Recept: veganistische ovenschotel di Mama

Vegan ovenschotel di mama met sperziebonen, tofu gehakt, bloemkool, kruiden en vegan Parmezaanse kaas. Lees op de blog hoe je dit makkelijke recept maakt.
IMG_0504

Zoals bijna iedereen waarschijnlijk wel bekend zal voorkomen, hadden wij thuis een aantal gerechten die heel geregeld bij ons op tafel verschenen. Mijn (Merel’s) moeder, Nicolette, is een fantastische kok en ze experimenteert graag met recepten. Ze past recepten net zo lang aan totdat ze perfect zijn en dat heeft al voor heel wat traditionele familiegerechten gezorgd. Zo ook deze ovenschotel met boontjes. Vroeger aten we hem met gehakt en een dikke laag kaas, tegenwoordig maakt mijn moeder hem 100 procent veganistisch. Te gek vind ik dat! Ik vroeg haar om het recept met jullie te delen en dat doet ze graag.

Mijn recept voor vegan sperziebonen ovenschotel

“Ooit heb ik dit recept bedacht en in de loop der jaren is het veranderd van een schotel met gewoon gehakt, aardappels, melk, een klont boter en kaas tot een geheel vegan ovenschotel. Ik gebruik pannen om de groenten te koken, een koekenpan voor het maken van de onderste laag, een keukenmachine voor het maken van de vegan parmesan en een staafmixer voor de puree en dan nog de oven om het geheel lekker door te warmen.”

IMG_0484

Ingrediënten voor de basis:

tofu rulgehakt
een pakje Heinz tomato frito
een ui
sperziebonen
oregano
olijfolie
bloemkool
Provamel/Alpro rice cuisine (plantaardige variant op room)

Ingrediënten voor de vegan parmesan:
ongebrande cashewnoten
edelgistvlokken

Hoe maak je de vegan parmezaanse ‘kaas’?

Ik begin even met de vegan parmesan.Deze kan je in grotere hoeveelheden maken en in de koelkast bewaren, zo heb je altijd een voorraadje. Het is namelijk niet alleen in dit gerecht lekker maar ook in pasta’s met tomatensauzen!
Je doet, op het gevoel, cashewnoten en edelgistvlokken in de keukenmachine en laat die draaien tot je een structuur hebt die lijkt op parmezaanse kaas. Proef even of je het kazig genoeg vindt, voeg eventueel iets meer edelgistvlokken toe.

– Verwarm de oven voor op 200 graden –

Hoe maak je de ovenschotel?

IMG_0486

1. Doe een scheutje olijfolie in de koekenpan en verwarm dit. Bak hierin de fijngesnipperde ui aan en voeg daarna het tofu rulgehakt toe. Laat dit een tijdje samen bakken.
2. Voeg de tomato frito toe. Roer hier nog wat oregano door. Met dit mengsel bedenk je de bodem van de ovenschotel.

IMG_0487

3. Kook ondertussen de boontjes en de bloemkool beetgaar. Giet de boontjes af en verdeel dit over het gehakt/tomaatmengsel in de ovenschaal.

IMG_0494 IMG_0496

4. Giet nu de bloemkool af en pureer deze met de staafmixer. Voeg een scheutje Rice Cuisine toe.
5. Schep de bloemkool puree over de boontjes in de ovenschaal.

IMG_0504

6. Strooi tot slot de vegan parmesan over de schotel.
7. Plaats de schotel nu voor ongeveer 15 minuten in de oven.

IMG_0507

Je kunt de schotel prima van tevoren maken, je warmt hem perslot toch nog even lekker door in de oven! Doe je de schotel direct in de oven dan volstaat een minuut of 15 om hem lekker door en door warm te krijgen. Zou je hem van tevoren maken en komt hij uit de koelkast wordt de opwarmtijd wat langer.

Uiteraard kan je de bloemkoolpuree vervangen door gewone aardappelpuree als je dit lekkerder vindt. Ook met aardappel is het een vegan gerecht maar ik vind het met bloemkool lichter verteerbaar. Daarbij komt dat je op deze manier nog meer groenten eet, alleen maar goed dus!

Ik hoop dat jullie het een lekker gerecht zullen vinden!

Lieve mam, dankjewel voor het delen van dit traditionele familierecept. Wij zijn benieuwd wie van jullie het recept gaat proberen! Laat je het ons weten?

ps, de credits voor de foto’s gaan naar mijn vader!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

72 gedachten over “Recept: veganistische ovenschotel di Mama

 1. Ik heb er nu al zin in. Maar ja, het is nog maar ontbijttijd.;-)

  1. Wat een heerlijk recept!
   Ik heb het ook meegenomen naar een vegan potluck…smullen omomonomon

 2. Wat kan je moeder leuk schrijven Merel! Wel duidelijk waar jouw talent vandaan komt ;-). Recept ziet er simpel en smakelijk uit. Ga ik zeker een keer maken.

  1. Dank je wel voor het compliment Hanneke, is zeker leuk om te horen!

 3. Die ga ik gauw ook maken, klinkt heerlijk, en wat leuk dat je moeder ook mee is gegaan in het veganizen van gerechten!

  1. Dat is het zeker maar met nog een lekker frisse komkommer salade erbij is het ook een zomertopper!

 4. Recepten voor vega(n) ovenschotels zijn altijd welkom! Ik ga het zeker eens uitproberen!

  P.S.: voor hoeveel personen is dit recept?

  1. Ik had het nu voor 2 personen gemaakt maar je kunt naar gelang het aantal eters de hoeveelheden vergroten.
   Het rulgehakt vind ik qua hoeveelheid zeker ook geschikt voor 4 personen en het pakje tomato frito ook.
   En van de andere ingrediënten is het een beetje op het oog werken.

  2. een lekkere variant: onderlaag maken met linzen ipv veg gehakt, en groentjes als prei, champignons, courgette, wat je maar lekker vindt… en bedekken met zoete aardappelpuree :)

   1. wat een heerlijke variatie, kook je de linzen van te voren en welk soort gebruik je?

 5. Yum! Dit ga ik aan mama sturen! (Heb zelf jammer genoeg geen oven, hihi.)

 6. Gisteravond gemaakt. Wat een heerlijk gerecht! Verrassend, die combinatie van edelgistvlokken en cashewnoten. Ons hele gezin (ja, ook de carnivoren van 17 en 19 jaar) heeft zitten smullen.

 7. […] de afgelopen tijd zelf wat geëxperimenteerd en het resultaat lees je in de volgende recepten voor vegan parmesan met edelgist en cashewnoten en deze fantastische ‘mac & cheese.’ Het kan overigens totaal geen kwaad om iedere […]

 8. Deze ga ik dinsdag maken met een vriendin, nu al zin in!
  Nog wel een vraagje: hoeveel gram groentes heb je nodig?
  Thnxxx

 9. Ik heb vanavond deze ovenschotel gemaakt hij was voortreffelijk het was een beetje uitkienen de hoeveelheden maar hij is goed gelukt ode aan mama nicolette en ook aan papa want van zulke mooie foto,s ga je toch zeker al watertanden en aan de groene meisjes voor het delen met ons dank jullie wel
  Vr. Gr. Gerry

 10. Gisteravond gemaakt en het was heeeeerlijk!
  Zeker voor herhaling vatbaar!

 11. Gisteravond heb ik deze ovenschotel gemaakt en hij is echt heeerlijk ! Die vegan parmesan vind ik echt een ontdekking; dank voor het delen van dit recept.

  groetjes Margreet

 12. Vanavond gemaakt en het was heeerlijk! De bloemkoolpuree is zo romig jumm :) Ik had geen edelgist en ook geen cashews maar zelfs zonder de ‘kaas’ was het lekker! x

 13. Wat een goed idee: bloemkoolpuree in plaats van aardappelpuree. Ik probeer zo min mogelijk koolhytdraten te eten, en dan is dit een heel geschikt recept. Ik ga dit zeker vaker maken. Fijn ook die duidelijke foto’s!

 14. Heb onmiddellijk de bonen en bloemkool aan de kook gezet bij het zien van dit recept, vegan ovenschotel recepten zijn altijd zeer welkom!

 15. Ik heb dit gerecht gisteren bij mijn dochter gegeten. Ik vond het werkelijk heerlijk!!
  Ik ga het deze week zeker ook een keer maken.

 16. I have been searching on the web more than 3 hours nowadays, yet My partner and i in no way discovered any appealing report like your own. It truly is attractive worthy of enough in my opinion. Personally, in case virtually all website owners as well as blog owners designed outstanding material because you would, online might be a great deal more helpful than previously.

 17. Dank je wel. Ik ga als diehard omnivoor de schotel vandaag maken. Groente stomen ipv koken, geen Heinz maar de biologische variant van AH. Het lijkt me heerlijk, en die vegan parmezan is inderdaad heerlijk.
  Ik zal laten weten hoe mijn disgenoten en ik het vonden… :)

   1. Kun je mij helpen kijken dan, want ik zie wel wat er in moet, maar ben op gevoel niet zo goed met hoeveelheden. En ik kijk blijkbaar ook verkeerd.

 18. Vanavond gemaakt en WAUW wat is dit lekker!! Mooi meegenomen ook dat ‘ie tsjokvol groente zit! Volgende keer probeer ik hem met een blikje linzen ipv de vega-gehakt, lijkt me ook lekker.
  Je hebt trouwens maar geluk met zo’n moeder Merel, die dit soort gerechten veganiseert! :)

 19. Ik had het vanavond gemaakt en ik vond het echt super lekker! En m’n niet-plantbased vriendje ook :), dus ik ben blij en dit is een blijvertje! So thanks to your mom :).
  Liefs

 20. Dit ziet er heerlijk uit, mag alleen helaas geen tomaat, is het met iets anders te doen?

   1. ik gebruik hokaido pompoen, eerst de pompoen koken, en dan met een gebakken uitje en twee teentjes knoflook, in de blender tot een puree blenden, evt. wat van het kook water erbij.

 21. Omdat ik weinig vegetariërs in mijn omgeving heb en geen veganist stel ik jullie mijn vraag. Ik eet al geruime tijd vegetarisch en neig steeds meer te het veganisme. Ik vraag me alleen af of ik wel genoeg eiwitten binnen krijg en of ik me daar echt druk over moet maken. Wat zijn jullie gedachten hierover? Ik zou het leuk vinden als er meer lezers zouden reageren.

  1. Hoi Laura, Als je meer wilt weten over dit soort dingen kan je gaan naar Deplanteneter.nl
   Boele Ytsma heeft heel veel video’s gemaakt over allerlei vragen voor beginnend veganisten
   Veel succes!

 22. Mijn eerste veganistische ovenschotel, en hij was heerlijk! :)

 23. Vandaag gemaakt, verukkelijk en erg makkelijk om te maken. Misschien dat ik de linzenvariant ook een keer ga doen maar de gehakt is heerlijk pittig en dat kan deze schotel wel gebruiken
  Je kan er met z’n tweeën twee dagen van eten

 24. Vandaag voor de kinderen gemaakt en wat hebben ze gesmuld!! Heerlijk recept en super gezond.

 25. Het is weer bonentijd! Maar eigenlijk ben ik niet zo dol op alleen sperziebonen als groente, maar in combinatie met de andere ingredienten lijkt het me erg lekker! dus ik ga dit recept zo snel mogelijk uitproberen!

 26. Gerecht net af.. zag er super uit toen ik hier voor inspiratie op stuitte. Voor extra vulling (mijn papa is een grote eter en zal vast de aardappels missen) heb ik er ook linzen doorgegaan. Mijn dochtertje. .is dol op linzen en bonen. Omdat wij geen veganisten zijn en edelgist hier niet te vinden is met pecorino Romano gedaan. Ook omdat ik voor mijn dochter weinig tot geen zout gebruik verder..
  Smaakte super dank je wel.

 27. Jummie, ik heb het net gemaakt en mijn vriend en ik hebben er van gesmuld! Super lekker! Ik heb hem meteen in mijn receptenschrift geschreven. Thanks!

 28. Het was in één woord HEERLIJK! Ik eet sinds kort veganistisch, voornamelijk in de hoop mijn ziekte MS onder controle te krijgen en dit is echt het lekkerste wat ik tot nu toe heb gegeten. Hier word ik blij van!

 29. Zelfs mijn carnivore zoon van 15 heeft 2 keer opgeschept! Heel fijn recept, dank!

 30. heerlijk! Supergoed idee met de bloemkool als aardappelpuree.

 31. Heerlijk! Werd al blij bij het lezen van dit recept. Combinatie van cashewnoten met edelgistvlokken is echt een blijvertje alsmede de bloemkoolpuree. Met zijn vieren heerlijk van gegeten. Mijn kinderen vinden mijn curry gerechten altijd te pittig, welke ik als veganist zo waardeer. Dit gerecht is ook heerlijk voor de kinderen. Zelfs man lief gaf aan dat hij dit vaker wilt eten! Alle credits voor uw mamma!

 32. Maak je die puree alleen van de roosjes van de bloemkool of ook van de stronk?

 33. Boukje van der Haagen schreef:

  Was heerlijk!! Helemaal happy en stuffed.. dankjewel voor dit recept!!🌸

 34. Bedankt voor dit fijne recept! Ik ben er zo blij mee!! Ik ben net begonnen met veganistisch eten en ik vind het lastig om recepten te vinden die mij goed passen. Echter dit recept springt eruit! Super lekker en makkelijk!

  1. Ik mis ook de hoeveelheden, anders vrees ik dat ik er niet uit kom.

 35. Ik heb hem gemaakt met een extra laagje aardappelschijfjes – tip

 36. Dank je Merel en moeder voor dit recept. Ik heb voor 5 personen 600g snijbonen (in de aanbieding;-) gebruikt ipv sperziebonen en een paar aardappeltjes in kleine stukjes gesneden, met een hele bloemkool in roosjes voor de puree. Traditioneel afgemaakt met een lekkere snuf nootmuskaat. Komkommersalade erbij, smullen!

 37. Dit is het eerst recept van jullie dat ik maak en het was fantastisch! Ik heb wat dingen veranderd omdat ik ’t niet in huis had en denk dat het daardoor misschien nog wel lekkerder is geworden:
  – oregano vervangen met marjoraan
  – kookroom vervangen met bechamelsaus (boter, bloem, sojamelk, edelgistvlokken) op smaak gemaakt met wat nootmuskaat
  – cashews/edelgistvlokken mengsel vervangen met edelgistvlokken – flinke snuf zout – gebakken uitjes (!)

  Heel erg bedankt voor dit recept, ik was heel blij verrast :)

 38. Wauw! Al zoveel jaren geleden….en ik maak m nu! Heerlijk zeg!.
  Nu begrijp ik ook wat ik met edelgistvlokken kan maken. Mijn dochter had dat achtergelaten 😅

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *