Nazomerse salade met bietjes en venkel

Salade met bietjes en venkel. Deze salade is ontzettend geschikt om een beetje indruk op mensen te maken. Kijk dan hoe mooi het eruit ziet. En het recept is super makkelijk om te maken met o.a. bietjes, kikkererwten, venkel, appel, walnoten. Serveer met lekker knapperig brood en een goede witte wijn. #bietjes #venkel #salade #vegan
Salade met bietjes en venkel. Deze salade is ontzettend geschikt om een beetje indruk op mensen te maken. Kijk dan hoe mooi het eruit ziet. En het recept is super makkelijk om te maken met o.a. bietjes, kikkererwten, venkel, appel, walnoten. Serveer met lekker knapperig brood en een goede witte wijn. #bietjes #venkel #salade #vegan
Salade met bietjes en venkel. Deze salade is ontzettend geschikt om een beetje indruk op mensen te maken. Kijk dan hoe mooi het eruit ziet. En het recept is super makkelijk om te maken met o.a. bietjes, kikkererwten, venkel, appel, walnoten. Serveer met lekker knapperig brood en een goede witte wijn. #bietjes #venkel #salade #vegan
salade

Deze salade doop ik tot ‘het kan nog net salade.’ Hij is een tikkeltje zomers, maar goed, we hebben dan ook nog wel een paar mooie zomerse dagen te gaan – hoop ik. Toch kan deze salade ook prima in de herfst, hij ziet er alleen gewoon een beetje zonnig uit. Dat komt vooral door de bietjes, denk ik.

Voor de bietjes – chioggia bietjes zijn het – wil ik graag wat speciale aandacht vragen. Daar heb ik namelijk stad en land voor afgefietst, omdat Sam (de fotograaf) had bedacht dat deze bietjes toch echt wel véél mooier zouden zijn dan normale bietjes. Dat is ook zo, ze had gelijk, maar je snapt ook: ze smaken natuurlijk precies hetzelfde als gewone bietjes. Dus je hoeft je niet verplicht te voelen om net zoveel moeite te doen. Gewone bietjes will do.

salade

Als je het mij vraagt, dan is deze salade ontzettend geschikt om een beetje indruk op mensen te maken. Ik bedoel, kijk dan hoe mooi het eruit ziet. Heb je een feestje en moet iedereen iets te eten meenemen? Mensen gaan kijken van ‘meisjeeeeee, jij hebt je best gedaan!’ Terwijl nee, want het is echt heel erg makkelijk. Heb je aangeboden om voor je gloednieuwe date te koken? Deze salade is het antwoord. Je potentiële lover gaat for sure vallen voor je kooktalent – dat je misschien wel helemaal niet hebt, maar dat hoeft de persoon in kwestie niet te weten. Ja kom zeg, we hoeven niet over álles eerlijk te zijn.

Ik bedenk ook niet ieder recept zelf. Waarom zou ik ook, als Pinterest vol staat met zoveel goede ideeën? Ik heb me voor dit recept bijvoorbeeld laten inspireren door één van mijn favoriete foodblogs: Green Kitchen Stories. Mogen jullie gerust weten. Nu was dat een vegetarisch recept, dus daar heb ik een vegan versie van gemaakt en dat was dat. Ik denk dat het aardig is gelukt, dus laten we beginnen!

Wat heb je nodig voor 2 porties salade? 

salade

1 venkel
kokosolie
agave (of een andere honingvervanger)
zout en peper 
1 pot kikkererwten (ik gebruik altijd een glazen pot, nooit blik)
2 (al dan niet chioggia) bieten
1 friszure appel
1 handje rauwe walnoten
gemengde sla (botersla vind ik lekker, veldsla of babyspinazie ook)
eventueel: 1 avocado

voor de dressing: 

2 eetlepels lijnzaadolie (of een andere olie die geschikt is om dressings mee te maken)
2 eetlepels citroensap
1 eetlepel agave
een snufje zout en peper

Wat ga je doen? 

salade

– verwarm je oven voor op 180 graden –

1. Snijd de venkel in reepjes of halve maantjes. Leg op een vel bakpapier en besprenkel met gesmolten kokosolie, agave, zout en peper. Zet de venkel 20 minuten in de oven.
2. Spoel de kikkererwten goed om. Zo lang tot er geen schuim meer vanaf komt.
3. Snijd de bietjes en appel in heel dunne plakken. Ik gebruik hiervoor een mandoline en dat is echt heel erg aan te raden – als je maar wel goed op je vingers let!
4. Was de sla, hak de walnoten.
5. Meng de sla, walnoten, bietjes, appel en kikkererwten.
6. Maak de dressing (alle ingrediënten door elkaar kloppen,) en verdeel over de salade.
7. Maak je bord mooi op door de venkel (en eventueel de avocado, maar die waren wij vergeten) bovenop de salade te leggen.

salade

Ik zou zeggen: serveer met lekker knapperig brood en een goede witte wijn. Vooral in het geval van die date. Want wie wil er niet graag knapperig brood, een mooie salade en lekkere wijn voorgeschoteld krijgen?

Ga je dit nazomerrecept maken? Laat het me weten! Tag me vooral in je foto’s op Instagram, met @merelgroenemeisjes en #degroenemeisjes. Vind ik iedere dag weer leuk om te zien. Dankjewel en eet smakelijk! 

Foto’s: Sam van Rij 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

6 gedachten over “Nazomerse salade met bietjes en venkel

  1. Wat ziet dat er mooi uit! Ik heb venkel in de moestuin staan, klaar om te oogsten! Helaas de bietjes niet, want die zijn nogal mislukt dit jaar. Anders had ik de salade met 3 kleuren biet kunnen maken! Maar met gewone bieten smaakt het inderdaad vast net zo lekker, dus dat ga ik dan proberen.

  2. Heerlijk deze salade. En de venkel en de chioggia bietjes had ik op de tuin staan. Ik heb het gegeten met een beetje rijst en mijn dochter met patatjes uit de oven kan ook. Oh ook de avocado vergeten en bijna ook de walnoten. Ik heb het trouwens zelf dun gesneden met een scherp mesje. Gaar ook goed.

  3. Ik houd niet van bieten, maar wel van de foto’s die jij altijd voor je blog laat maken. Vind het zó tof dat je dit doet en ze zijn altijd zo mooi.

  4. Ohh, daar zou ik nu zoveel zin in hebben! En die bietjes zijn zeker mooi :) Gave snijplank trouwens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *