Op stap met Merel : naar de Zonneparade van Vandebron

Vandebron_03

De mensen die mijn Instagram stories volgen weten: die Merel komt nog eens op onverwachte plekken. Het is zo. Zo stond ik bijvoorbeeld vorige week ‘opeens’ op een zoutberg in Zuid-Frankrijk, slaap ik in allerlei conceptuele hotels en ontmoet ik geregeld toffe mensen die ik anders ook nooit zou hebben ontmoet. Mijn werk brengt me op plekken, kan ik wel zeggen. En dat is natuurlijk helemaal geweldig en ik zou daar eigenlijk vaker iets over willen vertellen. Dus dacht ik, misschien moet ik vaker een stukje tikken over de grappige dingen die ik meemaak. Misschien ook leuk voor de mensen die mijn bijster interessante verhalen níet op Instagram volgen.

Zo reisde ik twee weken geleden, met een Greenwheels auto, af naar Purmerend – ik kon me niet heugen wanneer ik daar voor het laatst was geweest, maar ik weet wel dat ik er een keer was geweest in verband met een geweldige kringloopwinkel die daar zit, maar dit terzijde – om de open dag van Vandebron te bezoeken. Sta je dan op een zaterdagmiddag naar zonnepanelen te kijken. Ik kan daar toch wel echt om lachen.

Vandebron_05

Je vraagt je misschien af waarom een open dag van Vandebron per se in Purmerend georganiseerd moest worden? Dat is omdat er in Purmerend een Solar Campus ligt. Hoe je je dat kunt voorstellen? Als een heel groot stuk land – oppervlakte: 8 hectare – met daarop héél veel zonnepanelen. Om precies te zijn staan hier 21.600 zonnepanelen. Ik kan je vertellen: dat zijn er een heleboel. Al die zonnepanelen voorzien samen zo’n 1400 huishoudens van energie. En je voelt hem al aankomen: via Vandebron kun je deze stroom afnemen.

Vandebron_07_2

Misschien is het ook handig als ik eerst iets vertel over Vandebron. Ik ben zelf namelijk een beetje op onderzoek uitgegaan, omdat het me toch niet helemaal lekker zat dat de stroom die ik as we speak afneem niet helemaal groen is. Dat is wat ze noemen ‘sjoemelstroom.’ Je denkt dat het groen is – en zo wordt het je min of meer ook verkocht – maar ondertussen valt dat heel erg tegen. Dat is voornamelijk (vaak) zo omdat deze stroom niet lokaal wordt gewonnen en dat is toch wel echt een voorwaarde om stroom écht groen te laten zijn. Wanneer jij in de omgeving van Purmerend woont en je neemt stroom af van de Solar Campus in je eigen woonplaats, dan kunnen we écht spreken van groene stroom. Vandebron is dan je tussenpartij, die ervoor zorgt dat jij je stroom van die specifieke plek kunt afnemen.

Uiteraard kunnen we niet allemaal bij de Solar Campus terecht, maar Vandebron heeft daarom partners door het hele land. Ik heb bijvoorbeeld al gezien dat ik in Rotterdam groene stroom kan afnemen van een windpark in Zeeland. Te gek vind ik dat. Misschien klink ik als een enorme nerd nu, maar ik vind het echt iets om over op te scheppen op een verjaardag. ‘Waar komt jouw stroom vandaan?’ Het is misschien zelfs een goede openingszin – maar meld het gerust als ik nu een beetje doorsla.

Ik heb op de open dag laten uitzoeken of het voor mij voordelig zou zijn om over te stappen naar Vandebron. Sowieso, eigenlijk. Want ik weet dan zeker dat ik mijn geld uitgeef aan een bedrijf dat bij mijn principes en idealen past. Maar los daarvan, het blijkt dat ik precies hetzelfde maandbedrag ga betalen als ik nu doe bij mijn huidige – toch niet zo heel groene – energieleverancier. Waarom zou ik het dus niet doen? Al 100.000 Nederlandse huishoudens stapten naar Vandebron en ik word daar binnenkort eentje van. (en jij kunt hetzelfde doen!)

Vandebron_10

Sam en ik hebben wel echt veel lol gehad die zaterdag. En niet alleen omdat ik tot mijn enkels in de blubber ben weggezakt. Echt hoor, die Allstars van mij waren volstrekt onherkenbaar geworden. Maar ja, we waren wel lekker in de natuur, hebben we maar tegen elkaar gezegd. Verder waren er meisjes met bloemenkransen in hun haar, lekker bohemian, en ze zongen lieve liedjes.

Vandebron_08

Er was fairtrade koffie van Moyee, chocolade van Tony’s Chocolonely en ijsjes voor de kleintjes. (die dan toch opvallend genoeg altijd ook weer door de volwassenen worden opgegeten hè? Zo gaat dat altijd).We namen deel aan een quiz over groene energie die best wel ingewikkeld bleek te zijn en waarbij ik dan ook keihard faalde. We volgden een rondleiding langs de duizenden zonnepanelen en hoorden van alles over de plannen met de Solar Campus. Zo wordt er gefaseerd gras geplant en komen er schapen rond te lopen, die dan lekker kunnen grazen tussen de panelen. Ik denk dat dit terrein er over een paar jaar weer heel anders uitziet en dat het dan misschien nog wel veel meer huishoudens van energie voorziet.

Vandebron_09

In augustus organiseert Vandebron nog een aantal open dagen, die allemaal onder de ‘Zonneparade’ vallen. Dus als je ook meer wil leren over stroom afnemen van Vandebron, en je gewoon zin hebt in een gezellige middag op een originele locatie, dan kan ik je een bezoekje zeker aanraden. Check hier (klik!) eventjes wanneer (en waar) de volgende open dagen zijn!

De volgende editie van ‘Op stap met Merel’ zal gaan over mijn 28-urige tripje naar Zuid-Frankrijk, want dat was me ook wel weer een beleving. Zoals ik al zei: ik kom nog eens ergens. Van Purmerend naar Frankrijk, het kan allemaal en ik neem jullie gewoon mee! 

Foto’s: Sam van Rij / Bedankt voor de uitnodiging, Vandebron!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

4 gedachten over “Op stap met Merel : naar de Zonneparade van Vandebron

    1. Thanks! Ik heb ook wel zin om stukjes te schrijven over de onverwachte plekken waar ik zoal kom :)

  1. Leuk verhaal, zo ben ik ook overgestapt, met goede bedoelingen. Nu blijkt dat ze niet sjoemelen met stroom. Maar wél met mijn geld. Ze verhogen de termijnbedragen volautomatisch, geen email, geen post, wel zo van je bankrekening. Dat je zelf net hebt geïnvesteerd in zonnepanelen op je dak, daar kan hun systeem helaas niet mee omgaan. Betalen pannekoek, dat zeggen ze. Mijn advies niet overstappen naar VanDeBron!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *