“Schönwetter” in Berlijn

Mijn eerste artikel gaat over een van de bekendste markten van Berlijn – de Mauerpark vlooienmarkt. Nadat ik gisteren in de ochtend en de middag ben gaan zwemmen (wij hadden 34 graden in Berlijn!) ging ik ’s avonds nog een uurtje naar de vlooienmarkt in het Mauerpark. Dit park ligt in het stadsdeel Prenzlauerberg.

De markt is zo bekend doordat hij in alle reisgidsen (over de hele wereld) vermeld staat. Het is er dus ook altijd erg druk. Mijn tip is daarom om of heel vroeg in de ochtend te gaan, of juist laat in de middag. ’s Ochtends sta je als eerste aan de kraam, maar ’s avonds komen de verkopers je gemakkelijker tegemoet, qua prijzen!

De kramen op de vlooienmarkt zijn heel divers. Links op het terrein heb je de “vaste” kramen. Hier verkopen de mensen iedere week dezelfde spullen en ik vind dat deze kramen meer op winkeltjes lijken, met dus ook winkelprijzen. De verkopers weten dat veel bezoekers toeristen zijn en alleen maar voor één keer naar deze markt komen, daar passen ze hun prijzen op aan. Vooral de witte tenten zijn duur. Als iemand voor een oude kapotte fotolijst 15 euro wil hebben en geen zin heeft om te onderhandelen, weet ik dat ik verder moet lopen. Ook heb je aan deze kant de kramen die hun vintage kleding heel duur verkopen. Voor mijn begrijp veel TE duur. Maar het is wel leuk om de kratten met kleding lekker door te spitten!

 

Wat ik altijd leuk vind om te zien zijn de velen kleine designers die op de markt proberen om hun kleding of sieraden aan de man te brengen. Natuurlijk zijn deze dingen ook duurder dan de tweedehands spullen, maar zo hebben ze een kans om te tonen wat ze voor creatiefs maken.

Rechts (vanuit de entree) op de markt vind je dan de privé-verkopers. Deze mensen huren gewoon een tafel in de ochtend en verkopen de rommel waarvoor ze thuis geen plaats meer hebben. Ik vind het altijd leuk om hier een beetje te onderhandelen en soms heb ik het geluk dat ik iets tofs vind!

Het maakt niet uit wat je eetgewoontes zijn; op de Mauerparkmarkt vind je zeker iets naar jouw smaak. Naast de Turkse bakker en een goedkope falafeltent vind je ook een busje met vegan burgers. Ik heb gisteren voor een spinazie-gözleme gekozen: yammie.

Overal over het terrein heb je cafeetjes. Naast de vlooienmarkt zit ook het echte, enige “Mauerpark”. Voor mij altijd ideaal om even te relaxen en nog een keer te kijken naar wat ik heb gescoord. Hier vindt op zondag ook (bijna) altijd de “Mauerpark-karaoke” plaats. Gisteren hadden wij helaas geen geluk, omdat Joe Hatchiban (de oprichter van dit event) op vakantie was. Maar om jullie te laten zien hoe leuk dat altijd is, heb ik hier een video van een afgelopen editie:

Ik heb gisteren niet zo veel gekocht. Maar dit was definitief mijn “catch of the day”:

Als je bij jouw volgende Berlijnbezoek zin in de Mauerpark hebt, bereik je de markt met de U8, halte “Bernauerstraße” of de U2 naar halte “Eberswalderstraße.” Je volgt gewoon de stoet mensen vanaf de Ubahn- ze lopen zeker allemaal naar het Mauerpark. Voor de zekerheid heb ik een plattegrond toegevoegd:

Het maakt niet of het winter of zomer is – de vlooienmarkt is altijd op zondag geopend.
Ik wens jullie veel plezier!

“Tschüssie”

Ben jij wel eens naar de Mauerparkmarkt geweest? Wat vond je ervan? Als je nog niet bent geweest: komt dit op jouw ’to do’ lijstje voor de volgende keer dat je Berlijn bezoekt?  

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

19 gedachten over ““Schönwetter” in Berlijn

 1. Wat leuk dat die markt zo divers is! Ik krijg er helemaal koopkriebels van :)

 2. Leuk :-)!! Ik heb deze markt en park op mijn planning staan voor komende zondag! Ben heel erg benieuwd :-) Nog tips voor andere leuke vlooienmarkten?

 3. Ziet er erg leuk uit! Ik ben nog nooit in Berlijn geweest, maar als ik er heen ga zal ik hier zeker een bezoekje brengen!

 4. Nu ben ik nog niet zo lang geleden in Berlijn geweest, maar ik wil weer! Langer!
  Leuk stukje! :)

  1. Dat klopt, Marloes! Het is inderdaad geweldig. En een verdere tip van mij is het, er vroeg naartoe te gaan. De karaoke begint altijd om 3 uur maar het is zo druk dat je daar beter al om 2 uur bent.

 5. ziet er goed uit!leuk stukje weer :o))

  i love the nieuwe groene meisjes!! :o))

 6. @Marloes: Dat klopt! De Karaoke is geweldig! Ze begint iedere zondag (als joe niet op vakantie zit ;) ) rond 3 uur, maar ik raad je aan er al om 2 uur naartoe te gaan omdat het altijd heel druk is.

 7. Ah, ik hou echt van Berlijn! Ik wil er later studeren (na deze studie).

  Hoe komt het dat jij zoveel van Berlijn weet? Woon/studeer/werk je er? :)

 8. @Lies: Ook dit klopt! Ik woon, studeer en werk hier in Berlijn. En dat al sinds 4 jaren… maar ik was al voordat ik hier ging wonen vaak in Berlijn op vakantie omdat mijn broer al 8 jaren hier leeft. Het was liefde vanaf de eerste moment.

 9. Leuk om te lezen! Ik ben nog nooit in Berlijn geweest maar wil er zeker een keer heen want ik heb er zoveel positiefs over gehoord. Het lijkt me vooral heerlijk om op een zonnige herfstdag door de straten de wandelen, met m’n winterjas aan en met mijn voeten de herfstblaadjes weg schoffelend. En dan op zoek naar een lekker eettentje voor een warme choco en daarna heerlijk (vega) eten. Op de een of andere manier zie ik dat plaatje helemaal voor me :) Dank voor het delen van je ervaringen!

 10. Arkonaplatz, ongeveer 500 meter verderop, vind ik zelf ook erg leuk want kleiner en met minstens zulke mooie spulletjes als de Mauerparkmarkt. Er worden bv. grote neonletters verkocht en te gekke meubels. De markt is er, net als Mauer, ook op zondag, maar gaat minder lang door. Je kunt beide makkelijk op één dag combineren. Zie voor meer bv. ook http://unlike.net/berlin/escapism/flea-market-arkonaplatz.

  1. Zeg dat nou niet Amadea… nu willen wij WEEEEEER gaan ;)

 11. @Amadea: Bedankt voor jouw reactie. Ik ben van plan om in de toekomst nog meerdere artikelen over de verschillenden vlooienmarkten in Berlijn te schrijven. Zoals je het al hebt geschreven is de markt niet zo lang geopend – dus zondag helaas al dicht toen ik er naartoe kwam. Maar de markt op de Arkonaplatz staat zeker op mijn lijst voor aanstaande berichte.

 12. Berlijn = top! Elke zondag is er ook een kleine markt op de Boxhagener Platz in Friedrichshain. Ook erg leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *