Typische veganisten?

Alex crop

Toen ik een jaar of vier geleden aan familie en vrienden vertelde dat ik veganist wilde worden, ja, toen kreeg ik best wel even wat reacties. Ik kreeg vooral te horen dat ik niet ’te ongezellig’ moest worden, maar ook dat ik niet moest ‘doorslaan.’ Natuurlijk, als ik heel eerlijk was, dan wist ik wel waar die vooroordelen vandaan kwamen. Er zíjn ook best wel heftige veganisten, maar goed, die mensen vind je in elk subgroepering – toch?

Al gauw leerde ik dat veganisten ook maar heel gewone mensen zijn en dat iedereen bovendien zijn eigen redenen kan hebben om vegan te eten. Ik vind het daarom extra leuk dat Margareth – jullie kennen haar al van de rubriek Tweedehandsliefde in huis, die zij nieuw leven ingeblazen heeft – een drietal veganisten portretteerde. Ik stelde Eke, Alex en Prins wat vragen en zie hier: drie ‘heel verschillende veganisten.’ Ik vind dit tof!

Eke-web

Dit is Eke, ze is 23 jaar oud en nu ongeveer 8 maanden veganist. Eke vertelt:

‘Ik ben terechtgekomen bij veganistisch eten doordat ik nog altijd op zoek was naar een gezonde manier van eten, die hopelijk ook mijn acne zou kunnen helen. Nadat ik mij meer verdiepte in het veganisme en de ethische kant onderzocht, besloot ik dat ik niet meer wilde bijdragen aan al het leed van dieren of onze planeet. Een verbeterde gezondheid is  een leuke bonus. Nu is veganisme echt mijn levensstijl en gaat het veel verder dan eten. Oh ja, mijn huid is beter dan ooit.

Het meest gehoorde vooroordeel over veganisten? Dat ‘ze’ allemaal extreme prekers zijn en boos op de hele wereld. Ik ken ze wel hoor maar ik ken ook een heleboel relaxte mensen die op hun eigen manier de wereld een stukje mooier willen maken. Mensen reageren vaak nog verbaasd hoe kalm ik veganisme uitleg en niet een complete woedeaanval krijg als ze iets dierlijks voor mijn neus eten.

De vraag die ik het meest gesteld krijg is : “Ja maar mis je nooit kaas of een lekker stukje vlees?” Of iets anders wat ik echt zou moeten missen. Dan vertel ik dat er gewoon écht geen behoefte meer aan heb en er ontzettend veel lekkere vleesvervangers zijn als ik een craving voel. Vaak stel ik dan ook voor dat we een keer samen kunnen koken, dan kan ik het laten zien en proeven haha!’

Prins-tweeluik-web2

Aangenaam: Prins. 25 jaar oud en veganist sinds een jaar. Prins aan het woord: 

‘De reden dat ik vegan eet? Absoluut uit ethische overtuigingen. Het is de meest logische en eigenlijk de enige keuze die je kunt maken als je tegen dierenleed bent. Hiervoor ben ik tien jaar vegetariër geweest. Dat was zo’n vanzelfsprekendheid dat ik vergat verder te kijken. Toen ik toch meer te weten kwam over de zuivelindustrie was de overstap snel gemaakt. Die industrie is zo luguber en wreed, daar wil je niet aan meewerken.

Ik krijg veel vooroordelen te horen. Bijvoorbeeld dat ik, samen met alle andere vegans, ‘evil’ ben. Dat werd letterlijk zo gezegd! Blijkbaar is het voor sommige mensen vervelender om geconfronteerd te worden met de beweegredenen van een vegan dan om bij te dragen aan al dat dierenleed, waar éigenlijk toch helemaal niemand achter staat.

We worden nogal gauw als betweterig en opdringerig bestempeld. Vergeten wordt dat vegans ook continu geconfronteerd worden met de gewoontes van niet-vegans: je kan geen reclameblok volgen zonder een stuk vlees of een pak yoghurt tegen te komen. Loop je door de stad, vliegen de reclameborden voor MacDonalds en KFC je om de oren. Dat is mijn inziens ook een vorm van opdringen, voorschrijven wat ‘normaal’ is, alleen wordt het niet meer als dusdanig herkend omdat we er aan gewend zijn geraakt (en dat is nu juist het probleem).

Een tweede vooroordeel dat ik toch graag wil noemen is dat ik een dierenvriend zou zijn. Mijn vrienden delen plaatjes met me van schattige varkentjes en blije lammetjes. Heel leuk, en ik word er ook absoluut vrolijk van, maar ik denk wel eens: dat ik geen dieren eet is geen hobby! Ik ben geen veganist omdat ik een dierenvriend ben en ik ben niet een grotere dierenvriend dan iemand anders. Ik ben alleen maar van mening dat wij als mensen onze machtspositie niet mogen misbruiken, en dat is wel wat we met de de vlees- en zuivelindustrie doen. We zijn machtig genoeg om de wereld naar onze hand te zetten, maar te zwak om een stuk vlees of een glas melk te laten staan. Dat zou ik graag anders zien.

En natuurlijk krijg ook ik veel vragen te horen. Mensen gaan er altijd vanuit dat het moeilijk is om veganist te zijn. Dan vertel ik ze altijd dat ik van elk gerecht dat zij eten een veganistische versie kan maken. ‘Veganistische slagroom?’ Bestaat. ‘Veganistisch ei?’ Bestaat. Veganistische melk, yoghurt, boter, worst, ijs, chocolade, room, kaas? Bestaat allemaal. Zelf heb ik meestal genoeg aan een goed bord groenten, maar alles is vervangbaar. Het klopt wel dat je een baas wordt in ingrediëntenlijsten doornemen, maar ik vond het juist heel fijn te ontdekken dat veel van wat ik al in huis haalde veganistisch bleek te zijn en daarbij, het is eigenlijk best gek dat we normaal alles eten zonder te weten wat er precies in zit.’

Alex Cfourpo crop

En tot slot: Alex. 28 jaar en 4 jaar vegan. Alex vertelt: 

‘Ik ben veganist geworden uit ethische overtuiging. Uit het verlangen dingen anders te doen. Manieren te vinden om te leven zonder uitbuiting, hiërarchie of de staat. Maar met solidariteit, community en vrijheid voor iedereen. Ik ben ervan overtuigd dat niemand de macht moet hebben over een ander. En dat geldt wat mij betreft voor alle dieren. Het is echt te bizar dat mensen andere dieren als een product zien. Als het niet om te eten is dan wel als entertainment. Ik was hiervoor al heel lang vegetariër. Maar ik wilde me meer losmaken van het hele idee dat al het leven op aarde ten dienst moet staan van de mensheid.,en bovenal het kapitalisme. En toen was de keus snel gemaakt om veganist te worden.

Overigens denk ik niet dat het mogelijk is om echt 100% veganist te zijn binnen deze kapitalistische samenleving. Er worden bijvoorbeeld zelfs dierlijke producten gebruikt in de productie van fietsbanden. En al dat plastic en olie is natuurlijk ook niet diervriendelijk. Helaas denk ik ook niet dat je met consumenten gedrag verandering teweeg kunt brengen. Je kunt natuurlijk wel eerlijke en vegan producten kopen maar dan gaan ze nog niet stoppen met het maken van schadelijke producten. Gewoon weg met het kapitalisme. Leve de revolutie!

Natuurlijk zijn er nogal wat vooroordelen over veganisten. Jammer genoeg schiet me niet echt een goede anekdote te binnen. Maar er zijn een aantal dingen die vaak de revue passeren. Bijvoorbeeld dat veganisten alleen witte hipsters zijn. Wat natuurlijk totale onzin is. Maar zo werkt dat inderdaad met vooroordelen. Of dat veganisten hele ongezellige mensen zijn die heel intens bezig zijn met gezond leven. Nou zou ik mezelf niet als de aller gezelligste persoon op aarde zien maar ongezellig gaat dan ook weer ver. Sowieso heeft dat ook niets met veganisme te maken. Verder zijn pannenkoeken, patat en pizza nog steeds mijn lievelings eten. Oh en vergeet de cupcakes niet

Mensen zijn voornamelijk benieuwd wat je dan nog kan eten. Ik vind het altijd wel apart dat als mensen gaan nadenken over eten zonder dierlijke producten ze alleen kunnen denken aan sla. Een vaak gemaakte grap is dan ook dat we alleen gras en stenen eten. De verbazing is dan ook vaak groot als ik ze vertel dat van alles wel een vegan versie te maken is. Een andere opmerking die mensen er vaak in gooien is dat soja slecht is voor het regenwoud. Of dat de mensen die werken in de groente teelt ontzettend worden uitgebuit. Vervolgens staan deze mensen er totaal niet bij stil dat het over grote deel van deze soja en groenten word gevoerd aan dieren in de bio-industrie.’

Ik hoop dat jullie het net zo leuk vinden als ik om deze verhalen te lezen. We zijn niet allemaal hetzelfde ;) Ik ben benieuwd wat jullie gedachten over deze onderwerpen en vragen zijn. Ga gerust los bij de comments!

Dankjewel voor de mooie foto’s, Margareth Sikkens!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

67 gedachten over “Typische veganisten?

 1. Vooroordelen zullen mensen altijd hebben helaas. Net zoals dat alle dikke mensen lui zijn. Je doet dit gelukkig voor jezelf en niet voor de goedkeuring van anderen.

  1. Dat sowieso :) Maar het is wel grappig om te laten zien dat het allemaal niet zo zwart wit is.

 2. Hoi,

  Ik ben net als Eke al ben ik nog niet volledig vegan de beredenering past bij mij. Zouden lezers ook met hun in contact kunnen komen?

  Groetjes,
  Liann

 3. Vooroordelen zijn inderdaad zo jammer! Wat je eet of niet maakt je niet gezelliger, of wat dan ook.
  Ik ben er (nog) niet aan toe om zelf veganistisch te gaan eten, maar dat neemt niet weg dat ik het ontzettend interessant vind. En dat ik enorm blij ben met blogs zoals deze, die veganisme ‘normaler’ maken – los van dat het heel fijn was toen we moesten koken en er kwamen ook veganisten haha. Het ‘oh, ik pak De Groene Meisjes er wel bij, daar staat genoeg wat we kunnen maken’. <3 Hopelijk scheelt dat voor andere veganisten ook, want een van de vooroordelen is toch dat het allemaal zo ingewikkeld is om te koken voor een veganist – terwijl dat dus helemaal niet zo is.

 4. Met Prins eens! Ik ben ook helemaal geen overdreven grote dierenvriend. Plaatjes van geitjes in de wei? Ja best schattig, maar ik word er nou niet warm van. Wél ben ik tegen de gruwelijkheden die dieren dagelijks moeten ondergaan en daarom eet ik ’toch’ veganistisch. Leuk om te lezen (:

  1. Misschien moeten jij en Prins eens even koffie gaan drinken? ;)

 5. Erg interessant om te lezen. Zelf ben ik niet 100% vegan: ivm gezondheid moet ik heel goede schoenen en die zijn altijd van leer. Ook eet ik alleen nog eieren van onze eigen kipjes.(ik weet dat veel mensen hier op tegen zijn, maar ik vind dit oké: de kipjes hebben hier een ontzettend goed leven en de eieren weggooien is pure verspilling) Verder ben ik al jaren vegetariër en ben ik lactose-intolerant (wat helemaal goed uitkomt met mijn mening over zuivel-industrie)
  Ik bestempel mezelf dus niet als vegan, maar ik krijg ook al alle vooroordelen over me heen, wat echt de stomste dingen kunnen zijn zoals : ‘Ha dan doe je zeker ook aan yoga’ :’)

 6. Wat leuk dat Alex er tussen staat :) ik heb een tatoeage van haar!
  Aniehoe ook leuk om over de verschillende gezichten van veganisten te lezen. Zelf ben ik nog niet vegan, voor nu zou ik kaas nog niet kunnen missen. Wie weet lukt dat ooit wel, heb nu heel wat inspirerende verhalen gelezen :)
  Tja en die vooroordelen, wat de boer niet kent dat blieft ie niet. Het is jammer dat mensen het zo snel veroordelen. Een mening hebben is prima, maar simpelweg er over zeiken omdat je er niets vanaf weet (is opzich een menselijke reactie) is dan wel weer vervelend.

  1. Ik heb ook een tattoo van haar! Zo ben ik met haar in contact gekomen :)

 7. Beste vegans!

  Kijk eens voor de aardigheid op netflix naar de docu Forks over Knives.
  Gedegen onderzoekers die veganisme promoten.
  Goed bezig!

  Mariana

 8. “We zijn machtig genoeg om de wereld naar onze hand te zetten, maar te zwak om een stuk vlees of een glas melk to laten staan.” – Helemaal mee eens! Niets aan toe te voegen. Bedankt voor het delen, Merel! Dit was het mooiste wat ik in de laatste tijd heb gelezen. Echt heel spannend.

 9. Ik ben geen vegan en zelfs geen vegetariër want ik eet volgens natuurvoeding nog steeds een beetje vlees. Alhoewel dat de afgelopen jaren echt een stuk minder is geworden door een stuk bewustwording. Ik vind het echt vreselijk interessant om alle drie de verhalen van deze mensen te lezen! Dus graag meer van dit soort artikelen. Leuk!!

 10. Wat leuk om te zien! Ik heb genoten van deze verschillende verhalen. Komt er een vervolg? :)

 11. Oh wat leuk, ik volg Alex’ werk al een tijdje via instagram! Interessant om te lezen over andere mensen en hoe zij denken over veganisme.

 12. Wat leuk deze interviews! Grappig ja, dat je inderdaad bestempeld wordt als dierenvriend terwijl je eigenlijk alleen maar compassie laat zien en bescheidenheid, dat je jouw zintuigelijke genot aan de kant schuift wil niet zeggen dat je elke dag geitjes aan het knuffelen bent :’D

 13. Wat een leuk artikel zeg! Leuk om eens andere vegans aan het woord te horen over hoe zij hun leven als veganist ervaren. Mooie foto’s ook! Ik zelf vind het sociale aspect ook het lastigst van veganisme. Het plantaardig eten en leven zelf is wat dat betreft een ei… eeeh scrambled tofu’tje ;)

 14. Ik geloof best dat er heel wat verschillende veganisten zijn maar ik vind deze mensen best wel op elkaar lijken eigenlijk. Dat is natuurlijk prima, maar ik vind dit geen voorbeelden van diversiteit. Tikje alternatief, body modification, nadenkend over ethiek. Nogmaals: daar is niks mis mee. Maar alledaags is het niet. Misschien is het dat wel in jouw omgeving, maar als je het afzet tegen de rest van de maarschappij is het denk ik wel een bepaald typetje.

  1. Ben ik wel met je eens, ze lijken alle drie wel een beetje op elkaar. Maar dat gezegd hebbend, wel heel interessant om te lezen :D

   1. Dat valt mij ook op en vooral als in Berlijn ben. Daar zijn de meeste vegan’s die ik heb gesproken ook van Straight Edge en zien eruit als een rasechte punker.

   2. Vind ik ook :) Ben het eens, alle 3 een tikkeltje alternatief (de een wat meer dan de ander,) maar wel alle 3 een boeiend verhaal.

 15. Als beginnend vegan (bijna 2 maanden nu) is het zo fijn om deze portretten te lezen, ik vind het soms moeilijk om uit te leggen waarom ik vegan ben geworden en Prins beschrijft het op de juiste manier, ik kan mij helemaal vinden in zijn zienswijze, tof!

 16. Ik ben me ook een heel klein beetje beginnen verdiepen in het veganistische leven. Niet dat het zo’n aparte levensstijl is ofzoiets. maar ik probeer mezelf er een beetje op mijn gemakje bewust van te maken waar er precies zuivel in zit en waar niet. Zo probeer ik ook al ’s middags varianten te zoeken zonder zuivel. En dat gaat best makkelijk! Ik heb het er ook al over gehad met mijn ouders en inderdaad “britt, niet doordraaien, je overdrijft! Je weet niet hoeveel nadelen dat met zich meebrengt!” Enz. Zo kunnen ze nog wel eventjes doorgaan. Ik heb mezelf voorgenomen om er gewoon vanaf mijn 18e mee te beginnen en ik kan niet wachten. Zalig verslagje, nu heb ik ook al wat terug te zeggen naar mensen die me naar aangapen als ik zeg dat ik dat wil worden.

 17. Geweldige mensen! Ik wou dat veganisten meer op deze manier bekend stonden :) ik probeer er in elk geval zo een te zijn!

  1. Nou, als je je daarvan bewust bent, dan ben je volgens mij al een heel eind!

 18. Leuk artikel! Er zijn inderdaad veel vooroordelen. Naar mijn idee zijn die vooral dat vegans zwak/moe, prekerig/betweterig/radicaal en allemaal heel erg dun zijn. En soms krijg je het verwijd dat je het er altijd over hebt, terwijl de ander er dan over is begonnen of je gewoon zegt dat je die avond tempeh gegeten hebt ofzo. :P Wat Alex zegt is heel terecht, omnivoren hebben niet door hoe vaak zij het erover hebben dat ze vlees, zuivel en eieren eten en hoe normaal dat zogenaamd is. Hoeveel dat door de maatschappij aan ons opgedrongen wordt.
  Maar gelukkig krijg ik ook wel steeds meer positieve reacties (vooral op het lekkere eten dat ik ze voorschotel) en houden mijn vrienden en familie er meestal wel rekening mee, wat natuurlijk heel erg lief van ze is :)

 19. Heel leuk om te lezen, zeker omdat ik net de stap richting vegan aan het maken ben. Ik eet al 25 jaar geen vlees, maar vis at ik wel. Weinig zuivel, maar ook dat at ik nog. Nu ben ik langzaam aan aan het shiften. Geen vlees. Geen vis. Minder zuivel. Ik vind het wel komisch hoe sommigen reageren op mensen die vegan eten. Alsof ze van een andere planeet komen. Nou, als dat zo zou zijn, dan zou het in ieder geval een hele mooie, schone, groene en lieve planeet zijn! Dat weet ik zeker.

 20. Wel grappig dat er bij dit artikel een banner met een reclame van Whey-poeder van Kruitvat verschijnt. ;)
  Je zou haast in conspiracies gaan geloven!

 21. Leuk al die verschillende verhalen over waarom mensen vegan zijn geworden.
  Ik zeg dit moet een wekelijks/maandelijks iets worden!

  Succes!

  1. Hm, dat is helaas niet haalbaar, maar wie weet komt het nog eens terug ;)

 22. Super goed om te lezen! Ik vind het altijd inspirerend om te lezen hoe andere vegetariërs of veganisten hun beweegredenen uitleggen. Ik blijf het lastig vinden om overtuigend te vertellen waarom ik geen vlees eet. Het liefst zou ik degene die ernaar vraagt ook gelijk overhalen, maar dat is niet zo makkelijk natuurlijk. :P Soms vind ik dat heel frustrerend, snappen ze het dan echt niet? Maar boos worden heeft natuurlijk ook geen zin, ik wil ook niet zo’n typische boze vegetariër zijn. :P

  1. Dat evenwicht is ook lastig! Vind ik ook. Maar zo lang je in gedachten houdt dat je in elk geval geen boos mens wilt zijn, dan ben je volgens mij al een heel eind opweg!

 23. Jaa wat leuk geworden!! Vond het tof om dit te doen en om de verhalen van de anderen te lezen! Hopelijk veel vervolgen want hoe meer mensen, hoe meer verschillen we zien! :)

  1. Dank voor je mooie woorden Eke! Heel tof om jou erbij te hebben!

 24. Leuk artikel! En fijn voor deze mensen dat ze vegan kunnen zijn. Helaas heeft niet iedereen dat geluk ivm medische of andere redenen. Het is dan wrang om te horen te krijgen dat vegan zijn “de enige ethische optie” is… Tja.

  1. Hee Nine, ik kan me daar in vinden hoor. Ik begrijp het volkomen als mensen met bijv. een ijzertekort, coeliakie, notenallergie etc. geen veganistisch eetpatroon kunnen volgen uit gevaar voor hun eigen gezondheid. Je moet ook aan jezelf denken! De redenering dat veganistisch de meest ethische optie is snap ik óók. Qua getallen is veganistisch eten en leven het minst dieronvriendelijk. Maar palmolie is bijvoorbeeld ook dieronvriendelijk en toch een plantaardig product. Je kunt niet altijd overal rekening mee houden en als je doet wat je kan doen is dat echt genoeg hoor! Ik vind het rot voor je dat je niet veganistisch kunt eten, maar je hoeft je daarom niet wijs te laten maken dat je het ‘niet goed genoeg doet’ :)

  2. Mag ik vragen hoe jij vlees/vis/melk dan wel als ethisch ziet? Ik ken jou, en je gezondheid niet. Maar ik denk vaak waar een wil is,is een weg. Als je graag vegan wil eten, kun je altijd hulp zoeken bij een diëtist die daarin gespecialiseerd is om je bij te staan.

 25. Halleluja! Dit vind ik echt een leuk artikel en goed om aandacht aan te besteden! Ik probeer zelf veganisme niet teveel op te dringen aan anderen, maar vind het wel frustrerend om te moeten omgaan met vervelende, cynische of stereotypische reacties. Ja, ik doe aan yoga, surfen, longboarden, ik schrijf liedjes, gebruik geen shampoo, loop graag op blote voeten en eet wel eens sla. Moet ik dat laten om maar niet aan het stereotype te voldoen? Een hilariscje anekdote van een vriend: ‘Ik ga er vanuit dat je blowt, omdat je veganist bent en zo’ Haha!

 26. Grappig… Ook ik had vooroordelen toen mijn vriendin haar kinders van jongs af aan veganistisch opvoedde. Dat je het zelf doet, tot daar en toe maar bij kinderen had ik toch wel het gevoel dat je ze ‘wat’ aandoet Leek me vreselijk dat je als kind geen lekkere slagroomtaart zou krijgen met je verjaardag en alle andere ‘gewone ‘lekkernijen…
  Nu is het zo’n 20 jaar later en lees ik op FB hoe dankbaar haar zoon is dat hij op deze wijze is opgevoed.. Still a vegan :) Ik had het niet durven voorspellen en sterker, voelde ook een bepaalde jaloezie: nooit hoeven af te kicken of anderszins wennen aan een nieuwe voedingsstijl….

 27. Interessant om te lezen! Ikzelf ben al jaren vegetarisch en zelfs dan al krijg ik een hoop vragen en vooroordelen over me heen. Ik eet ook regelmatig veganistisch en inderdaad, dan zeggen mensen al snel: niet doorslaan hoor. Terwijl ik het ook gewoon tof vind om iets lekkers te creëren zonder dat dat ten koste gaat van een dier. Of ik ook helemaal veganistisch ga eten, dat denk ik niet. Is ook wel heel moeilijk hier in Colombia aangezien werkelijk overal melk of kaas doorheen zit. Maar wie weet: zeg nooit nooit.

 28. Ik herken mezelf in Eke, ik ben me ook ooit uit gezondheidsoverwegingen gaan interesseren in voeding en gezondheid. Vervolgens werd ik geconfronteerd met feiten over de voedingsindustrie en het dierenleed dat daarmee gepaard gaat. Mijn mening is heel vergelijkbaar met die van Prins. Het is inderdaad gek hoe de huidige samenleving is ingedeeld, dat jij juist degene bent die ‘anders’ is en in de loop der tijd wordt het ook zo gewoon dat het inderdaad niet een hobby is of zo, hoewel ik wel van lekker eten houd uiteraard;) haha

 29. Ik vind dat iedereen het veganisme op zijn/haar eigen manier moet doen hoor.. maar het is best jammer dat activisme zo vaak “extremisme” wordt genoemd. Dan krijgt het best een negatieve lading, terwijl activisten vaak toch het meest voor elkaar krijgen :)

 30. Niet veganistisch, maar wel vegetarisch. Dat is al normaler tegenwoordig (gelukkig!) maar ik kreeg een paar jaar geleden nog halverwege een gezellig etentje met vreemde mensen te horen: “hé jij bent eigenlijk heel leuk, voor een vegetariër”. Hij was oprecht verrast.. Zo bizar :-) ik stond er nooit zo bij stil dat mensen je in zo’n hokje plaatsen.

  Nu op de geen plastic tour, dat vinden mensen ook héél gek ;-). Maar… soms kom ik er maanden later pas achter dat ze toch aan het denken zijn gegaan en vaak zelfs iets hebben veranderd!

 31. Ik vind ze niet zo verschillend: ze vertellen alle 3 alleen maar hoe ze vegan zijn geworden met redenen hiertoe. Ik weet nog steeds niet wie deze mensen zijn, bijv qua werk/studie/hobbies.

 32. Wat een leuk artikel!!
  Ik ben 15 en sinds zo een 5 1/2 maanden vegan. Het plantaardig eten gaat me prima af, het lastigste eraan vind ik het sociale aspect. Op de een of andere manier vinden anderen het zo storend als ik ergens niet van mee eet, terwijl het toch mijn keuze is en ik daar blij mee ben! En natuurlijk ook al die irritante vooroordelen inderdaad, wordt er heeeelemaal gek van haha!

 33. Er moet mij iets van het hart. Het veganisme is mijn leven ingeslopen door een kameraad van mijn zoon. En laat ik wel zijn, in veel,opvattingen kan ik meegaan. Wat ik wel echt te ver vind gaan is dat zijn de zure veganisten en de bebehorende uitspraken.

  Als iemand op kunstof schoenen wil lopen is dat een mooie keuze ware het niet dat het kunstof vele malen milieu onvriendelijker zijn dan leer. (Bijproduct bio industrie) Ik ben inmiddels een fervente tegenstander van plastic

  Ook ik ben van mening dat dieren rechten hebben. Natuurlijk moet het dierenleed minder. Dierenleed is een no go. Maar nu een gewetensvraag. Wie heeft er een iphone? Of een andere smartphone. Of eh,….een tablet, laptopt etc? Staat iemand wel eens stil bij de industrie in de verre landen? De uitbuiting, de armoede etc etc. Ik vraag me serieus af dat wanneer we noh gewoon eens wat minder consumeren of je de wereld dan niet een stuk groener maakt dan enkel met veganisme?

 34. voor school doe ik een presentatie over veganisme. wat zijn nou de typische gewoontes/ regels waar een veganist zich aan houd (buiten het onderwerp eten). dat zou ik graag willen weten?

 35. Wat me opvalt, dat ik zie dat veganisten meestal dikker zijn, dan mensen die dierlijke producten eten.
  Daarnaast valt me op, dat wanneer een veganist ouder wordt hun huid een grauwere kleur heeft en veel meer rimpels.
  Door de hoeveelheid koolhydraten in het veganistisch dieet, ontstaan er makkelijk meer gezondheid problemen.
  Ik volgde eens een veganistisch stel en toch moest ze geholpen worden vanwege kanker.
  Ik hoor veel veganisten, die er mee stoppen, omdat ze tandproblemen krijgen, acné en andere huidproblemen. Nadat ze vlees en vis invoegen gaat de acné weg.
  Ik hoor van veganistische vrouwen die hun maandelijkse periode al heel lang niet meer hebben, terwijl ze jong zijn.
  Vruchtbaarheid is wel het grootste teken van een goede gezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *