Smoothie met verse superfruits

smoothie recept

Van het nieuwe merk ‘Inukshuk’ kregen we een leuk pakketje geleverd. In het pakketje zaten drie potten met ingevroren superfruits. Misschien vraag je je af: superfruits? Wat is dat nu weer? In dit geval zijn het gojibessen, incabessen en duindoornbessen. Stuk voor stuk bessen die heel veel vitamines bevatten. Misschien heb je deze bessen wel eens in de gedroogde vorm gezien (om gojibessen kun je in ieder geval tegenwoordig niet meer heen,) maar de verse vorm hebben wij in Nederland nog niet eerder gespot. Dat komt doordat Inukshuk de eerste importeur en leverancier in het land is. Om dit nieuwe product eens te testen, maakten we een erg lekkere smoothie met superfruit!

smoothie recept smoothie recept

Kijk, zo zien de potten met de ingevroren superfruits eruit. Het lijken net potten ijs hè? Maar dan gezonder!

smoothie recept smoothie recept

Zo zien de superfruits eruit. Kleurrijk! Vooral de gojibessen vonden we wel bijzonder om te zien, omdat we die alleen kennen als verrimpelde, donkerrode besjes. Dit ziet er een stuk aantrekkelijker uit, als je het ons vraagt. Gojibessen zijn wat wrang van smaak en daar moet je van houden. In koude gerechten (zoals een smoothie) vinden wij het lekkerder dan in een warm gerecht, zoals havermout.

smoothie recept

Op de achterkant van de potten staat een lekker smoothierecept. Uiteraard een recept waarin de bessen worden verwerkt. Zo lazen wij dat incabessen en duindoornbessen zich goed laten mengen met zachtere smaken, zoals banaan en mango. We besloten deze twee bessen een kans te geven en maakten de volgende smoothie:

smoothie recept

Voor twee glazen smoothie:

1 rijpe banaan
1 glaasje amandelmelk (ongezoet)
1 handje duindoornbessen
1 handje incabessen

Wil je deze smoothie zonder het superfruit maken? Denk dan eens aan de combinatie bevroren banaan- amandemelk – mango en ananas. Lekker voor de zomer!

Het resultaat? Een heerlijk friszure smoothie. Echt weer eens een heel andere smaak dan we normaal gewend zijn. Het doet ons denken aan een strandvakantie, zo lekker exotisch! Doordat de bessen ingevroren zijn, was de smoothie wel erg koud en dat vinden we voor de winter wat minder geschikt. Je kunt de bessen natuurlijk eerst even laten ontdooien.

De gojiebssen kosten €4,89 en de duindoornbessen en incabessen kosten €4,69 per pot. Inukshuk is te koop bij alle filialen van Marqt. Ook zal Inukshuk binnenkort een webshop openen.

Hoewel we de potten met bessen van Inukshuk erg leuk (en lekker!) vinden, willen we er wel twee dingen over zeggen. Allereerst: het is geen goedkoop product. Het is dan ook een luxeproduct, zeker geen product dat je standaard in huis moet hebben. Wanneer je op een budget leeft, is dit niet echt een product dat bovenaan je boodschappenlijstje moet staan. Dat geldt ook voor ons. Sowieso denken wij niet dat je superfruits nodig hebt, want er is nog zoveel ander lekker en gezond fruit om te eten. Voor de afwisseling kan het leuk zijn.

Ten tweede: deze bessen groeien niet in Nederland en dat betekent dat ze een reis moeten afleggen om hier te komen. Dat is natuurlijk niet heel erg groen. Bananen zijn dat ook niet, maar die eten we ook graag. Wij proberen zoveel mogelijk uit het seizoen en lokaal te eten (daarom hebben we bijvoorbeeld een abonnement op een biologisch groente- en fruitpakket,) maar we vinden het redelijk saai worden als we nooit iets kunnen gebruiken dat niet hier uit de buurt komt. De bessen van Inukshuk zijn dus uitheems en bijzonders en zo kijken we er ook naar. Leuk voor een keertje, niet een product dat wij wekelijks zouden kopen.

Wie van jullie is er benieuwd geworden naar de verse superfruits van Inukshuk? En wie gebruikt er wel eens superfruits bij het maken van een smoothie? We zijn benieuwd!

* De papieren lichtblauw-witte rietjes komen van de webshop Mason Madness.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

28 gedachten over “Smoothie met verse superfruits

 1. Nog nooit van de andere 2 bessen gehoord, naast de gojibessen. Qua verpakking ziet het er aantrekkelijk uit, maar ik ben hier al snel bang dat je alleen voor de naam betaalt ipv voor zogenaamde de speciale kracht of smaak van de bessen. Wat is jullie mening daar over?

  1. Sowieso geloven wij niet echt in de ‘speciale krachten’ van dit soort bessen of andere superfoods. Wij gebruiken verder ook eigenlijk alleen chiazaad, omdat je daar lekkere dingen (zoals pudding) mee kunt maken. Wij zien het meer als een leuke variatie op het thema, aangezien we zoveel fruit eten en eigenlijk alles (wat je hier in Nl kunt krijgen) wel eens hebben gehad ;)

 2. Duindoornbessen groeien ook gewoon in Nederland hoor! In de zomer kun je ze plukken, uiteraard in de duinen. Dat is dan weer een stuk goedkoper en groener.

  1. Oh echt? dat wisten we niet! heeey, dat is dan zeker een goedkope optie! ze zijn erg lekker, vinden wij!

 3. De smoothie ziet er wel heel erg lekker uit! Maar eigenlijk ben niet zelf niet zo’n fan van de zogenaamde superfoods. Ik vrees dat het een beetje meer marketingtools zijn dan écht producten die zoveel beter zijn dan andere etenswaren. Desondanks vind ik sommige superfoods wel heel erg lekker, dus ze komen zeker wel eens op tafel. :)

 4. Ziet eruit als een super lekkere smoothie! Dit os voor mij ook de eerste keer dat ik superfruits in hun niet-gedroogde vorm zie, haha

 5. Bananen komen gelukkig per boot vanuit Zuid-Amerika, wat een heel stuk groener maakt dan besjes of boontjes per vliegtuig vanuit Amerika of Afrika te transporteren. Er bestaat heel handige app voor dit: de groente- en fruitkalender.

  1. Dat is waar.. maar goed, van ver blijft van ver. Jammer genoeg wonen we hier niet in een tropisch gebied met al dat heerlijke exotische fruit! Was het maar zo’n feest :) Het is ook de reden waarom we een abonnement op een groente- en fruitpakket hebben genomen. Lekker lokaal en allemaal biologisch. Zo hoeven we de kalender eigenlijk niet eens in de gaten te houden (doen we wel, want het is gewoon leuk om te zien,) want dat gaat allemaal automatisch met zo’n pakket!

 6. ik koop dan toch ook liever een paar doosjes bosbessen (ook ‘superfruit’) en als ik wat extra budget heb een zak van het biologische merk, dan zo’n doosje aan die prijs… met een gezond gevarieerd (en vegan!) patroon denk ik dat je echt wel zonder kan (als ik ze zoals jullie zou krijgen zou ik uiteraard ook testen :) )
  maar als ik de smoothie dan zou maken zou ik de amandelmelk vervangen door kokosrijstmelk (provamel) om het nog wat exotischer te maken, maar dat is vast kwestie van smaak :)

  1. Absoluut kan je zonder, daarom schrijven we dat ook in het artikel :) En bosbessen en andere bessen die wel hier in NL groeien, of niet van zo ver hoeven te komen, kopen wij ook regelmatig. Maar inderdaad, zoals je zegt: als je het opgestuurd krijgt, is het toch leuk om het te testen! Niet gebruiken zou ook zo zonde zijn ;)

   1. ja, ben het helemaal eens met jullie houding ten aanzien van Superfoods! Maar ze niet gebruiken dat zou inderdaad pas voedselverspilling zijn he :) en daar doen we niet aan! Blij dat jullie er iets lekkers van gemaakt hebben :)
    en die kokosrijstmelk vind ik zo’n ontdekking, ik gebruik die ook in soepen enzo, heb sindsdien de amandelmelk een beetje aan de kant geschoven :D

 7. De Incabessen kan je al een tijd vers bij de AH krijgen, dan heten ze Kaapse goudbes (kijk in de koeling bij de fruitsalades). En nog iets goedkoper ook, 2 euro voor 140 gr. Zijn eigenlijk die lampionvruchtjes die je vroeger altijd als garnering in een restaurant kreeg :)

  1. Bedoel je niet de veenbessen? Dat zijn idd van die lampionvruchtjes. Incabessen zijn die kleine oranje besjes :) Maar wat grappig dat AH ze verkoopt!

   1. Veenbessen zijn cranberries :)
    Die lampionvruchtjes zijn idd incabessen. Of Kaapse goudbessen zoals de AH ze noemt. Of physalis.

    Een wonderbesje met vele namen!

 8. Al die doosjes met bessen opendoen lijkt me een feest!
  Ik kan wel begrijpen dat je gojibessen niet vers in de winkel vindt: ik heb afgelopen zomer bij een (Belgische) groenten- en fruitlevrancier gewerkt en ik kan je verzekeren dat die krengen sneller beschimmelen dan dat ze in de winkelrekken raken :p

  1. Is ook zo, maar dat heb ik eigenlijk altijd met fruit. Het is zo kleurrijk en het verveelt me nooit!

 9. Ik moet nog eerst heel veel recepten met ‘Hollands fruit’ proberen voordat ik aan inheems fruit ga beginnen ;-)

 10. Ik ben er zeker benieuwd naar!
  Ik gebruik deze bessen in gedroogde vorm (behalve de duindoorn, maar wel berberis) wel in de sojayoghurt of amandelmelk, maar in Smoothies eigenlijk alleen poeders zoals Maca (dat ik erg vies vind) en tarwegeaspoeder.

 11. Moesten ze in Belgie verkrijgbaar zijn, dan zou ik ze wel kopen.
  Gezond, biologisch, eten is niet goedkoop he…
  Het is maar hoe je je budget wil en kan verdelen niwaar, en kwaliteitsvol eten staat bij mij op een hoge plaats.

 12. Die verpakkingen zien er tof uit zeg! Duindoornbessen groeien bij ons in Nederland ook, voornamelijk in de duinen. Als je eens naar Scheveningen gaat kom je ze vast tegen. Verder ben ik het helemaal eens met jullie standpunt over superfoods, we hebben genoeg lekker fruit van dichtbij :)

 13. Ik heb ze ook geprobeerd en vind ze heel bijzonder. Echt een andere smaak dan ik al kende, zeker die duindoorn. Die kun je inderdaad ook in de duinen plukken, maar hier in Zandvoort zijn ze dan veel kleiner en een stuk zuurder.

 14. Niet alleen duindoorn groeit hier, ook boksdoorn (lycium barbarum) ofwel de goji bes. Misschien toch beter deze bessen leren apprecieren dan bananen? En de inca bessen zijn dan wel niet inheems/winterhard, maar heel makkelijk te kweken in de tuin of in een pot. Veel makkelijker dan bananen of mango. ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *