Project Positief Tag ingevuld door mijn leerlingen

IMG_9160-2

Vorige week vulde ik (Merel) de Project Positief Tag in. Omdat ik dit zo leuk vond om te doen en omdat er leuke reacties op de blogpost kwamen, besloot ik de Tag mee naar school te nemen. Ik maakte een verkorte versie en liet hem invullen door mijn eerstejaars leerlingen. Nu denk je misschien: die juf Merel doet ook maar wat hè? Je gaat toch geen blog-tag laten invullen door leerlingen?! Nou, ik doe dat dus wel. Alles om mijn leerlingen aan het schrijven te krijgen, want dat kunnen ze namelijk heel goed. En mijn leerlingen vonden het nog erg leuk om te doen ook. Na het invullen hebben we de vragen besproken en dat werd een prachtig gesprek over positief in het leven staan en dankbaar zijn voor wat je hebt. Ik heb mijn leerlingen gevraagd om de antwoorden naar me op te sturen als ik ze mocht gebruiken voor een artikeltje. Mijn mailbox stroomde over. Ook mocht ik groepsfoto’s maken van de klassen, om ze in deze blogpost te laten zien. Zo weten jullie ook eens met welke geweldige jonge mensen ik dagelijks te maken heb. Veel mensen hebben een vooroordeel over mbo-studenten. Ze zouden lui of niet zo slim zijn. Ook denken veel mensen dat jongeren (‘van tegenwoordig’) egoïstisch en ongeïnteresseerd zijn. Dit is mijn achtste jaar in het mbo-onderwijs en ik ben zelden “zo’n soort” leerling tegengekomen. Het kan me oprecht heel boos maken als mensen zo negatief over jongeren praten. Kijk naar jezelf, denk ik dan. Ik ben ongelooflijk trots op ze!

Ik kan helaas niet álle antwoorden van álle leerlingen gebruiken, want dan zou deze blogpost echt 10.000 woorden gaan bevatten. Ik heb getracht een mooie selectie te maken.

IMG_9154

 

Wat is je favoriete quote en waarom?

Fleur, 16 jaar – “C’est la vie.” Het is zoals het is en niet anders. Dus je moet alles zo positief mogelijk blijven inzien en genieten van het leven.

Sanne, 18 jaar – “I’m the hero of this story, I don’t need to be saved” Omdat het zegt dat je alles wel aan kan. Wat JIJ bent JOUW held.
(deze komt op mijn linker schouder als tattoo, omdat mijn verleden achter me ligt en ik rechts ben dus ik de uitdagingen aan moet gaan naar links)

Michelle, 18 jaar – ‘Een beetje minder ik, en een beetje meer wij.’ : soms bereik je veel meer samen dan alleen.

Lionne, 18 jaar – ‘’Smile now cry later’’. Ik lach de onzekerheden weg en uit mijn gevoelens als ik alleen ben. En mijn moeder zei het als 1 van de laatste dingen, voordat ze overleed.

Mayke, 16 jaar – “Alles komt goed”, omdat alles altijd goed komt. De vriend van mijn moeder zegt dit altijd. In het begin vond ik het nergens op slaan en vond ik het stom. Maar hij heeft wel gelijk; alles komt goed!

Matthijs, leeftijd onbekend – “Only God Can Judge Us”, omdat je geen commentaar op anderen moet hebben. Iedereen is anders en als iemand een eigen stijl heeft of een eigen manier van denken, kan je iemand daar niet op bekritiseren.

Sabine, 17 jaar – “Don’t be afraid of a short life, be afraid of a life that has not been lived.” Ik zag deze quote vlak nadat mijn neef op 21-jarige leeftijd overleed wat natuurlijk een behoorlijk verdriet was. Maar hij had wel altijd een super leuk leven gehad en dat maakte het voor mij wel wat verlichtender.


Welke droom zou je willen realiseren?

Esmee, 16 jaar – Ik wil heel graag iets goeds doen voor bijvoorbeeld kinderen die niet kunnen wat wij kunnen. Dus bijvoorbeeld voor een goed doel. Dat is een van mijn dromen die ik heel graag wil laten uitkomen. En dat word dan niet alleen mijn droom maar ook de droom van een ander en ik zou heel graag een verre reis willen maken.

Naam en leeftijd onbekend – Rijk worden door talent te hebben in de dingen die ik leuk vind om te doen. En rijk worden in de zin van dat ik later vaak en veel bij mijn familie en goeie vrienden en gezin kan zijn en een goeie band met ze heb.

Sam, 17 jaar – Mijn jongens droom uit laten komen, doorbreken in het acteervak.

Naam en leeftijd onbekend– Erkenning. Ik wil aan iets erkend worden, dood gaan als een ‘iemand.’

 

Wat betekent geluk voor jou? 

Merita, 18 jaar –  Ik word intens gelukkig van me familie, verjaardagen kerst en oud en nieuw.. ik ben zo ongelofelijk blij als we met z’n alle bij elkaar zijn.

Rosa, 16 jaar – Mijn familie en mijn zus. Ze betekenen veel voor mij. Vooral mijn zus. Zij is erg belangrijk voor me. We doen alles samen. Hebben dezelfde vriendengroep maar zodra ik op stage ga, ga ik het waarschijnlijk wel lastig hiermee krijgen.

Jaimy , 17 jaar – Als iedereen geaccepteerd wordt als hoe die is.

Claudia, 17 jaar – Geluk betekend voor mij dat ik een leuke groep vrienden en familie om me heen heb en dat we allemaal goed voor ons zelf kunnen zorgen. Dat we elke dag een goede maaltijd hebben en dat we ook gewoon kleren kunnen kopen die we leuk vinden. Dat we allemaal gezond zijn en ook nog tijd/geld hebben om leuke dingen met elkaar te doen.

Naam en leeftijd onbekend – Beseffen dat ik gelukkig ben. Accepteren dat niks ooit perfect gaat zijn.

 

Op welke prestatie ben je ontzettend trots? 

Joyce, 17 jaar – Ik hou heel erg van zingen. Op mijn vorige school hadden we een talentenjacht: De Grote Prijs. Ik durfde daar nooit aan mee te doen omdat ik last heb van podiumangst. Vorig jaar heb ik me ingeschreven en meegedaan samen met mijn neef. We waren net aan niet door naar de finale. Maar ik ben heel trots dat ik het gedaan heb.

Annick, 17 jaar – Dat ik der altijd ben geweest voor mijn vrienden wat er ook gebeurd.

Zizy, 21 jaar – dat ik na me instelling goed ben door gekomen en met de steun van me vriend en vrienden me leven heb verbeterd en verschoond en het nu nog steeds vol hou!

Teske, leeftijd onbekend – Ik heb me VMBO- kader diploma gehaald. Heel veel mensen zeiden dat als je op kader zit dat je dom bent. Maar ik doe nu wel een niveau 4 opleiding en heb me toets week zonder onvoldoendes gehaald.

Naam en leeftijd onbekend – Dat ik heb geleerd om knopen door te hakken en dingen achter me kan laten.

Noah, 18 jaar – Dat ik zo ontzettend sterk in me schoenen sta en een een hele moeilijke tijd heb overwonnen en dat ik nu leer vergeven.

Tom, leeftijd onbekend – Dat ik mijn haren heb afgeschoren toen mijn moeder kaal werd door de chemobehandelingen die ze moest ondergaan.

 

Welke boodschap zou je aan de wereld willen meegeven?

Sharon, 16 jaar – Wees jezelf en blijf jezelf, dan ben je het mooist.

Daphne, 17 jaar – Doe wat jou gelukkig maakt, dat straal je dan ook uit.

Merel, 17 jaar – Accepteer hulp van anderen.

Marit, 17 jaar – Wees blij dat wij in vrede leven, geniet er van en zeur niet zo.

 

Mooier had ik het niet kunnen zeggen. Dankjewel lieve topleerlingen van 1A en 1B. Ik vind jullie geweldig, allemaal. Wat een fantastische, wijze en mooie woorden hebben jullie vandaag met een heleboel mensen gedeeld. Ik ga het nog een keer zeggen: ik ben waanzinnig trots op jullie.
Ik ben óók heel benieuwd wat de lezers van de Groene Meisjes van jullie antwoorden vinden! We lezen het heel graag bij de comments :) 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

39 gedachten over “Project Positief Tag ingevuld door mijn leerlingen

 1. Wauw! Bijzonder! En wat een goede, prachtige antwoorden! Je mag trots zijn op al je leerlingen.

  Liefs,
  een oud MBO studente

 2. Super lieve tekst! GO JUF MEREL!! Leukste lerares van Nederland. :)

 3. Wat mooi om te lezen. Mensen hebben zo snel een oordeel. Ik hoop dat veel van deze prachtige en inspirerende uitspraken die vooroordelen wegnemen! Complimenten voor leerlingen én docent, want ik zou willen dat ik op mijn middelbare school iemand had gehad die dit soort dingen ter sprake bracht!

 4. Ik snap dat je trots bent.
  Wat geweldig dat je dit zo hebt aangepakt.
  Wat prachtig om al deze antwoorden te lezen, mooi dat je leerlingen er zo mee aan de slag zijn gegaan en bij deze dingen stil konden staat!
  Kortom, top!

 5. Terecht dat je zo trots bent en wat heerlijk en positief om te lezen. Bijzonder!!

 6. Wat onwijs gaaf dat je dit gedaan hebt. Superleuk om te lezen, maar ook een heel goed projectje voor de klas. We leggen immers allemaal makkelijker de nadruk op dingen die mis gaan, dan dingen die goed gaan. Dit maakt je bewust van al het moois dat je hebt!! En wat een prachtige antwoorden heeft het opgeleverd! Goed om het MBO eens positief te belichten!! Dit zou iedereen moeten doen mbo, hbo en universiteit!!

 7. Aww wat een super mooie tag, vooral dat stukje van Lionne en Tom. Zo jong maar zo wijs, echt prachtig. Geef ze maar allemaal een dikke knuffel van mij!

  Xo

 8. Wat een prachtig initiatief en wat een pure en openhartige antwoorden. Je kan merken dat sommige leerlingen heftige dingen meegemaakt hebben, respect dat ze daar zo vrij over kunnen praten. Je zou er zo een boek van kunnen maken!

 9. Wat goed, het rebelse omgezet in iets positiefs en treffend verwoord. Bedankt, het heeft me op ideeën gebracht voor mijn lessen aan studenten Mbo niveau 1 & 2!

 10. Wat een mooie en positieve antwoorden! Heel leuk dat je dit met je leerlingen gedaan hebt, zouden meer leraren moeten doen!

 11. Wat super leuk dat je dit doet! Ik haal zelf ook altijd veel voldoening uit het lesgeven en vooral hoe je met leerlingen in gesprek kan gaan.

  1. Ik geef allerlei vakken, zo werkt het op het mbo :) Een paar vakken die ik deze periode geef: Sociale vaardigheden, Wereldburger, Nederlands.. vorige periode gaf ik bijvoorbeeld Social Media! Daarnaast ben ik ook nog coach/mentor. Heel leuk allemaal!

   1. Ik vind dat dus zo raar he, ik volg zelf een opleiding op het HBO en kwam er ook pas dit jaar achter dat de docenten niet een opleiding doen voor het vak wat ze geven maar gewoon een vak toegedeeld krijgen. Vooral omdat als je vmbo/havo/vwo les wil geven je wel het vak gestudeerd moet hebben. En vervolgens bij de ‘echte’ vervolg opleiding hoeft dat dan weer niet.
    Niet dat ik jou kwaliteiten van lesgeven in twijfel wil trekken, maar ik vind het gewoon een gekkigheidje van t volwassene onderwijs

    1. Dit is geen volwassenen-onderwijs hoor :) Dit is het mbo. Ik heb wel degelijk een vakgerichte lerarenopleiding van 4 jaar lang gevolgd, mijn collega’s ook. Sterker nog: als je geen lesbevoegdheid hebt, moet je deze binnen een jaar halen, anders raak je je baan kwijt. Naast mijn hoofdvak geef ik een aantal kleine vakken die maar 1 periode duren. Zoals Social Media en Wereldburger. Dus het is een beetje minder zwart-wit dan hoe jij het nu neerzet :)

     1. IK snap dat jij en je collega’s een vakgerichte lerarenopleiding hebben gedaan. Dat hebben de docenten op mijn school(HvA) ook. Alleen is het bij ons zo dat docenten ook ‘grote’ vakken toegedeeld krijgen zonder daar specifiek een studie voor te hebben gedaan. Natuurlijk hebben ze wel een studie gedaan om les te geven en zijn ze bekend met het thema waarin ze les geven. Tis meer dat als je op een middelbare school les wil geven je reageert op een vacature ‘leraar geschiedenis’ en bij ons op school word er gewoon een docent voor 28 uur gevraagd en dat geef je verschillende dingen.

 12. Een heerlijke groep leerlingen heb je! En als ik voor mezelf spreek heb ik absoluut geen negatief beeld van MBO studenten, ben er met een getrouwd ;-) Een hele slimme man. Iedereen heeft zijn eigen krachten toch, zo was ik wel een studie bol en heb me heerlijk vermaakt op de universiteit met mijn boeken, maar mijn man is net zo slim alleen houdt hij van een wat actievere aanpak en niet zo van in de boeken zitten. Nothing wrong with that.
  Ik moet zeggen dat ik wou dat ik van zulke leuke actieve lessen had gehad :-)

 13. Wat ontzettend leuk dat je dit met de kinderen in je klas gedeeld hebt! Prachtige antwoorden zijn er uitgekomen! De laatste zin van Marit ‘Wees blij dat wij in vrede leven, geniet er van en zeur niet zo’ vind ik erg mooi, ik denk dat het heel belangrijk is dat wij meer genieten en minder gaan zeuren.

 14. Wat heb jij een leuk beroep! En je mag met recht trots zijn op je leerlingen en jezelf!
  Ik ben het ook eens met die laatste zin van Marit. Zo is het maar net, count your blessings en zeur niet zo! :)

  Ineens moet ik hierdoor ook een zijsprongetje maken naar Meester Bart: http://meesterbart.tumblr.com/

 15. Mooi! Vooral “Don’t be afraid of a short life, be afraid of a life that has not been lived.” vind ik goed gezegd. Veel mensen hebben als doel om rijk te worden en lang te blijven leven, maar wat betekend dat eigenlijk als je niet echt leeft en niet kan doen wat je het liefst wilt?

 16. Wat ontzettend leuk en mooi, ook om te laten zien dat we allemaal mensen zijn en wel degelijk nadenken. En wat je leerlingen op deze jonge leeftijd al hebben meegemaakt, is niet niks zeg.

 17. Ik reageer nooit, maar ik moet schrijven dat ik echt ontroerend ben en dat ik het een top idee vind dat je je leerlingen dit hebt laten invullen. Dit zou elke docent moeten doen. En wat een geluk dat ze jouw als docent hebben die inspirerend is.

 18. Wat een ontzettend leuk initiatief! En inspirerende woorden :) Ik wou dat mijn docenten zulke vragen ook hadden gesteld!

  Toch moest ik een klein beetje gniffelen om de ironie van deze opmerking. Was deze persoon vergeten zijn/haar naam op het blaadje te schrijven? Toch belangrijk als je erkenning wilt krijgen voor je werk!

  “Naam en leeftijd onbekend- Erkenning. Ik wil aan iets erkend worden, dood gaan als een ‘iemand.’”

 19. Wat een leuk idee om het aan je leerlingen voor te leggen, mooie antwoorden hebben ze gegeven!

 20. Hier word ik blij van. Er is hoop voor de toekomst als je dat leest. Die jongeren hebben allemaal al hun portie leven meegemaakt en ze gaan ervoor :)

 21. Wat een leuke en bijzondere les zeg!
  Mooie woorden!

  Je kunt trots zijn op jezelf en je leerlingen!

  X

 22. Wauw ik ben er helemaal stil van. Wat ongelooflijk bijzonder dat jullie deze vragen hebben beantwoord en ik kreeg kippenvel op mijn armen van jullie prachtige antwoorden. Jullie mooie woorden raken en inspireren, wat geweldig om te lezen! En wat mogen jullie onwijs trots zijn op de prachtige boodschappen die jullie meegeven. Echt heel ontroerend dankjewel <3

 23. Supergoed om dit soort dingen op school te bespreken. Het is ontzettend belangrijk om stil te staan bij wat je hebt en wat je gelukkig maakt. Good job!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *