Relax baby

bron

Het einde van het jaar nadert. Dit betekent voor veel mensen een stressvolle, drukke periode, terwijl je eigenlijk zou denken dat het – gezien de feestdagen – alleen maar leuk moet zijn. Ik merk aan het mezelf ook. De laatste tijd was hectisch en vreemd op het werk. Een onregelmatig programma, lange dagen, veel werk buiten school en dan daarnaast nog allerlei sociale ‘verplichtingen’ waar ik ook geen nee tegen wilde zeggen. In de laatste week van het jaar proppen we nog even drie borrels, twee etentjes en een koffieafspraak, want ja, we zien elkaar straks wel twee hele weken niet. Maar los van het drukke programma, heb ik ook een drukke periode in mijn hoofd. Ik denk veel na over het komende halfjaar: hoe zal het allemaal gaan straks met het werken op twee verschillende scholen, het rond moeten komen met veel minder geld en wat voor spannends gaat er allemaal met het blog gebeuren? Ik kan er af en toe best wel een beetje van uit balans raken. Kennen jullie dat? Ik heb voor mezelf nagedacht over manieren om meer te ontspannen. Misschien heb je er iets aan!

Manieren om je rustiger te voelen, lief voor jezelf te zijn en beter te kunnen ontspannen.

Wees je bewust van de spanningen die je voelt. Zit het vast tussen je schouderbladen? Heb je een stijve nek of verkrampte schouders? Doe ontspanningsoefeningen of probeer eens een yogalesje uit. Misschien heb je behoefte aan een massage? Gun jezelf dat eens en maak een afspraak.

Probeer te accepteren dat je sommige dingen lastig, moeilijk of misschien zelfs eng vindt. Leg je er gewoon eens bij neer dat je iets niet kan. Ik kan bijvoorbeeld heel moeilijk autorijden in het donker. Ik heb last van nachtblindheid, wat in mijn geval betekent dat ik geen omgeving zie, maar alleen heel vlak voor de auto iets kan zien. Ik vind het lastig om auto te rijden in slecht verlichte gebieden. Als het dan ook nog eens regent, kan ik echt last krijgen van paniekgevoelens. Heel lang heb ik het moeilijk gevonden om dit eerlijk toe te geven en liet ik het gebeuren dat ik mezelf van binnen opvrat, me gestresst voelde (waardoor het rijden nog lastiger werd) en ik alleen maar banger werd voor ongelukken dan ik al was. Ik heb nu voor mezelf besloten dat ik dit soort situaties beter kan vermijden. Als ik me er niet lekker bij voel om te gaan autorijden in het donker, in de regen, dan doe ik het niet. Niemand die er minder van wordt, lijkt me.

Accepteer hulp. Je kent het wel; die lieve collega die je zegt dat je zijn hulp gerust mag inschakelen wanneer je daar behoefte aan hebt. Die vriendin die aanbiedt om boodschappen voor je mee te nemen als je ziek bent. Die aardige buurvrouw die vraagt of ze nog iets voor je kan doen. En hoe vaak zeggen we: “nee hoor, dankje, ik red me wel?” Te vaak. Accepteer hulp. Grijp het eens aan. Het is niet erg, geen teken van zwakte, niks om je voor te schamen. Als jij iemand anders jouw hulp aanbiedt denk je toch ook niet: nu maar hopen dat hij/zij het niet accepteert?

Hetzelfde geldt voor complimenten. Put jezelf niet zo uit. Zeg gewoon eens “Dankjewel!” als je een compliment krijgt over je nieuwe jurkje. Je hoeft niet altijd te vertellen dat het jurkje in de sale was en nog maar 10 euro kostte en dat je normaal nooit bij die winkel komt, maar alleen als het sale is, en dat hij trouwens ook al een paar weken oud is en het al de zoveelste keer is dat je hem aan hebt en blablabla. ‘Dankjewel’ volstaat.

Maak eens een lekkere wandeling door de natuur. Een uurtje over het strand of door de duinen ploeteren kan wonderen doen. Maak wat mooie foto’s onderweg van dingen die je opvallen. Luister naar rustige muziek op je koptelefoon. Leen de hond van de buren en neem hem mee om je gezelschap te houden als je liever niet alleen gaat.

Wees lief voor jezelf en laat jezelf niet verslonzen. Ik ben altijd enorm ‘jaloers’ op vrouwen die er altijd super verzorgd uitzien. Haren in model, kleurtje altijd netjes bijgewerkt, make-upje op, nagellak matcht bij de schoenen, outfit klopt, lippenstift blijft zitten waar dat moet en dan is ze ook nog eens zo aardig. Het fascineert me: hoe krijgt deze vrouw dit voor elkaar? Immers, ze werkt vier dagen in de week en heeft een huishouden om te onderhouden. Ik denk dat het geheim zit in de regelmaat. Op beautyblogs lees ik tips over het inlassen van een vaste avond in de week. Een maskertje op je gezicht smeren, nagels lakken, alvast nadenken over je outfit voor dat feestje van morgen, je wenkbrauwen epileren en ondertussen met je voeten in een voetenbadje zitten. Ik krijg al stress bij de gedachte dat ik iedere week één hele avond vrij moet houden voor dit ritueel. Belachelijk natuurlijk, want dit zou nou net iets moeten zijn waar je van geniet en van tot rust komt. Om eerlijk te zijn zit het probleem bij mij vooral in het feit dat ik altijd denk dat ik wel iets belangrijkers te doen heb. Ik heb geen tijd voor zulke onbelangrijke dingen als nagels lakken, als ik ook nog een artikel te schrijven en twee vriendinnen te bellen heb. Wie houd ik voor de gek? Jezelf goed verzorgen is enorm belangrijk. Het heeft namelijk alles te maken met hoe je je voelt over jezelf.

Blijf gewoon eens thuis. Hoe vaak ik wel niet de neiging heb om op een vrije dag toch maar even bij dat koffietentje op de hoek te gaan zitten, omdat thuis zitten zo saai is. Of om ’s avonds toch maar met vrienden in de kroeg af te spreken, omdat met elkaar op de bank zitten ook maar zo gewoon is. Het gaat toch om de gezelligheid? Fles wijn erbij, kaarsjes aan, makkelijke outfit aan, muziekje op de achtergrond. Wat heb je nog meer nodig? Bespaart nog geld ook! Uitgaan moet volgens mij iets speciaals blijven, niet iets vanzelfsprekends.

Pak een ontspannende hobby op. Vroeger zaten mensen niet de hele avond te werken, of televisie te kijken, of te bellen met vrienden. Ook was er geen smartphone waarop de godganse tijd email, whatsapp en instagrammeldingen binnenkwamen. Ik zie mijn oma voor me, met een beker thee in een relaxte stoel, met breipennen in de hand. Wat een rust gaat daar vanuit. Probeer ’s avonds in ieder geval een halfuur tot een uur voordat je naar bed gaat geen dingen meer op je computer te doen. Laat je ogen (en hersenen) alvast wennen aan de nachstand. Drink een beker thee (of wat denk je van een oldskool soya-anijsmelk?) en lees een boek of tijdschrift. Of ga haken, zoals ik tegenwoordig graag doe. Ik word ontzettend rustig van het uitzoeken van mooie wol, leuke kleuren bij elkaar sorteren. En dan maar beginnen aan een dekentje. Ik hou ervan!

Koken en rustig eten. Kook op een doordeweekse avond eens een 4-gangen diner en zit gezellig tot laat met vrienden aan tafel te genieten van al het lekkers. Speel daarna eens ouderwets een spelletje met elkaar. Of: trek je huispak aan, plof neer op je bank en laat een pizza bezorgen. Een avondje voor jezelf kan wonderen doen.

Maak van eenvoudige dingen een ritueel. Een kop koffie met een tijdschrift of boek erbij. Een boterham op je mooiste bordje. Brand een kaarsje bij je ontbijt. Maak alledaagse, simpele dingen bijzonder en beleef het moment bewust.

Wat zijn jouw ultieme manieren om te ontspannen? Ik zou ze heel graag lezen bij de comments. Wie weet kunnen we elkaar hiermee inspireren! 

Liefs,

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

22 gedachten over “Relax baby

 1. Wat een goed artikel! :) Helaas herken ik mezelf volledig…
  Door mijn studie heb ik erg veel stress en geen vrije tijd: ik ben elke dag aan de universiteit van 08u20 tot 17u50… Daarnaast moet ik nog het huishouden doen (woon alleen) en heb ik heel veel huiswerk. Meestal zit ik tot een gat in de nacht oefeningen te maken, om vervolgens weer om 7u op te staan. In het weekend slaap ik uit, maar daarna bestaat mijn volledige dag uit huiswerk + huishouden. Ik heb nooit eens tijd voor mezelf, voor mijn vrienden of voor mijn vriend en het maakt me gek. Gelukkig steunen mijn ouders me wel, maar ik heb toch het gevoel dat ik nergens begrepen wordt. Door deze constante stress zitten mijn rug en nek geblokkeerd wat heel veel pijn veroorzaakt. Ik ben al te vaak naar de fysiotherapeut geweest, maar het helpt niet. Massages helpen wel, maar zijn helaas zo duur… Onder de 45 euro per uur vind ik niets.
  Maar genoeg negativisme, ik houd me vast aan de gedachte dat ik na mijn studie een mooie job ga vinden en een rustiger leven ga hebben. En ik ben bijna afgestudeerd (nog een jaartje!). :)

  1. Oef, dat klinkt als een extreem drukke tijd Lies. Ook al heb je weinig tijd, probeer goed voor jezelf te zorgen. Of laat voor je zorgen. Trouwens, sommige dingen hoeven maar heel weinig tijd te kosten en leveren toch een groot resultaat op. Sterkte!

  2. Hoi Lies, voor een pijnlijke nek/rug is yoga een ontzettende aanrader! Zoek een vereniging bij je in de buurt en ga aan de slag. Op de mat wordt je gedwongen het rustiger aan te doen en te ontspannen, en de fysieke houdingen maken al je spieren los, heeft mijn rug heel veel goed gedaan! Scheelt ook weer geld voor de fysio, en het is leuk om te doen.

 2. Heel gek! Ooit (lees tot ongeveer een jaar gelden), leefde ik zo! Heel bewust , alles rustig regelmaat en relax. Echter door alle vingertjes en kritiek van anderen ben ik mijzelf zo verloren. Dat de depressie waar ik in zat (en door me te focussen op alle dagelijkse dingen en daar zo bewust mee om te gaan toch heel positief te kunnen zijn) als een neerwaartse spiraal naar beneden kelderde. Het gaat met de dag erger. Op dit moment kan ik NERGENS meer van genieten. Tenminste, soms van iets , waar ik dan even om moet lachen. Ik slaap niet meer normaal ondanks alle pilletjes en antidepressiva . Ja ik zet het zo nu wel heel makkelijk en openbaar neer, maar andersom doen jullie lief en “leed ” ook (met een knipoog) fantastisch delen. Dat waardeer ik. Uit jullie 2 heb ik als amateur veggie en nu in een Bio omgeving aardig wat inspiratie en leuke dingen uitgeput (zoals heel blij worden van een tas waar je al heel lang naar op zoek ben, die je uiteindelijk voor 3 euro en wel 50 centjes bij de kringloop ziet! Lachertje toch! ) maar het is zo gek dat je je onbewust zo heb laten inpalmen door alle kritiek van anderen, alles uitprobeerde (zolang het Vega / vegan was) en uiteindelijk gewoon zo onbewust je hele levensstandaard op een automatische stress en kritiek piloot heb gezet. En dan lees ik dit (en uiteraard die van jullie andere geposte blogs) en dan denk ik; zie je wel ik was niet gek! En het klinkt misschien stom. Maar voor iemand die uit een burn-out / depressie probeert te krabbelen is herkenning in iets zo ontsmetten fijn om te zien en lezen! Ik kijk nu al weer uit naar een van jullie nieuwe Posts!

  Ps. Dat berichtje op FB , met dat ik mijn huis met liefde beschikbaar wil stellen (lees grote woon/ eetkamer met aan grenzend een keuken waar Herman den blijker z’n hart sneller van gaat kloppen) . Niet te vergeten de tuin en regio waar erom heen !

  Liefs

  1. Ik hoop van harte dat je je snel weer wat meer ontspannen en happy zult voelen Selina!

 3. Wat een fijne tips Merel, in onze snelle overprikkelende maatschappij zeer van belang. Ik vind het fijn om me soms even terug te trekken in bed, niet om te slapen maar gewoon om even te voelen en even op mijn ademhaling in te tunen. Ik probeer elke dag even stil te staan bij mijn lichaam en grenzen, sinds ik dit doe kan ik dagen waarop ik even geen tijd heb en alles langs me heen vliegt veel beter aan.

  1. Dankjewel Nikki. Wat ook een goede tip van jou. Ik kan me nog herinneren dat mijn oma vroeger altijd in de middag even ging liggen (en dat ze dat ook altijd al gedaan had) en dan zei ze: “als je niet kan slapen, doe je gewoon even lekker je ogen dicht.” Het werkte zo ontspannend. Gek dat ik dat nooit meer doe!

 4. Wat een leuk en fijne blogpost! Ik herken het probleem heel erg. Ben nauwelijks thuis: studie heel de dag en ’s avonds vaak weer naar de sportschool. Ik merk dat yoga echt ontzettend ontspannend werkt, maar ook even een dutje doen wanneer nodig. Of lekker heel de dag n de joggingsbroek zitten en het huis schoonmaken (ja sorry dat werkt bij mij ontspannend. Ben een soort Monica uit Friends ofzo hahaha)
  Maar wat ik echt ultiem lekker v ind en wat ik eigenlijk veel te weinig doe: ’s avonds in het donker met alleen wat kaarslicht film kijken met een haarmasker in, gezichtsmaskertje op :-) Heerlijk!
  Of in bed ontbijten ’s morgens. Vond dat eerst gek om dat in m’n eentje te doen.. Maar oh wat is dat lekker!

  1. op bed ontbijten is een heel goed voorbeeld! Dat is zo leuk om te doen :)

 5. Mooi artikel! Mijn ultieme manieren om te ontspannen: scrappen, lang douchen met een fijn ruikende douchegel (liever nog in bad liggen, maar die hebben we helaas niet) en daarna gewoon lekker met een ouderwets papieren boek op de bank.

  1. oh heerlijk, badderen! Helaas hier geen erg comfortabele badkamer (douchekop boven toilet, gevalletje zo snel mogelijk douchen en klaar) maar als ik dan een keer in een hotelkamer of vakantiehuisje ben, of bij iemand logeer, dan geniet ik er extra van!

 6. Wandelen in de natuur, elke zondagochtend met 1 van m’n schoonzussen ( ik heb er 10, maar dit terzijde;). Yoga; heb een yogadocentenopleiding gevolgd, een Mindfulnesscursus gedaan, ik raad dat iedereen aan. Zonder op ‘de mat te gaan staan’ zijn er zoveel momenten op de dag dat je je aandacht naar je ademhaling kunt brengen en je bewust kunt worden van al je gedachten. Het is zo simpel maar ontzettend effectief om jezelf niet voorbij te rennen en te ontdekken waar jouw prioriteiten en grenzen liggen.

 7. wat een fijne post! Ik kan zelf ook enorm stressen en vervolgens moeilijk tot rust komen, ik wil ook eens yoga proberen en meer in de natuur wandelen, want dat is zeker rustgevend!

 8. Wat een heerlijk artikel Merel. En ook herkenbaar. Ik vind het heerlijk om zo nu en dan m’n mobiel, ipod en laptop uit te zetten en gewoon met een fijne plaat op de achtergrond de krant door te spitten of me terug te trekken op m’n yogamat.

  1. Kan zo lekker zijn inderdaad, even alles aan de kant schuiven. Even onbereikbaar zijn ook. Wanneer zijn we dat nou nog?! Wat jij doet, met je CYB-posts vind ik trouwens ook een goed voorbeeld van rust pakken en genieten van ontspanning.

 9. Mijn ultieme manier om te ontspannen: een goed boek, een kop thee, een dekentje en zo langzaamaan me helemaal onderdompelen in een verhaal. Zalig!

 10. Mooi en relativerend artikel Merel! Ik heb op mijn blog net een top 5 met goede voornemens gemaakt. En een daarvan is: rustiger leven en leren loslaten (ik ben behoorlijk perfectionistisch). Om te ontspannen hoef ik soms alleen maar naar mijn slapende kat te kijken.. wat een inspiratievol beest! De andere tips die je noemde zoals lekker creatief bezig zijn en je social media gewoon uit te zetten helpen ook goed.
  Ik word soms een beetje moe van deze jachtige tijd waarin winkels lang en veel open zijn, je altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes zijn… en dan dat gejaag en gevlieg van mensen. Ik houd van ontspannen ;) en luister nu zoveel mogelijk naar mijn lichaam! Die geeft zelf aan wat ze nodig heeft!

  1. slapende katten werken gewoon hypnotiserend! daar kan ik echt uren naar kijken en zelf slaperig van worden, hihi :)

 11. Wat een goed artikel, ik ben namelijk altijd standaard een enorme stresskip.
  Ik had ook een boek over mindfullnes gekocht, en daar stonden ook veel tips in.
  Misschien ook een leuk idee.
  De rustige hobby’s helpen ook, ik brei, haak en lees nu veel meer en het werkt.
  Ook een keertje nee zeggen is heel belangrijk, dan kan je je rust ook nemen en niet gaan rennen van hot naar her.
  Zelf vind ik het ook fijn om duidelijkheid te hebben, en daarom zorg ik altijd dat wat gepland kan worden gepland is voor de week erna. En dan heb ik het natuurlijk niet over de gezellige spontane actie voor vrienden, maar qua werk en huiswerk voor het afstuderen.

  Thanks voor jullie tips!

  X

  1. klinkt bekend! een keertje nee zeggen kan zó goed voor je zijn! Blijven doen hoor!

 12. Wat een heerlijk artikel en zo nuchter. We vergeten soms, of vaak zelfs, om aan onszelf te denken. Ik heb om eens goed te ontspannen zo’n 3 maanden doorgebracht op het platteland (in marokko), bij terugkomst kun je zaken veel meer in perspectief zien.

  Wat ik hier vaak doe is de dag rustig beginnen, vroeg opstaan, rustig ontbijten en in de lente/zomer ga ik smorgens gewoon even 15 a 30 min wandelen. Heerlijk die frisse lucht en net voordat alle verkeersdrukte weer begint (rond 6.30/6.45) Uiteindelijk had ik de hele dag profijt van die ochtendwandeling en het is daarnaast ook nog eens goed voor je lijn!

 13. Lieve Merel,

  van mij mag je vaker van zulke artikelen schrijven. Stiekem weet je het allemaal wel, maar je handelt er niet naar. Dank je wel dat je me even wakker schud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *