Recept: vegan Pad Thai

PhotoGrid_1375209300554

Jori is een jaar op reis geweest. Het grootste gedeelte van het jaar heeft ze in Nieuw Zeeland gewerkt en gewoond en op de terugreis naar huis pakte ze Thailand, Vietnam en Cambodja “even mee.” In Thailand at ze de lekkerste Pad Thai voor 25 cent per portie. Dat soort prijzen kom je hier in Amsterdam bij een Thai helaas niet tegen, dus dan maken we het maar zelf! Deze vegan Pad Thai is echt heel erg de moeite waard, vandaar dat ik het vandaag met jullie deel.

Het recept komt oorspronkelijk van A Beautiful Mess maar Jori heeft het een beetje aangepast. Originele Pad Thai wordt namelijk vaak met vissaus gemaakt en soms zitten er ook garnalen in. Dat eten wij natuurlijk niet, dus vandaar dat Jori een beetje geëxperimenteerd heeft, totdat deze yummy vegan Pad Thai eruit kwam rollen.

Pad Thai voor 2 á 3 personen

Wat heb je nodig?

1/4 cup rijstazijn
3 EL sojasaus
1 EL ketchup
1 tl pinda (of sesam) olie
2 EL kokossuiker (of bruine suiker, maar dat is natuurlijk veel minder gezond)
1 tl thai lemon kruiden (hoeft niet per se, wel erg lekker)
1 tl gevriesdroogde rode chilipeper vlokken (ook optioneel)

Noodles (ong. 90 gr. per persoon, ik gebruikte Udon noodles. Te koop bij Ekoplaza of de toko)
1 paprika gesneden in reepjes
kool (alle soorten kan, spitskool, spruitjes. Ik gebruikte gewone ‘Hollandse’ kool)
2 lenteuitjes, gesneden in stukjes

1/4 cup cashewnoten, in stukjes gehakt
1/4 cup koriander, in stukjes gehakt

Wat moet je doen?

1. Mix alle natte ingrediënten en kruiden in een kom en zet deze apart.

2. Kook de noodles volgens de instructies op de verpakking.

3. Giet wat (pinda) olie in een wokpan. Koekenpan kan ook. Fruit de groente en de lenteuitjes licht aan. Let op: de kool moet felgroen gekleurd zijn.

4. Giet dan de saus erbij. Pas op voor spatten! Goed roeren.

5. Plaats een deksel op de pan voor zo’n 5 minuten. Haal de deksel er daarna af en roer alles nog een keer goed door. Kook nog wat verder voor ongeveer 5 minuten todat de saus bijna in zijn geheel is opgenomen door de groenten. Voeg tijdens de laatste minuut de gehakte cashewnoten toe.

6.Leg de noodles op een diep bord. Leg vervolgens de groentenmix erop.

7. Garneer met de koriander, een halve limoen en wat seroendeng of kokosrasp!

Eet smakelijk :)

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

21 gedachten over “Recept: vegan Pad Thai

  1. Hmmm, ziet er heerlijk uit! Ik kijk er nu al naar uit om dit te maken.

  2. Oh man, dit ziet er echt heel goed uit. Lijkt me heel lekker! Behalve de koriander dan, brr.. (Wist je dat er twee soorten koriander-mensen zijn? De één proeft een zeepsmaak aan koriander en de andere vindt het gewoon lekker kruidig. Dat is waarschijnlijk genetisch bepaald, gek hè? :D)

    1. Oh is dat zo van die zeepsmaak? Ik vond het eerst ook naar zeep smaken. Maar toen was ik een keertje in Kopenhagen en daar heb ik zo super lekker gegeten bij de Thai. (ook koriander in het gerecht) Dat ik sindsdien de zeep smaak niet meer proef. :)

  3. Dit moet ik een keer proberen. Ik denk dat zelfs mijn vlees-liefhebbende vader dit heerlijk zal vinden.

  4. Alles waar kruiden en noten inzitten smaakt lekker dus dit recept komt zeker een keer aan bod hier in huis:D

  5. Het was errug lekker! Ik had geen lemon kruiden maar heb kardemom gebruikt.

  6. Zou het ook mogelijk zijn om “gewone” azijn of witte wijn azijn te gebruiken?

  7. Hoi,

    Ik vroeg me ook af wat die Thai lemon kruiden toch waren en volgens mijn winkelier is het kaffir.

    Als ik google krijg ik deze synoniemen:

    Kaffir limoen Djeroek poeroet, Djeroek lime, Thai lemon, Kafferblaadjes

    ze lijken een beetje op laurierblaadjes (maar smaken heeel anders) en ze liggen (hier tenminste) in het vriesvak bij de tropische winkel, wordt ook in Indonesische keuken gebruikt, dus de toko zal ze ook wel hebben, denk ik. succes! ik ga het vanavond koken. Heb er nu al zin in!

  8. Oh, jammie! Al het Thaise eten smaakt trouwens nog lekker met wat Thaise basilicum erdoor!

    tip: voor als je zo’n grote bos koopt bij de Toko: alle grote blaadjes eraf halen & de blaadjes die je niet gebruikt invriezen. Vervolgens de steel een cm onder een ‘knobbel’ afknippen (daar gaan wortels uitkomen) en die schuin in de grond steken (>5 cm diep). Ik heb nu verse Thaise basilicum in het raamkozijn staan. -ideaal-

  9. Ik heb dit 1 keer gemaakt, en vervolgens gewoon nog 3 keer gegeten die week :D Zo simpel en lekker, dat ik dit nooit eerder heb gemaakt zeg!!

  10. mmm ziet er heerlijk uit, en nu aan het maken. Heb een halve spitskool gebruikt. Lijkt veel te veel… ook omdat je schrijft ’totdat de saus is opgenomen’. De saus is eigenlijk meteen al verdwenen, omdat het zoveel kool is…. of komt het nog goed ;-)? Maw hoeveel kopjes kool (of gram) hebben jullie gebruikt?

  11. We geven het eten altijd een cijfer, dit was er weer een met een tien. Heerlijk wij hebben haar gemaakt met spruitjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *