Speculaascrumble

speculaascrumble

Het is donderdag en dus bijna vrijdag en dus bijna weekend en dus tijd om iets lekkers te maken. Ik weet niet wat het is jongens, misschien is het gewoon de herfst met haar druilerige en donkere dagen, maar ik heb echt heel veel zin om dingen te bakken. Sowieso zit ik full on in omamodus, hoor. Geen schaamte.

speculaascrumble

Ik maakte gisteren dit super simpele recept voor een fotoshoot die ik met Sam deed voor mijn samenwerking met illy. Van bovenstaande foto werd ik zo blij dat ik hem hier even met jullie wil delen. Over de linkerfoto heb ik heel veel vragen gehad op Instagram. Ik zei toch al dat ik in mijn omamodus zat? Ik overdrijf niet hoor. Ik doe zelfs aan kleuren op nummer. Ik kan op dit moment niks – nouja, naast mijn yin yoga lessen dan – bedenken dat me zó rustig maakt als dit. Je hoeft gewoon niet na te denken. Het is letterlijk: 1= donkerblauw, 2 = lichtblauw, 3 = rood, enzovoorts. Ik doe dit terwijl ik podcasts luister en speculaascrumble eet. Voor iedereen die naar het boekje vroeg op Instagram: het gaat om dit boekje. En deze lijkt me ook geweldig. (klik!)

En omdat het recept gisteren zo lekker uitpakte – en zo makkelijk was om te maken, – deel ik het graag met jullie. Ik vind het heel geschikt als dessert. Als het nog lekker warm is, en dan geserveerd met een beetje vanille sojayoghurt. Maar goed, het kan ook prima als ontbijt. En de restjes doen het prima bij de koffie. Dus eigenlijk komt het neer op: je kunt deze speculaascrumble de hele dag door eten, tot je er misselijk van wordt. En dat word je op een gegeven moment wel, denk ik.

Je zou dit recept overigens op allerlei manieren kunnen aanpassen. Je zou het zoetmiddel kunnen aanpassen, door bijvoorbeeld geen kokosbloesemsuiker maar gewone suiker of juist zoiets als agavesiroop te gebruiken. Je zou in plaats van appels ook peren kunnen gebruiken – of rood fruit, als je dat lekkerder vindt. Je kunt in plaats van speculaasjes ook kruidnoten gebruiken. Je mag het helemaal zelf weten, lekker wordt het vast en zeker.

speculaascrumble

Op deze foto zie je een prachtige bloemlezing van Rutger Kopland. Eén van mijn favoriete dichters. Geluk is gevaarlijk, uitgegeven door uitgeverij Rainbow. Daaronder ligt The sun and her flowers, de nieuwe dichtbundel van Rupi Kaur. En dááronder Te waar om mooi te zijn – een YA roman van Roxanne Wellens. Alle drie aanraders. Doen het goed bij een lekkere koffie en een speculaascrumble op een rustige weekenddag.

Voordat we beginnen, goed om te weten: ik gebruikte meerdere kleine schaaltjes, maar je kunt natuurlijk ook gewoon één grote ovenschaal gebruiken. Dit recept is goed voor 5 tot 6 porties.

Wat heb je nodig? 

3 appels (ik gebruikte goudreinetten)
50 gram rozijnen
75 gram plantaardige boter (op kamertemperatuur)
100 gram bloem
80 gram kokosbloesemsuiker
snufje zout
een paar speculaasjes (verkruimeld)
1 eetlepel speculaaskruiden

Wat ga je doen? 

– verwarm je oven voor op 200 graden – 

1. Schil de appels en snijd in kleine blokjes. Doe deze samen met de rozijnen in een ovenschaal.
2. Mix in een kom bloem, suiker, zout en speculaaskruiden en roer goed door.
3. Voeg nu de boter en de speculaasjes toe en kneed tot een kruimelig deeg.
4. Verdeel het kruimelige deeg over de appel-rozijnenmix en zet de ovenschaal voor 30 minuten in de oven. That’s it.

Tip 1: serveer warm en met een scheutje vanille sojayoghurt.
Tip 2: gebruik in plaats van een standaard speculaaskruidenmix uit de supermarkt een zelfgemaakte pumpkin spice mix (klik hier voor het recept,) of gebruik één van de lekkere kruidenmixen van Green Gypsy. (no spon!)

Dit is gewoon de herfst in een potje. En nee, het is absoluut niet per se een gezond recept. Ik bedoel, plantaardige boter is nog steeds boter en kokosbloesemsuiker is nog steeds suiker. Maar hey, eet er gewoon niet te veel van en het kan best wel een keertje ;)

Foto’s: Sam van Rij 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

16 gedachten over “Speculaascrumble

  1. Ik heb net de appels en de speculaasjes in huis gehaald.
    Dus die crumble komt er wel :-)

  2. Oh, dat ene boek (Kleuren op nummer, extreme kleurpuzzels voor volwassenen) lijkt mij ook geweldig! Ik heb er toevallig vanavond ook naar zitten kijken. Ik heb net besloten om weer te gaan kleuren omdat ik behoefte heb aan rust in mijn hoofd.

    1. Het is zo geweldig. Ik heb het boek besteld en ik kan niet stoppen hahaha

    1. Wat leuk om te horen :) Die foto’s zijn absoluut nooit mijn eigen verdienste. Daarvoor heb ik het geluk om met heel getalenteerde mensen samen te mogen werken <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *