Vegan risotto met knoflookpaddenstoelen uit de oven

Vegan risotto met knoflookpaddenstoelen uit de oven risotto. Zelf was ik er nooit op gekomen om de paddenstoelen (eerst) in de oven te doen, maar dat is dus echt wel een meerwaarde in dit geval. Goed, genoeg gepraat. Laten we gaan koken! #risotto #paddenstoelen #vegan
Vegan risotto met knoflookpaddenstoelen uit de oven risotto. Zelf was ik er nooit op gekomen om de paddenstoelen (eerst) in de oven te doen, maar dat is dus echt wel een meerwaarde in dit geval. Goed, genoeg gepraat. Laten we gaan koken! #risotto #paddenstoelen #vegan
risotto met knoflook paddenstoelen uit de oven
vegan risotto

Ik ben een luie kok, dat is helemaal geen geheim. Nog even los van dat het nu heel erg koud is (jeetje Merel, vertel ons eens iets wat we nog niet wisten) neig ik gewoon eigenlijk heel erg vaak naar van die lekker warme, makkelijke, comfortabele maaltijden. Soepen, ovenschotels, eenpansgerechten – allemaal mijn lievelings. Risotto is ook één van die gerechten. Vroeger dacht ik dat risotto maken best nog wel een dingetje was, maar dat valt echt heel erg mee. Het is eigenlijk heel erg makkelijk en het resultaat is vrijwel altijd goed.

Omdat mijn imago als luie kok nog maar wat extra kracht bij te zetten, heb ik sinds een paar maanden een abonnement op een maaltijdbox. Ik heb gekozen voor de vega(n) box van Marley Spoon en dat bevalt me heel erg goed. Ik krijg iedere week alle ingrediënten voor drie lekkere gerechten, met recept erbij, aangeleverd. Het zijn altijd twee porties, waar ik dus twee avonden van eten, dus zo kom ik de week makkelijk rond. De maaltijd zorgt ervoor dat ik bijna iedere avond netjes voor mezelf kook én dat ik gezonde gerechten eet. Niet onbelangrijk. Ik moet eerlijk zeggen dat ik van alle recepten die ik de afgelopen twee maanden met de box heb gemaakt echt al een aantal dingen eruit heb gehaald die ik opnieuw heb gemaakt en die ik toevoeg aan mijn repertoire van ‘gerechten die ik altijd maak.’ Ideaal dus! Zo ook deze risotto met knoflookpaddenstoelen uit de oven. Zelf was ik er nooit op gekomen om de paddenstoelen (eerst) in de oven te doen, maar dat is dus echt wel een meerwaarde in dit geval. Goed, genoeg gepraat. Laten we gaan koken!

vegan risotto

Wat heb je nodig voor twee porties?

150 gram oesterzwammen
150 gram kastanjechampignons
1 ui
een paar handen bladspinazie
1 groentebouillonblokje
100 gram geraspte vegan kaas (te koop bij biologische winkels / kan eventueel ook zonder)
2 teentjes knoflook
200 gram risottorijst
1 glas droge witte wijn (kan gewoon een goedkope huiswijn zijn)
let op: niet alle wijnen zijn veganistisch. Check deze blogpost voor achtergrondinfo. 
bosje verse kruiden: peterselie en bieslook
olijfolie
peper en zout

Wat ga je doen?

– Verwarm je oven voor op 200 graden –

1. Maak de paddenstoelen schoon met een borsteltje of droog doekje. Halveer de kastanjechampignons, haal de oesterzwammen los van elkaar. Verdeel de paddenstoelen over een bakplaat en meng met 1 eetlepel olijfolie, zout en peper. Bak 20 minuten in de oven.

2. Pel de ui en knoflook en snijd beide fijn. Verhit een beetje olijfolie in een grote koekenpan (een wok kan ook, een goede antiaanbaklaag is handig) en bak de ui en 1 (!) knoflookteen op een zacht vuurtje.

3. Maak de bouillon door 400 ml gekookt water in een maatbaker (of iets anders waarin je goed kunt roeren) te gieten en daar het groentebouillonblokje in op te laten lossen. Roer goed door met een garde of iets anders.

4. Voeg de risottorijst toe aan de pan waar je de ui en knoflook in hebt gebakken. Roer goed door en zie dat de rijst heel snel glazig wordt. Voeg een soeplepel bouillon toe en laat oplossen. Voeg nu een scheut wijn toe en laat meekoken. Dit herhaal je, gedurende een minuut of 15-20, tot alle bouillon en wijn bij de rijst zit en de rijst gaar gekookt is.

5. Snijd ondertussen de peterselie en bieslook fijn en schep, samen met de geraspte kaas en de spinazie, door de risotto. Zorg dat je rijst goed warm blijft en blijf goed roeren, want waar smeltende vegan kaas in het spel is, kunnen dingen messy worden.

6. Haal je paddenstoelen uit de oven en laat deze nog even op je bakplaat liggen. Als het goed is heb je nu nog 1 gehakte knoflookteen over, die je door de nog warme paddenstoelen kunt schepen.

7. Serveer de risotto op een diep bord, met de paddenstoelen er bovenop en een glas witte droge wijn ernaast. Eet smakelijk! (oh en omdat ik vind dat je nooit genoeg groenten kunt eten, serveer ik er nog wat bladspinazie bij, maar dat is optioneel. Bedoel, als je niet zoveel van groenten houdt, even goede vrienden).

vegan risotto

En? Heb ik je er een beetje van kunnen overtuigen dat risotto maken heus geen hogere wiskunde is? Het is vooral een kwestie van een beetje geduld hebben. Risotto is geen gerecht dat je moet maken wanneer je haast hebt, vind ik. Het is belangrijk om de bouillon en wijn beetje bij beetje toe te voegen en goed te blijven roeren. En natuurlijk: lekkere verse ingrediënten gebruiken. Maar dat is eigenlijk altijd regel nummer 1, bij ieder recept.

Laat je het me weten als je dit recept hebt gemaakt? Dat kan door een foto op Instagram te delen. Vergeet me dan niet te taggen (@merelwildschut) of gebruik de hashtag #degroenemeisjes. Dankjewel alvast en eet smakelijk! 

Ps Heb je na het maken van dit gerecht de risottosmaak lekker te pakken? Dan heb ik hier nog een paar andere risottorecepten voor je:
risotto met sinaasappel en munt (misschien een beetje te zomers voor nu, maar wel heel lekker)
risotto van freekeh (waarbij je dus geen rijst maar freekeh gebruikt)
risotto met citroen en groene asperges (ja oké, ook een beetje zomers. Conclusie is: ik miste nog een winterse variant en die is er na vandaag gelukkig :))

Foto’s: Sam van Rij 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

20 gedachten over “Vegan risotto met knoflookpaddenstoelen uit de oven

 1. Oeh dit is wel heel erg lekker! Maar dat is Risotto altijd wel! Hij gaat op mijn weekmenu!

 2. Hi Merel! Vraagje: is dit een recept voor 2 personen?
  Klinkt superlekker, ik ga het vanavond maken!

 3. Hoi Merel, Niet alle witte wijn is veganistisch. Verder een heerlijk recept.

 4. Ik ga de vegan kaas (die vaak niet superlekker is) vervangen voor edelgistvlokken! Maar lijkt me heel erg lekker! Ga ik snel eens maken 😍

 5. Fascinating to see the high score weights of amazon/goodreads reviews verses newspaper reviews in book discovery, even though the newspaper reviews are considered “more important.

 6. Kan ik de wijn ook weglaten of vervangen door iets? Ik kan namelijk geen alcohol consumeren.

 7. In risotto zit eiwit dus vegan is het niet ( just so you know) :(

  1. Eiwitten zijn voedingsstoffen, dus vegan :). Zo ver ik weet worden er geen dierlijke eiwitten aan toegevoegd, check desnoods de verpakking

 8. Goedemorgen Merel,

  Geniet vaak van jouw recepten. Hartelijke dank. Nu vraag ik mij af of het niet mogelijke is een printversie van de recepten op je pagina te plaatsen? Zo kan ik ze net wat makkelijker opbergen op mijn computer.
  Met hartelijke groet,
  Marianne

  1. Hi Marianne, dankjewel voor je compliment! En ik snap je vraag. Maar ik wil printen niet supporten, omdat ik dat zonde van het papier vindt. Dus sorry, een printknop komt er niet…

   1. Met behulp van een printkop kan je heel gemakkelijk een PDF maken. En die kan je dan weer opslaan op je computer. Je hoeft dus helemaal niet te printen. En wat is nu de praktijk: selecteren en plakken in Word. Dan omzetten naar PDF. Omslachtig…..

 9. Hi!

  Ik vraag mij af waarom je in het recept het begrip ‘knoflookpaddestoelen’ gebruikt? Als ik het recept zo lees, lijkt het er niet op dat je ze hierin marineert? Hierdoor zijn het dus twee losse ingrediënten..

  Groetjes,

 10. Hoi Merel,

  Wat een lekker recept! Ga dit zeker proberen! Ik heb nog wel een vraag, is het mogelijk om dit te bewaren in de koelkast?

 11. Hoi! Ik heb nog wel een winterse variant. Met bieten en dille, walnoten. Té lekker!

 12. Risotto met Pompoen, winters en ook heel erg lekker. Gebruik kleine blokjes en voeg die toe na het glazen van de rijst. Dan gewoon verder met de bouillon.
  Als extra spice kun raz El hanout of curry en rode pepers gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *