Recept: Mexicaans gevulde aardappel met avocadosaus

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vrijdagavond at ik (Merel) een ontzettend lekker gerecht, gemaakt door mijn moeder. Het was een grote gepofte aardappel met salsa en een heerlijke avocadosaus. Onderweg naar huis dacht ik al: dit ga ik morgen ook zelf maken! Ik maakte er een Mexicaanse variant van, maar wel met hetzelfde heerlijke frisse avocadosausje.

Ik vind dit echt het toppunt van een zomerse maaltijd. Het is makkelijk, snel klaar en licht verteerbaar. Het doet met gewoon aan zomerse dagen aan het strand denken, al ben ik nog nooit in Mexico geweest. Helaas.
Het recept is voor 2 personen.

Wat heb je nodig?

2 grote (pof-)aardappelen
1 pot bio kidneybeans (zelf bonen weken en koken is natuurlijk veel goedkoper, maar het duurt ook lang en daar had ik geen rekening mee gehouden dit keer)
1 pot bio mais
2 grote tomaten
1 flink stuk komkommer
1 rode ui
een paar ringetjes jalapeñopepers (uit een potje dit keer, want het is vrij lastig om verse jalapeños te vinden)
2 tenen knoflook
1 grote rijpe avocado
1 limoen
2 eetlepels soyajoghurt naturel (ga voor de ongezoete variant, bijvoorbeeld van Sojade of Provamel)
100 gram rijst
zout en peper naar smaak

Wat moet je doen?

Aardappelen poffen
Het lekkerste is het om de aardappel heel heet te eten, maar de vulling en het sausje koud. De vulling en het sausje kan je dus ondertussen in de koelkast zetten.
Er zijn verschillende manieren om een aardappel te poffen. Je hebt ook kant-en-klare verpakkingen waarin je een aardappel kan poffen, bijvoorbeeld van Cela Vita of van Albert Heijn huismerk. Maar als je het zelf wilt doen, dan volgt hier een instructie:

1.Verwarm je oven op 200 graden.
2. Je hoeft de aardappel niet te schillen, zeker niet als je kiest voor biologisch. Wel moet je de schil even schoonmaken, bijvoorbeeld met een theedoek.
3. Verpak de aardappelen per stuk in aluminiumfolie en leg in het midden van de oven. Laat ze een uur liggen.
4. Om te testen of de aardappel goed gepoft is, prik je met een prikker door de schil. Gaat dit gemakkelijk? Dan is de aardappel goed gaar en dus goed gepoft.

Sausje
Blend de sojayoghurt, de avocado, het sap van een halve limoen, 2 uitgeperste tenen knoflook en een beetje peper tot een mooi glad sausje. Ik gebruikte hiervoor een staafmixer, maar een keukenmachine of blender kan natuurlijk ook. Je kan eventueel wat zout toevoegen als je het sausje te flauw van smaak vindt. Wij vonden het juist lekker dat het sausje behoorlijk fris van smaak was.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vulling aardappel
1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat vervolgens afkoelen.
2. Snijd de ui, tomaten, komkommer en jalepeño-ringetjes in kleine stukjes.
3. Spoel de kidneybonen onder de kraan af. En meng vervolgens alle ingrediënten (dus ook de rijst) in een grote saladekom.
4. Meng met het sap van de andere helft van de limoen en strooi wat tacokruiden (wij gebruiken een zoutloze variant van het merk Frontier) over de vulling. Goed doorscheppen, zodat het limoensap en de kruiden zich goed verdelen.

 

Wanneer de aardappelen gepoft zijn en je ze uit de oven hebt gehaald, snijd je ze voorzichtig open en schep je de vulling in de aardappel. Zoals je ook op mijn foto’s ziet, gaat dit niet altijd even smooth, maar ach, het gaat om de smaak en het idee. De meeste vulling zal naast de aardappel belanden, maar dat vond ik niet zo’n probleem. Serveer met nachochips en natuurlijk het heerlijke avocadosausje!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tip 1: je kan ook zoete aardappelen gebruiken
Tip 2: je houdt een heleboel vulling over. Deze kan je als een salade bij de aardappel eten, maar je kan het ook bewaren voor de volgende dag. Alleen nog even een aardappel poffen en je hebt weer een maaltijd!
Tip 3: aardappel poffen kan ook heel goed op de barbecue. Leuk veggie ideetje voor de volgende maaltijd met de familie?

Ga jij dit recept ook maken? We zien heel graag het eindresultaat voorbij komen via Twitter (@degroenemeisjes) of Instagram (#degroenemeisjes.) Alvast bedankt… en eet smakelijk!  

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

27 gedachten over “Recept: Mexicaans gevulde aardappel met avocadosaus

 1. Dit ziet er heel erg lekker uit! Ik ga het recept zeker binnenkort uitproberen :). Ook moet ik eens gaan kijken hoe Instagram werkt, want ik wil jullie wel mijn foto sturen dan!

 2. Oef, dit is zo lekker! Tegenwoordig maak ik het bijna elke week, maar dan met zoete aardappel (nóg beter vind ik dan gewone aardappel). Ik maak er vaak een molesaus bij met maïs, avocado en zwarte bonen, maar volgende keer wordt het een avocadosaus (met chips natuurlijk). Ziet er te gek uit.

 3. Wat een lekker recept zeg! En wat ik trouwens vaak doe met dit soort restjes is ze bewaren voor als ik wraps wil eten; dan kan ik het meteen als vulling gebruiken daarvoor :)

 4. Ohh dit wil ik ook maken! Alleen stiekem vind ik het best wel een beetje zonde om sojayoghurt te kopen als ik er alleen 2 eetlepels van gebruik. De naturel yoghurt vind ik zo niet lekker om te eten namelijk… Iemand tips voor wat te doen met de resterende sojayoghurt? :)

  1. Laatst maakte ik een avocadosausje met citroensap i.p.v. yoghurt, is ook heel erg lekker!

 5. Ik ga dit heel snel maken! Het ziet er suuuperlekker uit, ik houd sowieso van avocadosausjes en ook van gepofte aardappel. Dus dit moet wel een succes worden :D

 6. Het was zó lekker, ik ga dit echt nog heel vaak maken :D Ik was de tomaat vergeten en ik had geen zin om rijst te koken, maar nog steeds jummie. Steve vond dat ook, ook al houdt hij niet van bonen en ook niet van aardappel, haha!

  1. Oh goed om te horen! Ik vind het ook heerlijk! Nu moet ik zeggen dat ik al snel tevreden ben met een gepofte aardappel, ook als de vulling niet zo uitgebreid is. De combinatie van die warme aardappel, dat knapperige jasje, een sausje.. mmmm!

 7. Verse jalapenos kan je soms online bestellen. Westland pepers (ff googlen) heeft zo volgens mij en die hebben een webshop! Verse zijn veeeel lekkerder en je kan er ook mee juicen als je een avontuurlijke bui hebt ;)

 8. Volgens mij verkopen ze jalapenos vers gewoon bij de appie :), maar ik denk niet dat die biologisch zijn als dat het probleem was

 9. Dit ga ik een keer maken als mijn vriend komt eten. Die zal dit ontzettned lekker vinden :D

 10. Ik heb het gisteren gegeten en was heerlijk! Ook een beetje taco kruiden door de salade gedaan hmmm… Boyfriend zat ook te smullen en zei “straks word ik ook vega zonder dat ik het door heb” haha

 11. Waanzinnig lekker recept! Ik had de aardappel vervangen door zoete gepofte aardappel en de kidneybonen door zwarte bonen. Als rijst had ik zilvervliesrijst genomen. Deze gaat zeker maandelijks terug keren!

 12. Sow door die boontjes ben ik wel flink aan de dunne zeg.
  Voor de rest een zeer degenlijk recept!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *