Sterke en gezonde nagels – the natural way

4892b21dee22e8db305c693270830828

Eventueel meelezende heren, ik waarschuw je vast, dit artikel gaat over een veelbesproken damesonderwerp.  Je kunt nu nog stoppen met lezen. Komt ie: sterke(re) nagels krijgen. Zelf ben ik helaas niet gezegend met van die mooie, kneitersterke nagels die alles aan kunnen. Ik moet het doen met een stel korte, vrij slappe gevallen. Maar, er is hoop! Er zijn namelijk wat manieren en trucjes om je nagels sterker en nagel te laten groeien, op een natuurlijke manier. Er komen geen nepnagels aan te pas (juist niet!) en je hoeft er geen fortuin aan kwijt te raken.

1.  Eet veel vitamine B. Dit zit in vlees en melk, maar onder andere ook in brood, spinazie, sojabonen, noten en banaan! Dat wordt dus bananensmoothies drinken voor je leven. Ik merk echt dat mijn nagels sterker zijn geworden sinds ik meer groente en fruit eet. En ik merk ook dat als ik een tijdje mijn goede fruit&groente gewoonten laat varen, mijn nagels weer slapper en kwetsbaarder worden. Mocht je niet voldoende binnenkrijgen, dan kan je ervoor kiezen om een supplement te slikken. Ik zou er zelf dan wel voor kiezen om een potje supplementen in een natuurwinkel te kopen.

2. Vijl je nagels met een kartonnen vijl. Ik heb altijd gedacht dat ik mijn nagels met een glasvijl moest bewerken, maar nu heb ik begrepen dat dit alleen geschikt is voor nagels die al heel sterk zijn. Heb je dus slappe nagels die vrij gemakkelijk scheuren of breken? Dan is een kartonnen vijl misschien al een deel van de oplossing. Kartonnen vijlen koop je zo ongeveer overal, van bij de drogist tot bij de Hema of de Action, en ze kosten helemaal niks.

3. Verzorg je nagelriemen goed. Ik heb nooit zoveel aandacht aan mijn nagelriemen besteed, om eerlijk te zijn. Maar sinds een tijdje gebruik ik Lemony Flutter van Lush en ik moet zeggen; het werkt. Ten eerste zien mijn nagelriemen er goed verzorgd uit en heb ik vrijwel geen last meer van velletjes of scheurtjes rondom de nagel. En daarbij komt dat ik het idee heb dat mijn nagels harder groeien! Lemony Flutter is  overigens geen veganistisch product, want er zit bijenwas in. Lush is wel dierproefvrij. Burt’s Bees (ook dierproefvrij) heeft ook een product voor de nagelriemen, ook met citroen. Ook dit product is door de bijenwas niet vegan. Wat ook schijnt te werken is het smeren van kokosolie. Was te  verwachten, kokosolie is een wondermiddel. Ook belangrijk bij het verzorgen van je nagelriemen: als je ze hebt ingesmeerd worden ze zacht en kan je ze gemakkelijk terug duwen.

4. Neem één keer in de week een handenbadje. Dit doe je heel eenvoudig door een kom met lauw tot warm water neer te zetten met een paar druppels olie erin. Denk bijvoorbeeld aan amandelolie of avocado-olie. Laat je handen lekker ‘weken.’ Daarna scrub je je handen en de huid rondom je nagels met bijvoorbeeld suiker, sucanat of zout. De combinatie van water, olie en suiker of zout gaan je handen heel zacht maken. Pas met zout op dat het kan gaan prikken bij wondjes! Na het scrubben maak je je handen zachtjes droog en smeer je ze in met een lekkere handcrème. Bijvoorbeeld die van Pura Vita. Door dit iedere week één keer te doen worden je handen zachter en je nagels sterker en gezonder!

5. Gebruik altijd een remover zonder aceton. Door een remover mét aceton drogen je nagels (nog meer) uit en daardoor worden ze kwetsbaar.

6. Door het lakken van je nagels worden je nagels ook sterk. Immers, het legt een beschermlaagje over je nagels. Ook kan het je ervan weerhouden om op je nagels te bijten, mocht je een nagelbijter zijn. Echter, het is wel heel erg belangrijk om je nagels tussen twee lakbeurten in een paar dagen te laten ‘luchten.’ Je nagels hebben wat zuurstof nodig!

7. Je kan eventueel een nagelverharder gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan die van het Etos huismerk (= dierproefvrij.) Dit is geen heel natuurlijk spul natuurlijk, dus je kan het ook eerst zonder dit middel proberen.

Nog een leuke tip die ik tegenkwam: om je nagels goed roze/wit en schoon te krijgen doop je nagels in een badje van melk met citroensap. Nu heb ik geen melk in huis, maar ik ga het wel een keer proberen met rijstmelk. Wie weet werkt het ook wel!

Ik hoop dat jullie iets aan mijn tips hebben gehad! Hoe houd jij je nagels sterk en gezond?

Bron afbeelding.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

31 gedachten over “Sterke en gezonde nagels – the natural way

  1. Ja dat klopt! Op de verpakking staat ook “Goed voor huid en haar.” Dat geldt vast ook voor nagels ;)

 1. Oef, ik heb een nagelverharder van Herome gebruikt en pijn dat het deed! Alsof mijn nagels tussen de deur waren gekomen. Dus ik zou tip 7 niet aanraden… (komt geloof ik door de formaldehyde, zit in bijna alle nagelverharders).
  De huid/haar/gezichtsolie van The Body Shop kan je ook voor je nagels gebruiken en volgens mij is die vegan.

  1. Je kunt ook gewoon nagelverharder van kruidvat, etos, en hema kopen (eigenmerk) is net zo goed en minder pijnlijk.

 2. Dat nagels moeten ‘luchten’ is een fabel. Het is dood weefsel, net als haar.
  Verder zijn het goede tips.

 3. Een collega zei laatst dat ze eens per week met een gehalveerde teen knoflook over haar nagels wreef, en het na ca een kwartier afspoelde. Ik geloof er niks van eigenlijk, maar ze was er heilig van overtuigd :) misschien toch proberen…

  1. haha, die heb ik nog nooit gehoord! Maar, wie weet ;)

 4. In Lemony Flutter zit ook lanoline (wolvet van schapen) helaas :( ik hoop dat ze dat er ooit uithalen dan gebruik ik hem ook weer. Verder helemaal mee eens, vooral vitamine B en eiwitten zijn zo belangrijk! En of het werkt of niet, ik laat mijn nagels ook altijd een paar dagen “luchten”, heb toch het idee dat het beter is.

   1. Omdat dat niet veganistisch is :) Veganisten gebruiken geen enkel product van dierlijke oorsprong.

 5. Waar ik me altijd aan hou is; wanneer het witte stuk nagel langer dan ongeveer 4mm wordt moet er een stukje vanaf. En elk haakje direct wegvijlen anders scheuren je nagels op de naarste plekken af.
  Toen ik (zo’n 16 jaar geleden) begon met m’n nagels te laten groeien, gebruikte ik een tijdje nagelverharder en dat werkte bij mij heel goed om te sterker te laten worden. Ook fijn is dat als er stukjes afschilferen je niet met de nagellak verwijderaar aan de slag hoeft, omdat je het toch bijna niet ziet. Daardoor beet ik ook geen nagels meer want laagjes nagelverharder zijn niet zo lekker.
  Na een tijdje goed voor m’n nagels te hebben gezorgd hoef ik nu niks meer te doen en heb ik toch altijd mooie lange nagels. En m’n nagelriemen blijven zacht zodat ik ze altijd naa achter kan duwen zonder dat ik ze eerst in hoef te smeren. Alleen als t echt koud is gebruik ik handcreme maar volgens mij heeft dat geen invloed op m’n nagels.
  Ik zeg: allemaal hele goeie tips. Bij mij hielp de nagelverharder en de nagelriemcreme in elk geval.

 6. Leuk artikel!!

  Als je nagels trouwens niet helemaal mooi wit van kleur zijn, kan je ze weer wit poetsen met een mengseltje van bakingsoda en citroensap. Super leuk: dit reageert op elkaar zodat je even een schuim krijgt, oude tandenborstel erbij en borstelen maar.

 7. Stiekem is het grootste nadeel wat ik bij vechtsport ondervind toch wel dat mijn nagels altijd kort moeten zijn. Ik draag nog steeds nagellak en af en toe nailart (overleeft helaas geen les) maar bij korte nagels is het toch minder mooi :(
  Nagelverharders van herome zijn wel heel goed maar als het pijn doet kan je beter sensitive nagelverharder kopen. Mijn nagels zijn ook veel sterker geworden (al moeten ze kort zijn snik) sinds ik nog meer groente en fruit eet. Ps. Ik heb de koekjes gisteren geprobeerd ze waren echt lekker :D

 8. Super leuke foto zeg!
  Voor mijn werk moet ik mijn nagels altijd kort houden, ik knip ze een keer in de week (anders ga ik bijten of scheuren) en gebruik lemony flutter. Nagellak vind ik niet fijn, heb ik het gevoel alsof mijn nagels stikken. Mijn teennagels lak ik wel en verzorg ik hetzelfde als mn vingers.

 9. Sinds ik vegan ben en (daardoor) gezonder eet, zijn mijn nagels veel sterker geworden. Voorheen waren ze slap en dun.

  Ik zou geen nagellak of nagelverharder aanraden, dat is echt chemische troep waar je nagels alleen maar slechter van worden.
  Er is tegenwoordig wel een beter alternatief voor de reguliere nagellak, namelijk (meer) natuurlijkere nagellak van bijvoorbeeld Scotch naturals of Sante. Dat is een betere keuze om af en toe je nagels mee te lakken (maar alsnog niet heel regelmatig).

  Extra voedingsmiddelen met vit b eten is sowieso een goed idee bij slechte nagels! En meer groente en fruit kan ook nog wel eens helpen :)

 10. Leuk artikel met handige tips
  Die nailart is trouwens echt mooi zeg! ^^
  Ik gebruik altijd een glasvijl
  Dat badje met melk en citroenzuur ga ik eens proberen!
  Ik gebruik zelf voor mijn nagelriemen lush lemony flutterr

 11. Heel leuk artikel!

  Maar ik vind vooral die foto goed gelukt. Dat komt omdat ik veel met fotografie bezig ben en ik let daar meer op. ;-)

 12. Leuk artikel, maar ik heb nog een vraagje.
  Ik heb zelf erg last van broze nagels waarbij de ‘bovenlaag’ steeds loskomt van mn nagels, mijn nagels splijten dus aan het einde. Ik heb eerder gelezen dat dit komt door vitamine D gebrek, maar ook in de zomer heb ik er last van. En ik vind het erg jammer dat ik mijn nagels niet mooi kan laten groeien.
  Ook zou silicea helpen. Heeft iemand hier ervaring mee?

 13. Ik doe af en toe stukje knoflook erin top coat of verharder gelakt.
  Is gezond ervoor nagels? of kalk kan terug krijgen ervan?

 14. Met periodes heb ik ook last van gespleten nagels. Producten rijk aan vit. B en alle tips hierboven vind ik top! Ik weet ook van een vit.D gebrek bij gespleten nagels, dus daar aandacht aan schenken. Wat ik wel weet is dat het lichaam niet altijd optimaal de vitamines opneemt die je denkt te gebruiken. Bijvoorbeeld in periodes met meer stress, spanning, angst. Nagels en haren zogenaamd dode stof maar toch verbonden met het lichaam dus de uitstraling. … ze geven feilloos de innerlijke conditie aan dus wanneer je energetisch iets minder in balans bent maar het “uiterlijk” nog niet merkbaar is. Ook bij dieren is dit het geval. Regelmatige massages van de nagels en nagelriemen met neemolie, arganolie én, last but not least: verdiep je eens in kokosolie! De beste bij mijn weten. Bij Aldi van Mama Natuur te koop, je kunt er echt bijna alles mee doen(of (ver)helpen)! Geurloos, smaakloos!
  Ook kreeg onze zoon (die klassiek gitaar speelt en aan één hand langere nagels moet hebben) destijds het advies om regelmatig van die gelatinepuddinkjes te eten. Ik weet niet of ze nog te koop zijn, ik ga er weer eens naar kijken. ;-)

 15. Hey! Ik reageer even op een hele oude post van jullie. Maar sinds ik almost vegan eet (wel nog vis) zijn mijn nagels ook erg sterk geworden! En dat nu in ongeveer een half jaar tijd. Vroeger bladderden mijn nagels heel erg en vaak.

  Hebben jullie dit niet vergeleken met vroeger?

  En sowieso nog bedankt voor jullie lekkere recepten! Whoot!! =D

  Groetjes!

 16. Ik verzorg mijn nagelriemen met nagelriemolie, neem regelmatig een parafinebadje, gebruik regelmatig hand en nagelcreme, vijl mijn nagels ipv knippen en polijst ze regelmatig om ze mooi glad te houden. Echter doe ik dit ook bij mijn vriend (vindt hij fijn), dus misschien toch wel handig voor de heren om het artikel te lezen ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *