Recept: groene smoothie met boerenkool

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Om eerlijk te zijn denk ik nooit echt na over wat ik in mijn smoothie ga doen. Ik kijk gewoon wat er nog in huis is en experimenteer erop los. Vaak komen hier de lekkerste smoothies uit rollen. Omdat ik daarna nooit meer weet wat er nou in die smoothies zat, heb ik me voorgenomen om vaker een smoothiereceptje voor jullie uit te werken. Op deze manier kan ik de smoothies ook zelf nog een keer maken! Dit recept voor een groene smoothie is superfris door de citroen en munt, maar tegelijkertijd lekker zoet door de banaan en de peer. Je hoeft niet bang te zijn voor een overheersende boerenkoolsmaak. Natuurlijk proef je wél dat het een groene smoothie is.

Wat heb je nodig voor deze groene vriend? (ongeveer 800 ml smoothie)

2 stronken boerenkool
1 peer
het sap van 1 citroen
1 sinaasappel
1 kleine banaan
wat verse munt (of gedroogd, werkt ook prima)
1/2 theelepel spirulina (optioneel, hoeft echt niet per se)
1 glaasje water

Ik kocht alles op biologisch, zodat de smoothie nóg meer smaak heeft en extra gezond is. Maar natuurlijk kan je deze ingrediënten ook bij de reguliere supermarkt of bijvoorbeeld bij een Turkse winkel vinden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tip 1: gebruik een bevroren banaan. Dit maakt je smoothie nog wat frisser.
Tip 2: blend eerst de boerenkool (die je van de stronken afhaalt) met het water. Voeg daarna de rest toe. Zo voorkom je dat je straks allemaal stukjes in je smoothie hebt.
Tip 3: kokoswater in plaats van gewoon water is ook heel erg lekker en gezond.
Tip 4: de papieren rietjes komen van Xenos en de jar komt van MasonMadness.com.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De spirulina is optioneel. Ik voeg het toe omdat het een rijke bron aan ijzer en vitaminen is. Deze pot spirulina kocht ik bij iHerb.com. Wij bestellen al jaren regelmatig bij iHerb en zijn altijd erg tevreden. We hebben nog nooit invoerkosten hoeven te betalen en de bestellingen zijn altijd binnen een paar dagen in huis. Je hebt wel een creditcard nodig om bij iHerb te bestellen, maar ook dit werkt prima en betrouwbaar. WE LOVE iHerb! Als jij ook eens bij iHerb wilt bestellen hebben we hier een fijne kortingscode voor je:

Is het je eerste keer dat je gaat bestellen bij iHerb? Bij bestellingen vanaf 40 dollar (dat is €29) krijg je 10 dollar (dat is €7,27) korting op het totaalbedrag, als je de code ZIJ963 gebruikt. Bestel je voor onder de 40 dollar? Dan krijg je met deze code 5 dollar korting op je bestelling!

Wat is jouw favoriete recept voor een groene smoothie? En doe jij wel eens boerenkool in je groene smoothie? 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

29 gedachten over “Recept: groene smoothie met boerenkool

 1. Hmm, superlekker! Ik heb nog nooit spirulina gehad, maar het klinkt wel heel gezond, haha :) Ik heb in de winter niet zoveel smoothies gedronken, maar nu het steeds lekkerder weer wordt drink ik ook steeds meer smoothies, zo lekker verfrissend!

  1. heerlijk he? Ik drink inmiddels het hele jaar door smoothies, maar ik ben ooit ook begonnen met alleen in de ‘warme’ maanden hoor! Inmiddels ben ik er zo aan gewend en ook een beetje aan verslaafd, dat ik eigenlijk geen dag voorbij laat gaan en altijd smoothies als ontbijt of tussendoortje drink!

 2. No way! Is dat de truc om geen stukjes boerenkool in je smoothie te krijgen? Ik vond het al vreemd dat het me zelf met mijn nieuwe Magimix niet lukte…

  1. Ja echt waar. Eerst de boerenkool van de stronken afhalen en dan eerst dat GOED blenden met (kokos-)water. Eerst moet dat helemaal smooth zijn en daarna voeg je de rest toe. Probeer het maar eens!

   1. Ik heb ergens gelezen dat een andere manier is om de boerenkool eerst in te vriezen, daardoor gaan de vezels een beetje stuk en is het blenden makkelijker. Bovendien heb je zo altijd een beetje boerenkool bij de hand voor een gezond ontbijtje :) .

 3. Lekker ! boerenkool heb ik nou net niet in mn koelkast liggen. Laatst wel veel groen ingeslagen bij de turkse groentenwinkel, die verkoopt alleen geen boerenkool..

  Vinden jullie het trouwens met water niet wat flauw van smaak? Ik heb het boek 70 groene smoothies (fantastisch verjaardags cadeau) maar een smoothie met paksoi en peer en appel en water vond ik eigenlijk te smaakloos… maak het zelf liever met sap ofzo, kokoswater is ook een goed idee maar heb ik nog niet in huis.

  1. Ja, soms kunnen smoothies wel een beetje flauw van smaak worden. Ik voeg dan graag wat dingen toe als vanillepoeder, kokos, kaneel, gember of raw cacao!

  2. kokoswater kan je zelf heel gemakkelijk maken. er staan veel recepten op internet

 4. Wat is dé oplossing om spirulina toe te voegen, zonder dat je het enorm proeft? Ik heb een keer boerenkool en spirulina in een smoothie gedaan en kreeg braakneigingen..

  1. Zoete dingen toevoegen! Of een beetje zurig, zoals citroen, limoen of sinaasappel.

  2. Ik voeg ook altijd maar een halve lepeltje (zat bij mij in de pot een maatlepeltje) erbij. Want het is eigenlijk maar smerig spul..:-D En inderdaad veel zoetige dingen erin.

 5. Super dank! Ik ga het eens proberen. P.s Love jullie site :)

 6. Heel eerlijk gezegd enk ik er ook nooit over na wat ik in de Smoothie van de dag gooi, …tja en meestal is het een succes en heel soms ook niet….Ik kan er mee leven in elk geval!

  1. Hmm, ik vind toch echt dat bijvoorbeeld biologische boerenkool of spinazie veel voller is van smaak dan die uit de supermarkt. Persoonlijk vind ik bio appels bijvoorbeeld wel heel erg lekker om zo te eten en supermarkt appels vind ik echt een beetje naar chemische middelen smaken. Ach, smaken verschillen ;)

  2. Hoi Lisa,

   Wat kan helpen is om “Hand”appels te gebruiken om op te snoepen. Die zijn wat zoeter (afhankelijk van het ras) dan de appels waarmee je doorgaans taarten bakt of moes maakt, die zijn idd wat zuurder, en hebben vaak ook een compactere structuur. Je kan het altijd even aan de groentemedewerker in de super of aan de groenteboer vragen!

   Overigens vind ik dat de groenten en fruit bij de (bio) groenteboer beter ruiken en lekkerder smaken. Voornoemde appels liggen bij mijn bio supertje helemaal achterin, maar je ruikt halverwege de winkel al de zoete appelgeur lonken. Als je met je ogen dicht zo’n appeltje eet, waan je je weer even op de boomgaard van opoe! Bij de AH ben je er vaak al drie keer voorbij gelopen voordat je denkt: verrek, daar liggen ze. En als je er dan een op hebt denk je.. ja, dat was zoet… maar appel?

   Enniewee, misschien is het idd wel psychisch… ik ben er blij mee ;)

 7. Ik ben verslaafd aan smoothies. Strakjes lekker een mango/ bramen smoothie met spinazie. En een tip: bevroren boerenkool kan net zo goed door een smoothie.

 8. Perfect! Al hou ik echt vast aan mijn favoriete groene smoothie met spinazie. Dit klinkt ook erg goed.

 9. Ik ben ook dol op smoothies….ga deze ook zeker een keer maken! Wat ik zelf wel lastig vind is dat ik meestal veel te veel heb. Hoe denken jullie over het bewaren ervan in de koelkast? Gaat de kwaliteit dan niet razendsnel achteruit? En nog een vraagje…..er gaat best veel fruit in smoothies, als je verder door de dag ook nog fruit eet krijg je dan niet veel te veel suiker binnen? Uiteraard zijn natuurlijke suikers beter dan geraffineerd maar toch hoor ik ook wel eens dat je met smoothies daarom uit moet kijken…

 10. Bedankt voor de kortingscode!! Mijn eerste bestelling bij iHerb is nu een feit :) de hurraw lip balm en e.l.f. make up op de site was ook een fijne verrassing!

  1. leuk leuk! Ja, goed he? Ze hebben heel veel leuke en dierproefvrije cosmetica merken. Geweldige site is het :)

 11. ik heb nog nooit een smoothie met boerenkool gemaakt! wel vaker met spinazie, maar dit wil ik toch ook eens proberen :)
  xo, cheyenne

 12. Hallo, kun je boerenkool rauw eten? Of anders de ingevroren boerenkool uit de supermarkt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *