Taking a breath #2

taking_a_breath
bron afbeelding

Vorige week schreef ik een blogje over afkicken van mijn smartphone. Ik noemde mijzelf een smartphonejunk en ja, dat is gewoon echt het goede woord gebleken. Sinds een paar dagen ben ik bezig met een ‘socialmediadetox’ en dat bevalt erg goed. Het is niet gemakkelijk, kan ik je vertellen. Af en toe betrap ik mezelf weer met mijn telefoon in mijn hand en dan denk ik: huh, hoe is die telefoon hier nou opeens gekomen? Dat zegt denk ik wel iets over hoe automatisch het allemaal gaat. Zoals met iedere verslaving, ja…

Toch doe ik erg mijn best en heb ik een aantal maatregelen getroffen. Dit heb ik gedaan tot zover:

– grote schoonmaak gehouden op Facebook en Instagram. Ik volg nu alleen nog de mensen en pagina’s die ik ook echt interessant of leuk vind.

– een bericht geschreven op mijn persoonlijke Facebookpagina waarin ik uitleg dat ik ga minderen met social media en dat als vrienden, collega’s of kennissen me dringend nodig hebben, ze het beste een ouderwetse sms kunnen sturen.

– alle meldingen op mijn telefoon staan uit. Dat betekent: twitter, instagram, facebook, whatsapp, email, alles. (let op; ik kom straks terug op mail en Whatsapp)

– ik heb mijn prive Facebook app van mijn telefoon verwijderd. Als ik dan op Facebook wil kijken, moet ik dat op mijn computer doen en dan neem ik er ook echt eventjes de tijd voor om berichten van vrienden en collega’s te lezen. Niet tussen de bedrijven door.

Wat betekent dit?

– dat mijn telefoon geen geluidjes meer maakt, tenzij ik word gebeld of gesmst. Ik heb in drie dagen tijd 1 belletje en 2 smsjes gehad. Valt te overzien he?

– ik moet vooral heel erg wennen aan Whatsapp, omdat ik gewend ben dat dit ongeveer de hele dag doorgaat. Ik zit in meerdere Whatsapp groepen en er is altijd wel iemand die een berichtje stuurt (en er is dus ook altijd wel iets te beantwoorden)

– dat de batterij van mijn telefoon veel langer meegaat (maar dan ook echt VEEL langer)

– dat ik gewoon schrok toen ik gebeld werd, omdat mijn telefoon al anderhalve dag geen geluid had gemaakt

Wat me opvalt:

– ik ben veel minder bezig met mijn telefoon en social media, doordat de meldingen uitstaan. Ik word er niet de hele dag door mee geconfronteerd en kijk alleen op momenten dat het me uitkomt of dat ik er zin in heb.

– ik houd tijd over. Ik heb de afgelopen dagen echt zoveel tijd besteed aan huishoudelijke klusjes die al even waren blijven liggen, het uitproberen van een paar recepten en gewoon lekker een tijdschrift lezen. Nu heb ik ook een vrij weekend, dus natuurlijk heeft het daar ook mee te maken. Maar geloof me maar als ik zeg dat ik rustig een uur op de bank kon zitten met mijn smartphone in de hand, scrollend, likend, reagerend, doelloos rond lezend. Die tijd heb ik de afgelopen dagen heel nuttig en goed gebruikt.

– er zijn mensen die niet zo goed begrijpen dat je zou willen minderen met social media en smartphone. Die mensen zeggen dingen als: “dat hoort er nu eenmaal bij, altijd online zijn” of reageren met: “hallo, komt er nog een reactie?” Ik denk dat het een kwestie van wennen is, aangezien mensen van me gewend zijn dat ik inderdaad altijd online ben. Inmiddels zie ik echt in: door mijn werk voor de Groene Meisjes ben ik al zo ontzettend veel online. Prive mag dit echt een beetje minder, anders is het niet meer leuk en ook niet meer helemaal gezond. Dat sommige mensen dat niet begrijpen is dan hun probleem.

– ik heb nog wel de behoefte of neiging om regelmatig fotootjes te maken met mijn telefoon. Dat vind ik gewoon heel erg leuk. Ik probeer ze dan alleen niet meteen online te gooien, maar te wachten op een moment dat ik sowieso al online wilde gaan. Dan kijk ik kritisch: wat moet er nu echt online en wat niet? Minder crap op het web dus.

– als ik eenmaal zit met mijn telefoon, omdat ik mezelf een social media momentje gun, dan vind ik het af en toe wel lastig om na 10 minuten mijn telefoon weer weg te leggen. Soms ook niet trouwens, als ik een flow zit van andere dingen doen. Maar ik merk wel dat als ik eenmaal bezig ben, ik ook de neiging krijg om er in te blijven hangen. Om dit te voorkomen, leg ik mijn telefoon regelmatig helemaal weg, zodat ik ook niet in de verleiding kom.

– dat heel veel mensen zich (gelukkig wel) herkennen in mijn verhaal (zie bijvoorbeeld de comments onder mijn vorige artikel) en dat er toch ook wel heel veel mensen zijn die er genoeg van hebben. Ik had het er ook met vriendinnen over en iedereen was het eens: we zijn echt totaal vergroeid met dat apparaat en dat is niet normaal. Het is heel erg fijn om te weten dat ik niet de enige ben die moeite moet doen om er een beetje los van te komen, dus dankjulliewel :)

– ik begin al te merken dat er veel minder negativiteit op me af komt. Maar daarover ga ik het in mijn volgende update hebben.

Bij de comments op het vorige artikel reageerde Nona met een link naar een filmpje dat ik eens moest kijken. Het gaat over hoe de smartphone niet meer weg te denken is uit het straatbeeld en het dagelijkse leven. En het is vrij pijnlijk of gênant om toe te moeten geven dat veel situaties erg herkenbaar zijn. Kijk maar of je er iets mee kan.

Zijn er hier meer mensen die met me meedoen? Hoe gaat het bij jou? Dit lijkt wel zo’n gezellig praatclubje!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

35 gedachten over “Taking a breath #2

 1. Mooie uitdaging! Ik heb eens een week zonder Facebook geleefd, met uitzondering van de berichten via mijn zakelijke pagina, maar daar is een app voor zodat ik niet in de verleiding kwam om het toch ook privé te gaan gebruiken. Was vol te houden, maar een week is ook lang genoeg. Na die week heb ik wel ook al mijn meldingen uit gezet, geeft veel meer rust. De meeste meldingen heb ik uit gelaten, maar ik krijg wel weer meldingen. Weer aangesprongen toen ik een nieuwe telefoon ging gebruiken? Nieuwe apps waarbij ik ze niet uit heb gezet? hoe dan ook, het mag bij mij ook wel weer wat minder eigenlijk…

 2. oei! dat filmpje is idd soms pijnlijk herkenbaar… al ben ik niet zo erg, meestal alleen wanneer ik even de tijd zit te doden of wanneer ik toch al alleen was. In gezelschap doe ik dit niet (zo min mogelijk:))

  vind dat je knappe maatregelen hebt genomen, ik zal ook eens grondig naar mijn telefoongebruik kijken.

 3. Ik heb onder andere om deze reden mijn Facebook opgeheven.. Heel onhandig eigenlijk, voor een blogger, maar ik lees nu eigenlijk alleen nog de dingen waar ik zelf naar op zoek ga, in plaats van alles wat er op mijn pad komt. Ik ben er blij mee!

 4. ‘Hallo komt er nog een reactie’ is één reden waarom ik ook een tijdje geleden heb geminderd , ik ben vooral gaan kijken naar hoe snel en adhoc ik overal op reageerde. Nooit tijd nemen om berichten echt te lezen, maar snel hapsnap. Was gewoon niet OK. Dus nu wacht ik vaak even met reageren op mailtjes en berichten en bepaal ik op die manier wat wel en geen reactie behoeft. Eén vriendin trok het niet: die ging me extreem veel betichten sturen met ‘reageer eens even ofzo’ en die wilde gewoon niet snappen waarom ik minderde… is nu een stuk minder goede vriendin!
  Succes hoor!

  1. Heftig zeg. Een vriendinnetje van mij is ook niet zo’n ‘online dier’ en zij reageert ook pas wanneer het haar uitkomt. Ze heeft ook lang geen smartphone gehad en nu ze er wel eentje heeft, wil ze er niet te afhankelijk van zijn. Zij krijgt regelmatig berichtjes met: “hallo, leef je nog?!” omdat ze dan niet snel genoeg reageert. “Hallo, ben jij wel normaal?” zou ik dan terug willen sturen.

 5. Oei, pijnlijk filmpje zeg… Ik ken dat gevoel wel, soms zitten mensen zó veel op hun smartphone! Bij mij valt het wel mee, en dat komt ook omdat mijn mobiel niet altijd even snel is, dat is een goede methode om af te kicken dus :) Ik vind het een verstandige keuze dat je probeert eens wat minder met je smartphone te doen, leuk om te lezen!

 6. Ik droom inmiddels bijna van een leven offline, in de echte wereld. Dus niet alleen minder op die telefoon, maar minder met mijn hoofd in de computer eigenlijk. Toch kan ik die stap maar niet zetten.

  Ik vind het moeilijk, voor mijn werk ben ik al zo’n 10 uur per dag online en met mijn blog er bij maakt het denk ik dat ik wel 13 uur per dag op internet te vinden ben, al dan niet op mijn telefoon. Ik slaap ongeveer 6 uur, dat houdt dus in dat er maar rond de 5 uur per dag zijn waarop ik niet voor jan en alleman bereikbaar ben. Vermoeiend, eigenlijk.

  Merk je ook dat je beter kan nadenken los van andere invloeden nu je minder op je telefoon zit? Dat is wat ik heel sterk mis namelijk. Toen ik nog studeerde en geen smartphone had waren er dagen waarop ik alleen maar in de boeken/natuur/eigen gedachten/echte gesprekken zat. Dat gevoel mis ik eigenlijk. Je zet me aan het denken joh.

  1. Hi Anne, wow, jouw leven is echt heel erg digitaal en online, als ik het zo zeggen mag :) Als dat voor je werk moet, is dat al ‘heftig’ genoeg, lijkt me. Ik merk inderdaad dat ik veel beter kan nadenken. Ik kan beter focussen, maar heb ook simpelweg meer tijd om een beetje te ‘mijmeren’ over dingen, zonder deze dingen meteen te willen delen met de hele wereld. Ik neem dan tijd om die dingen op te schrijven in een boekje. Of gewoon niet. DAn zeg ik tegen mezelf: dit moet je goed onthouden. Er is gewoon meer ruimte: in mijn dag, in mijn tijdschema en in mijn hoofd. En dat al na een week! In mijn volgende update ga ik het hebben over dingen als: focus en minder negativiteit. Misschien heb je daar ook iets aan :)

 7. Een vriendin van mij heeft zelfs haar whatsapp ‘verwijderd’ en ervaart dit echt als heel fijn. Ze heeft iedereen op WA geblokkeerd en alleen nog een groep die ze ‘moet’hebben voor haar werkgever.

  1. Wat een goede actie zeg. Ik denk dat ik te bang zou zijn dat ik toch dingen zou missen ( I know, achterlijk klinkt dit) dus voor mij is het op dit moment genoeg om gewoon af en toe (3 keer per dag oid) te checken of er nog berichtjes binnen zijn gekomen. Sommige beantwoord ik, andere niet.

 8. Heerlijk inspirerend dit. Voel me gelijk ook weer geroepen om mijn detox nog strenger aan te pakken. Aangezien ik het al een tijdje doe voel ik het alweer verslappen op bepaalde fronten. Werk aan de winkel!

 9. Geeft een stuk meer rust wanneer je de meldingen afzet op je telefoon. Thuisgekomen leg ik de telefoon op een vast plekje en daar ligt het prima.Ik neem hem niet overal mee naar toe in huis.Het is een handig dingetje en ja bijna alles kan zo’n smartphone,maar altijd bereikbaar (moeten) zijn bepaal ik altijd nog zelf. De dokter geeft toch ook aan wanneer je kan bellen voor een afspraak? Lekker doorgaan met je eigen tijd indelen.

 10. Ooooh wat klinkt dit goed, dit ga ik binnenkort ook invoeren! Niet nu al (want ik moet al gedisciplineerd zijn vanwege eindexamens en meerdere dingen tegelijk veranderen faalt gigantisch) maar daarna zeker :)

 11. Pas geleden liet ik het filmpje aan mijn schoonouders zien, beide begin zestig. Die begrepen helemaal niet dat dit iets is waar veel mensen zich in herkennen. Valt nog wat te leren van de pensionado’s :-)

  1. :) grappig is dat. Mijn ouders zijn in de 50, maar totaal gemoderniseerd. Ze gebruiken werkelijke elke vorm van social media en hebben naast een laptop beide ook een tablet en een iPhone. Ik denk niet dat dit zal veranderen als ze later oud zijn, dus ik heb straks twee ouders van in de 80 die beide totaal online zijn. hihi :)

 12. Ja, ik probeer ook te minderen en heb alle meldingen uitgezet. HEERLIJK. Ik wil gewoon niet constant bereikbaar zijn en dat ben ik nu dus ook niet. Al herken ik wel wat je zegt dat, als je jezelf tien minuutjes social media gunt, het heeeeel moeilijk is om niet lekker hersenloos verder te scrollen!

 13. Ja, dat filmpje is voor een hoop mensen heel confronterend. Ikzelf heb daar met mijn smartphone geen last van, daar heb ik geen drang naar, ik vergeet hem vaak mee te nemen of op te laden hihi. Maar ik heb wel de neiging om steeds even op mijn pc op fb te kijken uiterst irritant. Ik heb zelfs een keer mijn fb helemaal verwijderd, omdat ik me er zo aan ergerde, maar heb hem na een mnd toch weer teruggehaald omdat het toch wel heel onhandig was voor een blogger. Maar ik moet toe geven zonder fb leef je wel wat rustiger, want ik kan er nl helemaal niet tegen dat ik geleefd wordt door social media. Daarom doe ik lekker met je mee en ga cold turkey!! joehoe!!!!!! Ik ga vanaf nu 1 keer in de ochtend me mail en fb bekijken en daarna helemaal niks meer, wat rust.

 14. Mooi geschreven! Ik heb geen smartphone, ja die mensen bestaan nog ;) Bewuste keuze omdat ik helemaal geen behoefte heb aan constante meldingen op mijn telefoon. Voor mijn blog zou het af en toe wel handig zijn maar ik kan ook prima zonder, ik heb niet het gevoel dat ik een smartphone nodig heb.
  Wel vinden heel veel mensen dit raar, ik ben de enige van mijn vrienden die er geen heeft, de enige in mijn klas op school enz. Maar als er iets belangrijks is dan bellen of smsen mensen wel.

 15. Toen mijn smartphone stuk was heb ik twee maanden met mijn oude mobiel (met echte toetsen!!1) geleefd. De eerste week was het wennen, daarna ging het beter. Facebooken en Instagram deed ik op mijn laptop, idem met email. En eigenlijk was het wel heerlijk, gewoon aan één stuk door praten met mensen zonder dat bij een saai moment de telefoon erbij wordt gepakt. Het enige nadeel van het niet hebben van een smartphone is dat je minder makkelijk je saldo kan checken. Toen ik in de stad ergens ging drinken, zag ik hoeveel mensen met hun telefoon bezig zijn, zelfs waar hun vrienden/geliefde erbij is. Hetzelfde bij het OV.

  Nu heb ik mijn smartphone terug en het hoeft voor me niet meer zo dan vroeger. Het is handig (FB als momentje, OV en saldo checken) en ik heb mijn hoeveelheid apps beperkt. Zo heb ik bijvoorbeeld nooit whatsapp gehad. Dat wilde ik niet. Ik wilde niet constant bereikbaar zijn en als je even weg bent, tientallen berichten teruglezen die vaak niet eens essentieel zijn. Als mensen raar reageren op het feit dat ik geen whatsapp heb, zeg ik dat ik ook bereikbaar ben via facebook, mail, sms en telefoon. Dat lijkt me meer dan zat.
  Het is ook fijn dat mijn vriend ook geen whatsapp heeft, hij heeft dezelfde mening over mobiele communicatie als ik en is graag ook eens een dagje onbereikbaar. Als we elkaar weer zien, hebben we tenminste wat over te praten.

  1. Ik realiseer me inderdaad dat er een paar dingen zijn die ik gewoon echt nodig heb op mijn smartphone. Zoals google maps, mijn Triodos app (saldo checken) en de NS app. Ik denk dus ook niet dat ik mijn smartphone de deur uit zal doen, maar gewoon op andere manieren het gebruik een beetje aan banden leg.

 16. Gelukkig heb ik hier geen last van. Komt denk ik ook omdat ik altijd mijn telefoon kwijt ben. Gelukkig weten mijn vrienden dat bellen meestal geen zin heeft en dat als ze mij echt nodig hebben ze beter mijn man kunnen bellen:) ouderwets sociaal doen is toch veel leuker!! Met wen hapje en een drankje erbij^^

 17. Ik heb pas sinds kort een smartphone, ik zag de meerwaarde er gewoon niet van in. Nu nog steeds niet, vooral een smsje sturen vind ik een ramp! Geef mij maar mijn oude telefoon met qwerty-toetsenbord, veel handiger!

 18. ik heb ook drastisch geminderd,bevalt me heel goed!
  heb mijn oude vertrouwde nokia weer in gebruik, facebook profiel verwijderd, en de smartphone gaat alleen aan als ik ’s avonds rustig op de bank zit. abbo loopt nog een half jaar, denk dat mijn smartphone dan weg gaat. bellen, smsen, mailen is genoeg. het is zoveel leuker om mensen echt te spreken/zien, en de wereld zelf te ontdekken, niet via een beeldschermpje.
  sommige mensen vinden het ouderwets, dom enz.. dat is dan jammer; ik richt mijn leven in zoals ik dat wil.

  1. Zo is het Claudia! Ik vind er niks ouderwets of doms aan :)

 19. Ik heb geen smartphone…echt heerlijk, wat een rust – ik kan het iedereen van harte aanbevelen.

 20. Op mijn werk ben ik de enige zonder Whatsapp. Zelfs mijn 50+ collega’s doen vrolijk mee met de groeps-Whatsapp van de afdeling. En ja, ik mis vaak dingen. Maar de vraag is dan of ik écht wat mis en het antwoord daarop is nee. Roddels, berichtjes van collega’s die een dag vrij hebben, verhalen van het weekend… de leuke en belangrijke dingen hoor ik vanzelf wel, als ik mijn collega’s persoonlijk spreek en zelf interesse kan tonen.

  Ik heb bewust geen internet op mijn telefoon, omdat ik weet hoeveel tijd ik ermee door zou verspillen. Vroeger kon uren MSNen en aan het einde van de avond had ik het gevoel dat ik niks had gedaan. Op mijn laptop ben ik soms al teveel tijd kwijt met nóg een keertje Facebook checken, nóg een keertje die blog lezen, nóg een keer mijn mail checken. Ik ben zomaar een uur verder. Terwijl ik van een uur wandelen, pianospelen, lezen, opruimen veel gelukkiger word.

  Dus hoewel ik al bewust mijn telefoon weinig gebruik (en dus in de trein soms zit te niksen, of te lezen of te breien… heerlijk), zou ik vaker een computerloze avond in willen lassen. Soms doe ik dat, maar de laatste tijd heb ik het niet meer gedaan. Fijn dat er dan zo’n artikel als dit voorbijkomt op avonden waarop ik wel achter de laptop zit ;-) Nu ben ik weer gemotiveerd om mijn internetgebruik wat te minderen en te genieten van de andere dingen die ik in die tijd kan doen!

 21. Ik heb bij whatsapp al m’n groepschats ook uit staan qua notificaites inderdaad, lekker rustig! Persoonlijke whatsapps staan wel aan (al staat m’n telefoon vaak op niet storen) maar dat zijn vaak toch wel nuttigere berichten en het zijn er niet zo veel (plus: als jij niet reageert komen er niet zoals bij een groepschat nog 3000). Fijn dat je hier veel rust in vindt!

  1. Groep-apps zijn inderdaad een grote ‘boosdoener,’ maar zoals je aangeeft heb je dat inderdaad ook zelf in de hand. Ik ga me wel afmelden voor een paar groepen, want het is vaak toch allemaal wat onnodige info die er gedeeld wordt. 1 of 2 groepen mogen blijven. Toch wel erg handig om met groepjes vrienden in contact te blijven!

 22. Wat grappig! Ik ben ook gestopt met het overmatig gebruiken van mijn mobiele telefoon. En om heel precies te zijn: Social Media. Ik werd er zelf helemaal gek van, zat ik daar ik weet niet hoe lang hersenloos op mijn telefoon te scrollen. Soms zo verslaafd dat ik terug ging scrollen naar waar ik het nog gevolgd had (bijvoorbeeld Pinterest of Twitter) en vanaf daar weer verder. Ziek gewoon. Ik heb mijzelf 20 minuten gegeven dat ik op social media mag zitten. Veel meer rust nu en meer tijd over, win-win!
  Ik heb wel een regel dat ik mijn blogs mag lezen en mijn mail mag checken, maar ook mijn mail mag ik niet meer regelmatig checken. Nu ik de app van mijn telefoon heb verwijderd ben ik er ook een stuk rustiger van geworden, want dat gepling… pfff daar reageerde ik dan toch op. Gelukkig is mijn socialbesitas niet zo overdreven zoals in het filmpje maar het is inderdaad verdomde vervelend dat we alleen nog maar met ons telefoon zitten te spelen. Afgelopen Pasen zat niemand in het gezelschap waar ik was met elkaar te praten, maar zaten ze allemaal of op de ipad of laptop of smartphone te spelen. Hoogst irritant!

 23. Als ik ergens heen ga laat ik bewust mijn mobiel thuis. Even niet bereikbaar en ook niet de neiging hebben om er elke keer op te kijken. Heerlijk relaxed is dat.

 24. Wauw, dat filmpje! Dat is precies hoe het gaat soms. Iedereen zit met z’n hoofd in z’n telefoon, en dan wordt er wel eens gegrapt dat het de “mobiele brigade” is maar, dat is echt zo niet ok! Ga toch lekker met elkaar praten, ipv op Facebook rondkijken. Het lijkt ook alsof die mensen die zich in de online wereld bevinden interessanter zijn dan diegene die in real life tegenover je zit.

  Het is echt goed om te detoxen, ik wil het ook doen. Ik moet ook bekennen dat ik het heerlijk vind om Instagram te checken, maar ik merk dat het zo automatisch gaat de laatste tijd. Dat je drie keer in tien minuten, vaak ook zonder dat je het echt door hebt, omdat je aandacht er ook niet helemaal bij is, naar de dezelfde foto’s kijkt.

  Je mist dan zoveel van deze mooie wereld! Dus inderdaad: hoofd uit dat kleine scherm en weer om je heen kijken.

 25. Ik ben ook voor een week gestopt met Whatsapp omdat dat bij mij de ergste verslaving is. Pff na een dag moet ik bekennen dat ik het niet gemakkelijk vind maar ik weet ook zeker dat het over een paar dagen al beter gaat. Zo heb ik een tijd geleden de telefoon naar beneden verbannen ’s nachts zodat ik niet in bed toch nog regelmatig op mijn telefoon zat. De eerste nachten waren echt moeilijk. Zo stom dat je zo afhankelijk kunt zijn van contacten die soms in het echte leven niet zo’n grote rol zouden spelen. Ik vind contact via Whatsapp niet waardevol als dat het enige contact is. Succes met je detox!

 26. Na een veranderend eet patroon (geen suiker meer eten) vind ik dit wel een goeie nieuwe uitdaging. Ik merk dat m’n telefoon altijd wel in de buurt ligt om snel even iets op te zoeken, whatsappjes te sturen/bekijken, even snel op Facebook kijken, een spelletje te doen, snel even een fotootjes van iets maken… Kortom dat ding zit me iets teveel aan mij geplakt en dus tijd voor verandering. Goeie tips alvast en denk er zelfs over om helemaal van Facebook te gaan, lijkt me eigenlijk best rustig ;).

 27. Mijn Facebook account heb ik vorig jaar definitief verwijderd. Ik heb sinds afgelopen week ook geen whatsapp en instagram meer op mijn telefoon. Ik was het zelf zat hoe vaak ik op de telefoon zat te kijken. Ik heb echt veel meer tijd over nu haha. En nu irriteer ik me nog meer aan het geapp en gesurf van mijn partner. Maar ik mis het eigenlijk niet, het steeds bereikbaar zijn. Als het goed bevalt, hou ik het zo. Misschien weer terug naar de ouderwetse telefoon waarvan de batterij veel langer mee ging? Hihi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *