Tips om makkelijker uit bed te komen

makkelijkeruitbedkomen1

Sinds 44 dagen volgen wij de Miracle Morning ochtendroutine. Ik moet erbij zeggen: voor mij is het dag 43, voor Jamie is het dag 46, omdat zij er iets eerder mee is begonnen dan ik. Omdat ik iedere dag in mijn notitieboek schrijf (dat is een onderdeel van de ochtendroutine) en dan de dag en datum erbij schrijf, weet ik dat het vandaag dag 44 is. We vertellen jullie regelmatig iets over onze actieve ochtenden, over hoe goed het ons bevalt en hoeveel energie we ervan krijgen. De nummer 1 vraag die we krijgen is: hoe in vredesnaam komen jullie ’s ochtends zo vroeg (om 6 uur) uit bed? We zullen niet ontkennen dat het even wennen was en dat het ook echt niet iedere ochtend even gemakkelijk gaat. Maar je kunt jezelf wel trainen! Vandaar, vandaag: tips om makkelijker uit bed te komen.

Allereerst: waarom zou je zo vroeg wíllen opstaan? Dat is misschien een handige vraag om mee te beginnen. Het antwoord op deze vraag is natuurlijk voor iedereen persoonlijk. Wij zijn ermee begonnen in een periode (nu dus een ruime maand geleden) waarin ons weekschema behoorlijk ging veranderen. En dan hebben we het over ons werk. We gingen minder werken voor onze ‘vaste banen’ en juist meer voor De Groene Meisjes – thuis dus. Dat betekent dat je een nieuw ritme voor jezelf moet zoeken. Immers: je hebt geen baas die op je zit te wachten en je vertelt dat je om 9 uur op je werkplek moet zijn. Om hierin een beetje structuur te vinden, zijn we met de Miracle Mornings begonnen. Ook wilde ik graag wat meer tijd voor ontspanning (échte tijd voor mezelf dus,) maken, om bijvoorbeeld wat vaker een boek te lezen of te mediteren. Dat zijn dingen die ik nu heel vroeg in de ochtend doe, nog voordat mijn werkdag begint. Verder wilden we beide tijd en motivatie vinden om te gaan sporten. We zijn erachter gekomen dat wij ’s ochtends heel vroeg sporten heel prettig vinden. Nog voordat de rest van je dag en de verplichtingen beginnen, heb je er al een half uurtje beweging op zitten. Dat is zo’n heerlijk gevoel! Kortom: je kunt allerlei redenen hebben om vroeg op te willen staan. Ons bevalt het in ieder geval erg goed. Maar, zoals wel al zeiden: het is heus niet altijd makkelijk. Hoe kun je het toch iets makkelijker maken?

Zorg dat je voldoende slaap krijgt. Hoeveel je slaap je nodig hebt is voor iedereen persoonlijk. Meestal wordt er gezegd dat je gemiddeld acht uur slaap nodig hebt. Dat betekent in mijn geval, dat als ik om 6 uur wil opstaan, ik om 10 uur ’s avonds ga slapen. Dat lukt niet altijd, maar ik probeer altijd zo tussen de 7 en de 8 uur te slapen. Ik ga natuurlijk ook wel eens later naar bed, bijvoorbeeld in het weekend en dan sta ik bijvoorbeeld om 7 uur op (jep, ook op zondagochtend) of ik doe een verkorte versie van mijn ochtendroutine, zodat ik een half uurtje korter bezig ben. Toch lukt het me over het algemeen eigenlijk altijd om ook in het weekend vroeg op te staan en in beweging te komen. Maar, dan moet ik wel genoeg hebben geslapen. Je lichaam heeft die rust gewoon hard nodig. Toch zijn er ook onderzoeken die uitwijzen dat het niet gaat om hoe lang je slaapt, maar om hoé je slaapt. Ook schijnt er onderzocht te zijn dat als je de uren tussen 22:00 uur en 02:00 uur maar goed slaapt (en ja, dat zijn dus maar 4 uurtjes,) het verder niet heel veel uitmaakt hoe lang je dan slaapt. En tot slot: je slaap schijnt opgedeeld te worden in cycli van anderhalf uur. Het schijnt daarom makkelijker te zijn om bijvoorbeeld om half 7 dan om 7 uur wakker te worden gemaakt door je wekker, omdat je dan nog niet middenin een nieuwe cyclus van diepe slaap zit. Wij zijn absoluut geen ‘slaapdeskundigen’ (is hier een woord voor?) maar we kunnen je wel aanraden om het boek Sleep Smarter (klik op de link voor onze review) te lezen. In dit boek leer je echt heel veel over hoe slaap werkt en hoe je het beste uit je nachtrust kunt halen.

makkelijkeruitbedkomen2

Ga altijd naar bed met een visualisatie van de volgende ochtend. Stel je voor hoe de volgende ochtend eruit zal zien. Welke plannen heb je? Ben je van plan een rondje te gaan hardlopen? Visualiseer jezelf, hardlopend in het park. Wordt het een drukke dag morgen? Stel je even voor dat je morgenochtend eerst een lekker rustig uurtje voor jezelf hebt, voordat de drukte losbarst. Door dit soort dingen van tevoren te visualiseren, gaat het meer leven voor jezelf. Grote kans dat het eerste is waar je morgen aan denkt: ohja, ik had het me al voorgesteld, ik ga dit doen!

Bedenk je, als je eenmaal je ogen open hebt en de slaap uit je ogen hebt gewreven, waarvoor je dankbaar bent. Ben je dankbaar voor het feit dat je gezond wakker wordt? Voor het feit dat je naar je leuke baan mag vandaag? Voor het lekkere ontbijt dat in de koelkast op je staat te wachten? Of voor de lieve mensen die je vandaag weer zult gaan zien? Wat een zegen is het om ’s ochtends wakker te worden en je te realiseren dat je gezond en gelukkig bent. Dit is misschien meteen al een reden om meteen aan je dag te beginnen en alles eruit te halen! (een andere app die ik de eerste 40 dagen heb gebruikt is ‘Stop, Breathe and Think.’ Ook deze bevalt erg goed.)

Een onderdeel van de Miracle Morning routine is dat je een (korte) meditatie oefening doet. Nu zijn wij nog geen geoefende mediteerders en dus gebruiken we een app. Een nieuwe app die wij gebruiken is ‘Buddhify.’ Deze app heeft ‘waking up’ meditaties, die je zelfs vanuit je bed kunt doen. Zo ben je dus al aan je dag begonnen, nog voordat je uit je bed bent gerold.

Reken uit hoeveel uren je op een dag overhoudt als je lang in je bed blijft liggen. Vergelijk dit met het aantal uren dat je overhoudt als je vroeg opstaat. Zeker in drukkere periodes kan dit voor mij de reden zijn om vroeg uit mijn bed te springen, omdat ik op die manier tenminste nog een béétje tijd voor mezelf overhoud op de dag. Als ik vroeg opsta, heb ik tijd om een beetje te lezen, te gaan sporten of een uitgebreid ontbijt voor mezelf te maken. Ik heb een hekel aan haasten en ik vind het ook vreselijk als ik aan het einde van een drukke dag het gevoel heb dat ik geen moment voor mezelf heb gehad. Alleen al om die reden heb ik het er voor over om vroeg op te staan. Ik hoef daar dus ’s ochtends maar aan te denken en dan vind ik het al een heel stuk makkelijker om uit te komen.

Leg je telefoon in een andere ruimte. De verleiding om ’s ochtends eerst een half uur in bed te blijven liggen met je telefoon kan heel groot zijn.

Zet een ‘ouderwetse’ wekker – niet op je telefoon dus, en zet deze op een plek waar je niet bij kunt vanuit bed. Je kunt er ook voor kiezen om je telefoon in een ruimte grenzend aan je slaapkamer te leggen (of bijvoorbeeld op een krukje om de hoek van de deur) en daar een wekker op in te stellen. Je moet hoe dan ook je bed uit om de wekker uit te zetten.

makkelijkeruitbedkomen3

Zorg voor voldoende licht in je slaapkamer. Dit is geen handige tip voor mensen voor wie het 100% donker moet zijn, willen ze kunnen slapen. Zelf kan ik prima slapen als het niet heel donker is. Ik vind het heerlijk om ’s ochtends wakker te worden van natuurlijk licht door mijn ramen. Als ik de zon zie verschijnen en de vogels hoor fluiten heb ik meteen zin om aan de dag te beginnen.

Enjoy the benefits. Nu wij een tijdje bezig zijn met de Miracle Morning merken we heel duidelijk een verschil in onze energie. Ik heb 1 keer een ochtend overgeslagen en de hele dag door merkte ik dat ik me anders voelde. Ik weet hoeveel energie ik heb als ik ’s ochtends wél de Miracle Morning doe en tsja, daarvoor moet ik vroeg opstaan. Ik heb het er graag voor over!

Wanneer ik genoeg geslapen heb – en voor mij is dat een uurtje of zeven en een half, ik de avond van tevoren alvast een korte visualisatie voor mezelf heb gemaakt en ik de volgende ochtend wakker word in een lichte kamer, dan is het al een heel stuk makkelijker om meteen uit bed te stappen. Als ik me dan voorstel hoe energiek ik me verder op de dag zal voelen als ik ’s ochtends in beweging ben gekomen (vooral wanneer ik een hardlooptraining heb gedaan!) en ik een uurtje voor mezelf heb gehad, dan is de neiging om me nog eens om te draaien eigenlijk meestal wel verdwenen. De schrijver van de Miracle Morning schrijft dat je eigenlijk iedere ochtend wakker zou moeten worden met het gevoel dat je vroeger had op je verjaardag, of als het kerstmis was. Excited, vol energie en met zin in een nieuwe. Misschien is het niet redelijk om te denken je íedere ochtend staat te popelen om aan je dag te beginnen, maar het is zeker wel mogelijk om je dagen energieker en fitter te beginnen!

We hopen dat jullie iets aan onze tips om makkelijker uit bed te komen zullen hebben. We willen er nog wel bij zeggen dat we er ook alle begrip voor hebben als dit niks voor jou is. De afgelopen tijd hebben we veel enthousiaste, maar ook veel “dit is voor mij niet te doen-” reacties gekregen. Dat zou kunnen, want we kennen natuurlijk niet ieders situatie. Als dit niks voor jou is en je geen behoefte hebt om het te proberen, is dat natuurlijk helemaal prima. Ieder zo zijn ding. We hopen in ieder geval de vraag: “hoe komen jullie in vredesnaam zo vroeg uit bed?” te hebben beantwoord! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

53 gedachten over “Tips om makkelijker uit bed te komen

 1. Leuk artikel! Ben toevallig ook bezig met het eerder opstaan. Soms word ik uit mijzelf al om 6 uur wakker (mede door het licht inderdaad). Echt ideaal, want ik word veel relaxter wakker dan wanneer ik wakker word gemaakt door een nare zoom en gelijk moet haasten. Vanmorgen mocht ik uitslapen en merk dat de hele dag dan nauwelijks tempo in mijn bips te krijgen is.

  Maar bedankt voor de introductie van Mircale Morning. Ik ga kijken of dat misschien ook wat voor mij is.

 2. Ik had dit net nodig! Ik wil ook regelmatig ’s ochtends gaan hardlopen, maar vroeg opstaan is zo lastig… M’n bed heeft al een paar keer gewonnen helaas. Ik moet gewoon vroeger naar bed gaan denk ik, maar dat is ook weer makkelijker gezegd dan gedaan… Moet misschien ook maar eens Miracle Morning lezen!

 3. Wat een goed artikel! Ik ben soms ook moeilijk uit bed te slaan.. Dit geeft weer een duwtje in de goede richting! Liefs, Jis

 4. Toen ik deze update op Twitter zag klikte ik direct heel hard om het te gaan lezen haha. Ik moet zeggen dat het de laatste tijd wel aardig gaat met opstaan, behalve juist als ik verplichtingen buiten de deur heb. Dan is lang in bed leggen voor m’n gevoel juist de enige ‘me-time’ die ik heb en tsja… dan ga ik er dus te laat uit!
  Ik ben zeker geïnspireerd door bloggers die dit doen, zoals jullie en Cynthia bijvoorbeeld. Voor mij is vooral vroeg naar bed gaan lastig, maar ook dat gaat aardig goed sinds ik yoga heb ontdekt :D. Ik ga m’n best doen om het de komende week nog een stukje terug te schroeven, het tijdstip dat ik naar bed ga bedoel ik dan.
  Thanks voor de inspiratie en tips :).

 5. Ik ben zo jaloers op jullie! Zou graag zo vroeg op willen staan, maar het lukt me gewoon niet. Ik kom ’s avonds niet in slaap, ben echt een avondmens. Alleen is de samenleving daar niet echt op geënt. Dus ik heb nu een wekker gezet in mijn telefoon om kwart voor elf, zodat ik naar bed ga. Dan lees ik nog wat en sta ik om zeven uur op. Dat werkt prima.

 6. Ik heb dit momentje elke dag in de trein omdat ik een aardig eindje onderweg ben. Ik vind het heerlijk. Beetje lezen, boekje lezen, wegdromen. Ik neem bewust geen laptop mee in de trein zodat ik niet stiekem kan gaan zitten werken.

 7. Goed artikel, ik sport het liefst ook in de ochtend (tenminste krachttraining). Heerlijk gevoel de rest van de dag! Zelf heb ik een half jaar elke werkdag om kwart voor 6 ‘moeten’ opstaan, maar ik was toen wel heel vaak nog moe terwijl ik wel vroeg sliep. Dat kwam ook omdat ik denk ik lang moest reizen en dus niet zo’n rust smorgens had zoals jullie hebben. Ik zoek momenteel werk en dan is het soms wel lastig om jezelf te pushen om vroeg uit bed te gaan, maar juist de avond van te voren een soort lijstje te maken wat ik de volgende dag ga doen helpt bij mij. Vroeger was ik ook totaal geen ochtendmens maar inmiddels begin ik het steeds meer te worden.. maar 6 uur is mij nog wel iets te vroeg.. maar wat niet is, kan nog komen haha. Wel respect voor jullie, dat het jullie lukt!

  1. Absoluut! In periodes dat ik beide niet drink, slaap ik veeeeeeel beter.

 8. Hele fijne tips allemaal, daar heb ik veel aan! Ik ben nu bijna klaar met het lezen van The Miracle Morning en ga er binnenkort mee beginnen, ik ben heel benieuwd wat het voor mij gaat doen. :)

 9. Leuk artikel! Ik ben een beetje jaloers op jullie me-time in de ochtend. Met een jong kind is vroeg opstaan geen probleem, maar de tijd voor jezelf wel ;-) Dat komt over een paar jaar wel weer goed.
  Maar, geïnspireerd door jullie ochtend routine ben ik wel sinds een week elke avond bezig met yoga en meditatie. Ook fijn, dank!

 10. Opstaan is nooit een probleem geweest voor mij. Ik ben echt een ochtendmens.
  Ik heb wel een lekker slapentip; wifi uit. Je weet niet wat je meemaakt. :-)

 11. Handige tips dit zeg. Ik heb ook altijd moeite met opstaan maar mijn vriend heeft een Philips wakeup light en dat is dus echt ideaal om rustig mee wakker te worden. Zo’n half uur voordat je wekker afgaat begint de lamp langzaam steeds feller te branden zodat het lijkt op een opkomende zon, hierdoor wordt je dus rustig voor je wekker wakker. Super handig!

  1. Daar horen we inderdaad veel mensen enthousiast over!

 12. Persoonlijk vind ik 6u niet vroeg want ik moet om 6u30 vertrekken naar het werk en ik sta op om 5u30 om rond te raken. Als ik jullie ochtendrituelen zou doen dan zou ik al om 4u30 moeten opstaan en dat vind ik echt nog half nacht… In het weekend “slaap ik uit” tot 6u30 en dan ga ik ze wel toepassen, ze lijken me zalig ontspannen de dag beginnen.

 13. Grappig! Ik had ook net een artikel geschreven over hoe je eerder op kunt staan, naar aanleiding van het boek van Hal Elrod :) (dat ik trouwens dankzij jullie heb gelezen). Leuk om jullie verwoording ervan te lezen!

   1. Jaa! Hebben jullie zijn Achieve your goals podcast ook al ontdekt? Die is misschien nog wel inspirerender! :)

 14. Thanks! Precies de stok achter de deur die ik nodig had. Ik doe sporten en mediteren ook veel liever ’s ochtends, al was mijn uur lange boswandeling zojuist ook echt wel heeeel erg fijn! Ik ga zometeen om 10 uur in bed liggen ^_^ dan kan ik mooi wat uit mijn ochtend halen morgenvroeg.

  1. haha wow, je bent in ieder geval goed voorbereid! ;)

 15. Wat een fijne post! Ik ben ook echt fan van vroeg opstaan, vooral voor het sporten maar met een bedgenootje die het liefst diep in de nacht in bed kruipt en een studio-appartement wordt dat soms een beetje lastig. De middenvorm lijkt nu uiterlijk 12uur naar bed en om 6.30 gaat mijn wekker als ik ga sporten. Die 6,5uur blijkt wel wat kort maar eerder naar bed is ook (nog) niet echt een optie. Misshcien moet ik hem ook eens kennis laten maken met een ochtendroutine ;)

 16. Tip: wil je vroeg ( op tijd ) opstaan ? ben je een avondmens? doe in de slaap/woonkamer alle verlichting uit, verwarming op nachtstand zetten, kijk naar buiten, naar de sterrenhemel als het helder is tenminste, zo kun je de dingen van de dag loslaten,
  het helpt om vroeg op te staan…

 17. Lukt het jullie ook in de winter om zo vroeg op te staan? Ik ben echt een licht slaper en word nu ‘vroeger’ en beter wakker dan in de winter.. Omdat het simpel weg licht is. Zou daar wel meer mee willen spelen. Want het maakt dan de tijd wat minder belangrijk. Nu wil ik me daar soms teveel op richten. Vroeg opgestaan maar wel te laat komen gebeurd vrij vaak.

  1. Nou, in de winter moest ik wel vroeg opstaan (ook om kwart voor 6, 6 uur,) omdat ik dan naar mijn werk in Haarlem moest. Dat vond ik soms moeilijk, maar het wende. Maar nu we niet meer iedere dag weg hoeven, is het natuurlijk anders. En dan is het seizoen ook nog anders. Ik denk wel dat het in de winter wat moeilijker zal zijn, maar tegen die tijd hoop ik er zo aan gewend te zijn, dat ik uit mezelf gewoon om 6 uur wakker wordt :)

 18. Ik ben beide denk ik. Ik kan goed opstaan, en heerlijk genieten van de rust en de stilte om me heen, van de wereld die wakker wordt:) Maar, ik vind de avonden ook heel prettig! Dit heeft ook met mijn werk te maken. Door mijn fulltime baan in de horeca werk ik soms van 09:00-18:00, maar ook wel eens van 18:00-02:00. Dan ben ik pas tegen drieën thuis,en dan zie ik opstaan om half 6 eerlijk gezegd niet zo zitten. Ik kan mezelf wel voorhouden dat vier uur slaap genoeg is, maar dat kan toch niet? Meestal werk twee dagen vroeg, één dan lang (11:00-22:00) één dag laat en de ander wisselt. Hoe zouden jullie dat aanpakken? Want ik ben wel erg geïnteresseerd hierin. Maar met werkweken van +50u heb ik het idee dat ik soms moet uitslapen omdat ik mezelf anders voorbij ren/oververmoeid raak.
  Tips zouden fijn zijn! Zegt het boek hier ook wat over? Want dan ga ik m misschien wel aanschaffen! Als het echt alleen gericht is op mensen die op ‘normale’ tijden werken, heb ik er denk ik niet zoveel aan :(

  1. Ik denk dat je dan vooral iets aan het boek ‘Sleep Smarter’ (link staat in het artikel) zult hebben!

 19. Toen ik nog werkte stond ik ’s ochtends altijd rond half 6 op. Ik ben een slow starter en heb echt tijd nodig om mijn dag op een goed manier te beginnen. Lekker douchen, een fatsoenlijk ontbijt maken en ik keek altijd een leuk ochtendprogramma op de Franse televisie.
  Ik weet wel dat anderen mijn altijd raar aankeken wanneer ik vertelde hoe vroeg ik opstond maar ja, ik kan nou eenmaal niet binnen een kwartier opstaan en weggaan……
  En wanneer ik mij wel eens versliep begon mijn dag ook helemaal verkeerd en dat voelde ik de hele dag door.
  Dus ja, de tijd nemen om de dag te beginnen is een fijn iets.

  1. Ik heb precies hetzelfde, ik kan zó niet tegen haasten. Dan begint mijn dag echt helemaal verkeerd. Ik moet het rustig aan kunnen doen en dan pas heb je iets aan me ;)

 20. Die hele ochtendroutine klinkt echt goed, daar was ik het bij jullie eerste blog al over eens. Maar als ik normaal om half 6 opsta, dan ga ik echt niet om half 5 opstaan… (en nee later vertrekken naar mijn werk is helaas geen optie).

  Dus bouw ik maar rust- en me-momenten op andere punten in de dag in.

  1. Dat is natuurlijk sowieso belangrijk om te doen! We snappen dat het niet voor iedereen haalbaar is.

 21. Wat een fijn artikel! Ik ben chronisch vermoeid en een deel van mijn therapie daarvoor is om een vast slaap- en waakritme te hebben. Ik moet elke dag om 7 uur opstaan en dat gaat me de laatste tijd erg moeilijk af. Ik ga jullie tips eens uitproberen en ik ga ook eens op zoek naar Miracle Morning! Hopelijk helpt het mij net zo goed als jullie!

  1. Wat vervelend voor je :( We hopen dat je iets aan het boek zult hebben!

 22. Leuk artikel met veel herkenningspunten voor mij. Ik sta ook al een paar jaar rond 6 uur op en ga dan eerst een half uurtje fietsen en aansluitend nog wat oefeningen doen of een half uurtje hardlopen. Echt aan te raden. In het begin is zo vroeg opstaan niet gemakkelijk, maar het went echt. Wel heel belangrijk inderdaad is die wekker/mobiel die niet binnen handbereik mag liggen: als je eenmaal al uit bed bent om ‘m uit te zetten, is het een stuk gemakkelijker om gelijk aan je dag te beginnen. Ik houd ook erg van de rust zo vroeg in de ochtend, zo begin je toch anders aan de rest van je dag. Miracle Morning heb ik nog niet gelezen, maar daar ga ik eens naar op zoek.

  1. Wat goed zeg, dat je dit al zo’n tijd doet! Inderdaad, het is meestal toch een kwestie van wennen dit soort dingen. En als je het eenmaal gewend bent, dan wil je eigenlijk niet meer zonder!

 23. Ik wil TMM heel graag lezen! Ik ben echt een ochtendmens en ben eigenlijk iedere ochtend wel om 7:00 uur wakker. Alleen is de verleiding wel groot om in bed te blijven liggen, als ik er niet per se uit hoef. Het lijk me heerlijk om een fijne ochtendroutine te hebben, waardoor je je de rest van de dag nog energieker voelt.

 24. Vroeg opstaan is voor mij geen probleem. Ik ga elke ochtend de deur uit om 7u en dus sta ik om 6u al naast mijn bed :D
  In eerste instantie dacht ik toen ik jullie miracle mornings las: pfoe, ga ik nog eens een uur vroeger opstaan? Vergeet het! Dus heb ik het anders aangepakt en misschien is dit interessant voor mensen die hetzelfde voorhebben als ik: vroeg uit bed moeten voor werk.

  6:00 uit bed en aankleden
  6:20 ontbijt
  6:40 wandelen met de honden
  7:00 schoenen verwisselen en snel de deur uit, met de fiets naar de trein
  7:11 trein nemen – mediteren en lezen
  7:41 aankomst op station, met de fiets naar het werk
  7:50 aankomst op het werk

  Op die manier heb ik eigenlijk een aantal dingen uit de miracle mornings meegenomen in mijn ochtendroutine en met de trein reizen is gewoon zalig! Dus ik heb voor ik aan het werk ga: bewogen, gelezen en gemediteerd. Schrijven zit er voorlopig niet in in die ochtendroutine, dat doe ik ’s avonds voor ik ga slapen :D

 25. Bedankt voor de tips! Ik ben zo geen ochtend mens, hopelijk helpt het bij mijn goede voornemens om mijzelf wat meer tijd te gunnen in de ochtenden ipv vanaf minuut 1 al te moeten haasten ?

 26. Super fijn artikel!

  Ik was vanochtend om 5:30 klaarwakker en dacht; zal ik naar beneden gaan en lekker rustig een boekje lezen want blijkbaar heb ik slaap genoeg gehad. Niet gedaan en vervolgens mijn wekker 3x verzet en lig ik nu een half uur op mijn telefoon ;-)

  Elke dag 6u opstaan vind ik wel erg pittig moet ik zeggen omdat ik voor mezelf werk, massagepraktijk aan huis. Dus bijvoorbeeld vandaag de eerste om 10:00 en de laatste vanavond 20:30.

  Vind het best lastig om een balans te vinden! Ik ga even zoeken naar Morning Miracles!

 27. Ik heb laatste tijd niet veel dagritme omdat ik ook werkend zoekende ben,
  Maar ik ben met kleine stapjes al aan het veranderen met oa een weekschema te hebben voor mezelf, zodat ik elke dag kan opschrijven wat ik de volgende dag doe.

  Ik zou graag The Miracle Morning willen lezen , maar is het boek ook in het Nederlands ?
  Groetjes

 28. Wat een leuk artikel! De tips zijn echt handig, ook als je er niet voor kiest elke ochtend zo vroeg op te staan!

 29. Beste Groenemeisjes,

  Mooi artikel, echt waar. Maar…

  Helaas wordt er geen rekening gehouden met; althans er wordt niet gesproken over mensen die:

  -avondmens zijn en pas rond 00:00 kunnen slapen.
  -antidepressiva slikken en daardoor sochtends moe zijn.
  -kalmeringsmiddelen slikken en moe wakker worden.

  Ik heb met alledrie te maken. En zooo moe wakker worden is niet fijn. Ik word meestal tussen 0700-0800 wakker ( dus slaap genoeg ) maar sta meestal niet eerder op dan tussen 1000-1100.

  Daarbij komt ook nog eens dat ik een succesvolle Eenmanszaak heb, zonder een baas achter mn broek.

  Enig idee, wat ik kan doen aan deze vicieuze cirkel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *