren proppen en hou ook nog altijd vast aan sentimentele items die ik eigenlijk niet meer draag. En wat betreft mensen die denken dat je altijd hetzelfde aanhebt: ik heb eens de proef op de som genomen en telkens als ik van een feestje/etentje… wegging, probeerde ik me te herinneren wat iedereen aanhad. In de meeste gevallen wist ik het niet meer, dus ik denk: als ik niet onthou wat mensen aanhebben, onthouden anderen dat niet van mij! Kledij moet niet boeien, jijzelf moet boeien ;)

 36. Echt een mooi initiatief! Zelf probeer ik ook bewust minder te kopen en kleding te delen/ruilen met vriendinnen. Daarnaast vind ik het ook belangrijk dat kleding verantwoord wordt geproduceerd. Ik ben dol op de ontwerpen van Joline Jolink en de SRNDPT jurkjes van dressesonly.nl. De laatste wel met mate, want er is zoveel leuks… ? En Pinterest gebruik ik ook veel als inspiratie voor nieuwe combinaties!

 37. Ik ben door jullie vorige artikelen ook mijn kledingkast gaan opruimen. Nu heb ik soms ook het gevoel dat ik vaak hetzelfde aan heb, maar als ik er over nadenk, deed ik dat eerder eigenlijk ook al (een paar dingen het meeste dragen), alleen lag dan mijn kledingkast nog vol met een heleboel ongebruikte kledingstukken. Nu voelt het een stuk opgeruimder :)

 38. Ik was al nooit een enorme spender, maar de laatste tijd koop ik helemaal weinig, juist omdat ik ook wil opruimen en al zoveel heb dat ik nooit aantrek, ik wil niet steeds maar kopen-kopen-kopen terwijl ik de helft nooit draag Ik probeer ook op te ruimen, heb laatst heel veel schoenen weggedaan maar kleren gaan nog wat lastiger. Het gaat wel, maar beetje bij beetje, moet echt nog leren rigoureus te worden!

 39. Ik vind het echt heel goed dat je zoveel weg hebt gedaan en dat je niet meer zoveel koopt. Doordat er nu overal Primarks zitten krijg ik het idee dat iedereen zoveel mogelijk kleding wil voor zo min mogelijk geld. Dat zorgt niet alleen voor een veranderende economie (waarbij V&D failliet gaat) maar ook voor bergen met vuilnis van al deze kleding die net zo makkelijk wordt weggegooid. Ik ben enorm voor het minder consumeren van kleding. Ik heb ook veel liever een wat duurder item waar ik veel plezier van heb en lang mee doe, dan een goedkoop bloesje dat na één keer wassen kapot is.

 40. Mijn eerste reactie ooit op een blog! Maar ik word zo enthousiast van jullie dat ik wel moet :) Ok, eerst even ontopic: Ik ben begonnen met jullie tip van ‘1 item erin en 1 item eruit’, maar daarin een beetje doorgeslagen want toen kwam ik wel erg veel items tegen die gewoon weg konden.. ik heb nu twee planken in mijn kledingkast over, de rest is leeg, en dat bevalt prima! Alles wat er in de kast ligt draag ik vaak en ben ik erg blij mee (tip voor als jullie weer in Groningen zijn: ga naar Oddity!). Wat ik niet meer droeg heb ik naar het Leger des Heils gebracht, die waren er erg blij mee.

  Offtopic: jullie blog is het beste blog dat ik ooit ben tegengekomen. Bewustzijn creëren bij mensen en toch niet belerend overkomen (ik durf hier nog steeds te komen, ook al eet ik af en toe vlees) is echt heel knap. En alle toffe dingen die jullie delen en de artikelen die jullie schrijven (bijv. laatst over de vluchtelingen) zijn gewoon geweldig. Oh en ik ga binnenkort in m’n eentje naar Berlijn en ben erg blij met jullie tips! Ok ik kan nog lang doorgaan met complimentjes geven, maar kort gezegd: jullie zijn leuk!

  1. Jeetje, wat een vreselijk lieve reactie van jou. Dankjewel, betekent heel veel voor ons!

 41. Ken je Into Mind (http://into-mind.com) al? Dankzij deze blog ben ik zeer tevreden geworden met de kleren die ik heb. Om het half jaar bekijk ik wat er allemaal inzit en dan doe ik alles weg wat ik al een hele tijd niet gedragen heb. Bij mij komen ook enkel kleren bij die ik nodig heb. Elk nieuw seizoen maak ik een lijstje van wat er mist in mijn kast en dan mag ik daar niet van afwijken. Nu ik veel minder koop, kijk ik ook naar duurzamere kleren die iets duurder zijn, wat ook goed is voor moeder Aarde :)

 42. Ik heb ook helemaal meegedaan en vooral geen nieuwe kleding meer proberen te kopen. Ik heb 2 sportbh’s en een jurk uiteindelijk toch gekocht. Niet geheel ”goed” maar ik merk wel dat ik vaker jurkjes in mijn kast draag en creatiever word. Door de documentaire the true cost ben ik ook steeds meer (winkels mijden) bezig met waar ik vooral niét wil kopen. Ik vind het een makkelijke stap waardoor ik wel bewuster nadenk en ook accounts bij online winkels heb opgezegd. Ik heb het immers niet nodig en het kan veel duurzamer.

 43. Goed bezig Merel!! Fijn dat je het zo goed ‘volhoudt’ en het echt een verandering is geweest en niet een ‘fase’.
  Een aantal maanden geleden heb ik mijn kledingkast ook aangepakt (deels met de Kondo methode, deels met mijn eigen) en het is veel overzichtelijker nu dan eerst.
  Kleding waar ik over twijfelde ging in een doos en als ik het na een bepaalde tijd nog niet gedragen heb moet het weg. En dat moment is dit weekend! Dan ga ik naar een rommelmarkt en hoop ik heel veel spullen te verkopen.

  Gelukkig kan ik hier niet / nauwelijks impulsaankopen doen omdat a bijna niets hier me past en b, de mode hier zo anders is dat er niets / weinig naar mijn smaak bij zit.

  1. Klinkt alsof ook jij heel goed bezig bent! Waar woon je ook alweer? China toch? Of was dat iemand anders? :)

 44. Dag Merel,

  in België is er een winkelketen, Bel & Bo, die eerlijke kleding verkoopt.
  Het is heel betaalbaar, ze hebben grote maten én op dit moment zijn de (zwarte) jeansbroeken -20%!
  Ze leveren ook in NL trouwens, dat heb ik al even gecheckt.
  http://www.bel-bo.be

  Groetjes,
  Aline

 45. Wat een interessant artikel! Het laat mij ook een beetje realiseren hoeveel kledingstukken ik eigenlijk niet draag of dat ik af en toe dingen koop omdat ik ze toevallig zie liggen, zonder écht te weten wat ik ermee moet. Zo heb ik een week geleden bij de H&M een topje kocht – zonder te passen ook -, omdat het maar vijf euro was. Eenmaal thuis had ik geen idee waar ik het eigenlijk mee moest combineren… Dus, lang verhaal kort, ik ga ook maar eens een goede opruimsessie houden want je verhaal klinkt toch eigenlijk wel heel erg goed!

 46. Wat gaaf, ik werk ook met het ruilsysteem wat betreft kleren, schoenen enzo! Ik koop pas iets nieuws als ik er iets kapot is of als ik er intens gelukkig van word en er dus iets anders wordt verkocht/weggegooid. Tot nu toe bevalt het erg goed, al blijft de kledingcrisis what-to-wear-today volgens mij altijd wel bestaan :p

 47. Wat een fijn artikel. Ben er ook druk mee bezig. Mede door jullie tip van het ‘Zero wast home” boek en de Kon Mari! Hartelijk dank daarvoor! Echter vind ik het met mij kleding enorm lastig! Vooral omdat we in Nederland zulk wisselvallig weer hebben, dan weer koud, dan weer warm, dan weer nat…Hoe doe jij dat dan? Ik heb nu zo’n 8 tassen met kleding weggedaan. Heb nog steeds veel..maar het zijn ook allemaal te leuke items om weg te doen…tja hi hi.

 48. Wat goed dat je dat zo goed bijhoudt! Ik moet er ook maar weer eens in duiken denk ik nu de herfst eraan komt… Ik heb namelijk lang niet al mijn zomerkleding gedragen.

 49. helemaal mee eens! ik heb ook een paar maanden geleden behoorlijke opruiming in mijn garderobe gehouden. ik streef ook naar eerlijke/vintage/zelfgemaakte kleding en het ultieme “bewijs” kwam toen ik moest inpakken voor mijn verhuizing: ik had aan 2 verhuisdozen genoeg voor mijn kleding en schoenen en dat voelde goed! Niet alleen omdat ik zo min mogelijk zou willen hebben maar omdat ik van elk kledingstuk “hou” en het allemaal echt draag.

 50. Ik ben wel blij dat je benoemt dat het in een grotere maat moeilijker is om vintage of eerlijke kleding te vinden. Want daar liep ik ook al tegen aan! (of juist niet!;))

 51. Super leuk artikel! Erg interessant om te lezen. Ik ga het zelf ook maar eens proberen. Mijn garderobe is wel aan een opruimbeurt toe!

  Gr.

  Anne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *