Pittige Thaise frietjes

Pittige Thaise frietjes Waarom dit gerecht zo lekker is? Omdat het allemaal lekkere smaken uit de Thaise keuken heeft en ook nog eens makkelijk is om te maken. Plus: er zit een ontzettend lekker sausje bij. Sausjes zijn altijd goed. En: friet. Thais comfortfood dus eigenlijk. Leest het vegan recept op de blog.G
Pittige Thaise frietjes Waarom dit gerecht zo lekker is? Omdat het allemaal lekkere smaken uit de Thaise keuken heeft en ook nog eens makkelijk is om te maken. Plus: er zit een ontzettend lekker sausje bij. Sausjes zijn altijd goed. En: friet. Thais comfortfood dus eigenlijk. Leest het vegan recept op de blog.
vegan recept voor pittige thaise friet met heerlijk sausje
thaise frietjes

Pittige Thaise frietjes? Ja, omdat ik van Thais eten én van friet hou. Soms kan het zo eenvoudig zijn. Nou, en ook omdat ik een beetje op Pinterest aan het rondkijken was en dit recept tegenkwam. Ik ga niet doen alsof ik het zelf heb bedacht, want zoveel credits verdien ik niet. Het enige dat ik heb gedaan, is het recept maken. Sam maakte de foto’s en ik ben heel blij met het resultaat, dus ik hoop jullie er vandaag ook blij mee te maken!

Het originele recept komt van From The Land We Live On. Dit blijkt een prachtig Canadees blog te zijn, waar nog veel meer lekkere en gezonde recepten op te vinden zijn. Gratis tip van de dag dus. Twee vliegen in één klap.

Waarom dit gerecht zo lekker is? Omdat het allemaal lekkere smaken uit de Thaise keuken heeft, terwijl het helemaal niet ingewikkeld is om te maken. Misschien is dat een geheel onterechte aanname die ik heb over de Thaise keuken hoor, dat het ingewikkelde gerechten zijn om te maken. Plus: er zit een ontzettend lekker sausje bij. Sausjes zijn altijd goed. En: friet. Thais comfortfood dus eigenlijk.

Het hele idee van ‘loaded fries,’ zoals ze  een gerecht als dit in goed Amerikaans noemen, spreekt me heel erg aan. Eerder deelden we op de Groene Meisjes al Chili ‘Cheese’ fries en de Aziatische aardappelschotel – die beide een beetje in de buurt komen van dit idee. Frietjes met allemaal lekkere toppings erop. Daar kun je natuurlijk eindeloos mee variëren en dat maakt het juist zo fantastisch. Ik hoop dat ik niet de enige ben die hier zo enthousiast over is, maar in dat geval: meer friet voor mij. (en: probeer het nou maar gewoon, je gaat er geen spijt van krijgen)

thaise frietjes

Wat je nodig hebt voor twee porties

voor de frietjes: 

– een paar zoete aardappels (hangt van de grootte af, maar ik hanteer twee per persoon)
– 1 eetlepel kokosolie
– sambal naar smaak (let er goed op dat je vegan sambal gebruikt, zonder trassi)

voor de toppings: 

– rode kool
– een handje gehakte cashewnoten
– verse munt naar smaak
– een dun gesneden rode peper
– partjes avocado
– een partje limoen

voor de dipsaus: 

– 1 rijpe mango
– 1/4 cup kokosmelk
– het sap van 1 limoen
– een halve theelepel kurkuma(poeder)
– een snufje zout

Wat ga je doen? 

– Verwarm je oven voor op 200 graden –

1. Smelt de kokosolie en meng met de sambal.
2. Snijd de aardappels in reepjes, leg ze op een vel bakpapier op een bakplaat en smeer ze in met het kokos-sambalmengsel.
3. Bak de frietjes 30 minuten in de oven.
4. Maak ondertussen het sausje door alle ingrediënten bij elkaar in de blender te doen en te laten draaien tot je een gladde massa hebt. Proef tussendoor. Te zoet? Voeg wat meer kurkuma en limoen toe. Te zuur? Een snufje zout wil helpen.
5. Snijd de rode kool in reepjes, de avocado in partjes, de peper in dunne ringetjes. Hak de cashewnoten, versnipper de muntblaadjes.
6. Haal de frietjes uit de oven, ‘versier’ het geheel met de toppings en met een bakje dipsaus on the side. Extra lekker: besprenkel het geheel met een heel klein beetje (een partje)  limoensap.

thaise frietjes

Ik ben heel benieuwd wie van jullie dit lekkere recept ook gaat proberen! Laat je het me weten? Je kunt een foto van jouw eindresultaat met me delen via Instagram, door #degroenemeisjes te gebruiken. Of tag me in je foto, zodat ik je nog gemakkelijker kan vinden. Alvast bedankt en eet smakelijk! 

Foto’s: Sam van Rij 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

36 gedachten over “Pittige Thaise frietjes

 1. Het ziet er heerlijk uit! Mmm, frietjes van zoete aardappel … Ik hou ook van pittige gerechten dus deze komt meteen op mijn Pinterest. :-)

 2. Oe….dat ziet er echt lekker uit. Wat een spetterend, kleurig geheel ook. Sam heeft er mooie foto’s bij gemaakt zeg.
  Ik ga deze snel op mijn weekmenu van volgende week zetten. Toevallig stopte ik gisteren al de zoete aardappels in mijn online winkelmandje van beterbio. Dus ik zal een vooruitziende blik gehad hebben…

 3. Ai wat lekker! Die saus is ook een supergoed idee voor summerrolls volgens mij… :)

  Zoete aardappelfrietjes doen me altijd denken aan de vegan, glutenvrije kapsalon van GYS (utrecht) met tempeh, beetje salade en SAMBALMAYONAISE. Goddelijk, trust me. Dus als je eens in Utrecht bent… Heel erg aan te raden!

  Liefs

 4. Ooooh dit lijkt mij echt zo lekker! Ik heb laatst echt helemaal rauwe rode kool ontdekt, love it <3

 5. Damn, girl! Wat ziet dit er fantastisch uit! Het lijkt me heerlijk om eens te proberen! Rode kool ben ik sowieso een groot fan van. En dan vooral in de stamppot van m’n mama. Hihi

 6. Heb het net gemaakt en het was echt superlekker! Heb de munt en extra limoen weggelaten. Wel echt een aanrader (en lekker weinig afwas)

 7. Hoi
  Ik heb een vraagje (nogal off topic maar goed) mag je als vegan knijpfruit?

 8. Dit gerecht ziet er echt belachelijk goed uit. Ik vraag me af waarom ik hier niet zelf opgekomen ben. Ga ik snel proberen dit!

 9. DIt was heerlijk! Veel lekkerder dan ik verwachtte! Mijn vriend die is opgegroeid in een vleescultuur (maar echt…) probeert met mij al veel vlees te minderen en dit was ook voor hem ‘een heel lekker vegetarisch gerecht, deze moeten we onthouden’.
  Jeeej!

 10. Super lekker zeg. Vandaag klaargemaakt wel met witte kool ipv rode omdat ik die liggen had. Maken we zeker nog eens :-)

 11. Vanavond gemaakt en het was echt heerlijk! (Zelfs de vleeseters vonden het mega lekker!) Ik heb de frietjes nog wat gekruid met kerrie-, paprika- en komijnpoeder! Dit gaat vanaf nu vaak op stafel staan haha!

 12. Wow…. die dipsaus!! Goddelijk lekker. Sowieso heerlijk bordje eten. Fijne combi van smaken.
  Alleen die frietjes van zoete aardappel… dat blijven bij mij toch altijd van die slappe kleffe reepjes…

 13. Had geen kokosmelk in huis, dus de saus met rice cuisine van lima gemaakt, wat kokos rasp erover en was heeeeeeeerlijk. :)

 14. mijn dochter vind hem net als ik erg geslaagd! Ik ben blij dat ik meer met rode kool kan!

 15. Normaal gesproken reageer ik nooit op recepten om te laten weten of ik het wat vind, maar voor dit recept maak ik graag een uitzonder. Het is alsof je toetje eet als hoofdgerecht. Wat een ontzettend heerlijk en verfrissend recept!

 16. Hi! Denk je dat je de dipsaus een dag van tevoren kan maken? Of verkleurd die dan heel erg?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *