Vakliteratuur voor startende veggies

Heel regelmatig krijgen we de vraag: “Welk boek moet ik lezen als ik een veggie wil worden?” Tsja, dat is natuurlijk een beetje een persoonlijke vraag, want we kunnen alleen vertellen welke boeken WIJ gelezen hebben toen we besloten vega(n) te gaan eten. Misschien vind jij deze boeken helemaal niet zo overtuigend als dat wij ze vinden en lees je graag iets anders. Vandaag laten we je drie titels  van boeken zien die voor ons doorslaggevend zijn geweest. We hebben deze boeken wel eens eerder aangehaald. Maar soms vergeten wij wel eens dat we natuurlijk iedere keer weer nieuwe lezers krijgen (welkom!) die deze info nog niét hebben gelezen. Dus vandaag, speciaal voor alle startende veggies en nieuwe lezers van ons blog: onze selectie van ‘klassiekers’ op het gebied van veggie vakliteratuur.

skinny_bitch

Skinny Bitch – Roary Freedman

Ogenschijnlijk een dun boekje dat je zo even uitleest. Het heeft wel iets van een chicklit. En inderdaad, het leest vlot, maar vergis je niet: wat je leest is behoorlijk pittige kost. Je krijgt te lezen over slachthuizen (en dan bedoelen we hoe het er daar aan toe gaat,) de zuivelindustrie en alle andere oneerlijke praktijken die in de wereld van de voedingsproductie spelen. Je schrikt je rot. De vertaalster van dit boek vertelt in het voorwoord dat ze last heeft gehad van huilbuien en slapeloze nachten, doordat wat ze moest vertalen zó heftig was. Wij hebben er niet per se van hoeven huilen, maar dat is misschien omdat we al enigszins op de hoogte waren. Leuk om te lezen was het zeker niet.

Echter, sommige hoofdstukken van dit boek zijn wél heel leuk om te lezen. Je wordt als lezer flink wakker geschud en je hebt het gevoel dat er een strenge, doch rechtvaardige en grappige, stem tegen je spreekt. Suiker is de duivel, cola is vloeibaar vergif, E-nummers, zoetstoffen, vetten, zouten, zuivel, vlees… alle feitjes worden weer eens haarfijn op een rijtje gezet. Het hoofdstuk over eetverslavingen heeft grote indruk op ons gemaakt: je lijdt hier sneller aan dan dat je denkt. Gelukkig is dit boek niet alleen maar een preek over wat allemaal niet mag, maar vooral ook een handleiding op de weg naar een beter eetpatroon. Kort samengevat zegt dit boek: ga vegan eten, dan ben je van al je problemen af. Dat is misschien wat kort door de bocht, maar wij zijn het natuurlijk wel roerend eens. Wij vinden dit boek echt voor iedereen een aanrader, omdat het eerlijk en helder is. Lezen dus! Er is overigens later ook een ‘Skinny Bitch in the Kitch’ uitgegeven, vol met vegan recepten. Dit boek hebben wij zelf niet gelezen, dus we weten niet of de recepten de moeite waard zijn.

 

Dieren eten

 

Dieren Eten – Jonathan Safran Foer

Dit boek heeft ervoor gezorgd dat wij vegetarisch gingen eten. Ik (Merel) wilde het altijd al, maar het was me nooit gelukt om het echt vol te houden. Dat kan ook best lastig zijn als je nog thuis woont en rekening moet houden met de mensen die niét vega eten. Toen ik op mezelf ging wonen en dit boek las wist ik al na drie pagina’s: vanaf vandaag eet ik nooit meer vlees. En zo geschiedde. Voor Jamie geldt exact hetzelfde. Dit boek is zo waanzinnig indrukwekkend.

Het is geen walk in the park en ook geen luchtig romannetje. Dit is heavy shit. Alle ins&outs over de veehouderij, zuivelindustrie en bio-industrie komen voorbij. Niks wordt mooier verteld dan het is, je krijgt de feiten gepresenteerd zoals ze zijn. De schrijver, Jonathan Safran Foer, weet het je op een manier te vertellen die zó overtuigend is dat ik zeker weet dat jij vanavond dat biefstukje toch liever niet meer bakt. Wij hebben tranen met tuiten gehuild bij dit boek. En nee, dat was zeker niet van het lachen. Twijfel je erover om vegetariër (of veganist) te worden en wil je eens en voor altijd overtuigd worden? Lees dit boek.

 

21-dagen-vegan-neil-barnard-9789045200989-voorkant

 

21 Dagen Vegan – Dr. Neal Barnard

Toen wij eenmaal een tijdje vegetarisch aten en nieuwsgierig werden naar een vegan eetpatroon, lazen we dit boek. Dr Barnard, met z’n witte doktersjas, vertelde ons alles over de gezondheidsvoordelen van veganistisch eten. Want dat is namelijk waar dit boek vooral over gaat. Sterker nog: het gaat behoorlijk in op afvallen door een veganistisch ‘dieet’ te volgen. Op het moment dat wij dit boek lazen was dit voor ons relevante informatie. Wij wisten al wel dat we uit principe liever vegan zouden eten, maar we wilden ook graag wat meer over de gezondheidskant van het verhaal weten. Dit boek voorziet in alle informatie. We hebben het boek al aan heel veel mensen aangeraden en iedereen is tot nu toe altijd enthousiast geweest. Het is wel een heel Amerikaans boek, dus als je daar niet van houdt is het geen aanrader voor je. Ook zal je in dit boek niet veel lezen over de principiële redenen om vegan te gaan eten, maar daarvoor hebben we je zojuist twee andere boeken aangeraden. Dr. Barnard heeft inmiddels een tweede boek geschreven, over wat voeding voor ons brein kan betekenen. Dit boek gaan we binnenkort voor jullie reviewen.

Voor meer informatie over het boek 21 Dagen Vegan, check onze review van vorig jaar.

En natuurlijk: het Ontbijtboek van De Groene Meisjes! Dit e-book staat vol met vegan ontbijtrecepten die voor iedereen hartstikke haalbaar zijn. Je kan het boek hier downloaden voor maar €5! (te bekijken op laptop, computer of tablet)

We hopen dat jullie iets aan onze boekentips hebben. Voor vragen of tips kan je ons vinden bij de comments hieronder! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

28 gedachten over “Vakliteratuur voor startende veggies

 1. Hmm ik heb twee van de drie boeken op m’n nachtkastje liggen… Dieren eten is inderdaad heavy shit!

 2. Leuk!
  Ik heb gister na de post skinny bitch besteld.
  Ben benieuwd. Eet al heel lang vegetarisch maar herkende me zo in het verhaal van gister. Dat altijd bezig zijn met eten…

  Ben benieuwd. Bedankt voor de tip iig!

 3. Dieren eten heb ik ook pas gelezen en gereviewed. Dat boek heeft een enorme impact op me gemaakt. Heel heftig, maar wel geholpen om overtuigd heel weinig tot geen vlees meer te eten. Skinny Bitch vind ik zo’n gekke titel… Dat is eigenlijk het enige dat me afstoot aan het boek, want zoals jullie het beschrijven klinkt het wel aantrekkelijk.

  1. De titel moet je absoluut niet serieus nemen. Het is grappig bedoeld ;)

 4. Skinny bitch is erggoed en verassend. Na het lezen van dit boek zijn er geen argumenten meer om niet veganist te worden. Ik vind de engelse versie wel beter.

  1. Ja, dat klopt. Het is een lastig boek om te vertalen, zo blijkt.

 5. Ik at al vegetarisch voordat ik Dieren Eten gelezen heb, maar inderdaad een heel goed boek, met alle argumenten op een rijtje en gewoon de rauwe werkelijkheid open en bloot gelegd.

 6. Leuke tips voor de boeken! Toevallig heb ik gister het kookbook 500 vegan gerechten binnen gekregen.

 7. De eerste twee boeken hebben mij ook erg geholpen, toen ik Skinny Bitch voor het eerst las (iets van 6 jaar geleden) werd ik spontaan vegetariër. Niet helemaal volgehouden, maar toch, het heeft mijn etensstijl tot vandaag wel verandert. Ik vind The China Study ook erg goed, omdat het een wetenschappelijk boek is met veel voorbeelden uit onderzoeken waarom zoveel vlees en zuivel eten niet gezond is. Is wel een dik boek, maar daarna ben je waarschijnlijk zelfs als vlees en zuivel fan in ieder geval overtuigt dat veggie/vega eten gezond is :)

  1. Klopt! dat is ook zo’n klassieker! Als ik me niet vergis heeft dr Neal Barnard van 21 Dagen Vegan daar ook aan meegewerkt.

 8. Het boek van Jonathan Safran Foer staat al een tijdje op mijn wensenlijstje. Ik heb andere boeken van hem gelezen en vind hem erg leuk schrijven.
  Ik heb hem tot nu toe niet gekocht, deels omdat ik eigenlijk ook wel weet wat er in staat, dus me dan afvraag of ik dan een boek moet aanschaffen met info die ik al ken.. ik ben er nog steeds niet helemaal uit iig :-)

 9. Ik vind de titel skinny bitch zo leuk, haha! En Merel, jij schreef gisteren ook over dit boek, toch? Spreekt me erg aan!

  1. Klopt! Het is echt 1 van mijn lievelingsboeken op dit gebied. Echt een aanrader dus!

 10. Jaaaa boek 2 is fantastisch.
  Ik raad hem iedereen aan, ook voor mensen die graag vlees eten. Gewoon, om eens na te denken over ‘waar komt mijn eten eigenlijk vandaan?’.

 11. Ik vind het boek ‘Honderd en gezond’ van John Robbins ook een echte aanrader. Heel inspirerend qua vegan eten en gezond leven in het algemeen. John Robbins citeert ook regelmatig uit de China Studie.

 12. Skinny bitch heb ik ook (heel lang geleden) gelezen. Vond het een goed boek, druk je op de feiten maar is ook wel grappig geschreven. Dieren eten wil ik nog steeds lezen. Daarnaast heb ik ook het boek Veggie in Pumps, wat ik ook aan te raden vind. Mooie plaatjes en leuk boek.

 13. Ik ben absoluut geen fan van Skinny Bitch, de informatie is goed maar de manier waarop het verteld is niet. Ik heb hier ‘vroeger’ een verkeerd beeld door gekregen. De andere boeken lijken me erg interessant.

 14. 21 dagen Vegan! heb ik zelf en iik vond het heel verhelderend. Wel voornamelijk gericht op afvallen maar ook heel veel info over wat dierlijke produkten met je doen en hoe dat ook weer om te keren is door anders te gaan eten.
  Het heeft ons goed geholpen in het veranderen van ons eetpatroon.

 15. Hmm ik twijfel een beetje over het boek van 21 dagen vegan. Niet vanwege de inhoud, maar vanwege de auteur. Is ‘dr’ Neal Barnard een doctor (dr.) of een dokter (arts, drs./MA). Ik vind het altijd twijfelachtig als er met titels wordt gerommeld, het komt zeer onprofessioneel over en ik heb direct een gedaald vertrouwen in de auteur. Verder heb ik Dieren Eten in de kast staan. Zeer onderhoudend boek, nare waarheid die Foer vertelt.

  1. Dr Barnard is absoluut een echte arts! Google ook maar eens op The China Studies :)

 16. Ik wil ‘Eating Animals’ (of: Dieren eten) echt aan iedereen aanraden. Wat me er vooral in aanspreekt is dat het een heel persoonlijk verhaal is. De auteur gaat op zoek naar waarom we eigenlijk dieren eten en of dat iets is wat hij aan zijn kind wil geven. Die combinatie van feiten, vragen en persoonlijke keuzes vond ik heel erg interessant. Wat ik ook fijn vind is dat hij geen dingen keihard veroordeeld of een mening probeert op te dringen.

 17. Ik (bijna mijn halve leven vegetariër) heb dieren eten pas onlangs gelezen. Ik vond het een indrukwekkend boek! Ik begrijp waarom mensen na het kezen ervan zijn gestopt met vlees eten (ik ken ze!). Verplichte leeskost bij iedere happy meal…

 18. Dankzij dit topic beseft dat ik het boek van Jonathan moet hebben. Het is bij mijn boekhahdel op voorraad. Ik heb het ooit gelezen via bibliotheek, dan moet het uiteindelijk weer terug helaas. Skinny Bitch heb ik al jaren op mijn Reader staan. Het stimuleert mij om door te zetten. Dit jaar een vegetarisch leven begonnen. Vanaf volgende week eindelijk Vegan. Al jaren een wens van mij. Door div. Chronische ziektes flinke vertraging. Dit soort boeken maken je bewust van gezonde voeding waarbij dierlijk weggelaten kan worden. PS: ik reageer weinig, kom wel vaak op jullie site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *