Officieel Blij de zomer in

zomer

Sinds april werk ik bij Bibliotheek Rotterdam. ‘Mijn’ filiaal zit aan een middelbare school vast en is onderdeel van een pilot die we draaien tussen de bibliotheek, de gemeente en de school. Het is echt heel leuk om iedere dag omringd te zijn door de scholieren en al geef ik ze dan geen les, het maakt toch dat ik sinds een paar maanden weer een beetje in de ‘onderwijssferen’ verkeer.

En dát maakt dan vervolgens weer dat ik me opeens weer heel erg bewust ben van het concept zomervakantie. Eerst waren er de examens, toen de examenuitslag, toen de toetsweken voor de jongere leerlingen, toen een verkort lesrooster in verband met het hete weer. Dan komen er nog de schoolreisjes en de diplomauitreiking, en de opruimdag voor de docenten – en dan weet je: dan is het klaar. Ik weet nog zó goed hoe was het om ieder jaar Officieel Moe maar ook Officieel Blij de vakantie in te rollen. Ik vind: het begin van de zomervakantie is iets dat je moet vieren met een vega-barbecue en een zomercadeautje voor jezelf. Dat is járen mijn traditie geweest en ik denk dat het tijd is om die weer eens op te pakken.

Oké, ik ga dit jaar niet écht met zomervakantie. Mijn bibliotheek is twee dagen in de week open, dus ik werk die dagen gewoon door. Toch wil ik wel een béétje mee in het ritme van de school, dus ik maak wel wat plannen voor  de komende tijd.

Het is nog maar anderhalve week geleden dat ik ontzettend gelukkig op Terschelling rondfietste. Mijn verkering was vrijwilliger op Oerol, ik had een persuitnodiging, dus ik besloot: ‘ach, ik kan eigenlijk wel even gaan.’ Dat ik pas heel laat besliste en boekte, maakte dat ik maar een heel kort weekendje kon gaan want álles zat vol. Ik heb in paniek nog bijna een vouwfiets gekocht, omdat ik dacht dat er op het eiland geen fiets meer te huur zou zijn. Thanks to Twitter (waar ik een oproepje plaatste) kon ik online gewoon nog een fiets reserveren. Evenals boottickets en een hotelkamer. Alles kwam goed en het was het meer dan waard. Die twee dagen op mijn favoriete waddeneiland hebben me heel erg goed gedaan. Er was heel veel zon, lekker eten, theater en fijn gezelschap. En natuurlijk waren er de duinen met hun eigen geur – want die zullen er altijd zijn – en dan is er ál het eten met cranberry erin, en toevallig vind ik alles met cranberry heel lekker. Er waren fietstochtjes en avondwandelingen langs het wad dat ’s avonds echt alle pasteltinten aanneemt – en misschien ben ik gewoon heel erg moe en labiel de laatste tijd, maar ik moest er bijna van huilen, zo mooi vond ik het. Dit alles maakten we nog maar eens af met biertjes op het festivalterrein en ijsjes met discodip. Ik heb aan dit weekend zelfs een zeehondensleutelhanger overgehouden. Dan weet je het wel: één zeer blije Merel.

Toch een beetje een zomerbreak

IMG_2531

Thuis gekomen van Terschelling besloot ik: meer van dit, deze zomer, alsjeblieft. Dus heb ik toch maar wat vrije dagen opgenomen bij de bibliotheek, terwijl ik eerst had bedacht dat pas in de herfst te doen, als mijn studie is begonnen en ik het ‘echt nodig ga hebben.’ Dit is iets wat ik heel lastig vind, want mijn neiging eens om altijd vooruit te willen kijken en alles in te willen calculeren. Voorzorgsmaatregelen treffen, dat idee. Maar als ik gewoon nú iets wil, dan moet ik het nu doen. Weet ik veel hoe ik er deze herfst bij zit? Misschien valt het wel heel erg mee en baal ik er tegen die tijd van dat ik niet meer uit mijn zomer heb gehaald. Die vrije dagen heb ik gekregen – #blessed – dus nu kan ik wat plannen maken voor de komende weken.

In ieder geval wil ik er nog een paar dagen tussenuit, de natuur in. Hey, ik moet mijn identiteit als buitenmeisje toch een beetje waarborgen hè. Ik heb dit jaar totaal geen behoefte om naar het buitenland af te reizen, dus ik denk dat ik het bij de Veluwe en Texel houd :) Klinkt goed, toch? Ook wil ik mijn verjaardag vieren, dat is in augustus. Hoe weet ik nog niet, maar ik vind in principe alles met citroentaart leuk. Verder wil ik op de fiets van Amsterdam naar Zaandam om naar het HEM te gaan, want volgens vriendin Naomi is daar een heel interessante expo te zien én is de koffie en het vegan eten er erg goed. Verder ga ik naar Welcome To The Village in Leeuwarden, omdat ik het toch ook niet kan laten om naar festivals te gaan, ook al roep ik ieder jaar weer ‘dat festivals niet echt iets voor mij zijn.’

Nou moet ik wel zeggen dat Welcome To The Village wel een festival is van het kaliber ‘introvert-proof.’ Een bescheiden en gezellig festival, en heel groen bovendien. Grappig, als je mensen vertelt dat je er naartoe gaat wordt er gereageerd met ‘helemaal in FRIESLAND?!’ Ik denk dan: ja, mensen uit Friesland reizen ook het hele land door om naar alle andere festivals te gaan – zó ver is het nou ook weer niet. Ik vind het in elk geval de moeite waard, juist ook omdat het festival echt een voorbeeldfunctie heeft als het om duurzaamheid gaat. Al jaren zet de organisatie zich in om zo circulair mogelijk te opereren, de hoeveelheid afval tot een absoluut minimum te beperken én er is Het Dorp, waar (jonge) duurzame ondernemers de kans krijgen om hun duurzame oplossingen en uitvindingen te delen met de festivalbezoekers. Ik kijk er in het bijzonder uit naar uit om Bazart en FATA BOOM te zien spelen en ook ben ik benieuwd naar de vega food line-up. Wie van jullie zie ik 18-21 juli in Leeuwarden? Ben benieuwd! Er zijn nog kaartjes en campingplekken beschikbaar, dus je kunt nog besluiten te gaan ;)

Wat de rest van de zomer me gaat brengen? Geen idee. Ik kijk er ook heel erg naar uit om met die stapel boeken die ik nog moet lezen in parken rond te hangen – niet te veel plannen is dus het idee. En jullie? Wat zijn jullie plannen? Wie houdt er een traditionele zomervakantie en wie niet? Laat het me weten!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

13 gedachten over “Officieel Blij de zomer in

 1. Ik studeer nog dus ik heb een hele traditionele zomervakantie, wel een hele spannende want mijn verloofde en ik gaan voor het eerst samen op vakantie (we zijn wel eerder samenweg geweest, maar altijd met meer mensen erbij)!

 2. Je zomerplannen klinken echt heerlijk! Ik heb nu twee weken vakantie, en dan de laatste week van augustus nog vrij. Ik blijf lekker thuis en zoek vriendinnen op door het hele land.

 3. Mijn verloofde moet d’r scriptie herkansen dus daar gaan bijna al d’r vrije dagen aan op.. We hebben maar een klein weekje samen vrij en dan wordt t ongetwijfeld last minute de natuur in <3 mijn andere vrije week ga ik lezen, kleding naaien en vrienden opzoeken. Ook heerlijk!

  1. Jij natuurlijk alvast een hele fijne vakantie! Je hebt genoeg plannen om te genieten van de zomer in ieder geval =D

 4. Fijn om weer van je te lezen! Ik hoop dat ik deze zomer juist méér kan werken, ben niet zo lang geleden verhuisd en moet weer ‘van voren af aan’ beginnen bij het opzetten van mijn lespraktijk. Best spannend dus.

  Hele fijne vakantie Merel!

 5. Wat leuk, een zomercadeautje! Wij blijven in Nederland deze zomer en gaan gezellig op pad met onze museumkaart. Heel veel plezier deze zomer!

 6. Mocht je de Veluwe gaan bewandelen/fietsen: neem alsjeblieft de tijd voor het Kroller Müller museum en zeker hun beeldentuin! Het is echt magisch om zo die beelden in de natuur te verkennen.

 7. Heel herkenbaar over opnemen van vrije dagen. Ik dacht altijd (en stiekem nog steeds): oooh die vrije dagen heb ik vast nodig in de toekomst, ik werk de hele zomer door!

  Heb dit jaar vooral uitjes buiten de zomervakantie om, maar heb besloten om lekker een weekje ‘voor mezelf’ op te nemen. Nu al zin in!

 8. Leuke plannen! Ik heb een dochter van bassischoolleeftijd. Die is nu al helemaal toe aan vakantie, dus als de vakantie dan begint, ben je er als ouder ook wel aan toe. Maar we zijn ZZP’ers, dus het werk gaat wel door, maar op een lager pitje. Ik vind het wel heerlijk dat je je tijden wat kunt aanpassen aan het weer en zo altijd op de mooiste dagen de hort op kan (anders dan iemand die 2 weken vakantie heeft en dat het dan gaat regenen…)

 9. Dat klinkt als een heerlijke vakantie! Zeker met deze temperaturen is Nederland ook top als bestemming. Ik was vorig jaar op Texel, ook zo gaaf! Geniet van alles wat op je pad komt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *