Peerby

1014384_524142227701014_1284711023_n

Over een paar weken ga ik naar Barcelona – zoveel zin in! – en ik wil alleen maar handbagage meenemen. Het leek me handig om hiervoor een grote rugzak te hebben. Alleen.. die heb ik niet. Op Twitter vroeg ik een beetje rond of jullie misschien merken hadden die jullie me konden adviseren. Ik stond al in de startblokken om er online eentje te gaan bestellen en toen kreeg ik een tweet binnen: “Waarom probeer je er niet eentje te lenen via Peerby?” Misschien heb ik echt jaren onder een steen geleefd hoor, maar ik had nog nooit van Peerby gehoord. Schandalig hè, voor een groen meisje? Ik ben natuurlijk meteen gaan kijken en ik ben helemaal om!

Peerby is een online service die je helpt spullen te delen met je buren. Het idee is: 1 buurman heeft een boormachine en daar kan de hele buurt gebruik van maken. Vervolgens kan die buurman weer gebruik maken van een koffer op wieltjes die jij op zolder hebt staan. Het idee is globaal genomen dus: minder spullen nodig hebben, omdat je met elkaar deelt. Hartstikke duurzaam en ook heel erg van deze tijd. De deeleconomie (een economie waarin we bijvoorbeeld auto’s, werkplekken, huizen, spullen, huisdieren en kleding delen) is de toekomst. Toch moest ik best wel eventjes aan het idee wennen. Je gaat toch dingen denken als; straks krijg ik vreemde mensen over de vloer. Of: straks raken mijn spullen kwijt of wordt er iets gestolen? Die gedachten heb ik snel van me afgezet. Al die achterdocht is helemaal niet nodig, totdat het tegendeel wordt bewezen natuurlijk. Maar dat zien we dan wel. Daarbij komt: als je werkelijk zo’n instelling hebt, kan je beter niet met Peerby meedoen. Ik maakte dus meteen profiel aan.

Een profiel aanmaken kan per email of via Facebook. Ik koos voor de laatste optie omdat dit lekker snel ging. Wat ik heel leuk vond, was dat ik meteen kon zien wie van mijn vrienden ook al lid waren van Peerby. Best een aantal! Ik deelde het bericht meteen op mijn eigen facebook account, zodat er misschien nog meer vrienden op een idee werden gebracht. Vervolgens kon het grote speuren beginnen. Ik plaatste een oproepje waarin ik vertelde dat ik op zoek was naar een backpack. Peerby gaat dan voor je zoeken, in je buurt en iets daarbuiten. Het idee is dus wel dat je het dichtbij huis gaat vinden, zodat het een burendienst blijft.

Schermafbeelding 2014-04-25 om 14.30.40 Schermafbeelding 2014-04-25 om 14.25.52

Binnen vijf minuten was het raak. Lieselotte reageerde via de chat met een berichtje waarin ze vertelde dat ze een backpack voor me heeft die ik mag lenen. WOW. Binnen 10 minuten (met aanmelden erbij) had ik mezelf ervan weerhouden om een backpack te kopen. En ik bleek contact te hebben met een buurmeisje die echt 0,3 kilometer bij mij vandaan woont. Ik heb haar nooit gezien en toch weet ik dat ik een backpack van haar mag lenen. Supertof! We maakten afspraken en ik ga de backpack bij haar ophalen als ik naar Barcelona ga.

Schermafbeelding 2014-04-25 om 14.28.01

Je kan dus zelf oproepjes plaatsen, maar je kan natuurlijk ook reageren op oproepjes van anderen. Zo reageerde Jamie op een oproepje van een meisje dat op zoek was naar een Italiaans woordenboek. De volgende dag kwam ze het ophalen voor haar reisje naar Italie. Zo leuk! En ik maakte een buurjongen blij met een formica tafel waar ik graag vanaf wilde. We hadden contact per chat en binnen 10 minuten kwam hij de tafel ophalen. Hij mocht de tafel  van me houden, in plaats van lenen. Zo kom je dus ook nog eens van je overbodige spullen af. (al is Peerby hier niet voor ontwikkeld, het uitgangspunt is dus echt het lenen) Je hoeft trouwens niet bang te zijn dat iedereen je adres kan zien. Je gaat je adres pas bekend maken als je met iemand aan het chatten bent en je iets voor elkaar kan betekenen. Wel kan je op een kaart zien waar de Peerby-leden in jouw buurt wonen. Je ziet dan een mannetje of een vrouwtje, maar meer zie je niet. Ik zie dat er in mijn buurt heel veel Peerby-leden zijn en dat vind ik heel tof! Hopelijk kunnen we in de toekomst veel voor elkaar betekenen.

Waarom vinden wij Peerby zo leuk? Om meerdere redenen. Ten eerste omdat het hartstikke duurzaam is om spullen met elkaar te delen. Ten tweede omdat het een toffe manier is om in contact te komen met je buren. Zeker in een stad als Amsterdam is dit niet altijd zo vanzelfsprekend. En ten derde omdat het je vertrouwen in de mensheid vergroot. Dat klinkt wat dramatisch, maar zo bedoel ik het niet. Ik meen het dus echt. Mensen zeggen tegenwoordig vaak dingen als: “je kan niemand meer vertrouwen,” of : “wie doet er nu nog eens iets voor een ander?” Peerby bewijst dat het dus zeker WEL kan.

Inmiddels ben ik een paar dagen lid van Peerby en kijk ik trouw iedere dag eventjes of er nog oproepen zijn van mijn buren. Heel veel spullen die gevraagd worden (slijptollen, ladders, bakfietsen) kan ik niet bieden. Maar als er een artikel voorbij komt dat ik kan uitlenen, zal ik het zeker weten doen!

Ga naar Peerby.com om je aan te melden, of download de gratis Peerby app voor op je smartphone.

Wie van jullie maakt er al gebruik van Peerby? Hoe zijn jouw ervaringen? Wie van jullie gaat zich aanmelden nu je dit gelezen hebt?

 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

23 gedachten over “Peerby

 1. Wat ontzettend slim bedacht en superleuk :) Ik ga zeker de app downloaden (al woon ik in een buurt met vooral 65-plussers, vrag me af of zij zo hip zijn, hihi). Thanks voor de tip!

  1. Wat een domme reactsie! Denk je echt dat 65plussers geen internet hebben of Peerby niet kennen? Foute opvatting over ouderen. Ik ben 75 en heb al vaak iets geleend en uitgeleend.

 2. Ik heb me ingeschreven! Alleen is er hier in de buurt nog maar 1 peerby-lid. Ik ga het woord verspreiden!

  1. Ah kijk eens aan! Jij gaat daar verandering in aan brengen ;)

 3. Wat een leuk stuk! Ik werk als community manager bij Peerby en lees jullie blog al een hele tijd (ben meestal niet zo’n comment-er :) ) dus erg leuk om te lezen dat jullie (nu) ook gebruik maken van Peerby. Het delen van spullen past inderdaad helemaal bij de groene meisjes!

 4. Ah ja, ik kende Peerby al wel maar toen was het nog in de beginfase en leek het me niet de moeite waard om me aan te melden. Nu ziet het er echter heel erg tof uit! Ik heb laatst ook allemaal spullen weggegeven aan ‘buren’ via de gratis op te halen facebook van mijn woonplaats, dat gaf ook zo’n goed gevoel! :D

 5. Super top! Dit past helemaal in de tijd van nu. Ga een account aanmaken en delen op Facebook met m’n vrienden. Zegt het voort, zegt het voort……

 6. Ik heb me aangemeld! De spelregels zijn heel grappig geschreven haha

  1. ja he, dat vond ik ook! sowieso vind ik het een heel aantrekkelijke site. Hoe het eruit ziet, hoe je aangesproken wordt enzo. Echt top!

 7. Ah wat een superleuk initiatief! Ik zou alleen voor reiskoffers en tassen het persoonlijk liever niet lenen (alleen van goede bekenden) of kopen bij de kringloop. Dit in verband met sporen van drugs die in de tassen kunnen zitten en die de reiziger een probleem kunnen opleveren bij de controle. Ik ben net terug uit Indonesië en daar staat op drugtrafficking de doodstraf, dan loop ik het risico liever niet.

 8. Klinkt leuk! Ik heb toevallig een bakfiets, die voor een groot deel werkeloos voor de deur staat, leuk als ik daar andere mensen blij mee kan maken. Ik ga me aanmelden!

 9. Wat een leuk initiatief zeg, ik heb me gelijk aangemeld en vond het leuk om te zien hoeveel mensen er al aan meedoen in mijn stad.

 10. Gisterenavond was er een uitzending van Groen-Licht op tv met aan stukje over Peerby. Naar aanleiding van dat stukje heb ik me aangemeld. En jawel.. ik ben de 3e al bij ons in het dorp… Maar niet getreurd.. inderdaad..spread the word… en het breidt zich vast uit als een olievlek ?
  Dat hoop ik dan ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *