Tiny House #2 – zo wil ik wonen

Zo wil ik wonen tiny house movement Nederland
tiny house movement nederland duurzaam wonen door de groene meisjes
Lees meer over Marjolein in het klein en haar tiny house in Nederland. Zo wil ik wonen.
tiny house

In maart van dit jaar bezochten Aline, mijn vaste fotograaf, en ik Marjolein. Ook wel bekend als ‘Marjolein in het klein.’ Zij woonde op dat moment nog in Oudkarspel en had een bijzonder verhaal te vertellen in de categorie ‘zo wil ik wonen.‘ En wonen, dat is één van mijn favoriete onderwerpen, zoals je misschien wel weet inmiddels. Marjolein liet op het moment van ons bezoek een ’tiny house’ bouwen. We bezochten haar en leerden alles over deze duurzame prefab huisjes. Jullie vroegen massaal of we misschien nog eens langs konden gaan als het huisje af was. Maar al te graag!

Een tiny house is wat je denkt dat het is: een (heel) klein huisje. Prefab en verplaatsbaar. Dat betekent dat het huisje wordt gebouwd op een bouwplaats en vervolgens wordt getransporteerd naar een plek van keuze. Hoe cool is dat? Het grote voordeel van een duurzame prefab woning, is dat je het helemaal naar je eigen hand en naar jouw idealen kunt laten bouwen. Anders dan bij een al bestaand huis, heb je de volledige regie in handen en kun je het zo groen aanpakken als je maar wilt. Bij al bestaande woningen zit je toch aan grenzen vast en bij een huis als dat van Marjolein is dat eigenlijk bijna niet aan de orde. En nu, een paar maanden later, woont Marjolein in haar eigen droomhuis en mochten wij weer op bezoek komen om te zien hoe haar duurzame droomwens realiteit geworden is.

tiny house tiny house DW8A0138 tiny house

Dus reisden Aline en ik weer af naar het noorden. Dit keer naar Alkmaar, want dat is waar het huisje is geplaatst. We komen aanrijden over een landweg, met aan onze linkerhand een woonwijk, en aan onze rechterhand? Een groene wildernis met in het midden een klein houten huisje. Daar moet het zijn! We herkennen het direct van de tekeningen die Marjolein ons in maart liet zien. Het is compact, maar niet minuscuul, en helemaal van hout. Uiteraard onbewerkt hout, want Marjolein heeft in alles de meest duurzame optie gekozen – maar daarover later meer.

tiny house tiny house

Marjolein heet ons, duidelijk vol trots, van harte welkom en we zien meteen dat ze heel erg gelukkig moet zijn met haar prefab tiny house. Dat is dan ook geheel terecht, want wat ziet het er tof uit! Het doet me ergens een beetje denken aan een camper, maar ook aan een vakantiehuisje of een houten tent. Het ziet er in ieder geval heel erg gezellig en knus uit en ik kan niet wachten om het van binnen te bekijken.

tiny house tiny house tiny house tiny house tiny house tiny house tiny house tiny house tiny house

Binnen in het huisje val ik van de ene verbazing in de andere. Hoe krijg je op zo’n klein oppervlakte – 20 vierkante meter – zo’n compleet plaatje? Echt alles zit erin. Een badkamer, een slaapkamer, een vrij uitgebreide keuken, een bank, kasten, een bureau…wow! Ik dacht altijd dat IKEA inventief was met kleine ruimtes, maar de ontwerpers van dit huisje zijn echt nóg beter met het bedenken van slimme oplossingen. Zoveel is duidelijk. En dan te bedenken dat ook nog voor alles een duurzame oplossing is bedacht. Met een ecotoilet, een douche die werkt op gefilterd regenwater, isolatie door middel van schapenwol en natuurlijk: zonnepanelen op het dak. Aan werkelijk alles is gedacht en het streven is dat Marjolein geheel zelfvoorzienend kan gaan leven. Ik vind het zo bijzonder en het inspireert me echt heel erg om zelf ook meer te kijken naar duurzame oplossingen voor een toekomstig droomhuis. Zo las ik bijvoorbeeld ook nog iets, op het Zo Wil Ik Wonen platform van Obvion, over zonneboilers. Ik had geen idee dat zulke dingen bestonden! Volgens mij geeft het echt heel veel voldoening om je huis zo ver mogelijk te vergroenen en er alles uit te halen – zoals Marjolein deed met haar duurzame prefab woning.

Nog los van het feit dat alles erin zit, ben ik ook heel enthousiast over hoe mooi alles eruit ziet. De vloer van kurk bijvoorbeeld, de mooie houten kozijnen en de kleuren die Marjolein heeft gebruikt in haar inrichting – het lijkt allemaal zo goed te kloppen. En wat mij meteen opvalt, is hoe lekker weinig spullen er staan. Nu ik zelf aan het verhuizen ben naar een kleiner huis, bevalt het me erg goed om met minder spullen toe te kunnen. Echter, mijn huis is ruim een keer zo groot als dit huisje, en ik moet toegeven dat ik ook flink meer spullen heb. Een tiny house vraagt duidelijk echt om een minimalistische leefstijl en dat spreekt mij erg aan.

tiny house

Marjolein vertelt honderduit over hoe ontzettend blij ze is met haar duurzame paleisje. Ze bakt hier taarten, verbouwt groenten in haar moestuin, heeft ijsvogels (ja echt!) in haar achtertuin en álles werkt. Het bevalt haar beter dan ze had durven dromen. Ik zie dat ze oprecht blij is en denk terug aan haar oude huis, in het woonwijkje in Oudkarspel. Wat een verschil met hoe Marjolein nu woont! En wat moet het een geweldig gevoel geven om een huisje dat je volledig op papier hebt bedacht, nu ’tot leven’ ziet komen en verandert in een echte woonplek. Zo’n prefab woning is echt helemaal zo gek nog niet.

tiny house

Als ik haar vraag of ze het soms niet eenzaam vindt om zo middenin een veld te wonen, alleen in haar huisje, begint ze enthousiast te vertellen over ’the tiny village’ die op de planning staat. Op het terrein waar haar huisje staat worden in de nabije toekomst meerdere tiny houses geplaatst. Dan heeft Marjolein dus buren – allemaal mensen die ook met duurzaamheid bezig zijn en er ook van dromen om te wonen zoals Marjolein doet. Dan kunnen ze een wasmachine, een wifi-netwerk en een auto gaan delen met elkaar. En courgettes tegen aubergines ruilen, want iedereen heeft natuurlijk een moestuintje bij zijn tiny house. Als ik mijn fantasie de vrije loop laat, dan zie ik al een heel gezellig houten dorpje voor me. Wat moet dat er leuk uit gaan zien!

Je snapt dat Aline en ik teruggaan als the tiny village er is. We willen dolgraag zien en horen hoe dat werkt – met elkaar wonen in het klein. Mijn groenemeisjeshart gaat er in ieder geval behoorlijk snel van kloppen. Het is in alles anders dan hoe ik woon, maar is dat niet het mooie? Dat iedereen zijn eigen droomwensen heeft en dat het tegenwoordig ook mogelijk is om daar gehoor aan te geven?

tiny house

Wil je meer weten over Marjolein en de Tiny Houses movement? Check dan vooral Marjoleins blog: www.marjoleininhetklein.com en de Facebook community: Tiny House Nederland. Ook als je zelf niet van plan bent een duurzaam prefab huisje te laten bouwen, is het heel interessant om te volgen. Immers, het gaat om het opdoen van inspiratie om eenvoudiger en duurzamer te wonen. Ik vind het zelf erg leuk om te volgen!

Wil je meer weten over verschillende manieren van wonen en hoe Obvion jou kan helpen zo’n woondroom te verwezenlijken? Of wil je gewoon eens wat inspiratie opdoen voor jouw persoonlijke woondroom? Check dan het platform ‘Zo wil ik wonen‘ en droom lekker weg! Ben je benieuwd naar meer informatie rondom het onderwerp duurzame prefab woningen? Wil je weten wat de voor-en nadelen zijn en heb je behoefte aan meer praktische info? Check dan dit artikel eens!

– Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Obvion – Foto’s zijn gemaakt door Aline Bouma – 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

27 gedachten over “Tiny House #2 – zo wil ik wonen

 1. Wauw, hoe meer ik hier over lees, hoe enthousiatser ik word. Ik houd ookw el echt van in de stad wonen, maar dit is wel iets heel bijzonders. Ga binnenkort naar een avond over tiny houses in de stad (op daken bijv), dat klinkt als een droomcombi.

 2. complimenten voor de prachtige foto’s, het prachtige groene huisje, de enthosiastme en het verhaal.
  met ontzettend veel plezier dit verhaal gelezen! :)

 3. Oooh serieuze GOALS. Ik vind Tiny Houses helemaal geweldig. Volg nu op Youtube ook een stel die hun huis helemaal zelf opbouwen vanaf de eerste stukken hout en inmiddels zijn ze al bezig met een keuken. Die vrijheid lijkt me echt geweldig.

 4. Dit is gewoon fantastisch. Ik krijg een goed gevoel van dit te zien en lezen. Dank je !

 5. Heel erg gaaf. Ik zou dolgraag in een tiny house willen wonen. Of een woonbootje in de gracht van een mooie stad.

 6. Het is een mooie plek! Ik woonde daarnaast, in de woonwijk ;) En nu juist richting Oudkarspel verhuist om uit de drukke stad te zijn en tussen de boerenvelden haha. Het is naast de oude Gasfabriek toch? Dacht ik te zien op de achtergrond.. Leuk dat je daar geweest bent, er ziet er tof uit!

 7. Oeh, ben het gelijk gaan opzoeken, het is wel erg leuk! Al weet ik niet of ik het haalbaar is want blijkbaar in Gent staat het tiny houses park nog maar in de kinderschoenen, ach je weet nooit wat de toekomst brengt. (:

 8. Hi, wat gaaf is dat toch zeg. Ik heb er ook al meer over gezien. Het zelfvoorzienende eraan spreekt me enorm aan. Maar ik zie mijzelf niet met ons hele gezin in zo’n tiny house wonen… ik werd een weekje in de caravan al gek zo opgepropt te zitten met zijn viertjes. Dussuh… helaas geen Tiny House voor ons ooit..maar eerder een gewoon Earth Ship / Aardehuis zoals laatst op t..v. was in Olst. Mooie foto’s trouwens ook zeg! Snel even bij Marjolein kijken… ^_~
  Liefs, Mijntje

 9. heerlijk! Ik droom hier al een paar jaar van… maar in België helaas (nog) niet mogelijk

 10. Wat een leuk en gezellig huisje zeg! Het zou niets voor mij zijn, ik vind bewegingsruimte erg prettig en ik vind brandveiligheid belangrijk, maar ik vind het wel altijd fascinerend hoe je zo veel mogelijk functionaliteit in een kleine ruimte past.

 11. aaah dit is echt mijn droom! Ik wou dat ik al wat meer centjes bij elkaar gespaard had (waarom werd ik ondernemer? haha) en dit kon kopen. Ge- wel- dig!

  Ik ben inmiddels al kleiner gaan wonen (zo’nn 20m2 kleiner) en heb veel weggedaan. Dit is de volgende stap.

 12. ZO GAAF! Dit is echt mijn drooom! Ik zie het echt helemaal voor me; zelfvoorzienend wonen in zo’n huisje omringd met andere duurzaam-levende mensen. Ik droom even weg hoor… ;)

 13. Wauw wat fantastisch :D Dit ziet er echt heel erg tof uit. Ik weet ook niet zeker of dit iets voor mij zou zijn, maar ik vind het altijd zo gaaf om te lezen als mensen hun dromen achterna gaan.

 14. Ge-wel-dig! Een poosje terug heb ik ook op youtube een leuk kanaal ontdekt waar ze langs gaan bij mensen die wonen in een ’tiny house’, uren naar kunnen kijken, haha. Wat gaaf dat ze er een dorpje van willen maken! Stiekem ook een droom van mij om zo te kunnen wonen.

 15. Ik vind het heel mooi, zo’n tiny house ! Vraag me nog wel af of het ook op grote schaal zou kunnen ( ik bedoel dus heel veel tiny houses ) gezien de lap grond die je er omheen ( nodig ? ) hebt…

 16. Ik zit wat in dubio. Woon in niet echt een groot huis, maar ben een enorme verzamelaar. Ik hou van mooie spullen en heb ook tal van hobby’s, bv. piano spelen. Hiervoor is een Tiny house te klein. Plus als je ouder wordt kan je misschien niet meer die steile trap op. Maar ik hou wel van het idee. In België is dat nog volop in ontwikkeling en hier doen ze ook moeilijk over waar je zo een huis kan zetten. Op een dak wonen in zo een huis lijkt me nu wel supercool.
  Sterke bouwsector, die goed kan lobbyen, zet hier in België denk ik ook grenzen uit over wat mag en niet..

 17. “Marjolein heeft in alles de meest duurzame optie gekozen”, lees ik hier. Hoewel het hele concept van klein wonen mij echt wel aanspreekt, vind ik de keuze voor een houtkachel (en ook nog een vieze terrashaard) niet duurzaam. Hout is helemaal niet milieuvriendelijk, het veroorzaakt binnen en buiten fijnstof, en in de rook zit een reeks van giftige en zelfs kankerverwekkende stoffen, net als bij sigarettenrook. Het wordt hoog tijd dat mensen zich dat eens realiseren. Hout hoort meer in het rijtje kolen, steenkool en olie thuis dan bij de zogenaamd duurzame energiebronnen.

 18. Het ziet er langs de ene kant super uit, heel duurzaam enzo, maar langs de andere kant heb ik iets tegen het concept “nieuwbouw”. Zo verdwijnen alle stukjes land, groen, bos, … beetje bij beetje. En er is al zo weinig meer over…

 19. […] de pil 2. Zo wil ik wonen: duurzaam in de stad 3. Van de groene meisjes naar het groene meisje 4. Zo wil ik wonen: Tiny House 5. The miracle morning,  1 jaar later 6. Terug mogen komen op keuzes die je hebt gemaakt 7. Echt […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *