Tutorial: Springrolls

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

We krijgen veel verzoekjes voor recepten binnen. Maar voor één gerecht hebben we echt altijd een topscore aan verzoeken, iedere keer weer als we er een foto van op Instagram plaatsen. Waar hebben we het over? Springrolls! Voor de mensen die nog niet weten wat springrolls zijn: het zijn rijstvellen die je weekt in water en vult met bijvoorbeeld rauwe groente. Je kan de vellen vullen met wat je maar lekker vindt, maar om jullie te laten zien hoe het werkt gebruikte ik maar een paar eenvoudige ingrediënten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vooraf: ik koop mijn rijstvellen altijd bij de Chinese supermarkt. Overigens heb ik ze ook wel eens bij een Turkse winkel gekocht. De verpakkingen van de rijstvellen zien er altijd een beetje hetzelfde uit: transparant met een plaatje op de voorkant. Je hebt ze in verschillende formaten, dit waren de grootste die de winkel waar ik was heeft. Ze zijn er ook in het vierkant en in het heel klein. Kies gewoon het formaat en het model dat jij leuk vindt! Rijsvellen zijn onwijs goedkoop. Je koopt soms al een pak met 100 vellen voor maar 1 euro. Als dat niet budgetproof is!

Daar gaan we dan. Het is ongelooflijk simpel, dus volg gewoon de stappen!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Stap 1. Snijd de groente die je in je springrolls wilt doen. Ik koos voor komkommer, paprika, wortel en mais. Leg ze op een bordje of schaaltje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Stap 2. Vul een pan met heel warm water. Zo warm dat je je handen net niet verbrand. Dus niet kokend water, maar wel zo warm mogelijk. Zet de pan op het aanrecht, of op tafel als je de rijstvellen aan tafel vult.

Stap 3. Leg 1 rijstvel in het water. Dit gaat misschien eerst eventjes moeizaam, omdat het vel wat groter is dan de pan, maar zodra het rijstvel in contact komt met het water, begint het al te weken en zakt het naar de bodem van de pan. Laat het rijstvel zo lang in de pan liggen tot het helemaal geweekt, zacht en transparant is.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Stap 4. Als het rijstvel aan bovenstaande eisen voldoet, haal je het uit de pan en leg je het op een snijplank, bord, of zoals in mijn geval op een sushirolmatje. Je ziet dat er een klein scheurtje in mijn rijstvel zit. Dit kan makkelijk gebeuren, want rijstvellen zijn erg dun. Een klein scheurtje is niet zo erg, als het een grotere scheur wordt kan je beter een nieuwe pakken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Stap 5. Leg de vulling op het rijstvel. Leg deze een beetje aan het begin van het vel, zodat je straks goed kan rollen. Zorg dat je aan de zijkant een rand overhoudt die je straks als eerste over de vulling heen kan vouwen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Stap 6. Vouw de rand over de vulling. Een geweekt rijstvel is heel plakkerig (maar niet als in: plakkerig aan je handen) dus als het eenmaal zit, zit het goed.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Stap 7. Rol het rijstvel nu verder op. Dit kan je doen door middel van een sushimatje, maar dit hoeft helemaal niet. Je kan hem ook gewoon met je handen rollen, geen enkel probleem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Stap 8. Snijd de rol door midden (het mooiste is het om dit schuin te doen, maar dat ontdekte ik helaas te laat.)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Stap 9. Serveer met een lekker sausje. Ik zelf vind het altijd heel lekker om de springrolls met Tamari of Shoyu te eten, maar je kan zelf allerlei lekkere dips maken natuurlijk. Leef je uit!

Let op: ik ben absoluut geen professional! Mijn springrolls zijn echt niet de mooiste die je ooit zult zien. Maar dit is hoe ik het doe en het smaakt geweldig. Nu ben ik natuurlijk héél erg benieuwd wie van jullie er nu allemaal springrolls gaan maken. Ik bedoel, er is zoveel naar gevraagd, nu verwacht ik natuurlijk heel veel foto’s op Twitter en Instagram… ;) Op Instagram kan je ons taggen door #degroenemeisjes te gebruiken en op Twitter @degroenemeisjes. Alvast bedankt en heel veel springrollplezier!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

51 gedachten over “Tutorial: Springrolls

  1. Oh lekker!!! Ik wilde toevallig deze week het recept maken van Kyra de Vreeze dat ik op Elle Eten zag. Zij doet er nog preikiemen in en maakt er 3 sausjes bij. O.a. eentje van doperwtjes, tahin en munt.

  2. Toen ik de foto met springrolls een paar dagen geleden zag langs komen vroeg ik me al af hoe dat gemaakt werd. Leuk gerechtje! Ik ga van de week zeker een keer langs een chinees/Aziatisch supermarktje.

  3. Ze heten vaak ook summer rolls (ik denk dat spring rolls meestal gefrituurd zijn, loempia’s dus, maar ik weet het niet zeker). Lekker ook met verse kruiden. Voor wat meer vulling doe ik er soms wat glasnoedels in. En traditioneel en héél lekker erbij is een sausje van pinda’s.

  4. Je moet juist geen heet water gebruiken, maar lauw! Dan breekt hij niet zoals op jullie plaatje en kun je hem gewoon vullen en oprollen. Het water trekt er in zodat hij wanneer hij gerold is precies zacht genoeg is!

    (ja – kookcursus in Vietnam + Vietnamese vriendin van wie ik heb geleerd springrolls te maken).
    Ik maak ze altijd met geraspte wortel, geraspte komkommer, glasnoodles. En.. heel lekker (tip van Vietnamese vriendin): doe wat olie in een pan & zorg dat de olie HEEl heet is + frituur 2 van die vellen rijstpapier. Die kun je vervolgens verkruimelen en ook in de verse springroll doen.

    1. Dank voor je tips. Ik moet wel zeggen: ik heb het al heel vaak geprobeerd met lauw water en dat werkte bij mij niet. Misschien ligt het aan het type rijstvel. Wat betreft het scheuren: dit was 1 vel waar een scheurtje in zat, de rest is heel gebleven.

      1. Ik gebruik precies hetzelfde merk rijstvel.. Misschien iets langer wachten na het erin dopen met rollen? Het plakt bij mij dan ook niet aan mijn bord, daardoor kun je ze gewoon op een normaal bord rollen. En anders gewoon doen zoals je het zelf het prettigst vindt natuurlijk ;-)!

  5. Vergeet ik het belangrijkst: munt, thaise basilicum/gewone basilicum & koriander zijn heel lekker erin! plus sla

  6. Ik vind die spring rolls er altijd zo leuk uitzien! Ze lijken me ook echt heerlijk. Ik had trouwens verwacht dat het een soort loempia’s waren en dat ze ook nog gefrituurd/gebakken moesten worden, maar dit is nog veel sneller en makkelijker! :)

  7. Ik gebruik altijd tapiocavellen, die zijn zachter dan de rijstvellen en de smaak is ook iets anders, ik vind ze lekkerder.. Ze zijn ook van het merk wat jullie gebruiken. Ik laat ze weken in lauw warm water, ze plakken bij mij niet aan het bord. Aangezien ik geen rauwe groenten eet doe ik er vaak een gekruid spinazie mengsel in of gegrilde aubergine en courgettes.

    1. Charlene van Lieshout schreef:

      tapiocavellen zijn voor loempia’s. Die vellen zijn dus niet meteen ready to eat, die frituur je als ze hebt gevuld en gerold. Tapiocavellen zou i kdus niet gebruiken hiervoor, tenzij je graag rauwe tapioca eet ;p [ wat niet hoort]

  8. Jeeminee wat heb ik hier nu veel zin in! Leuk dat het zo’n simpel recept is! Als ik dit weekend tijd heb ga ik het zeker proberen!

  9. Zijn de springrolls gemaakt van bruine of witte rijst?
    Het ziet er echt leuk uit (en wat betaalbaarder dan sushi)

    1. ik denk witte rijst, gezien de kleur. bruine rijstvellen heb ik nog nooit gezien.

  10. Ik heb dit nog nooit thuis gedaan (wel een paar keer gegeten bij een Vietnamees in Utrecht), het is echt heerlijk!! Als je er wat kruiden zoals koriander tussen stopt, is het nog lekkerder.

  11. heerlijk. ik eet ze graag met sla,munt,koriander en glasnoedels er in.
    goed om te weten dat de Turkse winkel ook rijsvellen verkoopt!

  12. Ik heb dit wel eens gegeten, maar dan stond er een schaal met heet water op tafel en allerlei bakjes met groenten enzo eromheen. Kon je je eigen springroll samenstellen. Erg gezellig om te doen, en veel gezonder dan gourmet of kaasfondue :D

  13. Nu heb ik geen excuus meer om ze niet te maken! Binnenkort de rijstevellen halen en aan de slag! Zouden ze ook rijstevellen hebben van bruine rijst?

  14. Ik heb ze vanavond gemaakt, met een sweet chili sausje. Grappig en lekker en makkelijk. Gecombineerd met een Thaise rode currysoep met bosui, koriander en noedels. Voor herhaling vatbaar!

  15. Wat toevallig dit heb ik gister gegeten! :D Met wortel, paprika, spinazie en tempeh hmmm…

  16. Leuk dat jullie in het Algemeen Dagblad stonden! En lekker recept natuurlijk ;)

  17. Ik maak ze meestal in koud water. Seconde of 10 in het water laten liggen, eruit vissen op een bord leggen. Tegen de tijd dat je de vulling erop hebt gelegd zijn ze al zacht genoeg om te rollen. Ze plakken dan niet of nauwelijks aan je bord houden een lekkere beet. Mijn favoriete vulling is schijfjes appel met tahin of pindakaas. Niet erg traditioneel, maar wel heel lekker!

  18. Ik heb ooit eens wanton wrappers gekocht en geprobeerd daar ‘pakjes’ van te maken, wat een ramp! Maar zoals jij uitlegt en ons laat zien hoe je die rolls oprolt, lijkt het me makkelijk genoeg om een poging te wagen.
    Ik zal ook maar weer eens gaan ‘spruiten’, want bean sprouts (tauge?)lijken me ook lekker in zo’n roll. En een druppeltje soya saus, wat denk je?

  19. Ik doe er ook vaak avocado in en het is ook lekker om er een velletje nori in te doen. En verse kruiden maken het echt af!

  20. Ik maak ze regelmatig, mjammie!

    Van mijn chinese vriendinnetje kreeg ik als tip om als eerste een plak ham op het rijstevel te leggen, vervolgens een blad sla en daarna pas de groenten (en evt stukjes kip).
    Daardoor blijft het rijstevel mooi heel, handig met oprollen. En ze zien er mooi roze uit.

    Ps een bak lauw water werkt bij prima, na 5 sec al een zacht vel.

    Ps heerlijk met plum sauce!

    1. Kan je ze ook bijv. smorgens maken voor de lunch mee naar het werk te nemen? Of is het vel dan weer hard…

  21. Ik maak mijn springrolls het liefst met krab of surimi en avocado. Op 24kitchen.nl is een heerlijk, soortgelijk recept te vinden met avocadocreme!

  22. Ik heb loempia’s proberen te maken de vellen plakken allemaal aan elkaar en als ik je van elkaar wil halen gaan ze kapot. Daarbij zijn de vellen niet wit en knapperig hoe komt dat????

  23. Na geïnspireerd te zijn door jullie post heb ik ze gister avond ook gemaakt!
    Ik heb ze alleen zelf gevuld met mihoen in wat sojasaus, geraspte wortel, sugarsnaps, paprika en gefrituurde uitjes.
    De rijstvellen heb ik even laten weken in lauw warm water en daardoor heb ik geen last gehad van scheuren en het oprollen ging vrij gemakkelijk.

    Ik moest wel even wennen aan de smaak van de rijstvellen, het smaakt een beetje gelei achtig haha.
    Maar vandaag gaan de overgebleven rolls lekker mee naar het werk!

  24. Springrolls kunnen je ook vullen met tauge, reepjes kip, garnaal, diverse groenten in julienne ( in dunne reepjes)gesneden, glasnoedels. Je legt de groenten en wat je verder lekker vind op het vel, rolt de een stukje op en vouwt de zijkanten naar binnen en rolt dan verder. Snijdt de springroll schuin door. Lekker dippen in Thai lime saus

    1. voor garnalen en kip ben je hier niet helemaal op de juiste blog ;) (lees: veganistische blog ;))

  25. Toevallig zocht ik op avocado, tauge, wortel, sla, want dat heb ik nog over van het weekend en toen kwam ik op deze site. Dit lijkt me heerlijk! Alleen heb ik loempiavellen in huis, kan ik die ook gebruiken ipv rijstvellen?

  26. Vandaag springrolls gemaakt omdat ik morgen jarig ben en ze als hapje wil trakteren. Maar nu zag ik net in de koelkast dat ze allemaal aan elkaar vastplakken. wat kan ik daar tegen doen?

  27. Een tip: naast de groentes doe ik er ook een halve gefrituurde kleine loempia in, smaakt heerlijk en heeft een lekkere bite. Soms plakt het vel aan her bord en is dat er dan nauwelijks af te krijgen, hoe komt dat??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *