Rabarbertartelettes

Rabarbertartelettes. Kunnen we het eerst eventjes hebben over hoe lekker dit wóórd alleen al klinkt? En kijk dan naar de foto’s. Dit is toch de droom van iedere thuisbakker? Ik ben gezegend met Daan en Patricia die deze co-productie voor mijn blog maakten. Daan bakte de tartelettes, Patricia verzorgde de styling en de fotografie. Dankjewel lieve mensen!

Als er één groente is die lente uitstraalt is het wel rabarber. Friszuur en met een mooie rode kleur. En je kunt er ook lekkere dingen mee bakken, zoals deze rabarbertaartjes, die er al snel aantrekkelijk uitzien omdat je met rabarber de mooiste vormen en patronen kunt maken (google maar eens!)

Het lijkt misschien een complex recept, maar dat valt gelukkig heel erg mee. Je kunt bovendien een boel (al ruim) van tevoren maken, zodat je lekker rustig aan kunt doen. Ook kun je, als je écht niet van rabarber houdt, de topping eenvoudig vervangen voor bijvoorbeeld verse frambozen of aardbeien. Zo kun je dus ook makkelijk een paar verschillende taartjes maken, terwijl de basis hetzelfde blijft.

Een tip (van Merel) voordat je aan dit recept begint: zorg dat je de instructies goed hebt doorgelezen voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat. Het is belangrijk om de stappen te volgen en Daan noemt nog een paar goede tips tussendoor!

Wat heb je nodig voor de taartbodems?
(genoeg voor vier kleine bodems of één grote)

145g bloem
90g plantaardige roomboter (bijvoorbeeld van Flora)
45g basterdsuiker
snufje zout
rasp van halve sinaasappel of halve citroen
ijskoud water

Wat heb je nodig voor de puddingvulling?

300ml plantaardige melk (ik gebruikte verse havermelk van Oatly)
25g — 30g maïzena (30 maakt echt een vaste ‘pudding’, 25 wat vloeibaarder)
vanillestokje
60g suiker (of vanillesuiker bij gebrek aan een vanillestokje)
snufje zout
mespuntje kurkuma (optioneel)
klontje plantaardige boter (optioneel)

rabarber

Wat heb je nodig voor de rabarbertopping?

5 rabarberstengels
sap van 1 citroen (gebruik die van de bodem)
50g suiker
vanillestokje (gebruik die van de vulling)
water

Hoe maak je de taartbodems?

Deze kun je op twee manieren maken. De simpelste manier is met een keukenmachine, maar als je die niet hebt kom je met een kom en je handen nét zo ver (het duurt alleen een paar minuutjes langer). Het water heb je misschien niet eens nodig.

Het deeg kun je een paar dagen van te voren maken, of zelfs invriezen. Het schijnt zelfs dat je de gebakken bodems (mits goed verpakt) goed kunt invriezen.

Zeef je bloem en het zout bij elkaar in een kom (of in de keukenmachine), en voeg de basterdsuiker en de rasp toe.

Zorg dat de boter goed koud is, snijd hem dan in kleine blokjes en leg deze op de rest van de ingrediënten. Ik gebruikte Flora plantaardige roomboter.

Zet de keukenmachine aan tot het beslag een beetje op nat zand lijkt. Of gebruik je handen om de boter in de bloem te wrijven, totdat deze consistentie ontstaat. Een paar klontjes in het beslag zijn niet erg.

Maak nu één deegbal door te kneden met je handen. Als dat wat moeilijk gaat, voeg dan voorzichtig wat water toe (een theelepel per keer). Maak de deegbal wat plat, en leg hem voor minstens een uur in afgedekt of in folie in de koelkast. Het deeg kan ook prima een paar dagen in de koelkast liggen, als je het wat rustiger aan wilt doen.

Verwarm de oven voor op 180°C. Haal het deeg uit de koelkast, en rol het met een bebloemde deegroller uit tot ongeveer een kleine halve centimeter dikte.

Snijd stukken uit die nét groter zijn dan je taartvormpjes (of grote taartvorm) en leg de deegplakken in de vorm. Druk voorzichtig aan tegen de randen, snijd ze bij de randjes af en zet ze nog even in de koelkast terwijl de oven opwarmt. Deeg dat je over hebt kun je opnieuw tot een bal kneden en invriezen, of je kunt het gebruiken voor leuke decoratie op de taartjes.

Voordat je de taart(jes) in de oven zet, prik je nog even wat gaatjes in de bodem met een vork. Dat voorkomt dat de boter gaat stomen en het deeg doet opbollen. Ook kun je ze bakken met een gewichtje, zoals (keramische) bonen of rijst in een bakpapiertje, om te voorkomen dat het opbolt. Bak de taart(jes) voor 15 minuten tot ze goudbruin zijn en laat ze goed afkoelen voor het vullen.

Hoe maak je de de puddingvulling?

Deze vulling lijkt heel erg op wat je in een puddingbroodje kunt vinden. Zacht van smaak, zoetig en het warme van de vanille. Normaal krijgt die een deel van zijn gele kleur van het eigeel, maar dat gebruiken we natuurlijk niet. Het mespuntje kurkuma kun je daarom toevoegen om de vulling tóch een aantrekkelijk geel tintje geven (als je voorzichtig bent met de hoeveelheid, zal het aan de smaak niets veranderen): a little bit goes a long way.

Óók dit onderdeel kun je een dag van te voren maken, of bijvoorbeeld als je deeg in de koelkast ligt te koelen.

Snijd het vanillestokje open en schraap met de achterkant van een mesje de kleine zwarte puntjes uit de boon. Doe dit samen met 230ml van de plantaardige melk, de kurkuma, een snufje zout en de suiker in een pannetje op middelhoog vuur. Bewaar de rest van het vanillestokje voor de rabarbertopping.

Klop de maïzena samen met de resterende plantaardige melk.

Als de melk kookt, voeg je het maïzena-melkmengsel toe, en begin je met een garde te kloppen. De maïzena zou snel moeten beginnen met binden, en als je een paar minuutjes al kokend blijft doorkloppen, zal de vulling goed gebonden zijn. Om hem íets romiger te maken, kun je er nu een klontje boter doorheen kloppen.

Giet de vulling in een bakje of op een diep bord, en dek af met een folie en zet in de koelkast tot je hem nodig hebt. Zorg dat de folie de pudding ‘raakt’, zodat er geen vel op de vulling ontstaat.

Hoe maak je de rabarbertopping?

De bodem is lekker romig, de vulling is warm en zoetig, dus wat past daar beter bij dan een friszure prachtige rabarbertopping voor een perfect lentetaartje? Maar, zoals gezegd, kun je de topping ook prima vervangen voor wat anderruit, en dan kun je stappen hieronder gewoon overslaan. Ieder z’n ding ;)

De hoeveelheid water is een béétje afhankelijk van hoe groot je pan is, maar je wilt dat de rabarberstengels nét niet helemaal onder water komen te staan.

Als je al weet in wat voor mooi patroon je de rabarber gaat neerleggen, kun je ‘m snijden in de benodigde stukjes. Als je dat nog niet weet, snijd je ‘m gewoon in stokjes van ongeveer 10cm. Daar kun je meerdere kanten mee op.

In een koekenpan verhit je de suiker, de citroensap, het overgebleven vanillestokje en het water tot dit mengsel een zachtjes kookt.

Leg je rabarber er in, met de ‘platte’ kant onder. Op deze manier blijft de bovenkant zijn mooie rode kleur behouden. Kook voor 5 minuutjes, en haal dan van het vuur. Laat de rabarber afkoelen in de siroop. Als het goed is blijft de rabarber zo lekker stevig, maar is hij makkelijk te snijden en te eten.

rabarber

Zo ga je de taartjes bouwen:

Vul de taartbodems met de pudding vulling.

Leg de topping op de vulling. Maak er een mooi patroontje van, of een beautiful mess. Lekker is het sowieso!

Tot slot nog een tip: als je de bodems wat langer lekker krokant wil houden, kan het helpen de taartbodems voor je dat doet te bestrijken met wat ingekookte abrikozenjam. Dit heet abrikoteren en het zorgt voor een dun laagje dat voorkomt dat het vocht van de vulling in de bodem trekt en hem zompig maakt. Als je de taartjes dezelfde dag nog op gaat eten, is dat niet echt nodig.

Ik denk dat ik ook voor Patricia en Daan mag spreken als ik zeg dat we erg benieuwd zijn naar jullie rabarbercreaties! Deel je resultaten dus vooral op Instagram! Heel veel bakplezier gewenst en eet smakelijk :)

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

7 gedachten over “Rabarbertartelettes

  1. Jamm! Leuk dat je een recept deelt dat zo bij het seizoen past. Ik maakte afgelopen weekend voor mijn verjaardag een rabarber-custardtaart en die was door een paar kleinE aanpassingen ook helemaal plantaardig. Was ik best trots op, vooral omdat hij ook erg lekker was. Ik ga nog even genieten van het rabarberseizoen en sla dit recept ook vast op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *