Recept: Pumpkin Cookies

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ik weet niet meer wie het me vertelde, maar vroeger heb ik geleerd: als je mag kiezen tussen verschillende gebakjes, dan moet je altijd het gebakje nemen dat het moeilijkste is om te eten. Blijkbaar geldt de regel: ‘hoe onmogelijker het gebakje, hoe lekkerder het is.’ Sinds ik vegan eet, heb ik geleerd dat de lekkerste baksels de lelijkste baksels zijn. Met andere woorden: hoe slechter de cake eruit ziet, hoe lekkerder hij is. Zal vast niet altijd gelden, maar voor deze koekjes gaat de regel in elk geval wél op. Nee, ze verdienen geen schoonheidsprijs. En ja, ze zijn ontzettend lekker!


Sinds een paar weken staat heel Amerika weer op z’n kop, want het pompoenseizoen is weer aangebroken. Dat betekent: pompoen eten voor je leven. Wij doen daar graag aan mee, ook al zijn we – helaas – nog nooit in Amerika geweest.  Hoewel we sowieso altijd al graag pompoen aten (pompoensoep, in salades, ovenschotels, enzovoorts) hebben we kort geleden ontdekt dat zoete en gebakken gerechten met pompoen ook heel erg lekker zijn. Zo maakten we laatst een pompoenpudding, een pompoenbrood en kan ik niet wachten om eindelijk zelf eens een pumpkin spice latte te maken.

Vandaag gaan we voor koekjes met pompoen. Omdat koekjes áltijd kunnen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wat heb je nodig voor ongeveer 8 (grote) cookies?
375 gram pompoen, in stukken (hoeft niet geschild)
6 eetlepels kokossuiker (of andere suiker)
1/2 theelepel kaneel
3/4 theelepel bakpoeder
3/4 cup / 70 gram gemalen havervlokken (niet helemaal tot meel vermalen maar nog een beetje korrelig. Je kunt ook havermout gebruiken.)
1/2 cup / 50 gram rijstmeel (of een ander soort meel)
2 flinke handen stukjes dadel of rozijnen

Wat moet je doen?
1. Verwarm de oven voor op 190 graden. Leg een vel bakpapier op een ovenrek.
2. Kook de pompoen tot de schil zacht is.
3. Doe de pompoen in de blender of keukenmachine tot je een pompoenpuree hebt.
4. Schenk de pompoenpuree in een kom en meng het (kokos)suiker en kaneel door de puree heen. (Dit is al super lekker om te eten, hihi.)
5. Meng in een andere kom de 2 meelsoorten met het bakpoeder.
6. Doe de helft van het meel bij de pompoen en meng dit door. Als het nog te nat is voeg je steeds wat toe tot je een beslag hebt. (Dit ligt een beetje aan hoe vochtig je pompoen nog was etc.)
7. Meng de dadels/rozijnen door het beslag.
8. Maak 8 cookies op je ovenrek. Ik gebruikte hier gewoon een eetlepel voor.
9. Bak de cookies voor ongeveer 15 minuten in de oven maar pas op dat ze niet te droog worden! Houd het dus in de gaten.

Deze koekjes worden – als het goed is – lekker ‘chewy.’ Niet te hard, niet te zacht, gewoon lekker. Met een heerlijk zoete pompoensmaak, uiteraard. Nu ik dit recept zo zit uit te werken heb ik alweer zin om de volgende lading koekjes in de oven te schuiven. Je huis gaat er ook zó lekker van ruiken!

Ga jij deze koekjes maken? Laat het ons dan weten via Twitter (@degroenemeisjes) of Instagram (@jamiegroenemeisjes en @merelgroenemeisjes) We vinden het heel erg leuk om jullie resultaten te zien!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

40 gedachten over “Recept: Pumpkin Cookies

 1. Haha ja, het is inderdaad zo: de lelijkste baksels smaken vaak het lekkerst! Naar deze koekjes ben ik wel echt benieuwd, als ik tijd heb, probeer ik ze dit weekend uit :)

 2. Oeh, ziet er heerlijk uit! Jullie krijgen deze vraag vast vaker, maar hoe werkt het nu precies met die cups? In het geval van cups suiker of meel is het niet zo moeilijk, maar vaak zie je recepten waarin staat ‘2 3/4 cups kale’ of ‘1 cup mushrooms’. Moet je dan echt boerenkool in zo’n maatkopje gaan duwen, en hoeveel prop je er dan in? En bij zoiets als champignons weet je ook nooit hoeveel je nou precies nodig hebt, want hoeveel in een cup past hangt af van de grootte van je champignons en van of ze gesneden zijn. Hoe lossen jullie dit op? Ik zie namelijk vaak leuke Amerikaanse recepten, maar dit weerhoudt me ervan ze te maken.

  1. Ja, zo werkt het in principe wel ja :) gewoon lekker alles in die cups ‘douwen’ haha! En wat betreft de grootte van bijv champignons: wij nemen dat soort dingen niet zo nauw. Voor het voorbeeld van champignons geldt: het gaat om gewicht. Niet zo zeer om hoe groot de champignons zijn.

 3. Ik ben toch echt van plan binnenkort een pompoen te kopen, eerst een cake maken en dan deze koekjes :-)
  Hoe lang duurt het ongeveer het koken tot de schil zacht is? zeg maar 5 minute of 20 minuten?
  En mijn oven kan niet op 190 graden! haha.. nou ja dan maar 180 en ietsje langer denk ik.

  1. Ik denk dat het ongeveer 10 minuten duurt. Maar ik houd het altijd goed in de gaten en prik af en toe wat met een vork :)

 4. Ik heb nog een pompoen liggen, maar ik wist nog niet zeker wat ik ermee zou gaan maken. Misschien worden het wel deze koekjes :) Ik ben namelijk gek op chewy koekjes!

 5. Ik vind pumpkin spice latte echt een enorme deceptie. Daar gaat dus helemaal geen pompoen in :( wel heel veel koek en speculaas kruiden. Smaakt ook goed, maar had toch wat anders verwacht.

 6. Ze zien er echt heerlijk uit! Ik zet ze op mijn lijstje van nog te bakken. Vandaag eerst maar eens havermout koekjes maken.

 7. Grappig, ik vind deze koekjes er juist superlekker uitzien! Jammer dat ik ze waarschijnlijk niet echt lekker vind, want ik hou niet zo van pompoen. Hmm, beetje de omgekeerde wereld volgens jullie theorie ;)

 8. Dag groene meisjes, even een oenen vraag: smaakt kokossuiker naar suiker? Ik zie dat jullie het vaak of altijd gebruiken, maar ik hou niet van kokos :-S En voor je het weet zit je dan met een heel bataljon naar kokos smakend koekjes, wat natuurlijk vreselijk triest zou zijn. En als het wel naar kokos smaakt, hebben jullie dan suggesties voor gezonde alternatieven van kokossuiker? Tnx!!

  1. Het smaakt echt totaal niet naar kokos hoor! Het is volgens mij zelfs best iets anders dan kokos, want ik kan zelf niet goed tegen kokos..maar van die kokossuiker krijg ik nooit last :S

  2. Het smaakt inderdaad niet naar kokos maar naar suiker, met net wat meer smaken erin dan alleen zoet. Heerlijk! Alternatieven zijn palmsuiker of oersuiker, ook wel oerzoet of sucanat genoemd.

   1. Aaah, super! Dan ga ik het gewoon proberen. Toen ik klein was toen hadden van die hele smerige – althans vond ik – kokos koekjes met van die kokos vezels bovenop. Maar hoog tijd dus om van de jeugdtrauma’s af te komen, dank voor jullie antwoorden Esther en Lisa :-)

 9. Oh ja hoor, dat kan ik wel zien dat die koekjes lekker zijn ;) En het klinkt ook heerlijk…

 10. Deze lijken me heerlijk! Ik heb van de week de pompoencake gemaakt enndeze was een groot succes, zo lekker!
  Ik kan niet wachten dit recept ook te proberen :D ♡

 11. Zo lelijk vind ik ze eigenlijk niet hoor ;). Ze hebben een mooie warme kleur. Ik ben helemaal DOL op pompoen, dus dit ga ik zeker uitproberen!

 12. Ik heb de koekjes gemaakt en ze zijn heerlijk geworden. Ik had nog gedroogde pruimen in huis dus heb ik de rozjnen daarmee vervangen. Daarnaast wat kokosrasp toegevoegd. Hmmm Heerlijk

 13. Hoeveel cups puree gebruik je denk je ongeveer? Ik heb toevallig nog een half blik pumpkin puree staan en zou er graag deze koekjes van willen maken!

  1. Zelfde vraag! Heb net een voorraadje pompoenpuree gemaakt en dat moet ik kwijt. En dat vind ik helemaal niet erg.

 14. Wat lijkt mij dit lekker! Weer eens wat anders met pompoen, denk dat ik dit in het weekend ga maken als mijn neefjes komen logeren!
  Dankzij een tweet van jullie heb ik pas de cups en tsp maatdingen aangeschaft en wat is het fijn zeg! Bedankt voor de goede tip!

 15. hee groene meisjes.. jullie pompoen koekjes zien er weer fantastisch uit…en heb alle ingrediënten in huis….maar wil graag weten of jullie bedoelen bij .2..kook de pompoen tot de schil zacht is- of jullie daarmee bedoelen dat je de buitschil 0ranje er dus niet afhalen en meekoken..??? tot nu toe haal ik de buitenste schil er af…en vanwege overbelasting tunwerk veel last van mijn arm..dus dat zou een hoop werk besparen..hi..knuf van Petra en bobberd

  1. Wij gebruiken standaard biologische pompoenen en eten die met schil en al op :)

 16. Ik heb ze met honing en boekweitmeel gemaakt en ze zijn echt verrukkelijk. Super bedankt voor jullie recept!!

 17. Erg lekker. Heb d’r suiker vervangen door 2 eetlepels agave siroop, ook erg lekker!

 18. Hoihoi!

  Heb de koekjes net zelfs 20(!) minuten gebakken en ze blijven vrij zacht, ook na afkoelen.. Ik heb ze na 15 minuten wat plat gedrukt omdat ze na hoopjes gemaakt te hebben met een eetlepel niet in elkaar zakten, en daarna dus nog 5 minuten in de oven gehad. Heb ik iets verkeerd gedaan?

  Groetjes :)

 19. Heerlijke pompoenkoekjes gemaakt.
  Ik heb de kaneel vervangen door koekkruiden.
  Bedankt voor het idee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *