Recept: herfstige perencake

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In de herfst eet ik zoveel peren als ik kan. Ik bedoel, je moet toch een beetje profiteren van dat wat het seizoen je te bieden heeft. Daarbij komt dat ik peer gewoon heel erg lekker vind. In sapjes, door mijn havermout en verwerkt in ‘baksels.’ Perencake met speculaaskruiden, herfstiger wordt het bijna niet. Deze rommelige cake is een eitje om te maken en je hebt geen spannende producten nodig. Ben je er klaar voor?

Wat heb je nodig?

1 eetlepel gebroken lijnzaad (om een ei mee te vervangen)
1/2 cup kokosolie (je kan ook plantaardige boter gebruiken)
2/3 cup kokossuiker (of andere suiker)
1 1/2 theelepel vanillepoeder (of de inhoud van 1 vanillepeul)
1/2 cup amandelmelk
1 1/2 cup speltbloem (of ander bloem)
1/4 theelepel baking soda (zuiveringszout)
1/2 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel kaneel
1/2 theelepel gember
1 (kleine) peer in stukjes, 1 halve peer in plakken

Wat moet je doen? 

– verwarm je oven voor op 180 graden en vet je cakeblik in met een beetje kokosolie –

1. Doe 1 eetlepel gebroken lijnzaad in een kommetje en meng dit met 3 eetlepels water. Roer goed door, en zet apart.
2. Laat de kokosolie smelten, totdat het helemaal vloeibaar is.
3. Doe de suiker in een kom en meng dit met de gesmolten koksolie. Roer goed door, zodat alle suiker gemengd is met de olie.
4. Doe de vanille bij het lijnzaadmengsel en meng goed door elkaar met een garde. Doe dit ongeveer 1 minuut lang.
5. Voeg nu het lijnzaadmengsel bij het suiker-kokosolie mengsel en roer heel goed door met de garde. Voeg nu de amandelmelk toe en blijf roeren. Zorg dat het een mooie gladde massa is geworden. Wacht niet te lang met de rest van de stappen, want de kokosolie mag niet weer hard worden.
6. Doe alle droge ingrediënten bij elkaar in 1 grote kom.
7. Voeg hier het vochtige mengsel aan toe en schep heel goed door. Voeg tot slot de perenblokjes toe en roer nog eens goed door.
(let op: het wordt een vrij dik beslag, maar dat is goed)
8. Schep het beslag in het cakeblik, top af met de plakken peer.
9. Zet het cakeblik voor 45 minuten in de oven. Als een satéprikker droog uit de cake komt, weet je dat hij gaar is!
10. Laat de cake even goed afkoelen voordat je hem gaat eten. Enjoy!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tip 1: wij gebruiken cup-maten bij het bakken. Erg handig en zeker aan te raden! Je koopt zo’n setje bijvoorbeeld bij Xenos of Dille en Kamille. Als je niet zo’n setje hebt of deze niet wilt aanschaffen, raden we je aan om een converter via Google te gebruiken. Google: “cups to grams” en je komt er ook.

Tip 2: Gebruik rijpe peren. Ik heb peren gebruikt die nog niet helemaal rijp genoeg waren. Je ziet dan ook dat ze in de oven niet 10o procent zacht worden en dat is natuurlijk wel lekkerder. Dus: koop goed rijpe peren!

We horen het heel graag van je als je dit recept hebt geprobeerd! Laat je het ons weten? 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

40 gedachten over “Recept: herfstige perencake

 1. Bewaard in mijn favorieten…heb nu al zin om de (iets te rijpe) peren van de fruitschaal af te plukken en dit te gaan bakken. Bedankt!

 2. ziet er erg goed uit, ga’k zeker proberen ! bedankt!

 3. Ziet er erg lekker uit!
  Is er ook een vervanger voor de suiker in dit recept?
  Ik ben bezig suikervrij te eten, vandaar mijn vraag.
  En kun je ook gewoon een 1 ei gebruiken ipv dat gebroken lijnzaad?
  Groetjes Jorieke

  1. Hi Jorieke, het lijnzaad is inderdaad de vervanging van 1 ei. Maar je hebt echt geen ei nodig hoor ;) (je snapt dat wij je niet gaan aanmoedigen om een ei te gebruiken ;))
   Suiker vervangen kan vast ook wel, maar ik vind kokossuiker in plaats van ‘gewone’ suiker al oké genoeg… maar misschien kan je iets met dadels doen, ofzo?

  2. Dadelsiroop werkt te gek en ik heb er ook nog een beetje kardemompoeder en cacaopoeder aan toegevoegd(op aanvraag van dochterlief;-))

 4. Oh die ziet lekker uit! Denk dat ik deze aankomend weekend eens ga maken.

 5. Dat ziet er heerlijk uit!
  Wat zou ik kunnen gebruiken ipv baking soda?

  1. Geen idee. Meer bakpoeder? Maar baking soda is een heel gebruikelijk ingrediënt in vegan baksels. Als je er niet aan kan komen, kan je gewoon naar je plaatselijke drogist en vragen om zuiveringszout. Dat is namelijk exact hetzelfde!

   1. Oke. Ik weet dat ze het bij de Toko ook verkopen. Dat was het enige ingrediënt wat ik niet in huis had vandaar de vraag:).
    Ik ben trouwens zelf geen vegan en eet ook gewoon vlees. Echter door jullie blog ben ik mij wel bewuster geworden van de ‘zooi’ die in producten zit. En ben ik ook over gegaan op minder vlees eten en wat ik dan nog aan vlees eet dat koop ik biologisch.

    Wat ik hiermee wil zeggen is dat jullie blog ook inspirerend is voor niet vega’s :) ga zo door!

  1. Gewoon proberen! Houd er dan wel rekening mee dat de cake wat steviger wordt. Bloem houdt een cake vaak lekker luchtig.

 6. Toevallig alles in huis! Ideaal weer om vanmiddag eens lekker te gaan maken, whoop whoop!

 7. Ik houd van peren en ik houd van cake, dus dit is een geniale combinatie :D
  Moet je trouwens gemberpoeder gebruiken of echt een stukje gember?

  1. Ik heb gemberpoeder gebruikt, maar dat is uit pure luiheid hoor. hihi! Je kan ook verse gember gebruiken, lijkt mij. Succes!

 8. Was even ten einde raad met mijn te rijpe peren… Dus je raad het al wat ik vandaag heb gedaan!:-) juist! Hij zit nu in de oven en ben heel benieuwd naar het resultaat!

  1. hahaha, de groene meisjes hebben voor alles een oplossing ;) Ruikt je huis al lekker? Mijn huis rook de hele dag naar speculaas. Zo lekker!

 9. Mmmm, lekker! Mijn moeder was van plan om ook iets met peer te maken, een taart of cake, met de peren van onze eigen perenboom. Maar ja, met dat ene zielige mini peertje was niet zoveel te maken ;)

 10. Dit lijkt me zo lekker, helemaal met wat stukjes pure chocola erin…

 11. De cake is heerlijk. Ik krijg de cake alles behalve luchtig. Waar kan dit aan liggen?

 12. Deze morgen gemaakt…. LEKKER! Dank u voor het heerlijke recept!

 13. Easy peasy en lekker! Goedgekeurd door mijn vader, die eigenlijk het liefste alleen maar Limburgse rijstenvlaai van bakker Timmermans eet :)
  Ik ga de cake morgen nog een keer maken voor de (niet-vegan) collega’s van mijn vriend. Ook altijd een goede test.

 14. Easy peasy en lekker! Goedgekeurd door mijn vader, die eigenlijk het liefste alleen maar Limburgse rijstevlaai van bakker Timmermans eet :)
  Ik ga de cake morgen nog een keer maken voor de (niet-vegan) collega’s van mijn vriend. Ook altijd een goede test.

 15. Ik heb een variatie op dit recept nu in de oven staan.
  De peer en gember weggelaten en wortelpult (slowjuicer), walnoten en rozijnen toegevoegd. Als het lukt ga ik de cake straks met een cashewnoten-lemon cream afmaken ! Ben benieuwd. de perencake is bij ons inmiddels een graag gegeten cake ;-) Dank dus!

 16. Deze cake heb ik vorige week twee keer gebakken voor mijn verjaardag; eenmaal voor collega’s, eenmaal voor familie. En bij beide groepen viel me op dat met name de niet-vegans deze cake zo lekker vonden. Zelf heb ik er gemberpoeder en verse gember in gedaan, eigenlijk ongeveer drie keer zoveel dan in dit recept staat, maar ik ben nogal een gemberfreak. :-) Dank voor dit recept, superlekker en supermakkelijk te maken!

 17. ik heb de cake al 3 keer gemaakt. heeeerrrrlllllijk.ik eet glutenvrij dus gebruik amandelmeel en rijstmeel.ik ga de volgende proberen met dadelsiroop.ook een goede tip lijkt me. dit is voor mij echt een topper.bedankt

 18. Jullie werken in de recepten vaak met cups als hoeveelheid… Over wat voor cup hebben jullie het?
  Hoeveel is een cup? Een mokje? Theekopje?

  1. Dat zijn Amerikaanse, officiële cupmaten. Google: cups to grams of ml en je vindt het antwoord :)

 19. Hoi! Vraagje: missen de speculaaskruiden in het recept, of komt het door de gember en kaneel dat het naar speculaas ruikt? :) Bedankt alvast!

 20. Mmm, ik had hele rijpe peren en toevallig de rest ook in huis, dus hij staat nu in de oven! (x 2 haha, altijd leuk om uit te delen!) Het ruikt al zooo lekker :D Moet nog even geduld hebben ..

 21. Ik heb hem gisteren gebakken. Suuuuperlekker!! Bedankt voor het recept :D

 22. Ik dacht eerst ‘moet dat een smeuïge cake worden met zulk stevig beslag?’ Maar jeetje wát lekker! Met pijn in mijn hart -maar wijs besluit nadat ik zelf al zes stukken op had- heb ik het laatste stukje in de broodtrommel van mijn man gedaan als iets liefdevols en lekkers in zijn nachtdienst ;) Ik maak hem zeker nog eens.. bedankt voor het delen van dit recept!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *