Review: 100% Suikervrij in 30 dagen (met winactie)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Boeken reviewen vinden we altijd leuk! Op deze manier krijgen we de meest interessante en leuke boeken te lezen en leren we zelf ook iedere keer weer iets nieuws bij. Overigens lezen we meer boeken dan hier op de site voorbij komen, omdat we niet alle boeken even relevant vinden voor het blog. Echter, het boek “100 % suikervrij in 30 dagen” past helemaal in ons straatje, dus vandaar dat we vandaag een review met jullie delen.

Onze trouwe volgers hebben laatst misschien meegekregen dat ik, Merel, een suikervrije week heb ingelast. Dit deed ik niet zomaar. Dit boek is zeker wel een zetje in de rug geweest. Nu waren we er zelf al wel langer mee bezig hoor. In onze keukenkastjes is geen pak suiker te bekennen en we proberen zo min mogelijk toegevoegde suikers te eten. Maar je weet hoe het gaat: er sluipt wel eens iets tussendoor en voordat je het weet eet je toch meer suiker dan je zelf eigenlijk dacht. 100% Suikervrij heeft mij weer in laten zien dat suiker echt niet gezond voor je is en dat het zeker geen kwaad kan om eens wat te minderen. Je bewust zijn van wat je zoal eet en dus aan suikers binnen krijgt is al een heel belangrijke eerste stap. Dus deed ik een suikervrije week en dat ging prima. Ik heb geen last gehad van afkickverschijnselen, maar dat komt denk ik doordat ik daarvoor geen bérgen suiker at. Nu de week voorbij is kijk ik nog steeds op etiketten van producten en laat ik dingen lekker staan als ik zie dat er veel suiker in zit. En dat is behoorlijk vaak, kan ik je inmiddels vertellen.

Suiker zit zo ongeveer in alles. Je wordt er helemaal niet goed van als je in de supermarkt eens goed op de achterkant van producten gaat kijken. Zo stond ik er bijvoorbeeld nooit bij stil dat er in dingen als brood, ketchup en kant-en-klare hummus (van bepaalde merken) suiker zit. WAAROM?! Als je het zelf maakt komt er geen suiker aan te pas. In de gekste producten zit nog suiker, echt niet alleen in snoep, frisdrank en koekjes. Kortom: als je suikervrij wilt gaan moet je echt heel goed leren etiketten lezen, want voordat je het weet ga je de mist in.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

100% Suikervrij legt je heel goed uit wat suiker is, wat het doet met je lichaam, waar het allemaal in zit, in welke vormen we het in de supermarkt terug vinden en wat er met je gebeurt als je suiker weglaat en vervangt voor andere, gezonde opties. Een boek als 100% suikervrij zou eigenlijk iedereen eens moeten lezen, ook als je al heel erg met gezonde voeding bezig bent. Geloof me, je leest weer dingen die je ‘even vergeten was.’

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Voor mij was het hoofdstuk over suikerverslaving een regelrechte eye-opener. Ongelooflijk veel mensen hebben een suikerverslaving, zonder dat ze het doorhebben. Symptomen kunnen zijn: moe en futloos zijn, snel emotioneel zijn, snel uit je evenwicht zijn, stemmingswisselingen, rillerig zijn als je geen zoetigheid eet… Kortom: je lichaam schreeuwt om suiker. En als het geen suiker krijgt, komt het in opstand. Heavy shit. Je kan er vanaf komen, maar dan moet je flink afkicken. Het boek biedt een 30 dagen challenge aan, waarbij je dus even flink moet gaan afzien. Als het goed is kan je daarna zeggen dat je over je suikerverslaving heen bent. Althans, als je het helemaal volhoudt. Want net als met elke andere verslaving geldt: 1 keer de mist in betekent dat je opnieuw kan beginnen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In 100% Suikervrij vind je ook leuke recepten. Voor ons, als veggies, waren deze recepten niet per se vernieuwend en ook niet altijd bruikbaar, maar er zitten natuurlijk altijd wel wat leuke dingetjes tussen. Zoals bijvoorbeeld recepten voor suikervrije drankjes. Leuk voor de zomer! Ook zagen we wat lekkere ontbijtjes die makkelijk te veganizen zijn, voorbij komen. Voor de recepten zouden we dit boek verder niet per se aanraden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

We vinden 100 % Suikervrij een supervrolijk boek. Het is luchtig geschreven, maar toch leer je er heel veel van. De vormgeving is awesome met die geweldige foto’s van dames in jaren 50 style. Dat sprak ons meteen aan. Ook vinden we het een groot pluspunt dat er een 30 dagen challenge wordt uitgestippeld. Dan kan je meteen aan de slag!

Let op: de volgende winactie is inmiddels gesloten! De winnaar is bekend gemaakt.

Lijkt dit boek je wat? Dan moet je maar gauw meedoen aan onze winactie! We mogen namelijk een exemplaar van 100% Suikervrij verloten onder onze lezers. Hoe maak je kans? Door antwoord te geven op de volgende vraag: “Wat lijkt jou het moeilijkste als je suikervrij door het leven zou willen gaan?”

Uit alle antwoorden wordt 1 winnaar gekozen. Succes! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

145 gedachten over “Review: 100% Suikervrij in 30 dagen (met winactie)

 1. Wat een goede review!. Ik ben enthousiast, ga het boek ook kopen (of winnen?). Ik ben al een hele tijd suikerverslaafd en ik geef het ook rustig toe. Toegeven is de eerste stap ;). Vanaf vorig jaar maart ben ik denk ik zo’n 8 maanden gestopt met suiker, daarna is het er weer ingeslopen en erger dan ooit! Waar ik eerst nog kon zeggen er zit gelatine in en dat is van dieren en kijk naar die chemische troep, dat wil je toch niet in je lichaam, denk ik nu ach je moet ook leven… zucht, of ik zoek de zogenaamde ‘suikervrij’ snoepjes op, net zo slecht met al die e-nummers. Inmiddels ben ik 2 weken heel goed bezig al zeg ik het zelf. Een glas water ipv snoep en gewoon niet meer kopen. Maar hetgene waar ik echt niet zonder kan is de oranje Tony’s! Maar ook dat gaat al een stuk beter, waar ik eerst een hele reep achter elkaar opat, neem ik nu een heel klein stukje en ga ik genieten, laat ik het in mn mond smelten en genieten.

 2. Mijn thee en koffie zonder suiker ……….
  Eerst gebruikte ik suiker,oen zoetjes
  En nu gebruik ik kokosbloem suiker
  Dit is wel duur ,maar iik gebruik het alleen in de koffie en thee
  Peet

 3. Oh wat een leuke winactie! Hoewel ik er al een tijdje in geïnteresseerd ben, heb ik nog nooit geprobeerd om echt een tijdje suikervrij te leven. Het zou wel goed voor me zijn trouwens. Suikerziekte (type 1 én 2) zitten in mijn familie. Voor mij zou het dus hoe dan ook van belang zijn dat ik in ieder geval goed weet waar nou suikers in “verstopt” zitten. Toen ik net las dat er toegevoegde suikers in brood zitten, dacht ik ook even: “brood? Suiker? Die twee samen? Nehhhh! Toch?”
  Het lijkt me dan ook super gaaf om dit te winnen! Mijn grootste uitdaging zou toch wel worden het niet eten van waterijsjes, ARGH wat ben ik verslaafd aan die dingen. Vooral in de warme zomer straks (ik ga een paar weken naar Italië deze zomer) gaat dit een uitdaging worden. Maar laat dat nou net iets zijn waar ik wel van houd, uitdagingen. Gaat helemaal goedkomen! Haha.

 4. Het moeilijkste als ik suikervrij door het leven wil gaan? Verjaardagen en feestjes! Dat vind ik met alleen diëten al lastig.. En stuk taart afslaan vind ik nog niet zo moeilijk, maar er komen altijd nog veel meer ongezonde dingen voorbij.. Of als je uit eten gaat en de rest van je gezelschap neemt een lekket dessert… Ik kom al snel in de verleiding..

 5. Het moeilijkste lijkt mij omgaan met alledaagse producten waar suiker in zit zoals brood! Ik ben die suikerberslaving echter spuugzat dus kan dit boek zeer goed gebruiken!

 6. Zonder chocolade door het leven gaan, aaargh… al heb ik nooit ongeraffineerde suikers in huis, zoet ik al mijn baksels met rijststroop en vermijd ik zoveel mogelijk producten met onnodige suikers, maar als je inderdaad ziet wat je ongemerkt toch binnenkrijgt aan suikers. Ik zou niet zonder chocolade kunnen en ik weet dat er raw chocolate is, die heel erg lekker is, of extra pure chocolade met palmsuiker… maar de biowinkel zit niet heel erg om de hoek en dan is een reep pure chocolade bij de supermarkt sneller in huis. Toen ik een maand zonder suiker was, wat me erg goed beviel (en met alleen maar de chocoladeafkickverschijnselen), voelde ik me stukken fitter als voorheen. Terwijl ik behalve chocolade nauwelijks suiker tot me neem. Het is alsof suikers een soort verlatingsangst hebben en zich daardoor direct in je lichaam nestelen zodra je er een hapje van neemt! Dus ja chocolade zal ik het meest missen, dat wordt dus toch vaker een ommetje naar de biowinkel, meteen goed voor de lijn!

 7. 100% suikervrij in 30 dagen, dat lijkt mij ideaal! Ik heb wel is geprobeerd om geen suiker meer te eten, dit vond ik zo lastig (het lijkt wel of bijna overal suiker inzit en dan nog eens al die verschillende namen op etiketten van producten). Als dit boek mij wegwijs kan maken in een wereld zonder suiker, dan ga ik die uitdaging de komende 30 dagen graag (samen met mijn vriendinnen) aan!

 8. Ik probeer al een paar dagen, zonder dit boek, suikervrij te eten. Zaterdag verjaardag gevierd en alle hapjes; humus, aubergine, vitello enzo zelf gemaakt. Heerlijk Zuurdesembrood erbij, grote kan water limoen en verse munt… heerlijk. Gisteren helaas in de sauna echt geprobeerd op te letten. Maar helaas,ondanks dat ik gevraagd had naar geen suiker, in de wraps met tomaten en groenten zat toch suiker. En groeten zonder dressing is gelukt. Alleen zat er wel dressing (en die was zoet!!) over de sla. Uit eten, zelfs in de sauna, valt dus niet mee. Vandaag maar nieuwe poging en vooral veel lekkere hapjes thuis maken.

  1. Bizar hè Petra, dat het in de sauna al zo ontzettend moeilijk is om gezond en zonder suiker te eten!! Ik ben daar altijd weer verbaasd over, zelfs het ‘verse fruit’ zit in een siroop. Zij bleven me beweren dat het vers was, terwijl het smaakte alsof het uit blik kwam. Het blijkt nu van een groentenboer te komen die het vers snijdt maar er wel degelijk iets doorheen doet om het enige tijd te conserveren…!

 9. Alles wat je buiten de deur doet lijkt me erg lastig. Maar echt raar om in hummus suiker te stoppen!

 10. Suikervrij door het leven gaan zou erg goed zijn voor mijn darmen. Ik heb PDS en heb daar heel erg veel last van. Ik zou dus ook heel graag dit boek willen winnen, om er voor te gaan.

  Wat mij lastig lijkt is dat mijn vriend werkt voor Lindt chocolade! ;) en laat deze chocola nou goddelijk zo heerlijk zijn, hihi!

 11. Top verslag! De warme choco met slagroom in de winter zou ik echt missen…

 12. Op mijn werk, wanneer ik in mijn suikerdipmoment zit, en er een traktatie voorbij komt..een heerlijk koekje of chocolaatje..wordt mijn wilskracht sterk op de proef gesteld. Maar hoe heerlijk de euforie wanneer dit moment wordt overwonnen.

 13. aaah, dat wordt een lange rij… Maar als ik toch één iets moeten noemen, in Nutella zit wel suiker zeker? Ik kan echt zo genieten van een (op zijn west-vlaams) ” een booke me choco”.

 14. Ik haal het nooit in huis, maar wordt het me ergens aangeboden, dan zeg ik geen nee….WITTE CHOCOLADEMOUSSE!!!

 15. Wat een prachtig boek! Die komt zeker op m’n wishlist.
  Sinds een aantal weken probeer ik suikervrij door het leven te gaan en dat is inderdaad een behoorlijke opgave. Vooral nu ik hele dagen thuis zit om te studeren merk ik dat die snackzucht het van me gaat winnen, omdat ik geen tijd heb om urenlang in de keuken te staan. En tot overmaat van ramp ben ik ook nog eens maandag jarig! Dus ik ben heel bang dat ik overstag ga voor lekkere taartjes…

 16. Ja, het boek zou ik erg graag willen winnen! Het zit namelijk al een tijdje in mijn hoofd om een suikervrij dieet te volgen. Dit boek zou een goed hulpmiddel zijn. Mij lijkt het het moeilijkst tijdens het ontbijt en lunch. Dit omdat er in veel brood, broodbelegsel en muesli suiker zit. Graag zou ik hier dan ook tips en alternatieven voor willen hebben!

 17. Leuk verslag en superrrr bruikbaar boek!
  Ik heb toevallig suikerziekte en let in de mate van het mogelijke goed op,
  maar kan wel wat meer advies gebruiken ;-)

  Mijn zonde: chocolade!

  Ps: Wisten jullie dat er in tomatensoep ook vaak suiker wordt gebruikt?

  Groetjes!

 18. De tijd bij mijn schoonouders doorkomen. Zij eten echt veel zoet, en dan moet ik dus bijna alles af gaan slaan… Niet heel beleefd ofzo ;)

   1. Nou, ik vind dat je het gewoon af moet slaan hoor! Het is toch van de zotte dat het niet ‘beleefd’ is omdat jij toevallig gezond wilt eten :)! Toen ik aan het afvallen was, had ik precies hetzelfde. Dan is het ‘niet gezellig’ als je geen taartje mee wilt eten. Alsof daar alles vanaf hangt! Gewoon sterk zijn en uitleggen waarom je dat niet wilt! Ookal heb je moeilijke schoonouders ;)!

 19. Het lastigste lijkt mij dat je dus dat je denkt dat je goed bezig bent en dat je als nog veel binnen krijgt van suikers. Ik denk ook vaak dat ik weinig suikers eet ,maar het word een ander verhaal als ze het in allerlei voedingsmiddelen toevoegen. Het onbewuste “suikers” weg snoepen is voor mij dus het moeilijkst en een boek als “100% suikervrij” zou mij wellicht net het extra duwtje in de rug kunnen gev en om bewust te worden van waar ik het monstertje suiker allemaal in terug kan vinden

 20. Super fijne review voor een boek waar ik al een paar keer mee in mijn handen heb gestaan – wat zou ik het graag winnen!
  Wat ik het moeilijkst vind zijn alle VERBORGEN suikers. Ik doe nergens suiker door en eet rauwe chocolade zonder suiker (al hebben sommige natuurlijke zoetmiddelen hetzelfde effect op je systeem als suiker). Ik realiseer me dat het in zo veel producten zit – ook waar je het niet van verwacht. Ik werp meestal wel een snelle blik op etiketten en als de ingrediëntenlijst al begint met suiker zet ik het sowieso terug. Ook als het een eindje verderop in de ingrediëntenlijst staat. Maar suiker staat niet altijd onder ‘suiker’ op het etiket…! Ik zou wel wat meer willen weten van de verborgen suikers. Zelf gebruik ik zvm cocosbloesemsuiker en palmsuiker – maar ik kan niet altijd en overal mijn eigen eten maken. Ja, hoewel ik op suiker let krijg ik Ab.So.Luut nog veel suiker binnen via andere bronnen. Mijn grootste challenge zonder suiker is eten van/bij/met anderen…! Leuke actie!!

 21. Wow, als sorbet-, taarten- en koekjesfanaat zou dit écht wel moeilijk zijn. Ik denk dat het moeilijkste voor mij zou zijn om opnieuw te ‘leren’ boodschappen doen, net zoals toen ik pas veganist werd. Ik ben echt heel nieuwsgierig hoe ik suikervrij zou kunnen zijn op een studentenbudget!

 22. Wat voor mij echt een drama is: ik ben niet speciaal verslaafd uit suiker in het algemeen (ik eet al redelijk weinig ongezond), maar wel aan een item in het bijzonder… Tony’s Chocolonely! Ik denk er iedere dag aan. Gelukkig eet ik het niet iedere dag, maar wel regelmatig. Daar zal ik dus echt van moeten afkicken :(

 23. Het moeilijkste aan suikervrij door het leven gaan is en blijft toch dat mijn prachtige – uiteraard altijd gevulde – snoeppot van mijn tafel moet verdwijnen! Dat zal ik missen, zowel qua smaak als qua mooi uitzicht…

 24. Ik eet al bijna suikervrij. Maar, een ijsje in de stad op een zomerse dag, dát is ’n heftige uitdaging!!

  1. Ik was in de veronderstelling dat ik dus geen suiker at… Ik ben in mijn kleuterjaren gestopt met suiker en melk in de thee want ineens vond ik het vies. Vervolgens in mijn tienerjaren volledig gestopt met 7up te drinken en daar gingen wat liters in. En nog steeds drink ik alleen maar thee zonder suiker en nooit frisdrank. Daarentegen maak ik graag smoothies met allerlei groenten en fruit en daar gaat altijd wel bio-appelsap in of Bio-guavesap in…. :(. brood eet ik als ik zin heb maar nooit het vermoeden gehad danwel nagedacht dat daar suiker in zit. Houmous of welk smeerseltje met groenten dan ook… wb. eens in de zoveel tijd een jammetje op brood of cracker eet ik eigenlijk nooit zoet. He bagh ik word er helemaal treurig van dat dat misschien wel het hele “eieren eten” is bij mijn chronische overgewicht (27kg te zwaar volgens “de norm” en tien in mn eigen beleving…oke 12 ;) ). pff maar aanschaffen dus of even naar de bieb om het uit te vogelen. Wel een leuk boek wb de foto’s om te zien btw. x

 25. Mijn grootste struikelblok zou zijn dat moment s’ avonds op de bank na het avondeten. Ik weet niet waarom, maar dan is het net of ik echt suiker nodig heb, terwijl ik net normaal gegeten heb! Denk dat het wel een verslaving is, waar je toch dagelijks mee geconfronteerd wordt. Ben super benieuwd naar het boek, kan er zeker iets van leren. Ik baal vooral van de verborgen suikers, in bijvoorbeeld blikjes groente en dergelijke, hoe kom je daar vanaf? Ik wil zeker leren om het anders te doen, vooral nu ik een kleintje in huis heb rondlopen die net zo’n zoetekauw is :S

 26. Zelf ben ik een echte zoetekauw. Hou van een lekker koekje bij de koffie,tussendoor een lekker dropje en in het weekend een lekker chipje of nootje. Het is moeilijk om het allemaal niet meer in huis te hebben en de knop om te zetten naar gezonde dingen zoals stukje tomaat tussendoor en sávonds een kopje bouilion tegen de lekkere trek :)
  Maar heb de eerste stap gemaakt naar suikervrij en zou het leuk vinden om dit boek te winnen als extra ondersteuning.

 27. De laatste tijd probeer in bewuster te worden van wat ik in mijn mond stop. Echter ben ik nog helemaal niet thuis in wat bepaalde stoffen nou eigenlijk voor invloed hebben op je lichaam. Dit boek zou voor mij dus best eens een echte Eye-opener kunnen zijn. Ik ben gek op zo’n beetje alles waar overduidelijk suiker ik zit; frisdranken, drop, ijs. Ik doe hard mijn best om ze te laten staan, naar men wat is dat moeilijk!!

 28. 100% Suikervrij! Volgens mij eet ik heel veel suiker, ik let er namelijk (nog) niet zo op. De stap naar een 100% suikervrij leven moet wel groots zijn?

  Ik lees al dat velen chocolade het moeilijkst vinden. Gezien ik chocolade(misschien wel suiker)-verslaafd ben is dit ook voor mij een grote uitdaging.

  Naast melkchocolade ga ik het, ben ik bang, heel moeilijk krijgen. Ik ben gek op:
  Zuurtjes,
  Dropjes,
  Koekjes,
  Honing in m’n thee,
  Fanta & Orangina,
  IJsco’s,
  Uhm… ik weet niet of ik nog wel door moet gaan?
  Suikerbrood,
  Boterkoek,
  Chocoladepasta,
  Gekleurde muisjes,
  Laat ik maar stoppen.

 29. Ik zou dit boek wel heel graag willen winnen. Ik vraag me namelijk altijd af hoe het dan verder moet als je eenmaal afgekickt bent van de suiker. Kom je dan extra hard aan als je het weer gaat eten? En is het dan opeens ook dubbel zo slecht? Of kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om af en toe een maandje geen suiker te eten om daarna weer gematigd suiker te eten. Interessant onderwerp! Wat is het meeste zou missen zijn de ‘gewone’ dagelijkse dingen zoals brood en muesli.

 30. Ik ga nu sinds anderhalf jaar suikervrij door het leven. Niet suikerloos, want in sommige sociale situaties is dat lastig. En ik merk ook dat ik gewoon door véél minder suiker te eten, me beter voel, afgevallen ben en beter slaap. Honderd procent suikervrij wil ik niet, want dat zou te beperkend zijn. Ik eet bijvoorbeeld nu af en toe de sojaslagroom van Alpro, nadat ik jaren ‘koeiemelkslagroom’ heb ‘moeten missen’. Ik weet dat je ook van kokosmelk slagroom kan maken, maar de Alpro-slagroom is handiger als familie vraagt wat ze voor me kunnen maken. Dus soms maak ik uitzonderingen. Wat ik in het begin het moeilijkste vond, was het ontbijt. Ik begon de dag meestal met choco. Nu ontbijt ik gevarieerder en maak ik mijn eigen choco. Als ik het boek win, deel ik het uit in mijn familiekring. Dan hoef ik niet uit te leggen waarom ik minder suiker eet :)

 31. Wat een práchtig vormgegeven boek! Los van de geweldige inhoud uiteraard. Het moeilijkste van suikervrij leven zou in mijn optiek het gegeven zelf zijn: ik denk dat we als mensen erg op de beleving kunnen zitten en daardoor onszelf kunnen tegenwerken. Maar het was voor mij persoonlijk voornamelijk ‘moeilijk’ omdat ik sommige dingen als koffie, ijs en koek toch echt gezoet wil drinken. Met de nadruk op was, want ik vervang dat tegenwoordig steeds vaker. Maar zonder werkelijke begeleiding of leidraad: wat dat betreft kan het boek een welkome (en mooie!) aanvulling zijn.

  Bedankt voor wederom een fijne belichting! :D

 32. Hello groene meisjes, wat mij het moeilijkst lijkt is mijn omgeving. Dat klinkt raar maar ik bedoel ermee te zeggen: als iedereen zonder besef doorgaat met eten en ik ben daar als enige bij die zonder suiker wilt eten……. Ik heb mezelf al afgevraagd: ‘maar dat is toch makkelijk?’ Nou dat zou het zijn als ik alleen zou wonen, nooit uiteten zou gaan en geen zwak zou hebben voor chocolade. Maar helaas: ik heb goed contact met vriendinnen, familie en uit eten gaan sla ik niet over. Omdat ik steeds bewuster eet en dit ook heel subtiel aan anderen vertel, probeer ik wel iets te veranderen. Maar ik wil niet zeggen dat het makkelijk is. Daarom lijkt mij het moeilijkst: niet om te stoppen met suiker eten maar om het vol te houden terwijl anderen er heerlijk van genieten en ik daarmee ook verleid word!

 33. Wat ontzettend toevallig, ik liep gisteren nog te verkondigen dat ik een suikervrij dieet wil volgen. Ik ben er al wel langer van op de hoogte dat suiker niet bepaald gezond is, maar hoe kom je ervan af? Elke avond begint het zondigen en ga ik het huis door op zoek naar zoetigheid. Kokosmakronen, koffieleutjes, cherrycoke en allemaal soorten snoep, niets is veilig. Toch zou ik er graag vanaf willen/willen minderen, want ik voel me elke keer zo schuldig :(

 34. Op dit moment lijkt het mij enorm moeilijk om suikervrij door het leven te gaan. Mijn sociale leven bestaat voor een groot deel uit activiteiten waar suiker geconsumeerd wordt. Ik ben student en het studentenleven is allesbehalve gezond. Uitgaan en alcohol en colaatjes drinken, daarna langs de frituur voor de honger, op café zitten en ice-tea drinken, naar de cinema en popcorn eten,… En ook in het eten van de Alma (studentenrestaurant van Leuven)zal wel veel suiker zitten.
  Ik ben op dit moment me aan het inlezen over een gezonde en groene levensstijl, dat is al een eerste goede stap volgens mij. Ik volg jullie blog nog maar pas, complimentjes trouwens, ik ga jullie zeker blijven volgen :) zo’n boek komt zeker van pas, ik weet er nog niet veel over. En vervolgens dingen toepassen waar mogelijk. Alhoewel suikervrij leven er nu echt nog niet in zit denk ik.

 35. Ik heb altijd de neiging niet moeilijk te willen doen bij anderen. Dus niet dingen willen afstaan en een lastige gast zijn. Dat is denk ik wel het moeilijkste.

 36. Thuis gaat het nog wel om suikervrij te eten. Maar als ik gezellig bij vrienden of familie ben en zij hebben wat lekkers klaar gemaakt. O, dan vind ik het zo moeilijk om nee te zeggen. Ze hebben hun best gedaan en het ziet er zooo lekker uit. Tja, dan ga ik overstag.

 37. Poeeeh.. snoepjes en choocladekoekjes! Niet dat ik die elke dag/week eet, maar zo nu en dan heb ik daar wel enorme behoefte aan hoor! Vind het wel lastig om te bedenken waar nou allemaal suiker in zit. Was laatst meergranenwraps aan het maken met gerookte zalm. En dan staat er dus op de ingrediëntenlijst van de zalm dat er suiker in zit! En omdat ik er dan het fijne niet vanaf weet, weet ik niet of dat puur een klontje suiker is, of dat het geen kwaad kan. Maar blijkbaar is het te veel om het niet op te noemen ;).. Aargh! Zo moeilijk! Dit boek zou me absoluut helpen!

 38. Dit boek lijkt me precies het steuntje in de rug dat ik nodig heb. Het moeilijkst voor mij zullen de tussendoormomentjes zijn. Niet de toetjes of gewone maaltijden, maar dat koekje bij de koffie, dat ene pepermuntje na het eten of dat ‘ga je mee een ijsje halen’-gevoel.

 39. Het lastigste lijkt mij om suikervrij èn een leuk mens tegelijk te zijn :-). Ik wil niet zo’n zeur worden die op iedere feestje of bij ieder bezoek aan anderen angstig op de ingrediënten-lijst kijkt van het aangebodene en dan met een zuur gezicht tegen de kinderen zeggen: “nee dat mogen jullie niet, daar zit SUIKER in!” brrrr. Dus hoe wordt je “leuk” suikervrij? Kan dat? Dat lijkt mij moeilijk (maar misschien heb ik verkeerde voorbeelden in mijn omgeving).

  1. Dit vind ik echt een hele goede. Inderdaad, ik zou niet iemand willen zijn die ‘overal moeilijk over doet’. Niet dat mensen niet het recht hebben om kritisch te zijn op wat ze eten, maar ik vind het inderdaad jammer genoeg soms wat “ongezellig”.

 40. Interessant boek!
  Wat voor mij het lastigst zou zijn is eigenlijk heel stom (en maakt ook meteen heel duidelijk dat ik een sugar-addict ben): Ik drink elke ochtend direct na het opstaan een blikje bullit. Ik kan dit voor mezelf goed praten omdat ik geen koffie lust (en ik vergeet dan maar het feit dat er in thee theine zit……)Ik kan en wil gewoon niet zonder! Ik heb mijn bullit inname al heel erg naar beneden geschroefd. Een paar jaar geleden gingen er makkelijk drie blikjes per dag naar binnen. Maar die laatste kan ik nog niet opgeven… triest eigenlijk :P

 41. Wat een goed stuk! Ik reageer niet onder mijn gebruikelijke account, omdat ik (nu) liever (nog) niet heb dat dit stukje aan mijn website gelinkt wordt. Dit aangezien ik even heel eerlijk ga zijn!

  Vorig jaar ben ik depressief geweest en al vanaf dat ik studeer (nu 4 jaar, maar stiekem ook wel vanaf daarvoor) heb ik enorme eetbuien altijd. Dit jaar ging het eigenlijk weer goed met mij mentaal, maar toch ben ik het hele jaar wel een beetje dipperig geweest. Dit kan natuurlijk komen door vorig jaar, maar ik besefte me net dat het hebben van een suikerverslaving zeker mee kan spelen. Ik zat net te huilen, puur omdat de symptomen zo op mij van toepassing waren.

  Uiteraard heb ik al verscheidene pogingen ondernomen om af te vallen, van shakes tot sonja bakker tot mijn gezonde verstand gebruiken, telkens viel ik terug. Deels omdat ik een mentale eter ben (=vreetbuien bij emoties, die bij mij nogal eens wisselen.. suikerverslaving anyone?), maar ook omdat ik ga trillen als ik weinig energie heb of zoals ik het zelf altijd zeg ‘ik moet nu even iets zoets/met suiker’. Soms word ik zelfs licht in mijn hoofd, en dan heb ik echt niet weinig gegeten die dag. Gewoon boterhammen met gezond beleg in plaats van dikke lagen chocopasta, thee zonder suiker of zoetjes maar gewoon zo, geen frisdrank/sapjes maar water, ga zo maar door. En dan realiseer ik me door dit stuk ook nog dat ik dan al veel teveel nutteloze suikers naar binnen werk (aangezien die dus in meer producten zitten dan ik denk). Ook vraag ik me dus nu af waar ik in hemelsnaam mee bezig ben qua voeding, maar ik weet niet goed hoe ik het kan veranderen.

  Clean eten lijkt me ook zoiets geweldigs, eten wat goed voor je is, dingen zelf maken, kijken wat voor troep nou eigenlijk echt in alle producten zit. Op dit moment ben ik echter niet sterk genoeg om dat (alleen) te doen en uit te zoeken, dus dat is iets voor later. Ik denk echter wel dat ik een suikervrije challenge kan doen (of op z’n minst kan proberen), of niet eens een challenge maar gewoon minderen op de goede manier.

  Ik denk dat het moeilijkste voor mij wordt om op de verborgen suikers te letten. Wanneer ik een eetbui heb prop ik alles in mijn mond wat op mijn pad komt en dat zal me ook tegen gaan werken. Desondanks denk ik dat (deels) suikervrij eten hier juist bij kan helpen, op de lange duur, maar het kan.

  Sorry voor dit lange stuk, maar ik wilde het toch even met jullie en de lezers hier delen! Hoe het ook gaat, ik wil dit boek sowieso hebben. Natuurlijk hoop ik dat ik hem hier zal winnen, maar anders koop ik hem lekker zelf :D Liefs

  1. Zet hem op! Het kan je ook helpen om je depressieve klachten te verminderen. Bij mijn man is het effect in ieder geval heel direct. Wanneer hij wel suiker heeft gegeten is dat vrij direct merkbaar in zijn stemming. Het suikervrij eten levert hem daarmee zoveel op, dat het makkelijk is om suiker te mijden.

   1. Ja, ik las dit en dacht meteen dit moet ik sowieso proberen! Ik weet dat mijn depressie van vorig jaar niet daardoor komt, maar ik hoop inderdaad wel dat het nu mijn stemming zou kunnen verbeteren :) Wel gaaf dat je bij je man merkt dat het zoveel effect heeft, dit maakt me alleen maar meer vastbesloten om het te gaan doen.

  2. Ik begrijp wat je bedoeld er wordt ineens best veel duidelijk! tnx

   1. Ja ik vond deze post ook echt verhelderend en hoop dat mijn reactie ook mensen kan helpen om het nog extra duidelijk te maken! Your welcome :)

 42. klinkt interessant; het moeilijkste lijkt me om in sociale situaties suikers te mijden…

  grz

 43. Wat ik me afvraag, waarom vinden we die producten met suiker nou zo lekker en vinden we het zó moeilijk om er van af te blijven; is dat omdat we suikerverslaafd zijn dus als suiker in spruitjes had gezeten hadden we DAT niet kunnen laten staan. Of is het omdat die producten gewoon super lekker zijn! en helaas zit er suiker in is het daarom slecht…?

  Ik begin 1 juli met 30 dagen zonder suiker..Oh en wanneer ik het meeste suiker zal missen is ’that time of the month’ wanneer een stukje chocola ECHT lijkt te helpen tegen de buikpijn;)

  1. Zoet schijnt 1 van de oersmaken te zijn. Zoet is ook 1 van de eerste smaken die je als baby proeft (moedermelk is zoet. Zo lusten jonge kinderen eerst zoete groenten&fruit en later pas de zure&bittere varianten.’Worteltjes bijvoorbeeld.
   (lees dit wel eens in onderzoeken :D)

   Dus nee ik denk dat het echt om de suiker gaat. Cacao smaakt niet echt lekker maar in chocolade opeens wel.

 44. Hihi Bente, hoe herkenbaar. Ik eet ook vrij gezond maar af en toe zo’n energy… Intussen is dat beperkt tot eentje per 2 weken, als ik weet dat het een lange avond gaat worden.
  Vroeger lustte ik ook geen koffie maar heb dit toevallig leren drinken door chocolademelk die ook koffiesmaak had (uit een koffiezaak). Ik merk echter dat ik daar snelle stijging van mijn bloedsuikerspiegel door krijg, waarna een sterke dip, en daarom ben ik sinds enkele maanden overgeschakeld op Ricorei (bv van Dr. Vogel) met soms een scheut rijstmelk. Verder gewoon veel (nu ook koude) thee en water met citroensap en wat munt.

  Ik heb al eens halve pogingen tot geen suiker eten ondernomen maar het is toch echt niet simpel. Bv. nog geen ketchup uit de winkel zonder suiker gevonden, en ik weet dat ik het zelf kan maken en het lang bewaard maar is er nog niet van gekomen. Wel heb ik intussen rijststroop aangeschaft en zoet ik zoveel mogelijk met zo’n alternatieven. Jammer dat zelfs biowinkels nog heel veel producten hebben met massa’s veel suiker in…

  Wat ik het meeste zou missen weet ik eigenlijk niet goed. Het ligt vooral aan de maatschappij die het ons zeer moeilijk maakt (lief, vrienden, winkels, restaurants) en te weinig tijd om alles zelf te maken, anders zou ik perfect suikervrij kunnen leven. Waarschijnlijk dus gewoon het gemak van snel iets te gaan kopen bij een hongertje en dan het besef dat ze in alles suiker stoppen…

 45. Ziet er een heerlijk boek uit! Ik zet ‘m op mijn wishlist, maar wie weet mag ik ‘m snel er snel vanaf halen. Ik probeer al ruime tijd minder suiker te eten, met wisselend succes :(

 46. Lijkt me echt een heel erg interessant boek, en wat is het leuk vormgegeven!
  Wat voor mij het moeilijkste zou zijn is mijn ouders overtuigen van de belachelijkheid van suiker in álles, en dat ik het dus wil laten staan. En tja, daar heb ik dit boek bij nodig! :)
  Qua eten ben ik niet echt een zoetekauw… Ik lust wel graag fruit, maar dat mierzoete snoep of van die sapjes, nee, dankje! De stiekeme suikers zouden dus veel moeilijker worden, brood bijvoorbeeld, en humus. Humus is dan wel makkelijk zelf te maken, maar suikervrij brood zou ik niet een-twee-drie weten te vinden!

 47. Wat ben ik blij met de review, ik stond een aantal weken terug met het boek in mn hand en kon het met moeite weer terug in het rek doen. Ik was van plan om het boek met mn verjaardag cadeau te doen aan mezelf, maar dat is nog wel even een aantal weken wachten.

  Het moeilijkst van suikervrij leven lijkt mij de omgang met mn vrienden wat eten betreft. Ik ben dol op eten, dol op eten in gezelschap. Ik heb het altijd moeilijk gehad met eten in gezelschap en daar ben ik nu een jaar vanaf. Ik geniet er nu dus ook echt van om wat te eten met mn vrienden. Ik ben de enige in mijn vriendengroep die erg bezig is met wat er in eten zit en bepaalde stoffen en suikers wil mijden. Ik ben dus altijd de zeur die ergens niet kan eten. Overigens vinden zij het niet erg, maar ben ik degene die me steeds bezwaard voel.

 48. Leuke review! Ik drink veel thee en ik kan het niet laten om daar altijd 1 of 2 koekjes bij te eten. Als ik dat dan niet in huis heb dan maak ik een beschuitje met suiker of hagelslag als vervanging van mijn koekje. Ik denk er wel vaak aan dat ik dat beter niet kan doen, maar ik weet in mijn achterhoofd wel dat het niet goed is..

 49. Wat een leuke winactie! Ik doe mee. Wat ik het moeilijkste zou vinden? Het afkicken van de hagelslag waarschijnlijk, ik ben er dol op. Of dat je overal op zou moeten letten in het begin, als je er nog niet veel over weet.

 50. Het lijkt me zo fijn om echt helemaal suikervrij te kunnen leven, en daarom is dit boek echt iets voor mij!
  Het moeilijkste lijkt me dat je al-tijd op moet letten. Alle verpakkingen lezen en jammer genoeg vaak een duurdere (of arbeidsintensievere…) variant zien te krijgen. Dat lijkt me vooral vervelend als ik met vrienden ga eten, wat toch regelmatig gebeurt. Ik heb al genoeg allergieën zonder dat ik ook nog eens hiermee aan kom zetten!

 51. Thuis gaat het me goed me steeds beter af, maar wat ik het moeilijkste vind is wanneer ik niet thuis eet. Verjaardagen/feestjes, op stage, bij vrienden/familie. Moet ik eten afslaan of mijn eigen eten meenemen, omdat ik het liefst voor een gezonde keuze ga? Vaak eet ik toch mee en denk ik: morgen maar weer gezond. Vervolgens eet ik van alles erg veel tot buikpijn aan toe. Daarnaast vind ik opmerkingen erg vervelend dat ik het doe om af te vallen.

 52. Suikervrij leven, het lijkt me zeker en vast wel wat. Maar dan denk ik aan al die overheerlijke ongezonde dingen die barstensvol suiker zitten, maar waar ik toch écht kan van genieten. Een van deze voorbeelden zijn winegums. Ik zit in een zak te grabbelen (op zoek naar de zwarten en roden, maar dat terzijde), en ik denk dat ik zulke dingen toch écht wel zou missen.
  En daarnaast is er nog het sociale aspect van suikervrij eten. Ik ken verder niemand, maar dan ook écht niemand van vrienden/kenissen/familie die suikervrij eet, of het zelfs maar zou overwegen. Ze verklaarden me al voor gek toen ik mee deed aan de suikervrije week (ik slaagde met succes, btw ^^). Dan wil ik niet constant de uitzondering zijn die de menukaart afspeurt op zoek naar suikers en dan met een sip gezicht een uiteindelijk een simpel slaatje besteld (zonder vinaigrette uiteraard, want hé, daar stoppen ze soms ook suiker in, toch?) en het dessert maar alvast skipt.
  Het zou dus toch nét iets makkelijker zijn om meer suikervrije mensen/intenties te hebben!
  Wat die winegums betreft: ik zoek alvast naar alternatieven ;)

 53. uuuuh,, waar zal ik eens beginnen? Taart! Muffins! Brownies! alles met chocola en ik vind brood zoooooo lekker. Ben nu sinds 2 maanden bezig met letten op eten en om switchen naar gezonder eten maar af en toe moet ik gewoon echt even iets lekkers.. misschien ben ik dan inderdaad wel verslaafd aan suiker. Wat ik vanaf het begin niet meer heb gedronken is ijsthee en dat is voor mij toch al wel een hele overwinning!

 54. Ja zonder suiker. Elke keer als ik goed op weg ben denk ik ach 1 keer zondigen kan best maar dan is het zo lastig merk ik de dag er na. Dan heb ik meteen weer heel veel behoefte naar suiker. Dit zou dus een geweldige manier zijn om alles over zonder suiker te lezen”. Ik hoop daarom natuurlijk ook dat ik win :)
  Het doorzetten vind ik zelf dus het allermoeilijkst.
  Liefs, Saskia

 55. Ha, dat boek kan ik wel gebruiken! Het allermoeilijkste is voor mij die verslaving tackelen! Heb al meerdere malen geprobeerd om suikervrij te gaan eten, maar dan sta ik toch weer trillend en zwetend in de supermarkt om iets met suiker te kopen. Het maakt niet eens meer uit wat. Als ik daar overheen kom, neem ik alles wat ik moet ‘missen’ voor lief, want er zijn heeel veel hele lekkere dingen te maken zonder suiker! Waar ik overigens best wel wat inspiratie bij zou kunnen gebruiken ;)

 56. Wat lijkt mij het moeilijkste?
  Menstrueren. Dat is voor mij altijd een goede reden om te zwichten chocolade en zelfgemaakt koekjesdeeg. Heel zielig op de bank zitten en lekker mijn tandglazuur aantasten, ik geef het niet graag toe maar ik voldoe absoluut aan dat clichébeeld.

 57. Ontzettend lekkere taarten gemaakt door mijn moeder.. Toevallig is mijn zusje vandaag jarig en gisteren is ze al begonnen met bakken! We hebben een grote familie dus staan er dalijk 4 overheerlijke taarten te wachten! Uiteraard wil ik van alle 1 stukje eten!! Help!

 58. Ik ben nu al 2 weken suikervrij aan het leven, maar vind het soms erg moeilijk om een beetje creatief te zijn met het maken van gerechten. Wat me wel opvalt is dat in veel biologische producten geen suiker zit (pasta saus etc.) Het is verschikkelijk lastig, vooral omdat ik erg veel van suikerhoudende hield! Wat ik nu nog het meeste mis is chocolade pasta en soms met het warme weer frisdrank of een ijsje! Ik zou het boek willen winnen omdat het mij kan helpen met creatiever leven zonder suiker en om meer dingen van suiker te komen weten! leuk dat deze actie er is, zo gaat iedereen bewuster denken.

 59. Ziet er een geweldig boek uit, maar ik ben zo’n zoetebek! Dessertjes, gebakjes… het zal wel een hele aanpassing zijn …

 60. Heel leuk! Vooral het retrostijltje van het boek spreekt me wel aan. Suikervrij eten, pfoe, dat lijkt me geheel niet eenvoudig. Maar wel goed voor je! Ik doe dan ook graag mee aan deze winactie, omdat ik denk dat ik hierbij wel een begeleidend boek kan gebruiken. Wat mij het moeilijkst lijkt aan suikervrij eten is dat het (denk ik, ik weet niet zeker of het ook echt zo is) veel tijd kost om veel zelf te bereiden in plaats van kant-en-klaar te kopen. Niet dat ik nu veel kant-en-klaar maaltijden koop, maar wel dat ik bijvoorbeeld een toetje koop, of een lekker broodje voor bij de lunch. Daar zitten waarschijnlijk veel meer suikers in dan als je het zelf van de basisingrediënten zou maken. Het lijkt mij erg moeilijk om daar tijd voor vrij te maken. (En daarnaast: ik zal chocola ontzettend gaan missen. ;) )

 61. Het weerstaan van suikervrije producten lijkt me het moeilijkst. Ik ben er nu bezig gezond te eten en meer te bewegen. bewegen gaat gemakkelijk, eten is een echte uitdaging. Ik blijf toch maar non-suikervrije producten eten.
  kus,
  tanita

 62. Thee zonder suiker zou de eerste obstakel zijn. Ik heb nu al geminderd met suiker maar k heb het alsnog wel nodig in mn thee. En k ben een echte theeleut dus thee is echt belangrijk voor mij. Verder lijkt het me moeilijk geen suiker in te nemen op momenten wanneer ik het echt nodig heb, denk aan een lage suiker of even een dipje op het werk.

  ik ben wel benieuwd hoe ze dat dan uitleggen in het boek.

  groetjes

 63. Vlug vlug de boodschappen doen is voorbij, daarvan word ik niet heel blij? Lezen van etiketten, nadenken, kopen, koken en eten met gezond verstand! Maar dat Leven zonder suiker geeft energie voor 10, dus dat is zeker de moeite waard misschien?

 64. Wat een leuk boek!
  Het moeilijkste is dat ik nog thuis woon (ben nog maar 19) en ik dus gewoon mee eet wat de pot schaft, of toch ongeveer (ik ben ondertussen al een jaar vegetariër!) Maar ik vervang meestal het vlees gewoon door een vervanger, terwijl ik eigenlijk wel liever zou eten als de ‘echte’ vegetariërs ;) Nu ook nog eens afkomen met het feit dat ik geen suikers meer wil eten wordt moeilijk denk ik.. Mijn mama maakt liever geen 2 of 3 verschillende maaltijden tegelijk, wat wel te begrijpen is, en hoewel ik het gerust zelf zou willen doen, is ze daar toch ook niet zo happig op.. Misschien dat ik haar met dit boek kan laten inzien dat ook zij er baat bij zou hebben om minder (of geen) suikers meer te eten?
  Want het ligt bij mij echt wel aan de maaltijden, want tussendoor snoep ik zogoed als niet, wel veel fruit en groenten, maar koekjes en snoepjes zeggen mij weinig!

 65. mmmmmm gebak, dat zou de uitdaging zijn.
  Veel is zonder suiker te maken, maar gebak blijft lastig. ik hoor het ook de hele tijd roepen…..

  limburgse vlaaien (de echte!) smelt…
  alles met choloade ……. (gelukkig zijn er ook genoeg suikervrije varianten)

  fijn dat er nu meer aandacht voor komt….

 66. Suiker zit inderdaad echt overal in verstopt! In blikjes tomatensaus, ”gezonde” mueslirepen, soepen, kokoswater en noem het maar op. En dan denk je gezonde producten te kopen op de markt bij een kraampje waar ze ook superfoods verkopen, zit er zelfs in de cranberry’s en kokosvlokken suiker… echt driekwart van wat daar ligt is vol gestopt met suiker en conseveermiddelen.

  Nu lees ik al een hele hoop etiketten (sommige mensen verklaren mij voor gek) dan zeggen ze : jij hebt het toch helemaal niet nodig om af te vallen, nee dat klopt inderdaad maar het gaat mij er om dat ik gezonde voeding(brandstof) in mijn lichaam stop:)

  Als ik dan toch moet zeggen wat ik het moeilijkste vind om te vermijden: Uit eten gaan en dan geen toetje nemen! Als er niks boeiends op de kaart staat dan maakt het allemaal niet uit maar als er dingen op staan met caramel,nootjes etc etc…. dan word het lastig haha! :p

  Waar kan je het boek trouwens bestellen:)?

 67. Ik doe de sugarchallenge nu voor de tweede keer, en het moeilijkste is niet eens het gewoon volhouden of accepteren dat ECHT overal suiker in zit en dat je dus ieder sausje en ieder drankje en ieder lekker dingetje ZELF moet maken maar het gedoe in gezelschap … Altijd weer dat gediscussieer over dat je suiker nodig hebt en dat je heus wel een beetje suiker kunt hebben etc. Etc. Nou ik weet uit ervaring (haha da ik de sugarchallenge de tweede keer doe betekent immers dat ik na de eerste weer suiker ging eten) dat ik ECHT geen suiker moet hebben. Ook niet een beetje. (Maar dat boek natuurlijk wel, alstublieft. ;-))

 68. De liefdeloosheid ervan… Om nee te moeten zeggen tegen iemands zelfgebakken taart. Hoe harteloos is het niet om eten van iemand te weigeren. Hoe zeer ik mij ook realiseer hoe verslavend suiker is en dat ik beter af zou zijn zonder, zou ik denk ik nooit iemand anders hiermee willen belasten, of willen teleurstellen. Ik ben heel erg geinteresseerd in het boek, want ik vraag mij oprecht af of het op een sympathieke manier te doen is: 100% suikerloos…

 69. Ha wat leuk!
  Ik keek al uit naar de review sinds ik de foto op Instagram voorbij zag komen.

  Het moeilijkste voor mij zou zijn: Met vriendinnen eten en dan niet durven vragen of ze alles suikerloos willen maken én het missen van een ijsje/drankje op het terras in het zonnetje :)

  Liefs Ida

 70. Het moeilijkste? Met tropische temperaturen de Liefmans zomerbiertjes weten te weerstaan. Hmm!

  Zonder suiker eten is trouwens prima te doen, maar je moet precies weten waar de suiker allemaal in zit en waar je de goede ingrediënten kunt halen voor een suikervrij dieet. Ben sinds kort helemaal fan van de soup maker van Philips: binnen twintig minuten verse en gezonde soep!

 71. JAAAAA, mooi boek zeg! Ik heb het zelf al eens voorbij zien komen, maar had geen idee dat het er zo prachtig uit zou zien.
  En het moeilijkste om te laten staan? Geen twijfel, mijn ‘hemelse chocolademouse’ (met espresso en superpure chocolade, slagroom en suiker, hoe slecht kan het zijn??;-))
  Ik moet nu overigens niet denken aan een hemelse chocolademouse. Ik heb net een bio roseetje opgehaald. Dat lijkt me nu erg hemels!

 72. Leuke actie! Moeilijkste lijkt me om het alleen te doen. Ik ben met mn 2 collega’s sinds vorig jaar op de biologishe toer gegaan. Lezingen, boeken, recepten, websites etc. hebben we al gedeeld. Dit boek zou ik dan ook graag met ze willen delen!

 73. ik las eerder al een reactie van nog een meisje (Mady) met PDS (en de ‘ik werk in een chocoladefabriek’ vriendje).
  Eten en drinken zijn in onze cultuur sociale aangelegenheden. Al let je er goed op, soms sluipen de verborgen suikers er toch nog in. en dan is buikpijn het gevolg… Suiker heeft ook veel invloed op hoe je je voelt, het kan voor behoorlijk irritante moodswings zorgen, dat is vaak even lastig als buikpijn en moeilijker uit te leggen aan je omgeving.
  Dus ik wil keigraag dat boek, en anders is het voor Mady

 74. OE nu ben ik heel benieuwd naar dit boek! Ik probeer al goed op te letten maar soms is het gewoon wat moeilijk. hmm.. hoofdpijn, snel moe, snel emotioneel… toch te veel suikers??
  Ik denk dat ik het moeilijkste vind dat ik dan andere dingen moet gaan bakken dan cake ( met suiker) taart ( met suiker) koekjes(met suiker) Op zoek naar andere producten om heerlijke dingen van te bakken!! EN een boterham met hagelslag.

 75. Lunchen!! En snacken.. En eten.. En veel op reis zijn.. En.. Zo kan ik nog wel even doorgaan.
  Eigenlijk zou ik al heel lang suikervrij moeten eten om mijn gezondheid maar mede door veel reizen en ontwetendheid komt het er niet van. Dit boek zou dus echt een uitkomst zijn! Al moet ik zeggen dat ik al een mini beetje gezonder eet sinds ik soms een recept van jullie probeer.

  Liefs, Anneke

 76. Teveel, maar toch ook niks.. omdat ik onbewust wel weet dat ik het niet nodig heb en er wel zonder kan. Nee zeggen is soms lastig en soms slaat de verveling toe! Ik zou het boek dolgraag willen winnen voor een vriendin van mij die het zeker goed kan gebruiken.

 77. Ik ben zelf al een beetje begonnen met suiker-minderen. Bijvoorbeeld: geen suiker in de thee en koffie, geen frisdrank(gaat me goed af momenteel) en gezonde tussendoortjes proberen te eten. Maar soms is het echt een heavy mentale strijd om geen suikers te eten. Mijn hoofd zegt; ‘oh dat is toch lekker! Kom nu mag het even’ en dan verlies ik de strijd. Vooral chips is mijn zwakte haha!
  Ik vind het een heel goed begin om dit boek te introduceren in onze sugar addicted maatschappij! Ik hoop dat veel mensen dit boek zullen gaan lezen

 78. Het moeilijkste lijkt me het 100% suikervrij zijn en het volhouden.
  Met suiker ben ik al stukken geminderd, maar krijg het maar niet voor elkaarv om van die 70% suikervrij 100% suikervrij te maken.
  En bhet volhouden. Zoals jullie al schrijven, 1 nkee de mist in en nje moet weer opnieuw beginnen. Zo ben ik gisteren weer opnieuw begonnen :$ voor de zoveelste keer!

 79. Hele goede review! Ben nu superbenieuwd naar het boek. Bij je artikel waar je aankondigde dat je een week lang “no sugar” wilde had ik al gereageerd dat ik het ontzettend moeilijk vind om helemaal geen suiker te eten, aangezien inderdaad in heel VEEL producten suiker zit! Moet zeggen dat ik inmiddels wel een stuk bewuster ben geworden.

  Mijn antwoord op de vraag “Wat lijkt jou het moeilijkste als je suikervrij door het leven zou willen gaan?”
  Dat ik telkens weer moet uitleggen tijdens feestjes, etentjes etc. dat ik geen suiker eet en waarom ik dat niet eet. In mijn omgeving is “gezond eten” namelijk niet echt aan de orde. Ik verwacht dat dan ook heel wat vrienden, familie en collega’s het “vreemd” vinden dat ik helemaal geen suiker eet en dat ik dus heel vaak moet uitleg moet geven. Ook vind ik het moeilijk om mijn vriend te overtuigen. hij is nogal van “goedkoop eten want ik geef mijn geld liever ergens anders aan uit” terwijl ik juist heel erg van de biologische, gezonde en zo min mogelijk suiker producten etc. ben (en die zijn over het algemeen duurder). Moeilijk!!

 80. Lijkt me een interessant boek. Ik zou het graag winnen en de uitdaging aangaan! Het moeilijkste lijkt me om in gezelschap dingen met suiker te weren. Dat je geen enorm stuk taart wilt, wordt misschien nog wel geaccepteerd, maar men vindt je al gauw een betweter, ongezellig of ‘evangelist’ (dit ervaar ik als vegetariër ook als ik vlees weiger).
  Niettemin: met zo’n vrolijk vormgegeven boek is het vast vol te houden. ;-)

 81. Oef! Goede vraag! Ik ben me al een tijdje aan het oriënteren op een suikervrij bestaan. Want ik merk dat mijn suikerspiegel heel erg reageert op mijn inname van suiker. Niet fijn… Zeker als op een ‘low’ zit, zeg maar… Ik kan het je niet aanraden om je dan in mijn omgeving te bevinden. Niet dat het aan mij ligt, he, nee…. Aan mijn omgeving, natuurlijk! Ahum… Ik ben dus al een tijdje de etiketten in de supermarkt in de gaten aan het houden. Net als er bijna overal wel een dierlijk ingrediënt in zit (heb aan de Vegan Challenge meegedaan, oef, ga doorgaans als vegetariër door het leven), lijkt echt overal wel suiker, gisten of koolhydraten in te zitten. Maar goed, het allermoeilijkste? De lekkere makkelijke snaaitrek. De chocoreep “omdat ik zo zielig ben / omdat ik het verdiend heb / gewoon daarom” en het kokosijsje bij mijn allerfavorietste hang out tussen de middag. Zucht. Het is wel duidelijk: ik heb hulp nodig.

 82. Ik streef ernaar zo min mogelijk suiker te eten. Het lastige vind ik nog wel wanneer m’n lieve vriendinnetjes iets speciaal voor mij hebben gemaakt, of in huis hebben gehaald, waar dan suiker inzit. Ik eet dat dan liever niet, maar kan het ook niet afslaan.. Uiteindelijk is het altijd lekker (denk aan: chocolade muffins, nomnomnom), maar ik merk dat ik daarna weer sneller naar zoetigheid neig..

 83. Ik weet wel wat mij het moeilijkste lijkt als ik stop met suiker. Ik eet namelijk al meer dan een jaar geen suiker. Uiteindelijk heb ik mijn weg hier wel in gevonden. Dat wil zeggen: ik kom de dagelijkse boodschappen goed door en lees alle etiketten. Toch kom ik er telkens weer achter dat je ‘genept’ wordt waar je bijstaat. Ik zou wel eens op een rijtje willen hebben wat de eigenschappen zijn van vervangers zoals honing, glucose-fructosestroop (volgens mij ook gewoon suiker), agavestroop etc. Maar even terug naar wat het moeilijkste is: IK MIS TOETJES! De heerlijke afsluiting van een maaltijd mis ik zeker met dit weer. Het zou super zijn als ik door het boek misschien ideetjes opdoe. Zou een goede beloning na een jaar hard werken zijn.

 84. De Groene Meisjes gaan het druk krijgen! Wat een reacties. Maar hey, het boek ziet er ook zo tof uit!

 85. Duh, geen chocolade eten! Ik eet zo clean mogelijk en dus bijna nooit toegevoegde suikers, maar een blokje chocolade kan er áltijd in, haha.

 86. 100% suikervrij? Een utopia in deze maatschappij..maar oh wat zou iedereen zich fit en gezond voelen. Ik zit nu op 80% maar ga graag de uitdaging aan voor de volle pond!! ( maar dan geen pond suiker ;-)).Wat ik het meest ga missen; waarschijnlijk de tijd..want bijna al het “snelle” eten zit vol met suiker..en ok ik heb wel een ding wat ik zal dan echt ga missen (want zo af en toe kan ik de verleiding niet weerstaan) en dat is Crème Brûlée ..vast geen suikervrije variant op te verzinnen!

 87. Het moeilijkste is kiezen uit al die overheerlijke suikervrije (en zoetstof vrije) alternatieven!

 88. Wat een leuke actie! Ik die graag mee! Het moeilijkste is het omgaan met de mensen die er heel anders tegenaan kijken. Altijd weer die eeuwige discussies. Betweterige mensen. Hoe kom ik van dat geitenwollen sokken imago af? Ach een beetje suiker heeft een mens nodig. Om gek van te worden!

 89. mag er echt helemaal geen suiker in zitten (koolhydraten ) of wel nog bijvoorbeeld 4 gr per 100mg ?

 90. Klinkt erg interessant! Het moeilijkste aan suikervrij leven lijkt me gevarieerd blijven eten en de verleiding van snelle snacks te weerstaan als ik weer drukdrukdruk ben.

 91. Door een medicijn dat ik slik heb ik geen eetrem meer en moet ik dus extra goed opletten op wat ik eet. Maar etiketten zijn nog niet altijd even duidelijk voor me en ik ben benieuwd waar ze overal suiker instoppen. Dit boek lijkt me een fijne stap in de richting van een nog bewuster eetpatroon.

 92. Uiteraard chocolade in alle vormen en varianten! Chocolade zonder suiker is ook vaak best prijzig. Suiker geeft een ‘boost’ aan mijn humeur. Dat is natuurlijk maar van korte duur en werkt op lange termijn niet. Het zal dus wel pittig zijn om de chocolade op te geven, maar het is echt niet fijn om zo afhankelijk te zijn van de suikers. Ik zou ook graag van kunstmatige zoetmiddelen af willen, zoals in de thee of frisdrank. Stevia vind ik toch niet zo’n lekkere vervanger. Ben dus erg benieuwd naar het boek en alle tips die erin staan!

 93. Het moeilijkste? Samen eten! Zelf de suikervrije producten vinden lijkt me nog haalbaar, wel een hele klus maar ook een interessante zoektocht! Maar anderen overhalen hetzelfde te doen, of tenminste niet overkomen als “moeilijk” als je ergens gaat eten of borrelen… Daar zou ik nog wel wat trucjes voor willen leren!

 94. Ten Eerste fruit. Ik Weet natuurlijk niet of die ook onder de suikers vallen, maar langer Dan 2 dagen zonder fruit vind ik wel heel moeilijk.
  Verder uit eten gaan. Niks gezelliggers Dan gezellig samen dinneren. Ik geniet er met volle teugen van. Maar in het toetje zit vrijwel altijd suiker en Wie Weet war de chef kok in je hoofdgerecht stopt? Zelfs de rijst in sushi is gemaakt met suiker!

 95. Het moeilijkste is nog thuis wonen want mijn familie zou helemaal niet stoppen met suiker eten. De verleiding zou groot zijn.

 96. Het moeilijkste is voor mij: de reusachtige wittechocoladecheesecake, ondersteund door de meest krokante bodem en overgoten met de zoetste frambozensaus te laten staan van Restaurant Pekelhaaring!

 97. Het moeilijkste aan suikervrij? Mijn twee favoriete mannen.. Mr. Ben en mr. Jerry!

 98. Dit maakt niet alleen bij mij wat los merk ik!

  Wat ik het lastigste zou vinden, ik ben een hele erge zoetekauw. Soms heb ik gewoon zo zin in die meeste foute koek met een kilo suiker, of die reep chocolade of dat chocolade ijsje. Maar op zich denk ik dat het lastiger wordt om die (zoals hierboven ook al benoemd) verborgen suikers te elimineren. Ik heb niet altijd tijd om zelf brood te bakken of naar de natuurwinkel te rijden voor brood. Dus dan ben ik aangewezen op supermarkt brood waar toch meestal suiker in zit.. lastig.

  Maar waarschijnlijk het allerlastigste zal zijn om mijn man hier in mee te nemen. We hebben samen een schat van een peuter die ik niet te veel suikers wil laten eten/drinken. Ik geef hem dan ook vaak drinken zonder toegevoede suikers. Maar dan komt manlief weer aan met een of ander kindersapje wat natuurlijk weer boordevol suikers zit. Hij lijkt het niet te snappen. Met dit boek zou ik hem misschien wat kunnen onderwijzen waarom ik niet wil dat zoonlief zoveel suikers binnen krijgt..

 99. Ik kijk elke ochtend voordat ik naar mijn werk ga op jullie site. Elke keer staan er weer leuke stukjes op. Complimenten!

  Deze boek review is een eyeopener voor mij. Ik eet vrij gezond, maar begin nu pas te beseffen in hoeveel producten verborgen suiker zit.

 100. Ik leef nu al bijna helemaal suikervrij. Het voelt veel prettiger voor mijn lichaam, maar het is zeker niet altijd gemakkelijk.

  Het is heel makkelijk als je thuis eet en zelf alles klaarmaakt. Ik maak alles zelf (sauzen, brood, koekjes, taarten, currypasta, noem het maar op!) en alles suikervrij. Niet alleen is het veel gezonder, maar ook echt lekkerder.

  Maar dan de situaties waar je geen grip op hebt. Wat dacht je op een verjaardag, een etentje bij familie… Mijn familie en de familie van mijn vriend houden totaal geen rekening met het feit dat ik geen suiker eet (of zuivel, of bewerkt voedsel). Vaak kan ik wel wat fruit of snackgroente krijgen, maar daar stopt het wel. Verder komt alles uit een pakje of zakje, en dat eet ik niet. Niet alleen lastig voor mij, ook storend voor hen. Ik geef hen het gevoel een slechte gastheer/vrouw te zijn. Ik moet immers elke keer nee zeggen. Ik begrijp ook wel dat niet iedereen zin heeft om alles zelf te maken. Het is mijn keus, niet de keus van mijn familie.

  Ik hoop dat ik met dit boek toch wat beter met deze situaties om kan gaan. En wie weet, als ik dit uitleen aan familie doen ze misschien nog wel met me mee!

 101. Suiker is vergif voor je lichaam! Ik kan wel stellen dat mijn lichaam op dit moment toch erg verslaafd is aan dit vergif en daar wil ik vanaf. Aangezien ik een behoorlijke zoetekauw ben, zal dat behoorlijk lastig worden. Vooral een Red Bull op zijn tijd is voor mij een ‘guilty pleasure’.

  Ik hoop dat dit boek het zetje is wat ik op dit moment nodig heb. Suikervrij leven is voor mij en mijn lichaam echt een stap vooruit. Wanneer je een stap vooruit zet, zet je niet zomaar weer een stap achteruit!

 102. Sinds een paar (4?) weken probeer ik clean en dus geen suiker te eten, of in elk geval zo min mogelijk. Tot nu toe gaat het me verrassend goed af (niet verwacht!) en vind ik het ook eigenlijk niet zo moeilijk. Ik ben echt verslaafd aan biggetjes (de snoepjes dan he..) maar die mis ik ook helemaal niet. Met dit weer zou ik alleen wel heel graag zo’n mini magnum tiramisu eten, maaaaar ik doe het niet! Volhouden!

 103. Goede review ! Dit boek zit al langer in mijn hoofd omdat ik er sinds kort achter ben dat ook ik een suikerverslaving heb.

  Het lijkt me alleen echt heel moeilijk om 30 dagen geen suiker te eten, hoe graag ik ook zou willen.
  Vooral het moeilijkste lijkt me bij andere mensen. Doordat ik al ‘moeilijker’ ben met eten omdat ik vegetariër ben.
  Doordat ook veel mensen het niet snappen vind ik het moeilijk om dan ook nog te zeggen ik eet ook helemaal geen suiker , want dan krijg je weer het verhaal ‘maar je bent toch helemaal niet dik ‘ of ‘Je moet wel goed blijven eten hoor ’terwijl ik echt niet weinig eet alleen anders..
  Alsof je als je geen suiker meer eet en gezond probeert te eten gelijk een eetstoornis hebt.

  Hoe gaan jullie hier mee om ?

  Liefs !

 104. Ik tweete er gisteren nog over dat ik dubbeldrank 50/50 heb gemengd met water en dat het nog steeds zoet is! Wat leven we nu toch in een zoete zotheid, overál zit suiker(of zijn nog foutere gebroeders) in. In snoep&koek is te verwachten maar in Humus?, Mayonaise? Dadels?

  Wat lijkt jou het moeilijkste als je suikervrij door het leven zou willen gaan?

  Heel eerlijk&eenvoudig: Mezelf!!
  Stoppen suiker en suikerproducten te kopen kan, als ik het echt wil.
  Eten&drinken weigeren bij andere mensen kan, als ik het echt wil.
  Minimaler lever en meer zelf maken kan, als ik het ect wil.

  Maar dat willen is zo moeilijk, het doorzetten. Een week lang geen suiker toevoegen aan je thee&koffie om dan in het weekend te denken ‘Ik heb echt even een grote glas thee mét suiker nodig’. Koekjes bakken zonder suiker en dan denken ‘nou mét suiker was lekkerder’. En ga zo maar door.

  Het boek zou voor mij een middel zijn om suiker zoveel mogelijk te verminderen en te herkennen!

 105. Leuke review!

  Ik wil erg graag suikervrij eten en ben al goed op weg maar ik weet er niet genoeg van. Het boek zou mij goed helpen. Er zijn zoveel dingen die je wel kan eten maar op een veel gezondere manier. Heerlijk!

  Momenteel zit ik echt in een dipje en kan ik moeilijk van al het lekkers afblijven, jullie nog tips?

 106. ijsjes te laten staan, zeker nu het weer weer fantastisch is is het wel heel moeilijk om een lekker ijsje te weerstaan.

  1. ik ben al erg bezig om suiker uit te bannen in mijn levensstijl maar het is echt heel erg moeilijk. Alles moet je bijna zelf maken want er zit echt in alles wel suiker toegevoegd en anders is het wel witmeel.
   Eigenlijk best wel belachelijk dat je zoveel moeite moet doen om gezond te kunnen eten tegenwoordig.

 107. Wow, super bedankt allemaal voor ALLE reacties! SUPERVEEL. Heel tof. Arthur is de winnaar van het boek! Arthur, je krijgt een mailtje van ons.

  Nogmaals, iedereen bedankt en stay tuned, want je weet: de Groene Meisjes hebben vaker toffe winacties!

 108. Waauw wat een mooi boek! Die zet ik meteen op mijn verlanglijstje! Ik eet al redelijk suikervrij maar altijd leuk om meer over het onderwerp te weten.

 109. Het moeilijkste lijkt me om langs mijn turkse bakker te moeten lopen, zonder alle lekkere spulletjes noch de muntthee te kunnen kopen ;)
  Maar het lijkt me wel een leuk project, omdat ik gewoon snel het gevoel heb dat ik moe ben, en dit hierbij kan helpen !

 110. Het moeilijkste lijken me mijn zelfgemaakte koekjes en cakejes ed. Dit maak ik juist heel graag als snack maar ook om anderen blij te maken met vegan hapjes :D Ik zou het echt heel moeilijk vinden om daar dan vanaf te blijven!

 111. Het moeilijkste aan leven zonder suiker lijkt mij alle producten waar het toch heel sneaky in verwerkt zit écht vermijden. Dit houd dus in alles altijd checken en labels blijven lezen (iets wat ik nu al doe, alleen nu smokkel ik nog wel eens, al ben ik langzaam mijn leven aan het beteren wat dat betreft!) moeilijk, maar niet onmogelijk!

 112. Goede review! Zelf heb ik suikerziekte, ofwel diabetes type 1. Ik ben de laatste tijd bezig om minder suiker te eten en ik merk dat dit goed werkt met de waardes van mijn bloedsuiker. Ik merk dus direct dat het werkt :)!
  Het moeilijkste vind ik om suiker te skippen uit onverwachte dingen. Ik bedoel ik had nooit gehad dat er suiker in humus zit.. Ik moet toch is etiketten leren lezen

 113. Het allermoeilijkste van suikervrij eten lijkt mij om de verleidingen van ‘buitenaf’ te weerstaan. Zelf goed opletten en uitkijken wat je koopt is te overzien, als je er de tijd voor neemt. Met genoeg tijd en voorbereiding naar de (super)markt gaan voor eten en dan komt het wel goed.

  Waar het voor mij denk ik voornamelijk lastig wordt is op momenten van weinig tijd, drukte en eten bij anderen. Je wil niet ‘moeilijk’ doen en eigenlijk gewoon eten, waarbij aldoor maar letten op suiker en andere toevoegingen gewoon lastiger is. Toch is het natuurlijk zeker mogelijk om het gewoon te doen, zeker als je je omgeving op de hoogte stelt van je uitdaging. Lijkt me supertof om een keer te proberen.

 114. Ik heb 2 kleine jongens (1.5-3) en ik merk nu al hoe dol ze zijn op suiker…ze weten precies wat ze moeten kiezen in de supermarkt of op een verjaardag. Het lijkt me dus erg moeilijk om dit ook ‘leuk’ en lekker te maken voor mn kids..een hele uitdaging (los van mijn chocoladeverslaving) Ik denk dat dit boek me de juiste handvaten kan geven en ik zou het graag eens proberen!

 115. Hmm, dat is best wel interessant, eigenlijk nooit over nagedacht dat er suiker in zoveel producten zat. Denk dat dat voor mij ook de grootste uitdaging zou zijn, niet een specifiek product als chocola en snoepje die ik niet mag eten, maar ‘normale’ dingen zoals vruchtenkwark en tomatenketchup… Ik zou het wel eens uit willen proberen, dus loot ik graag mee!

 116. wat voor mij moeilijk is is dat ik al tarwe en lactose vrij moet eten ivm allergieën dus dan ook nog suikervrij
  dan mag ik nog minder maar ik merk zeker verschil wanneer ik minder suiker eet aan mijn darmen dus ik ben erg
  benieuwd naar het boek, misschien dat het mij dan wel gaat lukken want ik zag op alle verpakkingen toch wel
  suiker staan.

 117. Wat een geweldige winactie. Dit boek is echt een toevoeging voor mijn verzameling. Ik zou graag wat meer letten op wat ik eet, ben er al wel veel mee bezig maar vind het heel moeilijk omdat ik nog niet zo goed ben in etiketten lezen. Probeer op internet veel dingen te achterhalen maar vaak staan hier ook wel tegenstrijdige berichten op.

  Dit boek lijkt mij dus een aangename toevoeging waar ik heel erg veel van kan leren. Ik zou graag mijn vermoeidheid en lusteloosheid wat meer kwijt raken. Ook ben ik naar mijn eigen zeggen over emotioneel. Is er een zielige film op? Dan loop ik te janken, jankt er iemand dan jank ik lekker mee en ga zo maar door. Daarnaast probeer ik suiker wel te vermijden maar vind het heel moeilijk te leren en te achterhalen waar de suiker nu precies in zit en waar ik het dan voor kan vervangen.

  Hierbij dus ook gelijk mijn antwoord op de vraag: “Wat lijkt jou het moeilijkste als je suikervrij door het leven zou willen gaan?”

 118. ”Wat lijkt jou het moeilijkste als je suikervrij door het leven zou willen gaan?”
  Het aller moeilijkste om suikervrij door het leven te gaan, lijken mij de producten waar je niet van verwacht dat er suiker in zit.
  Snoepjes en koekjes worden geen probleem, daar zijn genoeg lekkere suikervrije recepten voor te vinden!
  Maar dat er zelfs suiker zit in bijvoorbeeld tomatenpuree en wraps (kwam ik laatst pas achter!) dat vind ik wel schokkend! Zulke producten lijken me dan ook het moeilijkst om te laten staan of te vervangen. Ik hoop dat ik met behulp van dit boek lekkere suikervrije vervangers hiervoor kan vinden!

  Liefs Mirte

 119. Wat mij lastig lijkt is dat je vaak nee tegen vrienden, familie en collega’s moet gaan zeggen als die je op iets lekkers willen trakteren. Er zijn veel sociale momenten waar iets met suiker wordt aangeboden.
  Een vraagje. Je opmerking “Want net als met elke andere verslaving geldt: 1 keer de mist in betekent dat je opnieuw kan beginnen.”, is dat gebaseerd op informatie uit het boek? Ik vind dat nogal doemdenkerig. Natuurlijk zal het een keer misgaan. Je hebt een etiket niet goed gelezen of het lukte toch niet om nee te zeggen tegen iemand die je niet tegen het hoofd wil stoten. Ben je dan meteen weer die grote suikerjunk? Dat soort gedachten is vragen om doorslaan in het andere uiterste en je zonder rem vol te proppen met suikerhapjes. Het lijkt me beter om te bedenken dat het nu even mis is gegaan, dat dat niet erg is en dat je meteen de gezonde draad weer oppakt. Positief denken groen meisje!

 120. Wat mij het moeilijkste lijkt loop ik nu al vaak tegenaan, ik merk dat ik zeer veel behoefte heb aan suiker. Ik zal dus zeker afkickverschijnselen hebben. Vooral rond de ongesteldheid krijg ik er veel behoefte aan. Hoeveel fruit, soft serve, groente ik dan ook eet ik blijf het gevoel houden dat ik suiker binnen moet krijgen. Ik voel me hier wel slap bij, ik roep namelijk vaak dat ik niet verslavingsgevoelig ben. Maar stiekem heb ik echt die suikerverslaving.

 121. Lieve mensen, de winactie is afgelopen woensdag gesloten. Er blijven nog steeds reacties binnenkomen. Superleuk natuurlijk maar we willen nogmaals benadrukken dat er dus al een winnaar gekozen is! (staat ook in het artikel en hebben we vermeld op FB en Twitter) Dit even om teleurstelling te voorkomen.

 122. Drankjes en eten op terrasjes en ik heb vaaaaaaaak cravings… Vooral caramel-cravings!

 123. ben zeer benieuwd wat dit voor mij kan betekenen,ik ben nl zelf diabeet, ga het zeker uitproberenen kijken of ik hier mijn voordeel mee kan doen.gr en ga zo door met de revieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *