Recept: wraps met Griekse salade

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In deze tijd van het jaar (oké, met de ene dag wat meer zon dan de andere, maar het gaat om het idee) hebben wij áltijd zin in salades. Lekker makkelijk, fris en gezond. Weinig gedoe, want daar heb je na een lange dag werken in de warme geen zin in. Je wilt maar één ding; met een bordje zomers comfort food neerploffen op je balkon, in je tuin of in het park. Eerder deze week deelden we een salade met avocado, mango en bonen met jullie. Dit bleek nogal een hit, want we kregen al meteen allerlei reacties van lezers die het recept gingen maken. En terecht want het is ongelooflijk lekker! We hopen dat deze Griekse salade ook weer dat effect op jullie zal hebben. Wij zelf weten in elk geval heel zeker dat we deze salade de komende zomer nog vaker zullen eten!

Vroeger maakte ik Griekse salades altijd met yoghurtsausjes en feta. Not so vegan. Ik zeg er eerlijk bij: jammer genoeg. Want ik ben dol op feta en ook op yoghurt. Natuurlijk zou ik sojayoghurt kunnen gebruiken, maar ik dacht: we proberen eens iets anders. Ik maakte het sausje met rauwe cashewnoten. Ik had niet gedacht dat je zó gemakkelijk een lekker sausje kon maken met noten, maar het is echt waar. Benieuwd hoe? Lees maar gauw verder!

Ik verwerkte alle veggies tot slierten, omdat ik dat heel lekker vind eten. Daarbij komt dat het weer eens iets anders is dan blokjes of schijfjes. Als je iedere dag een salade eet moet je het een beetje spannend houden voor jezelf, niet waar? Je zou natuurlijk gewoon een dunschiller kunnen gebruiken, maar door mijn intense onhandigheid haal ik altijd mijn handen open als ik dit probeer. Daarom gebruik ik sinds ongeveer een jaar een Spirali en echt, mijn leven is zoveel makkelijker geworden! Grapje natuurlijk, maar nu even serieus: je groenten tot slierten draaien is echt heel erg leuk en makkelijk en ik vind het erg lekker eten. Het lijkt een heel ingewikkelde constructie, maar dat is helemaal niet zo. Je ‘prikt’ je groente of fruit (komkommer, bieten, rode uien, courgettes, appels, noem maar op) op de prikkers en door aan het hendeltje te draaien gaat het door een spiraalsnijder. Het resultaat? Perfecte krullerige slierten. Er zitten nog allerlei opzetstukken bij, zodat je de dikte van de slierten kan bepalen. Kortom; het perfecte speelgoed voor een foodie. Nog één laatste opmerking over de Spirali: in dit recept voor Raw Vegan Pad Thai kan je goed zien hoe leuk het is. Oke, terug naar de Griekse salade!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wat heb je nodig voor 2 porties?

1 komkommer
1 rode ui
1 rode paprika
1 bakje cherry tomaatjes
een handje radijsjes
1 cup (dit is ongeveer 120 gram) rauwe cashewnoten (let op: ongebrande noten gebruiken!)
2/3 cup water (dit is een klein glaasje)
het sap van een halve (flinke) citroen
1 teen knoflook
2 theelepels gedroogde dille
zout en peper naar smaak
4 wraps (of 2 porties rijst/quinoa/boekweit…)

Voorbereiding: de cashewnoten moeten minimaal 2 uur weken in water. Dit is dus eventjes iets om rekening mee te houden.

1. Verwerk de komkommer, rode ui, paprika, radijsjes en cherry tomaatjes tot slierten of blokjes; maar net wat jij wilt. Doe alle rauwkost in een grote saladekom.
2. Giet de geweekte cashews af en doe deze met het citroensap, de uitgeperste teen knoflook, de dille en 2/3 cup water in de blender.
3. Laat draaien tot je een mooie romige saus hebt. Voeg zout en peper naar smaak toe.
4. Proef tussendoor even: moet er nog meer dille of citroensap bij?
5. Schenk de saus over de rauwkost uit en zet voor 20 minuten in de koelkast om goed in te laten trekken.
6. Serveer de salade met wraps of brood. Of ga voor rijst, quinoa of boekweit. Waarschijnlijk zijn alle combinaties heerlijk.

Zoals altijd met salades tippen we jullie om extra veel te maken zodat je de volgende dag alvast een lunch klaar hebt staan. Niks zo lekker als een leftover lunch!

Als jij deze overheerlijke romige Griekse salade ook gaat maken zouden wij het heel leuk vinden als je een foto met ons wilt delen! Dit kan via Twitter (@degroenemeisjes) of Instagram (#degroenemeisjes.) Alvast superbedankt en eet smakelijk!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

22 gedachten over “Recept: wraps met Griekse salade

 1. Wauw, ik ben sprakeloos, ik moet nog ontbijten, en dit ziet er zo lekker uit, ik krijg meteen honger! De combinatie van groente lijkt me erg lekker, ook leuk om het in slierten te gebruiken. Ik ben heel erg benieuwd hoe die saus smaakt, zoiets heb ik nog nooit gezien. Lekker zomermaaltje dit, ik ga het zeker eens proberen!

 2. Mooi receptje om te onthouden… die ga ik een keertje proberen.

 3. Romige cashewsausjes zijn zooo lekker. Probeer het eens met een beetje miso en edelgist erdoor, dan krijgt het een fijne kaassmaak.

  1. Lekker he? Doen wij ook wel eens en dat werkt inderdaad hartstikke goed!

 4. Ik heb hem klaargemaakt voor morgen, lekker met couscous voor op het werk!

 5. Zojuist gemaakt en ik kan bevestigen: ja, hij is lekker! Goed idee met die dille, ik ga ‘m onthouden.

 6. Ik vroeg me af welke wraps jullie gebruiken? In die van mij zitten de E-nummers E920(varkenshaar) en E471 (varkensvet) erin. Ik ben heel erg benieuwd of die van jullie zonder zijn en zo ja waar je deze koopt!

  1. Even geen idee hoe het merk heet, maar we kopen ze bij Ekoplaza en het is een gele verpakking.

 7. Super recept dit! Zelf maak ik altijd boekweitwraps erbij! Super easy!!!

 8. Ik probeer sinds kort zuivelvrij eten, dus het is nog wat nieuw voor mij :) is dit een volledig zuivelvrij recept of moet ik bij de wraps ergens op letten? Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *