Schonere lucht in huis

001

Weet je nog dat ik een tijdje geleden een campagne voor het Longfonds deed? Ik ging op zoek naar schone lucht in Nederland. Lang verhaal kort: dat is dus bijna nergens te vinden. Onze lucht is behoorlijk vervuild en daar schrok ik best wel van. Ik ben heus niet zo naïef om te denken dat de kwaliteit van onze lucht zo goed is zoals bijvoorbeeld in de natuur van Oostenrijk of Zwitserland (echt bizar hoe diep je daar kunt ademhalen!) maar ik ben er dus wel meer over gaan nadenken.

Ik deelde destijds een paar tips die de kwaliteit van de lucht in jouw leefomgeving kunnen verbeteren en hoe je jezelf zo goed mogelijk kunt beschermen tegen luchtvervuiling. Zoals bijvoorbeeld door vaker op de fiets naar je werk gaan en dan een route te kiezen die níet langs een grote autoweg gaat, zodat je onderweg naar je werk al minder uitlaatgassen inademt. Of door de ramen in je huis vaker aan de niet-straatkant open te zetten. Maar helaas: onderzoeken wijzen uit dat de lucht binnenshuis vaak vijf keer meer vervuild is dan de lucht buiten. Af en toe luchten is dan niet genoeg. En hoewel ik graag mijn huis omtover tot urban jungle met heel veel plantjes, vrees ik dat ook plantjes deze vervuiling niet helemaal tegen kunnen gaan.

Stof, kattenharen en oneindige niesbuien

002

Ik ben zelf redelijk gezegend als het om allergieën gaat: ik heb er bijna geen. Ik heb soms last van hooikoorts – en het ene jaar erger dan het andere jaar – maar daar heb je het dan wel mee gezegd, gelukkig. Helaas is dat voor mijn vriendin anders. Zij is behoorlijk heel gevoelig voor huisstofmijt, waardoor ze vaak benauwd is (vooral ’s nachts) en veel moet niezen. Nu is huisstofmijt iets waar waarschijnlijk niemand heel blij van wordt, maar wat wel écht vervelend is, is dat mijn vriendin sommige periodes ook heel gevoelig is voor kattenharen en verse bloemen in huis. Twee dingen waar je in huis toch bijna niet zonder kan. Oké, de bloemen wel als het moet, maar de katjes natuurlijk niet!

Natuurlijk helpen sommige dingen al: vaker luchten, vaker stofzuigen, het bed vaker verschonen, verse bloemen niet naast de plek waar je zit neerzetten, de katten vaker kammen op het balkon (om overtollig haar sneller kwijt te raken,) maar we voorkomen nooit helemaal dat mijn vriendin meerdere keren per dag een flinke niesbui heeft, of het ’s nachts benauwd heeft en daardoor slechter slaapt. Heel vervelend en iets waar we vooralsnog geen oplossing voor hebben kunnen vinden.

Lifesaver?

004

Vanwege bovenstaande prijzen we ons heel gelukkig dat we een luchtreiniger van Dyson mogen testen. Het gaat om de Dyson Pure Hot+Cool Link en dat blijkt een supersonisch apparaat te zijn. De Dyson luchtreiniger verwijdert automatisch 99,95% van de allergenen uit de lucht. Dat belooft dus een oplossing van bijna 100% en dat zou echt geweldig zijn. Ook worden verontreinigde stoffen tot 0,1 micrometer uit de lucht gezuiverd, dankzij een rond HEPA-filter in glasvezel. Je snapt, als dit gaat uitpakken zoals we hopen, dan kon dit apparaat wel eens een echte lifesaver blijken te zijn!

De Dyson Pure Hot+Cool Link reinigt niet alleen de lucht, hij verkoelt en verwarmt de lucht ook nog eens. Op deze manier kan de Dyson het hele jaar worden gebruikt, ook wanneer je misschien minder last hebt van je allergieën. Ik hoor regelmatig van bedrijven die een luchtreiniger van Dyson in kantoorruimtes plaatsen om de kwaliteit van de lucht – en daarmee dus ook de kwaliteit van de werkomgeving, waardoor iedereen productiever en blijer wordt – te reguleren.

Mooi én gebruiksvriendelijk

003

Heel eerlijk? Toen ik hoorde dat we de Dyson Pure Hot+Cool Link mochten testen was ik natuurlijk hartstikke blij, maar ik maakte me wel een beetje zorgen om dingen als: ok en waar gaan we het apparaat laten dan? Zoveel ruimte heb ik niet in huis. En ook: zoiets als een luchtreiniger kan toch niet mooi zijn? Nou, daar heb ik me best wel in vergist moet ik eerlijk zeggen. Ten eerste is de Dyson Pure Hot+Cool Link helemaal niet groot, waardoor hij in mijn slaapkamer eigenlijk niet eens opvalt en ook niet in de weg staat. Ook vind ik hem helemaal niet lelijk, of is het eigenlijk zelfs een mooi vormgegeven apparaat, waardoor het ook niet storend is om hem een plekje in je interieur te geven. Doordat het apparaat wit is, vind ik hem prima staan tussen mijn houten meubels en groene plantjes!

Wat mijn vriendin dan juist weer bezighield (en het is grappig, want het zegt veel over waar onze interesses liggen en hoe ze uiteen kunnen lopen,) is: maar hoe bedien je het apparaat dan? En hoe weet je nou wanneer de lucht dan wel goed is? De oplossing? De Dyson Pure Hot+Cool Link komt samen met een app die je op je smartphone installeert! De app houdt de kwaliteit van de lucht bij en je kunt er het apparaat ook op afstand mee bedienen. (er zit ook een afstandsbediening bij hoor, dus je hoeft niet alles met je telefoon te doen) En hoewel we er in het tweede artikel, waarin we vertellen over onze ervaringen met het apparaat, meer over zullen vertellen, kan ik al wel vast zeggen dat het behoorlijk indrukwekkend is wat je met deze app allemaal kunt. Wanneer je de Dyson Pure Hot+Cool Link aansluit en connect met de app, wordt eerst de basiskwaliteit van de lucht gecontroleerd en wordt er een persoonlijk ‘programma’ voor je samengesteld, die de kwaliteit van de lucht in no-time gaat verbeteren. Je hoeft je dus in elk geval geen zorgen te maken over of het lastig gaat zijn om de goede instellingen te kiezen – dat regelt het apparaat in samenspraak met de app. Wow. 2017 is happening.

En jij dan?

Herken jij je in het verhaal en heb jij ook last van allergieën in huis of op je werkplek? Of maak je je zorgen om de kwaliteit van de lucht en zou je wel eens willen weten hoe je daar iets aan kunt veranderen? Misschien moet je dan met ons mee testen! Tot en met 16 juni kan je namelijk de Dyson Pure Hot+Cool Link thuis proberen. Wanneer je niet tevreden bent, krijg je je geld terug.

Dertig dagen is precies de periode dat wij de Dyson Pure Hot+Cool Link ook gaan testen en ik denk dat je wel kunt zeggen dat dat een goede periode is om een gefundeerd oordeel over een apparaat te geven. Wij komen in ieder geval over dertig dagen bij je terug met onze bevindingen en ik ben erg benieuwd wie van jullie het apparaat ook gaat testen, of misschien al getest heeft! 

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Dyson / Foto’s: Aline Bouma

PS is het heel gek dat ik door de productnaam van het apparaat steeds het liedje ‘Hot ‘nd Cold’ van Katy Perry in mijn hoofd heb?

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

31 gedachten over “Schonere lucht in huis

 1. Ik heb deze dingen ook wel eens gezien, en hoewel het me een uitkomst lijkt vraag ik me af of je dan buitenshuis niet juist meer last krijgt van je allergieën? Dat je niks meer ‘gewend’ bent? (Dat denk ik trouwens vooral bij mensen die zo’n ding in huis hebben voor hun jonge kinderen die verder gezond zijn – volgens mij is dat gewoon vragen om moeilijkheden)

  Maar goed dat je dat zei van de katten, ik ga die van mij ook maar weer eens een borstelbeurt geven, het haar vliegt hier in plukken door de lucht :P

  1. Dat is een goede Suus, ik ga daar ook op letten ;-) Blijft een ding die allergie, ook de hooikoorts en het lijkt erop dat het alleen maar erger wordt met de jaren. Dat heeft mijn moeder ook (ik spreek vanuit de allergische persoon in dit verhaal). Beppie met lang haar wordt ook weer getrimd deze week, dat zal ook weer wat schelen!

 2. Behalve vragen over uiterlijk en bediening, vraag ik me vooral af hoe milieubelasting de productie van zo’n apparaat is en hoeveel stroom hij gebruikt. Ik wil niet de vervelende zeurpiet uithangen, maar dit kan toch nooit ‘(mint)groen’ zijn?

  1. Het maken van zo’n apparaat is uiteraard niet 100% klimaatneutraal te doen. Maar stel dat je zoveel last van allergieën hebt dat je er allerlei middeltjes/medicijnen voor in huis moet halen… dat is ook niet goed voor het milieu. En zo’n apparaat koop je 1 keer en gebruik je – naar ik aanneem – jaren en jaren. Helaas zijn apparaten in huis nooit echt 100% verantwoord geproduceerd, maar er zijn ook niet altijd goede alternatieven.

   1. Dat lijkt me eerlijk gezegd niet bepaald in verhouding. Op de website van Dyson kan ik zo snel niet zien hoeveel stroom zo’n ding verbruikt. Misschien valt het mee, maar ik vraag het me wel af.

  2. Hier ben ik ook benieuwd naar! Mijn vriend heeft veel last van stof thuis (ondanks regelmatig stofzuigen en andere maatregelen). Zou het daartegen helpen? Ik ben ook benieuwd hoe je het apparaat schoonmaakt want ik neem aan dat al die haren en stofdeeltjes ergens worden opgevangen. En naar de hoeveelheid stroom die het apparaat gebruikt per functie ben ik ook benieuwd! Zou het bijvoorbeeld minder stroom gebruiken als je geen koel- of verwarmfunctie gebruikt?

   1. Als het hiervoor ook zou helpen ga ik hem aanschaffen! Maar ik denk dat het op een andere manier werkt. Maar het werkt zeker mijn interesse!

 3. Hi, jeee, Dyson, altijd fijn. Een vraagje: maakt ‘ie veel herrie? Wij hebben de hot & cold zonder het luchtreinigingsstukje, en die maakt dus veel lawaai, wat best irritant is als we hem ’s nachts willen laten aanstaan.

  1. Ik heb hem ’s nachts op de nachtstand staan en die maakt praktisch geen geluid…

 4. Wat leuk dat jullie zo’n apparaat mogen testen! Maar de kritiek in bovenstaande reacties borrelde ook bij mij op. Worden we niet te verwend met schone lucht door dat apparaat waardoor we vervolgens slechter reageren op verontreinigde lucht? En hoe veel stroom verbruikt hij? Zo’n warm – koud functie is luxe, maar wel wat overbodig toch?

  1. Dat hangt er vanaf hoe goed je huis geïsoleerd is enzovoorts. Als je daardoor bijv minder de kachel laan hoeft te doen…of als je huis zo slecht is geïsoleerd dat het er bloedheet wordt en je dus een airco of ventilator aan moet hebben in de zomer… het hangt denk ik gewoon allemaal van je persoonlijke woon/leef-situatie af :)

   1. Ik kan me voorstellen dat als je last hebt van allergieën je graag een plek hebt waar je er zo min mogelijk last van hebt. Je wilt toch even rust en niet thuis ook nog eens constant moeten niezen omdat je daar niet schoon ‘mag’ maken omdat je er anders buiten zoveel last van hebt?
    Dit is geen aanval op jou hoor Marianne, maar gewoon mijn gedachte erover.

    1. Dankjewel Karlijn, misschien weet Marianne niet hoe het is om met allergieën te leven :-) En het werkt oprecht!

     1. Bedankt voor de reacties! Zelf heb ik een huisstofmijtallergie, maar niet zo heftig. Mijn man heeft een kattenallergie, wel heel heftig. Dus ik weet half hoe het is, in ieder geval hoe het is om met iemand met allergieën te leven, haha. Het waren zomaar wat vragen die bij me opkwamen, en ben blij dat jullie ze hebben beantwoord!

     2. Super dat het helpt Precilla!

 5. Ik heb astma en zou best benieuwd zijn of dit daarbij zou helpen!

  1. Oh dat is ook een goede ja! Hangt er misschien een beetje vanaf waardoor je astma getriggerd wordt? Zoals door stof of door benauwde ruimtes zonder frisse lucht enz..

 6. Hoi allen,

  Ik heb ook al jaren last van huisstofmijt en ken de nachtelijke benauwdheid en niesaanvallen erg goed. Ik heb ook katjes en wat mij 100% geholpen heeft is een robotstofzuiger met allergiefilter. Het klinkt als een overbodige luxe, maar het maakt een wereld van verschil. Het ding elke dag (of om de dag aanzetten (kan voorgeprogrammeerd) en bij mij behoren de niesbuien helemaal tot verleden tijd. Het werkt met een accu, dus het apparaat verbruikt alleen stroom bij het opladen.

  1. Sinds ik dit apparaat in huis heb, zit ik inderdaad ook te kijken naar dat soort stofzuigers. Ik heb ook het idee dat als je écht veel last van allergieën hebt, zoals mijn vriendin heeft, het absoluut geen overbodige luxe is.

 7. Zou je dit apparaat ook aangeschaft hebben als je het niet toegestuurd kreeg? Ik vind het echt jammer dat je blogs interessante thema’s lijkt aan te snijden, maar het uiteindelijk een #spon post blijkt te zijn. Net zoals die posts over het kopen van een huis…

  1. Dat hangt er vanaf hoe hij me bevallen was, als ik hem getest had :) En zoals het nu lijkt, bevalt hij erg goed. Dus als het een oplossing van een probleem is, ja, dan zou ik hem hebben aangeschaft.
   Over de rest van je feedback: dus eigenlijk vind je mijn blog niet meer interessant, als er gesponsorde artikelen op staan. Maar… hoe verklaar je dan voor jezelf dat je iedere dag gratis content bij mij mag komen lezen? Ik bedoel, die content maakt zichzelf toch niet? Dit is mij fulltime baan :)
   Ik zoek altijd de samenwerkingen die passen bij mijn blog, en geef daar voor de lezers een zo interessant mogelijke draai aan. Het voorbeeld van de artikelen over het kopen van een huis is daar eentje van, net zoals dit artikel trouwens, omdat ik écht bezig ben met het onderzoeken van het kopen van een huis. Ik lieg niet tegen jullie he? Ik houd jullie niet voor de gek. Volgens mij ben ik een integere blogger die haar best doet om en interessante content te maken voor jullie – die jullie gratis mogen lezen, nogmaals -en die altijd het beste en het mooiste van haar blog probeert te maken. In gesponsorde content steek ik even veel tijd als in niet-gesponsorde content, dus ik hoop ook dat de content even interessant is als de niet-commerciële content.
   Het is gewoon ook een beetje een kwestie van accepteren dat dit wereldje zo werkt, denk ik.

   1. Beste Groene Meisjes,

    Een reclame als artikel verpakken is niet integer, maar msileiding. Als een krant zoiets doet, staat er altijd boven “Commerciele bijlage”. Mochten jullie jezelf echt zo integer vinden, dan maken jullie duidelijk (en niet in een klein zinnetje bungelend onderaan het artikelte) dat het hier niet een artikel betreft maar een ordinaire reclame.

    1. Voor die ‘krant’ betaal je normaal ook een prijs in de winkel, of voor een abonnement. Hier is alles maar gratis op te nemen en mensen hebben geen filter meer tegenwoordig. Ik vind dát erg ‘ordinair’ om te zien, voor iemand zoals Merel die er hart en ziel in steekt om iedereen te vriend te houden. Erg jammer Theo, maar dit is niet nodig.

 8. Dit is inderdaad een onderwerp waar ik (woonachtig in Amsterdam) al een tijd over nadenk. Wat ik me ook afvraag is: moet je bij zo’n apparaat dan ook alle ramen dicht houden? Nu het lekker weer is heb ik de ramen en balkondeuren (dan wel alleen aan de achterkant) veel open staan.

  1. Nee hoor, dat hoeft niet :) Je hoeft eigenlijk verder niet heel veel anders te doen dan je normaal zou doen.

 9. Ik begrijp Stephanie wel. Je hebt gelijk dat het wereldje zo werkt. In reclame zie je het natuurlijk al heel lang, bekende Nederlanders als gezicht van een merk. Merken binden zich nu ook graag aan bloggers, so called influencers. Ik denk (met mijn achtergrond als journalist en specialist in contentmarking) dat je daarvoor moet uitkijken. Niet voor niets zijn/waren in de media redactie en commercie vaak strikt gescheiden. Het is moeilijk om kritisch te zijn als een product/ervaring je gratis wordt aangeboden. Van ‘samenwerkingen’ is/was in de journalistiek daarom meestal geen sprake. Als blogger heb jij je eigen verantwoordelijkheid. Maar realiseer je: jij bent goud waard voor de bedrijven die met jou samenwerken. Het is nooit aardig of zelfs lief als ze jou iets toesturen, maar keiharde business. Realiseer je dat jouw lezers jou vertrouwen en eerder geneigd zullen zijn iets aan te schaffen omdat jij er positief over schrijft. In feite verkoop je dus een product. In dit geval een apparaat van bijna 600 euro. Als jij je daar prettig bij voelt, prima. Maar dit is zeker iets om goed bij stil te blijven staan, wil een echt authentiek blog blijven maken.

 10. Nou Merel, ongeacht de reacties hierboven vind ik dit artikel mega authentiek en vind ik het volkomen logisch dat je een samenwerking bent aangegaan. Dus. Ik overweeg trouwens zeker om hem ook te proberen, ik ben voornamelijk op zoek naar luchtverkoelend apparaat maar wat minder allergenen kan ook geen kwaad, dus dat zou een mooie combi zijn. Aan de andere kant vind ik hem nog wat prijzig, dus misschien koop ik hem volgend jaar tweedehands voor een zachter prijsje. (:

  1. Dank je wel Charelle :-) Feedback waar we wat mee kunnen. En hij is na deze afgelopen tropische dagen ook zeker goedgekeurd als een verkoelen, door ons, maar ook de katjes genieten er enorm van :-) Ik snap het van de prijs zeker en producten hergebruiken is ook een goed idee! Is er niet al een eerder model wellicht op marktplaats beschikbaar? Hij heeft mij oprecht geholpen met mijn allergie!

 11. […] schreef over beginnen met vegan eten, over gerechten die heel geschikt zijn voor een picknick, over schonere lucht in huis, over iets tofs doen in de omgeving van je woonplaats in plaats van in de stad, over de lekkerste […]

 12. Ik heb heftige last van huisstofmijt allergie en ik twijfel of dit echt werkt. Ik vind je artikel top! Maar hier ligt ook gelijk mijn twijfel, omdat je een gesponsord product promoot/testen vraag ik me dus een beetje af hoe onafhankelijk het artikel is. Het is geen kritiek richting jou, maar heb dat dus met alle producten die door mensen getest of gepromoot worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *