Raw Gluten-free Vegan Brownies

Over dit recept kan ik heel kort zijn. Je moét het maken. Ik vond deze brownies op het blog van de awesome Solveig (17 jaar oud meisje uit Noorwegen, en nu al zo verstandig) “Gluten-free Vegan Girl” en ik paste het recept een beetje aan. Waarom? Omdat ik andere dingen in huis had dan ik eigenlijk nodig had. Gelukkig werd het súperelekker, dus het kwam allemaal goed.

Je begint met de kokosboter. Hiervoor doe je zo’n 400 gram kokosrasp in de keukenmachine en deze laat je ongeveer 20-25 minuten draaien. Als het goed is, ontstaat er een boterachtige substantie. Helaas was dit bij mij na 45 minuten nog niet het geval, en was de kokosrasp alleen maar een beetje zacht geworden. Dit was het moment waarop ik weer eens heel hard verzuchtte: IK WIL EEN VITAMIX! (een blender die echt álles kan blenden, mixen en pureren. De Vitamix maakt zelfs van een rauwe pompoen nog een zachte mousse. Grr. Het leven is oneerlijk.) Kortom; ik moest de brownies zonder kokosboter maken, maar heb het opgelost door een beetje kokosolie door de rasp heen te mixen, en toen werd het toch nog een beetje zacht. 

Wat heb je nodig voor deze goddelijke brownies?

– Wil je weten hoeveel gram of ml er in een cup zit? Google “cups to grams” of “cups to ml.” Zo kan je het uitrekenen. Bak (of kook) je graag en vaak? Dan raad ik je aan om (bijvoorbeeld) deze maatpannetjes aan te schaffen. Zó ideaal! Ik kan niet meer zonder. –

1 cup rauwe cashewnoten (ik gebruik de cashews van superfood.nl)
1 volle cup dadels (zonder pit, uiteraard)
1/4 cup rauwe cacao
2 eetlepels kokosboter (of iets wat hiervoor door moet gaan)
een snufje zout

Wat moet je doen?

1. Doe de cashewnoten in de keukenmachine en laat draaien tot ze allemaal gehakt zijn. De noten moeten tot kleine korreltjes gemalen zijn.
2. Doe de dadels bij de cashewnoten en laat meedraaien tot ook de dadels fijn gehakt en vermengd met de cashews zijn.
3. Doe de cacao, de kokosboter en het zout bij het mengsel en laat de keukenmachine eventjes draaien totdat het een gladde massa is geworden.
– let op! Solveig geeft ons de waarschuwing dat je het deeg niet té zacht (of te klef/vochtig) moet laten worden, want dan wordt het straks niet goed hard. –
4. Schep het mengsel in een ovenschaal en druk het heel goed aan met je handen.
5. Zet de schaal voor een uur in de vriezer. (sterkte met wachten)

Na het uur in de vriezer moeten de brownies eventjes op kamertemperatuur komen. Daarna weet je dan ook echt niet wat je proeft. Zó romig door de kokos, maar ook de stevige chocoladesmaak (door de rauwe cacao) is heerlijk! Als je bang bent dat deze brownies niet zoet genoeg worden: vreest niet! De dadels maken het echt heel lekker zoet, dus suiker is echt niet nodig.

Geniet ervan!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

47 gedachten over “Raw Gluten-free Vegan Brownies

 1. lekker he! Ik maak er altijd balletjes van en zet ze niet in de vriezer omdat ik te ongeduldig ben hihi

 2. Oef, wat word ik als oven-loos meisje toch blij van dit soort recepten. Staat als eerstvolgende op mijn kooklijstje!

  1. Te gek om te horen! Ik heb inmiddels nog een ander ovenloosrecept in the making, dus er komt meer :)

 3. Dat klinkt zo goed! Ik heb raw cocoa gehaald om zelf chocola te maken, maar ik denk dat ik nu ook dadels en cashewnoten moet aanschaffen want kan er ook wel! Hoe lang kan je ze bewaren?

  1. Oeps, sorry als ik je op kosten jaag! ;) Je kan ze behoorlijk lang bewaren, maar dan wel in de koelkast! Ik heb ze een paar dagen bewaard en ze waren nog steeds superlekker.

 4. Oh die is goed :) Zeker omdat mensen met een gluten allergie waarschijnlijk altijd hetzelfde krijgen, en dit is dan eens wat anders! Yum!

 5. Ik heb vandaag je bananenbrood gemaakt. Ook zoonlief vond het heerlijk! Dus deze ga ik ook zeker proberen. Nog een tip: bij AH verkopen ze voor 4 euro een setje van 4 maatscheppen van 1/4, 1/3, 1/2 en 1 cup. Super handig!

  1. Wat goed om te horen! Oja, AH XL heeft die maatdingetjes ook! Dank voor de tip.

 6. i looooove dat jullie weer een recept hebben gepost zonder suiker!

 7. Wow, super lekker!
  Nu heb ik het net voor het eerst gemaakt, maar ik vind ze bij mij nogal bleek vergeleken bij jouw mooie foto. Doe ik iets verkeerd??? Oja en watvoor vorm van rauwe cacao gebruik je (misschien wel een hele domme vraag van mij hoor!), nibs of poeder?
  Verder smaakte het me wel echt heel erg goed!!!
  Merci!

 8. Hallo,
  Het ziet er echt heerlijk uit. Ik had wel een aantal vraagjes.
  Kokosboter, is dat hetzelfde als kokosvet/olie? Zo nee waar kan ik dit kopen, in de supermarkt hebben we dit namelijk niet. En is rauwe cacaopoeder gewoon cacao poeder of is dat echt weer iets anders. Ik zag in de winkel enkel gewoon cacaopoeder staan en nergens ‘rauwe’. Ook heb ik geen keukenmachine, kan ik dan het best gewoon mixen met een mixer en de noten klein snijden?
  Heel erg bedankt alvast!

 9. Hai,

  Ik heb deze week ook kokosboter gemaakt, en het is goed gelukt, maar na een uurtje of wat is het zo hard als een steen. Is dat met jullie vitamix-kokosboter ook het geval? Ik las hier http://www.greenthickies.com/homemade-coconut-butter-recipe/ overigens dat kokosboter dus hetzelfde is als die blokken santen die je in de winkel kunt kopen, en de proef op de som genomen blijkt dat mijn kokosboterresultaat en de santen uit de winkel inderdaad dezelfde structuur en smaak hebben! Dus, hoe is de vitamix-kokosboter? Blijft die zacht?

  1. Hi,

   Het lijkt inderdaad op santen, maar je moet er wel op letten dat er geen toegevoegde rommel in zit.. dat is namelijk soms wel het geval.
   Wanneer ik de kokosboter maak en nodig heb, gebruik ik hem meteen. Na een tijdje wordt hij inderdaad weer hard.

   succes!

 10. Ziet er echt heerlijk uit en kan niet wachten om het zelf te proberen!

  Zijn de 2 eetlepels kokosboter de boter die je zelf gemaakt hebt? En ik heb geen rauwe cacao poeder, kan je ipv dit ook pure chocolade gebruiken of is de poeder beter?

  1. ja, kokosboter maak ik zelf door kokosrasp in de Vitamix (enorm krachtige blender) te doen, dan wordt het boter. Gewoon cacao kan ook, maar dan zou ik aanraden wat meer te gebruiken. Rauwe cacao is wel gezonder!

 11. Euh, ik ben in de war… Er staat in het recept dat je 400 gr kokosrasp moet gebruiken voor de boter. Ik maakte van 200 gr kokosrasp al zo’n 6 eetlepels boter en dat terwijl je maar twee eetlepels uiteindelijk nodig hebt.
  Het staat ondertussen in de vriezer. Ik ben benieuwd! :D

  1. Kan kloppen hoor. Het is alweer een tijdje geleden, maar volgens mij heb ik toen inderdaad ook extra veel gemaakt en bewaard voor andere doeleinden.

 12. My brother suggested I might like this blog. He was totally right.
  This post truly made my day. You can not imagine simply how
  much time I had spent for this info! Thanks!

 13. Jullie hebben mijn leven zojuist een stuk leuker gemaakt: wat een heerlijke koekjes!

 14. Hooi, super lekker ideetje!! Het zal hoogstwaarschijnlijk wel aan mij liggen maar ik kan nergens vinden hoeveel gram 1 cup dadels is… Zouden jullie mij uit deze situatie kunnen verlossen?
  Liefs

 15. Super lekker recept!
  Alleen dat van mij smaakte wel best zout ondanks
  dat ik ongezouten cashewnoten en 1 snufje zout erin heb gedaan
  weet iemand misschien hoe dit kan?

 16. Hey! Super leuk recept, ik ga ze binnenkort maken! nou vroeg ik me af of ik je ze ook een nacht in de vriezer kan laten staan? Dan kan ik ze s avond maken en de volgende dag in de koelkast zetten (voor de aankomende avond)

  Alvast bedankt en ga zo door met de toffe recepten!

  Liefs Marlon

 17. So I made these raw vegan brownies, and they are TRULY AMAZING!
  You HAVE to try these browies.
  Thank you ‘degroenemeisjes’ !

 18. Afgelopen zondag uitgeprobeerd, ze zijn heerlijk! Ik heb er vandaag een blogberichtje over geschreven met een linkje naar jullie en naar de blog van Solveig. Ik ga ze zeker vaker maken :)

 19. Kun je de raw cashewnoten ook door iets anders / andere ongezouten noten vervangen?

  Groeten, Tabitha

 20. Hoi, ik zou graag van jullie horen, of er een alternatief voor de kokosboter is, ik gebruik graag kokosolie, omdat dat geur en smaakloos is, maar de kokossmaak vind ik beetje overheersen? iemand een tip? verder vond ik hem goed gelukt! groetjes & vind jullie blog super

  1. Je hebt 2 soorten kokosolie. Geurende en ‘ontgeurde’ kokosolie. Deze ruikt en smaakt neutraal. In de biowinkel staan ze vaak naast elkaar. Ook De Tuinen verkoopt het!

 21. Ik ben benieuwd wat voor keukenmachine jullie gebruiken. Ik ben van plan een keukenmachine te kopen maar ik heb geen idee waar ik allemaal op moet letten.

  1. Wij gebruiken een Cuisinart keukenmachine. De kleinste die er is, maar wel met een sterke motor en scherpe messen!

 22. Hoi Merel en Jamie, ben bezig met de kokosboter en dacht: oké, laat ik het dan eens met de staafmixer proberen. Wat denk je? Al na 2-3 minuten boter! Gauw verder met de rest. Groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *