Vegan op reis

vegan op reis

Als je vegan eet, wil je dat – nemen wij aan – ook op vakantie doen. Vegan op reis gaan is in negen van de tien gevallen helemaal niet zo ingewikkeld als het misschien lijkt. Het ligt voor een groot deel aan je eigen voorbereiding en flexibiliteit. Ben jij zelf vegan en ga je binnenkort op reis? Of ben je zelf niet vegan, maar ga je op reis met iemand anders die wél vegan eet? Hopelijk heb je iets aan onze ‘vegan op reis’ ervaringen en tips!

Voorbereiding

Voordat wij op reis gaan, lezen wij ons graag een beetje in. Zo checken we bijvoorbeeld standaard eerst HappyCow. Dit is een website waarop je vegetarische en veganistische restaurants en winkels van over de hele wereld kunt zoeken. Natuurlijk zal er op de ene bestemming meer te vinden zijn dan op de andere, maar het zal je echt nog verbazen hoeveel er op deze website staat.

Als je graag wat meer persoonlijke ervaringen wilt lezen, raden we je aan om te zoeken naar bloggers die op de plek van jouw reisbestemming zijn geweest. Hoe wij deze blogs vinden? We googelen: “naam bestemming, vegan, blog.” Zo kwamen wij vorige week uit op een Amerikaans blog van een stel dat naar Lissabon was geweest en vertelden over hun ervaringen met vegan eten in Portugal. Naast dat het leuk was om hun persoonlijke verhaal te lezen, kwamen ze met adressen en foto’s. Zo kun je van tevoren al een beetje inschatten wat voor adressen het zijn.

Misschien ga je naar één van de bestemmingen waarover wij al hebben geschreven? Check dan zeker even ons blog! Wij schrijven namelijk over iedere plaats die we bezoeken (ook in Nederland en België) een hotspotverslag met veel foto’s en tips. Je kunt de zoekfunctie (rechts in de sidebar) gebruiken door de plaats van je bestemming in te voeren, maar je kunt ook de Hotspotindex raadplegen.

Wat wij ook standaard doen, is ons een beetje verdiepen in de eetcultuur van het land dat we bezoeken. Zo krijg je alvast een idee van de basisingrediënten die er worden gebruikt en waarschijnlijk kom je er ook achter dat er vaak wel 1 of 2 gerechten standaard vegan zijn. Vaak zijn dit soepen of bijgerechten met groenten. Eet de soep en het groentegerecht met een (droog) broodje, aardappelen of rijst erbij en je hebt toch weer een complete maaltijd!

vegan op reis

Wij hebben altijd een lijstje met adressen in onze telefoon staan. Van tevoren checken we of de adressen een beetje bij elkaar in de buurt liggen, of in de buurt van onze verblijfplaats zijn. Dat dit belangrijk is om te doen, concludeerden we toen we een keer in Milaan zaten en dachten naar een restaurant te gaan waar ze vegan lasagne serveerden. Dat was dus echt iets waar we al honderd jaar zin in hadden. Wat we waren vergeten, was om te checken waar het restaurant ongeveer zat. We dachten: “het zal wel in die hippe buurt zijn, waar alle toffe restaurantjes zitten.” Maar helaas, het restaurant bleek zelfs buiten de stad te zitten. We zouden 20 minuten met een bus moeten en daarna nog 20 minuten moeten lopen, om er te komen. Dat ging hem dus niet worden, want we hadden inmiddels megatrek. Gelukkig kwamen we langs onze favoriete pizzeria – waar we de avond van tevoren ook hadden gegeten – dus alles kwam goed. Maar het restaurant met de vegan lasagne hebben we om deze reden helaas moeten missen. Voortaan checken we dus thuis al op de kaart waar alle adressen ongeveer liggen, gewoon om een beetje de afstanden in te kunnen schatten.

Maar verlies je dan niet alle spontaniteit, denk je nu misschien? Tsja, misschien een klein beetje wel. Maar als je vegan eet, dan ben je waarschijnlijk sowieso al wel gewend dat buiten de deur eten altijd een beetje voorbereiding vereist. Je kunt nu eenmaal niet zomaar bij ieder restaurant binnen wandelen en verwachten dat er een vegan maaltijd geserveerd wordt. Op reis geldt hetzelfde. Wil je lekker eten gedurende je vakantie, dan is het gewoon goed om alvast een beetje te weten waar de leuke adresjes zitten. Natuurlijk kun je je lijstje loslaten als je onderweg opeens een heel ander adres tegenkomt, waar je ook prima vegan blijkt te kunnen eten. Dat overkomt ons op iedere trip. Op zo’n moment gaan we natuurlijk gewoon voor de spontaniteit en daar hebben we nog nooit spijt van gekregen.

Bonustip

Check ook de níet-vegan adressen. Hoewel we HappyCow een geweldige site vinden en we ook graag op de plek van bestemming de HappyCow app gebruiken (waarmee je ter plekke vega(n) restaurantjes kunt vinden,) vinden we het soms wel jammer dat je door deze site wel gauw op de ‘standaard vegan’ plekken terecht komt. Wij eten het liefste bij ‘gewone’ restaurants, waar ze ook een vegan keuze hebben. Niet alleen omdat veel vegan restaurantjes ons niet aanspreken (we vinden ze vaak niet heel erg gezellig,) maar ook omdat je soms met andere mensen op pad bent en als die mensen niet vegan eten, is het fijn als er voor hen ook iets te kiezen valt. (tenzij je met mensen bent die het prima vinden om vegan te eten, maar dat zouden wij niet voor anderen willen bepalen) Onze tip is dus: check ook (en dat kan ook op HappyCow, als je maar lang genoeg doorscrollt) of er ‘gewone’ restaurants zijn, waar ze vegan opties aanbieden. Dit soort restaurants vind je ook vaak op onze site, omdat wij zelf of nooit naar een vegan restaurant gaan.

Verblijfplaats

Wij vinden het prettig om voordat we een hotel, airbnb of b&b boeken, te kijken of er in de buurt iets van een biologische winkel, supermarkt of ‘gewone’ markt te vinden is. Zo hoorden we dat er in de straat van het hotel waar we in Lissabon zaten een grote mercado was, of eigenlijk kun je het beter foodhallen noemen, met allemaal kleine restaurantjes erin. Ideaal, want je weet gewoon dat er altijd wel íets te vinden is. Wij vinden het erg prettig om dit van tevoren te weten.

Als je kiest voor een hotel, kan het handig zijn om te checken of er een (betaalbaar) ontbijtbuffet is. Negen van de tien keer serveren ze in ieder geval vers fruit en verse jus d’orange, zodat je daar je dag mee kunt beginnen.Het is helemaal niet raar om het hotel van tevoren te benaderen met de vraag wat er zoal bij het ontbijt wordt geserveerd. Tegenwoordig is het niet meer raar als je ‘bijzondere’ dieetwensen of allergieën hebt, waarmee je ook op vakantie rekening wilt of moet houden.

Slaap je in een bed and breakfast? Meestal heb je van tevoren nog even mail (of telefonisch) contact met de eigenaar.  Het is geen slecht idee om dan alvast even te vermelden dat je vegan eet. Je zou kunnen vragen of er bij het ontbijt in ieder geval fruit geregeld zou kunnen worden. Onze ervaring is dat we vaak verrast worden met dingen als sojayoghurt, broodjes met vegan spreads, enzovoorts – terwijl we dat helemaal niet verachten, want wij zijn al blij als er lekker vers fruit geserveerd wordt. De gastheer-of vrouw vindt het alleen maar leuk om jou in de watten te leggen. Of zoals de eigenaresse van de bed and breakfast waar we in Antwerpen sliepen zei: “Twee dingen moeten in ieder geval goed zijn: je bed en je breakfast.” Ook zij vond het een leuke uitdaging om een lekker  veganistisch ontbijtje voor ons te regelen. Onze ervaring is dat er veel mogelijk is, zo lang je het maar vriendelijk en op tijd (!) vraagt.

Flexibel zijn

Zoals we hierboven ook al benoemden: het komt ook voor een deel op jouw eigen flexibiliteit aan. Als vegan zijnde kun je in sommige landen (denk bijvoorbeeld aan mediterrane landen) nu eenmaal niet verwachten dat er voor vegans net zoveel keuze is als voor niet-vegans. Wij hebben geleerd om niet te veel te verwachten. Soms heb je geluk en slooft een kok zich helemaal voor je uit – dat is een feestje. Maar een heel enkele keer wordt het toch de geitenkaas-salade-zonder-geitenkaas. Wanneer wij in het buitenland zitten, overkomt ons dit gemiddeld één keer per trip. We lachen er dan maar om en denken: morgen doen we iets harder ons best om een leukere tent te vinden, of we gaan terug naar het restaurantje waar we de dag daarvoor zo lekker hebben gegeten. Dat laatste is trouwens ook helemaal niet zo gek. Waarom niet twee keer bij hetzelfde restaurant gaan eten, als er daar meerdere goede vegan opties op de kaart staan? Je vakantie zou geen ‘ik moet zoveel mogelijk vegan hotspots verzamelen’ wedstrijd moeten zijn – hebben wij inmiddels geleerd. Een vegan op reis wil, net als ieder ander, ook gewoon genieten.

Noodvoorraad in je koffer

Ben je echt bang dat je op de plek van je bestemming heel moeilijk een plek gaat vinden waar je vegan kunt eten? Zorg dan dat je zelf iets bij je hebt. Denk bijvoorbeeld aan een zak gedroogd fruit en noten, je favoriete vegan koekjes of mueslirepen, hartige crackers, een instant noodlesoepje, beleg voor op brood en een pak amandelmelk. Het is even wat gesjouw, maar je weet wel zeker dat je de eerste één of twee dagen doorkomt. Vers fruit en brood kun je óveral ter wereld vinden, dus met dit lijstje zou je best een eindje moeten kunnen komen.

Wie van jullie gaat er ook vegan op reis? Of wie gaat er samen met iemand anders die vegan eet op reis? We zijn benieuwd en horen het ook graag als jullie nog andere tips hebben! 

Ps eind april gaan wij een flinke uitdaging aan. Dan gaan we namelijk op persreis met srprs.me. Dit is een organisatie die verrassingsvakanties voor je regelt. Pas twee uurtjes voordat je vertrekt, krijg je te horen waar je naartoe gaat. Mega spannend, want je kunt je dus helemaal niet voorbereiden of inlezen. Ook wel eens leuk! De Happy Cow app zal goed van pas komen en we weten nu al zeker dat we, zodra we horen waar we naartoe gaan, snel een oproepje op al onze social media kanalen zullen doen om jullie om tips te vragen. We hebben er nu al zin in!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

21 gedachten over “Vegan op reis

  1. Nuttige tips! Ik heb de ervaring dat het makkelijker is in landen waar je de taal van spreekt. In Indonesië heb ik met mijn paar woorden bahasa indonesia regelmatig uitgelegd dat ik toch óók echt geen garnalen eet (dat is meer een soort smaakmaker dan een vissoort). Voordeel is wel dat je daar zo kan redeneren: in het binnenland eet je nooit vis (want niet in de buurt van de zee). En nasi putih (gekookte witte rijst) kan je áltijd eten. Verder is “vegetaris” wel een woord in bahasa indonesia maar wordt het nooit toegepast. Laat staan veganistisch – daar is niet eens een woord voor!
    Ik ben heel benieuwd hoe het jullie in Portugal en vooral Lissabon is bevallen, want daar wil ik graag (snel) een keer heen!

    1. Dat geloven we meteen! We merkten in Spanje en Italië al, in gebieden waar je je minder makkelijk met Engels kunt redden, dat het lastiger werd!

      1. Niet alleen de taal, maar ook de economische situatie bedoelde ik (maar was niet duidelijk genoeg).
        Vegetarisch/veganistisch eten is toch een welvaartsideaal, want wij hebben hier legbatterijen etc. In derdewereldlanden, zoals Indonesië, lopen alle dieren gewoon vrij rond en kennen ze zelden megafarms. Dan is vegetarisch eten omdat je tegen ophokken bent ook geen issue!

      2. Voor mensen met coeliakie (die dus absoluut geen gluten mogen) bestaat er een app die je kan gebruiken op vakantie en die in oneindig veel talen uitlegt wat coeliakie is en waarom er dus absoluut geen gluten in het eten mogen zitten.

        Zoiets zouden ze ook voor vegans en vegetariërs moeten maken! (of misschien bestaat het zelfs al?). Dan kun je dat aan de kok laten lezen en dan begrijpt die het :)

  2. Lijkt me toch best lastig hoor! Maar als je van iets overtuigd bent heb je er veel voor over natuurlijk :)

    1. Ja dat is absoluut waar! En stel dat je bijvoorbeeld een allergie hebt (zoals een glutenallergie of je kunt niet tegen lactose,) dan móet je wel.. En echt, er is altijd wel weer iets te verzinnen :)

  3. Ik heb veel gereisd in vooral Azië en de Happy Cow app is inderdaad echt een aanrader, ook om leuke health food stores te vinden! Nog een tip voor in Thailand, het woord voor vegetarisch is meteen ook vegan, en het is daar heel normaal en bekend door het boeddhisme daar. Je spreekt het uit als ‘jay’ en je kan restaurantjes en streetfood stalletjes herkennen aan een geel bord met rode letters die lijken op het getal 17 (in Thais schrift).

  4. Dit vind ik echt het enige nadeel aan vegetariër zijn (en als veganist heb je er nog meer “last” van), dat je op reis niet spontaan bij een leuk lokaal tentje naar binnen kan stappen. Zeker buiten de steden is dat in veel landen echt lastig omdat lang niet iedereen Engels kan. En terwijl het nou juist de mooiste manier is om een land en een cultuur te leren kennen.

    Wij gaan deze zomer naar Slovenië, Hongarije en Slowakije. Ik ben heel benieuwd hoe het daar zal zijn. Als iemand nog tips heeft voor die landen, graag!

    1. In Boedapest zit Edeni vegan, een heel leuk en goed (deels raw) vegan en vega restaurant. Verder zitten er heel veel falafel tentjes waar je goed vegan kunt eten. De wat minder stedelijke gebieden is het als vegan wat lastiger, voor vegetariërs is het nog prima te doen. Even goed op de menukaart kijken (staat meestal ook wel Engels op).
      In Lubljana (Slovenië) is vegetarisch en vegan ook prima te doen. Overal zitten restaurantjes en de mensen zijn heel vriendelijk. Ze helpen je er graag!
      Slowakije heb ik een ervaring mee. :)

    2. In Budapest hebben wij superlekker vegan gegeten bij Napfenyes Etterem. Het is op een plek die je niet spontaan zult vinden, maar het is echt de moeite waard om erheen te gaan.

  5. Ik ben zelf geen vegan, maar volg jullie blog nu al ruim een jaar met veel plezier en lees iedere post.
    Zo werd ik heel erg nieuwsgierig van jullie tips over Barcelona en vorige maand ben ik dan ook eens vegan gaan lunchen bij Juicy Jones.
    Wat ontzettend leuk om eens helemaal uit mijn ‘comfort zone’ te stappen en te ervaren hoe een vegan maaltijd (in een restaurant dan) te eten en uiteraard ook een vegan cheesecake gegeten. Super bedankt voor de tip(s)!

    1. Wow Tam, dit vinden wij nou echt een MEGA compliment. Wat ontzettend leuk om te horen!

  6. Ah goede tips zeg! Ik eet zelf niet veganistisch maar wel fijn om te weten dat het niet onmogelijk is om buiten de deur te eten als veganist!

  7. Ik ga in juni ook op reismet srprs.me en als mede-veganist heb ik zojuist het vegan paspoort gekocht. Zo kan ik in alle talen duidelijk uitleggen wat ik wel en niet eet, net zo handig!

  8. Wij logeren op vakantie altijd in airbnb-huisjes, zodat we zelf kunnen koken. Maar het is inderdaad leuk om via Happy Cow te proberen uit eten te gaan. In grote steden lukt dat altijd, maar in kleine plaatsjes is het lastiger. Toch kan je dan altijd naar de supermarkt: groente en fruit en rijst hebben ze overal :)

    1. Zo is het! Maar inderdaad, wel handig om een gelegenheid te hebben waar je zelf kunt koken. Als je daar zin in hebt, op vakantie ;)

  9. Onze BnB in het zuidwesten van Frankrijk is sinds dit jaar veganistisch. Zo melden wij ons ontbijt aan op onze eigen website alsook op bookingsites. We zullen zien wat het geeft, immers niet iedereen leest steeds “de kleine lettertjes”.
    Het principe is Vegan-ontbijt, hopelijk kunnen we ruzies vermijden :) …
    Gelegen tussen Toulouse en Bordeaux, bij Agen op 5 min. van de autostrade A62.
    In het stadje Agen zijn vele restaurants, maar, maar, maar … op sommige plaatsen is het mits reservatie al mogelijk veganistisch te eten …
    Indien nieuwsgierig, de ingrediënten zijn niet mis: kasteel, beeldentuin, textiel atelier (dus permanente tentoonstelling), veganistisch, ZW-Frankrijk, Belgen :)
    http://www.Art-BnB.com

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *