Schonere lucht in huis, deel 2

Minder last van allergie door schonere lucht in huis met de Dyson Pure Hot+Cool
Minder last van allergie door schonere lucht in huis met de Dyson Pure Hot+Cool
Dyson 1

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Dyson / Foto’s: Aline Bouma 

Een paar weken geleden schreef ik ‘Schonere lucht in huis deel 1.’ Deze blogpost ging over de Dyson Pure Hot+Cool Link die we een maand lang zouden testen, om te kijken of het een oplossing zou bieden voor de allergieën waar mijn vriendin last van heeft. Die maand is nu voorbij, dus ik vertel je over hoe het apparaat ons bevalt. Ook beantwoord ik enkele vragen die in de comments onder de eerste blogpost werden gesteld.

Best wel onmogelijk

Dyson 3

De voornaamste reden om de Dyson Pure Hot+Cool Link te testen? De allergieën van mijn vriendin. De voornaamste bron van haar allergieën? De katjes. I know. Dat is dus best wel een vervelend scenario. Ik bedoel, ik had de katjes al en mijn vriendin kwam erbij. Ze is helemaal verliefd op die beestjes (ze inmiddels een grotere catlady dan ik,) maar ze niest 24/7 als ze te veel in contact komt met de haren. Dus wat doe je dan? Iedere dag stofzuigen, Beppie (die modellenkat met haar lange manen,) laten trimmen zodat er minder haar overblijft, ramen openzetten en de katten ’s nachts niet in de slaapkamer laten slapen. Maar dat bleek niet genoeg te zijn. Blijkbaar hangen die stofjes dan toch in de lucht en dat ga je niet zomaar oplossen met bovenstaande dingen.

Voor mijn gevoel ontkom ik er bijna niet aan om hier een ‘en toen was daar de Dyson Pure Hot+Cool Link’ verhaal van te maken. Het is namelijk echt waar: dit apparaat heeft ervoor gezorgd dat mijn vriendin binnen no-time minder last van haar allergieën kreeg. Eerst denk je: dat kan bijna niet, zó snel? Maar toen ging ik wat lezen over het apparaat op internet en las ik meer mensen die echt heel erg snel resultaat hadden gemerkt. Blijkbaar kan dat dus wel. Mijn vriendin merkte al na een dag of twee dat ze makkelijker kon ademhalen doordat ze minder benauwd was, minder hoefde te niezen en minder last had van een jeukerige huid. Het was misschien niet honderd procent over, maar het was aanzienlijk minder geworden.

Wij hebben de Dyson Pure Hot+Cool Link in de slaapkamer gezet, omdat het vooral voor en na het slapen was dat mijn vriendin last had van bovenstaande dingen. We hebben gedurende maand een paar keer getest om het apparaat wel of niet aan te zetten en iedere keer dat het apparaat níet aan stond, had mijn vriendin weer meer klachten. Inmiddels gaat het zo goed en heeft mijn vriendin zo weinig last van haar allergieën dat we grappen maken als ‘we moeten de Dyson maar meenemen op vakantie,’ omdat het soms lijkt alsof ze er niet meer zonder kan.

Gebruiksgemak

Dyson 4

Zoals ik in mijn vorige blogpost ook schreef: ik vond het heel belangrijk dat de Dyson Pure Hot+Cool Link een beetje leuk in mijn interieur zou staan. Nou, dat lukte aardig. Het is een mooi en strak apparaat en doordat hij wit is, vind ik hem niet heel erg opvallen. Het is geen storend element in de slaapkamer, in ieder geval. Inmiddels ben ik er helemaal aan gewend dat hij er staat.

Ook heb ik in de afgelopen maand aardig uitgevogeld hoe het apparaat werkt. Het eerste dat we hebben gedaan is de app downloaden. Door de app – via je wifinetwerk-  te syncen met de Dyson Pure Hot+Cool Link, krijg je een overzicht van hoe het ervoor staat met de kwaliteit van de lucht in je huis. Dit was eerst niet voldoende. Dan ‘bedenkt’ het apparaat, in samenwerking met de app, een programma om de lucht schoner te krijgen. Dit stel je in als standaardprogramma. Het enige dat je vervolgens hoeft te doen, is de Dyson aanzetten. Hij kiest zelf het programma dat nodig is. Dat programma en de nachtstand zijn de enige twee functies die ik tot nu toe heb gebruikt. (oh nee, dat is niet waar. Op een heel warme dag heb ik de koelfunctie gebruikt om de ruimte wat lager van temperatuur te krijgen. Dit werkte ook prima.)

Dyson 2

In de app kun je allerlei dingen tracken. Zoals: over hoeveel uur (we hebben het over duizenden uren, hoor) moet het filter van de Dyson Pure Hot+Cool Link worden vervangen? Hoe staat het er nu (real-time) voor met de kwaliteit van de lucht? En hoe heeft die kwaliteit zich ontwikkeld gedurende de periode dat je het apparaat in gebruik hebt? (leuk voor geeks die van grafiekjes houden – zoals mijn vriendin ;)) Vaak vind ik apps bij apparaten middelmatig in gebruiksgemak, maar deze app is echt top. Het laat zien wat je wilt weten, syncen gaat soepel en je kunt de Dyson ermee bedienen – voor het geval je de afstandsbediening niet in de buurt hebt.

Jullie vragen beantwoord

Dyson 5

In de comments onder de vorige blogpost werden een enkele vragen gesteld, die zal ik hier zo goed mogelijk proberen te beantwoorden.

Krijg je buitenshuis niet meer last van allergieën als je dit apparaat gebruikt? Immers, je raakt steeds minder gewend?

Dit is iets waar we nog niet helemaal een antwoord op kunnen geven, omdat allergieën sowieso zo veranderlijk lijken te zijn. Zo heb ik bijvoorbeeld de ene dag mega last van mijn hooikoorts, de andere dag helemaal niet . De kattenharenallergie is misschien pas te ’testen’ wanneer mijn vriendin een keer met andere katten in aanraking komt, en de Dyson dus niet in de buurt is. Ik weet niet of het zo werkt, eerlijk gezegd. Het is natuurlijk niet dat je geneest van je allergie – de irritatiebron van je allergie wordt weggenomen, maar de allergie is er nog steeds. 

Hoe milieuvriendelijk is dit apparaat? 

Een terechte vraag. Natuurlijk is het in huis halen van een elektrisch apparaat nooit de allergroenste keuze die je kunt maken. Maar soms kan je niet anders. In het geval van zoveel last hebben van allergieën dat je niet meer goed slaapt of moet gaan overwegen om huisdieren wel of niet in huis te houden, wordt het toch wel een kwestie van ‘je moet toch iets.’ Een oplossing zou kunnen zijn om het apparaat tweedehands te kopen, zodat er in ieder geval voor jou geen nieuw apparaat hoeft te worden gemaakt.

Omdat ik helaas geen kastje dat het stroomgebruik per apparaat meet (zoals een Toon of een Nest) heb, weet ik niet precies hoeveel stroom de Dyson gebruikt. Natuurlijk kun je het zelf een beetje in de hand houden door het apparaat uit te zetten wanneer je weggaat of door er bijvoorbeeld voor te kiezen hem ’s nachts niet of weinig aan te hebben. Echter, dat het apparaat stroom gebruikt, daar kunnen we niet omheen. Wanneer je het apparaat als luxeproduct ziet, bijvoorbeeld alleen omdat je de verwarm-en koelfuncties wilt gebruiken en hem niet nodig hebt omdat je last heb van allergieën, kan ik me voorstellen dat dat een doorslaggevende reden kan zijn om het apparaat niet te willen gebruiken.

Handig om te weten: het apparaat schakelt zichzelf uit wanneer de luchtkwaliteit verbeterd is en/of als de doeltemperatuur bereikt is.

Helpt het apparaat ook tegen stof in huis? 

Nou kijk, het is geen stofzuiger. Die heeft Dyson overigens wel ;) (zelfs met allergiefilter erin, dat is dus iets waar ik nu heel benieuwd naar ben!) Dus het is niet zo dat je huis er schoner van wordt als jij niet schoonmaakt en stofzuigt. Maar dit voorbeeld geeft denk ik wel wat aan: we hadden het standaardprogramma aanstaan toen we het bed gingen verschonen. Mijn vriendin schudde de dekens op en opeens ging de Dyson op een flink hardere stand draaien. Het apparaat reageerde dus letterlijk op het feit dat er meer stof in de lucht rond dwarrelde en ging zijn best doen de boel te filteren. Het apparaat ‘voelt’ het dus wel, als er meer stof is en filtert wel degelijk.

Maakt het apparaat ’s nachts herrie? 

Nee hoor. Er is ook een speciale nachtstand en die is super zacht! Ik heb nog nooit last gehad van het geluid.

Moet je alle ramen dicht hebben als je dit apparaat aan hebt staan? 

Nee hoor, dat hoeft niet :) Het apparaat filtert gewoon verder, ook als je ramen openstaan.

Zou je het apparaat ook hebben aangeschaft als je het niet opgestuurd had gekregen? 

Zeker weten. Het is namelijk echt een oplossing voor een probleem en we zijn er oprecht enthousiast over. Afgelopen winter heeft mijn vriendin van alles geprobeerd – met plantenspuiten rondlopen, bakjes water op de kachel, beddengoed in de vrieskou leggen enz, – wat maar hielp tegen haar allergie, dus als we destijds van het apparaat hadden geweten, hadden we hem waarschijnlijk toen al getest.

En daarmee sluit ik deze review van de Dyson Pure Hot+Cool Link af. Met het feit dat wij er super blij mee zijn en dat mijn vriendin zich een heel stuk lekkerder in haar vel voelt thuis en dat het apparaat ons erg goed bevalt, op meerdere vlakken! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

10 gedachten over “Schonere lucht in huis, deel 2

 1. Wat een uitvinding zeg! Heb zelf ook een kattenallergie en mijn vriendin heeft een kattenallergie én hondenallergie dus dit zou echt een uitkomst zijn als wij samen gaan wonen en een hond in huis willen!

  Elke allergie is anders, maar ik vond het wel “grappig” om te lezen dat jullie de langharige kat knippen, ikzelf heb juist veel minder last van mijn allergie bij langharige katten (hoe weet ik ook niet, haha)

  1. Wat goed om te horen dat je door deze post op een idee bent gebracht. Hoop dat het jullie net zo goed gaat helpen, want die allergieën zijn hartstikke vervelend! (en huisdieren zijn zo leuk ;)) Succes ermee!

 2. Ik heb gelukkig geen last van allergieën, maar anders was dit ding zeker een uitkomst geweest!
  Ik wilde vooral even zeggen dat ik Beppie heel erg knap vind <3

  1. Dankjewel :) Ben nog iedere dag trots op haar. Ze is echte en model ;)

 3. Ik vind het zo fijn om te horen dat het goed helpt! Allergieën zijn zo verschrikkelijk en als dit een goede oplossing is, is het toch super?! En inderdaad zeg, absoluut niet erg om dit apparaat in huis te hebben qua design. Fijne dag!

  1. Thanks! Wij zijn er ook heeeeeel blij mee. Ook met deze warme dagen ,want de koele stand is HEERLIJK!

 4. Bedankt voor je review! Zowel mijn vriend als ik hebben last van allergieën (hooikoorts, huisstofmijt), dus we overwegen de aanschaf van dit apparaat. De steelstofzuiger van Dyson hebben we nu een jaar en bevalt zeer goed. We hebben 3 katten.. Alleen zij zijn niet tevreden. :P

  1. Ik ben dus echt heel benieuwd naar de stofzuiger nu ook! Lijkt me ook echt een uitkomst!

 5. Wat een cool apparaat! ik sta thuis bekend als een echte keffer (mensen kijken verschrikt om als ik moet niezen, en dat doe ik nogal vaak) dus dit is zeker het overwegen waard. Ook ik ben allergisch voor katten, maar dit gaat vooral om de huidschilfers, niet het haar. Maar een ander vraagje: Wat voer jij als vegan je kat? gewoon uit nieuwsgierigheid :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *