Opgeruimd het nieuwe jaar in #2

IMG_0830

Gisteren schreef ik het artikel ‘Opgeruimd het nieuwe jaar in.’ Ik legde je uit hoe ik de komende tijd flink wil gaan detoxen. En dan heb ik het niet over het drinken van sapjes of het volgen van een yogakuur, ik heb het over het downshiften van mijn spullen en mijn garderobe. De reacties op het artikel (zowel hier op de site als op Facebook en Twitter) waren ontzettend enthousiast. En omdat ik heb beloofd bij te houden hoe het gaat, laat ik je vandaag meteen zien wat ik gisteren heb gedaan. Ik ben namelijk meteen aan de slag gegaan!

Disclaimer: verwacht in dit artikel alsjeblieft geen ‘mooie blogfoto’s.’ Dit is real-life blogging en de foto’s zijn in het half donker gemaakt. Sorry!

Goed, ik ken mezelf. Ik heb vaker geschreven over opruimen, downshiften en declutteren. Precies twee jaar geleden (januari 2013) schreef ik dit en dit artikel. In april 2014 schreef ik een artikel over het aantal kledingstukken dat ik had. Maar op de een of andere manier is het leven met minder – om het zo maar even te noemen – nog niet echt in mijn systeem gekomen. Oké, ik heb zeker minder spullen dan ik vroeger had, maar het is nog steeds veel te veel. Wat maakt deze nieuwe poging anders? Ik ben beter voorbereid en ik denk dat dit mij gaat helpen.

Het bepalen van je kledingstijl

Toen ik gisteren naar mijn kledingkast (of eigenlijk moet ik zeggen; een kledingrek, een ladenkastje en een inbouwkast) keek, dacht ik: ik heb niet eens zóveel kleding, maar het is gewoon een mix die niet echt ergens over gaat. En niet dat kleding nou per se ergens over moet gaan, maar wanneer je toe wilt naar een wat praktischer garderobe, dan zul je toch wel een basis moeten hebben. En die basis, die ontbreekt bij mij aan alle kanten. Sterker nog, ik heb geen idee wat mijn kledingstijl nou eigenlijk is. Maar, daar kan je wel achterkomen!

Moodboard

Allereerst heb ik een moodboard gemaakt. Ik heb uren lang zitten kijken naar plaatjes van mode die mij aansprak. Het waren allemaal outfits en items waar ik een goed gevoel bij kreeg, die ik mooi vond en die ik mezelf zeker wel zag dragen. Deze plaatjes verwerkte ik op Picmonkey.com tot een collage. Kijk, dit is hem:

MOODBOARD WARDROBE

Dit zijn plaatjes die mij voor dit seizoen – de winter dus – inspireren. Wat vinden jullie ervan?

Kleurpalet

IMG_0803

Vervolgens printte ik deze gratis printable en maakte ik mijn eigen kleurpalet. Mijn kleuren? Zwart, grijs en bordeauxrood zijn de basis. De twee kleuren die ik toevoeg zijn donkergroen en okergeel. En als printjes/toevoegingen kies ik zwart-wit gestreept, zwart-wit gestipt, jeans en goud. Ik vulde dit kleurpalet trouwens gewoon met kleurpotlood in, aangezien ik niet zo’n digitaal wonder ben en ik geen idee heb hoe ik dit op mijn computer zou moeten doen. Het kleurpalet heb ik aan de muur gehangen op mijn kamer, vlakbij mijn kleding. Ook heb ik er een foto van gemaakt met mijn telefoon, zodat ik hem altijd bij me heb. Handig als ik ga shoppen, dan kan ik mezelf hieraan helpen herinneren.

Sorteren

IMG_0785 IMG_0792

Nou, daar ging ik. Zie hier boven de before-foto’s. Vrij beschamend wel. Maar zoals ik zei: dit is reality blogging.

Ik begon met het maken van stapels. Na anderhalf uur kon ik geen kleding meer zien, dus bereid je erop voor dat het niet het allerleukste werk is. Ik maakte de volgende stapels: zomer (om naar zolder te brengen,) verkopen (althans, dat denk ik, als ik daar tijd voor heb binnenkort,) naar de kringloop en houden.

IMG_0814 IMG_0818 IMG_0826

Heel  veel kleding heb ik in de was gedaan, dus ik kan nu helaas nog niet het eindresultaat laten zien. Wel weet ik dat ik een berg met lege hangers over heb! Misschien is het ook leuk om te zeggen dat ik ook twee kledingstukken terugvond waarvan ik eigenlijk niet wist dat ik ze nog had. Het ging om een zwart met wit gestreepte blouse (die ik meteen heb aangetrokken, maar die niet heel lekker zat) en een mooi warm vest dat ik vroeger erg vaak droeg. Het vest is sowieso een blijvertje, over de blouse ben ik nog niet zeker.

Wishlist

IMG_0832

Toen was het tijd om een wishlist te maken. Ik heb best wel veel items die ik nu niet draag, omdat ik er geen goede basics bij heb. Hartstikke zonde natuurlijk. Ik maakte een lijstje met items waarvan ik denk dat het ontzettend handig zou zijn als ik deze zou hebben. Het gaat om ongeveer 10 items, waaronder ook hemdjes, bh’s (in bepaalde kleuren die handig zijn) en panty’s/maillots. Verder kan je denken aan dingen als: een zwarte (skater-) rok, een groene trui (of een vest) en een zwart-wit gestreept t-shirt. Maar bijvoorbeeld ook een heel mooie vegan tas van Matt&Nat die ik erg graag wil, omdat ik zo’n rugzakkenmeisje ben en nooit een ‘fatsoenlijke’ handtas heb. Nu ik 28 jaar ben, lijkt me dat toch wel eens leuk.

En nu?

En nu heb ik 3 grote tassen klaar staan. Eén om naar de kringloop te brengen, eentje voor op zolder (met mijn zomerkleding) en één tas met items die ik wil gaan verkopen. Ik heb nu vakantie, dus ik moet maar even dapper zijn en alles meteen wegwerken. Voor een paar dingen die op mijn wishlist staan, ga ik online rondkijken en misschien al wat bestellen. Ik hoop snel foto’s te kunnen laten zien van hoe mijn garderobe er nu uit ziet, maar daarvoor moet ik wachten tot al mijn was droog is. (ik heb geen droger, want ik ben een groen meisje)

De volgende stap? Mijn schoenen, tassen (rugtassen en bérgen linnen tasjes) en sieraden uitzoeken. En daarna? Daarna is mijn cosmeticacollectie aan de beurt. Vervolgens wachten dan nog mijn boeken en mijn ‘gewone spullen’ op me. Jep, dit gaat een behoorlijk project worden. Ik doe het gewoon rustig aan en ik trek er voldoende tijd voor uit, dat lijkt me het beste.

Goed, dat was het voor nu! Ben benieuwd wie van jullie er al begonnen is! Laat je het me weten bij de comments? Succes! 

PS tussen al het opruimen door ben ik ook nog even een new years cake aan het bakken. Als hij lukt, dan vinden jullie het recept hier morgen op de site. Tot morgen!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

57 gedachten over “Opgeruimd het nieuwe jaar in #2

 1. Wat een goed idee! Verkopen van kleding gaat heel goed. Ik ben aan het afvallen en heb best wat kleding verkocht via Marktplaats. Rijk wordt je er niet van, maar wel blije mensen :)!

  En voor jou een legere kast of rek ;-)!

  Succes, ik blijf dit volgen!

 2. Heerlijk om te zien dat het zo simpel kan zijn om ergens tegen aan te lopen en het zo creatief aan te pakken. Zoals gewoonlijk: inspiratie geeft het zeker! Veel succes én plezier want ik denk zomdaar dat het ergens ook wel wat plezier zal geven. LiefsX

 3. Ik herken het heel erg. Er staan al 2 tassen met kleiding om weg te brengen. Daarnaast wil ik nog meer basisstukken kopen. Een kleurentest heb ik afgelopen jaar gedaan. Zo weet ik welke kleuren me staan. Binnenkort als ik wat dagen alleen ben staat er een ‘grote’ schoonmaak-/opruimdag ingepland.
  Succes met de klus. Ik blijf het volgen om tips op te doen en omdat het leuk is om te lezen.

 4. Ah top dat je dit ook doet! Ik ben hier nu een paar week mee bezig omdat ik zelf echt kriebels krijg van alle spullen. Zal binnenkort een update erover schrijven.

 5. Wat een toeval om dit tegen te komen. Ik ben net een week terug van 4 maanden stage lopen/ vrijwilligerswerk in Uganda, en kreeg een halve hartverzakking toen ik terugkwam en zag hoeveel kleding ik eigenlijk had. Ik had daar namelijk maar 5 outfits die ik keer op keer weer droeg, iets wat ik niet kon zeggen van wat ik zag toen ik terug kwam. Met het schaamrood op me wangen heb ik mijn kast maar eens flink uitgemest en maar meteen een pakketje gemaakt wat ik kan sturen naar de mensen die ik in Uganda heb ontmoet. Misschien moet ik ook maar een moodboard, wishlist en kleurpalet maken om een enorme berg in de toekomst te voorkomen… Ik kan het in ieder geval iedereen aanraden om de grote schoonmaak in je kast te houden :)

  1. Ik kan me echt zo goed voorstellen dat je thuis bent gekomen en hebt gedacht: wat móet ik met al die spullen?! Het contrast is dan ook wel erg groot. Veel succes!

 6. Ben na je artikel gisteren ook begonnen met mijn kleding. Inmiddels 2 volle vuilniszakken voor de kringloop, een paar items om te verkopen en flink wat t shirts naar de ‘pyama-afdeling’ afgevoerd, dan hebben ze toch nog hun nut en kan ik er langzaam afscheid van nemen ;-) Met een enkel kledingstuk heb ik lang twijfelend in mijn handen gestaan, met name omdat het niet een kleur is die ik vaak draag maar ik het toch zo mooi vind. Dat houd ik vooralsnog maar even, heb het tenslotte deze herfst nog aan gehad dus draag het blijkbaar wel al is het maar heel af en toe.

 7. Kijk uit met handtassen, voor je het weet heb je er daar ook tientallen van! ;-D

 8. wat tof om je ervaringen hiermee te zien! ik moet dit ook dringend doen, ik krijg al kriebels als ik aan mijn kledingkast denk.
  xo, cheyenne

 9. Mijn vriend en ik hebben gisteren ook de kleding uitgezocht. Nog een handjevol op mp gezet en de rest kan weggegooid worden. Alle shirtjes rokjes en jurkjes waar een (of meerdere) gaatje(s) in zat(en) ook weggegooid… Ook ik moet weer wat aanvullen (goh wat vervelend ;-D). Succes verder en ik blijf je detox volgen!
  Ps: die bloes… doe maar weg, want als ie niet lekker zit doe je m toch niet aan :-D

 10. Wat goed dat je gelijk bent begonnen! Dat ruimt lekker op zo. Leuk dat je er ook een kleurenpalet bij hebt gemaakt!

 11. Kleding waar gaatjes inzitten of die echt niet meer kunnen, kan je ook naar H&M brengen. Zij recyclen dit en maken er nieuwe spullen van. En voor een volle tas kleding krijg jij een kortingsbon van 15%. Kan je die weer aan een nieuw basis item uitgeven ;)

 12. Zo dat lijkt me idd een groot before & after verschil. Downsizen is erg fijn hoor, maar je moet er idd even de tijd voor nemen. Vorig jaar heb ik 30 vuilniszakken met zooi weggedaan en daar ben ik zo’n 2 maanden mee bezig geweest. Elke week deed ik een beetje op mijn vrije dag. Maar het heeft gewerkt.

  1. Oh ja zeker, dit gaat wel flink wat tijd in beslag nemen. Want ik wil ook niet mijn hele huis overhoop trekken en het vervolgens nergens kwijt kunnen. Stapje voor stapje, want anders gaat al die rommel nog erger irriteren!

 13. Oh heerlijk. Ik ben ook begonnen alleen het begin van stapels maken is al veel. Ik denk eraan om ook te jurkjes en shirts die ik heb maar niet comfortabel zitten weg te geven, que horror.

 14. Wow wat goed, zoiets zou ik eigenlijk ook moeten doen. Ik heb een kledingkast van anderhalve meter en *schaam* die zit zo propvol dat ik mijn laatste aanwinsten er niet in zou kunnen stoppen al zou ik het willen. Het vervelende bij mij is echter dat ik om de zoveel maanden van kledingstijl verander. In eerste instantie droeg ik bijvoorbeeld altijd broeken maar sinds ik op een Islamitische school ben gaan werken draag ik eigenlijk standaard rokken/rokjes. En nu heb ik dus extra rokken gekocht maar wat doe ik dan met mijn broekencollectie? Tsja, komende weken ga ik maar eens nadenken over wat ik hiermee ga doen.

 15. Grappig, heb na t lezen van jouw artikel 17 vriendinnen gepolst over een ruilavond. Om daarna alles wat nog over is naar de kledingbank te brengen. Ben benieuwd.

  1. Oh wow, dat is zo leuk om te doen! Heb ik laatst ook gedaan bij een vriendin thuis, echt een enorm succes! Veel plezier :)

  1. Ik ben dol op Miss Green! Helaas passen de ‘gewone’ kledingstukken mij vaak niet goed, maar de basics – zoals hemdjes en dergelijke – zijn prima voor mij!

 16. Wat leuk ik ben hier de afgelopen weken ook mee bezig..maar dan meer mijn hele huis. Het kost wat tijd maar het voelt zo goed! Alles een plek geven is de kunst en spullen opmaken..denk aan je keuken kastjes of badkamer spullen. De truck voor mij is om spullen een vaste plek te geven zodat het zich niet opnieuw kan opstapelen.

 17. Tip: koop vacuüm zakken van bv de Hema dat bespaart ruimte en houd bv je zomer kleding mooi en schoon:)

  1. Oja!! dat zijn super handige dingen! dank voor de reminder :)

 18. Wat leuk :) Ik lees gretig mee. Je hebt trouwens bij apartment therapy de January detox waar je je online voor kan inschrijven :)
  Zelf ga ik maandag naar Israel toe, dus veel tijd heb ik niet om mijn kasten uit te gaan mesten. Maar in februari zal ik zeker eens mijn kamer uitmesten en alles uitzoeken. Misschien tijdens koningsdag maar eventjes de straat op met al mijn troep!

 19. Heee maar dat rode dingetje met bloemetjes van de kringloopstapel… is dat niet iets voor mij?

 20. Wat een handige en inspirerende manier van opruimen! Het sluipt er zo geleidelijk in om steeds meer spullen in je huis te hebben. Vond je het niet lastig om maar een aantal kleuren te kiezen voor je kleurenpalet? Wordt je garderobe dan niet wat eentonig qua kleur? Ik ben benieuwd naar je volgende detox-artikel!

  1. Nee, ik vond het eigenlijk juist wel fijn! Het houdt de boel lekker overzichtelijk. Gisteren ging ik online zoeken naar wat basics. Toen merkte ik hoe fijn het was om in een webshop aan te vinken dat ik alleen artikelen in die kleuren wilde zien. Ik kon bijvoorbeeld alle gele, roze, oranje, blauwe, enz. dingen laten voor wat het was!

   1. O ja, het shoppen zal inderdaad veel overzichtelijker en sneller gaan. Hmmmm….dat klinkt wel heel verleidelijk. En dan kun je denk ik voor de lente/zomer twee nieuwe toegevoegde kleuren uitzoeken in je kleurenpalet? x
    P.s ik ben dol op jullie recepten!

    1. Thanks! Dan moet je zeker even het recept van vandaag checken :)

 21. Hoi!

  Ik heb een vraag die niet echt aansluit bij het artikel, maar ik vraag hem toch :)
  Het rode kledingstuk met de witte bloemetjes, welke bovenop de stapel ligt die bij ‘kringloop’ hoort, zou je die ook willen verkopen in plaats van naar de kringloop brengen?
  Ik hoor het graag van je.

  Groetjes Marit

  1. We gaan binnenkort waarschijnlijk een Shop Our Closet houden, dus stay tuned :)

 22. Oh fijn, ik heb pas nog hetzelfde gedaan! Erg leuk hoor om zo je kast eens leeg te maken, opgeruimd staat netjes, zowel in de kast als in je hoofd ;-) Fijn dat we mogen volgen!

 23. Wat goed dat je dit doet! Ik ben er ruim 2 jaar geleden mee begonnen. Om te beginnen inderdaad je kleding en cosmetica uitzoeken. En natuurlijk bij elk item wat je nieuw koopt afvragen of je het echt wil en niet alleen op dat moment. Ik heb echt onwijs veel weggedaan en ik zou (oke op meubels en keukengerei etc na dan ) al mijn spullen in 2 grote koffers kunnen doen. Dat was mijn missie. Dat ik alles wat ik heb mee zou kunnen nemen naar waar dan ook ter wereld en zelf zou kunnen dragen, meer heb je eigenlijk ook niet nodig. Het ergste is eigenlijk dat ik nu zeker 100 euro per maand meer spaar dan eerst. Gewoon door de kleding, make-up, boeken en tijdschriften die ik nu niet meer koop. (een kop koffie gaan drinken en 3 tijdschriften lezen is een stuk goedkoper dan er 3 kopen ;) ) De hebben-hebben (en vooral; houden en verzamelen!) cultuur is eigenlijk onzin. En het belangrijkste: ik voel me echt stukken beter! Ik heb geen koopdrang en koop ook geen onzinnige dingen meer.

  1. Wow, 100 euro per maand is echt veel! 1200 euro per jaar… daar kan je leuk van op vakantie!

 24. Hi! Super leuk om te lezen dit. You are NOT alone! Ik ben zelf ook het afgelopen jaar bezig geweest met het ‘declutteren’ van mijn hele leven eigenlijk. Ik heb echt het gevoel dat het allemaal samenhangt: hoe je je voelt, de rust in je hoofd als je huis en bezittingen overzichtelijk zijn. Ik heb ook een abonnement op de sportschool genomen en ben bewuster met eten gaan omgaan. Toen ben ik ben begonnen met kleine projectjes zoals mijn badkamerkastje, keukenkastjes, of een lade. Lekker rigoureus zijn: wat je meer dan een (half) jaar niet hebt gebruikt, heb je niet nodig! Hetzelfde geld voor kleding en zelfs boeken. Alleen boeken die je opnieuw zou willen lezen, gewoonweg prachtig vond of een speciaal cadeau zijn, kun je houden. De rest mag naar de kringloop. Zo heb ik stap voor stap mijn appartement opgeruimd. Toen ik vervolgens ging verhuizen, had ik als het ware nog een 2e ronde waar ik nog kritischer heb gekeken en nog meer heb weggedaan. Het voelt in mijn nieuwe huis zo heerlijk rustig om niet te veel spullen te hebben! En de ‘drang’ om alsmaar spullen te verzamelen lijkt er ook minder door te worden! Het laatste wat ik heb gedaan is meer investeren in dingen die ik echt wil, en minder in prullaria (kwaliteit voor kwantiteit zeg maar..). Heerlijk! Dus nu heb ik bijvoorbeeld een echte Yankee Candle i.p.v. goedkope geurkaarsjes. En een ‘design’ knoflookpers die supergoed werkt! Kleine veranderingen die samen een groot effect hadden op mijn leven!

  1. Jildou, even serieus, het is alsof ik mezelf hoor praten. Het is PRECIES hoe ik erin sta. Kiezen voor kwaliteit, ruimte maken (in huis, in je hoofd) en een koopdrang die echt begint af te nemen. Ik ben daar zó blij mee. Ik merk het wel eens als ik met vriendinnen in de stad ben ofzo, dat sommigen echt bij álles stil staan om te kijken of het eventueel koopbaar is. Ik kan rustig door de stad lopen en alleen op mijn doel afgaan. Heerlijk! Ik hoop echt dat als ik over een jaar ga verhuizen, dat ik dan misschien maar de helft meeneem van wat ik had. Dat lijkt me heerlijk!

 25. Wow, super gek dat jullie deze post doen terwijl ik net met dezelfde ‘declutter’ drang zat. Bedankt voor de inspiratie! Ik heb net mijn badkamer al een keer onder handen genomen, ongelofelijk hoeveel overbodige rommel daar verscholen zit!
  Afgelopen jaar heb ik ook al een keer op een rommelmarkt gestaan en dat plan ik in het voorjaar nog een keer te doen. Super leuk om te doen met een vriendin, en je verdient er nog een aardige cent mee. Verder heb ik het goede voornemen gemaakt om onze afvalproductie hier in huis aan te pakken. Kortom, korte metten maken met alle overbodige ‘stuff’ waar je onbewust veel energie in steekt!

  Op mijn wishlist om meer basics te kopen stond trouwens al maanden een goede zwarte tas, niet te groot, niet te klein, maar ik vond de perfecte tas nooit. De Matt & Nat tas die je postte was helemaal wat ik zocht! Dus bedankt voor de inspiratie en veel succes met het declutteren!

  1. Wat te gek om te lezen zeg! Matt&Nat tassen zijn prachtig! (al hun artikelen zijn mooi, trouwens) Dus dat is echt een aanrader.
   Op een rommelmarkt staan, of een kledingruil doen oid, is zeker iets wat ik in het voorjaar wil gaan doen. Het is gewoon zo leuk om anderen blij te maken met de spulletjes (of kleding) die jij niet meer hoeft te hebben.

 26. Kunnen jullie niet een pop up winkeltje voor een dag openen dan kan je alles wat je wil verkopen in 1 X de verkoop in doen en is het meteen een mooie kans om bezoekers te ontmoeten

 27. Ik kan iedereen Project 333 aanraden. Elke 3 maanden, kies je 33 kledingstukken (incl jas, tas en andere accessoires, excl. pyjama, sportkleding, ondergoed) die je dat kwartaal gaat dragen. De rest ruim je tijdelijk op (voor een volgend seizoen), of doe je weg.

  Het werkte echt fantastisch, ik had alleen maar kleding hangen waar ik super blij van werd en waarmee ik verschillende combinaties kon maken. Het is wel echt heel minimalistisch, 33 stuks gaat snel als je ook sieraden meetelt, en meerdere tassen en jassen wilt gebruiken. Je wast trouwens ook veel minder, pas als je echt eigenlijk niks meer over hebt haha.

  Ondertussen heb ik alweer heel wat meer hangen, denk dat ik er toch weer eens naar ga kijken! Hier vind je meer informatie: http://theproject333.com/

 28. Goed idee! Ik ben geinspireerd ga ook een plan maken en idd mijn kledingkast in nummer 1!

  Jeetje dat word wat!

  Groetjes Yvon

 29. Wat goed dat je ook meteen over je kledingstijl nadenkt! Ik heb op A Beautiful Mess ook nog een goede tip gezien: hang een strikje aan je kledingrek en hang eerst alle kleding aan één kant. Elke keer als je iets gedragen hebt, hang je dat aan de andere kant van het strikje. Zo zie je na een tijdje wat je graag draagt en wat eigenlijk helemaal niet. Super slim ook!

  Ik ga binnenkort ook maar eens zitten voor een moodboard en een wishlist. (het is hier nu zelfs solden in Antwerpen, joepie!)

  PS: waar komt dat superleuke schriftje vandaan?

  1. Dat is zeker een goede tip! ABM is ook zooooo geweldig.
   Het is een agenda :) Hij is van Els&Nel, ik heb hem online gekocht.

 30. Oh waar vind je zo’n nagellakrekje? Ben er al tijdje naar op zoek en die zijn precies wat ik zocht!
  Erg leuk artikel trouwens!

  1. Die heeft Jamie ooit ergens online op de kop getikt… volgens mij via eBay! (maar wel al jaren geleden) Sorry…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *