Recept: Marokkaanse bonensoep by Mieke

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nog een fijn recept uit de categorie “picknick met vrienden” : de Marokkaanse bonensoep die vriendinnetje Mieke maakte. Het is een heerlijke, licht pittige soep die heel gemakkelijk te maken is en erg snel klaar is. Je maakt een grote pan, zodat je er een dag of twee, misschien wel drie, van kan eten. In huize De Groene Meisjes is deze soep al heel wat keertjes gemaakt, maar volgens mij hebben we het recept nog niet met jullie gedeeld. Het wordt de hoogste tijd, want deze soep heeft alles waar een groen meisje van houdt: puur, gezond, vegan, snel klaar en low-budget. Wordt het nog beter? Neen.

Excuses overigens voor het ontbreken van meer foto’s: dit is de enige foto die ik van Mieke’s soep heb gemaakt. Maar je hebt een beeld, toch? Verder moet je het maar gewoon zelf proberen, want de soep is DELISH!

Het recept voor een supersnelle, makkelijke en low-budget maaltijdsoep.

Wat heb je nodig?

De ingrediënten voor 1 of 2 personen (vermenigvuldig zo vaak als je wilt voor een grote pan)

– 1 ui
– 1 tomaat (of cherrytomaatjes, die maken het wat zoeter)
– 1 pot witte bonen (330 gram met uitlek gewicht 215 gram)
– knoflookpeper (verkrijgbaar bij de toko of de Turkse supermarkt)
– koriander (gedroogd of vers)
-olijfolie

Hoe werkt het?

– snipper de ui en snijd de tomaat in blokjes
– giet een klein scheutje olijfolie in de pan en fruit de ui en de tomaat
– voeg de bonen toe
– vul de lege pot van de bonen met water en voeg deze toe
– voeg 2 theelepels knoflook peper toe (of meer als je van pittig houdt)
– voeg koriander toe naar smaak. Bij verse koriander wordt het geheel een stuk pittiger
– laat 10 tot 5 minuten koken op een laag vuur

That’s it! Valt alles mee he? Nog wat tips van Mieke:

Je kunt eventueel Ras el hanout kruiden gebruiken in plaats van de knoflookpeper of je kunt dit extra toevoegen voor een extra Marokkaans smaakje. Je hoeft echter niets te gebruiken om de soep te binden want door het zetmeel van de bonen wordt de soep al een beetje troebel. Wil je de soep iets meer gebonden hebben, dan kun je het langer laten koken of zoete aardappelblokjes of pompoenblokjes toevoegen.  Dat is ook erg smakelijk.

Dit recept heb ik van mijn inmiddels ex-schoonzusje Aicha van Veen, zij is half Marokkaans. (beter, zo’n ex-schoonzus met cooking skills!)

Eet smakelijk! Thanks Miek, jij en je soep zijn de bom! 

Er komen nog twee picknick-receptjes aan, dus stay tuned!

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

27 gedachten over “Recept: Marokkaanse bonensoep by Mieke

  1. Wat een heerlijke soep lijkt me dit! En snel en makkelijk ook, dat zie ik graag. ;)
    Maar ik denk niet dat ik hier Ras el hanout kruiden zal kunnen krijgen, dus zou ik die zelf kunnen mengen? Wat zit er allemaal in? Ik zou het graag willen proberen.

  2. Hoi Ina,

    Bij de Vomar en de Albert Heijn is ras el hanout ook verkrijgbaar. Daar is makkelijker aan te komen dan de knoflookpeper is mijn ervaring.

    Succes en eet smakelijk!

    1. Maar ik zit in Canada, Mieke, dus geen Vomar of AH in de buurt helaas. :(
      Ik heb ras en hanout geGoogled, en ben me gek geschrokken van het aantal specerijen dat daar in zit! Ik dacht dat ik mischien garam masala zou kunnen proberen, om toch een exotisch tintje aan je soep te geven, of zou dan je soep te Indiaas gaan smaken?

      1. bij de flying tiger hebben ze Marokaanse kruidenmix waar heel veel lekkere kruiden in zitten. Hij maakt de soep lekker zoet en pittig hierdoor.

        1. Lief van je om me te willen helpen, Malu, maar in Kelowna, Canada hebben we ook geen Flying Tiger helaas. :(
          Ik ben zopas nog even gaan kijken bij de zaak die de meeste exotische specerijen hier in de buurt verkoopt, maar nee hoor, niets wat er ook maar enigszins op lijkt. Maar met garam masala zal het ook wel heerlijk zijn, denk ik (hoop ik!) :)

  3. Ziet er lekker uit! Vraagje: moet je de bonen uit de pot eerst afgieten, of de complete inhoud inclusief vocht toevoegen?

    1. Ik heb de soep inmiddels gemaakt. Met zelfgekookte witte bonen, knoflook en zwarte peper in plaats van knoflookpeper, theelepeltje ras el hanout en een kneepje citroensap. Ik heb er ook wat blokjes diepvriesboerenkool doorgedaan voor extra gezonde groente-factor.

  4. Ik heb nu het kookboek Kook Karavaan van mijn werk mee genomen (ik werk bij de bieb) en daar staat toevallig precies hetzelfde recept in :D Ik ga hem nu maken met verse kruiden van de Flying Tiger (daar hebben ze heeeeeeel veel kruiden voor 1 en 2 euro). Ben heel erg benieuwd :D

  5. Ik heb net een groot bord van je soep op, Mieke, fantastisch. Ik heb hem inderdaad met garam masala gekruid, heel heerlijk, maar ik moest er wel een schepje suiker bij doen om de hitte wat te verkoelen! :D
    Maar ondertussen zal ik naar ras el hanout blijven uitkijken.

  6. Martine, dat maakt niet zo veel uit. Net waar je zin en tijd voor hebt!

  7. Lijkt me een lekkere soep en ontzettend makkelijk om te bereiden zeg! Ik zou er zelf ook nog wat andere specerijen aan toe voegen om te experimenteren:)

  8. Ben nu op werk, even een pauze houden en lekker jullie blog bijlezen. Zolang niet gedaan! En ik zie weer heerlijke recepten voorbij komen :).
    Groene meisjes, ga zo door!

  9. Hi Ina,

    Stuur je graag een zakje ras el hanout op hoor!
    Kun je de soep precies volgens recept maken.

    Groet, Jitty Hoekstra

    1. Jitty:
      Je zult dit waarschijnlijk nooit lezen, maar ik wilde je toch bedanken voor je lieve aanbod! Ik ga straks deze soep weer maken, en keek nog even de opmerkingen door en zag jouw antwoord dus nu pas!
      Ik heb nog steeds nergens ras el hanout kunnen vinden, dus het gaat weer met garam massala gebeuren. Ook lekker, hoor!
      Omdat je nooit kunt weten…: (inaellsworth@yahoo.ca)
      Veel dank! Ina.

  10. Deze soep was echt een succesnummer bij mijn vleesetende schoonfamilie! :D

  11. Echt heel lekker & zo simpel! We eten de soep vanavond weer met zelfgebakken brood, heerlijk!

  12. Vanavond eet ik alleen. Dit gaat het worden. Niet te lang in de keuken. Lijkt me bovendien een heerlijk soepje.

    1. Was heerlijk. Maar heb hem iets meer gekruid met ras el hanout, vanwege niet hebben van knoflookpeper en voor de lekker.

  13. Tsjonge. Eerst zeggen ze dat ik een reactie dubbel wil publiceren en wordt er niets gepubliceerd. En nu staan er opeens 2 reacties van mijn hand. Ik lijk wel heel veel trek te hebben in deze soep :) (niet dat dat niet zo is)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *