Stoppen met de pil

Wil jij ook stoppen met de pil? Lees dan dit artikel met o.a. mijn voorgeschiedenis met de pil, redenen om te stoppen met de pil, alternatieve hormoonvrije anticonceptiemiddelen, hormoonbalans voor vrouwen #pil #anticonceptie #hormonen
Wil jij ook stoppen met de pil? Lees dan dit artikel met o.a. mijn voorgeschiedenis met de pil, redenen om te stoppen met de pil, alternatieve hormoonvrije anticonceptiemiddelen, hormoonbalans voor vrouwen #pil #anticonceptie #hormonen
pil1

Edit: Ik heb de tekst van deze blogpost aangepast op 18 januari 2020. Inhoudelijk heb ik niks veranderd, maar wel in het taalgebruik. In mijn versie van 2016 sprak ik in deze blogpost enkel meisjes en vrouwen aan. In deze 2020-versie richt ik me tot ‘mensen die menstrueren,’ omdat ik heb geleerd dat niet iedereen die menstrueert een (cis-)vrouw is. Ook non-binaire personen en trans personen kunnen menstrueren. Andersom geldt ook: niet elke vrouw menstrueert. 

Een tijdje geleden schreef ik in mijn review over het boek Vegan for Her (wat een regelrechte aanrader is, lees de review maar!) dat ik wel eens iets zou willen schrijven over het stoppen met de pil. Veel lezers toonden interesse, dus ik besloot ermee aan de slag te gaan. Omdat ik geen dokter ben en ik ook niet wil doen alsof ik beschik over welke medische kennis dan ook, schakelde ik hiervoor hulp in van de Vrouwenpoli. Ook las ik stukken uit het boek Hormoonbalans  voor vrouwen. Deze info verwerkte ik, samen met mijn eigen ervaringen, in deze blogpost. 

Mijn voorgeschiedenis met de pil

Allereerst: hoe het bij mij is gegaan. Ik was een jaar of veertien toen ik de pil van mijn huisarts kreeg voorgeschreven. Dat was toen omdat ik veel last had van acné. Hoewel het misschien geen heel zware pil was, denk ik achteraf wel: best apart dat ik als jong meisje zo snel een pil voorgeschreven kreeg. Immers, er zijn toch ook wel andere manieren om te kijken hoe je acné misschien kunt verminderen? Bijvoorbeeld door middel van voeding? Daar werd niet over gesproken. Ik kreeg de pil en dat was dat.

Ik vond het eigenlijk wel prima om de pil te slikken, want het betekende dat ik mijn menstruaties een beetje zelf kon regelen. Had ik een keer geen zin om ongesteld te worden? Dan slikte ik toch gewoon een maandje door? In de bijna tien jaar dat ik de pil heb geslikt, heb ik hier best wel wat mee gerommeld.

Op een bepaald punt aangekomen, zo’n tien jaar later dus, besloot ik dat ik er wel een beetje klaar mee was en dat ik geen zin meer had om de pil te slikken. Het was niet per se dat ik heel veel nadelige dingen merkte, want ik was het al tien jaar gewend, maar ik voelde dat het genoeg was geweest. Ik probeerde bijvoorbeeld altijd af te vallen, maar dat lukte nooit zo. Ook begon ik op te merken dat ik, vergeleken met de verhalen die ik van vrienden hoorde, nooit heel veel interesse had om intiem met iemand te zijn en ik merkte ook nog eens op dat ik, ondanks het slikken van de pil, toch nog heel heftige menstruaties had. Dat alles bij elkaar maakte dat ik besloot: het is toch ook ook eigenlijk wel rommel, ik wil ermee stoppen.

Dus dat deed ik, van de ene op de andere dag. Het duurde máánden voordat ik mijn cyclus terug had en ik merkte dat mijn lichaam anders aanvoelde. Ik viel sneller af, mijn menstruatie werd minder heftig en na een tijdje voelde ik mijn libido, inderdaad, stijgen. Het is dus echt waar wat ze zeggen, dacht ik nog. De downside was dat ik toch wel weer een moeilijker huid kreeg en dat ik te maken kreeg met flinke stemmingswisselingen. Opeens kon ik letterlijk aan mijn humeur voelen aankomen dat ik ongesteld moest worden en dat was helemaal nieuw voor me. Het duurde al met al misschien wel een jaar voordat ik echt voelde: oké, nu zit ik weer lekker in mijn vel.

Een paar jaar later, en dan hebben we het over toen ik 28 jaar was (dus vorig jaar,) ging het mis. Ik kreeg opeens heel heftige menstruatieklachten. Zo ernstig dat ik onderzocht moest worden en er aanvankelijk gedacht werd dat er iets mis was met mijn baarmoeder. Dat was gelukkig niet zo, maar wat er wel was, was ook niet helemaal vast te stellen. Mijn huisarts concludeerde uiteindelijk dat het wel eens zou zo kunnen zijn dat ik dubbele eisprongen heb, waardoor ik dus eigenlijk mega vruchtbaar ben – wat handig zou kunnen zijn, in de toekomst, maar waar ik nu echt helemaal niet op zat te wachten. Ik viel regelmatig flauw, had bloedarmoede en afschuwelijke pijnen in mijn buik, benen en rug. Toen ik op mijn werk flauwgevallen was besloot mijn arts: dit kan zo niet, ik ga je weer op de pil zetten. Een zwaardere dit keer.

Ik heb me er even tegen verzet, maar uiteindelijk heb ik het toch gedaan. Waarom precies? Ik denk omdat ik toch nog wel vrij goed van vertrouwen ben. En het zal ook ongetwijfeld dat het voor heel veel (menstruerende) mensen dé manier is en dat heel veel mensen super gelukkig zijn met de pil, maar voor mij was het anders. Binnen een maand voelde ik mezelf weer veranderen. Ik voelde me letterlijk niet mezelf. Ik kan het niet anders uitleggen dan: alsof er iemand anders in mijn lichaam zat. Van de huisarts moest ik de pil drie maanden doorslikken, dan weer even stoppen en dan weer doorslikken. Het ging er dus vooral om dat ik even niet ongesteld moest worden, in verband met de heftige klachten die ik had. Dat klonk aanvankelijk als een hemel, maar het was afschuwelijk.

Ik heb me nog nooit zó niet mezelf gevoeld als toen. Sterker nog, ik begon allerlei depressieve gevoelens te krijgen. Ook had ik extreem veel hoofdpijn (iets wat ik al jaren niet meer had gehad, terwijl hoofdpijnklachten wel in de familie zitten,) en voelde ik me overgevoelig voor zo ongeveer alles: alcohol, cafeïne, kruiden. Hartkloppingen, een paniekerig gevoel. Ik wist niet wat me overkwam.

pil2

Je voelt hem al aankomen waarschijnlijk: ik ben na een maand of vier weer gestopt. Dat is natuurlijk voor je lichaam niet niks. Eerst tien jaar een pil slikken, dan een paar jaar stoppen, dan een paar maanden een zwaardere pil slikken en dan weer stoppen. Mijn lichaam protesteerde hevig. Dat uitte zich vooral in haaruitval, een slechte huid en gigantische stemmingswisselingen. Het duurde wederom een paar maanden voordat mijn lichaam weer voelde alsof het van mij was.

Nu, een maand of negen later, (en nee, ik ben niet zwanger, alles onder controle hier ;)) kan ik zeggen dat het goed gaat. Mijn figuur verandert (ik geloof dat ik een paar kilo kwijt ben geraakt in die tijd*) ik heb minder heftige menstruaties (leuk wordt het nooit, maar daar hebben we allemaal last van,) mijn haar is inmiddels weer iets voller en mijn huid is alleen de dagen rondom mijn menstruatie wat onrustig. Ik voel mijn emoties nog wel steeds heel sterk, maar dat zie ik eigenlijk als een voordeel. Het betekent namelijk dat ik écht voel wat ik voel. Er ligt geen laagje meer overheen, ofzo. Dat vind ik fijn.

*Inmiddels, vier jaar later, ben ik minder met mijn gewicht en figuur bezig. Ik dieet niet meer en ik heb geen weegschaal meer in huis. 

Ik krijg veel vragen over welke anticonceptiemiddelen ik dan nu gebruik. Geen. Ik ben niet overgestapt op een spiraaltje, ook al werd me dat wel aangeraden. Ik wilde eerst zien wat mijn lichaam zou doen zonder hulpmiddelen. Dat bevalt me prima, dus voorlopig houd ik het zo.

Redenen om te stoppen met de pil

Uit mijn verhaal hierboven heb je denk ik wel kunnen opmaken wat mijn redenen waren om te stoppen met het slikken van de pil. Kort gezegd wilde ik me gewoon mezelf voelen, zonder filters. Ik weet dat niet elke pil hetzelfde is en ik weet ook dat er vrouwen zijn die helemaal nergens last van hebben – ieder lichaam reageert anders. Barbara Havenith, gynaecoloog en orthomoleculair arts bij de Vrouwenpoli en auteur van Hormoonbalans voor vrouwen,* beantwoordde een aantal vragen voor me.

* Dit is een interessant boek, maar ik kan me niet in de titel ervan vinden.

Wat kunnen redenen zijn voor het stoppen met het slikken van de pil?

– Zwanger willen worden
– Geen lichaamsvreemde hormonen meer willen slikken
– Last van hormoondisbalans
– Verminderd libido
– Trombose
– Niet kunnen stoppen met roken

Je ziet dat de redenen om te stoppen met de pil heel praktisch kunnen zijn (zwanger willen worden of willen stoppen met roken, wat dus makkelijker schijnt te gaan als je de pil niet slikt,) maar dat het ook alles te maken kan hebben met hoe je je, hormonaal gezien, voelt.

pil4

Ik vroeg Barbara naar de bijwerkingen van de pil. Die kunnen nog veel verder gaan dan de bijwerkingen die ik heb gemerkt. Het boek Hormoonbalans voor vrouwen somt op wat de mogelijke bijwerkingen van het slikken van de pil zijn:

– tussentijds bloedverlies door dunner wordend baarmoederslijmvlies
– bloedstolling en kans op trombose
– hogere bloeddruk
– pijnlijke borsten en grotere kans op borstkanker bij langdurig pilgebruik
– misselijkheid
– hoger cholesterol
– uitblijven van de eisprong
– depressieve gevoelens en migraine
– haaruitval en pigmentvlekken
– slechter opnemen van vitamine B12
– afname van libido
– drogere vagina en meer kans op infecties

Niet echt een rijtje om heel vrolijk van te worden. Nogmaals: er zijn natuurlijk verschillende soorten pillen en ieder lichaam is anders – maar voor mij zegt het wel genoeg. (en ik vind het nog steeds behoorlijk apart dat we massaal en op heel jonge leeftijd ‘op de pil worden gezet,’ en dat dit vaak niet eens een punt van discussie is)

Alternatieve hormoonvrije anticonceptiemiddelen

Zelf heb ik de pil – vanwege mijn seksuele voorkeur – nooit als anticonceptiemiddel geslikt. Natuurlijk weet ik dat er heel veel mensen zijn die de pil juíst slikken om te voorkomen dat ze zwanger raken. De pil is misschien de makkelijkste en pijnvrije manier om dit te doen, maar of het de beste manier is, kun je je afvragen. Het boek zet uiteen welke hormoonvrije alternatieven er zijn:

– sterilisatie. Dit biedt echt nooit een 100% garantie. Gemiddeld raken nog steeds 8 op de 1000 gesteriliseerde vrouwen zwanger.
– koperspiraal. Het plaatsen van een spiraaltje kan pijnlijk zijn en er zijn vrouwen die er nooit aan kunnen wennen. (aan het gevoel, met name)
– periodieke onthouding. Tijdens je vruchtbare periode geen geslachtsgemeenschap hebben. Dit zou je kunnen tracken door een Ladycomp te gebruiken, of door een app op je smartphone bij te houden, waarin je je cyclus precies in kaart brengt. Uiteraard iets waar je heel voorzicht mee moet omgaan – maar dat geldt voor alle anticonceptiemiddelen, want niks biedt een absolute zekerheid.
– condooms of pessariums. Wanneer je toch seks wilt hebben tijdens je vruchtbare periode (groot gelijk heb je.) Gebruik fairtrade condooms ;)

Hormoonbalans

pil3

Tot slot, aan het einde van mijn spreekbeurt over het stoppen met de pil, wil ik nog iets zeggen over Barbara’s boek. Toen ik het boek ontving dacht ik voor een seconde: hmm, heb ik hier wel zin in? Maar het boek blijkt boeiend geschreven en zit goed in elkaar. Het behandelt alle praktische hormoongerelateerde onderwerpen waar mensen met een baarmoeder en een menstruatiecyclus mee te maken krijgen. Om maar even enkele op een rijtje te zetten:

– menstruatie
– de overgang
– schildklier in balans
– geslachtsorgaan in balans
– PCOS
– seksualiteit (pijn bij het vrijen en oplossingen)
– hoe je baarmoeder werkt
– hoe je cyclus nou precies in elkaar zit

Zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik vind het ontzettend interessant en lees het boek erg aandachtig. Af en toe realiseer ik me dat ik eigenlijk nog láng niet alles weet over mijn eigen lichaam – herken je dat gevoel?

Wil je meer weten over alles wat met hormonen te maken heeft? Dan kan ik je het boek echt aanraden. Ik zou je zelfs een combinatie willen aanraden: lees dit boek én het boek ‘Vegan for Her.’ Ik zelf heb heel veel aan deze twee boeken gehad.

Hormoonbalans voor vrouwen kost €19,50 en Vegan for Her kost €14,99.

Dankjewel voor het lezen. Voel je alsjeblieft vrij om te reageren, vragen te stellen of je eigen verhaal hieronder op te schrijven. Er is altijd weer iemand die je kan helpen, of die ook iets aan jouw verhaal kan hebben. Barbara, dankjewel voor je hulp bij het schrijven van deze blogpost. Ik waardeer het enorm! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

199 gedachten over “Stoppen met de pil

 1. Wat een goed artikel! Ik heb zelf bijna 10 jaar de pil geslikt, maar ben uiteindelijk gestopt omdat ik heftige stemmningswisselingen had en ik na vanallles geprobeerd te hebben toch vermoedde dat de pil er iets mee te maken kon hebben. Na het stoppen was het echt drama: ik heb bijna een jaar lang een verstoorde cyclus gehad. Het is dat ik toen zwanger raakte: anders had het waarschijnlijk nog langer geduurd! Ik heb in die tijd wel een spiraal gehad maar dat vond ik ook maar niks.
  Voor mij in ieder geval nooit meer de pil. Ik vind het ook wel vreemd dat het zo makkelijk wordt voorgeschreven, want het is best een invasief middel. Wist je bijvoorbeeld dat de pil de kans op borstkanker met 25% verhoogt? Nu wordt dat wel gecompenseerd doordat de pil de kans op andere kankers vermindert, maar toch.

  1. Klopt dat de pil de kans op borstkanker verhoogt, maar als je stopt met de pil daalt het risico op borstkanker weer en is het hetzelfde na zo’n 5 jaar. Weet trouwens ook dat het krijgen van kinderen het risico op borstkanker verlaagt, al ligt het “optimale” aantal kinderen op zo’n 33…

   1. haha 33 kinderen dan kan je denk ik nooit aan de pil beginnen. want dan heb je ongeveer al tijd nodig om ze te produceren ;)

   2. Klopt, maar dan moet er wel zelf gevoed worden. Hoe langer je voedt, hoe kleiner de kans op borstkanker. Ik heb 3 kinderen en ruim 5 jaar van mijn leven zelf gevoed.

   3. Ik kan ook helemaal geen anticonceptie verdragen. Wel 1x succes gehad met de Mirena, na mijn 1e zwangerschap was dat 1 groot drama. Op dit moment gebruik ik geen anticonceptie. Ik twijfel over de koperspiraal of laten steriliseren, mr ben bang voor allebei.
    Mijn partner doet heel moeilijk want die vindt dat ik iets moet doen ter bescherming voor zwangerschap. Hij zegt dat ik hem een oor aannaai en een bewust plan heb om nog een kind te willen wat niet zo is en dat heeft ie aan zijn familie gezegd. En dat doet mij heel veel verdriet. Misschien word ik hier wel door iemand begrepen en kan iemand mij helpen om een keus te maken.

    1. Je partner kan ook de verantwoordelijkheid zelf nemen en een condoom dragen? Jij bent niet de enige die aan anticonceptie hoeft te denken, er zijn tenslotte 2 mensen nodig voor de eventuele zwangerschap!

    2. En waarom is dat volgens hem dan alleen jouw verantwoordelijkheid? Hij kan zich toch ook laten steriliseren? Sterilisatie van de man is veel simpeler dan van de vrouw. Misschien kan hij zich daar in verdiepen? Snap wel dat het jou verdrietig maakt.. dit hoort iets te zijn van jullie samen…

 2. Ik vind het echt zo fijn dat jullie hierover schrijven! Ik ben een jaar geleden gestopt met de pil in verband met mijn gezondheid, maar ik vind het helemaal geen fijn idee dat ik er ooit weer aan moet beginnen. Dus ik ben dat ook niet van plan. Toevallig heb ik gister het boek Take Charge of Your Fertility gekocht, maar wat extra input kan nooit kwaad. Heel interessant en ik ga zeker ook even naar de boeken kijken die jullie aanraden. (:

  1. Ja klopt! Dat boek heb ik ook gelezen en vond ik erg handig, snap er nu wat meer van;) Zelf gebruik ik de Ladycomp en dat bevalt (mij iig) heel goed!

   1. @Iris. Ik zit er ook aan te denken de ladycomp te kopen. Alleen ben ik nog in twijfel of hij betrouwbaar genoeg is. Ik wil namelijk echt van de hormonen af, maar wil beslist nog niet zwanger worden.
    Mag ik jou vragen hoe jij dit ervaart en hoe lang jij hem al gebruikt?

 3. Super interessant artikel! Ik gebruikte zelf eerst ook de pil, later ben ik overgestapt naar de Nuvaring, omdat ik het gevoel had dat ik van de pil heel vermoeid raakte. De Nuvaring werkt perfect voor mij! Maar 2x in de maand er aan denken, en geen rare bijeffecten. Voor mijn gevoel blijven de hormonen op die manier beter in het gebied waar het moet zijn ;)

 4. Interessant artikel! Ik ben blij dat ik nooit met de pil begonnen ben als ik dit zo lees.

  ‘Het betekent namelijk dat ik écht voel wat ik voel. Er ligt geen laagje meer overheen, ofzo. Dat vind ik fijn.’ -> Heeeeeeerlijk dit. Het liefst zou ik stukjes tekst uit jullie blogs willen highlighten, zoals dat ook op Medium.com kan ;-)

  Bedankt voor de nieuwe insights!

  1. Ja, hier ben ik het ook zo mee eens! Alsof ik tien jaar lang een filter gehad heb en nu mezelf pas echt ervaar. Niet altijd even leuk, want veel blijer, maar dus ook veel somberder of bozer, maar wel 100% mezelf :-)

 5. Ook ik heb lang geworsteld met de pil na hem voorgeschreven te hebben gekregen om dezelfde reden als jij. Ik ben uiteindelijk overgestapt op de koperspiraal. Dat was inderdaad erg pijnlijk, maar over het algemeen was ik er tevreden mee. Ik voelde hem niet zitten ofzo. Toen ik na vijf jaar besloot dat we de spiraal eruit zouden laten omdat we graag een kindje wilden realiseerde ik me pas wat een impact die spiraal op mijn lijf heeft gehad. Mijn libido was compleet anders, mijn stemmingen waren anders, pijntjes tijdens mijn menstruatie waren anders, ik voelde me gewoon een compleet ander mens. Ik heb zelfs een tijd mijn man niet meer leuk gevonden, en volgens de dokter hing dit allemaal samen met de hormonen.

  Na 9 maanden raakte ik zwanger (ben nu 10 weken zwanger) en ik het is zwaar afzien met ochtendmisselijkheid en dergelijke. En ook dit lijkt bij mij weer samen te hangen met een verstoorde hormoonbalans. Ik vind het ook een eng idee dat ik zolang anticonceptie heb geslikt zonder na te denken over wat het echt met mijn lijf deed. Ik ben in elk geval van plan om na mijn zwangerschap niet meer aan de anticonceptie te gaan. Wat mij betreft is het knoopje erin bij de man ook een optie. Het is veel minder ingrijpend, en het werkt heel goed om zwangerschap te voorkomen. Mijn man is nu nog behoorlijk anti (wat ik ergens ook wel snap) maar als hij hoort dat het alternatief condooms zijn draait hij vast nog wel bij.

  1. Hoi,

   Mag ik je vragen hoe je dat hebt ervaren? Je man n tijdje niet meer gevonden te hebben..

   Groetjes Sam

 6. Interessant artikel. Mis alleen dat bij de alternatieve anticonceptie de mirena spiraal niet genoemd wordt (of prikpil en nog andere vormen van anticonceptie). Tenzij je (of het boek?) hormoonvrije alternatieven opnoemt.
  Ik vind de mirena (voor en tussen mijn zwangerschappen) een hele fijne oplossing. Mijn menstruatie werd ook steeds minder en was op een gegeven moment zelfs niet meer aanwezig. Vond ik persoonlijk wel fijn. Het heeft ook een vrije lage dosis hormonen en werkt lokaal. En belangrijk voor de echte anticonceptie werking: ik kan het niet vergeten in te nemen of verkeerd inschatten (zoals bij periodieke onthouding). Dat was voor mij de reden om te stoppen met de pil. Ik had ‘m ruim 5 jaar geslikt, maar toen geen (intieme) relaties gehad, toen ik dat vervolgens wel had vertrouwde ik mijzelf niet meer met de pil, te makkelijk om te vergeten. Nog even prikpil geprobeerd maar daar werd ik geen leuker mens van. Voor de natuurlijke methodes vertrouw ik mijzelf ook niet voldoende, ben ik echt te veel chaoot voor :-)
  Ik vind het trouwens zo leuk dat jullie hier over schrijven, zo fijn dat er vanuit allerlei invals hoeken informatie te vinden is online. had ik vroeger echt fijn geworden. Als jullie nou even nog 10 jaar blijven bestaan kan ik mn dochter tzt naar jullie site sturen voor alle info ;-)

  1. Ik heb heel kort de pil geslikt (ruim 20 jaar geleden) maar toen ik deze steeds overal liet liggen en vergat in te nemen, kreeg ik een koperspiraaltje (best uitzonderlijk aangezien ik nog erg jong was en geen kinderen had gehad).
   Dat heb ik jaren tot volle tevredenheid gehad totdat ik tussentijdse bloedingen kreeg.
   Heel vervelend allemaal en ja hoor, toen kwam de Mirena om de hoek kijken.
   Het klonk heel onschuldig allemaal maar het was toch zo ingrijpend dat ik gewoon helemaal niet meer ongesteld werd.
   Gewoon niets meer.
   In mijn ogen kan dat niet goed zijn voor je lichaam, dat zoiets natuurlijks als menstrueren gewoon niet meer plaatsvindt.
   Ook herkende ik mijzelf niet meer in mijn doen en laten en laten we het over het libido maar helemaal niet meer hebben…..
   Ik heb na anderhalf besloten de Mirena eruit te laten halen, ik was er zo klaar mee.
   En ik voelde mijn lichaam in de dagen die volgenden tot rust komen.
   Op dat moment hebben mijn man en ik besloten dat hij er een knoopje in zou laten leggen, dat was het makkelijkste.
   Wat ik hiermee wil zeggen is dat ik het jammer vind dat de Mirena nu zo snel wordt voorgeschreven.
   Het zijn ook hormonen die direct in je baarmoeder worden ingebracht.
   En het is niet zo onschuldig als het lijkt, zeker wanneer je je realiseert dat je menstruatie kan verdwijnen.
   Mijn zus heeft toen zij begin 30 was hormoon gerelateerde borstkanker gehad, waarschijnlijk omdat zijn vanaf haar 15de al de pil had geslikt. Nou, zoiets zet je wel aan het denken…..

   1. Heerlijk hoor, geen menstruatie meer! Echt, feest :)
    De menstruatie is puur symptomaal als je anti-conceptie gebruikt. En verkooptechnisch goed voor producenten van tampons en maandverband.

 7. Jullie zijn ongeveer dezelfde leeftijd als onze oudste dochter.
  En als ik zie hoe onze dochter in het leven staat, waar ze over nadenkt, welke keuzes ze maakt, en daarnaast jullie blog waarmee je veel jonge mensen bereikt…..dan denk ik dat het helemaal goed gaat komen voor de volgende generaties!

 8. Goed dat je hier een artikel over schrijft! Ik ben op mijn 15de met de pil begonnen en ik moet zeggen dat ik er nooit last van heb gehad. Toen ik 17 was ben ik een jaar gestopt en merkte ik dat ik weer heel erg veel last kreeg van acné. Een jaar later begon ik weer en had ik eigenlijk nergens last van. Ik vind het heel moeilijk om de effecten van de pil te onderscheiden. Ben ik gewoon een periode wat gestresst of komt het door de hormonen? Ik moet wel zeggen dat ik op dit moment het gevoel heb dat mijn lichaam juist wat meer in balans is door de pil. Ik heb namelijk ook gekeken naar alternatieven, maar ik kan niet zeggen dat ik die beter vind klinken. Ik zal nooit helemaal blij zijn met die extra hormonen, maar op dit moment helpt het me wel heel erg!

 9. Mooie blogpost en enigszins herkenbaar. Ook ik ging op jonge leeftijd zonder discussie aan de pil (Diane, best een heftig ding) en na veel twijfelen en lichamelijke klachten gestopt na 11 jaar. Wel gekozen voor een spiraal maar ik merk nu wel aan mijn huid wat mijn cyclus zou moeten zijn. Verder voel ik me geloof ik niet perse anders, behalve dat de klachten wel weg zijn. Beste beslissing ooit!

 10. Interessant artikel en fijn dat jullie hierover schrijven! Ik ben ooit begonnen met de pil omdat ik best hevig ongesteld werd en het was toen een ideale oplossing. Tegenwoordig twijfel ik echter steeds meer of ik door wil blijven gaan met de pil: mijn ongesteldheid is een stuk minder en ik heb steeds meer het idee dat de pil mijn humeur beïnvloed. Tegelijkertijd vind ik het ook best een beetje eng om te stoppen, wat als ik wel weer heftig ongesteld word of dat het opeens heel onregelmatig wordt? Lastige keuze, dus fijn om zo’n artikel erover te lezen! Ik ga ook zeker eens kijken naar die boeken!

  1. Dit is precies hetzelfde waar ik nu ook mee zit. Ik durf gewoon niet te stoppen omdat ik erg bang ben om weer zo een hevige menstruatie te krijgen. Nu heb ik er niet zo veel last meer van en ik vind het heerlijk dat ik de pil kan blijven doorslikken om te voorkomen dat ik op een festival met camping ongesteld word. Echter overweeg ik om te stoppen omdat ik vermoed dat de pil mijn libido negatief beïnvloed.

   1. Hi! Misschien is het ook een goed idee om te overleggen met een dokter/gynaecoloog? Ik hoorde pas dat wanneer je heftige menstruatie hebt, je ook meer kans hebt op (volgens mij heet het:) endometriose. De pil zorgt ervoor dat dit niet/minder gebeurd. Een bekende van mij stopte met de pil zonder dat ze dit wist (om te ontpillen voor ze zwanger werd). Later bleek dat ze door de periode van ontpillen veel meer moeite had om zwanger te worden, omdat de pil dat proces eerst had tegen gehouden.. Dus misschien is het wel slim om te overleggen met een arts? (al is dat natuurlijk ook wel lastig omdat niet alle artsen vinden dat de pil niet zo goed voor je is).

    1. Ik was een paar jaar geleden gestopt met de pil, omdat het slikken van hormonen niet goed voelde. Het jaar daarna had ik tot twee keer toe een snelgroeiende cyste. De eerste leidde tot een gedraaide eileider (dat wil je niet) en een spoedoperatie en de tweede tot een geplande operatie. Meerdere artsen raadden me daarna erg aan om de pil weer te slikken. Want die houdt de groei van cysten tegen. Er lijkt geen andere optie te zijn. En tot nu toe gaat het goed. Dus inderdaad, sóms is het juist goed om ‘m te blijven slikken.

   2. De pil beïnvloeden bij mij inderdaad mijn libido. Waar deze bij de mirena vrij hoog was is er nu bij de pil vrij weinig van over.

  2. Ik had hetzelfde als jullie, Marlot en Vlinder,
   Hele heftige en pijnlijke menstruaties al vanaf jongs af aan dus hup aan de hormonale anticonceptie. Hoewel het een stuk minder werd heb ik wel altijd pijn gehouden. Ik was ook bang dat stoppen met de nuvaring/spriaal zou betekenen dat ik weer 8 dagen per maand ongesteld zou zijn maar ik ben het nu slechts 2 dagen en zonder pijn. Het heeft wel even geduurd voor de balans zich hersteld heeft maar het is zeker niet onmogelijk dus!! (even een hart onder de riem haha) Zelf gebruik ik trouwens de ladycomp voor anticonceptie.

 11. Wat ontzettend naar dat jij zulke vervelende ervaringen met de pil hebt gehad, Merel! Ik herinner me nog dat jij ergens vorig jaar in een artikel had genoemd dat er onderzoek was gedaan naar je baarmoeder, ik ben blij dat daar niets ernstigs uitgekomen is…

  Inderdaad best wel gek dat je op veertienjarige leeftijd al de pil voorgeschreven kunt krijgen. Ik kreeg hem ook op die leeftijd en toen vond ik dat logisch. En makkelijk. Maar ik wil er binnenkort toch eens de huisarts naar vragen…

  En die twee boeken lijken me heel interessant! =)

  Ten slotte nog even 2 vragen: Bij de bijwerkingen bij de pil staat ‘veerwerking kan verslechteren’. Wat is dat? En over de relatie tussen de pil en borstkanker: dat is toch alleen zo als je ook genetische aanleg hebt voor borstkanker en/of als je leefstijl hier een hoger risico op geeft?

 12. Ik las dit en moest even reageren. Veel herkenbare dingen.
  Ik ben bijna 7 jaar geleden gestopt met de pil. Ik voelde me al meer dan een jaar niet goed in mijn vel. Stemmingswisselingen, libido van -10, depressief en wat jij ook schrijft, net of niet mezelf was. Mijn gevoel zei dat het de pil was. Maar volgens mijn ietwat ouderwetse huisarts moest dit niet kunnen, er zaten zo weinig hormonen in zei hij. Maar hij schreef me een andere pil voor met nóg minder hormonen. Zo ben ik 3x van pil gewisseld in een jaar tijd. En ik voelde mij totaal niet beter. Toen ik weer een woede uitbarsting had en vervolgens daar intens verdrietig daarvan werd was ben ik per direct gestopt met de pil. Mijn beste beslissing ooit! Een half jaar werd ik niet ongesteld. Maar naar 3 maanden begon ik al opmerkingen te krijgen dat ik veranderd was, veel relaxter. Mijn moeder zei dat ze mij eindelijk weer terug kende. Toen ik weer ongesteld werd heb ik een koperspiraal laten plaatsen, ik wilde absoluut geen hormonen meer in mijn lichaam. Het heeft nog zeker 2 jaar geduurd voordat ik een regelmatige cyclus had. Zoveel ‘rotzooi’ zat er nog in mijn lichaam van die pil.
  Ik heb ook in het begin last gehad van een onzuivere huid. Maar kort daarna ben ik vegetariër geworden en verdwenen bijna al mijn onzuiverheden als sneeuw voor de zon :).
  Ik vind persoonlijk de koperspiraal ideaal. Plaatsen was ietwat pijnlijk, maar ben je naar een paar uur vergeten. En daarna hoef je 5 jaar lang nergens aan te denken. Er werd mijn ook gewaarschuwd dat ik een heftige menstruatie zou krijgen, hier heb ik nooit last van gehad. Ik was altijd 3,5 dag ongesteld.
  Heel veel vriendinnen van mij herkenden mijn klachten niet en waren dus ook jaren aan de pil.
  Maar wat ben ik blij dat ik er op mijn 23e al mee gestopt ben. Ik zie namelijk om mij heen nu zoveel vriendinnen die zwanger willen worden en nu pas aan het worstelen zijn met het ‘ontpillen’.
  Daar in tegen heb ik vorig jaar mijn spiraal eruit gehaald en 5 dagen erna was ik zwanger.

  Ik wens jou nog succes met alles :)

 13. Ik ben ook na tien jaar gestopt met de pil, nooit meer hormoonbuien, zo fijn! Ik kan me alleen nog zo voelen vlak voordat ik ongesteld moet worden en heb één keer per maand behoorlijke pijn, een uur of 2. Die dag blok ik gewoon uit – rustig aan en gelukkig is er alive feminax, wat bij mij goed helpt. Wat voor mij ook erg veel verschil uitmaakt bij krampen is hoe ik eet en dan met name suikers. Als ik vrijwel geen suiker eet, heb ik vrijwel geen krampen!

 14. interessant artikel, dankjewel. Ik heb zelf heel veel (gehad) aan het werk van Aviva Romm. Dat is een Amerikaanse dokter. Ze is opgeleid aan Yale maar ook kruidendokter. Er zijn vaak goede alternatieven voor de pil als het gaat om huidklachten, pcos, depressie etc. Ze heeft een paar prachtige boeken geschreven, heeft een website en een podcast. Ik vind het een aanrader. Ik hoop dat je je goed blijft voelen, gezondheid!

 15. Wat een indrukwekkend verhaal! Mijn moeder slikt de pil al jaren niet meer omdat ze het onnatuurlijk vond, en ik zit hier ook al een tijdje mee. Ik denk dat ik het met de huisarts ga bespreken.
  Bedankt voor alle informatie en het feit dat je je verhaal met ons gedeeld hebt!

 16. Op mijn 14e heb ik ooit de pil gekregen vanwege een hele heftige menstruatie. Ik moest baby luiers dragen en was twee dagen echt ziek. Dus heb ik tot mijn 38e de pil geslikt.
  Omdat ik toen een kindje wilde ben ik gestopt. Dat heb ik anderhalf jaar volgehouden, maar mijn menstruatie is een ramp. Ik ben 2 a 3 dagen uit de roulatie. En heb bizar heftige krampen. De huisarts had me extra pijn medicatie voor geschreven, maar uiteindelijk, toen ik werd afgewezen voor kunstmatige inseminatie ben ik als een malle weer terug aan de pil gegaan.
  En ja, ik begrijp helemaal wat je zegt over libido en gevoel dat niet klopt. Nu ik weer de pil slik, is mijn libido weer zeer laag. En ben ik erg depri geweest.
  Voor mij is de pil niet nodig als anticonceptie maar als menstruatie regelaar, en ik heb geen alternatief gevonden waarbij ik juist wel zwanger kan worden en veel matiger ongesteld. Heb je daar nog ideeen over?

  Wat me wel ontzettend verbaasd heeft…. ik heb ooit, ongeveer 7 jaar terug, bij een sexuologe therapie gehad vanwege libido en droogheid problemen. Zij heeft echt helemaal niets gezegd over de pil. En nu weet ik wel dat dat een oplossing had kunnen zijn. Raar toch….

  1. Ja, dit is echt zoooo herkenbaar! Ik heb 8 jaar lang geen gemeenschap gehad omdat het te pijn deed. Therapieën gehad en uiteindelijk het advies gekregen om me er bij neer te leggen dat het gewoon niet ging.
   Toen gestopt met anticonceptie vanwege hoofdpijnklachten. En na n paar maanden was mijn libido weer helemaal terug en heb ik helemaal geen pijn meer bij het vrijen.
   Dus stiekem geluk dat ik hoofdpijn kreeg van de anticonceptie.
   Wel stom dat er niemand eerder tegen me gezegd heeft dat het ook door de pil kon komen.

   Oh ja, de hoofdpijn is ook weg ;)

  2. Hey, ik ben na 20 (!) jaar gestopt met de pil op m’n 36e. Ik voelde me psychisch gelijk veel beter (alsof ik jaren onder een wolk had geleefd en eindelijk het licht aan ging). Helaas ging het gelijk mis met de cyclus (veel pijn, 3 van de 4 weken ongesteld, veel lichamelijke klachten). Na maanden diagnose Endometriose gekregen. Enige oplossing: menstruaties stopzetten door… Je raad het al… De pil.
   Daar had ik echt geen zin meer in, dus op advies gyn op mirena spiraal gegaan. Helaas was dit een nog grotere ramp. Bleef maar bloeden en extreme pijnen. Uiteindelijk na anderhalf jaar leed laten verwijderen en toch weer noodgedwongen terug aan de pil. Pijn ging vrij snel over, alleen snel weer de wolk terug en als extra probleem dagelijks bloeden (nu al ruim 2 jaar). Ben nu met de derde soort pil bezig en nog steeds geen verbetering. Andere opties heb ik helaas niet, maar zou alles ervoor over hebben die dingen nooit meer te slikken!

 17. Fijn dat jullie hier over schrijven! Ik ben zelf ook na bijna 10 jaar met de pil gestopt, en voor mij was dit ook een heel goede beslissing.
  Wat ik wel mis in dit artikel: de pil en de andere vormen van anticonceptie die jullie noemen, zijn niet alleen voor vrouwen. Ook trans mannen en mensen met een niet-binair gender kunnen hier gebruik van maken, en ook zij hebben behoefte aan duidelijke en toegankelijke informatie. Door ook deze doelgroepen expliciet te noemen in je tekst, zou je het een stuk toegankelijker maken :)

  1. Dankjewel voor deze reactie, andere genders dan ‘vrouw’ of ‘man’ mogen wel eens wat meer aandacht krijgen :)

   1. Ik snap de feedback en waardeer het heel erg. Om heel eerlijk te zijn vind ik het heel lastig. Absoluut niet het gegeven dat er meerdere genders zijn, maar wel hoe ik die moet benoemen. Tijdens het schrijven van het artikel is het wel door mijn hoofd gegaan (hoe kan ik iedereen hier bij betrekken?) maar om gewoon heel eerlijk te zijn heb ik geen idee van hoe ik dat precies moet doen. Ik denk dat ik er te weinig verstand van heb. Hebben jullie tips? Leestips of iets anders? Ik wil er graag meer over leren. Dankjulliewel!

 18. Super stuk, we moeten hier als vrouwen veel meer over praten en ervaringen uitwisselen. :)

  Ik slikte nooit de pil, omdat ik lesbisch ben en nooit last heb gehad van acne voelde ik daar nooit behoefte toe. Maar ik had wel altijd heel erge ongesteldheidsklachten, zo erg dat ik soms niet kon werken of studeren, als ik ongesteld was. Ik hoorde van iedereen dat die klachten minder erg zouden worden als ik de pil slikte. Dat, in combinatie met het idee dat ik af en toe zou kunnen doorslikken als het me ‘echt niet goed uit zou komen’, besloot ik rond mijn 20e toch eens te kijken of het een goed idee was om de pil te slikken. Toen ben ik naar de dokter gegaan met de vraag of dit een goed idee was. Omdat mijn dokter wist dat ik over het algemeen niet zo goed reageer op medicijnen schreef hij mij een lichte pil voor. Toen vergat ik een keer de pil (ik nam hem een halve dag later in dan ik had moeten doen, maar dat was al te laat) en had ik de ergste menstruatie ooit van mijn leven, het duurde een dag of 10 (ook al slikte ik dus gewoon op dat moment de pil), het was super pijnlijk, en super veel. Na een dag of 8 belde ik de dokter om te vragen of het niet zorgbarend was dat ik zo lang achter elkaar ongesteld was, terwijl ik de pil slikte. Dat was op zich niet een probleem volgens de dokter, en kon gewoon liggen aan dat mijn lichaam nog moest wennen aan de pil. Maar ik voelde me zo slecht dat ik besloot dat het de moeite niet waard was. Nu ben ik dus weer gestopt met de pil en gebruik ik helemaal niks. Ik heb het toch niet nodig om te voorkomen dat ik zwanger word en voor de menstruatiepijn had het dus ook geen zin. Ook dacht ik: als ik nu gewoon ongesteld ben terwijl ik de pil wel slik, dan heeft doorslikken als ik een keer niet ongsteld wil worden waarschijnlijk ook geen zin. En een zwaardere pil zag ik al helemaal niet zitten. Nu slik ik gewoon veel pijnstillers (aleve feminax) als ik menstruatieklachten heb, en als het echt niet gaat dan meld ik me ziek en ga ik in bed liggen. Ik ben verder bijna nooit ziek, als iedereen plat ligt vanwege de griep voel ik me prima, dus dan kan ik me wel eens ziek melden ivm menstruatieklachten, dacht ik zo. ;) Ik heb geaccepteerd dat het een onderdeel is van mij, en dat er met elke ‘oplossing’ waarschijnlijk meer problemen komen. Het vervelendste vind ik dat ik ook niet regelmatig ongesteld ben, waardoor ik bijvoorbeeld als ik me inschrijf voor een hardloopwedstrijd niet weet of die dag niet toevallig een van mijn pijnlijke-ik-wil-niet-eens-lopen-laat-staan-een-halve-marathon-rennen-ongesteldheidsdagen zijn, maar ja, zo sta ik dan wel soms te juigen als ik ongesteld ben omdat ik dan denk: oke beter nu dan volgende week :P.

  1. Toen ik net begon werd ik ook gewoon ”door de pil heen” ongesteld en duurde toen ook veel langer dan normaal bij mij. Na iets van twee stipjes geslikt te hebben werd mijn menstruatie weer normaal, en ik kan hem nu ook gewoon doorslikken. Dus op zich zou je als je lichaam een beetje door ‘de proefperiode’ is hem wel door moeten kunnen slikken

   1. Dank voor je reactie :) Dat had ik ook wel begrepen van de dokter, maar ik vond het gewoon de moeite niet waard. Ik voelde me zo ellendig op dat moment dat ik dacht laat maar, dit is toch niets voor mij. :)

 19. Ook ik zat sinds mijn 13e aan de pil, wegens onhoudbare pijnen en andere menstruele klachten. Rond mijn 20e een tijd gestopt, na anderhalf jaar was het pas een beetje het systeem uit. Maar toen kwamen de klachten terug… En daarnaast wil ik echt nooit een kind, thankyouverymuch. Onthouding is me te onbetrouwbaar, bij condooms ben je ook soms te afhankelijk van de andere partij voor correct gebruik (niet iedereen lijkt dat te weten, en dan kunnen ze scheuren, zucht), spiraaltje wordt niet door mijn lichaam verdragen… Ja, ik wil graag een sterilisatie. Maar dat is in Nederland pas een mogelijkheid als je 30, 35+ bent. “Want je weet het niet zeker, straks wil je tóch een kindje”.
  Ammehoela. Iedereen die wel een kindje wil, krijgt alle steun van de wereld, want iedereen heeft recht op een kindje, of men er voor kan zorgen of niet, maar als je niet mee wilt doen aan overpopulatie, dan is jouw keuze opeens onbetrouwbaar? Ugh.

  Aaanyway, na een tijdje te Nuvaringen nu aan de Implanon, gaat heel aardig. Zo min mogelijk hormonale verstoring, maar net voldoende om de problemen onder de knie te houden. En naar het schijnt 100% betrouwbaar…

  1. Hey! Wat vervelend voor je. Ook ik wil absoluut geen kinderen en ben al jaren actief bezig met dossiervorming (‘Oh ja, kunt u ook een aantekening maken dat ik geen kinderen wil?’). Uiteindelijk bleek dat niet nodig: vorig jaar september vroeg ik mijn dokter om een doorverwijzing naar de gyn om de mogelijkheid tot sterilisatie te bespreken. Mijn dokter vroeg me 1 keer of ik het zeker wist (‘Wat als je een andere man tegenkomt, of je huidige partner overlijdt?’) en daarna was de doorverwijzing geregeld. Mijn gyn was een aardige man van een jaar of 30-35 bij het st. Antonius in Leidsche Rijn. Hij vroeg ongeveer dezelfde dingen als mijn huisarts, en binnen 15 minuten was hij overstag. Ik was destijds 25 jaar oud.

   Ik heb nu afgesproken dat ik op elk gewenst moment een afspraak kan maken om de sterilisatie uit te laten voeren. In principe gebruiken ze daar Essure, maar ik ga toch vragen om de oude methode, dus doorbranden van de eileiders of een ring of clip plaatsen, omdat ik persoonlijk geen goed gevoel heb bij Essure. Daarnaast wil ik nog even de tijd nemen om mijn gevoelens over het definitief maken van de anticonceptie te verwerken en ten slotte is mijn zorgverzekering de boel lastig aan het maken, dus misschien moet ik wachten tot volgend jaar, ander wordt het een beetje duur. :/

   Wil je wel Essure, probeer dan misschien een afspraak te maken bij een abortuskliniek, zoals de Casa klinieken. Die bieden ook sterilisatie aan. Let dus wel goed op de dekking van je zorgverzekering.

   Heel veel succes, en je hebt recht op zelfbeschikking dus houd moed! :-)

     1. Jeetje wat een verhalen allemaal! Zelf was ik een jaar of 16 dat ik met de pil ben begonnen.. om meerdere redenen.. voornamelijk mijn heftige bloedverlies tijdens mijn menstruatie die ook nog is gemiddeld 10 dagen duurde en ontzettend onregelmatig, en vaak gebaat met bloedarmoede en/of ijzers tekort waardoor ik regelmatig tegen flauwvallen aanzat. Plus de ontdekking met vriendjes begon wat in beweging te komen.. alles bij elkaar davht ik.. het gaat geloof ik wel is tijd worden om misschien dan toch met de pil te gaan beginnen.. ze gezegd zo gedaan. Ik heb jarenlang totaal geen klachten of verandering ervan ervaren alleen dat ik IETS wat aankwam.. maar dat was voor mij juist een fijne bijkomstigheid aangezien ik juist altijd graag wat aan wilde komen wat meer niet lukte! Tot op een zekere dag ik mijn pil ging halen en ik een ander ‘merk’ kreeg. Ik slikte de microginom 30. Er werd mij doodleuk verteld dat het nog steeds exact de zelfde pil was hij zou alleen van naam zijn veranderd. Dat bleek al snel de grootste onzin te zijn. Ik kreeg direct in de eerste maand al bizar veel klachten. Uiteenlopend van zon en zwembad allergie, slaapbenen, prikkelbaar, hartkloppingen, haaruitval en ik kan nog wel even doorgaan. Ik ben direct terug gegaan en ze wisten mijn nog steeds te vertellen dat het exact dezelfde was. Het enige verschil volgens hun zou zijn de verzekering. Ik besloot de pil graag gewoon zelf te betalen zolang ik maar mijn vertrouwde pil weer kon hebben! En toen ging het helemaal mis. Ik moest het inderdaad ook 3 maanden de tijd geven maar na een half jaar ervaarde ik nog steeds allemaal problemen terwijl ik daar voorheen nog nooit last van had gehad. Volgens de dokter zou mijn eigen hormoonhuishouding veranderd zijn waardoor deze pil niet meer de juiste voor mij zou zijn. Er volgende zo 4 verschillende anticonseptiepillen in zeg 2 jaar tijd. Ik was er helemaal klaar mee en besloot er helemaal mee te stoppen. Maar ook dat bleek geen succes te zijn. Ik begreep mijn gevoelens niet meer, viel kilo’s af terwijl ik al weinig vetjes extra heb, ik raakte volledig uit balans mn libido verdween als sneeuw voor de zon. Ja en nu dacht ik! Andere alternatieven werden me toch wel afgewezen.. uiteindelijk na ook weer pak em beet 2 jaar toch weer de gok gewaagd en begonnen aan de pil. De yasmine. Die pil kwam vlak daarna ineens heel slecht in het nieuws.. maar ik voelde me bijna als herboren. Dus heb ik toch besloten deze pil te blijven slikken.. maar nu inmiddels alweer aardig wat jaren verder begon het toch te dagen om toch liever te willen onpillen maar tegelijk ben ik bang wat het dit keer met me zal gaan doen.. ik ben nu net 2 maandjes gestopt.. ik heb een hele heftige menstruatie gehad en ik merk nu al dat mijn libido juist weer lager is geworden. Mijn vraag is.. hoe kan dit? Ik heb hier voornamelijk juist de omgekeerde wereld gelezen.. ik begrijp er helemaal niets van. Zijn er vrouwen die zich ook juist minder fijn voelen zonder de pil?

     2. Elissa…. welk merk had je??????

   1. Kijk even de radar aflevering over Essure terug. Gaat niet altijd goed… de veertjes vergroeien en kunnen uit elkaar vallen waardoor je veel pijn kan hebben. Zal ook vast wel soms goed gaan, maar een gewaarschuwd mens…

   2. Wat is het toch bijzonder dat je je moet verdedigen als je geen kinderen wilt…
    Ik reageer mbt sterilisatie.. er was laatst een programma op tv die ging over de essure methode. In Amerika willen ze deze methode afschaffen ivm heftige klachten. Deze onstaan geleidelijk waardoor je het niet direct koppelt aan de essure. In Nederland wordt het vaak nog niet erkend door gynaecologen.
    Dit artikel sluit, denk ik, wel aan bij jouw gevoel.
    Ik heb ook gekeken naar deze methode maar ook mijn gevoel was niet goed. (Ik heb uiteindelijk geen keuze meer gehad door een bloeding in eierstok en onrustige eileiders ben ik (met spoed) volledig gesteriliseerd. Ieder nadeel heeft zijn voordeel geldt in dit geval zeker.

  2. Precies dat wat jij zegt over sterilisatie is zo waar! Mijn huisarts neemt mij wel sirieus, doorverwezen naar ziekenhuis, en idd geen arts die het uit wilde voeren want ik was toen 24. ‘Wie weet bedenk je je nog, gebeurt vaak hoor’. Over een paar jaar probeer ik het gewoon nog een keer. Belachelijk dat je niet sirieus wordt genomen, terwijl als ik nu een kind had gewild zou ik idd aan alle kanten geholpen worden.

   Gebruik nu de Mirena spiraal, geen last van en wordt niet ongesteld, heel fijn. Maar sterilisatie in de toekomst is toch wel een grote wens, geen overbodige hormonen meer!

 20. Dankjewel voor het delen van jou verhaal! Ik wou graag mijn verhaal hieronder delen omdat het misschien jou of iemand anders kan helpen.

  Ik ben nu een aantal jaren veganist en gebruik geen pil meer. Toen ik stopte met de pil omdat ik niet die onnatuurlijke troep meer in mijn lichaam wou, duurde het ongeveer een half jaar voor ik mijn menstruatie terug had. Het was alleen héél pijnlijk en ik kreeg ook last van mijn huid. Na een half jaar zonder de pil begon ik er weer aan om van die pijn en acné af te zijn. Maar toen ik dat deed voelde ik mij, net zoals je schrijft, niet meer mijzelf en kreeg ik allemaal negatieve gedachten en gevoelens. Ik ging er dus weer snel af en zocht naar een natuurlijke oplossing.
  Wat ik heb gemerkt is dat het heel erg afhangt van wat ik eet en drink. Ik eet nu de meeste dagen helemaal rauw en dit heeft mij ontzettend geholpen. Maar ik snap dat dat niet voor iedereen haalbaar is. Maar toen ik nog wel elke dag gekookt/bewerkt voedsel at heeft het volgende mij heel erg geholpen: Heel veel water drinken, zowel vlak voor & tijdens de menstruatie. Ik dronk 3 liter water op een dag (smoothies e.d. niet meegerekend). En daarnaast het liefst zoveel mogelijk voedsel eten met een hoog watergehalte (fruit&groente). Maar vooral het water drinken maakte bij mij heel veel uit. Dus misschien dat het bij anderen ook helpt? :)

  P.s. Als anticonceptie gebruik ik nu bijna een jaar de ladycomp en dat bevalt mij (en mijn vriend) erg goed en ik kan het iedereen aanraden. Het is een investering maar ik vind het het geld meer dan waard.

  1. Ik zit er ook over na te denken om de ladycomp te kopen. Maar twijfel nog over de betrouwbaarheid. Hoe ervaar jij dit?
   Houd je bijvoorbeeld je eigen cyclus ook bij en hoe lang duurde het voordat de ladycomp je cyclus ‘herkende’?
   ik ben erg benieuwd want lees veel wisselende ervaringen.

   1. Hallo Hilde,

    Ik zag per toeval je reactie op mijn bericht. Ik gebruik de ladycomp nu bijna 2 jaar en beschouw het als heel prettig in gebruik en ook betrouwbaar. Zolang je geen geslachtsgemeenschap hebt (of een ander voorbehoedsmiddel gebruikt) op de oranje en rode dagen kun je niet zwanger worden. Ik heb er eerst veel informatie over opgezocht en ben nog niemand tegengekomen die er zwanger van is geworden. Als je de instructies goed opvolgt kan het eigenlijk niet verkeerd gaan. Ik las ook veel negatieve woorden erover, voornamelijk bangmakerij. Veel mensen zijn er niet mee bekend, weten niet wat het precies is, maar hebben toch hun woordje al klaar staan dat het onbetrouwbaar en onveilig zou zijn.

    In het begin had ik veel rode dagen maar na een tijdje neemt dat af. Ik hield mijn menstruatie al een paar maanden bij voordat ik de ladycomp gebruikte. Ik kon deze menstruatieperiodes ook al invoeren in de ladycomp. Het duurde alsnog een paar maanden (3 ongeveer) voordat hij mijn cyclus echt begon te herkennen. Het ligt er ook erg aan hoe regelmatig je cyclus is volgens mij. Hoe regelmatiger, hoe beter hij kan voorspellen wanneer je een ovulatie en menstruatie krijgt en dus ook hoeveel rode en groene dagen je hebt. Mijn cyclus duurt ongeveer 38 dagen, waarvan de helft groen en de helft rood is. Klinkt misschien nog als veel, maar ik heb er geen problemen mee. Op de rode dagen doen we gewoon andere leuke dingen. Alleen als je heel veel waarde hecht aan het onbeschermd ‘doen’, is dit misschien minder geschikt.

    De service van ladycomp.nl is daarnaast ook erg goed. Als je vragen hebt of ergens mee zit geven ze je daar goed advies over. Hopelijk heb ik je hiermee een beetje kunnen helpen. :)

    1. Dank je wel voor je uitgebreide reactie! Goed om te horen dat het jou zo goed bevalt.
     Ik weet van mijzelf dat ik er erg secuur mee om zou gaan en zoals jij benoemd zou het dan goed moeten werken. Ik ben mij er inderdaad van bewust dat het even duurt voordat de ladycomp je echt goed kent. Maar dat heb ik er voor over om dan geen hormonen meer te hoeven nemen. Hoe meer ik er over lees en bij mij zelf na ga hoe erg de hormonen mij beïnvloed, des te meer weerstand ik krijg voor al de andere hormonale anticonceptie.
     Nogmaals bedankt voor je reactie!

    2. Mag ik jou trouwens nog vragen hoe oud jij bent? De huisarts rade mij een anticonceptie zonder hormonen af omdat ik met mijn 26 jaar in de meest vruchtbare periode van mijn leven zou zitten.

 21. Wat een informatief artikel en wat vervelend dat je daar zoveel last van hebt gehad. Ik hoop dat je lijf haarzelf binnenkort weer in balans brengt, op welke manier dan ook. En ongeacht je beslissing is het natuurlijk aan jou om daar een keuze in te maken, dus ook als je weer aan de hormonen gaat. :-)

  Mijn dokter schreef mij ook op m’n veertiende de pil voor heftige menstruatieklachten (een voorloper van Microgynon 30, dus nog best een lichte variant). Die heb ik jaren op de voorgeschreven wijze geslikt, dus 3 weken slikken en dan een week ‘ongesteld’. Tot ik er achter kwam dat de stopweek eigenlijk nep is, en ingebouwd bij de introductie van de pil om te zorgen dat deze eerder geaccepteerd zou worden door vrouwen. Toen ik dat wist ben ik strippen gaan doorslikken, soms tot wel 10 maanden achtereen voor er een doorbraakbloeding kwam. Ik vond het heerlijk: geen kramp en wel de mogelijkheid om sex te hebben.
  Ondertussen probeerde de apotheek eens in de zoveel tijd om me Ethinylestradiol/levonorgestrel in de maag te splitsen, het generieke middel ten opzichte van Microgynon, dat een merkmiddel is. Daar kreeg ik enorme migraine van, hoewel dat door de artsen nooit serieus genomen werd.

  Drie jaar geleden is er een Mirena geplaatst door de gynaecoloog, omdat ik de lagere en plaatselijke hormoonuitgifte een fijn gevoel vond. Die spiraal heb ik er uiteindelijk in mei ’15 uit laten halen en nu heb ik geen hormonale anticonceptie meer. Een absoluut voordeel van de Mirena was dat ik nooit meer moeite hoefde te doen om de pil ongeveer op dezelfde tijd in te nemen, na hoefde te denken over wanneer een nieuwe strip begon en vanaf de dag van het plaatsen tot het verwijderen ben ik niet ongesteld geweest.

  Wat ik vooral merk ik dat mijn gevoelens sterker zijn, dus zowel de negatieve als de positieve. Soms ben ik dus heel erg blij en gelukkig, op andere momenten een vaatdoek of ontzettend boos.
  Ik ben nu 26, dus ik heb 11 jaar hormonale anticonceptie gehad. Achteraf voelt het al een hormonale lobotomie (al is dat natuurlijk veel erger). Mijn tante heeft borstkanker gehad en ik wil het risico gewoon niet lopen. Wat wel fijn is, is dat ik na drie of vier maanden al zo regelmatig was dat ik de klok gelijk kan zetten op mijn cyclus. De terugkeer van mijn menstruatie is minder, maar het is nu goed te managen door tijdens die periode op mijn eten te letten, goed op tijd naar bed te gaan en soms een pijnstiller te slikken.

  Volgend jaar word ik gesteriliseerd (niet met Essure) en tot die tijd gebruik ik Clue, een hele fijne app waar je informatie over de lijf kunt invoeren. Door de app kan ik goed voorspellen wanneer mijn vruchtbare periode is (al is de app daar expliciet niet voor bedoeld aldus de makers, en ik vertrouw het alleen door de regelmaat in mijn cyclus). Tijdens die periode gebruik ik condooms en ik heb een hele redelijke echtgenoot die geen seconde heeft geklaagd over die dingen.

  Ik ben het helemaal eens met de vaststelling dat artsen (destijds, nu weet ik het uiteraard niet) een behoorlijk ingrijpende pil klakkeloos voorschrijven aan meisjes die door de pubertijd ook allemaal andere hormonen door hun lijf hebben razen. Het zou goed zijn om andere paden ook te bewandelen. Begrijp me niet verkeerd, als feministe ben ik absoluut pro-pil en voor de vrijheid die het meisjes/vrouwen heeft verschaft om het risico op kinderen door seks zwaar te verminderen. Daarnaast ben ik blij met de mogelijkheid om abortus te laten plegen (maar dat is een hele andere discussie).

  Al met al zou het denk ik goed zijn om mensen beter te informeren over seks en voortplantingsorganen. Ik heb op een goede middelbare school gezeten, maar ik wist tot een paar jaar geleden echt niet dat sperma tot vijf dagen kan leven in de vagina/baarmoeder, hoe een baarmoedermond eruit zag, dat een vagina groter wordt door opwinding en dat de buitenkant bij een (cis-)vrouw labia heet i.p.v. vagina.

  Ik kan overigens niet wachten op een door de Amerikanen ontwikkeld systeem waarin een soort polymeer (Vasalgel) in de zaadleider wordt gespoten, waardoor zaad niet meer kan mengen met het zaadvocht. Anticonceptie voor mannen dus. En als ze dan wel kinderen willen, dan lost een vloeistof de gel op en is de vas deferens weer blokkadevrij.

  Nogmaals bedankt voor het artikel!
  x

  1. Ik bedoel natuurlijk vulva i.p.v. labia. Dat zijn de schaamlippen.

   Voor de mensen die geïnteresseerd zijn: op deze website staan foto’s van baarmoedermonden. Het zijn daadwerkelijk foto’s van de binnenkant van geslachtsorganen, dus als je er niet tegen kunt, niet kijken. Het is niet vies, wel vlezig. ^_-

   http://beautifulcervix.com/cervix-photo-galleries/

 22. Hee Merel,

  Ik wil graag stoppen met de pil, omdat ik ook inderdaad geen idee heb wat het met mijn lichaam heeft gedaan omdat ik ook erg jong was toen ik aan de pil ging. Ik zit er heel erg tegenop om elke maand ongesteld te zijn (dit ben ik nu maar 3 keer per jaar ongeveer), ook omdat ik alleen maar biologische/natuurlijke dingen gebruik en die zitten eigenlijk niet zo fijn haha, maar wel fijn om me ‘mijzelf’ te voelen. Mijn libido is ook erg meh, en met mijn ADD wil ik eigenlijk eens kijken of mijn hoofd niet nog drukker is door de pil.

  Maar jou verhaal schrikt me toch ook wel een beetje af. Wat gebeurde er precies in die maanden? En is het dan eerst heel stom? Wanneer merk je verschil? En denk je dat die gekke menstruaties door de verwarring in je lichaam kwamen?

  Ik heb nogal een gevoelige baarmoeder (merk ik met bijvoorbeeld seks), dus ben een beetje bang voor een spiraal (liefste geen koper en minder hormonen), maar misschien toch eens proberen. Eerst wel heel erg benieuwd naar een jaar ‘au naturel’.

  Ik ben benieuwd,
  Liefs

  1. Wat fijn dat je hier een artikel over schrijft en wat leuk dat zoveel mensen er op reageren! Blijkbaar houden toch veel vrouwen zich hiermee bezig…ik ben zelf ook een paar maanden geleden gestopt met de pil. Ik had altijd erg heftige menstruaties en van de één op de andere keer veranderde dat, ik werd opeens veel minder ongesteld, of ik werd ongesteld voor 3 dagen, dan weer een dag niet en dan weer 3 dagen wel. Ik raakte er ontzettend van in de war en begon me allemaal zorgen te maken. Toen ik hiervoor naar de dokter ging (niet dezelfde dokter die mij de pil had voorgeschreven) zei ze: logisch dat je die klachten hebt, je pil is veel te zwaar, daarom is je lijf helemaal in de war! Ik ben dus gestopt met de pil en kreeg al na één maand mijn cyclus weer terug, ik werd ook veel minder heftig ongesteld. Ik merk ook dat ik opgewekter ben en ik voel het nu ook aankomen als ik ongesteld moet worden: de dagen daarvoor ben ik meestal erg chagrijnig. maar dat neem ik voor lief ;-)

  2. Ik heb een koperspiraaltje geprobeerd, maar bij mij ging dat niet. Ik heb een gevoelig lijf en heb na het plaatsen vier weken met stevig buikpijn en bloedverlies rondgelopen. De huisarts vertelde me dat mijn lichaam het spiraaltje niet accepteerde.

   Jaren geleden stopte ik met de pil. Dat was heftig, want ik had veel last van stemmingswisselingen. Mijn cyclus kwam wel goed oo gang de eerste maanden. Daarna werd de cyclus steeds korter. Een cyclus van 21 dagen, waarvan ik er 11 ongesteld was. Dan nog pijn bij de eisprong, pms. Ik had bijna geen normale dag meer in de maand. Ik heb geprobeerd om dit probleem op een natuurlijke manier op te lossen mbv homeopathisch arts en nog een natuurgeneeskundige. Dit hielp niets. Na een jaar of vijf weer naar de huisarts en die schreef de pil voor. Dat vond ik toen de beste oplossing. Achteraf gezien had ik mogelijk naar een gyneacoloog doorgestuurd moeten worden want zulke klachten kunnen duiden op een progesterontekort. Ik had geen kinderwens meer, ik had al twee kinderen. Grote kans dat het dus problemen had gegeven bij een kinderwens.
   Ik ben nu tegen de vijftig en kortgeleden overgestapt naar een iets zwaardere pil ivm hoofdpijnklachten en overgangsklachten. Ongetwijfeld is dit niet ideaal, maar voor mij voorlopig de beste oplossing. Met mijn weinige energie zie ik het nu niet zitten om te experimenteren met stoppen met de pil.

 23. Hoi Merel, wat super dat je aandacht besteed aan dit onderwerp! De pil is helemaal niet zo onschuldig als we allemaal denken. Toen jij me je klachten weer aan de pil ging dacht ik wel even, wat jammer, want het kan ook anders. Maar ik heb me ingehouden en wilde er ook geen kritiek op geven ?. Echt heel goed van je dat je gestopt bent! Ik zou graag nog voor de dames die endometriose hebben de tip willen even om eens op mijn site te kijken: http://www.endometriosedieet.nl. Daar deel ik veel info over hoe je je op een natuurlijke manier beter kunt voelen.

  En voor de dames met erge menstruatieklachten: het hoort er niet bij en het is niet normaal! Er is iets uit balans, laat het uitzoeken. Het kan bijvoorbeeld endometriose zijn, pcos of iets anders.

 24. Ik heb ook 9 jaar lang de pil geslikt (van mijn 18e tot 27e), met als enige reden anticonceptie. Had niet het gevoel dat ik last had van bijwerkingen, maar na 9 jaar dacht ik, nu wil ik wel eens weten hoe ik ben en functioneer zonder de pil. Uit nieuwsgierigheid en omdat ik er gewoon geen fijn gevoel meer bij had om dagelijks hormonen te slikken.
  Nadat ik was gestopt, had Ik in eerste instantie veel last van een onrustige huid en stemmingswisselingen (2 weken per maand pms.. pfff). Na een jaartje nog even een paar maanden de mirenaspiraal geprobeerd, maar daar reageerde mijn lichaam erg slecht op. Nu al twee jaar lang geen anticonceptie meer, en ik moet zeggen dat ik me sinds ongeveer een jaar erg goed voel, mijn hormonen eindelijk weer in balans zijn, en ik het een fijn gevoel vind dat ik geen hormonen meer tot me neem. Menstruatie is niet heviger geworden, wel heb ik meer last van pms een paar dagen voordat ik ongesteld wordt (waar ik tijdens pil geen last van had), maar dat vind ik te overzien.

  Ik denk ook dat het helpt dat ik meer ben gaan letten op mijn voeding en hoe dat invloed kan hebben op je hormoonbalans.

  Ik hoop dat je je goed blijft voelen Merel!

 25. Ik heb tussen mijn veertiende en negentiende drie verschillende soorten hormonale anticonceptie uitgeprobeerd. Alleen geen succes. De eerste pil deed me heel vaak flauwvallen en misselijk zijn. De tweede pil zorgde ervoor dat ik me niet mezelf voelde: enorm vlak, opvliegerig, nooit echt fit, dat soort dingen. De nuvaring kwam daarna en daarvan werd ik enorm kwaad en agressief, bizar gewoon. Na al deze pillen en dergelijke wilde ik ‘misschien’ stoppen. Mijn vriend wilde heel graag dat ik zou stoppen zodat ik weer mezelf zou zijn. Dat heb ik gedaan. Ik ben nu ongeveer een jaar vrij van hormonale anticonceptie en ik voel me honderd keer beter. Binnenkort ga ik voor een koperspiraaltje om toch wat zekerheid te hebben. Ik ben benieuwd hoe het zal bevallen.

  Overigens: ik begon met de pil omdat ik altijd doodziek werd van mijn menstruatie. Na vijf jaar regulering door pillen/nuvaring stopte ik en werd de menstruatie in mijn normale cyclus juist minder heftig dan met de pil… Ik hoop echt dat huisartsen minder makkelijk hormonen voorschrijven aan jonge meiden, want ze rommelen enorm aan je.

 26. Ik heb van mijn 15e tot mijn 23e de pil geslikt, ook een behoorlijk lange tijd dus. Op een gegeven moment had ik zoveel last van depressieve gevoelens en geen zin in seks, dat ik dacht: let’s give it a try. Wat een fijne beslissing. Ik had geen idee dat ik zo ‘afgevlakt’ was qua gevoel, maar zonder pil voel ik me oprecht een stuk helderder, scherper én sexier. Ik heb een koperspiraal genomen omdat ik niet alsnog hormonen wilde gebruiken. Het zetten ervan is niet heel prettig, maar die paar uurtjes op 5 tot 10 jaar heb ik er absoluut voor over. Mijn menstruatie is iets heftiger, maar voelt wel natuurlijk. Ik ben het helemaal met je eens voor wat betreft het zo makkelijk denken over jonge meiden ‘aan de pil helpen’. Bizar eigenlijk.

 27. Oh wat rot dat je er zoveel last van had toen je stopte!
  Ikzelf heb vanaf mij 16e de pil genomen en heb er nooit echt last van gehad. Wel ben ik ooit eens overgeschakeld op een implantaat (zo’n staafje in je arm), maar dat bleek niet goed te werken want ik kreeg constant doorbloedingen (waardoor je dus CONSTANT een beetje ongesteld lijkt te zijn en sex een beetje een boeltje wordt). Staafje er dus weer uit en weer aan de pil. Ik heb ook nooit meer dan 2x na elkaar kunnen ‘doornemen’ want ook dan had ik doorbloedingen.

  Soit, ik ben uiteindelijk gestopt om zwanger te geraken en had bijna meteen een normale cyclus, oef! Maar ik was ook heel blij dat ik EIN-DE-LIJK kon stoppen met die pil, ik was ze zo beu! En het voelde gewoon ook beter om mijn lichaam een eigen ritme te laten kiezen.

  Wil je nog wat lectuur, kan ik je trouwens “Moody Bitches” van Judie Holland aanbevelen. Ik schreef er al een stukje van ooit op m’n blog. Het gaat eigenlijk over de invloed van antidepressiva en hormonen op je natuurlijke cyclus (echt zotjes om lezen hoe alles effect heeft op elkaar in je lichaam) en hoe je op een natuurlijke manier je eigen hormonen en gelukstofjes kan balanceren ahv voeding en dergelijke. En het boek leest ook gewoon luchtig weg want er zit de nodige humor in! Je vindt mijn impressie hierzo

 28. Wat een mooi informatief artikel.
  Ik ben toen ik 11 jaar was begonnen met de pil omdat ik destijds om de 7 dagen al ongesteld was. Het enige wat ik me nog kan herinneren was dat de huisarts destijds zei “tja, je bent er vroeg bij. Neem maar de pil dan word het allemaal rustiger en ben je 3 weken menstruatie vrij”. Net als jij heb ik soms wel eens doorgeslikt, maar na een jaar of 2 werkte die pil niet meer en kreeg ik een andere pil. Ik heb al die tijd zo rond de 2/3 jaar moeten wisselen van pil omdat mijn lichaam hem dan niet meer “accepteerde” en ik werkelijk creperend op de grond lag van de pijn.
  Toen een tijdje gestopt geweest maar elke dag ongesteld was toch ook niet heel prettig.
  Tot ik 3 jaar geleden verhuisde en dus van huisarts wisselde. Ik had nogal wat vage klachten en voelde me niet happy met wie ik was. Toen zij adviseerde om met de pil te stoppen en dan ook echt te kijken hoe mijn lichaam erop reageerde was ik eerst huiverig, ik wilde immers niet weer elke dag ongesteld zijn.
  Ik ben toen wel gestopt, na een maand of 3 had ik eindelijk een normale menstruatie periode en waren ze ineens ook minder heftig en minder lang.
  Ik voelde me langzaam weer bij mezelf komen en voelde me weer mijzelf. Ik merk dat mijn hormonen echt vreselijk uit balans zijn geweest de laatste 20 jaar, in eerste instantie had ik dat niet door, totdat ik me er nu zoveel beter door voel.
  Voor nu is het prima zo. Ik voel letterlijk aan mijn lichaam wanneer ik ongesteld moet worden, hou dit voor de zekerheid ook nog wel bij met een app.
  Alleen de schommelende emoties is misschien nog iets wat niet zo prettig is, maar dat neem ik voor lief.

 29. NB: Ik geloof niet dat het makkelijker is om te stoppen met roken als je de pil niet slikt, maar niet kunnen stoppen met roken is een reden om te stoppen met de pil omdat roken en de pil slikken een zeer verhoogde kans geeft om trombose. Die twee gaan eigenlijk echt niet samen.

 30. Goed verhaal Merel en fijn beschreven. Zelf knoei ik ook al jaren met mijn hormonen etc. Ik weet dat mijn lichaam de laatste maanden weer oke is en zo voelt het voor mezelf ook. Moeilijk om te omschrijven, maar je voelt het zelf toch heel duidelijk.
  Ik bleek na een aantal jaar de pil gebruikt te hebben, allergisch hiervoor te zijn en daarna een nuvaring gebruikt, toch na 2 jaar gestopt en helemaal geen hormonen genomen. Mijn lichaam blijkt hier erg gevoelig voor te zijn, wat ik met eten kan beïnvloeden en wat ook weer veel effect kan hebben.
  Het is nu toch fijn om te merken en weten dat het beter met je eigen lichaam gaat en je weet dat je het goed doet, zegeaar. Ik ben hiervoor trouwens een aantal keer naar een alternatief genezer geweest, die mijn echt ongelofelijk goed heeft geholpen en waar ik nog steeds terecht kan. (zij is een bekende en heeft mijn moeder op mijn probleem met de pil gewezen, zonder dat ze überhaupt wist dat ik aan de pil was oid, wat al voor een goed gevoel bij mij zorgde)

  Hoop dat het de komende jaren goed met je blijft gaan:)

  Liefs Marlon
  ps. nog steeds het boek hormoonbalans in de kast staan, nu ga ik er toch snel aan beginnen om nog meer dingen te leren.

 31. Ik ben chronisch ziek en door alles wat in m’n lichaam omgaat houden de hormonen in mn spiraal in ieder geval dat proces onder controle. Dus voor mij is het echt een uitkomst!

  (Ik heb btw een mirena en ik heb m nog nooit gevoeld)

 32. Leuk dat je zo open bent. Ik ben ook gestopt met de pil. Ik voelde me ook niet mezelf. Ik was niet gezellig thuis en betrapte mezelf erop dat ik rond mijn menstruatie iedereen om me heen afsnauwde. Echt niet leuk! Nu voel ik me veel fijner, m’n huid ziet er beter uit, en heb ik weer meer zin in sex;)

 33. Heel interessant onderwerp, alleen twijfel ik wel enigszins bij het boek van Ralph Moorman. Hij heeft ook een boek (Hormoonbalansdieet) geschreven waar nogal wat kritiek op is gekomen (vanalles beweren maar vervolgens niet wetenschappelijk onderbouwen). Ik vraag me best af hoe dat met dit boek zit.

 34. Hi Merel,
  Ik blijf me telkens verbazen over de verhalen van veel vrouwen. Ikzelf heb eenzelfde horror verhaal haha,maar erg blij dat alles nu achter de rug is. Ik heb nooit de pil gehad, maar de nuvaring (die nu onder hevige discussie staatnog ook, omdat er erg veel trombosegevallen door veroorzaaktzijn) en de mirena spiraal die voor mij alles goed verpest heeft (huid, haar:(!)
  Al met al super blij dat ik er nu vanaf ben, Ik gebruik de lady comp en ik ben daar erg tevreden over. Ook raad ik jou en iedereen die geinteresseerd is Taking Charge of your Fertility aan. Ik heb de boeken die jij aanraadt (nog) niet gelezen dus weet niet of er overlap is, maar dankzij dat boek begrijp ik hoe mijn lichaam werkt en dat het geen mysterie is maar gewoon heel logisch te verklarenallemaal!
  Wat betreft je menstruatieklachten, ik heb gemerkt dat soja hiereen hele grote invloed op heeft (check de onderzoeken van Nancy Swanson) dus je zou eens kunnen proberen eenmaandje of dat je helpt. Ik kom namelijk ook van heftige menstruatiekrampen naar een vrijwel pijnloze menstruatie:)!

  Succes en liefs!

  p.s. ik keek van de week’Filemon staat strak’ waarbij het over anabolen gaat (syntethisch testosteron) en hoe mannen hiertegenaan kijken’onnatuurlijk’, ‘heftige bijwerkingen’, ‘gevaarlijk’ , ‘goed onderzoek naar doen’ ect. Terwijl eenzelfde middel (syntetische vrouwelijke hormonen) voor vrouwen klakkeloos wordt voorgeschreven. Zeker omdat dit om kinderen gaat vind ik dat erg heftig! Ik snap wel dat er een ander doel is, niet alleen spieren kweken, maar ook niet zwnager raken en dat de dosering wat anders is, maar toch viel dit me op en vind ik dat heel frappant!

 35. Ik ben ook sinds juni ’15 gestopt met de pil en voel me beter dan ooit. Veel minder hevige menstruatie en ik voel mezelf beter aan. Ik ervaar de stemmingswisselingen helemaal niet als vervelend. Maar enig ding is nog mijn huid. Die is nog steeds vrij onrustig. Of elk avondje dat ik uit ga is direct terug te lezen.. Benieuwd hoelang dat nog gaat duren voor het weer in balans is. Probeer qua eten op te letten, maar laat me ook vaak genoeg nog gaan:)

 36. Het is en blijft echt een struggle, die anticonceptie. Ik slik de pil nu zo’n 5 jaar, en in principe heb ik niet echt heel erg last van lichamelijke klachten. Meer geestelijk. Ik heb bijvoorbeeld echt 0 libido (behalve in mijn stopweek en dan de dagen dat ik nog niet ongesteld ben, zeg maar) en veel last van sombere gevoelens zonder reden. Ik voel me meer mezelf in mijn stopweek, heb ik het idee. Maar, het kan ook tussen mijn oren zitten. Morgen heb ik een afspraak met de huisarts omdat ik misschien over wil stappen op een Mirena (?) spiraal. Ik hoop daarmee een normaler libido te hebben, vooral. Ik ben wel heel bang voor de bijwerkingen. De pil werkt namelijk eigenlijk best oké voor mij, maar ik voel me seksueel echt een oude oma. En dat terwijl ik pas 21 ben! Ik zit daar best wel mee. Maar straks krijg ik allemaal nare bijwerkingen en verandert er niks aan mijn libido.. Moet ik dan maar weer terug naar de pil? En is dat niet inderdaad een onwijze aanslag op mijn lichaam? HET IS ALLEMAAL STOM. En nu maar hopen dat de huisarts me goed kan informeren etc. Ik zie het wel (: Fijn om zoiets te lezen! Liefs!

  1. wees wel voorzichtig hoor! Als je van de pil weinig bijwerkingen hebt is de kans groot dat een mirena spiraal (met andere hormonen, namelijk progresteron) wel bijwerkingen geeft. Ik heb dit zelf ook gehad. Nuvaring gaf mij (nauwelijks) bijwerkingen maar ik had soms ontrekkingsbloedingen en dus ging ik naar de spiraal en ik heb hier zooveeel spijt van gehad. Weet dat ik me nergens mee moet bemoeien en iedereen anders is, misschien heb jij helemaal geen last van progesteron. Maar wilde je wel even meegeven dat ik haaruitval had en ik acné heb sinds ik de mirenaspiraal heb gehad (los van het feit dat het echt wel pijnlijk is). Nu, 2 jaar later, is het EINDELIJK bijna weg maar wat vind ik dat frustrerend! zeker aangezien ik nooit puistjes had.. Toen ik hiermee naar de huisarts ging achteraf zeiden ze van ja, haaruitval kan gebeuren, groeit wel weer terug als je ermee stopt. Gaat niet om niks vond ik!! Sorry, voelde me geroepen dit even te delen en hoop dat je een beslissing kan maken die goed voelt voor jou!

  2. Het zal voor iedereen wel anders zijn. Ik vond de Mirenaspiraal verschrikkelijk en heb hem na een paar maanden al laten verwijderen. Ik werd depressief, had ontzettend last van stemmingswisselingen en ik had helemaal geen libido meer over.
   Gelukkig luisterde mijn huisarts wel naar mij en heeft ze hem snel weer verwijderd.

  3. Sinds ik ben gestopt met de pil (3 weken) is mijn libido echt gelijk van oma naar gewoon het libido van een 17 jarige (mijn leeftijd) gegaan. Ik slikte de pil wel een stuk korter dan jij, twee jaar pas. Ik had libido en de pil nog niet met elkaar gelinkt en stopte vanwege migraine, maar wow wat een verandering! Ik kan het je dus erg aanraden, maar zoals uit deze reacties blijkt reageert elk lichaam anders.

 37. Hé wat leuk, dit artikel gaat precies over waar ik nu mee bezig ben. Ik ben vorige week gestopt met de pil, na een jaar slikken. Ben al eerder een paar jaar aan de pil geweest en net als de vorige keer hadden de hormonen enorm veel invloed op mijn stemming. Baal hier echt van want voor de rest vind ik de pil echt heel praktisch. Ik heb een vriend en vind condooms echt super onhandig, dus een spiraaltje zou de uitkomst kunnen zijn. Ik ben alleen als de dood om naar een gynaecoloog te gaan dus misschien ga ik me ook maar eens verdiepen in meer natuurlijkere anticoncepti. In ieder geval wil ik nooit meer iets met hormonen. Fijn artikel !!

 38. Heel fijn dat jullie hier over schrijven. Ik ben al lang op zoek naar zo’n duidelijk en overzichtelijk artikel. Wat bijzonder dat je menstruatie juist minder heftig werd toen je stopte! Bij mij is het juist minder heftig geworden sinds ik ben gestart een jaar of twee geleden. Ergens zou ik graag stoppen. Het niet langer nemen van lichaamsvreemde hormonen spreekt me erg aan. Daarnaast is de kans op trombose voor mij een grote angst en ook dit is waarom ik graag zou stoppen. Tegelijkertijd zijn er een hoop dingen die me tegenhouden… Ik heb totaal geen gave huid. Ik ben bang dat het weer terug zal gaan naar de tijd voordat ik de pil slikte. Dat zou inhouden dat ik waarschijnlijk opnieuw aan hele heftige medicatie zou moeten voor mijn acne (aangezien ik destijds niet sliep door de pijn). Die medicijnen zijn erg heftig en niet echt een aanrader…
  Daarnaast… ik zou het ook vreselijk irritant vinden om mijn menstruatie niet uit te kunnen stellen… Omdat ik er best wel wat last van heb is het soms gewoon echt niet handig… Hoe kijken jullie daar naar?

  Bedankt voor dit artikel!

 39. Ik zou ook best wel eens proberen te stoppen met de pil, alleen helaas doe je dat dus niet ‘zomaar’ even. Ik begon met de pil voordat ik überhaupt een normale cyclus had. Ik werd vrij laat ongesteld (15 en een half denk ik) en een jaar later kreeg ik een vriend en moest ik van m’n ouders aan de pil. In dat jaar ben ik denk ik zo’n 5 keer ongesteld geweest, waarvan het laatste half jaar (denk dat toen écht alles pas op gang kwam) wel vrij heftig. Ik ben nu zo gewend om elke dag zo’n pilletje te nemen. Ik heb met de pil totaal niet last van m’n menstruatie, maar het idee dat er toegevoegde hormonen in m’n lijf zweven is toch niet heel aangenaam…

 40. Ik heb eigenlijk ook de neiging om zo’n lang verhaal achter te laten, maar ga het even kort houden. Ik vind de pil maar verwarrend voor mijn lijf. Ik begon ermee omdat ik zo’n heftige menstruatie had dat ik niet eens meer kon staan, laat staan naar de middelbare school kon gaan. Ik ben er nooit meer mee gestopt, maar ik hield dan ook altijd heel trouw de stopweken aan. In Australië leek het me handiger in sommige gevallen om door te slikken en na twee maanden protesteerde mijn hele lichaam en kreeg ik doorbraakbloedingen. Hoewel ik het daarna weer netjes volgens het boekje ben gaan doen, zijn die bloedingen niet meer gestopt. Het is net alsof mijn pil niet sterk genoeg meer is? (Ik ben verder seksueel niet actief, dus daar kan ik verder niet over mee praten…)

  Ik sta dus een beetje op een kruispunt. Ga ik naar de huisarts een ‘sterkere’ pil vragen? Of stop ik er helemaal mee in de hoop dat alles dan weer normaal wordt? Dat laatste lijkt me als student echt super onpraktisch… Een ander puntje waar ik mee zit is mijn schildklier. Nu, noem je in het artikel ook dat hier wat over in staat in het boek en ik ben eerlijk gezegd wel benieuwd of dat me misschien zou kunnen helpen. Zou jij of Barbara de volgende vraag kunnen beantwoorden?

  Mijn hypothyreoïdie lijkt subklinisch; bijvoorbeeld veroorzaakt door de pil. Maar het kan ook dat het inmiddels een klinische hypo is, omdat ik er zo lang last van heb. Ik slik hier schildklierhormonen voor – een dosis afhankelijk van o.a. je gewicht en hormonen. Ik weet niet of het veranderen van pil me weer compleet gaat ontregelen (dat is eigenlijk wat ik verwacht) en ik kan dat qua timing in mijn leven gewoon even niet gebruiken. Is er veel onderzoek gedaan over het verband tussen deze twee? Wat denken jullie dat ik het beste kan doen? (Mijn huisarts raadplegen is niet echt een optie, die weet hier al helemaal weinig van…)

  Thanks girls!

  (En zoals ik al, despite al de mailtjes die je ontvangt, ik vond dit echt een super artikel).

 41. Hallo! Ben 27 en nog nooit de pil geslikt.. Ik ben bang voor gif enzo;) maar goed mn man wil wel na ons eerste kindje (wat nog moet ontstaan En moet groeien) dat ik aan de pil ga.. Poeh.. Leuke andere discussie zeg maar;)

  1. Met alle respect voor je man, maar als jij na een kind gebaard te hebben ook nog eens alleen moet zorgen voor de anticonceptie, dan klinkt hij een beetje als een l*l. Als ik vragen mag, wat is zijn redenatie?

  2. Ik kijk hier best een beetje van op. Anti conceptie bespreek je toch samen? En het is nogal wat om voor een ander te bepalen de pil te gaan slikken. Misschien staat het er nu botter als je man bedoelt heeft ( of lees ik het zo ?) maar jij hebt hier ook iets over te zeggen!

 42. Interessant! Ik ben zo’n 3 jaar geleden ook na 15 jaar slikken gestopt. Ik ben de pil ooit gaan slikken omdat ik zoveel pijn had tijdens de menstruatie. De eerste maanden na stoppen gingen nog prima, maar ik kreeg elke menstruatie steeds weer meer pijn. Ik kreeg toen ook een nieuwe relatie en toen heb ik besloten om toch maar weer de pil te gaan slikken. Liefst heb ik die rotzooi ook niet in mijn lichaam en heb ook naar alternatieven gezocht, maar niet echt iets geschikts voor mij gevonden. En die pijnen zijn zo ondraaglijk dat ik er echt dagen ziek van ben. Dus helaas toch maar de pil blijven slikken.

 43. Wow heel herkenbaar! Zelf na ruim 10 jaar gestopt, nu bijna 2 jaar geleden. Vooral gevoelens zonder ‘filter’ (heel mooi verwoord!) en een hoger libido zijn bij mij de grootste veranderingen!

 44. Wat ontzettend fijn dat jullie hier over schrijven. Ik zit zelf al een tijdje te denken om te stoppen met de pil. De stap van overwegen naar daadwerkelijk doen is vrij hoog nog. Maar het helpt zeker om ervaringen van andere vrouwen te lezen. Dus bedankt!

 45. Ik las laatst een artikel uit de VS dat zei dat we de pil beschikbaar moeten maken zonder doktersrecept, omdat er vooral voor jongere meiden niet genoeg toegang is voor anticonceptie. In veel landen kun je namelijk gewoon de pil halen en dat zou goed zijn om tienerzwangerschappen tegen te gaan. Ik was best geschokt toen ik dat las. Ik weet natuurlijk niet om welke pil het ging (misschien een hele lichte) maar als ik dan zulke verhalen lees en hoor denk ik eigenlijk alleen maar dat we er wat minder luchtig over moeten doen. Handig dat je niet meer zwanger wordt, maar er komen wel andere bijwerkingen bij. Op de korte termijn lost het misschien je problemen op, maar als ik dan lees over de langetermijngevolgen en hoe lang het duurt voordat je natuurlijke hormoonbalans weer is hersteld… Natuurlijk is het heel vervelend als je allemaal klachten hebt op jonge leeftijd en er zullen vast mensen zijn die baat hebben bij de pil, maar volgens mij gaat het wel erg makkelijk allemaal.

  Ik heb zelf nooit de pil geslikt. Ik heb wel probleempjes (klein beetje acne, na bijna vijf jaar nog steeds niet regelmatig ongesteld (al voel ik hem wel aankomen met buikpijn en chagrijnig zijn, dat is weer een voordeel)) maar of ik daar nou echt een pil voor nodig heb? Door zulke artikelen denk ik alleen maar dat ik er maar nooit aan ga beginnen. Ik ben dus best verbaasd over hoe normaal en luchtig er wordt gedaan over de pil (en vooral hoe abnormaal het is om hem niet te slikken) maar ik merk wel dat steeds meer vriendinnen eraan zitten te denken om over te stappen op een spiraal of te stoppen met de pil. En ik denk dat het zeker helpt dat er meer awareness over komt, dus heel fijn dat jullie over zulke onderwerpen schrijven!

 46. Na jaren aan de pil (van mijn 14e tot mijn 31e) ben ik gestopt. Ik had altijd last van depressies en ik heb het gevoel dat dit door de pil kwam. Daarnaast ben ik er nu pas achter gekomen dat ik PCOS heb (hormonen zijn compleet de weg kwijt). Ik vind het jammer dat ik dit nu pas weet en ik vind dat de pil ook echt niet zomaar voorgeschreven moet worden alsof het niks is!

 47. Ik heb van mijn 17e tot mijn 19e/20e de pil geslikt, maar had inderdaad ook dat ik me niet als mezelf voelde. Ik voelde me heel vlak vooral. Heel naar.
  Toen ik stopte werden eigenlijk geleidelijk (in 2 jaar ongeveer) mijn menstruaties kwamen veel minder vaak (één keer had ik een cyclus van 40 dagen), kreeg ik opeens veel meer lichaamshaar en mijn hevige acné weer terug die ik op mijn 17e had. Echter, daarna werd het juist weer geleidelijk beter en ik heb het idee dat alles nu pas weer een beetje genormaliseerd is! Ook omdat ik nu weet dat ik gevoelig ben voor lactose en fructanen (FODMAPs) en dat dus niet meer eet . Dus het kan ook eerst erger worden en dan beter :)
  Ik gebruik nu een koperspiraaltje als anticonceptie en dat bevalt me prima. Aan het begin waren mijn menstruaties wel heel zwaar, maar nu zijn ze eigenlijk prima.

 48. Misschien is er hier iemand die hier meer van weet:
  Ik slik nu zo’n twee jaar de pil en het laatste jaar wordt ik erg vaak ”door de pil heen” ongesteld. Dit zijn geen doorbloedingen, het stopt namelijk niet tot ik een stopweek neem en een week ongesteld ben. Het is niet zo dat ik altijd maar doorslikte, ik deed ongeveer elke twee maanden een stopweek, soms zelfs vaker. Ook merk ik de laatste tijd dat mijn mentruatie weer heftiger en pijnlijk wordt en ik heb meer last van stemmingswisselingen.

  Zou dit kunnen wijzen op dat ik een verkeerde pil slik?

 49. Herkenbaar hoor. Heb zelf een paar jaar de pil gebruikt – tussen het trouwen en twee kinderen krijgen door – maar vond het eigenlijk niks. Ik voelde me niet mezelf. Ook depressievig. Van mezelf ben ik veel meer van de uitersten. Het was alsof ook de creativiteit gedempt werd. Inderdaad hielp het ook tegen de vreselijke menstruatieklachten, maar daarvoor heb ik inmiddels Aleve Feminax en dat werkt prima.
  Ik heb ook wel eens gelezen dat als je de pil gebruikt je een heel andere partner zou kiezen: je kiest op geur, en bij pilgebruik verandert dat. Heb je elkaar uitgekozen ‘zonder’ of ‘onder’ invloed van de pil dan kan dat behoorlijk uitmaken in je relatie als je daar iets in verandert…

 50. Bedankt voor dit interessante artikel. Ik heb zelf anderhalve week gestopt met het slikken van de pil en ben benieuwd naar wat het met mij gaat doen.

 51. Je maakt wat los met je verhaal :D

  Nee, de pil is zeker niet onschuldig. Hier moeten stoppen, kreeg een herseninfarct. Oorzaak: combi roken en de pil. Ik was 25. En sindsdien vaak soortgelijke verhalen gehoord.

  En ja, roken is dom. Verslaving overgehouden aan mijn puberteit. Na mijn herseninfarct met pil én roken allebei accuut gestopt. Geen moment spijt van.

 52. Wauw wat een ongelooflijk mooi en eerlijk artikel zeg (en hoe tof dat zoveel mensen herkenning erin terug zien). Ook ik herken je verhaal heel goed, alleen ben ik gestopt omdat mijn menstruatie juist erger werden en ik gewoon 3 dagen van de wereld daardoor was. Ook kwam ik heel snel aan en hield ik heel veel vocht vast. Ik ben toen overgestapt op het spiraaltje (nu alweer zo’n 7 jaar) vanwege het effect dat dit zou kunnen hebben op mijn menstruatie. Tot op de dag van vandaag ben ik er echt heel blij mee, voornamelijk omdat mijn menstruatie tegenwoordig volledig uit blijft en ik dus niet 3 dagen niet meer aan te spreken ben haha ;-) Ik kan niet echt zeggen wat nu goed of niet goed is, want ik denk dat ieder lichaam anders is. Juist door artikelen zoals die van jou kunnen we ervaring uitwisselen en misschien als we twijfelen hier toch naar kijken. Ik denk dat het gewoon een trial and error verhaal hier is, waarbij het uiteindelijk belangrijk is dat je iets kiest wat goed voor jou voelt en wat bij jou past. Ik ben dan ook blij om te horen dat jij je nu een stuk beter voelt <3

 53. Wauw, herkenbaar verhaal! Ik ben ook begonnen op mijn 14e met de pil voor mijn acne, wel de diane 35, die is vrij heftig. Na 10 jaar ben ik ook gestopt, na een jaar was het ‘stabiel’ inderdaad, althans zo leek het. Ik kreeg ook weer heel erg last van mijn huid, daarvoor heb ik zelfs nog zware medicatie geslikt, zo erg was het. En toen kreeg ik, net als jij, ook ontzettend last van mijn menstruatie. Dit had nog nooit eerder gehad, het deed wel pijn maar dat was het ook. Niet zo heftig als bij jou denk ik, maar ik lag soms wel 2 dagen met koorts in bed te ijlen en 48 uur lang te spugen, pfft. (TMI sorry haha!) Ik ben nou dus na onderzoeken ook weer aan de pil, een redelijk zware. Voor mij is dit echt de hemel, ik ben zo blij! Maar ik heb dan ook niet zo’n last van de pil zelf. Sterker nog, de lichtere pillen doen voor mij eigenlijk heel weinig. Gek hoe dat zo verschilt per persoon he?
  Maar ik hoop voor je dat je er zo goed bij voelt en dat je menstruatie niet heftiger wordt :) Ik weet goed hoe je je voelt, en vast een hoop meer mensen (ik heb de comments niet gelezen maar het zijn er veeeel! Uteruses before duderuses! Haha!), dus fijn om een herkenbaar stukje te lezen. Ik vind dat er nog teveel een taboe op heerst, dat vind ik jammer. En dat er toch vaak gedacht wordt dat je je aanstelt als je vertelt hoe pijnlijk je menstruatie is of dat je er veel last van hebt. (althans dat is mijn ervaring, dus praat ik er maar liever niet meer over).

  Anyway. Goed artikel! En zeker interessante opties :) Ik merk steeds meer dat mensen bezig zijn met dit soort dingen en zich steeds vaker afvragen of de pil wel zo’n goede oplossing is. Zeker goed om er over na te denken!

 54. Goed artikel! ik ben op mijn 11e al begonnen met de pil vanwege heftige menstruatie. ik ben er in 2 jaar geleden mee gestopt (ben nu 18) ik ben toen ongeveer een half jaar niet ongesteld geworden… nu is het gelukkig weer een soort van regelmatig. ik vond het geen fijn idee al die hormonen in mn lichaam. Als ik nu een vriend heb ga ik voor de ladycomp (Even door sparen :P) nogal onzin om voor 3 weken per maand een pil te slikken als je maar 6 dagen vruchtbaar bent.. :P

 55. Ik neem al de helft van mijn leven (15 jaar) de pil, ik zou niet weten hoe ik me zou voelen zonder en ik ben die rommel beu en wil ervan af! Ik wil nooit van mijn leven kinderen en ik wil ook niet elke maand bang zijn dat ik toch zwanger zou zijn dus mijn man gaat zich laten steriliseren.
  Ik heb al redelijk wat ervaringen gelezen en gehoord van meisjes/vrouwen die gestopt zijn na lange tijd met de pil en ’t is van velen een gelijkaardig verhaal: voelen zich meer ‘zichzelf’, hoger libido, veel gevoeliger, meer emotie, soms meer acne, haaruitval…
  Toen ik maandag naar mijn (mannelijke) gynaecoloog ging en aangaf dat mijn man zich zou steriliseren en ik definitief zou stoppen met de pil en of hij mij wat meer kon zeggen wat me te wachten stond dan, hij haalde eigenlijk z’n schouders op en zei:’Ja, ge kunt dat doen hé.’
  Toen vroeg ik of hij daar negatieve ervaringen mee had zei hij weer iets in de trant van: ‘Ja gij moet dat weten hé’.
  Ik bedoel…..
  Hier is al zoveel over geschreven geweest door vrouwen en zo’n gynae kan daar niks zinnigs over zeggen… Ik denk dat ik maar best es verander….
  Verder zal het nog een klus worden voor mijn man om zich te laten steriliseren, als je geen kinderen op de wereld hebt gezet heb je blijkbaar het recht niet om te beslissen over je eigen lichaam…

 56. Goed verhaal! Goed dat je er zo duidelijk en open over schrijft. Ik herken het wel. Toen ik ongeveer 1.5 jaar de pil slikte, merkte ik dat ik me steeds slechter ging voelen. Het leek alsof mijn emoties afgestompt werden als het ware. Voelde me ook niet echt meer mezelf inderdaad. Libido was ook niet al te best… Toen ik gestopt was, merkte ik niet direct een wereld van verschil, maar uiteindelijk voelde ik me er echt beter bij. Ik vind het ook fijn om weer in mijn natuurlijke, eigen ritme (cyclus) te zitten. Sindsdien zijn mijn menstruatieklachten ook veeel minder erg dan voordat ik de pil gebruikte.

 57. Ik heb ook jaren de pil geslikt, ben begonnen op mijn 19de – vrij laat dus – en ben gestopt in oktober 2012 op mijn 27e.
  Ik was altijd kerngezond, fit en sportief en in de zomer van 2011 ben ik ernstig ziek geworden en in het ziekenhuis beland met een nierinfarct (heb zelfs nog een tweede gehad tijdens mijn ziekenhuisopname) door een bloedstolsel dat in mijn nieren is terecht gekomen. Toen heb ik gevraagd of het door de pil kon komen, maar daar werd vaag op gereageerd. Ik ben gewoon blijven slikken (vind ik achteraf superstom van mezelf, maar tja ik had een relatie en aan kinderen zijn we niet toe dus je moet wat) en in oktober 2012 heb ik een diepveneuze trombose gekregen in mijn linkerbeen. Toen moest ik stoppen met de pil en ik mag nooit meer herbeginnen. Ik ben toen overgegaan op de mirenaspiraal, maar daar werd ik heel erg naar van; depressief, stemmingswisselingen, geen libido en de hele tijd het vage gevoel dat er iets lichaamsvreemd in mijn lijf zit. Mijn huisarts heeft nooit erkend dat deze gevoelens en klachten voortkwamen uit de spiraal, maar ze was gelukkig wel bereid om het snel weer te verwijderen.
  Ik heb moeten wennen aan het feit dat ik mijn menstruatie niet meer kon regelen. Door de mirenaspiraal had ik bijna geen menstruatie meer, dus het was wel even slikken. Maar nu, een paar jaar verder bevalt het prima. Ik ben de eerste dag van mijn menstruatie nog steeds niet te genieten, maar ik voel me weer fit en ‘mezelf’.
  Ik ben nog steeds aardig boos op mezelf dat ik zo lang de pil heb doorgeslikt. Heb het ook nog met artsen gehad over het feit dat meisjes/vrouwen zo beperkt worden voorgelicht. Er zijn echt wel meer gevallen bekend van trombose en bloedstolsels met soms dodelijke afloop als gevolg van de pil, maar het weegt helaas niet op tegen de miljoenen vrouwen die er baat bij hebben.
  De pil die ik voorgeschreven kreeg door mijn Belgische huisarts destijds was op dat moment in Frankrijk al uit de handel genomen omwille van de bijwerkingen…

 58. Interessant artikel! Ik ben gestopt met de pil sinds augustus, ik voel me er echt wel beter bij. Alleen al het idee dat ik geen chemische troep slik. In het begin had ik last van witverlies maar nu is dit precies over. Het gene klein minpunt is dat ik nu mijn maandstonden om de 3 weken heb ipv om de 4 weken, dus twee weken niet en een week wel ipv 3 weken niet en een week wel :(

 59. Goed artikel! :)
  Ik ben twee jaar geleden met de pil gestopt, na ongeveer 10 jaar gebruiken. Ik heb dat toen gedaan omdat ik geen libido had en ik wilde ontdekken of de pil daarop van invloed was. Dat heb ik geweten! Drie maanden na het stoppen met de pil kwam mijn libido terug, dat was zo’n opluchting :) Ik dacht echt dat er iets mis met me was, maar blijkbaar was het de pil.
  Mijn menstruatie is niet echt heviger geworden, misschien een klein beetje, maar dan ook alleen op de eerste dag. Andere veranderingen zijn dat ik nu voel wanneer ik vruchtbaar ben (dan heb ik een megahoog libido en ontzettend veel energie haha), en ik voel me lichter/helderder in mijn hoofd.
  Het enige negatieve is dat ik een beetje last heb van acne nu. Het is niet heel ernstig, en gelukkig zijn er veel middelen om dat tegen te gaan.

  Als anticonceptie gebruik ik trouwens een mix van Sensiplan en condooms! Sensiplan is een methode om zelf je vruchtbaarheid vast te stellen en het werkt als een trein! :) Ze geven cursussen door het hele land en ik kan het echt iedereen aanraden. Ik heb zoveel over mijn eigen lichaam geleerd, dat was echt een eyeopener voor me.

  Stoppen met de pil is echt een van de beste dingen die ik in de afgelopen jaren heb gedaan :)

 60. Ik ben op mijn 15e aan de pil gegaan, en nu, 1,5 jaar later, er op mijn 17e mee gestopt. Ik kreeg last van migraine met aura en toen ik dat aan de dokter vertelde legde zij in eerste instantie geen link met de pil. Later las ik zelf op internet hierover en tijdens een andere afspraak met een andere dokter bracht ik het ter sprake. Zij reageerde geschokt, en zij dat ze het me sterk afraadde. Ik stopte en echt, ik merkte gelijk verschil. Ik heb al 2 jaar hetzelfde vriendje en de laatste tijd merkte ik dat mijn libido echt verdwenen was (en dat op mijn 17e!!!), en wanneer we seks hadden bleef ik vrij droog en had zo goed als altijd pijn. Ik had niet de link gelegd met de pil, maar in de week dat ik gestopt was merkte ik gelijk een enorme verbetering op dit gebied haha. We zijn nu bijna een maand verder en ik weet dus nog niet hoe mijn cyclus hierop gaat reageren. Mijn huid lijkt niet per se veel onrustiger te zijn geworden (iets waarvoor ik wel bang was). Misschien wel een beetje, maar dit kan ik wel hebben. Ik overweeg nu een koperspiraaltje te plaatsen maar lees hier dat mensen hiermee dezelfde bijwerkingen hadden, dat zou toch niet moeten als het zonder hormonen is? Wie heeft hier ervaring mee?

 61. Wat een goed verhaal en zo herkenbaar! Ik ben ook jong begonnen met de pil en zo’n 10 jaar geslikt. De laatste 2 jaar daarvan veranderden er dingen. Ik kreeg migraine of gewoon hoofdpijn, depressieve klachten, libido onderuit ook. Ik voelde me niet meer vrouw en totaal afgevlakt, alsof ik geen emoties meer had. Daarnaast was ik bang voor een verhoogde kans op borstkanker aangezien dit min of meer in de familie zit. Ik ben dus gestopt, nu zo’n 4 a 5 jaar geleden denk ik en dat was een heel goede keus. Het is even lastig met de condooms maar dat is het waard. Nadelen zijn wel dat ik nu mega stemmingswisselingen heb de week voor mijn menstruatie, zo’n 3 dagen heb ik een heel vette huid en nog vettere haren en mijn menstruatie wordt de laatste maanden steeds heviger. Het is zo erg dat ik dan twee dagen heel veel op de toilet zit wegens onwijs veel bloedverlies. Dat had ik voorheen nooit. Nu is het ook vervelend dat ik dit vaak precies tijdens belangrijke momenten heb, zo weet ik al dat ik precies ongesteld zal zijn tijdens de bruiloft van mijn schoonzus. Mijn vriend weet hoe heftig mijn menstruatie is en raadt aan om voor 3 maanden de prikpil of hoe noem je dat te nemen. Ik twijfel, wat doet het met mijn lichaam als ik voor 3 maanden de pil neem en dan weer stop? Aan de andere kant bespaard het me dan wel heel veel gedoe. Net als dat wanneer ik zelf ga trouwen écht niet ongesteld wil zijn…

  1. Ik bedoel eigenlijk. Is dat uit de Hormoonfactor voor vrouwen? ;)

 62. Wow, wat een reacties! Ik – en mijn man! – zijn erg gelukkig met natuurlijke anticonceptie, in ons geval Sensiplan. Gewoon mn temp bijhouden en slijm, super betrouwbaar bij een onregelmatige cyclus als ik heb en meteen handig voor de ‘planning’ van wél zwanger worden. Vergt wel wat studie en erna wat discipline, maar heb me nog nooit zo verbonden met mezelf als vrouw gevoelt.

 63. Ik heb welgeteld 1 jaar de pil geslikt en nadat ik ermee gestopt was omdat ik zwanger wilde worden viel mij op dat ik meer mijzelf voelde. Nog even nagevraagd bij echtgenoot en ook hij vond mij gezelliger en vreselijker dan met de pil. Sindsdien nooit meer aan de pil gegaan. Zoals m’n vader ooit een keer zei: het zijn geen snoepjes. Wat je zegt is heel herkenbaar: het voelen aankomen wanneer je ongesteld wordt. Snibbig, moe en opgeblazen. Wil dan heel graag met rust gelaten worden. Manlief heeft het soms wel zwaar te verduren want met een vrouw en twee dochters springen de hormonen je soms letterlijk om je oren. Maar met een waarschuwingssignaal is dat ook weer op te lossen. Oudste dochter slikt inmiddels wel de pil maar zeker niet over 1 nacht ijs. Maar uiteindelijk was dit de beste oplossing voor haar. Ieder lijf is anders.

 64. Ik ben zelf ook met de pil begonnen op mijn 14de en ik was en ben daar nog altijd erg blij mee. Want ik had toen wel al een anticonceptiemiddel nodig en ik ben erg opgelucht dat mijn ouders de reflex hadden om de pil te laten voorschrijven ipv me te verbieden sexueel contact te hebben want naar dat 2de had ik toch niet geluisterd en ene ongewenste zwangerschap op die leeftijd lijkt me een flink pak erger dan elke dag ene pilletje met hormonen te nemen. Ik heb de pil een flinke tijd genomen en ze had gelukkig ook een gunstig effect op de klachten die ik had als ik ongesteld was. Veel minder pijn en veel minder hevig. Tegen mijn 30ste had ik wel genoeg van dat dagelijkse pilletje, niet dat er iets mis was, maar ik was het gewoon beu daar elke dag aan te denken ( en ik dacht er gelukkig ook echt elke dag aan ).
  Vervolgens ben ik met condooms beginnen knoeien maar in een vaste relatie vond ik dat niet zo fijn.
  Vervolgens ben ik een tijdje single geweest en had ik geen behoefte aan anticonceptie maar toen het vervolgens weer nodig was overwoog ik over te gaan tot een meer permanente oplossing door me te laten steriliseren. Ik was ondertussen de 40 ruim gepasseerd en de kans was wel erg klein dat ik ooit nog zou overgaan tot het baren van kinderen, vandaar. Mijn vriend vond het idee dat ik dat zou laten doen vreselijk ( een soort van plaatsvervangende castratieangst of zo denk ik :) ) en mijn huisarts raadde het ook af omdat het al bij al toch een chirurgische ingreep is en dat altijd risico’s inhoudt. Zij raadde me aan om over te stappen op een mirenaspiraal. Ik zou op mijn leeftijd dat nooit moeten laten vervangen en het zou ook eventuele klachten in de overgang milderen eens die er zouden zijn.
  Ik heb daar in het begin wat last van gehad maar ik ben zeer blij met deze oplossing. Ik heb geen maandstonden meer door dat spiraal en dat vind ik ongelooflijk heerlijk ! Heel soms voel ik wel nog lichte PMS-klachten maar veel milder dan vroeger. En ik heb er geen omkijkens naar. Voor mij was dat een goede oplossing.

 65. Hey! Tof artikel! En goed dat je gestopt bent en het toch goed kwam. Ik zou graag willen stoppen, maar dat kan niet vanwege mijn ziekte endometriose. Nu is daar wel een supergaaf dieet voor, wat ik al grotendeels volg, maar ik heb met alle cystes en pijn nog niet de lef om puur op het dieet te gaan storten. Hoop dat dit ooit gebeurt en ik hormoonvrij kan leven! Goed van je, Merel!

 66. ik kon en waarschijnlijke kan niet tegen de eerst pil die is voorgeschreven door de huisarts en daarna nooit meer iets anders geprobeerd omdat mijn huisarts mij niet geloofde. na het lezen van dit artikel geen spijt meer van. maar als bij werking staat dat er geen eiersprong is maar dat is toch de hele bedoeling van de pil geen eiersprong want als die er wel is raak je zwanger. de pil zorgde er voor dat je lichaam denkt dat je zwanger bent op het moment dat je stopt heb je een soort van miskraam ( zonder eitje en vrucht ).

 67. Wat een ontzettend goed artikel en ben blij dat je het er over durft te hebben. Ik denk dat veel (veganistische) vrouwen er mee zitten of pilgebruik nou wel of niet goed is. Het is echt niet niks, ik merk het ook bij mezelf. Het blijft iets onnatuurlijks maar de andere mogelijkheden zijn er nou ook niet heel veel. Is soms wel oneerlijk eigenlijk! Mijn vriend hoeft zich nergens druk om te maken :) Maar goed. Iig bedankt voor de tips van vegan for her. Heb em binnen gekregen na dat je em de vorige keer al had besproken!

 68. Wat fijn, dit! Dat het zo leeft en dat er steeds meer vrouwen zonder pil willen. En dat jullie er zo’n goed stuk over schrijven! Ik ben zelf al jaren van de pil af. Heb nog een paar mnd een koperspiraaltje gehad, wàt een ellende. Nu al 25 mnd heel gelukkig met sensiplan/ nfp. Dat zouden ze elk meisje op school bij biologie moeten leren. Zo fijn dat je weet hoe je lijf werkt. Ja ik ben nog steeds af en toe een humeurig wrak. Maar ik snap dat nu. Het is een verademing dat ik dan kan denken ‘ ja logisch, m’n ei is weer niet bevrucht en ik word dus binnen een week ongesteld…dat voelt gewoon even beroerd ‘. Ik voel wat ik moet voelen, niets wordt meer onderdrukt. Ik vind het ook echt niet normaal dat gezonde meisjes, die niets mankeren, al zo jong zulke medicatie gebruiken… Schandalig eigenlijk. Ik ben weer blij met jullie, groene meisjes!!

 69. Wat een goed en verhelderend artikel! Ik kijk nu met een ander gezicht naar de pil en een aantal dingen vallen nu op z’n plek.. thanks!

  1. Ik ben al een tijdje aan het denken over de pil. Wel of niet stoppen…Het probleem is. Ik heb geen last van de pil (niet dat ik weet) en ik vind het onwijs comfortabel.
   Ik heb totaal geen zin in acne, stemmings wisselingen en gedoe. Ik lees toch heel veel nadelen eerlijk gezegd.
   maar ja het feit dat ik al 15 jaar de pil slik baart me ook zorgen.
   Kortom ik weet dus totaal niet wat ik er mee aan moet :s

 70. Trouwens: Het beste wat ik ooit heb kunnen doen om mijn hormonen in balans te krijgen….Stoppen met kaas!! Ik heb ongeveer 2 weken lang continu gehuild nadat ik cold turkey stopte. En toen was het klaar. Nu mijn maandelijkse momenten nog, maar verder nergens meer last van.

 71. Hoi Pascale hier.
  Ik was in juli gestopt met de anticonceptipil.
  Ik werd niet ongesteld.
  Toen ben ik op aanraden van gynaecoloog in februari weer gestart.
  (Omdat ik.ook een vriend heb en anticonceptie middel wou gebruiken ipv steeds die rotcondoom)
  Nu heb ik weer mega eetbuien, libido is laag, depressies. Grr. Vreselijk!
  Ik wil geen hormone eigenlijk slikken.
  Maar mijn lichaam stoot een koperspiraal af.
  En ga me echt nog niet steriliseren ;23jaar.
  Weet niet wat ik nu moet doen…

 72. Ik ben 22 en ik gebruik sinds 3 maanden de pil. Ik heb namelijk ontzettend veel last van mijn menstruatie: hevige pijn, bloedklonters, menstruatie duurt 7 dagen, diarree, misselijk,… Na een gynaecologisch onderzoek bleek ik ook enorm vruchtbaar te zijn. Ik was tegen het gebruik van de pil (ik ben tegen het gebruik van ‘chemische goedjes’ om het zo te zeggen, dus ook tegen pijnstillers etc) maar ik had geen andere keuze. Ook ik was bang omtrent de verhalen van de pil: kanker, tromboses,… Ik had toch beslist om de pil te gebruiken. Ik voel me nu ook veel beter. Mijn regels duren nu 4 dagen en ik bloed ook minder hevig. Ik heb ook geen pijn meer. Ik ondervind heel wat voordelen rond de pil (ondanks alle horrorverhalen).

  Toch ben ik aan het overwegen om er mee te stoppen. De gedachtes rond baarmoederhalskanker krijg ik ook niet uit mijn hoofd. Mijn vraag nu: heb je nog hevige menstruatiepijn en doe je hier iets tegen? :) In het verleden heb ik vanalles geprobeerd: thee, pijnstillers (ja, toch!) perdofemina,…

 73. Ik merk dat steeds meer vrouwen in mijn omgeving met het stoppen met de pil bezig zijn. Ik ben nu bijna een jaar gestopt en weet ook zeker: voor mij geen hormonen meer. Ik ben nog steeds niet helemaal hersteld na het stoppen. Maar gelukkig is mijn haaruitval na iets meer dan een half jaar gestopt. En mijn hormonale acne die ik ineens kreeg na het stoppen, is ook aan het stabiliseren.

  Ik besefte achteraf dat de klachten die ik had (heel vaak blaasontsteking, permanent doorbraakbloedingen) te relateren waren aan de pil.

  Heel fijn dat je je verhaal hebt gedeeld :)

  1. Ik vind het dan ook zo straf dat gynaecologen hier niets over vertellen. ”Ja de pil is goed, gezond, gaat je zeker helpen, geen nadelen.” Ik wist wel dat het bijwerkingen met zich zou meebrengen maar niet dat er bepaalde verschijnselen zouden optreden als je met de pil stopt. Nu ben ik er nog meer van overtuigd om er echt mee te stoppen, alleen weet ik niet wat ik tegen de hevige pijn moet doen!

 74. Ow ik zou ook zo graag willen stoppen met de pil, helemaal na het lezen van dit stuk.
  Maar dan? Ik vind condooms verre van ideaal. Spiraal heb ik gehad en was verschrikkelijk. Ik weet niet zo goed wat ik wel kan doen. Ook nog dat mijn vriend vaak de helft van het jaar in het buitenland zit en dan heb ik helemaal het gevoel om “voor niks” de pil te slikken…..Ik heb twee prachtige kinderen en ben daar tevreden mee, dus een kinderwens is er niet meer en toch vind ik sterilisatie echt nog een brug te ver.
  Wat zouden jullie doen?

  1. Een Lady Comp misschien? Ik heb er zelf (nog) geen ervaring mee hoor

 75. Fijn dat je dit hebt geschreven. Ik begon een beetje te denken dat ik gek was, maar getuige de vele reacties ben ik niet de enige die worstelt met het wel/niet slikken van de pil.

 76. Wat fijn dat jullie hier over schrijven. Ik ben op mijn 14e aan de pil gegaan. Ik kreeg toen een vriendje en mijn moeder had geen zin in “gedoe”. Ik snapte toen totaal niet wat ze bedoelde, ik was pas jaren later sexueel actief. Dit soort dingen werden bij ons thuis niet besproken. Toen mijn man en ik graag kinderen wilden, ben ik gestopt met de pil. Tussen de zwangerschappen door geen anti conceptie gebruikt, ik gaf langdurig borstvoeding en een eventuele zwangerschap was toch welkom. Na drie kindjes vonden we het wel welletjes. Mijn man heeft zich toen laten “helpen”. Een stoere beslissing, want veel mannen moeten daar niet aan denken.
  Helaas kreeg ik vorig jaar ernstige menstruaties en bleek dat er iets niet goed zat in mijn baarmoeder. Na een zware operatie bleek dat het gelukkig goedaardig was. Ik kan alleen nooit meer kinderen krijgen. De positieve kant van de operatie is dat ik niet meer ongesteld word. Maar helaas nog wel de week voordat ik ongesteld zou moeten worden, een rothumeur en pijnlijke borsten. Wie heeft er groene tips voor PMS?

 77. Ik kan mij hier- helaas- zo goed in vinden. Bah, die rot pil! Ik snap eigenlijk niet dat het zo makkelijk is om deze te krijgen én dat je niet elke paar jaar een check up standaard krijgt bij de huisarts.

 78. Goed artikel! Ik ben nu al 2 jaar gestopt met de pil en helaas is mijn cyclus nog niet helemaal de oude. In principe wordt ik wel iedere maand (zo om de 34 dagen) ongesteld, maar sinds ik na het lezen van Taking Charge of Your Fertility iedere dag mijn basis lichaamstemperatuur opmeet, merk ik dat er iets nog niet helemaal oke is. Ik heb ontzettend temperatuursschommelingen en ook best heftige andere klachten zoals PMS, (ontzettend) pijnlijke borsten, hoofdpijn. Een jaar geleden is mij bij ook PCOS “vastgesteld” — ik heb dus ook meer last van puistjes etc — maar de enige oplossing die de huisarts voorstelde was opnieuw aan de pil gaan :’)
  Ik vind het maar een lastig verhaal en weet niet goed wat ik moet doen. Ik heb geen zin in een spiraal oid, maar ik word ook wel moe van alle andere klachten. Heeft iemand goede tips?

 79. Mooi artikel, dit houd mij ook erg bezig. Ook in ben bewust gestopt met de pil, omdat mijn lichaam aangaf dat het troep is. Als ik dan heftige pijn krijg tijdens de menstruatie (eerste dag), sta ik mezelf toe om een Diclofenac zetpil te nemen. Maar meestal voldoet een warme kruik. :)

 80. Wat een interessant artikel! Ik wil zeker de boeken lezen, aangezien ik al een tijdje met het gevoel loop dat ik van de pil af wil, om te kijken in hoeverre ik er mentaal baat bij heb. Dank je voor de heldere uitleg!

 81. Je schrijft zo open en eerlijk, het lijkt dan net of je gezellig met een kopje thee je verhaal aan ons vertelt.

  ik ben sowieso meer een voorstander van zo min mogelijk “rommel” in je lijf. De pil heb ik maar kort geslikt iets van 2,5 jaar. Ik vond het niks. Ik kreeg er hoofdpijn van en als ik ongesteld werd was de kramp erger dan zonder. Na mijn zwangerschap ben ik er niet meer aan gegaan. In mijn familie komt kanker helaas erg hardnekkig voor en vanaf mijn 25ste kon ik mij laten onderzoeken. De arts die ik heb legde uit dat door het toe dienen van hormonen je de kans dat kanker cellen zich gingen ontwikkelen kon vergroten. Iets met het vrouwelijke hormoon?? Ik weet het niet precies. Daarom rade hij ook af om anticonceptie met hormonen te gebruiken. Ik denk dat iedereen die wel aan de pil wikt gaan zich hier echt wat beter in moet verdiepen want je stopt toch hormonen in je lijf die er niet in horen en wie weet wat voor een ellende je straks krijgt.

 82. wat veel reacties, wat ik zo niet/nauwelijks heb gelezen is dat veel vrouwen Magnesium te kort hebben. Dit heeft ook veel invloed op menstruatie klachten en pms.
  Zelf neem ik een paar keer per week (niet eens elke dag omdat ik het wel eens vergeet) simpel bruistablet Manesium/calcium, gewoon van kruidvat of supermarkt. kost bijna niks en voel me echt daar beter bij.
  Volgens mij valt dit echt door iedereen gewoon te proberen, bijv 2 maanden.
  baat het niet schaadt het niet.

 83. Ik ben zelf huisarts en het valt mij op dat moeders met meiden van 14 jaar om de pil komen vragen. Menstruatie pijn of hevig vloeien worden niet geaccepteerd. Ook niet na mijn uitleg dat dat erbij hoort. Dus tsja dan schrijf ik dat voor.

  1. Maar zulke nare klachten als sommige mensen hier beschrijven, met hele erge bloedingen tussendoor en je echt ziek voelen tijdens de menstruatie, dàt hoort er toch niet bij? En zijn er geen alternatieven voor de pil voor 14 – jarigen (of jonger) die klachten hebben?

   Gewoon een vraag, hoor, geen aanval ofzo ;-)

   1. Hoi Marjolein, de eerste jaren na de eerste menstruatie kan het onregelmatig en hevig zijn (hierbij heb ik het dan niet over hoge koorts en flauwvallen en babyluiers) maar veel vrouwen en meiden willen gewoon een makkelijke oplossing.

 84. Ik heb jaren aan de pil gezeten, daarna 4 jaar een spiraal gehad en weer teruggegaan naar de pil. Ik vond het verschrikkelijk, mijn mini-a-cup-borstjes zette zo enorm op dat ik niet eens meer normaal kon slapen, ik moest continu huilen, was niet te genieten en voelde mij helemaal niet mijzelf. Na een paar maanden besloot ik te stoppen met de pil en ik temperatuur mij nu met de betaalde app Natural Cycles. Het is een zeer betrouwbare app gemaakt door Zweedse onderzoekers.

  Het heeft vier maanden geduurd voordat mijn temperatuur een beetje een indicatie geeft (wanneer vruchtbaar en niet), wat niet fijn is (ik moet dus een condoom gebruiken), maar ik voel mij een stuk beter. Ik ben, na 15 jaar lang vruchtbaar te zijn, eindelijk pas in contact met mijn lichaam. Ik herken wanneer mijn menstruatie komt, herken pijntjes die ik altijd had maar nooit begreep (pre-ovulatiepijnen e.d.), en ken mijn lichaam eindelijk. Ik ben mezelf en niet meer een ‘iets dat is volgestopt met hormonen.’ Ook fijn is dat mijn libido een stuk hoger is inderdaad!

 85. Fijn artikel!

  Ik zelf ben ook gestopt met het nemen van de pil na het lezen van de bijsluiter en omdat ik het geef fijn idee vond om hormonen te slikken. Al was de pil die ik nam laag in hormonen.

  Mijn lief en ik houden niet altijd van vrijen met een condoom en soms is het een gedoe. Het is ook al een aantal keren gebeurd dat die blijven zitten was en dan moest ik een morning after pil, wat nog slechter is.
  Daarom mijn vraag, heeft iemand van jullie ervaring met periodieke onthouding?

  1. Dan moet je onthouden in je vruchtbare periode, wanneer je juist biologisch gezien goed meeste zin hebt om te vrijen! Tricky, en niet leuk!

   1. Hi Lydia

    Dank je voor jouw antwoord. Gebruik je hiervoor een app?

    Groet

 86. Heel erg fijn en herkenbaar om zo’n stuk te lezen over het pil- en hormoongebruik van vrouwen! Want vaak krijg ik toch het gevoel dat het maar ”normaal” gevonden wordt om zoveel hormonen in je lichaam te stoppen, en als je al last hebt van de zogenaamde ”stille” bijwerkingen wordt het zo van de tafel geveegd.
  Zelf ben ik op mijn 17e begonnen met de pil te nemen omdat ik onregelmatig ongesteld was. Ik gebruikte het tot mijn 23e ongeveer, toen ik besloot er mee te stoppen om te kijken hoe ik was zonder hormonen. Hoewel ik het idee had dat ik er niet heel veel last aan had ondervonden merkte ik pas wat een wereld van verschil het maakte toen ik gestopt was: ik was een stuk gelukkiger en minder afgestompt, mijn libido ging omhoog en ik viel wat af. Toen ik een jaar daarna een vriend kreeg besloot ik de Mirena hormoonspiraal te laten zetten. Het werd één groot horrorverhaal: Ik bleef een jaar lang vrijwel continue krampen in mijn onderrug en baarmoeder houden, kwam aan en werd op momenten erg depressief, ik herkende mezelf gewoon niet meer. Ook kreeg ik ongeveer één keer in de maand midden in de nacht last van zeer heftige krampen die een uur of meer aanhielden. Mijn dokter deed er nogal laconiek over maar na bijna een jaar liet ik hem eruit halen; en het was alsof een last van me afviel. Daarbij kwam ik rond die tijd bij de gyno ook achter dat ik PCOS blijk te hebben, dus wellicht dat dat het ook versterkte. Maar ik weet nu zeker, ik stop geen troep meer in mijn lijf. Ik voel me zo veel beter nu ik niks meer neem of in me heb. Dan maar condooms!
  Maar ik hoop dat door kritische vragen en kanttekeningen te zetten bij hormoongebruik, de discussie op gang wordt gebracht en het een meer bespreekbaar onderwerp wordt en dokters ook niet meer klakkeloos dingen gaan voorschrijven. Dus nogmaals bedankt voor het goedgeschreven stuk!

 87. Ik las een keer een verhaal van een 26-jarig meisje dat net was gestopt na 10 jaar pilgebruik. Wat ze schreef greep me erg aan en één zin is me altijd bijgebleven:

  ‘Voor het eerst leerde ik dat ik helemaal niet van nature een pessimist was, en dat ik daadwerkelijk een leuk persoon ben.’

 88. Wat een fijn artikel zeg! Toevallig was ik vandaag wat onderzoek aan het doen naar de pil en vooral hormonale acne, waar ik veel last van heb sinds ik gestopt ben met de pil. Toen ik zag dat jullie hier een artikel over hadden geschreven, werd ik gelijk blij! Ik vind het zo’n gek idee hoe iedereen maar massaal elke dag zo’n pilletje slikt, zonder te weten wat wij nou precies in ons lichaam stoppen. Ik ben zo’n 8 maanden geleden gestopt met de pil, en ondanks het terug komen van hevige acne, voel ik mij ontzettend goed in mijn lichaam. Mijn libido is weer helemaal op pijl en ik voel mij veel fijner in mijn lichaam! Het enige wat ik nu probeer weg te krijgen is mijn acne, maar ik ben er van overtuigd dat dit met een goede (vegan) gezonde levensstijl, veel geduld en goede verzorging net zo goed is weg te krijgen :)

 89. Ik was een paar maanden geleden met de pil gestopt omdat mijn relatie toen uit ging dus ik dacht ‘ik heb het nu niet nodig, kan net zo goed stoppen’. Maar ik merkte alleen maar nadelen… Mijn haar brak enorm af en viel uit en werd enorm vet, en mijn huid werd ook vreselijk (enorme onderhuidse puisten, continu). Ben toen wat gaan lezen en las dat dit inderdaad bijeffecten zijn van het stoppen. Ben hem gelijk weer gaan slikken en voel me er zoveel beter bij; mijn huid is enorm opgeknapt en mijn haar is weer aan het groeien. Ik stop niet meer! Qua stemming en dergelijke merkte ik verder geen verschil.

 90. Wat goed dat jullie hier aandacht aan besteden!
  En wat ‘gek’ eigenlijk dat zoveel vrouwen er moeilijkheden mee hebben als ik alle reacties zo lees.
  Ikzelf ben ook veel op zokek geweest naar goede anticonceptie, overigens niet om de reden van anticonceptie, maar waarom hebben we er geen andere verzamelnaam voor?!?!
  Na hele heftige en lange eerste menstruaties (2 wken wel, 2 weken niet, om gek en slap van te worden), op 15 jarige leeftijd aan de pil gegaan, omdat dit niet beviel overgestapt op de mirenaspiraal, dit was de eerste paar jaar fijn, maar na het vervangen al een stuk minder en dus besloot ik om een periode zonder hormonen aan te gaan. Mijn menstruaties werden zo heftig dat ik bij de gyneacoloog belandde, waarschijnlijk endeometreose, dus weer aan de mirana spiraal omdat je dan niet meer ongesteld word…. wonderlijk genoeg dit keer wel! Inclusief migraine aanvallen, moodswings en onlangs zelfs koortsaanvallen. Het punt van: haal alles er maar weer uit en ik zie wel wat er dan gebeurt is hier nabij.
  Maar eigenlijk vind ik het meest vervelende van de zoektocht dat mijn huisarts er nul komma nul aandacht voor lijkt te hebben, of te weInig van te weten. Als eerste zei zij dat ik van de pil niet depressief kon worden…. vervolgens was ze boos dat ik een mirena spiraal via een andere organisatie had gehaald omdat zij er moeilijk over deed, daarna wist ze niet dat je voor het ophalen van een pessarium een maat moet weten, ik vroeg dat nog, maar zij bonjourde mij naar buiten met een receptje, toen ik terugkwam omdat de apotheek een maat moet weten bleek ze niet alle meetringen te hebben.
  Tegenwoordig maak ik alleen nog afspraken met de enige man In de huisartsenpraktijk als het gaat over mijn menstruatie…. Hij denkt in elk geval serieus mee.
  Zo wonderlijk dat artsen daar allemaal anders over denken en hun idee verkondigen alsof het het enige is dat kan.

  Nogmaals top dat julie er aamdacht aan besteden!

 91. Hoi hoi! Wat een fijn artikel, en fijn dat jij je steeds beter gaat voelen Merel! Ik ben er toevallig ook al mee bezig geweest in de winter. Sinds januari gestopt met de pil, en heb in december een koperspiraal laten zetten. Ik heb nu de Gynefix en tot nu toe bevalt hij prima. Het zetten was niet fijn maar ook niet erg pijnlijk. Daarna ook geen last gehad. Ik ben twee keer ongesteld (dat was in stopweken van het laatste beetje pil) geweest en dat was prima te doen. Volgens mij is mijn cyclus alweer op gang aan het komen, want vorige week had ik een middag ontzettende buikpijn. Dit kan best ovulatiepijn geweest zijn. Als dat zo is, zou ik dus over een week ongesteld moeten worden. Ben erg benieuwd!

  Ik probeer overigens mijn cyclus wel bij te houden met een app, om tijdens vruchtbare momenten alsnog een (vegan)condoom te gebruiken. Ik ben namelijk heel erg bang om toch tot dat minipercentage te horen dat zwanger raakt. En als dat zou gebeuren, zou ik echt niet weten wat ik moest. Dus dan maar dubbel zo veilig :-)

 92. Goh, met name dat er een ‘filter’ over je gevoelens lag, dat herken ik helemaal!

  Ik ben ondertussen twee keer zwanger geweest (en moeder geworden van twee) en elke keer als ik zwanger was, zat er weer een ‘laagje’ over mijn gedachtes en emoties. Wat dat betreft ben ik gewoon liever mezelf :-)

 93. Whow, fijn verhaal! Niet fijn voor jou, maar wel fijn om te lezen. Ik ben ook gestopt na 10 jaar gebruiken van de pil, gewoon omdat het niet goed meer voelde vreemde hormonen in mijn lijf te stoppen en ik vond het een verademing om mijn eigen lichaam weer te voelen, te voelen hoe mijn lichaam werkt en dát het werkt!
  Dat boek ga ik trouwens heel snel kopen, ben heel benieuwd! Dankjewel voor de tip!

 94. Ik ben wel een beetje huiverig om te stoppen met de pil; zo lees je bv dat veel vrouwen ineens veel last hebben van haaruitval. Lijkt me echt vreselijk.. het schijnt wel weer goed te komen, maar toch. Aan de andere kant, de pil blijven slikken kent net zo veel bijwerkingen en nadelen. Lastig…

  1. Ik lees dit in 2023, maar ben inmiddels een halfjaar gestopt met de pil en mijn haar is juist beginnen te groeien. Ik heb allemaal plukjes van zo’n 5cm die overal tussenuit springen. Ik had niet eens echt door dat ik haaruitval had van de pil, dat is er in de 18 jaar dat ik hem slikte langzaam ingeslopen denk ik 🤷🏼‍♀️

 95. Ik merk geen verschil tussen het wel en niet gebruiken van de pil. Niet in humeur, cyclus, heftigheid van de menstruatie, wat dan ook. Ik slik hem alleen op het moment niet, omdat ik hem vaak vergeet, en nog ongezonder dan de pil slikken, lijkt het me om hem onregelmatig te slikken. Gelukkig zijn er genoeg anticonceptiemiddelen (ik zou alleen nooit, nooit, nooit alleen vertrouwen op periodieke onthouding). Wanneer ik jouw blogbericht zo lees, vind ik het engste aan de pil de kans op trombose en borstkanker.

 96. Hee Merel!

  Wat heftig dat jullie uit elkaar gaan, al doet het me heel veel goeds dat je het in je eentje gaat doen,
  en daar geloof ik in! Sterker nog, ik denk dat je lezers (en ex-ontwerpers voor banners hihi) je steunen en als je een dag geen artikel post; niemand die daar raar van op kijkt! :)

  Ik had een lang verhaal gepost maar ik snap dat je geen tijd hebt om te antwoorden. Heb je anders tips waar ik wat info kan vinden over dit topic en de vragen die ik stelde? Ik ben nu gestopt en heb geen idee wat me te wachten staat!
  Ik merk dat ik wel wat wil weten erover, zeker omdat ik 6 jaar aan de pil zat.

  Heleen.

 97. super bedankt voor dit artikel! Na 11 jaar een merkloze variant van de microgynon 20 te hebben doorgeslikt op 4x per jaar na, kreeg ik doorbraakbloedingen. Dus naar de huisarts, getwijfeld over een spiraal, maar alleen bij het idee kreeg ik (letterlijk) nachtmerries. De huisarts had ondertussen een zwaardere pil voorgeschreven, nu pas merk ik wat voor “troep” dit is. Ik voel me prikkelbaar en heb lichamelijke klachten. Na overleg met mijn vriend en veel hier over gelezen te hebben, besloten om te stoppen! Daarom dank voor alle informatie! :D

 98. Tof artikel
  Jammer dat je nergens op internet vind HOE je dan stopt.. gewoon niet aan een nieuwe strip beginnen?

  1. Inderdaad! Je mag gewoon stoppen :) Misschien best op einde van een strip? (alleen maar goed gevolgen hier)

 99. Periodieke onthouding valt in de categorie: “Kinderen op de wereld zetten die niet gewenst zijn”!
  Dit is vele malen erger dan het slikken van de pil. Ik zou het op prijs stellen als dit verwijderd werd. Ik heb met eigen ogen gezien hoeveel verdriet een vrouw had van het feit dat zij opnieuw ongewenst zwanger werd door periodieke onthouding. Om maar te zwijgen van het kind dat ongewenst was.

 100. Dieuwertje van de Meeberg schreef:

  Goed artikel en heel erg herkenbaar! Ik heb ong. vijf maanden geleden gestopt met de pil ( na 14 jaar) om precies de zelfde redenen die jij in je artikel beschrijft.
  Ik herken vooral het weer echt voelen (van gevoelens ;)) maar soms wel even wennen. Ik kan ineens huilen om dingen die niet heel heftig zijn, maar dat is in mijn geval ook wel eens goed. Met de pil kreeg ik ook het gevoel dat er een laagje lag over mijn “zijn” lag. Het komt er eigenlijk op neer dat ik eindelijk weer eens echt emoties ervaar. Er gaat een wereld (best even heftig) voor mij open.
  Ik heb als vervanger van de pil het koperspiraaltje (T-safe, is net iets moderner) laten plaatsen. Dat was inderdaad geen feest, maar heb nu nergens last meer van. Hij zit goed en heb minder pijn bij mijn menstruatie dan mét de pil. Ik verlies alleen wel een stuk meer bloed maar als dat alles is, zie ik geen problemen.
  Ik ben erg benieuwd wat er allemaal nog komen gaat aan veranderingen, maar ik ben erg blij dat ik gestopt ben en zal het dan ook iedereen aanraden die twijfelt.

 101. Wat een fijn openhartig artikel en zo herkenbaar! Ik ben 4 jaar geleden gestopt en het voelde alsof ik wakker werd en allerlei sluimerende gevoelens ineens omhoog kwamen, voelde me meer mezelf, meer vrouw en sexyer en libido ging ook omhoog idd. Moest er wel even aan wennen, voelde ook alsof de hormonen door mijn lijf gierden. Maar zou nooit meer terug willen. Nu ik er op terug kijk waren die laatste 4 jaar dat ik een andere pil slikte vooral reden van weinig passie meer voor mijn vak, voor alles eigenlijk, het vlakt zo af. Heerlijk zo zonder de pil!

 102. Ik heb vanaf mijn 15e de pil geslikt. De enige aanleiding daarvoor was omdat ik ging backpacken in azie en ongesteld worden zou daar onhandig zijn. Ongelovelijk dat je inderdaad op zo’n jonge leeftijd zoiets krijgt voorgeschreven. Ik heb altijd al een slechte huid gehad, dus dat bleef hetzelfde tijdens de pil. Ik kreeg na 5 jaar steeds meer last van stemmingswisselingen, depressie, vermoeidheid en laag libido. Daarnaast las ik over wat een rotzooi de pil is en ik dacht dat die hormoonwisselingen veel invloed op mij hadden, dus ik besloot te stoppen. De weken daarna waren verschrikkelijk. Mijn huid en haar verslechterde enorm en ik belandde in een heftige depressie. Ik ben naar de huisarts gegaan om mijn bloed te laten prikken. Aangezien ik veganist ben dacht ik dat ik bepaalde voedingsstoffen mistte die er voor moeten zorgen dat je niet moe en ongelukkig bent of ik dacht dat er iets met mijn schildklier aan de hand zou zijn. Ook had ik aan de huisarts verteld dat ik met de pil gestopt was. Uit de bloedtest kwam geen resultaat (veganisten krijgen dus alle voedinsstoffen gewoon binnen yay!) maar wat mij daarna verteld werd was het ergste. Ik kreeg een verwijsbrief naar de psycholoog voor mijn depressie en voor mijn huid moest ik maar weer aan de pil, want het was geen sterke pil dus het zou niet veel uitmaken. Gelijk begon ze het standaard verhaaltje te vertellen over de bescherming tegen zwangerschap, terwijl het mij daar helemaal niet om ging! Ik heb het er erg moeilijk mee gehad dat ze me naar een psycholoog heeft verwezen. Op die manier legde ze het probleem bij mezelf, terwijl ik er zelf van overtuigd ben dat er iets lichamelijk bij mij niet klopt in plaats van psychisch. Ik heb 0 vertrouwen meer in de medische industrie. Zij hebben mij gemaakt tot wat ik nu ben. Ik ben ten einde raad, ik weet niet wat ik moet doen om me weer goed te voelen.

 103. Ik ben ongeveer 8 maand van de pil af gegaan en mijn angsten en paniekaanvallen verdwenen. Nu zit ik weer aan de pil i.v.m. hevige acné op mijn bovenrug.. en de angsten zijn ook weer terug. Niet zo erg meer als voorheen gelukkig. Conclusie: ik maak meer/sneller stresshormoon aan door de pil. Helaas continu last van acné en ontstoken huid wanneer ik niet aan de pil ben, dus hier is voor mij de afweging..

 104. Super goed verhaal.
  Nu zelf inmiddels een half jaar gestopt met de pil. En zeker niet om kinderen te krijgen maar ik was er klaar mee met die troep.
  Nu is er 1 groot probleem.
  6 maanden al hoofdpijn en dit is per dag verschillend. Heeft iemand hier ervaring mee en tips :)

  1. Ik lees nu jou verhaal maar is de hoofdpijn inmiddels al afgezakt ?
   dacht even vragen want heb hetzelfde ongeveer

 105. Super goed verhaal ,
  alleen bij mij net iets anders .
  ben 5 jaar geleden gesterilliseerd en toch met de pil
  weer begonnen want merkte of het zit tussen de oren
  maar dat als ik de pil slik minder hoofdpijn heb dan als ik hem laat staan.
  Nu Twijfel ik weer om ermee te stoppen
  hebben jullie hier ook tips voor of iemand met zelfde ervaring

 106. Heeft iemand ervaring met ernstige haaruitval en brekende nagels na t stoppen met de pil? Ik heb zon 12 jaar ee pil geslikt microgynon en heb nu ik gestopt ben plotseling acute haaruitval en brekende nagels… Ik hoop op tips?

 107. Wat fijn om je ervaring te lezen! Ik ben net een maandje gestopt met de pil en ik weer niet wat me overkomt: ik voel me de hele tijd nerveus en gespannen, of verdrietig en dan weer vrolijk en ook ervaar ik een soort van adrenaline-rush. Ach, het zal er wel bij horen…
  Ik ben gestopt omdat ik vanaf mijn 16e de pil slik (ben 27) en ik sinds 4 jaar last van mijn maag en darmen heb. Binnen die 4 jaar ben ik van spiraal overgestapt op de nuvaring en toen weer de pil. Ik hoop eigenlijk dat mijn maag-/darmklachten het gevolg zijn van mijn hormoonhuishouding. Ik merk bijna altijd dat ik rond de menstruatie meer last heb en ook als ik een week de pil doorslikte mijn problemen erger werden.

  Had jij ook last van darmklachten Merel? Of misschien een andere lezer?

 108. Ik lees dat velen een onderscheid maken tussen ‘lokale hormonen’ zoals mirena spiraal en nuva ring en gewone hormonen zoas de pil. Ik denk dat dit verschil heel klein is, hoewel er lagere concentraties hormonen worden afgegeven bij de nuvaring ben ik er zelf op vervelende wijze achter gekomen dat de effecten van deze hormonen in het hele lichaam merkbaar zijn. Tijdens het gebruik van de nuvaring zijn op mijn gezicht grote en donkere pigmentvlekken ontstaan, die volgens artsen direct in verband staan met anticonceptie hormonen. Ook nu ik al een jaar gestopt ben zijn de vlekken nog aanwezig, vermoedelijk zullen ze ook nooit meer helemaal verdwijnen. Ik zou dan ook iedere vrouw, van welk huidtype ook, willen waarschuwen voor deze vervelende bijwerking van anticonceptie hormonen die eigenlijk maar amper of niet in de bijsluiter staat maar wel heel regelmatig voorkomt.

 109. Mooi geschreven!
  Wat nog een grote reden is om met de pil te stoppen is, je raadt het: het milieu.
  Hormonen zijn stoffen die doorlopend actief blijven, zelfs nadat zij al een keer hun functie hebben volbracht in je lichaam.
  Wie de pil neemt plast dus ook hormonen uit die niet gezuiverd kunnen worden doordat het zulke kleine deeltjes zijn.
  Dat komt in het milieu terecht. Wat extra zorgwekkend is, is dat hormonen in miniscule hoeveelheden actief kunnen zijn. De aanwezigheid van hormonen in water verandert de hormonale structuur van andere wezens, wat goed te zien is in veranderingen in geslachtsorganen van kikkers en vissen.

 110. Ik wil ook graag stoppen, heb alleen een vaste vriend en ga zeker geen condooms gebruiken, hekel aan. Ben echt aan het twijfelen of ik nu een spiraalje zal nemen want ik heb het idee dat mijn leven te erg negatief word beïnvloed door de pil maar als je overstapt op een spiraaltje heb je dan niet weer precies hetzelfde probleem?

  1. Ik heb zelf de Mirena gehad en vond dit in sommige opzichten een fijne optie. Ik werd bijvoorbeeld niet meer ongesteld, hoefde er verder niet bij na te denken, hij is erg veilig en geeft veel minder hormonen af dan de pil. Wel had ik vanaf het begin ontzettende buikpijn. Dit heb ik toen voor lief genomen omdat ze zeggen dat je lichaam ongeveer 6 maanden moet wennen. Uiteindelijk heb ik hem wel 1.5 jaar gehad, maar toen was de buikpijn zo heftig en frequent dat ik de Mirena er wel uit moest laten halen.
   Maar ken ook genoeg waarbij de Mirena wel wordt geaccepteerd door het lichaam.

 111. Heel fijn artikel dit. Ik zit al een tijdje eraan te denken om ook te stoppen met de pil.
  Maar ik heb een vraag:
  mijn oudste en beste vriendin heeft vorige week te horen gekregen dat de PCOS heeft. Ze is flink overstuur en onzeker. Bevat dat boek dat genoemd wordt hier meer informatie over en kan het haar een steuntje in de rug bieden? De artsen vertellen niet zoveel en vaak in vage termen. Ik hoop met dat boek haar wat gerust te kunnen stellen.

 112. Bleh ik word de laatste tijd enkele dagen voor m’n ongesteldheid echt mega moe en chagrijnig :-( ben sowieso niet meer aan hormonale anticonceptie, dus dat kan het niet zijn.. wellicht iets in mijn voeding. Super fijn dat je deze blog geschreven hebt! Ik houd van zulke boeken, maar kende deze nog niet. Ik denk dat ik ze gelijk maar ga bestellen (als m’n bankrekening dat toelaat ;-))
  Dank!
  Liefs, Fleur

 113. Goed dat deze blog als je zoekt op “stoppen met anticonceptie” en soortgelijke zoektermen snel tevoorschijn komt!

  Ik heb op mijn 18de een kaakoperatie gehad. Op mijn 19de ging ik aan de pil. Een vriend heb ik nooit gehad, ik ging echt om medische redenen aan de pil, omdat ik tot bijna flauwvallen en duizeligheid toe last had van mijn menstruatie.

  Eerlijk is eerlijk, voor mij werkt de pil heel goed. Ik gebruikte gewoon de standaard anticonceptiepil. Ik ben echt blij met dat dit soort dingen bestaan, ook al is de pil – net als ieder ander medicijn – niet voor iedereen geschikt.

  Helaas zal ik door “condylaire resorptie”, wat inhoudt dat je kaakkopjes kleiner worden, weer een kaakoperatie moeten worden ondergaan!
  Nog meer helaas: er wordt, ondanks dat zoveel meiden deze ziekte hebben, maar heel beperkt onderzoek naar gedaan. Volgens mij alleen in Californie, in Belgie en in het Oosten van Nederland.

  In 2009 is echter het volgende rapport verschenen wat zeer interessant is om te lezen, en ook behoorlijk shockerend: https://static1.squarespace.com/static/540a2db7e4b0d0f5498571f1/t/591be6682e69cf6faf6694f2/1495000683068/10-2009-AJODO-Oral-Contraceptive.pdf Helaas staat er vrij weinig informatie in. Hoe oud waren de meiden die met de anticonceptiepil begonnen? En wat voor soort pillen waren dat? Tweede- of derdegeneratiepillen? Kortom: er is momenteel nog geen hard bewijs voor een causaal verband tussen de anticonceptiepil en condylaire resorptie.

  Echter, de afdeling MKA in Leuven (Belgie) geeft aan dat zij wel condylaire resorptie behandelen met medicatie en dergelijke, als een van de weinige kaakchirurgen, en dat behandeling onder andere inhoudt “stoppen met de pil” omdat er aanwijzingen zijn dat de anticonceptiepil een negatieve invloed heeft of kan hebben op de kaakkopjes.

  Ik vind het zo schandalig, dat er zo weinig onderzoek wordt gedaan naar (mogelijke) bijwerkingen van de anticonceptiepil! Misschien is er wel geen causaal verband tussen de pil en condylaire resorptie, maar al in 2009 waren er aanwijzingen voor dat dit zou kunnen zijn en er wordt volgens mij niet tot nauwelijks onderzoek hiernaar gedaan. En dat terwijl zoveel meiden “condylaire resorptie” hebben en een kaakoperatie moeten omdat een slechte stand van je kaken echt hinderlijk en bovendien ook nog een schadelijk is!
  En dat je kaken gaan “vervormen” vind ik toch wel echt een serieuze ernstige bijwerking! Je gaat er dan misschien niet dood aan, maar het is echt wel een tikkeltje erger dan een bijwerking als droge ogen als je contactlenzen inhebt en de anticonceptiepil ernaast gebruikt.

  Ik vind het jammer dat ik de anticonceptiepil nu niet meer kan gebruiken (wat een kramp heb ik nu net boven mijn lies, dat had ik voordat ik de pil gebruikte rond mijn eisprong(?) ook altijd, helaas.), maar ik vind het veel erger dat er aanwijzingen zijn voor serieus ernstige bijwerkingen die zoveel meiden hebben en niemand er echt onderzoek naar doet.

  Overigens herken ook ik het beeld van extreem jonge meiden die al de (prik)pil gaan gebruiken. Jongste meid hier in de omgeving was 10 omdat ze over een paar maanden op zwemvakantie ging en de pil blijven slikken wel handig vond. Andere meid was denk ik een jaar of 12 en gebruikte al snel de prikpil omdat geen enkele reguliere pil zou helpen tegen bijna chronisch ongesteld zijn en niet naar school kunnen door pijn. En dat terwijl de prikpil streng afgeraden wordt vanwege ernstige bijwerkingen als osteoporose en eigenlijk alleen nog maar aangeraden wordt aan vrouwen met een verstandelijke beperking. Sorry, maar als meiden op zulke jonge leeftijd al zulke problemen hebben, zou er eerst onderzoek gedaan moeten worden naar de oorzaak ervan in plaats van klakkeloos de pil voorschrijven. (Wat wel helpt tegen endiometrose, maar helpt het ook tegen andere aandoeningen?) Om nog maar niet te zwijgen over meiden die op 14-jarige leeftijd al seksueel actief zijn en het meteen zonder condoom willen doen, terwijl bij juist gebruik en eventueel met een soort zaaddodende pasta je de pil helemaal niet nodig hebt. Waarbij mij ook opvalt dat ze vaak niet goed begrijpen hoe de pil werkt, gezien een vriendinnetje van me op 14-jarige leeftijd ooit op zondag stiekem naar de Etos is gerend voor de MAP omdat ze dacht dat tijdens de stopweek je niet beschermd bent tegen een eisprong/zwangerschap…
  Wat ben ik blij dat ik 19 was en dat het ook echt om medische redenen was, en niet omdat ik op 14-jarige leeftijd al zonder condoom seks wilde…

 114. Trouwens, dat het rapport over de mogelijke invloed van de pil op kaakkopjes en zo scheve kaken (overbeet bijvoorbeeld) veroorzaakt van 2009 is maakt niet uit. De dokter uit Belgie geeft aan dat in Leuven de behandeling nog steeds “geen pil gebruiken” is, want hoewel er nog steeds geen hard bewijs is dat de pil invloed heeft op de kaakkopjes, is er ook geen bewijs dat dat niet zo is. Er zijn wel aanwijzingen op grond van die lage estradiol spiegel maar verder onderzoek naar deze akelige bijwerking is er niet zo veel.

 115. Dag allemaal,

  Ik ben echt nét gestopt met de Nuvaring (6 jaar de pil, 7,5 jaar Nuvaring) en met mijn vriend begonnen aan de Sensiplan cursus. Wat een verademing. Wat ontzettend interessant en superfijn dat ik nauwlettend in de gaten kan houden wanneer ik vruchtbaar ben. Meer dan met cyclusapps en de kalendermethode. Ik krap echt op mijn kop dat ik 13 jaar lang dit heb gedaan en vraag mij ook ernstig af waarom ik zoveel van mijn lijf weet. Ik heb nog geen idee wat het stoppen met mijn lijf en psyche gaat doen, maar het voelt nu al extreem bevrijdend. http://www.nfp-nederland.nl/default.asp?iId=JMMGD

  Succes!

 116. Hoe lang na het stoppen met de pil merkte je dat je libido verhoogde?

 117. Mooi geschreven dit artikel. Ik heb over een aantal dagen mijn stopweek en daarna begin ik niet weer aan de pil. Met een schone lei beginnen in 2019 haha! Natuurlijk moet mijn lichaam dan nog wel ontpillen.

  1. Hoi Marianne,

   Hoe gaat het nu? Zijn de ervaringen van het stoppen positief? Zelf zit ik ook al een tijd te twijfelen (ben nu 5,5 jaar aan de pil) maar door dit artikel en alle reacties weet ik zeker dat ik het ga doen als de strip is afgelopen. Vind het heel spannend, maar ben zo klaar met de migraine, het feit dat ik dikker ben geworden en me ook zo voel, dat ik continu een beetje down ben en me eigenlijk al jaren niet zo fit meer voel. Als ik terug kijk begon dit allemaal toen ik begon met de pil. Nu ik alle reacties hier lees valt het behoorlijk op z’n plek en denk ik echt dat mijn klachten hiervandaan komen. Ik ben zo benieuwd hoe het gaat bevallen!

 118. Super fijn om steeds vaker ontevredenheid over de pil van andere vrouwen te lezen. Beetje late reactie, maar ben zelf 8 maanden gestopt en dit artikel popt snel op.

  Ik ben zelf redelijk ‘laat’ aan de pil gegaan – een paar maanden voor m’n 19e -, wegens onregelmatige menstruatie. M’n moeder zei wel eens dat hormonen niet goed zijn maar ik had geen idee wat ze daar mee bedoelde en had nog nooit iets negatiefs over de pil gehoord. Eenmaal aan de pil kreeg ik enorm last van acne op m’n kin en kreeg depressieve gevoelens. Ik wijdde dat laatste echter aan bepaalde niet zo leuke gebeurtenissen in m’n leven toentertijd. Achteraf weet ik dat ik nooit zo intens had gereageerd als ik niet net was begonnen aan de pil. De acne verdween grotendeels en de stemmingswisselingen werden me eigen, ik merkte eigenlijk niet dat ik daar pas last van had vanaf de pil. Op een gegeven moment begon ik me steeds meer af te vragen of het wel klopte dat ik bijvoorbeeld altijd enorm emotioneel reageerde en begon meer te lezen over de nadelen van de pil. Ik realiseerde me dat alle negatieve lichamelijke en psychische klachten waren te wijden aan de pil, maar wilde niet te stoppen omdat ik een relatie had. Toen dat stuk ging en ik daardoor depressief werd en bovendien nóg emotioneler, wist ik dat ik moest stoppen. Aanvankelijk ging ik naar de huisarts omdat ik een implanon wilde. Ik twijfelde ergens ook met stoppen van anticonceptie uit angst dat als ik er weer aan zou gaan het waarschijnlijk opnieuw zo intens zou ervaren, maar m’n huisarts zei dat dat wel mee zou vallen omdat ik nu wat ouder was… (22). Bovendien zei ze dat ik maar moest stoppen om te kijken of ik niet ook zonder de pil stemmingswisselingen had, ik voelde me niet echt serieus genomen in mijn idee dat het aan de pil lag. Dit was een typisch voorbeeld waardoor ik me ineens enorm emotioneel/verdrietig kon voelen.

  Ik heb m’n strip afgemaakt en ben toen gestopt, nu ongeveer 8 maanden geleden geleden. Alhoewel ik zeker nog steeds een emotioneel persoon ben, verdwenen de depressieve gevoelens/stemmingswisselingen als sneeuw voor de zon. Wat iedereen zegt over je libido is helemaal waar, het is na een paar maanden ontzettend gestegen (nu begrijp ik pas waarom ik vaak totaal geen zin had in seks). Bovendien ik heb mezelf en m’n emoties nu veel beter onder controle, en huil stukken minder.
  Echter waar ik sinds een maand of 3 ineens tegen aanloop is dat ik ineens veel meer lichaamshaar heb/krijg en m’n stemmingswisselingen een beetje terugkomen, absoluut niet zo als aan de pil, maar heb ineens het gevoel dat m’n hormonen weer een beetje in de war zijn. Bovendien ben ik na 4 maanden gestopt te zijn ineens 4 maanden niet echt ongesteld geweest, maar heb wel net een normale menstruatieweek achter de rug. Ook heb ik het gevoel dat m’n borsten echt zijn verdwenen, ze zijn althans kleiner dan vóór de pil. (Ik ben nu net 23)

  Ik vertrouw er op dat na hopelijk een jaar alles weer op orde is, maar merk echt dat m’n lichaam anders is ná de pil als ervoor.

  Ik lees veel over haaruitval, maar niks over juist meer haargroei. Ik heb altijd veel haar gehad maar nooit donkere haren op m’n benen en zelfs een beetje boven m’n lippen, bovendien groeit het overal sneller, donkerder en stugger.
  Ik vraag me af of echt niemand anders hier last van heeft (gehad), want ik lees er zo’n beetje niks over.

  1. Zou het niet kunnen dat de pil je haargroei onderdrukt heeft? Waarschijnlijk had je het anders ook gekregen als je wat ouder werd en niet aan de pil zat.
   Je hoort ook heel vaak dat de Diane35 ( ik weet niet welke pil je gebruikt )aan vrouwen worden voorgschreven die overbeharing ( hirsutisme) hebben. Door de pil word het volgens mij wat minder, en als ze stoppen komt het merendeel van de beharing terug.

 119. Ik heb zelf ook de pil gekregen op mijn 14e. Dit was omdat ik regelmatig 5 dagen niet kon functioneren vanwege migraine. Na volledig doorgelicht te zijn (röntgen foto’s en allerlei andere onderzoeken) konden ze de oorzaak niet vinden en moest ik een dagboek bijhouden waarin ik dus bijhield wanneer ik hoofdpijn had. Bleek dus maandelijks te zijn en daarna ben ik op de pil gezet door mijn huisarts. Dit was een lichte pil, maar ik werd met deze gewoon niet ongesteld (zat geen stopweek in), na een aantal jaar toch overgegaan op een andere pil. En nu, 15 jaar later, gestopt met de pil. Dit is nu een week geleden. Dus ik heb nog niet zoveel ervaring ermee. Wel pas nog verschrikkelijke hoofdpijn gehad, maar dat kan misschien ook liggen aan de bierproeverij de dag ervoor. Ik heb wel een opgezette lymfklier onder mijn rechter oksel. Niet enorm opgezet, maar een klein beetje, en niet pijnlijk, maar wel iets om in de gaten te houden even. Verder is de winter een periode waarin ik meestal moe en half-depressief ben, dus het was misschien qua timing niet zo slim, maar ik was die kunstmatige hormonen echt heel erg zat, en omdat het bijna tijd was nieuwe te halen dacht ik dat het wel zo makkelijk was om gewoon na de laatste strip te stoppen.

 120. Ik wil eigenlijk heel graag stoppen met de pil, er zijn zoveel goede redenen voor. Ik doe het alleen maar niet. Ik merk met de pil al heel erg dat ik ongesteld moet worden en ik ben er bang voor hoe dat gaat zijn als ik stop met de pil, vooral de eerste periode waarin mijn lichaam eraan zal moeten wennen. Ook heb ik nogal niet te negeren rammelende eierstokken en dat schijnt nog erger te worden zonder de pil. ik twijfel dus nog.

  1. Hoi Anouk,

   Ik heb eigenlijk precies hetzelfde. Ik ben al sinds mijn 16e aan de pil (ik ben nu 29) en eigenlijk het enige voordeel wat ik momenteel heb aan de pil is dat ik kan plannen wanneer ik vooral niet ongesteld wil zijn. Maar ik merk ook nadelen: afvallen lukt bijvoorbeeld niet en libido is laag. Ik wil toch een sprong in het diepe wagen en wanneer ik klaar ben met deze strip, ook niet meer beginnen aan een nieuwe strip, hoe eng ik het ook vind. Wellicht kunnen we het samen doen en eventuele ervaringen delen?

   Groetjes,
   Kelly

 121. In mn tienerjaren werd me de pil voorgeschreven vanwege heftige en onregelmatige menstruatie (kwam er jaren later achter dat ik PCOS had) heb ik de pil ongeveer 15jr geslikt. Toen gestopt en met een wonder ben ik toch zwanger geworden na een tijdje van een 2ling. Na mn zwangerschap begon de het de spiraal 3x geprobeerd maar na de laatste keer eruit laten hln vanwege heftige pijn stemmings wisselingen en bloedingen en staafje en pleister geprobeerd hetzelfde probleem. Ik had ook nog last van erge heftige bloedingen soms zo erg dat ik kraamverband moest gebruiken ik heb toen de beslissing genomen om de novasure behandeling te doen (wegbranden van baarmoederslijmvlies ) ik wou toch geen kinderen meer maar dan mag je niet meer zwanger worden. Ik ging aan de prikpil en ben na 4 jaar achtergekomen dan ik niet tegen hormonale anticonceptie kan ik heb erge last van stemmings wisselingen het lijkt wel soms op een emotionele achtbaan en dat ik echt vreselijk voor mn omgeving maar ook voor mij omdat ik echt niet zo wil zijn.Ik heb nu besloten om me te laten steriliseren dat lijkt me het beste ik wacht nu af en hoop op betere tijden ik ben nu aan het ontpillen en dat is ook geen pretje maar tis voor een goed doel!!

 122. Hi. Ik ben nu bijna 2 weken gestopt met de pil. Reden? Ik ben nu bijna 2 jaar uit mijn relatie van 2,5 jaar (ben nu 21 jaar) en was dus met de pil begonnen puur vanwege anticonceptie. Stom eigenlijk want anticonceptie had ik dankzij de pil niet meer nodig; mijn libido was compleet verdwenen. Alleen met alcohol kwam deze nog wel eens naar boven, maar laat ik nou al een aantal jaar echt vermoeid zijn. Alsof ik een oudere vrouw ben, die echt een middag dutje nodig heeft. Dus alcohol kwam er ook bijna niet in, want geen puf voor feestjes. Daarnaast herken ik mijzelf ook in het ‘ik voelde me letterlijk niet mezelf’. Ik hoop dat mijn energie en het gevoel dat ik, ik ben weer terug komt. Mijn libido maakt me niet zoveel uit, zolang ik me maar niet meer zo’n wrak voel. Ik ben van nature uitbundig, vrolijk en vol zelfvertrouwen, dat wil ik graag terug hebben. De bijwerkingen jeudgpuistjes die op komen en afvallen, daar zie ik tegen op. Afvallen zou me niet goed doen qua gezondheid en jeugdpuistjes is een echte onzekerheid van me geweest. (Daarnaast sta ik nu voor de klas en zie er sowieso erg jong uit voor m’n leeftijd, dan lijk ik helemaal een van de leerlingen haha). Ik heb wel ontzettend last van stemmingswisselingen. Huilend in m’n bed omdat ik op zaterdag avond thuis ben. Waarom huilen? Ik houd ervan om op zaterdag avond thuis te zijn. Met m’n puppy en een leuk boek of een leuke serie. Maar nu raakt dat me veel meer. Gelukkig heb ik de stemmingswisselingen altijd als ik ongesteld moet worden, dus dat laat mij denken dat m’n Échte hormonen goed bezig zijn mijn lichaam over te nemen.
  Ik hoop dat ik snel de oude ben, want de laatste tijd heb ik iedereen om me heen van me afgestoten met mijn houding/gedrag. Maar nog belangrijker: dat ik me weer mezelf ga voelen.

  Heel erg bedankt voor je artikel. Ik vond het interessant om te lezen en ook de ervaringen van anderen in de reacties laten me inzien dat stoppen misschien wel een van mijn betere keuzes van de laatste jaren is.

 123. Hoi ik ben ook na jaren de pil geslikt te hebben met veel bijwerkingen, overgestapt op de mirena spiraal, was al een verademing! Maar uiteindelijk wilde ik ook zonder hormonen proberen, heb dat eerst met de ladycomp een paar jaar gedaan en beviel top! Ook met juist wel zwanger raken was dat een top ding! Maar nu 2 kinderen later, en al 8 jaar zonder hormonen, merk ik dat ik eigenlijk juist mega veel last heb van PMS, terwijl mijn laatste zwangerschap al ruim 3jaar geleden is… Zit er nu aan te denken om misschien toch weer een mirena spiraal te nemen, of die nieuwe kyleena, omdat mijn progesteron gehalte al jaren aan de lage kant is met stemmingswisselingen en andere ellende als gevolg… Ook voeding helpt hier helaas niet genoeg om hormonaal in balans te komen… Zo lastig omdat ik liever geen troep meer in mijn lichaam wil, maar me wel weer graag mezelf wil voelen! Iemand ervaring hiermee?

 124. Hey,

  Ik ben recent begonnen met de pil. Ik pak ze nu bijna een half jaar. Bij mij gaat dit er niet over dat ik niet zwanger wil worden, maar eerder om de hevig maandstonden die ik elke maand kreeg. Deze werden zo hevig dat ik niet meer kon rechtstaan.
  Uiteindelijk ben ik dan naar een gynaecoloog gegaan en bleek dat ik een grote bloedklonter heb buiten mijn baarmoeder, die veroorzaakt extreem pijnlijke maandstonden. Zei stelde voor om met de pil (Zoely) te beginnen. Een pil die ervoor zorgt dat ik geen bloed meer aanmaak rond de baarmoeder. Zodanig dat die klonter zou verdwijnen.

  Maar sinds een maand begin ik neveneffecten te krijgen. Hevige hoofdpijn, misselijkheid, pijn in men benen, stemmingswisselingen… Allemaal dingen die ik nooit eerder heb gehad.

  En zodus, begin ik nu te twijfelen of het wel zo een goede stap was om met de pil te beginnen. Langs de andere kant heb ik nu gewone maandstonden zoals ze normaal zouden zijn, maar ik krijg er wel andere dingen voor in de plaats.

  Ik weet niet wat ik er met aan moet.

 125. Duidelijk artikel. Al moet ik zeggen dat ik een compleet andere ervaring heb. Ik ben een aantal maanden terug gestopt met de pil, na hem 14 jaar te hebben geslikt. Ik heb weer (net als voor ik de pil slikte) enorm veel buikkrampen, veel bloedverlies en langdurig. Daarnaast is mijn libido ingestort. Van elke dag zin in seks naar een keer in de twee weken zin, als ik dat haal. Niet bepaald goed voor je relatie…
  Ik ben blij voor alle mensen waar dit totaal anders is, maar het leek me goed deze kant ook te belichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *