Swiss Grand Tour – deel 1

Swiss Grand Tour. Zwitserserland, het gezellige Zürich. Wat niet iedereen weet of verwacht, is dat je hier echt heel erg prima vegetarisch of vegan kunt eten. Natuurlijk, rösti en kaasfondue overal, maar er is veel meer te kiezen. De mensen hier behoorlijk bezig met de healthy lifestyle – buitenleven, sporten, gezond eten. Daar past een vegan dieet natuurlijk prima in!
Swiss Grand Tour. Zwitserland, Zürich. Ontdekking van de dag was het 100% vegetarische (en voor een groot deel vegan) restaurant Hiltl. Het eerste vegetarische restaurant van Europa.
Swiss Grand Tour. Zwitserland, Zurich. Tips voor de leukste hotspots zoals een 100 procent vegan rock ‘nd roll cafe. En Hiltl, het oudste vegetarische restaurant van Europa. Lees meer op de blog over onze trip
IMG_0409

Groetjes vanuit Zürich! That’s right, ik zit in Zwitserland :) Ik ben op persreis en ga de komende dagen meer van dit mooie land zien. De focus van de reis ligt op cultuur en tradities. Iedere blogger (of vlogger of Instagrammer – 10 in totaal) legt een ander deel van de Swiss Grand Tour af. We begonnen met twee dagen in het gezellige Zürich, waar we vooral heel veel gefeest hebben, naar prachtig vuurwerk hebben gekeken en héél veel lekker hebben gegeten.

Wat niet iedereen weet of verwacht, is dat je hier echt heel erg prima vegetarisch of vegan kunt eten. Natuurlijk, rösti en kaasfondue overal, maar er is nog veel meer te kiezen. Over het algemeen zijn de mensen hier behoorlijk bezig met de healthy lifestyle – buitenleven, sporten, gezond eten, dat idee. Daar past een vegan dieet natuurlijk prima in!

Maar nog los van dat de focus best wel op gezondheid ligt, is vegan eten hier ook behoorlijk hip. Zoals dat eigenlijk in alle grotere Europese steden meer en meer het geval is. Zo kwamen we bijvoorbeeld deze toffe tent tegen: Elle ’n Belle.

IMG_0423 IMG_0419 IMG_0420

Elle ’n Belle is een 100% vegan  rock ‘nd roll cafe. Dat alleen al vind ik leuk. Maar het feit dat je er kunt lunchen, borrelen en dineren maakt het even better. We dronken hier goede cocktails (ok, wel prijzig, maar dat geldt voor alles in Zwitserland heb ik het idee,) en zaten lekker op de banken uit te puffen. Echt een heel goede plek voor een chille middag!

IMG_0411

Maar de mooiste ontdekking van de dag was toch wel het 100% vegetarische (en voor een groot deel vegan) restaurant Hiltl. Of zal ik zeggen ‘restaurant-academie-shop-yogaschool-kinderkookschool-nachtclub’ Hiltl? Dit restaurant is namelijk alles in één en ik vond het enorm inspirerend om hier een rondleiding te krijgen van de lieve Brigitte, die al sinds jaar en dag bij Hiltl werkt.

Wie wel eens bij Spirit in Rotterdam (en binnenkort ook Amsterdam) is geweest kan meteen bedenken dat dit restaurant voor 100% op het Zwitsere Hiltl is geïnspireerd. Dat kán niet anders. Spirit heeft weliswaar alleen het buffetgedeelte overgenomen, maar toch. Hiltl moet een grote inspiratie zijn geweest, dat kan niet missen. En terecht, want ik heb zelden zo’n slim en sympathiek concept gezien.

Bij Hiltl denken ze verder dan ‘een lekkere vega maaltijd.’ Het gaat om de hele beleving. Wil je van het buffet eten? Dat kan. Wil je juist full-service a la carte eten? Kan ook. Wij kozen voor het laatste en wow, daar hebben we geen spijt van gekregen.

IMG_0394 IMG_0398 IMG_0405

De dag waarop je een vegan rösti Stroganoff en een (tevens vegan) panna cotta eet, is gewoon een heel gelukkige. Wie nu nog beweert dat je als vegan nooit meer iets lekkers kunt eten zou echt eventjes goed naar deze foto’s moeten kijken ;)

Tijdens de rondleiding werden we meegenomen naar een ruimte waar een groepje kinderen vegetarische kookles kreeg. Rammelende eierstokken, alles. Daarnaast was een ruimte waar een yogaklasje bezig was. En na de yogales werd er gezamenlijk ontbeten. Fijn. Het dakterras is af te huren voor vega barbecuefeestjes en op de Hiltl academie leer je echt goed vega te koken. Ja, wow. En dan te bedenken dat dit 1) het eerste vegetarische restaurant van Europa was en al vier generaties meegaat en 2) nog maar één van de restaurants van Hiltl was. In Zürich zijn er nog zo’n drie meer en in de zomer is er zelfs een beachclub. Mij krijg je niet blijer, hoor.

Nou, toch wel. Want er bleek naast het restaurant ook nog een Hiltl shop te zitten. Met een heleboel huisgemaakte producten en andere toffe vega(n) spulletjes die je gewoon een keer geprobeerd moet hebben. Gevalletje: ik wil alles meenemen. (maar dat gaat niet, want ik moet nog een stuk van de Swiss Grand Tour afleggen ;))

IMG_0414 IMG_0417

 

Ja. Verliefd op Hiltl. Echt heel erg tof om hier geweest te zijn, zo uitgebreid te hebben gesproken met Brigitte en alles te hebben gezien. Dit was een heel goed begin van onze Zwitserlandtrip en ik kan niet wachten om jullie meer te showen de komende dagen! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

24 gedachten over “Swiss Grand Tour – deel 1

 1. Ik zag al op Snapchat hoe geweldig je het daar hebt. Ik vond Zwitserland altijd een beetje suf en alleen maar bergen maar als ik de dingen zie die jij doet, moet ik toch mijn mening terug draaien. Ziet er ecjy5geaelsig uit.

 2. Oh wat ben je en ontzettend leuke trip aan het maken! En wat lijkt Hiltl me een gave hotspot! Een rösti met Stroganoff saus, ik vind het geniaal! ^^

 3. Wat tof, zo’n tripje in Zwitserland. Ook in dacht – net als Marije hierboven – dat het niet per se heel hip en happening zou zijn daar, maar ik geloof ook dat ik m’n mening een beetje bij moet stellen. Ben benieuwd naar de rest van je reisje!

  1. Zurich is redelijk hip, maar we zitten nu in Schaffhausen en dat is behoorlijk traditioneel Zwitsers. Maar daarom niet minder leuk :)

 4. Mooi allemaal, ik ben ooit in Zwitserland geweest, een mooi maar vreselijk kil land. De mensen zijn me er te koel en te materialistisch, voelde me daar niet fijn.

  1. Echt?! Nog helemaal níks van gemerkt. Ik vind de mensen juist erg vriendelijk :)

 5. OMG! Niet normaal nu moet ik zeker naar Zwitersland alleen al om hier te snoepen, eten en uitproberen!!!
  Groetjes Yvon aka Happy vegan Indo

 6. Ziet er ontzettend leuk en lekker uit allemaal. Ik heb ’t een en het ander van de reis ook al voorbij zien komen op Snapchat, wat een prachtige omgeving ook. Nog heel erg veel plezier in Zwitserland! :)

 7. Zalig! Wat een lekker eten! Echt culinair en zo mooi gepresenteerd.
  Zwitserland is zo’n prachtig land! Ik kijk al uit naar je volgende posts. Gaan jullie ook wandelen in de bergen enzo?

 8. Jeej nu weet ik waar ik over 2 dagen kan gaan eten! :d Dit komt goed uit

  1. Oh en je kunt er de komende dagen nog gaan eten, want dit is een plek waar je makkelijk een paar keer terug kunt komen :)

 9. Och, het water loopt me in de mond!
  Wat ziet het er mooi uit! En wat een leuke manier om Zwitserland op de kaart te zetten!

  Ps. Als je ooit een stagiaire of vrijwilliger zoekt voor dit soort leuke tripjes ???

 10. Ziet er prachtig uit! Zwitserland moet maar eens op de bucketlist, denk ik zo…

 11. Dat ziet er echt fantastisch uit! Ik ben heeeeel lang geleden in Zwitserland geweest (20 jaar ofzo) maar zou er echt een keer terug moeten.

 12. **… neust naar vliegtickets naar Zwitserland** Leuke post! Maar show vooral meer. Ben erg benieuwd naar wat je nog meer tegen komt ;) Ga je ook nog wandelen? Schijnt prachtig te zijn!

 13. Wat tof dit te lezen! Ik verhuis over 1,5 naar Zürich en ben heel erg blij met zulke plekjes!

 14. Oh, super dat je bij Hiltl gegeten hebt! Toen ik in je vorige (of ja, eigenlijk volgende) bericht las over Zürich, hoopte ik al dat je daar zou geweest zijn. Echt zo’n fantastisch concept he! Wij namen er al ongeveer al onze bezoekers mee naartoe en vleeseter of vegetariër, ze waren allemaal super enthousiast :-)
  Ik schreef er zelf ook al eens over, in combinatie met andere leuke veggie/vegan adresjes: http://lepetitrequin.com/4x-veggie-in-zurich/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *