NYC on a budget

budget7

Eén van onze eerste conclusies in New York: eh ja, het is echt zo duur als iedereen zei dat het zou zijn. Het is maar goed dat we geen alcohol drinken, want een wijntje of biertje onder de 12 dollar (€10,70) kom je bijna niet tegen. Althans, niet in Manhattan. Ook buiten de deur eten is flink aan de prijs en shoppen is niet meer zo voordeling als het vroeger was – dat komt doordat de dollar bij lange na niet meer zo gunstig staat als voorheen. Toch zijn er manieren om je trip naar New York financieel gezien een beetje binnen de perken te houden. We delen vandaag onze  NYC on a budget tips met jullie!

Vervoer
budget9

Lopen. De allergoedkoopste manier om New York te verkennen. Hoewel de stad erg groot is, is heel veel toch prima te voet te doen. Vooral wanneer je eenmaal in een wijk bent, kun je eigenlijk alles prima lopen  en hoef je niet voor elk wissewasje de metro in te duiken. Fietsen kan ook, maar moet je in sommige delen van de stad wel een beetje aandurven. Lopen is prima, dat doen de New Yorkers zelf ook heel veel. (bereid je wel voor op flinke spierpijn in je benen aan het einde van de dag ;))

Openbaar vervoer is goed te betalen. Een losse rit kost rond de 2,50 dollar. Voor dit geld mag je met de metro reizen, zover als je wilt. Je checkt dus in en kunt daarna zo vaak overstappen als je wilt. Dat betekent dat dat je enorme afstanden kunt afleggen voor 2,50. Ga je maar een paar dagen naar New York en ben je niet van plan heel veel met de metro te reizen? Dan is de meest voordelige optie om een kaartje te kopen en deze te bewaren, zodat je hem de volgende keer weer kunt opwaarderen. Je kunt bij de ticketmachines steeds weer een bedrag op je kaart zetten. Wanneer je er bijvoorbeeld 20 dollar op zet, krijg je 1 rit extra gratis. Wanneer je er 50 dollar op zet, krijg je meerdere ritten gratis. Het fijne is dat je deze kaart kunt delen. Wij deden samen met 1 kaart. Steeds ging 1 van ons eerst door het poortje en gaven we het kaartje daarna aan de ander die vervolgens ook weer met de kaart door het poortje ging. Ben je van plan om een week lang veel met het OV te reizen? Dan kun je voor 30 dollar per persoon een kaart kopen waarmee je onbeperkt een week lang met de metro en bus kunt reizen. Kortom: het openbaar vervoer is erg betaalbaar in New York!

budget8

Taxi’s zijn een stukje duurder, maar soms wel de snelste manier om ergens te komen. En ook hierin kun je slimmere keuzes maken. Wij hebben een aantal keer op avond een taxi genomen, omdat we dit net wat prettiger vonden op dat moment. We gebruikte onze Über app en dat was een groot succes. Bij Über in New York heb je wel 5 opties om uit te kiezen. Van budget tot heel luxe. Wij kozen voor ÜberX,  één van de budget opties. Om een voorbeeld te geven: vanaf de luchthaven naar het hotel kostte met een standaard taxi (yellow cab) 75 dollar. Van het hotel met een Über terug naar de luchthaven kostte 45 dollar. Een verschil van 30 dollar, voor precies dezelfde rit (van bijna een uur,) vinden we nogal wat!  Doordat Über ongekend populair is in NY, hebben we nooit langer dan 2-5 minuten hoeven wachten op een auto. Daarbij komt: je hoeft niet op straat te staan wapperen met je hand in de hoop dat er een yellow cab stopt, je hebt alleen eventjes wifi nodig om je Über app te gebruiken. Dit is ons erg goed bevallen!

Toeristische attracties

budget2

Onze nummer 1 aanrader: volg een tour van Free-Tours. Er zijn allerlei tours, bijvoorbeeld een foodtour, een fotografietour en een fietstour. Wij kozen voor de street-art tour door Bushwick en dit was geweldig. Niet alleen omdat wij gek zijn op street-art, maar ook omdat het een toffe manier is om een nieuwe buurt te leren kennen. Het fijne is dat je zelf een vrijwillige bijdrage mag geven. Of je nou vijf dollar of vijftig dollar wilt betalen – dat mag je helemaal zelf bepalen. Aan het einde van de tour neemt de gids afscheid van je, geeft je een kaartje met informatie en op dat moment mag je het geld aan hem geven. Er wordt niet gekeken naar wie hoeveel geld geeft, dus dat is prettig. Wij kozen er overigens voor om 20 dollar per persoon te betalen, wat alsnog nog vrij veel geld is, maar we waren dan ook erg onder de indruk van 2,5 uur durende tour door Bushwick. Ik keek stiekem een beetje naar wat anderen gaven en de bedragen liepen erg uiteen: van 10 dollar tot 50 dollar. Het is maar net wat je kunt en wilt missen. Het boeken van een dergelijke tour is makkelijk via deze website. Ook het verzamelen ging prima volgens afgesproken plek en tijd. Wij zijn erg te spreken over dit concept!

Veel musea in New York werken op basis van vrijwillige bijdragen. In dat geval mag je dus zelf bepalen hoeveel je wilt betalen voor je bezoek. Nu wilden wij zelf graag naar het Museum of Modern Art (MoMA) omdat we het werk van Frida Kahlo en Andy Warhol graag wilden bewonderen. Dit museum is niet bepaald goedkoop: voor volwassenen betaal je 25 dollar per persoon. Kinderen tot 16 jaar zijn gratis – een tip dus voor gezinnen die naar New York gaan. En voor studenten geldt een korting als je een studentenpas bij je hebt waarmee je kunt aantonen dat je fulltime studeert. Daarbij komt dat er op vrijdagmiddag gratis toegang is tot het MoMA. Dat betekent helaas wel dat het er mega-mega druk is en je op tijd in de rij moet staan. Alleen als je echt heel graag 25 dollar wilt besparen, zouden we je aanraden dit te doen. Wij hebben er uiteindelijk voor gekozen om op maandagochtend te gaan, een vrij rustig moment. En zelfs toen stonden we al met een flink aantal mensen in de rij. Het is een erg geliefd museum (en dat is ook terecht, want het is prachtig en er hangen heel bijzondere werken,) en daardoor is het erg waarschijnlijk praktisch altijd druk. Wij hadden de 25 dollar er wel voor over, maar er zijn dus wel degelijk manieren om het goedkoper te doen.

budget1

Als je in New York bent, wil je de skyline van de stad op z’n minst één keer in het donker hebben gezien. Toch? Dat hoort er gewoon bij! Er zijn verschillende plekken waar je dit goed kunt doen, gratis en voor niets. Een paar voorbeelden:

– Williamsburg waterfront at East River State Park
– Brooklyn Heights
– DUMBO
– The Brooklyn Bridge (vooral vanuit Brooklyn richting Manhattan, tegen zonsondergang)

Andere toeristische attracties hebben wij niet bezocht, omdat wij daar niet zo’n fan van zijn. We hadden geen zin om in lange rijen te staan of heel veel geld te betalen om op een gebouw te mogen op een afgesproken tijd. We hadden maar vier bruikbare dagen en zoveel te doen, dat we niet alles konden doen dat ons werd aangeraden. Ook moeten we eerlijk zeggen dat wij liever een wandeling maken door een wijk die we nog niet kennen, dan dat we kunnen zeggen: we hebben alle ‘verplichte’ hightlights gezien.  We hadden achteraf gezien nog wel zo’n free-tour willen volgen, want die zijn dus echt heel erg leuk. Ook vinden wij op een bezoek van 4 dagen aan een stad, 1 museum wel genoeg. Maar als je heel erg van het bezoeken van musea houdt, dan kun je je hart hier ophalen. Je zou makkelijk iedere dag naar 2 musea kunnen en nog lang niet alles hebben gezien!

Buiten de deur eten

budget10

Onze nummer 1 tip? Bezoek geen restaurants in het toeristische gebied (Manhattan) als je je vakantie zo goedkoop mogelijk wilt houden. Onze nummer 2? Maak gebruik van de ‘on the go’ cultuur die in New York erg aanwezig is. Het is helemaal niet gek om met je drankje, snack, salade of taart over straat te lopen of om ermee in een park te gaan zitten. Dat is ook wel logisch, want je betaalt een hoop fooi als je ergens ín een restaurant met service wilt eten. Op de bon zie je onderaan staan welke fooi je moet betalen: 15% of 20%. Dat kan dus best wel een flink bedrag worden als je met z’n tweeën in een al wat duurder restaurant eet. Wanneer je kiest voor een restaurant waar je aan de bar bestelt en daarna een plaatsje mag uitzoeken, of wanneer je je eten meeneemt, betaal je die fooi niet. (tenzij je dat graag wilt) De fooi betaal je echt voor de service, de bediening, het gratis drinkwater, het dekken van de tafel, enzovoorts. Wanneer je alleen op die manier uit eten gaat, zul je merken dat je budget er snel doorheen vliegt!

Schermafbeelding 2015-09-23 om 10.32.10

Wholefoods. AKA: de droom van iedere veggie. Wholefoods is een enorme biologische supermarkt (verspreid over de hele stad, er zijn echt heel veel locaties.) Bij deze winkel kun je gewoon boodschappen doen, maar er is ook een buffet waar je je eigen maaltijd, salade, pizza of andere warme gerechten kunt samenstellen. Ook is er een bakkersafdeling met broodjes, gebakjes en koekjes. Oh en vergeet de sushi afdeling niet, waar ze alleen al vijf soorten vegan sushi verkopen. Het idee is: je zoekt uit waar je zin in hebt (zelf opscheppen of kant-en-klaar verpakt,) en je rekent dit af bij de kassa, waar ook de mensen met hun winkelwagentjes in de rij staan. Vervolgens neem je het eten mee naar buiten om het onderweg of thuis op te eten, of je neemt het mee naar boven. Praktisch ieder filiaal van Wholefoods heeft namelijk een café, waar je mag zitten met het eten dat je hebt gekocht in de winkel. Ideaal en stukken goedkoper dan een restaurant. Wij hebben hier twee keer geluncht en één keer ontbeten en iedere keer waren we maar 10 dollar (€8,90) per persoon kwijt. Dat is erg goedkoop voor een vegan, biologische maaltijd. (dat zou zelfs goedkoop zijn in Nederland) Wat we dan zoal aten? Vegan sushi van bruine rijst met komkommer en avocado, vers gesneden fruit, bagels, muffins, salades, tortilalchips met guacamole en ga zo maar door. Het eten is ontzettend lekker, dus we raden dit echt aan iedereen aan!

ny2 budget3 budget4

Bezoek een (organic) markt! Wij rolden, per ongeluk, op Union Square zo een biologische ‘greenmarket’ op en dit was een erg leuke verrassing. Niet alleen om te zien hoe er zomaar een gezellige markt verscheen tussen alle hoge gebouwen en de drukte van de straat, maar ook omdat het ons een goed beeld gaf van lokale producten. Opvallend? Zoete aardappels, pompoenen en pickles! Ook waren er kramen met belegde broodjes of (vegan) gebakjes, dus naast groenten en fruit waren er ook voldoende kant-en-klaar producten te vinden. Wij bezochten deze markt op Union Square op vrijdagmiddag. Bij Union Square is een parkje met bankjes waar je kunt zitten. Ook zijn er vaak straatartiesten hun kunsten aan het opvoeren, dus je wordt nog gratis vermaakt ook ;) Via deze site van GreenMarkets (een organisatie) kun je zien waar en wanneer je biologische markten kunt vinden in NYC.

budget6 budget11

Eten doe je het beste bij restaurants in minder toeristische/fancy wijken, zoals Bushwick, Williamsburg, Bedford Stuyvesant, Chinatown, Little Italy, East Village en Lower Eastside. Ontbijten bij Dunwell Doughnuts voor 5 dollar per persoon. (koffie met een vegan bagel) Of met z’n tweeën lunchen bij Champs, (een vegan diner) voor het geld van 1 lunch bij een random restaurant in het toeristische gebied. Act like a local! In ons artikel met groene hotspots in New York vind je al onze favoriete adressen.

foodtrends6 budget12

Brunchen op foodmarkt Smorgasburg. (of gewoon een ijsje eten, zoals wij deden) Iedere zaterdag en zondag vind je in Williamsburg de hippe foodmarkt Smorgasburg. Wij waren HELEMAAL weg van deze plek. Er was muziek, er was een prachtig uitzicht over de skyline, mensen zaten lekker aan het water en er was heel veel heerlijk vegan eten. Ons kun je niet gelukkiger maken! De markt is vrij toegankelijk en hoewel het eten er niet spotgoedkoop is, is het in ieder geval goedkoper dan wanneer je in een restaurant gaat eten. (daarbij komt dat de sfeer zo tof is dat je dit echt niet mag missen)

Overnachten

New York is en blijft een dure stad. Het is zeker geen lowbudget vakantiebestemming, maar je kunt het allemaal nog wel een béétje in de hand houden. Dat begint al bij het boeken van je reis. Een hotel in Brooklyn is bijvoorbeeld goedkoper dan in Manhattan. Dat kan zelfs honderden dollars schelen, als je het een beetje slim uitzoekt. Verder zijn er natuurlijk nog mogelijkheden als het huren van een AirBnB of een hostel. We moeten er wel bij zeggen dat AirBnB’s tegenwoordig ook wel prijzig zijn, omdat New Yorkers heel goed weten dat hun appartement op een geliefde plek een goudmijn is. Het grote voordeel van een appartement is dan weer dat je ook thuis kunt koken, waardoor je qua eten nog goedkoper uit bent omdat je dan alleen boodschappen hoeft te doen. Het allerbelangrijkste van je verblijfplaats blijft in een grote stad, als je het ons vraagt, dat je redelijk dichtbij een metrohalte zit. Wanneer je de metro onder handbereik hebt, ben je eigenlijk overal.

Nog even kort over ons hotel: wij verbleven in Brooklyn in de Joodse wijk. Dat was een belevenis an sich, want we hadden nog nooit zoveel orthodoxe Joden bij elkaar gezien! Het voelde bijna alsof we terug gingen in de tijd. De wijk is veilig en prima, maar wel een beetje afgelegen. Er waren eigenlijk geen leuke adressen in de nabije omgeving van het hotel, waardoor we toch wel voor alles of een flink stuk (30 minuten?) moesten lopen of het openbaar vervoer moesten pakken. Ook was het hotel erg eenvoudig, maar wel netjes en schoon. Het personeel was erg vriendelijk en het ontbijt (eenvoudig maar prima, bagels, (non-vegan) dontus en fruit) was gratis. De naam van ons hotel? Pointe Plaza Hotel, Brooklyn.

Er zijn heel veel manieren te bedenken om je vakantie naar New York een beetje betaalbaar te houden. Haal een lekkere pumpkin spice latte bij Starbucks en ga ermee in het park zitten. Volg wandelingen die door locals zijn uitgestippeld in wijken die je nog niet kent. Vermijd het toeristische gebied als je uit eten wilt gaan. Neem een Über, de metro of huur een fiets. Volg een freetour of ga voor een paar dollar (vrijwillige bijdrage) naar een museum. Op deze manier heb je de tijd van je leven, zonder dat het je een fortuin hoeft te kosten!

We hopen dat jullie iets aan onze tips hebben, mochten jullie binnenkort ook naar New York gaan! Ook zijn we benieuwd of jullie nog andere leuke lowbudget aanraders hebben. Laat je het ons weten?

Ps heb je ons artikel met alle groene hotspots in New York al gelezen?

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

30 gedachten over “NYC on a budget

 1. Wat een leuke en handige tips. Ik moet zeggen dat ik nooit de drang heb gevoeld om naar New York te gaan, maar door jullie enthousiaste artikelen begin ik het toch te overwegen. Vooral al dat heerlijke veganistische eten lijkt me geweldig! Als je NYC vergelijkt met Berlijn, welke stad heeft dan jullie voorkeur?

  1. Alleen al de eindeloze vegan opties zijn de moeite van het bezoeken van de stad waard! Berlijn blijft onze grote liefde :) Maar het is gewoon een heel andere stad, dus eigenlijk mag je het niet vergelijken.

 2. Mocht ik ooit genoeg geld hebben voor een ticket naar NY, dan komen deze tips zeker van pas:) Het lijkt me echt geweldig om er een keer naar toe te gaan. Maar voorlopig houd ik het nog even bij stedentrips binnen Europa. Maar die verre vakanties wil ik zeker nog maken. Eerst nog een keer naar Berlijn hihi.

  1. Alleen al de eindeloze vegan opties zijn de moeite van het bezoeken van de stad waard!

   1. Maar er is in Europa nog zooooveel te ontdekken. Europa is echt te gek, als je er zo over nadenkt. De afstanden zijn niet zo groot en het is heel divers.

  2. Er zijn oo het moment tockets beschikbaar naar NY vanaf €203 retour en rechtstreeks vluchten tussen sept 2018 en maart 2019. Met united airlines.

 3. Wat een goed, uitgebreid artikel! En mooie foto’s hebben jullie gemaakt :-). Ik ben nog nooit in NY geweest, maar als ik ga zoek ik deze post zeker op. Het lijkt me echt een geweldige stad om een aantal dagen te bezoeken!

  1. Jaaa het is echt geweldig! Weet zeker dat je het te gek zou vinden!

 4. Wauw, wat een goede tips. Ik kan me wel voorstellen dat je heel veel afval krijgt van al dat to-go eten. Hebben jullie ook mensen gezien die een eigen koffiekop meenamen naar bijvoorbeeld Starbucks? Of is dat (nog) geen optie?

  1. Dat is zeker wel een optie, dus je ziet het ook wel. Verder krijg je praktisch alles mee in papier. Papieren bakjes en vooral papieren tassen. Bijna geen plastic tassen zie je, dat scheelt al een hoop. Maar we hebben zeker mensen gezien die met eigen dingen rondliepen, om bijvoorbeeld op de markt hun boodschappen in te laten verpakken.

  2. Bijna alle locals hebben hun eigen beker voor Starbucks. Doordat je in zo’n stad woont en door de vervuiling wat toerisme met zich meebrengt ga je juist meer nadenken over duurzaamheid en het milieu.

 5. Lieve Jamie & Merel,

  Geweldige timing al jullie NYC artikelen want wij vliegen er volgende week heen! Heerlijke voorpret zo en superhandige tips : )

  Dank!

 6. Wat een super fijne tips! Helaas ben ik nog nooit in New York geweest, maar ik hoop de stad wel ooit een keer te bezoeken. Dan ga ik vast en zeker gebruik maken van jullie tips.

 7. Bedankt voor alle tips! Wat wel zo is, is dat je veel van deze dingen alleen kunt doen als het goed weer is (dus buiten eten, marktjes, veel lopen). In NYC kan het in de winter nogal koud zijn.
  Jullie komen in Amsterdam zeker zelden in Buitenveldert? Daar wonen ook veel orthodoxe Joden en zijn ook Joodse winkels (supermarktjes, restaurants, pizzeria’s etc.). Niet zo veel als in de VS, maar toch zeker wel aanwezig. Ik ben vegetariër, geen veganist, en als ik bij de pizzeria hier pizza met kaas bestel, kan ik er ook vegetarische salami bij nemen. Dat komt door de Joodse leefregels: geen zuivel met vlees combineren. Weer een voordeeltje voor vegetariërs :-).

  1. We komen regelmatig in Buitenveldert, maar dat is echt niet te vergelijken met Brooklyn. Daar wonen namelijk 300.000 orthodoxe Joden en iedereen spreekt er Jiddisch. Toch wel een heeeeeel ander verhaal dan het koshere schap bij de Albert Heijn hier in A’dam ;)

   1. Ja dat is helemaal waar! Maar toch zie ik vrienden uit andere steden die bij mij op bezoek komen nog even goed kijken naar de winkels en vooral mensen die hier rondlopen. Nee, 300.000 halen we hier niet. Als ik ooit in NYC ben dan zal ik zeker naar Brooklyn gaan!

 8. Wow, bedankt voor al deze fijne tips! Ik vertrek dinsdag -voor het eerst ieeeeeh- naar New York en heb alles opgeslagen. Dankjewel meiden!

 9. Zo leuk om jullie over NY te horen praten! Ik had nooit echt de ambitie om er naartoe te gaan, omdat ik al bij de films duizelig werd van al die gebouwen en drukte. Maar nou hebben jullie me met al die leuke vegan restaurantje enzo toch wel heel nieuwschierig gemaakt! Shit.

 10. Ah leuk New York! Mijn favo stad. Ik ben er van de zomer voor de 7de keer geweest :-). Nog een budget tip: met de Staten Island Ferry heb je gratis uitzicht op de skyline en je vaart langs het Vrijheidsbeeld.

 11. Echt een leuk artikel! Vaak met dit soort artikelen staan er van die dingen die je zelf ook wel had kunnen bedenken. Hier kan ik wat mee als ik in december 10 dagen in die geweldige stad mag verblijven :D
  Die pay what you want tours lijken me wel iets, op de website staan nog veel meer leuke! Een Harlem Gospel Tour and Soul Food Experience, hoe vet is dat!?
  Wij hebben er bewust voor gekozen om in een appartementje te verblijven (in Brooklyn, naast Greenwood Cementary) zodat we ’thuis’ kunnen ontbijten en eventueel koken. Omdat we in de winter gaan hoop ik wel dat het niet té koud is, maar dat is een kwestie van geluk natuurlijk. En een witte kerst is ook niet erg ;)

 12. Wat een leuk artikel! Ik ben vorig jaar voor de eerste keer in NY geweest en het is echt mijn favoriete stad EVER! Haha, ik vond het helemaal geweldig. Wij hebben voor 2 dagen een toeristenbus gepakt, als je twee dagen pakt betaal je in vergelijking minder voor de tweede dag. Wij hebben gebruik gemaakt van Big Bus, dan krijg je er ook een gratis kaartje bij voor een boottocht langs het Vrijheidsbeeld. Wij lagen in een hotel op Times Square, het Edison hotel. Als je wat meer wilt uitgeven, is dit echt een aanrader. Het is heerlijk om ’s avonds nog even te wandelen en meteen in het centrum te zijn. Wij hebben ook vaak in een supermarkt of bij een kraampje wat eten gehaald en dat in een park opgegeten. In NY liggen zoveel mooie, verzorgde parken waar je gratis de hele middag kunt zitten genieten van het uitzicht. Wij hadden een lekkere cupcake (niet vegan, sorry ;)) gehaald bij Magnolia Bakery en dat op de trappen van de bibliotheek opgegeten. En de bibliotheek is trouwens ook een aanrader, daar kun je gratis naar binnen en vooral voor Sex and the City fans een aanrader =). Maar ik moet ook zeggen… Het is ook fijn als je in zo’n grote stad bent en niet op de kleintjes hoeft te letten, dus ik had vooral veel gespaard om daar uit te kunnen geven. Door jullie artikelen wil ik zo graag weer terug!!

 13. Dit ziet er echt zó leuk uit!! Ik raak echt enthousiast over NY, voor zover ik dat nog niet was. Ik ga dit zeker onthouden, mocht ik er een keertje heen gaan. Liefs!

 14. Super handige en leuke tips! Ooit ga ik een keer naar NY en dan neem ik deze tips zeker van harte!

 15. Ik ben begonnen met een Vegan lifestyle toen ik in NY woonde. ik ben nu terug in Nederland en o o o, het is hier zoveel moeilijker… Jammer….

  Een echte aanrader die ik nog heb…. De lekkerste TO GO plekjes in Manhattan zitten in de Lower East Side / East Village. Ik raad je aan om naar Wolfnights te gaan voor een fusion wrap. Dit is echt zo’n TO GO toko wat je in nederland nog niet hebt en wat je ook niet zelf thuis kan maken. Ik noem een chia/venkel wrap geroosterde bloemkool en nog meer lekkernijen. Ook kun je vaak bovenin de Whole Foods (supermarkt) goedkoop dingen afhalen.

  Koken in New York is niet zo populair, vandaar dat het vaak goedkoper is om af te halen dan om zelf boodschappen in te slaan. Mocht je toch liever zelf willen koken (zoals ik dat deed) ga dan op zoek naar een Trader Joe’s…. Goedkoop en lekkere boodschappen –> (oa vegan kaas). Je staat wel lang in de rij maar echt; het is het waard.

  1. O ja. PS wis de parken niet uit.

   Central Park blijft een plaatje. In Brooklyn –> Prospect Park.

   1. In de East Village heb je heel veel leuke geheimzinnige tuintjes… Goed zoeken!

 16. Leuk dat jullie het kopje vervoer gewoon beginnen met lopen. Dat vind ik zelf ook altijd de beste manier om een stad te verkennen, je komt dan zo veel kleine details tegen die je anders nooit opvallen. Topfoto’s weer!

 17. Leuk artikel. Ik ben zelf een aantal x in NY geweest en ga over 3 weken weer. Het is inderdaad erg prijzig allemaal dus deze tips zijn super handig. Het concept van free tours kende ik nog niet. Super leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *