Nostalgisme: een interview met Jip

579742_157487277738404_805368842_n

Op ons vorige interview met een nostalgist, mijnheer Mark Davids, kwamen interessante en leuke reacties van jullie. Daarom besloten we om nog een interview te houden, ook met een nostalgist, maar dan wel iemand van een andere generatie. Zo kwamen we bij Jip uit. Jip is 18 jaar oud en leeft volgens de stijl van de jaren ’30 en ’40. Moet je je voorstellen: je bent 18 jaar, maar je leeft alsof het 80 jaar geleden is! Wij wilden hier graag meer over weten, dus stelden we Jip een aantal vragen.

Sinds 2010 woont Jip in Duitsland. Ze volgt hier een coupeuse-opleiding, die in totaal vijf jaar zal duren. Dat klinkt al even anders dan de gemiddelde opleidingen die veel ‘eigentijdse’ jongeren kiezen. Dat klopt, want zoals hierboven al beschreven, leeft Jip volgens de normen en waarden van de jaren ’30 en ’40. Hierbij kijkt ze naar hoe iemand uit de middenklasse leefde: niet te arm, maar ook niet te rijk. We vroegen Jip hoe haar hang naar deze tijd zo is ontstaan. Ze vertelt; “De interesse voor het verleden heb ik al heel erg lang. Ik ben altijd geinteresseerd geweest in ‘vroeger’. Toen ik erg jong was las ik het dagboek van Anne Frank en sindsdien ben ik helemaal geinteresseerd voor alles wat met die tijd te maken heeft. Een paar jaar geleden ontdekte ik Victoriaanse mode en vond dat zó mooi. Toen ging ik uitzoeken welke kleding van vroeger nog draagbaar was in deze tijd. Zo kwam ik uit bij de jaren ’30/40.”

Dan kom je er dus achter dat je interesse in het verleden ligt en je ontdekt ook welke stijl, of welk tijdperk, je het meeste aanspreekt. Maar hoe begin je dan? Hoe ga je je leven op die manier vormgeven?
“Je begint simpel. Met alledaagse spullen uit die tijd, dan kleding, en langzaam maar zeker ga je meer op de details -zoals bijvoorbeeld kapsels- letten.” Zoiets gaat dus niet over één nacht ijs.

Jip vertelt dat het voor haar ook niet alleen de hang naar de kleding, het interieur en de kapsels van die tijd is, maar ook de normen en waarden spreken haar aan. Hoe de mensen destijds met elkaar omgingen. Daarbij komt dat Jip een voorliefde heeft voor de muziek uit die periode. Je zou dus kunnen zeggen dat het best wel ‘ver gaat’ bij Jip. Hierover zegt ze zelf:
“Ik ga er toch wel vrij ver in. Ik wil bijna alles historisch correct hebben en dat is soms best lastig. Ik doe wel moderne dingen, ik heb bijvoorbeeld gewoon een laptop en telefoon, maar die zijn vooral om met mensen die zijn zoals ik in contact te blijven. Of ik zoek informatie over vroeger op of ik koop een oud kledingstuk via internet. Ik gebruik dus die moderne dingen voor ouderwetse doeleinden. Als hobby doe ik onder andere aan ‘re-enactment.’ Dit is het uitbeelden of naspelen van de geschiedenis en dit kan voor allerlei doeleinden (denk aan films, musea, enz.) zijn. Ik beeld een Nederlandse burger in oorlogstijd uit. Het is een hele interessante hobby, en het is een prachtige kans om andere mensen wat van de geschiedenis te leren!”

Schermafbeelding 2014-02-18 om 18.45.56

 

Over het algemeen zouden we kunnen zeggen dat Jip geen standaard 18-jarig meisje is. Laten we eerlijk zijn, de meesten van ons hielden (of houden, als jij van deze leeftijd bent) zich met andere zaken bezig. Toch reageert Jip’s omgeving er overwegend positief op. Ze heeft gelukkig al in geen tijden een vervelende opmerking gehoord. Oudere mensen vinden het prachtig, kleine kinderen ook. Jip kan zich nog herinneren dat ze voor ‘Anne Frank’ of ‘Oma’ werd uitgemaakt. Eigenlijk vond ze dit wel een compliment. Zo zie je maar weer eens: ieder zo zijn eigen ding.

Er zijn ook mensen die zeggen: vroeger was echt niet alles beter. Daar is Jip zich van bewust. Ze zegt hierover; “Er zijn talloze dingen die mij aanspreken en waardoor ik het belangrijk vind om anders te leven dan wat nu de standaard is. Omgangsvormen van toen, kleding, inrichting, zuinig zijn. Zoveel dingen die nu zo anders zijn dan hoe ze toen waren. Niet alles was vroeger beter, maar nu is ook niet alles goed. Elke tijd heeft zo zijn voor- en nadelen. En ik probeer het beste van die twee ‘werelden’ te combineren.” Mooi gezegd!

1453556_485643168216098_142008722_n

Jip heeft een vriend, je ziet hem op de foto. Jip’s vriend is ook re-enactor, hij beeld een Duitse soldaat uit. Het zal je niet verrassen dat ook hij veel interesse heeft in de geschiedenis. Jip vertelt: “De kans is best wel groot dat ik met hem ga trouwen later, denk ik. Mijn vriend heeft totaal geen moeite met mijn levensstijl of kledingstijl, hij begrijpt het goed. Hij vindt het een leuk idee dat ik later een huis in jaren 30/40 stijl wil inrichten. Ik zou geen relatie willen hebben met iemand die totaal niks met geschiedenis heeft.”

Persoonlijk vinden wij Jip beeldschoon. Haar kapsel, haar make-up en haar kleding… het klopt helemaal! Ze scoort deze kleding overigens vooral bij kringloop- en vintagewinkels, op Marktplaats en E-Bay en op rommelmarkten. Natuurlijk maakt ze ook kledingstukken zelf, immers, daarvoor volgt ze de coupeuse-opleiding! Als je het leuk vindt om bij te houden wat Jip zoal koopt, draagt, maakt en meemaakt, dan kan je haar blog volgen. Sinds 2 jaar blogt ze op Old-fashioned at heart over haar leven volgens de stijl van de jaren ’30 en ’40. Echt een aanrader om eens een kijkje te gaan nemen!

Lieve Jip, dankjewel voor je mooie antwoorden. Wij bewonderen je (levens-)stijl! We zijn heel benieuwd wat onze lezers ervan vinden, dus we nodigen jullie graag uit om onder dit artikel te reageren. Wat denk jij van een levensstijl volgens een periode uit het verleden? Zou jij het willen of kunnen? Waarom wel of waarom niet?

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

32 gedachten over “Nostalgisme: een interview met Jip

 1. Wow, wat bijzonder, ik had hier echt nog nooit van gehoord! Ik zou het zelf echt niet doen, maar ik vind het wel heel gaaf dat zij dit gewoon doet, en ze ziet er inderdaad ook heel erg mooi uit!

 2. Wat is ze – inderdaad – prachtig! Ik vind het wederom heel bijzonder en had er dus echt nog nooit over gehoord totdat jullie erover gingen bloggen. Ik kan mij best voorstellen dat je een grote interesse voor geschiedenis hebt en dat er sommige dingen zijn die je koestert uit de tijd die je aanspreekt, die je in je leven nu wil. Maar om helemaal te leven zoals, in Jip’s geval, in de jaren ’30? Dat vind ik wel heftig! Het zou echt helemaal niets voor mij zijn, maar dat neemt niet weg dat ik het wel heel gaaf vind dat zij dat doet. En kan. Wauw :)

 3. Dat toont karakter, veel respect daarvoor! Maar heel mooi vind ik het niet.
  Ik houdt vd jaren 60/70 en ook wel 80.

 4. nog nooit van gehoord, maar wel leuk om te zien. Ik zou het niet kunnen. Ik ben veel te gewend aan de moderne tijd en de luxe en vrijheid die daarbij hoort ;-).

 5. Wat een prachtig meisje zeg! En respect voor dat ze zo haar eigen ding doet, geweldig! Zulke mensen maken de wereld (in mijn ogen) toch een beetje mooier. De stijl staat haar dan ook echt wel geweldig.
  Dit soort artikelen vind ik echt heerlijk hoor groene meisjes! Van mij mogen dit soort interviews wel vaker langs komen! Keep up the good work!

 6. Wow erg interessant interview.
  Ik heb jullie sinds kort ontdekt (2weken geleden denk ik) en ik moet even kwijt hoe geweldig jullie blog is.
  Ga zo door!

 7. Het Nostalgisme volg ik al een poosje, zij het van een afstand. Persoonlijk spreekt het mij erg aan, ik houd ook van de jaren 40 stijl, draag ook geregeld kleding en schoenen uit die tijd (inclusief kapsel ;-)) maar helemaal nostalgisch gaan is voor mij niet haalbaar. Daarnaast heb ik als antropoloog een bijzondere belangstelling voor de beleving van de nostalgisten en het te- enactment, dus wie weet…

 8. Wauw, interessant interview! Ik had hier echt nog nooit van gehoord, maar ik vind het wel tof. Ze ziet er ook erg mooi uit!

 9. Ze ziet er heel mooi uit inderdaad :) ook leuk dat ze al zo jong is en dan zo’n keuze maakt, heel knap!

 10. Meer mensen zouden zich in de geschiedenis moeten verdiepen. Het kan er leuk en interessant zijn. Wie hebben interesse?

 11. Leuk om zoiets te lezen! Een interesse voor iets hebben en er echt zo mee omgaan vind ik behoorlijk bijzonder :)

 12. Ik snap wat ze bedoelt met het beste van 2 werelden combineren. Zo wil ik het later ook doen als ik mn eigen stekkie heb ;)

 13. 18 jaar, jeetje! wat ontzettend knap en mooi dat Jip deze keuzes maakt in het leven. Ik ben erg onder de indruk…

 14. leuk om te lezen. Heel boeiend! ik zou zelf nooit zo kunnen leven in deze tijd, hoewel ik mijzelf soms toch afvraag hoe het zou zijn om in die tijd te leven.

 15. Respect en ze deed mij ook meteen aan Anne Frank denken. Een bepaalde mooie uitstraling, heel uniek!

 16. Wat een mooi meisje inderdaad! Ik moet er niet aan denken om zo te leven, maar ik vind het echt supertof dat er mensen bestaan die hun leven wel zo inrichten :) Heel bijzonder!

 17. Ik ben de zus van Jip en aan deze commentaren te zien, is het voor andere mensen toch erg bijzonder voor mij. Ik ben er inmiddels aan gewend, dus is het niet iets superbijzonders. Jip is altijd al een gevalletje apart geweest en ik ben blij voor haar dat ze haar stijl heeft gevonden ! Persoonlijk is het niet mijn stijl, maar het is heel inspirerend dat ze het toch volhoudt ondanks haar eerder schuchtere en verlegen persoonlijkheid. Ga vooral zo door, zusje :* Hvj

 18. Leuk artikel geworden, en leuk dat onze levensstijl op deze positieve manier in de publiciteit komt.
  Deze wijze van levensbenadering lijkt steeds groter te worden en het besef dat we te snel gaan in deze tijd en al het goede en rustige van vroeger verloren gaat wordt steeds groter. De tegenreactie is inmiddels in gang.

  Zelf leidt ik mijn leven als ware het einde 30er jaren, waarbij ik helaas niet altijd ontkom aan het moderne leven maar het wel zo goed mogelijk probeer te combineren.

 19. Leuk!!!

  Ik heb ook een vraagje. Hoe komt het dat Jip en Mark Davis dezelfde keuken hebben? Zijn zij huisgenoten oid?

  Groetjes :)

  1. Nee, dat geloof ik niet. Ik denk dat ze een keer foto’s hebben gemaakt op locatie!

 20. Wow wat knap zeg dat ze het leven van de jaren 30/40 zo goed weet ‘na te leven’ zegmaar..!
  Heel leuk interview, deze mogen er vaker komen, interessant!

 21. Ik was vroeger altijd dat meisje dat het liefst naar musea ging waar ze wat leerde over hoe men vroeger leefde. Ik was niet echt geïnteresseerd in zware verhalen, heroïsche verhalen of wat al niet meer, maar gewoon: In hoe men vroeger leefde. Zo heb ik een enorme fascinatie voor hoe men vroeger leefde, maar ik heb nooit iets met die fascinatie gedaan.
  Ik ben dol op oude kleding en ik ben blij dat mijn moeder veel bewaard heeft. Maar ik ben denk ik zelf geen persoon om zich volledig te richten op een bepaalde tijd in de geschiedenis. Ik zou wel simpeler willen leven. Gewoon, zoals vroeger. Toen ging het in mijn ogen meer om elkaar. En niet om wat anderen van je vinden enzo want dat irriteert me zo enorm aan de maatschappij van nu. Of bijvoorbeeld het feit dat iedereen constant spullen aan het kopen is… Ach. Ik mag eigenlijk ook niet zo bijdehand doen want in het verleden heb ik me ook helemaal sufgekocht. Ik ben gewoon zelf wat veranderd.
  Hoe dan ook, even terug naar nostalgisme: Ik vind het erg fascinerend en interessant dat er mensen zijn die echt hun hele leven willen invullen en richten naar het decennium waar zij gek van zijn. Ik denk dat dit voor mij onmogelijk is en ik denk dat ik dat ‘offer’ ook niet zou kunnen brengen. Temeer omdat ik niet zou weten voor welk decennium ik zou moeten kiezen! Ik ben dol op de jaren 50 en 60 maar om te zeggen dat ik volgens die tijd zou willen leven… niet echt. Maar ik zou me het liefst wel met al het moois van die tijd willen omringen. En als het kan, zou ik het prettig vinden dat men ook wat meer de netheid van die tijd zou hebben :) En de interesse in elkaar. Ik vraag niet veel hoor ;)…

 22. Jammer dat er aan het begin van het artikel een slordige en onaangename fout wordt gemaakt. De uitspraak “Normen & waarden” ipv waarden & normen is bedacht door Pim Fortuyn. Hij vond namelijk dat er eerst maar eens fatsoenlijke normen moesten komen onder de ‘Islamieten’ en dat ze dan waarden zouden krijgen. Na diens dood heeft JP Balkenende de uitdrukking overgenomen en er van gebrouwen dat de Nederlandse samenleving gesterkt zou worden als het eerst normen zou handhaven en daarna pas waarden.

  Het is daarnaast fundamenteel fout om normen vóór waarden te plaatsen aangezien er pas normen gecreëerd kunnen worden als de waarden reeds bepaalt zijn. Helaas is de uitspraak van Pim Fortuyn overgenomen en gemeengoed geworden in de Nederlandse taal.

 23. Heel gaaf artikel! Ook ik zou best om willen maar heb hetzelfde probleem als hierboven genoemd: ik wil me niet vastpinnen aan 1 bepaalde tijdsperiode en ik heb ook niet de middelen om alles om te gooien. Dus omring ik me met de spullen waar ik toevallig op stuit alleen heb het wat breder getrokken omdat ik designtechnisch en muzikaal gezien de jaren 50 ook enorm gave dingen vind hebben. Zo heb ik nu een telefooncentrale uit ergens midden jaren 30 staan maar ook een formica eethoek. Qua kleding zou het voor mij alleen haalbaar zijn als ik alles zelf ga maken (heb een flinke maat 44 en kom dat tweedehands nauwelijks tegen) en zoals ik uit dit artikel begrijp is dat een vak apart! Klopt mijn idee dat Jip haar opleiding doet om dit soort kleding te maken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *